Lapszemle március 10.

március 10, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4 (6 szavazat)

Ha elolvassa, többek között értesül a kilencosztályos iskola pró és kontra véleményei mellett megtudhatja, hogy 3,9 milliárd forintból épül a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum, hogy mi az a genderszak. Elolvashatja, hogy újabb iskolaigazgatók vagyona után érdeklődnek.

                                                                                                                                                                                                                                                       

 

Március 3.

 

PSZ a konduktorokról

Galló Istvánné pénteken arról a nyilatkozott az ATV Híradójának, hogy a Pető Intézet konduktorait átsorolnák közalkalmazottá. A PSZ szerint köznevelési intézményről van szó. Az összeállítás 14 perc 25 mp-nél kezdődik.

http://www.atv.hu/videok/video-20170303-esti-hirado-2017-03-03

 

Pető-intézet: nem csökken a konduktorok jövedelme munkakörük változása miatt

Nem csökkent a Pető András Főiskola konduktorainak jövedelme munkakörük változása miatt - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

http://www.hirado.hu/2017/03/03/peto-intezet-nem-csokken-a-konduktorok-jovedelme-munkakoruk-valtozasa-miatt/?source=hirkereso

 

Miniszteri biztos lesz dr. Csépe Valéria

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere dr. Csépe Valériát a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztossá nevezi ki.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/miniszteri-biztos-lesz-dr-csepe-valeria

 

Jöhet a kilencosztályos suli

A legutóbbi kormányülésen fontos szakmai döntés született arról, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami “egyfajta preschool-t  azaz előiskolát jelent”, mert a szakmai viták ebbe az irányba mutatnak – mondta egy pénteki szakmai rendezvényen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Még viták zajlanak arról, hogy melyik oktatási szakaszba kerüljön plusz egy év.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/johet-a-kilencosztalyos-suli

 

Hat és félezer gyermek kapott képzést az internet veszélyeiről

Az általános iskolások olyan speciális oktatásban részesültek, amely az internet használata során rájuk leselkedő veszélyek elkerüléséhez ad segítséget. A program záró rendezvényét pénteken Tiszafüreden, a Bán Zsigmond Református Általános Iskolában tartották.

http://www.hirado.hu/2017/03/03/hat-es-felezer-gyermek-kapott-kepzest-az-internet-veszelyeirol/?source=hirkereso

 

Szent harc egy kreált ellenséggel – De mit csinál a genderszak?

Meg lehet-e változtatni azt a helyzetet, hogy a nők nehezebben jutnak álláshoz és ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kapnak, mint a férfiak? Ki lehet-e lépni abból a mókuskerékből, hogy a családnak szüksége van a nő jövedelmére, közben általában tőle várja el, hogy vezesse a háztartást, gondoskodjon a gyerekekről, az öregekről? Húsba vágó kérdésekre keresi a választ az ELTE szeptemberben induló új mesterszaka, a társadalmi nemek tanulmánya. Része az oktatásnak a feminizmus története, a melegek helyzete és azoknak a társadalmi beilleszkedése is, akik úgy érzik, hogy nem tudnak azonosulni biológiai nemükkel.

http://168ora.hu/szent-harc-egy-krealt-ellenseggel-husba-vago-kerdesekkel-foglalkozik-majd-genderszak/

 

3,9 milliárd forintból épül a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum

A projekt révén nyolc futballpályát és egy oktatási épületet alakítanak ki a XIX. kerületben. A Nemzeti Sportközpontok tenderét a Pharos ’95 Kft. és a Wire-Vill Kft. nyerte. 

https://blog.atlatszo.hu/2017/03/39-milliard-forintbol-epul-a-del-pesti-utanpotlas-nevelesi-centrum/

 

 

Március 4.

 

9 osztályos lesz az általános iskola

9 osztályos lesz az általános iskola. A kormány döntését Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be. Az óvoda és az általános iskola első osztálya között lesz ugyanis egy plusz év. Az úgynevezett elő-iskola célja, hogy a gyerekeknek több idejük legyen az alapkészségek elsajátítására. A részletekről szakmai vitát indítanak. A sajtóból értesült a PSZ, hogy volt döntés és lesz társadalmi vita. Galló Istvánné a 9 évfolyamos iskoláról nyilatkozott szombaton a TV2 Tények műsorának, vasárnap pedig a Lánchíd Rádió déli hírműsorának.

http://tenyek.hu/tenyek/230876_9-osztalyos-lesz-az-altalanos-iskola.html

 

Újabb iskolai vezetők vagyona után érdeklődnek

Az iskolaigazgatók mellett a tagintézmények vezetőinek anyagi körülményeire is kíváncsiak. Szüdi János a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy egyes helyeken a  tagintézmények vezetőinek is lenne vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége.

Semmi értelme sincs – erről beszélt a PSZ oktatási szakértője. Elmondta, a szakszervezet már azzal sem értett egyet, hogy a köznevelési intézmények vezetőinek kötelező legyen a vagyonnyilatkozat-tétel, hiszen gazdálkodási joguk nincs, csak javaslattételi. Ugyanakkor hangsúlyozta: egy tagintézmény-vezetőnek még javaslattételi joga sincs.

http://mno.hu/belfold/ujabb-iskolai-vezetok-vagyona-utan-erdeklodnek-1388671

 

Kik férnek hozzá a minőségi oktatáshoz?

Dinamikusan nő az elitképzőnek számító hat- és a nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők aránya, lassan min­den negyedik továbbtanuló gyerek ezt az utat választja. A Hetek cikke.

http://www.atv.hu/belfold/20170304-kik-fernek-hozza-a-minosegi-oktatashoz/hirkereso

 

Kérdések oktatáskutatókhoz és oktatáskútásókhoz

Az elmúlt időszak heves bírálatai nem az elmúlt 26 évben felhalmozott hiányosságokról szólnak és nem a valódi problémák megoldására irányulnak.

http://gondola.hu/cikkek/104514-Kerdesek_oktataskutatokhoz_es_oktataskutasokhoz_.html

 

Hoffmann Rózsa ismét az oktatásról nyilatkozott

 Az iskolarendszer egyedül nem képes az esélyek kiegyenlítésére, ezzel a problémával össztársadalmi szinten kell megküzdeni - nyilatkozta Hoffmann Rózsa, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, volt köznevelési államtitkár a Magyar Hírlap szombati számában.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/4/Hoffmann_Rozsa_ismet_az_oktatasrol_nyilatko_9713FW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_4

 

Ezt kéne tudnia egy hatodik osztályosnak: neked megy?

Kiderültek a tavaly májusi országos kompetenciamérés eredményei. Az Oktatási Hivatal az eredmények mellett a feladatokat is nyilvánosságra hozta. Ebből készítettünk egy összeállítást.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/3/4/Kompetencia_feladatok_ingyenes_teszt_9SN0AV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_4

 

PDSZ: Több ezer diákot hoztak lehetetlen helyzetbe

Lehetetlen helyzetbe hozta az oktatási kormányzat azokat a diákokat, akik szakgimnáziumban fognak idén érettségizni – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

https://szakszervezetek.hu/hirek/9279-pdsz-tobb-ezer-diakot-hoztak-lehetetlen-helyzetbe

 

 

 

Március 5.

 

Nem akarnak vállalkozni a magyar fiatalok, lép a kormány

Hétfőn indul az általános iskolásoknak és középiskolásoknak szervezett Pénz7 rendezvénysorozat, amely az idén vállalkozói ismeretek oktatásával is bővül, a magyar fiatalok ugyanis kevésbé érdeklődnek a vállalkozóvá válás iránt az iskola befejezése után, mint a nyugat-európai társaik - mondta Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/kkv/nem_akarnak_vallalkozni_a_magyar_fiatalok_lep_a_kormany.245022.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

 

Szavazzon: Ön szerint szükség van az óvodákban katasztrófavédelmi képzésre?

A várpalotai Lurkó Kuckó óvoda 101 kiskutya csoportosai katasztrófavédelmi oktatásban vesznek részt: megijesztés nélkül készülnek fel például arra, hogy mit kell tenni ha tűzvész tör ki, szélviharba kerülnek, vagy veszélyes hulladékot találnak.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/on-szerint-szukseg-van-az-ovodakban-katasztrofavedelmikepzesre/8xt49le?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A kormány keletre nyitna az oktatásban is

Első alkalommal rendeztek Moszkvában Orosz—Magyar Felsőoktatási Fórumot, melynek fókuszában a két ország közötti együttműködési lehetőségek álltak.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/3/5/A_kormany_keletre_nyitna_az_oktatasban_is_T5KM8G#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_5

 

A tanárok erősödnek

Politika. Politika. Megint politika. Hajszolnak, űznek korunk propagandistái, ha kinyitom a tévét, a rádiót, az újságokat, horribile dictu, a levelezésemet. És főként ha kihúzom a lábamat otthonról.

http://mno.hu/magazinpublicisztika/a-tanarok-erosodnek-1388743

 

Tegyék a kezüket a szívükre, és válaszoljanak!

Hát nem megy, az Istennek se!

Nem elég, hogy nem segítenek a szakgimnazistáknak, még azt is sikerül elhitetni a népekkel, hogy nincs is itt semmi baj, hiszen a diákok tudhatták, hogy kötelező lesz szakmai tárgyból érettségizniük, és nem is kérdeznek mást majd tőlük, mint amit a kerettanterv szerint tanulniuk kellett!

http://www.tanitanek.com/2017/03/05/tegyek-a-kezuket-a-szivukre-es-valaszoljanak/

 

Március 6.

 

Kilenc évfolyam: „kidolgozatlan elképzelés”

Kidolgozatlan az elképzelés, az iskolaszerkezet átalakítása ráadásul nem feltétlenül javítana a közoktatás színvonalán – összesítve ez a pedagógus-szakszervezetek véleménye a kilenc évfolyamos általános iskoláról. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a múlt héten jelentette be a kormány döntését, a szakállamtitkár szerint az átalakításra 2019-től van lehetőség.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/kilenc-evfolyam-kidolgozatlan-elkepzeles-1388943

 

Az iskolára készítenének fel

Már 2019-től bevezethetik a 9 osztályos általános iskolát. Erről az oktatásért felelős államtitkár beszélt. Az első évben iskola-előkészítő évfolyamot indítanának. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ennyi idő alatt nem lehet állni az új rendszerre. Az általunk megkérdezett iskolaigazgató örülne az ötletnek, de csak akkor, ha jó a kivitelezés.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/az-iskolara-keszitenenek-fel

 

Az óvoda és az első osztály közé ékelődhet a kilencedik

Kedden kezdődik meg a kilencosztályos általános iskola szakmai vitája a Köznevelési Kerekasztalon. Az oktatási államtitkár szerint kérdés, hol legyen a kilencedik évfolyam helye, és mikortól történjen a bevezetése. Palkovics László úgy véli: logikus lenne, ha 2019-ben, az új NAT-tal együtt indulna az új rendszer. Hozzátette: PISA-eredmények pedig akkor lennének kedvezőek, ha az óvodai nevelési év vége és az iskolakezdés közé ékelődne be a plusz egy év.

http://inforadio.hu/belfold/2017/03/06/az_ovoda_es_az_elso_osztaly_koze_ekelodhet_a_kilencedik/

 

Kilencosztályos iskola: blöff vagy valóság?

Döntött a kormány: bevezetnék a kilencosztályos általános iskolai képzést. A lapunknak nyilatkozó oktatáskutató ugyanakkor figyelmeztet: ez egy több cikluson átívelő reform lenne, így koalíció- és konszenzusépítés, nyitott konzultáció, valamint komoly szakértői háttérmunka nélkül a kormányzat minden eddigi intézkedésénél több kárt okozhat.

http://nepszava.hu/cikk/1122684-kilencosztalyos-iskola-bloff-vagy-valosag/

 

 Presztízsberuházás lehet a 9 osztályos iskola – Radó Péter - 2017.03.06

A stadionokhoz hasonló, hatalma presztízsberuházás lehet az általános iskola 9 osztályosság tétele, mivel a kormány olyasmire készül rengeteg pénzt elkölteni, aminek a valóságos értelmét nem nagyon látjuk, és igazándiból indolkása igazándiból sincs – erről beszélt a Klubrádiónak nyilatkozó oktatási szakértő.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=206483

 

Köznevelés

Jön a kilencosztályos iskola, érkezik az új Nemzeti alaptanterv is. A kormányzati terveket Nahalka István egyetemi oktatóval elemeztük.

http://hirtv.hu/magyarorszageloben/kozneveles-1389116

 

Lovász László PISA-sokkról, oktatásról, tanszabadságról

Elképzelhetőnek tartja a Bologna-rendszer megszüntetését a felsőoktatás néhány területén Lovász László. Szerinte a magyar egyetemeken jelenleg három év alatt akarják megtanítani a hallgatóknak öt év anyagát. Az Akadémia elnöke azt állítja, a közoktatásban meg lehet találni az egyensúlyt az ellenőrzés és a tanár bizonyos fokú szabadsága között, mert nehéz egyöntetűen azt mondani, hogy a teljes iskolai autonómia volna a jó megoldás. ­Lovász Lászlót az oktatásról kérdeztük.

http://168ora.hu/ceu-nak-meg-kell-maradnia-lovasz-laszlo-az-akademianak-fontos-pisa-sokk/

 

A megújulás sok érdeket sérthet

Csak néhány akadémikus fogalmazott meg kritikát a kormány oktatáspolitikájával kapcsolatban a Stádium 28 Kör közoktatási fórumán a múlt héten – mondta lapunknak Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese, aki jelen volt az eseményen. Az elhangzott kritikák hátterében többek között az is állhatott, hogy minden oktatási reform temérdek érdeket sérthet, a mostani kormányzat pedig következetesen végig kívánja vinni az oktatási rendszer átalakítását, annak érdekében, hogy a PISA vizsgálatok tapasztalatai alapján a magyar köznevelésben évtizedek óta jelenlévő strukturális és tartalmi-tantervi problémákat megszüntesse a magasabb színvonalúvá váló köznevelés érdekében.

http://magyaridok.hu/belfold/megujulas-sok-erdeket-serthet-1459645/

 

Pukli nem látja a stratégiát

Az űrlap teteje

Tamáskodik még a Tanítanék mozgalom egykori vezéralakja az új és nagyívű oktatási tervekkel kapcsolatban.

http://hvg.hu/itthon/20170307_Pukli_nem_latja_a_startegiat?s=hk

 

Újabb gondok a roma szakiskolánál

A hivatal azt kifogásolja, hogy nem pályázat útján nevezték ki az igazgatót Összeférhetetlenségre hivatkozva kényszerülhet lemondásra a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott, Európai Polytechnikum Roma Nemzetiségi Nyelvoktató Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola nevű intézmény igazgatója – értesült lapunk. Amint azt már megírtuk, az intézmény gazdálkodása kapcsán költségvetési csalás gyanújával indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a legutóbbi tájékoztatás szerint az eljárás határideje április 4-e.

http://magyarhirlap.hu/cikk/81718/Ujabb_gondok_a_roma_szakiskolanal

 

Elindult a társadalmi konzultáció az iskolai kirándulások szabályairól

Elindult a kormány internetes társadalmi konzultációja az iskolai kirándulásokra, a gyermekutaztatásra vonatkozó szabályok módosításáról - jelentette be az oktatásért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/elindult-a-tarsadalmi-konzultacio-az-iskolai-kirandulasok-szabalyairol

 

Cinikus válasz a Klebelsberg Központtól

Etikátlan módon a Magyar Időkben válaszolta meg lapunk kérdéseit a magát „menedzserszemléletűként” meghatározó Klebelsberg Központ (KK). A Magyar Nemzet több alkalommal is érdeklődött az elmúlt közel két hétben arról, hogy miként lehetséges, hogy bár a kormányzati kommunikáció szerint a januárban megalakult 58 tankerületi központ önálló költségvetési szervként működik, ám ehhez képest a Magyar Államkincstár januári adataiból csak 33 centrum esetén olvashatók ki az azok tartozására vonatkozó adatok.

http://mno.hu/belfold/cinikus-valasz-a-klebelsberg-kozponttol-1388870

 

Szegeden beszél az oktatás jövőjéről Halácsy Péter

A Mentor(h)áló Szolgáltató és Kutató Központ következő rendezvényén, március 7-én, Halácsy Péter, a Prezi és a Budapest School alapítója beszél a két cég sikerének titkáról és a siker lehetőségéről Magyarországon.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/3/6/Szegeden_beszel_az_oktatas_jovojerol_Halacs_AIZ4AB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_6

 

Botrány: Több gyereket is megverhetett az álmosdi iskola igazgatója

Legalábbis ez a hír terjed a faluban. Azt mondják a gyerekeknek feltartott kézzel kellett állniuk a falnál, mint a filmekben. Erről fotó is készült. A szülők azonnal szóltak a tankerületnek, hogy mi történt az iskolában, az igazgató ellen vizsgálat indult. Amíg az tart, nem dolgozhat.

http://www.atv.hu/belfold/20170306-botrany-tobb-gyereket-is-megvert-az-almosdi-iskola-igazgatoja/hirkereso

 

Március 7.

 

A Momentum megszüntetné a Kliket

A Momentum a tettek mezejére lépett. Eltörölnék a Kliket, többet költenének az oktatás egészére, célzottan növelnék az óvodai és a bölcsődei férőhelyeket. Ez a lassan pártként ténykedő szervezet oktatási víziójának legfontosabb pontjai.

http://estiujsag.hu/belfold/a-momentum-megszuntetne-a-kliket

 

Eltörölhetik a tantárgyakat? Radikális átalakítás jöhet

A kormány támogatni fogja a plusz egy év, azaz a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetését, de pontosan be kell mutatni, hogy az az elvárt célokat hogyan szolgálja - közölte Palkovics László oktatási államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi ülése után sajtótájékoztatón Budapesten. Csépe Valéria miniszteri biztos jelezte: szerdától megkezdődik az új Nemzeti alaptanterv (Nat) koncepciójának szakmai egyeztetése.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/7/Eltorolhetik_a_tantargyakat_Radikalis_atala_8R2PQT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_7

 

Jön a nemzeti keresztény alaptanterv

Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) "sarokpontjai" között szerepel a nemzeti identitás megerősítése, valamint a hit- és erkölcstan hangsúlyosabb szerepe is - derült ki a nemzeti köznevelés tartalmi szabályozásának koncepciójáról szóló, lapunk által megismert munkaanyagból. Tehát Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tévedett, amikor már tavaly novemberben arról beszélt: az oktatás egyik legfontosabb feladata az, hogy jó magyart és jó keresztényt neveljen a diákokból, így a kormány ennek a nevelési elvnek rendeli alá az új Nat-ot is.

http://nepszava.hu/cikk/1122882-jon-a-nemzeti-kereszteny-alaptanterv

 

 MSZP: már ne változtasson az oktatáson a Fidesz

Az MSZP arra szólítja fel a Fideszt, hogy a kormányváltásig hátralévő egy évben már "ne súlyosbítsa tovább a közoktatás helyzetét, így is nagy munka lesz helyrehozni mindazt a rengeteg kárt, amit az elmúlt hét év alatt okoztak". Az ellenzéki párt Palkovics László oktatási államtitkár kijelentéseire reagált közleményében.

http://www.hirado.hu/2017/03/07/mszp-mar-ne-valtoztasson-az-oktatason-a-fidesz/?source=hirkereso

 

Fegyveres őrök óvják mostantól az érettségi tételeket

Az Oktatási Hivatal fegyveres őrei vigyázzák ezentúl az érettségi tételeket a friss Magyar Közlöny szerint. A friss Magyar Közlönyben jelent meg a változás arról, hogy mostantól az Oktatási Hivatalnak élőfegyveres erővel kell őriznie az érettségi tételeket a feladatlapok csomagolásának megkezdésétől az írásbeli vizsgaidőszak utolsó napján tizennégy óráig.

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20170307/erettsegi-tetel-fegyveres-or-oktatasi-hivatal/

 

Bejön a diákoknak a közhasznú munka

Tavaly óta kötelező ötven óra közhasznú munkát végezni a középiskolásoknak az érettségihez. A tapasztalatokról egy újpesti gimnázium diákjaival és osztályfőnökükkel beszélgettünk.

http://mno.hu/belfold/bejon-a-diakoknak-a-kozhasznu-munka-1389165

 

Megújul a sümegi iskola

Április 15-ig kibővíti és felújítja a Veszprémi Tankerületi Központ a sümegi Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskolában lévő megyei pedagógiai szakszolgálat tagintézményének rossz állapotú mellékhelyiségét. Az épület működtetési feladatait 2016. december 31-ig Sümeg Város Önkormányzata látta el. Az általános iskola fenntartója a Balatonfüredi Tankerületi Központ, míg az épület egyik szárnyában elhelyezett pedagógiai szakszolgálat a Veszprémi Tankerületi Központhoz tartozik.

http://kk.gov.hu/megujul-a-sumegi-iskola

 

Fót - A gyerekek csak rosszul járhatnak

 Gyorsan döntött a kormány a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárásáról, ám arról nem sietnek tájékoztatást adni a kabinet illetékesei, hogy pontosan mit terveznek az intézménynek otthont adó kastéllyal. Mit több, még a lehetőségét is kerülik annak, hogy kérdéseket kaphassanak.

http://nepszava.hu/cikk/1122766-fot---a-gyerekek-csak-rosszul-jarhatnak/

 

Gyerekálom Magyarországon: kenyér, sült krumpli, tarhonya

Már nem elég a mosópor vagy a tartós élelmiszer: az ország legszegényebb megyéiben immár tejet és kenyeret osztanak hetente kétszer a rászorulóknak, hogy ne éhezzenek. Az ország északi csücskében, a hivatalosan is "Kegyetlennek" nevezett mikrotérségben jártunk, ahol nem okos telefonokról, hanem sült krumpliról álmodnak a gyerekek.

http://nepszava.hu/cikk/1122768-gyerekalom-magyarorszagon-kenyer-sult-krumpli-tarhonya

 

Tízmillió forint adományt adott a jótékonysági esten a VI.kerületi Önkormányzat

Tízmillió forinttal járult hozzá a terézvárosi önkormányzat a januári, veronai buszbaleset érintettjeinek javára a Thália Színházban hétfőn megtartott jótékonysági est bevételéhez.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/tizmillio-forint-adomanyt-adott-a-jotekonysagi-esten-a-vi-keruleti-onkormanyzat

 

Új fejlesztési program készül a kisebb településeknek

A megyei jogú városok után fejlesztési programot dolgoz ki a kormány a kisebb települések számára is - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter Királyhegyesen.

http://www.hirado.hu/2017/03/07/uj-fejlesztesi-program-keszul-a-kisebb-telepuleseknek/?source=hirkereso

 

Nekiment az ELTE-nek Rétvári: az egyetem új szakja olyan, mint a marxizmus-leninizmus

"A gender - a marxizmus-leninizmushoz hasonlóan - inkább nevezhető ideológiának, mint tudománynak, így kétséges, eléri-e az egyetemi oktatási szintet" - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ELTE új szakjáról.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/3/7/Retvari_Bence_a_marxizmusleninizmushoz_haso_C97MHP#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_7

 

Március 8.

 

 

Köszönet a nőknek

Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, amikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott. És köszönet neked, mert jó voltál, mint az állatok. És neked, mert testednek olyan illata volt, mint a földnek az élet elején. Köszönet a nőknek, köszönet.

http://szabolcsihir.hu/kultura/2017/03/koszonet-a-noknek

 

Pár szál virág ehhez nem elég

Egy kicsit csökkent a bérszakadék a nők és férfiak között, de azért még korántsem beszélhetünk egyenlőségről. Vezető pozíciókat tekintve kettős eredményt láthatunk, hiszen Magyarországon a vezetők 41 százaléka nő, ami az uniós átlag felett van, azonban hazánkban a női vezetők közel 34 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál, amivel viszont sereghajtók vagyunk, az Eurostat hétfőn közzétett statisztikája szerint.

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/par-szal-virag-ehhez-nem-eleg/

 

Nem tudnak mit kezdeni a 9 osztályos általános iskola tervével az érdekvédők

Bár a tegnapi kerekasztal után ismét kicsivel többet tudunk a kilencosztályos általános iskola tervéről, egy sor nagyon fontos részlet még ismeretlen a nyilvánosság előtt. Az oktatásban működő érdekképviseleteknél sem tudnak egyelőre érdemi véleményt megfogalmazni a javaslatról, és egy újabb egyeztetések nélküli átalakítástól tartanak. De milyen részletekre is kíváncsiak az érdekvédők? Galló Istvánné a Hír Tv-nek felsorolta, mennyi területet érint majd az átalakítás: "a tananyagot át kellene dolgozni, a pedagógusképzést át kellene dolgozni, tudni kellene például, hogy ha az általános iskola egy évfolyammal megnövekszik, akkor a középiskolai évfolyamok hogy igazodnak ehhez, illetve azt is tudni kellene, hogy a tárgyi feltételeket hogyan fogják megvalósítani"

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/8/kilencosztalyos_altalanos_iskola_ckp_U72VIV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_8

 

Palkovics: a plusz egy évfolyam javítani fogja a tanulási képességet

A gyermekek többségének a tanulási képességeit jelentősen javítani fogja a plusz egy évfolyam bevezetése - mondta az oktatásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornának szerdán.

http://www.hirado.hu/2017/03/08/palkovics-a-plusz-egy-evfolyam-javitani-fogja-a-tanulasi-kepesseget/?source=hirkereso

 

Nem lesz több évvesztes: alapdolgokat forgathat fel a kilencosztályos iskola

Nagyjából évi 70 milliárdos pluszkiadással járna, és rengeteg dolgot megváltoztatna a mostani közoktatásban a 9 osztályos iskola bevezetése. Nem lenne értelme például az évvesztességnek vagy az óvodai évhalasztásnak, de akár a tankötelezettség – most is alacsony – korhatára is tovább csökkenhet.

http://hvg.hu/itthon/20170308_kilencosztalyos_iskola?s=hk

 

 

Idén 74 milliárd forintot költ a kormány gyermekétkeztetésre

Idén 74 milliárd forintot költ a kormány ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre, ez több mint 2,5-szerese a támogatásra 2010-ben fordított összegnek - mondta el Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán az MTI-nek.

http://www.hirado.hu/2017/03/08/iden-74-milliard-forintot-kolt-a-kormany-gyermeketkeztetesre/?source=hirkereso

 

Képzéssel növelnék a logopédusok számát

Hozzávetőlegesen 3,8 milliárd forintnyi pluszforrás szerepel a Klebelsberg Központ (KK) költségvetésében arra, hogy többek között logopédusokat is alkalmazzanak – így reagált Palkovics László oktatási államtitkár lapunk azon kérdésére a köznevelési kerekasztalt követő sajtótájékoztatón, hogy hogyan igyekszik a kormány vonzóbbá tenni a logopédusi pályát. Mint ismert, idén ősztől a pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó logopédusok terhei nőnek: már nemcsak az 5, hanem a 3 éves gyermekek szűrése is kötelező lesz. A területen ugyanakkor már most is jelentős a szakemberhiány. Az államtitkár a kérdés kapcsán emlékeztetett, a felsőoktatás felvételi keretszámait már évekkel ezelőtt megnövelték, a tudományegyetemeket pedig arra kérik, hogy indítsanak ilyen típusú képzéseket.

http://mno.hu/belfold/kepzessel-novelnek-a-logopedusok-szamat-1389192

 

Kezdődjön később az iskola? Szavazzon!

Miért nem kilenckor kezdődik a tanítás az iskolákban? Miért, kezdődhetne akkor is? Igen, de bőven találni okot arra, hogy miért nyolckor csengetnek be az intézmények döntő többségében. Önnek mi a véleménye: támogatná a kilenc órás kezdést?

http://www.kisalfold.hu/dunantul/kezdodjon_kesobb_az_iskola_szavazzon/2510127/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Leváltották a bántalmazásokról elhíresült gyermekotthon vezetőjét

Az ombudsman által is feltárt problémákkal, köztük a bántalmazásokkal összefüggésben rendőrségi eljárás indult a zalaegerszegi gyermekotthon több dolgozója ellen, és visszavonták az otthonvezető megbízatását - közölte a Zalai Hírlap.

http://inforadio.hu/belfold/2017/03/08/levaltottak_a_bantalmazasokrol_elhiresult_gyermekotthon_vezetojet/

 

Nem tudod, mi lennél felnőttként? Leteszteltük az eddigi legjobb tanácsadó oldalt

A fiatalok 80 százaléka nem jut megfelelő tanácsokhoz általános iskolában, mielőtt középiskolát választana. Ez a szám némileg javul középiskola végére, de sokan így is tanácstalanok maradnak, hogy mihez kellene kezdeniük az érettségit követően. Emil és Tokió játékos formában kalauzol végig egy önismereti teszten, amely végén a készségeid alapján ajánl képzéseket, hogy a számodra legizgalmasabb helyen folytathasd az életed.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/3/8/palyavalasztas_tanacsadas_palyaorientacio_d_VK7AZ7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_8

 

Deák Kristóf nem a tanárok bírálatának szánta a Mindenkit

A Mindenki nem pedagógusok elleni kiáltványnak készült - hangsúlyozta szerdán Budapesten Deák Kristóf, az Oscar-díjas rövidfilm rendezője, aki elmondta azt is: örül, hogy a film teljesen ellentétes értelmezéseket szült.

http://magyarhirlap.hu/cikk/82030/Deak_Kristof_nem_a_tanarok_biralatanak_szanta_a_Mindenkit

 

Még egyszer a Mindenkiről: így látja az oktatáskutató

„A magyar oktatási rendszerben az a lényeg, hogy legyenek tehetséges tanulók, akik díjakat hoznak el, még azon az áron is, hogy a többség elkallódik.”

http://hvg.hu/kultura/20170308_Meg_egyszer_a_Mindenkirol_igy_latja_az_oktataskutato?s=hk

 

Fáj­dal­mas, ami ki­de­rült a ve­ro­nai busz­tra­gé­diát túl­élő gye­re­kek­ről

Az osz­tály­tár­sa­i­kat el­vesz­tett gye­re­kek ne­he­zen dol­goz­zák fel a tra­gé­diát, meg­ren­dítő dol­go­kat mon­dott az igaz­gató.

https://ripost.hu/cikk-fajdalmas-dolgok-derultek-ki-a-veronai-busztragediat-tulelo-gyerekekrol/?source=hirkereso

 

Citerázva kérnek szép, új mosdót a csabacsűdi iskolások

Kakasszóra kelnek, és sokan tanyáról indulnak suliba kora reggel a csabacsűdi általános iskolások. Nagyon összetartó kis közösségekben tanulnak itt a gyerekek, s bár többen igen nehéz körülmények közül jönnek, a sok közös program mozgalmassá varázsolja napjaikat. A suli nagy büszkesége a citeracsoport, amely többször kapott már arany minősítést.

http://www.nlcafe.hu/mosdofelujitas/20170308/csabacsud-iskola-mosdofelujitas/

 

Világelitben a Debreceni Egyetem

Az egyetem két képzési területen öt oktatási programmal képviselteti magát a felsőoktatási világelitben. 

http://civishir.hu/campus/2017/03/vilagelitben-a-debreceni-egyetem

 

Március 9.

 

Galló Istvánné: rémisztő a kormány bejelentése

Az általános iskola évfolyamainak növelését nem utasítja el a PSZ, se a Tanítanék, de a kormány mostani bejelentésével nem értenek egyet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/9/Gallo_Istvanne_remiszto_a_kormany_bejelente_SQEQ1Q#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_9

 

Kilencosztályos iskola: ezt gondolják a pedagógusok

Kilencosztályos általános iskolát vezetnének be Magyarországon 2019-től. Kétségek és kérdések akadnak bőven, és közben készül az új Nemzeti alaptanterv is, amely nagy hangsúlyt fektet majd a nemzeti identitás megerősítésére. Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője szerint két évvel ezelőtt a kormány még a nyolcadik évfolyam után akart plusz egy évet bevezetni, most az első évfolyam és az óvoda közé tervezi a plusz évfolyamot. A sajtóból legalábbis ezek az információk jutottak el hozzá, de a szakszervezet hivatalosan még semmilyen konkrétumot nem ismer.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170309/altalanos-iskola-nat-kilencosztalyos/

 

A minősítések eredménye: a köznevelésben elismerik az óvodai munkát

Az óvodákban foglalkoztatottakat érintő kérdésekről, az óvodapedagógusok minősítéséről tartott szakmai konferenciát a PSZ Óvodapedagógiai Tagozata 2017. március 9-én a budapesti székházban.   

http://www.pedagogusok.hu/psz-%C3%B3vodapedag%C3%B3giai-tagozat-orsz%C3%A1gos-%C3%A9rtekezlet-20170309

 

Nem lesz KLIK és portfóliógyártás! - így az MSZP

Debrecen nem szándékozik visszakérni államosított iskoláit, szavakban nem tart a színvonalromlástól, és  a rendszertől független, költséges infrastruktúrájú, drága tandíjú ,,nemzetközi” iskolát hoz létre. Az álszent, kettős szemléletet jellemzi, hogy ehhez még kormányzati támogatást is igénybe vehet - fogalmazott Pallás György, az MSZP megyei elnökségének tagja, a párt oktatáspolitikusa a csütörtöki sajtótájékoztatón

http://civishir.hu/helyben-jaro/2017/03/nem-lesz-klik-es-portfoliogyartas-igy-az-mszp

 

Az újdonságtól való félelem nem tart sokáig

Megnyugodni látszanak a kedélyek a szakképzés komplex ágazati érettségi vizsgája körül, bár az újdonságtól való félelmet azért nem lehet megúszni – véli Pölöskei Gáborné. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára lapunknak elmondta: több tájékoztató, a tanárokat a vizsgára felkészítő továbbképzés indult, amelyeken a vizsgázásnál leghasznosabb információk kerülnek a középpontba. Mint fogalmazott, azon vannak, hogy mindezek eljussanak a diákokhoz is.

http://magyaridok.hu/belfold/az-ujdonsagtol-valo-felelem-nem-tart-sokaig-1472233/

 

2019-ben jöhet a kilenc osztályos általános iskola

Nincs még döntés a kilenc osztályos általános iskolák kérdésében. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a mai Kormányinfo-n úgy vélekedett, hogy várhatóan 2019 őszi tanévétől vezethetik be a kilencedik osztályt, felmenő rendszerben, vélhetően az óvoda és az általános iskola alsó tagozata között.

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/2019-ben-johet-a-kilenc-osztalyos-altalanos-iskola-484548

 

Nekik 9: rámegy az ország az újabb és újabb katasztrofális iskolareformokra

Új alaptanterv, kilencosztályos általános iskola szakad a gyerekek nyakába hamarosan. Saját, a közoktatásban hét éve zajló dúlását írhatja felül a minap bejelentett újabb nagyszabású oktatási reform. Félő, hogy ebben sem lesz sok köszönet.

http://hvg.hu/itthon/20170309_iskola_oktatas_kilencosztalyos_iskola_alaptanterv_nat_reform_?s=hk

 

Magánórákra járnak a diákok

Valódi fejlődési lehetőségeket és valódi előnyöket jelenthet az egyetemi felvételihez 2020-tól kötelező nyelvvizsga a diákok szerint – a többi között ez derül ki a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által végzett felmérésből, amelyet az Educatio szakkiállításon, januárban készítettek, eredményeit pedig most hozták nyilvánosságra.

http://magyarhirlap.hu/cikk/82073/Maganorakra_jarnak_a_diakok

 

Nem segítenek az autista lányon

Januártól nem járhat iskolába egy tizennégy éves autista kislány. A család Alsózsolcán él, speciális, fejlesztő iskola azonban legközelebb csak a 20 kilométerre lévő Miskolcon van. Eddig szállító szolgálat vitte a kislányt iskolába, de az tavaly évvégén gazdasági okok miatt megszűnt. A lány a betegsége miatt nem tudja igénybe venni a tömegközlekedést, édesanyja egyedül neveli, kocsijuk nincs. Az anya harmadik hónapja hiába próbálkozik, senki nem segít.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-segitenek-az-autista-lanyon

 

Meglepően hangzik, de a kisiskolások elégedettek a menzakoszttal

Minden ellenkező híreszteléssel szemben a menzareform beválni látszik. Az alsó tagozatos gyerekek és a szülők többsége is elégedett az iskolai közétkeztetés minőségével – legalábbis ez derült ki egy, az OGYÉI megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.

http://hvg.hu/elet/20170309_A_gyerekek_jobban_teljesitettek?s=hk

 

Hetekre bezárhatják a gyerekeket az otthonokban

Az ombudsman úgynevezett OPCAT-vizsgálat keretében, előre be nem jelentett látogatások során ellenőrzi azokat a bentlakásos intézményeket, ahol korlátozhatják az érintettek személyi szabadságát. Ilyenek például a börtönök, az idősotthonok, a gyermekotthonok vagy a javítóintézetek. A biztos tavaly számos súlyos jogsértést, bizonyos helyeken pedig embertelen körülményeket talált. Lapunk most annak járt utána, hozott-e áttörést Székely László kemény fellépése a gyermekotthonokban. Az eredmény felemás: bár több kedvező változás is történt, az egyik legfontosabb probléma, a gyerekek személyi szabadságának indokolatlanul hosszú ideig történő korlátozása ügyében a mai napig nem született meg a szükséges törvénymódosítás.

http://mno.hu/belfold/hetekre-bezarhatjak-a-gyerekeket-az-otthonokban-1389354

 

Több tízezer diák követelte az oktatási törvény visszavonását Spanyolországban

Az állami intézményekben tanuló általános és középiskolai diákok, egyetemisták tízezrei sztrájkoltak és vonultak utcára Spanyolország mintegy 50 városában csütörtökön, követelve az előző kormányzati ciklusban bevezetett, rendkívül sokat bírált oktatási törvény és az oktatást érintő korábbi megszorító intézkedések visszavonását.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/363961/Tobb-tizezer-diak-kovetelte-az-oktatasi-torveny-visszavonasat-Spanyolorszagban

 

Március 10.

 

Tankerületi vezető döntene a pedagógusok béremeléséről?

A PSZ tudomása szerint van olyan tankerületi vezető, aki beleszólna abba, hogy a szeptembertől esedékes „differenciált” béremelésből ki mennyit kapjon - mondta Galló Istvánné elnök az Inforádió Aréna c. műsorában 2017. március 9-én.

http://www.pedagogusok.hu/blog/tanker%C3%BCleti-vezet%C5%91-d%C3%B6ntene-pedag%C3%B3gusok-b%C3%A9remel%C3%A9s%C3%A9r%C5%91l

 

Kilencosztályos lesz az általános iskola

Két év múlva indulhat a kilencosztályos általános iskola, amely az eddigi tervek szerint az óvodai átmenetet könnyítené meg. Pedagógusok és szakértők is jónak tartják a változtatást, amely szerintük egyértelműen a kicsik javára válik majd.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kilencosztalyos_lesz_az_altalanos_iskola/2510481/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Térképeken a történelem – új atlasz a középiskolásoknak

Nyolcvan oldalon körülbelül kétszáz térképpel, eddig csak tudományos publikációkban hozzáférhető eredmények - például a honfoglalás, a múlt század elejének kivándorlási folyamata, az európai zsidóság holokausztja, a cigányság történelme - képi megjelenítésével, valamint a használatot megkönnyítő keresőhálóval készül a középiskolai történelmi diákatlasz 3. kiadása az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében. Az új kiadványt akár már a 2017/18-as iskolaévben használatba vehetik a diákok.

http://mta.hu/tudomany_hirei/terkepeken-a-tortenelem-uj-atlasz-a-kozepiskolasoknak-107467

 

Rémhírkeltés a Pető Intézet körül

 Átlagosan huszonöt százalékkal nőtt az érintett konduktorok fizetése, és senkié nem csökkent a Pető András Főiskolán, miután a törvényi feltételeknek megfelelően kellett módosítani több dolgozó besorolását. Előzőleg a párbeszédes Szabó Tímea említett megfelezett jövedelmeket a sérült gyermekekkel foglalkozó szakemberek esetében.

http://magyarhirlap.hu/cikk/82202/Remhirkeltes_a_Peto_Intezet_korulhttp:/magyarhirlap.hu/cikk/82202/Remhirkeltes_a_Peto_Intezet_korul

Megosztás: