Lapszemle március 17.

március 17, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

Ezen a héten kiemelt téma volt országszerte a 9 évfolyamos iskola bevezetése. A PSZ szerint hosszú és gondos előkészítés szükséges a bevezetéshez. A Pedagógusok Szakszervezete az egyeztetések megkezdésére vár. A hét végére kiderült: Hátraarcban az Orbán-kormány:

                                                                                                         

Rétvári takarítja el a nyomokat. Olvashat többek közt arról: Palesztin kislány nyerte az 1848-as rajzversenyt Kocsis Máté kerületében.

 

Március 10.

 

Gallóné: a működésnek vannak még buktatói

Vissza kell állítani az iskolaigazgatók szakmai önállóságát - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, ötpontos levélben fordulnak pénteken Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

http://sztarklikk.hu/kozelet/gallone-mukodesnek-vannak-meg-buktatoi/321769/

http://www.somogytv.hu/cikkek/119189

https://szakszervezetek.hu/hirek/9369-gallone-meg-egyaltalan-nem-vagyunk-elegedettek

http://inforadio.hu/belfold/2017/03/10/gallone_meg_egyaltalan_nem_vagyunk_elegedettek/

 

Lesz-e kilenc évfolyam az általános iskolákban?

Keszthely - Két év múlva indulhat a kilenc évfolyamos általános iskola, amely az eddigi tervek szerint az óvodai átmenetet könnyítené meg. A tervek szerint az óvoda és az iskolai első osztály közé ékelnék az új évfolyamot. Hosszú és gondos előkészítés szükséges a bevezetéshez, a Pedagógusok Szakszervezete az egyeztetések megkezdésére vár.

http://tvkeszthely.hu/hirek/7815/lesz-e-kilenc-evfolyam-az-altalanos-iskolakban/

 

“Legtöbbször a szülők nem tanítják meg nekik, hogyan kell kezet vagy fogat mosni” – Sok a kérdőjel az előkészítő év körül

Nyíregyháza – A kormány tervei szerint a kilencedik évfolyamot a 2019-es tanévtől vezetnék be. Miklósi István, a PSZ megyei elnöke nyilatkozott.

http://www.szon.hu/legtobbszor-a-szulok-nem-tanitjak-meg-nekik-hogyan-kell-kezet-vagy-fogat-mosni-sok-a-kerdojel-az-elokeszito-ev-korul/3405102

 

Így szép a bukás: a helyettes államtitkárból miniszteri biztos lett

Ezt a bravúrt most Sipos Imrének sikerült bemutatnia. Február elején derült ki, hogy távozik köznevelésért felelős helyettes államtitkári posztjáról, ám a Magyar Közlöny pénteki számából már kiderül, Balog Zoltán miniszteri biztossá nevezte őt ki.

http://alfahir.hu/2017/03/10/oktatas_sipos_imre_balog_zoltan_emberi_eroforrasok_miniszteriuma

 

Radó Péter oktatáskutató szerint látszatmegoldás a 9 osztályos iskola

Radó Pétert kérdeztük a kormány által 2019-től bevezetni tervezett 9 osztályos általános iskoláról. Sok részlet egyelőre tisztázatlan, az oktatási kerekasztalra hívott szakértők pedig újabb egyeztetés nélküli átalakítástól tartanak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kormány a tiltakozások ellenére keresztül akarja vinni az ötletet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/10/Rado_Peter_oktataskutatot_kerdeztuk_a_9_osz_40OFNN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_10

 

Tovább küzdenek az iskoláért

Idén szeptembertől már nem indulhat elsős osztály a Pécsi Utcai Általános Iskolában – így döntött az Ítélőtábla. Ez rossz döntés volt, a bezárás nem megoldás, csak árt a környéken élőknek - így reagált Szita Károly polgármester a kaposvári önkormányzat közgyűlésén. A szülők tehetetlenek, a gyerekek pedig nem tudják mi lesz velük.

http://www.somogytv.hu/cikkek/119202

 

Konferencia a gasztronómia oktatásról

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Vendéglátás Intézeti Tanszéke  2017. március 28-án (kedden) 14.00 – 18.00 óra között a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola alapító tanára és a tanszék volt oktatója, Gundel Ferenc születésének 100. évfordulója alkalmából konferenciát szervez "Ízelítő a gasztronómia oktatásunk múltjából és jelenéből" címmel.

http://turizmusonline.hu/cikk/konferencia_a_gasztronomia_oktatasrol

 

Március 11.

 

Még egy év a rossz rendszerben

Nincs értelme az óvoda és az első osztály közötti plusz egy évfolyamnak, ha az utána következő években semmi nem változik az iskolában – az oktatáskutató szerint. A kormány már két év múlva bevezetné a változtatást, ami az oktatásból idő előtt kihullók számát is növelheti.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/meg_egy_ev_a_rossz_rendszerben_

 

Iskolaválasztás: nehéz, de nem lehetetlen a helyes döntés

Az általánosiskola-választás nem könnyű feladat, főleg ha a szülő az első gyermekének próbál megfelelő oktatási intézményt találni. Sok ezren ezekben a hetekben keresgélnek, gondolkodnak, hová írassák majd gyermeküket, milyen stílusú, hangulatú, oktatási formában működő intézményt válasszanak. Számos család számára szorongásokkal teli időszakról van szó, amin azonban könnyíthetnek néhány alapvető szempont tudatosításával.

http://www.hirado.hu/2017/03/11/iskolavalasztas-nehez-de-nem-lehetetlen-a-helyes-dontes/?source=hirkereso

 

Az iskolai ebéd térítési díjának alakulása Magyarországon

Az iskolai ebéd térítési díjának alakulása Magyarországon (2003-2016); 1 adag iskolai ebéd országos fogyasztói átlagára

https://profitline.hu/hircentrum/hir/364032/Az-iskolai-ebed-teritesi-dijanak-alakulasa-Magyarorszagon/zoom

 

Menekült gyerek magyar családot keres

Hiába a gyűlöletbeszéd, az ellenségképgyártás, a folyamatos „migránsozás”: a valódi, hús-vér emberekből nem sikerült kiölni a jó szándékot, az együttérzést: erre utal legalábbis az, hogy már az első napokon több százan jelentkeztek az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa felhívására, amelyben befogadó szülőket kerestek menekült gyerekek mellé.

http://nepszava.hu/cikk/1123019-menekult-gyerek-magyar-csaladot-keres/

 

 

Március 12.

 

Ez a rendszer egy gyilkos” – egy 16 éves diák a magyar oktatásról

Fedor Bence 16 éves gimnazista, azt mondja, nap mint nap tapasztalja, mi zajlik az iskolafalak között, és mivel semmi nem változik, sőt a pedagógustüntetések eltűnésével a probléma egyre inkább kikopik a közbeszédből, a blogján írta meg javaslatait. Pontokba szedve osztotta meg, hogy véleménye és tapasztalata szerint mik a magyar oktatás legfőbb problémái, és hogyan működhetne jobban a rendszer.

http://24.hu/belfold/2017/03/12/ez-a-rendszer-egy-gyilkos-egy-16-eves-diak-a-magyar-oktatasrol/

 

Hogyan lehetne jobbá tenni az oktatást belülről? – Jocó bácsi 6 pontja

A pedagógusok egyik védőszentje, I. Nagy Szent Gergely pápa, aki a VI. századi keresztény egyház egyik kiemelkedő alakja volt. Mi lenne, ha ma itt élne köztünk Gergely védőszentként, támogatva a tanárokat, az oktatást? És ha már azon lamentálok magamban, hogy mi volna, ha megjelenne, óhatatlanul adódik a kérdés, hogy mit is találna itt. Balatoni József, alias Jocó bácsi gondolatai a pedagóguspályáról. 

https://wmn.hu/wmn-life/46429-hogyan-lehetne-jobba-tenni-az-oktatast-belulrol--joco-bacsi-6-pontja

 

Megint odacsaptak a kormánynak a tanárok: "csak a saját elképzelésüket bocsátják vitára"

Nem kínál alternatívát a kormány által beharangozott társadalmi egyeztetés az iskolaszerkezet átalakításáról - írja közleményben a Civil Közoktatási Platform.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/12/CKP_9_eves_altalanos_iskola_FPJHJY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_12

 

Így jöhet a nagy áttörés

A digitalizációnak óriási hatása lehet az oktatásra is, amely a most még perifériára szorultak élethelyzetében is gyökeres változást hozhat. Nem véletlen, hogy a Vodafone Alapítványnál ez az egyik kiemelt terület lehet a jövőben, ha finanszírozásról van szó. Ez pedig annyiban jó hír, hogy feltételezhetően lesz folytatása a magyarországi hátrányos helyzetű iskolákban indított Digitális iskola programnak is. Minderről Andrew Dunnettel, a nemzetközi Vodafone Alapítvány igazgatójával beszélgettünk.

http://www.napi.hu/tech/oktatassal_johet_a_nagy_attores.630725.html

 

Fizetni ki fog?

Súlyos milliárdokkal tartozik nem egy közintézmény – kórházak, rendőrkapitányságok, iskolák – az államnak, egyelőre nem látni, miből és hogy teremtik elő az összeget, amellyel ezt rendezni tudnák. A kormány, látva a hatalmas adósságot, tavaly decemberben már fizetett a bajban lévő szervek helyett, nem is keveset: összesen 59,8 milliárd forinttal csökkentette a költségvetési intézmények lejárt adósságát.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/fizetni_ki_fog

 

Iskolai buszstop: akár az egész hazai buszoztatás leállhat

Érthetetlen, miért konzultálnak a lakosokkal az osztálykirándulások biztonsági feltételeiről. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének társelnök szerinte a szigorítások miatt akár az egész hazai buszos szolgáltatás leállhat. Egy busztársaság koordinátora pedig azt mondja: nemcsak a gyerekeket, mindenkit hazavárnak.

http://24.hu/belfold/2017/03/12/iskolai-buszstop-akar-az-egesz-hazai-buszoztatas-leallhat/

 

A szabadságharc évfordulójára emlékezett a kárpátaljai Rahó és környéke magyarsága

Ökumenikus templomi istentisztelettel és iskolások ünnepi műsorával emlékezett vasárnap a kárpátaljai Rahón a város és a hozzá tartozó járás településeinek szórványmagyarsága az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára, a rendezvényen Grezsa István kormánybiztos mondott beszédet.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/a-szabadsagharc-evfordulojara-emlekezett-a-karpataljai-raho-es-kornyeke-magyarsaga

 

Március 13.

 

 

Célok és eredmények

Rendezni kell a pedagógusok kötelező óraszámának kérdését – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének országos alelnöke egy nyíregyházi értekezleten.

http://kolcseytv.hu/celok-es-eredmenyek/

 

Vécépapír-autonómia – Mindenről a miniszter dönt a közoktatásban

A kormány előszeretettel hangoztatja, hogy az állami fenntartású iskolák autonóm módon működnek. Csakhogy mértékadó szakértők szerint a PISA-kudarc egyik fontos összetevője épp az intézményi önállóság hiánya. Lapunk utánanézett a valós helyzetnek. Az összkép több mint elkeserítő: az iskolákat gúzsba kötötték, s nemhogy táncolni, még mozdulni sem tudnak.

Az intézményeknek továbbra sincs jogszerző képességük, csak a tanulói jogviszony tekintetében, azaz felvehetnek és elbocsáthatnak gyerekeket – mondta a 168 Órának Szüdi János, hozzátéve, hogy az intézményeknek szervezetalakítási joguk sincs: az igazgató nem formálhatja a feladatokhoz az iskola belső struktúráját.

http://168ora.hu/vecepapir-autonomia-mindenrol-miniszter-dont-kozoktatasban/

 

Ilyen vizsga vár a tanárokra: itt van minden infó a 2018-as minősítésekről

Március végéig jelentkezhetnek a pedagógusok a 2018-as minősítési eljárásra - hogy könnyebb legyen a dolguk, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat. Hány tanárt minősítenek 2018-ban? Összesen 35 ezer pedagógust. Előnyt élveznek többek között azok, akik komoly szakmai gyakorlattal vagy pedagógus szakvizsgával rendelkeznek. Minősítésen vehetnek részt a nevelési-oktatási és pedagógiai szakszolgálati intézményben nevelő és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben, pedagógus szakképzettséggel, szakképesítéssel rendelkező foglalkoztatottak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/13/pedagogusok_minositese_2018_ZGJIMJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_13

 

160 ezer diák tanulhatott pénzügyekről a Pénz7 eseménysorozaton

A Pénz7 eseménysorozaton 1100 iskolában 160 ezer diák tanulta a pénzügyeket - közölte a Pénziránytű Alapítvány szombaton az MTI-vel.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/364064/160-ezer-diak-tanulhatott-penzugyekrol-a-Penz7-esemenysorozaton

 

Nem hagyták segíteni az igazságügyi szakértőket az iskolai buszoztatás megreformálásában

Elindult a kormány internetes társadalmi konzultációja az iskolai kirándulásokra, a gyermekek utaztatásra vonatkozó szabályok módosításáról. A konzultációtól függetlenül a Klebelsberg Központ nemrég már levelet is küldött az iskoláknak, azt kérve, a kirándulásokat úgy szervezzék, hogy 23 és 4 óra között a sofőrök mindenképpen egy szálláshelyen tartsanak pihenőt.

http://24.hu/belfold/2017/03/13/hiaba-akartak-segiteni-az-igazsagugyi-szakertok-az-iskolai-buszoztatas-megreformalasaban/

 

Szavazz, melyik legyen az ország kedvenc általános iskolai osztálya!

Eljött a pillanat, hogy bemutassuk az ország tíz kedvenc általános iskolai osztályát. Most rajtatok a sor, hogy megszavazzátok, ki legyen közülük a végső győztes.

http://www.nlcafe.hu/becsengettek_cikkek/20170313/orszag-kedvenc-osztalya-donto/

 

Itt a friss lista: a franciák és a spanyolok még rosszabbul beszélnek angolul, mint mi

Valamennyit javult a hazai lakosság angoltudása - írja a Magyar Nemzet hétfői számában. A lap írása szerint a franciák, az olaszok és a spanyolok is rosszabbul beszélnek angolul, mint a magyarok, erre a következtetésre jutott az Education First nevű nemzetközi nyelvoktató cég, amely az angol nyelv ismeretének szintje szerint osztályozza a világ országait.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/3/13/nyelvtanulas_nemzetkozi_rangsor_XLUBGN

 

Áder János a köztársasági elnök

Áder Jánost választotta újabb öt évre köztársasági elnökké az Országgyűlés. A második fordulóban az államfőre 131, Majtényi Lászlóra 39 szavazat érkezett - jelentette be Kövér László Házelnök.

http://inforadio.hu/belfold/2017/03/13/ader_janos_a_koztarsasagi_elnok/

 

Arany János szalontai évei

Arany János fiatalkori éveiről és szülővárosához fűződő viszonyáról szól az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című ismertterjesztő képes album, amelyet a költő születésének kétszázadik évfordulójára készítettek el. A Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent kötetből a tervek szerint az összes határon túli magyar iskola kap egy-egy példányt.

http://magyarhirlap.hu/cikk/82431/Arany_Janos_szalontai_evei

 

Gyász: meghalt Bodor Pál

Hosszan tartó betegség után elhunyt Bodor Pál író, újságíró. Publicisztikái mellett több verseskötete is megjelent, és fordítóként is jelentőset alkotott. Több álnéven is írt, legismertebb a Diurnus volt, így jelentek meg a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban is az írásai.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/meghalt-bodor-pal/wbfk6qk?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Március 14.

 

Új Nemzeti Alaptanterv - Horrorisztikus elemekkel

Elkészült a kormány az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepciójával, a lapunk birtokába került dokumentumból azonban nem sok jó olvasható ki. Bár a "jelenségalapú oktatásra" való áttérés nagy előrelépést jelentene, a mai körülmények között az kivitelezhetetlen, arra pedig még utalás sincs, hogy az oktatás szabadulhatna a központosított állami irányítás markából. Nahalka István oktatáskutató a koncepció bizonyos elemeit egyenesen horrorisztikusnak tartja

http://nepszava.hu/cikk/1123505-uj-nemzeti-alaptanterv---horrorisztikus-elemekkel

 

Őszre kész az új Nemzeti alaptanterv

Folytatódik a magyar iskolarendszer egészét érintő átalakítás. Jelenleg a tartalmi szabályozás és a tanártovábbképzés áll a változtatások középpontjában. Palkovics László oktatási államtitkár lapunknak a 9. osztály bevezetéséről, az átalakítás irányáról, a számítógép-alapú oktatásról és a szakmával való egyeztetésről is beszélt.

http://magyaridok.hu/belfold/oszre-kesz-az-uj-nemzeti-alaptanterv-1486300/

 

Ezért nőttek valójában a bérek

A kormány szeret az utóbbi időben arra hivatkozni, hogy óriási béremeléseket ért el az oktatásban és az egészségügyben különböző módszerekkel, de a helyzet ennél bonyolultabb. Az, hogy ezek megvalósulhattak, az főleg az alacsonyan tartott inflációnak köszönhető.

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/ezert-nottek-valojaban-a-berek-79568.html?=hirkereso

 

Hátrányos helyzetű magyar fiatalokat segít a Google

Hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulási és elhelyezkedési esélyeit akarja javítani a Google 87 millió forintos támogatásával induló Kódklub projekt – közölte a vállalat az MTI-vel hétfőn

http://pestibulvar.hu/2017/03/13/hatranyos-helyzetu-magyar-fiatalokat-segit-a-google/

 

Mikor lesz a 2017-es óraátállítás és a tavaszi szünet?

Nemsokára át kell állítani az órákat, kezdődik ugyanis a nyári időszámítás, de a tavaszi szünetre sem kell már sokat várni.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/14/2017_tavaszi_oraatallitas_tavaszi_szunet_3WN8Z1

 

Március 15.

 

Pukli István új pártot alapít

Új polgári pártot alapít Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egykori arca, már a jövő évi választáson is el akarnak indulni. A párt tavasszal mutatkozhat be.

http://propeller.hu/itthon/3272097-pukli-istvan-uj-partot-alapit?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

 

 

Március 16.

 

Nem lesz 9 osztályos iskola 2019-ben

Nem lesz kilenc osztályos az általános iskola, legalábbis 2019-ben biztos, hogy nem vezetik be az újítást. A tervek szerint az óvodából kikerült gyerekek plusz egy évet kapnának arra, hogy felkészüljenek az általános iskolára. Az illetékes minisztériumban ma azt mondták: a kormány korábban sem döntött a 9 osztályos általános iskola bevezetésének időpontjáról, csak arról, hogy vitát nyitnak ebben a témában.

http://tenyek.hu/politika/231684_nem-lesz-9-osztalyos-iskola-2019-ben.html

 

Hátraarcban az Orbán-kormány: Rétvári takarítja el a nyomokat

"Itt senki semmiféle konkrét dátumot nem mondott" - állította Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a 9 osztályos általános iskola bevezetésével kapcsolatban egy sajtótájékoztatón. Csakhogy ez így nem igaz.

http://hvg.hu/itthon/20170316_Durvan_ellentmond_egymasnak_ket_allamtitkar?s=hk

 

Az érintettek még nem tudják, miként tervezi a kormány a 9 évfolyamos általános iskolát

Március elején derült ki, hogy az oktatási kormányzat kilenc évfolyamossá bővítené az általános iskolát. A tanárok és a Pedagógusok Szakszervezete még nem hallott részleteket a tervekről, nem tudják, hogyan vezetnék be a változásokat, és mindez hogyan érintené a tanárok szakmai munkáját. A kormány 2019-re tervezi az új rendszert, ami a szakemberek szerint nagyon korai. Az oktatáskutatók másféle megoldást javasolnak.

http://vtvszeged.hu/sa_hirek/i_kozelet_44/i_az_erintettek_meg_nem_tudjak_mikent_tervezi_a_korm_20449/t_K%C3%B6z%C3%A9let%20-%20Az%20%C3%A9rintettek%20m%C3%A9g%20nem%20tudj%C3%A1k,%20mik%C3%A9nt%20tervezi%20a%20korm%C3%A1ny%20a%209%20%C3%A9vfolyamos%20%C3%A1ltal%C3%A1nos%20iskol%C3%A1t/index.html

 

Palesztin kislány nyerte az 1848-as rajzversenyt Kocsis Máté kerületében

A kislány papája a Menedék civil szervezet ügyfele. A Fidesz szerint a Menedék Soros-szervezet, hazugságokkal támadja az országot. A Józsefváros polgármestere a fideszes Kocsis Máté.

http://hvg.hu/itthon/20170316_Palesztin_szarmazasu_kislany_nyerte_az_1848as_rajzversenyt_Kocsis_Mate_keruleteben?s=hk

 

Innen már nem érjük utol Európát? Katasztrofális állapotban a nyelvoktatás Magyarországon

A mai világban már nem nagyon lehet elboldogulni legalább egy, de inkább több idegen nyelv ismerete nélkül. A magyar oktatási rendszernek sosem volt az erőssége a nyelvoktatás, de az Eurostat felmérése alapján a helyzet még annál is rosszabb, mint vártuk volna. Nincs mit szépíteni, erről most lemaradtunk, mint a borravaló.

http://privatbankar.hu/karrier/innen-mar-nem-erjuk-utol-europat-katasztrofalis-allapotban-a-nyelvoktatas-magyarorszagon-305056

 

Orbáni vízió ide vagy oda, csúcson az elitgimnáziumok

Bár a kormányzat évek óta igyekszik népszerűsíteni a szakképzést, ennek ellenére 2017-ben új csúcsot döntött a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkező diákok száma. A két elitképzőként emlegetett intézménytípus központi írásbeli felvételijét idén többen írták meg, mint az elmúlt tíz évben valaha – derül ki a Magyar Nemzet Oktatási Hivatal adatai alapján készült összesítéséből. Míg a hatosztályos gimnáziumokba 2016-hoz képest több mint hatszázzal több, összesen közel 7700 gyermek felvételizett, a nyolcosztályos gimnáziumok esetén több mint 500 fős növekedés volt tapasztalható, ami összesen 5900 vizsgázót jelentett. Az eredményt érdemes összehasonlítani azzal, hogy tíz éve még csak 4685 gyermek felvételizett a hatosztályos intézményekbe, míg a nyolcosztályosokba 3132.

http://mno.hu/belfold/orbani-vizio-ode-vagy-oda-csucson-az-elitgimnaziumok-1390400

 

A szülők véleményét is várja a kormány az iskolai buszos kirándulásokról

Az elmúlt napokban már több mint 10 ezren töltötték ki azt az internetes kérdőívet, amely az iskolai buszos kirándulások feltételeinek lehetséges változtatásáról szól. Az online kérdőívet most az iskolákon keresztül a szülők is megkapják e-mailen, mert "szeretnénk minél több szülő véleményét megismerni" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-szulok-velemenyet-is-varja-a-kormany-az-iskolai-buszos-kirandulasokrol

 

Személyre szabott oktatást céloz meg a szlovák reform

A szlovák oktatási minisztérium bemutatta reformprogramját, amellyel meghatározzák az oktatás és nevelés céljait az elkövetkező évtizedben.

http://kamaraonline.hu/cikk/szemelyre-szabott-oktatast-celoz-meg-a-szlovak-reform

 

 

Március 17.

 

Mégsem lesz kilencosztályos általános iskola?

Az ATV Start vendége Galló Istvánné elnök, Pedagógusok Szakszervezete. Nézze meg a videót!.

http://www.atv.hu/videok/video-20170317-megsem-lesz-kilencosztalyos-altalanos-iskola

 

Hat kínzó kérdés a 9 osztályos iskoláról: most akkor bevezetik? Vagy nem?

Egyre nagyobb a káosz a kilencosztályos általános iskola körül - mást mond a miniszter, az oktatási államtitkár és a parlamenti államtitkár. Úgy tűnik, az Emberi Erőforrások Minisztériumában sem tudják, be akarják-e vezetni a "nulladik évfolyamot", és ha igen, mikor. Hat kérdés és hat válasz a kilencosztályos iskoláról.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/17/mit_tudunk_a_9_osztalyos_iskolarol_6C8O9W#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_17

 

Nem kormányhatározatokkal kell megoldani az oktatást

Az a tény, hogy a kormányzat foglalkozik a 9 évfolyamos képzés bevezetésének lehetőségével, érdemi változások követelő szükségességét jelzi a közoktatás rendszerében. Beismerése annak, hogy a nemzeti köznevelési törvény által kijelölt út, zsákutca – írja közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

http://168ora.hu/nem-kormanyhatarozatokkal-kell-megoldani-az-oktatast/

 

Korrekt az együttműködés

Senki nem tudja jobban megmondani, hogy az adott intézményben mi történik, és milyen pedagógusra, milyen nevelőmunkára van szükség, mint az iskolák igazgatói – mondta a Magyar Időknek Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke. Ismertetése szerint a teljes köznevelési hálózat finanszírozása stabil, a tankerületek szervezeti és működési szabályzatai is elkészültek már, amelyeket persze a hétköznapi alkalmazás során, közös munkával kell majd megtölteni tartalommal.

http://magyaridok.hu/belfold/korrekt-az-egyuttmukodes-1485190/

 

Ötmillió forint a tankerületi vezetőnek

A Klebelsberg Központ belső ellenőrzést folytatott az Egri Tankerületi Központnál, de nem állapított meg szabálytalanságot – tájékoztatták lapunkat annak kapcsán, hogy információnk szerint Ballagó Zoltán tankerületi igazgató különböző köznevelés-fejlesztési projektekből a fizetésén kívül több mint ötmillió forintot vett fel. Úgy tudjuk, a vezető tevékenysége kapcsán felmerült olyan kifogás is, hogy indokolatlan mértékben költöttek bútorokra, illetve csapatépítő tréningekre.

http://magyaridok.hu/belfold/otmillio-forint-tankeruleti-vezetonek-1485172/

 

Ellehetetlenítik a Pető Intézetben dolgozók munkáját

A Pető Intézetet legtöbben a mozgássérült gyerekeket fejlesztő központként, iskolaként ismerik, kevesen tudják, hogy Pető András a konduktív pedagógia módszerét valójában felnőttekre, egészen pontosan a saját apjára fejlesztette ki. Ma 120 koponyasérült, gerincsérült, agyvérzéses, baleset után épülő, Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes felnőtt jár az ambulanciára, ahol hét konduktor dolgozik velük. Vagyis csak dolgozott, mert március legelején négynek felmondtak közülük, egyet áthelyeztek, a két maradó konduktor pedig két hónapon belül nyugdíjba megy. A Petőt felügyelő kancellár szerint minden rendben.

http://index.hu/belfold/2017/03/16/veszelyben_a_peto_intezet_felnott_ambulanciaja/

 

Hét konduktor felmondott a Pető Intézetben, megszólalt a kancellár

A Pető Intézet kancellárja szerint jogszabályi nem megfelelőség miatt kellett egyes dolgozókat átsorolni másik bértáblába, akik kevesebb fizetést nem kaphattak, mint addig.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/3/17/Het_konduktor_felmondott_a_Peto_Intezetben__B39LFT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_17

 

6 dolog, amit a tanároknak tudniuk kellene az autizmusról

Néhány hete jött szembe velem egy írás. 12 dolog, amit szeretnék, ha a tanárok tudnának az autizmusról. Úgy gondoltam, megosztom veletek két részletben. A két poszt tehát jórészt fordítás (nem törekszem szószerinti fordításra, a lényeget szeretném átadni), a saját megjegyzéseimmel kiegészítve. Még egyszer, az eredeti írás tanároknak szól és elsősorban integrálható autistákról.

http://bezzeganya.reblog.hu/6-dolog-amit-a-tanaroknak-tudniuk-kellene-az-autizmusrol

 

Megosztás: