Lapszemle május 5. - Ígéretek és tények

május 05, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Nem sok jót ígér az iskoláknak a 2018-as költségvetési javaslat. Ugyanakkor a kormány még szigorúbb gyermekvédelmi szabályokat, személyközpontú, differenciált nevelési-oktatási módszertant, a nyelvtudásból hiányzó bizonyítvány megszerzéséhez segítséget ígér a kormány.

                                                                                                                                                    

A kabinet növeli az egyházi intézmények támogatását, a kutatásra fejlesztésre fordítható pénzt. Olvashatnak arról is, virtuális egyetemen végzett-e a kormányszóvivő.

 

Lapszemle május 5.

 

Április 28.

 

Mást állít a tanárhiányról a szakszervezet és a kormány

A Pedagógusok Szakszervezete úgy számol; négyezer pedagógus hagyta ott a pályát ebben a tanévben. Szerintük nincsenek meg a kellő feltételek ahhoz, hogy vonzó legyen a pedagógus pálya, emiatt is kezdeményezik, hogy összeüljön a sztrájkbizottság. Az Oktatási Államtitkárság szerint nincs baj, mert legalább annyian álltak pedagógusnak, mint amennyien szakmát váltottak.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/mast-allit-a-tanarhianyrol-a-szakszervezet-es-a-kormany

 

Drámai pedagógushiány

Csak az idei tanévben nőtt ekkorára a szám, közülük mintegy négyezren pályaelhagyók. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a kormánynak be kell ismernie: a tanári életpályamodell megbukott – olvasható a Népszava cikkében.

https://szakszervezetek.hu/hirek/9959-dramai-pedagogushiany

 

Április 29.

 

Gallóné: Miért ütnek-rúgnak a gyerekeken egy ilyet?

Miért bántják ezeket a szerencsétlen gyerekeket? – tette fel a kérdést Galló Istvánné, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, utalva a köznevelési törvénytervezet azon módosítására, miszerint a nehézséggel küzdő gyerekeket is hasonló mércével tervezik mérni, mint egészséges társaikat. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke szerint álságos indoklás, hogy az osztályzat motiválni fogja azokat, akiknek egyébként is megvan a maguk gondja.

http://www.atv.hu/belfold/20170428-gallo-istvanne

https://szakszervezetek.hu/hirek/9978-miert-utnek-rugnak-a-gyerekeken-egy-ilyet

 

Kompetenciamérés eredmények, 2016: kész a jelentés

Nem érzékelhető tendenciaszerű változás, stabilak az országos kompetenciamérés eredményei az elmúlt években - mondta Ostorics László, az Oktatási Hivatal(OH) osztályvezetője a hivatal pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen a 2016-os országos kompetenciamérés -OKM - eredményeiről készült jelentést ismertették. A tájékoztatón a Családi Háttér Indexről és a PISA tesztről is szó volt, és a pedagógusokat segítő megoldásokról is beszéltek.

http://moderniskola.hu/2017/04/kompetenciameres-eredmenyek-2016-kesz-jelentes/

 

A fővárosban jobban megy a matematika

A matematikateljesítményt illetően a 6–8. évfolyamban jelentős a fejlődés, a 8–10. évfolyamban viszont lelassul – derült ki a pénteken publikált 2016-os országos kompetenciamérés eredményeiből. A legkiemelkedőbb teljesítményeket a fővárosban mérték.

http://magyaridok.hu/belfold/fovarosban-jobban-megy-matematika-1637611/

 

Pótolhatatlan pedagógusok

Húsvét előtt jelent meg egy rendelettervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján, amelyről mindössze április 18-ig nyilváníthatott véleményt a köznevelési szféra. Mondhatnánk, hogy öt nap szinte semmire nem elég. Főleg akkor nem, amikor az érintettek éppen tavaszi szünetüket töltik, illetve a négynapos ünnep alatt családjukkal pihennek. Ám ahhoz mégis elégnek bizonyult, hogy a pedagógusok pontosan lássák: újfent merénylet készül a hazai oktatási rendszer ellen.

https://mno.hu/velemeny/potolhatatlan-pedagogusok-2396648

 

Építkezni szeretnénk

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának céljairól. A XXI. század szintjén törekszünk szolgálni az embereket. Kötelességünk, hogy jól végezzük a dolgunk és folyamatosan hozzájáruljunk a jól működő, élhető társadalom fejlesztéséhez.

http://www.szef.hu/hirek/20170429

 

Ők lettek az Év tanárai

Csörszné Tar Enikő Kisvárdáról és Unger Enikő Marosvásárhelyről lettek az Év tanárai a piacvezető középiskolai portál, a Középsuli.hu idei szavazásán. Most első alkalommal a Bethlen Gábor Alapkezelő szakmai támogatásával határon túli pedagógusokat is díjaztak.

http://vilagszam.hu/cikkek/ok-lettek-az-ev-tanarai--hatarainkon-tuliakat-is-dijaztak-a-magyarsag-hazaban.html/13118/

 

Április 30.

 

Egyre több magyar diák tanul külföldön

Egyre több magyar diák jelentkezik valamilyen külföldi felsőoktatási intézménybe. Erről a legfrissebb adatokat a 444 gyűjtötte össze.

http://propeller.hu/itthon/3280903-egyre-tobb-magyar-diak-tanul-kulfoldon?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Május 1.

 

Szakszervezetek meghívásának tettek eleget az ellenzéki pártok - 2017.05.01

A kormánypártok kivételével valamennyi parlamenti párt elfogadta a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés meghívását egy május 1-jei politikai-közéleti fórumára.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=207788

 

Októberben bemutatja választási programját a Momentum

A Hősök terén tüntetett a Momentum Mozgalom hétfőn. A többezres demonstráción Fekete-Győr András bejelentette, indulnak a 2018-as választásokon. A tüntetés, úgy tűnik, ismét az Oktogonnál folytatódik.

https://mno.hu/belfold/europahoz-tartozunk-tuntetessel-fejezodik-be-a-majalis-2396908

 

Nevelni kell a gyereket a szolidaritásra

Magyarországon a társadalomból hiányzik az egymás iránti szolidaritás, egy sztrájk esetén sem állnak ki egymásért az emberek – véli a LIGA szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda az InfoRádió-nak kifejtette: nem tekintünk úgy egymásra, hogy én is munkavállaló vagyok, te is, próbáljunk meg segíteni egymásnak és javítani a feltételeken. Ehelyett az önös érdekeinket helyezzük sajnos előtérbe – tette hozzá.

http://www.somogytv.hu/cikkek/119876

 

 

Május 2.

 

Javult a diákok szövegértése

Minimálisan pozitív irányba változott a diákok szövegértése az országos kompetenciamérés eredményei szerint, ugyanakkor tendenciaszerű változás nem tapasztalható - erről az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese beszélt az M1 csatorna reggeli műsorában.

http://www.hirado.hu/2017/05/02/javult-a-diakok-szovegertese/?source=hirkereso

 

Százezrekért kér tanácsot az Emmi az üldözött keresztények helyzetéről

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) friss közzétételi listája szerint havi 185 ezer forintért végez szakértői, tancsadói és elemző tevékenységet az üldözött keresztények témakörében Fakhouri Youssef a tárca számára. A megbízás kezdete február 1., vége május 31., tehát a libanoni-keresztény aktivista összesen négy hónapig, összesen 740 ezer forintért segíti az Emmi munkáját.

http://24.hu/belfold/2017/05/02/szazezrekert-ker-tanacsot-az-emmi-az-uldozott-keresztenyek-helyzeterol/

 

Meglepetés az ingyenes nyelvvizsga körül: tényleg nem csak diákoknak jár

Csak a diákok és az egyetemisták, főiskolások szerezhetik meg első nyelvvizsgájukat 2018-tól ingyen? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/5/2/ingyenes_nyelvvizsga_olvasoi_kerdes_MUXZXK

 

Íme a legfontosabb beszédek az ellenzéki majálisról – szavazzon a legjobbra!

Gyurcsány mondta a leghosszabbat, Botka programot hirdetett, Fekete-Győrnek pedig ez volt az első. Összeszedtük önöknek a legfontosabb beszédeket a ligeti majálisról, hogy most megmondhassa, melyik volt a nyerő. Szavazzon!

http://hvg.hu/itthon/20170502_Ime_a_legfontosabb_beszedek_az_ellenzeki_majalisrol?s=hk

 

Orbán Viktort cáfolja a CEU

Az űrlap teteje

A miniszterelnök hamis állításokat tett a CEU helyzetéről az Európai Parlamentben - közölte az egyetem. Az Európai Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök azt állította, hogy a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff a diákoknak és tanároknak egy levélben azt írta: nem aggódik a Budapesten működő CEU bezárása miatt - idézte fel keddi közleményében az egyetem. Mint írták, "ez hamis állítás. Az idézett levélben a rektor azt írta, hogy az egyetem a legnehezebb körülmények között is működni fog.

http://hvg.hu/itthon/20170502_orban_viktort_cafolja_a_CEU?s=hk

 

Lex CEU, civiltörvény: Orbán az atv.hu-nak már nem mondott kapásból nemet az érdemi módosításra

Az atv.hu-nak nyilatkozva Orbán Viktor nem mondott nemet arra, hogy érdemi módosítást végrehajtana-e a lex CEU-n, akár az amerikai egyetemi kampuszt is beleértve. A civiltörvény érdemi módosításával is várja az igazságügy miniszterének véleményét.

http://www.atv.hu/belfold/20170502-lex-ceu-civiltorveny-orban-mar-nem-mondott-kapasbol-nemet-az-atv-hu-nak-az-erdemi-modositasra/hirkereso

 

Orbán Trócsányit bízta meg a lex CEU felülvizsgálatával

Az igazságügyminiszter foglalkozik a kérdéssel – válaszolta Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére, miszerint hajlandó-e a magyar kormány az Európai Néppárt kérésének megfelelően változtatni a felsőoktatási törvényen, valamint a civileket érintő jogszabálytervezeten.

http://nepszava.hu/cikk/1128181-orban-trocsanyit-bizta-meg-a-lex-ceu-felulvizsgalataval/

 

Ha egyházi tankönyvre kell közpénz, az ár sem számít

Mentesülnek a közbeszerzési eljárás alól azok, akik egyházi tankönyvfejlesztés címén igényelnek forrást – Orbán Viktor maga hagyta jóvá az erről szóló rendeletet.

https://mno.hu/belfold/ha-egyhazi-tankonyvre-kell-kozpenz-az-ar-sem-szamit-2397131

 

Villámcsapás vizsga előtt: idén nem érettségiztethet a Paulay

Két évre elvette az érettségiztetés jogát a Paulay Alapítványi Középiskolától az illetékes miniszter. Balog Zoltán döntése alapján az érintett diákok a Bánki Donát Szakgimnáziumban vizsgáznak, a kormányhivatal által kijelölt vizsgabizottság előtt.

http://hvg.hu/itthon/20170502_erettsegi_botrany_paulay_banki_balog

 

Botrányos kérdéseket tartalmaz a szakgimnáziumok érettségije

Megdöbbentő kérdések szerepelnek a szakgimnáziumok számára összeállított magyarérettségi mintafeladatsorban. Hogy a család definíciója szerint a kétszülős, heteró házaspár és gyerekeik jelentik a családot, csupán egy a botrányos megfogalmazások között.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170502/egyedulallo-szulo-erettsegi-feladatsor-csalad/

 

Segítség a készüléshez: Mintafeladatsorok a magyarérettségihez

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közzétett honlapján a közép- és emelt szintű magyar érettségihez olyan feladatsorokat, amik segítenek felkészülni az idei érettségire.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/2/Segitseg_a_keszuleshez_Mintafeladatsorok_a__UJQ0HX#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_2

 

„Az volt a legnehezebb, amikor visszatettem az autóba az üres bébihordozót, és elindultam haza”

A nevelőszülők olyan gyerekeket nevelnek, akikről a családjuk nem képes gondoskodni. A munka egy része olyan, mint bármely családban, a gyerekek gondozása, óvoda, iskola. De hogyan kezelhető, amikor a vér szerinti családdal is megy a kötelező kapcsolattartás, vagy amikor a gyereket végül el kell engedni? Az SOS Gyermekfalvak sorozata.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170502/neveloszulok-elengedes-kapcsolattartas-sos-gyermekfalvak/

 

Május 3.

 

Nyugdíjasokkal oldanák meg a tanárok pótlását

A napokban benyújtott törvényjavaslat szerint, ha egy ágazati képzettséggel rendelkező szakember vállalja a hiányzó végzettség megszerzését, akkor taníthat – mondta tegnap a parlamentben Rétvári Bence államtitkár. Galló Istvánné PSZ-elnök viszont a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok továbbtanításának megkönnyítésével oldaná meg a problémát.

http://magyaridok.hu/belfold/nyugdijasokkal-oldanak-meg-tanarok-potlasat-1639975/

 

 

Így omlik a gyermekekre az Orbán-rendszer

Számok cáfolják a kormány állítását, amellyel beterjesztette legújabb oktatási törvénycsomagját. 2010 óta ugyanis a kabinet folyamatosan csökkentette a gyógypedagógus-képzésre felvehető hallgatók számát, most pedig tanárhiányra hivatkozva sorvasztja el a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztését.

http://hvg.hu/gazdasag/20170503_sni_btm_gyermekek_gyogypedagogus_hiany_kepesites_nelkuli_tanarok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

 

Reménytelennek tűnik a diplomaszerzés

A társadalmi, gazdasági és kulturális szempontból rosszabb helyzetű magyar gyermekek kevésbé elégedettek az életükkel – derül ki az OECD 2015-ös vizsgálatából. A világ legfejlettebb gazdaságú országait tömörítő szervezet a PISA-teszt részeként készítette a felmérést, vagyis nemcsak a 15 éves fiatalok tanulmányi eredményeire volt kíváncsi, hanem arra is, hogyan érzik magukat.

https://mno.hu/belfold/remenytelennek-tunik-a-diplomaszerzes-2397162

 

Sikeres az életpálya

A tavaly indult minősítési eljárások esetében még nem rendelkezik az Oktatási Hivatal végleges számokkal, de annyit biztosan lehet tudni, hogy közülük eddig 2595 fő szerezte meg a pedagógus I. fokozatot, 11 612 fő a pedagógus II.-t, 770 minősítés pedig még nem zárult le – derült ki az Oktatási Hivataltól lapunk által kikért adatokból.

http://magyaridok.hu/belfold/sikeres-az-eletpalya-1649359/

 

Ugrásszerűen nő a kutatás-fejlesztésre fordítható pénz

2015-2016-ban több mint 334 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást folyósítottak, ebből 86 milliárd forint direktben a vállalatokhoz ment kutatásra, a többi az egyetemekhez és a kutatóintézetekhez, illetve az egyetemek-kutatóintézetek és a vállalatok közös projektjeire – jelentette ki Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

http://www.hirado.hu/2017/05/03/ugrasszeruen-no-a-kutatas-fejlesztesre-fordithato-penz/?source=hirkereso

 

Növeli az egyházi intézmények támogatását a kormány

A kormány által kedden benyújtott költségvetési javaslat szerint az egyházi alapintézmények működésére fordítható összeg, valamint a személyi jövedelemadó egy százaléka kiegészítésének keretét is emelik, erre a célra 2018-ban több mint 9,1 milliárd forintot terveztek be. Az üldözött keresztények segítésére több mint félmilliárd, a hittanoktatás támogatására 3,1 milliárd forintot fordítanának jövőre.

http://sztarklikk.hu/kozelet/noveli-az-egyhazi-intezmenyek-tamogatasat-a-kormany/323665/

 

Éheztetés és gyermekbántalmazás a bentlakásos otthonban?

Bántalmazások, jól látható sérülések, a gyerekek éheztetése, lekötözése, valamint embertelen körülmények és nem megfelelő higiénia jellemzi a Gödön található, Topház Speciális Otthon nevű bentlakásos intézetet – legalábbis erről írt a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet harmincoldalas tanulmányában, adta hírül ma délután a 444. A jelentésben egyebek között az szerepel, hogy volt, akinek rácsos ágyban kellett feküdnie, kényszerzubbonyt is használtak, és sok az alultáplált gyerek, sokaknak saját ruhái sincsenek. A 220 férőhelyes intézményben értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült gyerekek és felnőttek is élnek.

https://mno.hu/belfold/eheztetes-es-gyermekbantalmazas-a-bentlakasos-otthonban-2397307

 

Sorosék jól fizettek az iskolaperekért is

Olyan szervezet is kapott támogatást tavaly a Soros-alapítványtól, amely az antiszegregációs iskolapereket korábban sorra indító Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) „strómanjaként” működik. Igaz, az elnyert összeg csak töredéke annak, amit korábban a CFCF kapott.

http://magyarhirlap.hu/cikk/86828/Sorosek_jol_fizettek_az_iskolaperekert_is

 

Lex CEU: Szijjártó szerint az amerikai kormányon múlik a megállapodás

A külügyminiszter szerint a thai, a maláj és a kínai kormány kedvezően fogadta a kormány kezdeményezését.

https://vs.hu/kozelet/osszes/lex-ceu-szijjarto-szerint-az-amerikai-kormanyon-mulik-a-megallapodas-0503?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s1

 

Kósa: Marad a lex CEU, és nem halasztják el a civiltörvény megszavazását

Az atv.hu kérdésére Kósa Lajos azt mondta a frakcióinfón, hogy az Európai Tanács emberi jogi biztosának kérésére sem halasztják el a civil törvény parlamenti zárószavazását. A lex CEU-t pedig annak ellenére sem módosítaná utólag a Fidesz-frakció, ha az Európai Bizottság ezt kérné. Munkatársunkat megintették a „lex CEU” kifejezés használata miatt, míg ők folyamatosan „lex csicskáztak” a Jobbik ellen íródott új reklámszabályozás kapcsán.

http://www.atv.hu/belfold/20170503-kosa-marad-a-lex-ceu-es-nem-halasztjak-el-a-civiltorveny-megszavazasat/hirkereso

 

Lex CEU: A rektor szerint elhagyhatja Magyarországot az egyetem

Eddig hat ország jelentkezett a CEU-ért. A rektor szerint lehet, hogy menniük is kell. Szerinte a magyar kormány rosszul mérte fel, mi lesz a Trump-kormányzat reakciója.

https://vs.hu/kozelet/osszes/lex-ceu-a-rektor-szerint-elhagyhatja-magyarorszagot-az-egyetem-0503?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s2

 

A kulcsszavak: nyitottság, együttműködés, kompromisszumkészség! Egyszer csak kinyílik a kör

A magyar iskolák többségében a tudást átadják, de arra már nincs idő, hogy az önismeretre, a társas kapcsolatok kialakítására is tanítsák a gyerekeket. A diákok között gyakran klikkek alakulnak, mert alig jut figyelem a személyiség- és közösségfejlesztésre. A Nagyító Alapítvány az élménypedagógia módszereivel elsősorban középiskolásoknak tart iskolán kívüli fejlesztő képzéseket.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/egyszer_csak_kinyilik_a_kor

 

A fejlődő magyar gazdaságnak képzett munkaerőre van szüksége

Pölöskei Gáborné: Az ország érdeke, hogy csökkenjen a szakképzésből lemorzsolódó diákok száma. A magyar gazdaság gyors ütemben fejlődik, a fejlődő gazdaságnak képzett munkaerőre van szüksége. Magyarország érdeke, hogy csökkenjen a szakképzésből lemorzsolódó diákok száma - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten a Szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése című projekt nyitórendezvényén. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/86852/A_fejlodo_magyar_gazdasagnak_kepzett_munkaerore_van_szuksege

 

Czibere a rokkantakat nyílt munkaerőpiacra küldené

A kormány 4,2 milliárd forintos uniós forrású, a rehabilitációt elősegítő foglalkoztatási programot indít, hogy a következő három évben elősegítse 1500 megváltozott munkaképességű ember elhelyezkedését a nyílt munkaerőpiacon. Czibere Károly  sajtótájékoztatón azt mondta, a programmal szeretnék elősegíteni, hogy a megváltozott munkaképességű emberek és a munkaadók egymásra találjanak. Ennek érdekében egyebek mellett rehabilitációs fejlesztési központot és országos tanácsadó-hálózatot alakítanak ki, megyei tanácsadókkal.

http://sztarklikk.hu/kozelet/czibere-a-rokkantakat-nyilt-munkaeropiacra-kuldene/323689/

 

Május 4.

 

Rabszolgasors? Igazán így érhető el

Ma kezdik a parlamentben az oktatási törvény módosításáról szóló általános vitát. Ezzel alighanem egy olyan újabb kerítést húzhatnak fel, amellyel a kevésbé szerencsések gyermekeit még jobban elzárják a lehetőségektől. Mindenesetre már kezd kirajzolódni a „rabszolgaképzés” képe.

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/rabszolgasors-igazan-igy-erheto-el/4013/?=hirkereso

 

Személyközpontú módszertan készül az oktatásban

Személyközpontú, differenciált nevelési-oktatási módszertan készül, a komplex alapprogramot 2020 szeptemberéig várhatóan 1500 alapfokú oktatási intézmény vezeti be. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerdán az egri Eszterházy Károly Egyetemen (EKE), a Komplex alapprogram bevezetése a köznevelési intézményekben – tanulni élmény elnevezésű uniós projekt ünnepi megnyitóján elmondta: a 2020-ig tartó uniós ciklusban kétszázmilliárd forintot fordíthat Magyarország a köznevelésre, és ennek az összegnek jelentős része a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatását szolgálja.

http://csalad.hu/2017/05/04/szemelykozpontu-modszertan-keszul-az-oktatasban/?f=hk

 

A nyelvtudásból hiányzó bizonyítvány megszerzésében segít a kormány

A fiatalokat célozzuk meg, azt szeretnénk, ha minél többen tudnák igazolni közülük, hogy beszélnek idegen nyelveket, versenyképesebbek legyenek a munkaerőpiacon – jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

http://www.hirado.hu/2017/05/04/a-nyelvtudasbol-hianyzo-bizonyitvany-megszerzeseben-segit-a-kormany/?source=hirkereso

 

Még szigorúbb gyermekvédelmi szabályok

Megvizsgálják a nevelőszülők előéletét, szigorítják a Büntető törvénykönyvet, és tovább lazítanak a pedagógusok titoktartási kötelezettségén – egyebek között ilyen intézkedésekkel próbál javítani a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek biztonságán az a saláta-törvényjavaslat, amelyet a napokban nyújtott be a parlamentnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és amelynek ma lesz az általános vitája az Országgyűlésben.

https://mno.hu/belfold/meg-szigorubb-gyermekvedelmi-szabalyok-2397348

 

Felfüggesztették a gödi speciális otthon igazgatóját

Rendkívüli vizsgálatot indított a kormány a gödi Topház Speciális Otthonban, mert egy nemzetközi civil szervezet jelentése szerint a fogyatékossággal élőket ellátó intézményben rendkívül rossz körülmények uralkodnak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

http://168ora.hu/vizsgalatot-indit-az-emmi-godi-bentlakasos-intezet-ugyeben/

 

Fogy a levegő - Az oktatás húzta a rövidebbet

Nem sok jót ígér az iskoláknak a 2018-as költségvetési javaslat. Az oktatáskutató szerint a közoktatásra szánt összegek csökkenhetnek is. Jövőre sem növekszik számottevően az oktatási büdzsé - vélekedett Nahalka István a 2018-as költségvetési javaslat megismerése után. Az oktatáskutató szerint az idei költségvetésben szereplő számok alapján úgy tűnhet, mintha az oktatásra fordított összegek jövőre lényegesen növekednének, ám ez valójában nincs így.

http://nepszava.hu/cikk/1128436-fogy-a-levego---az-oktatas-huzta-a-rovidebbet

 

Amilyen az oktatás, olyan a társadalom

Amikor hétvégén Rogán Antal bejelentette, hogy 14-18 éves fiatal migránsok beengedésére nyitott lenne a magyar kormány, azzal próbálták enyhíteni a kormányzati kommunikációban a Brüsszelnek való behódolást, hogy ez a korosztály még fiatal, gondolom ezért úgy vélik még jobban beilleszkedhetnek a társadalomba. Reméljük ezt nem viszi véghez a kormány, ha még is szembe is nézhet a következő kudarccal, ugyanis ehhez olyan integrációs képzéseket kellene létrehoznia, amit valljuk be nem bíznánk a kormányra, miután láttuk, hogy az irányítása alatt hogyan dől romokba az oktatási rendszer, amit ma is kísérleti terepnek használnak.

http://alfahir.hu/2017/05/04/oktatas_9_osztaly_tarsadalom_atalakitasi_reformterv

 

Tanárok és szülök együtt tüntettek a fideszes többség döntése ellen

A makói József Attila Gimnázium igazgatója mellett tüntettek az iskola diákjai és tanárai – a város fideszes többségű képviselő-testülete ugyanis nem támogatta az intézményvezető kinevezésének meghosszabbítását. Az ellenzék szerint azt akarják megbosszulni, hogy az iskola tavaly kiállt az oktatási reformot követelő miskolci pedagógusok mellett.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tanarok-es-szulok-egyutt-tuntettek-a-fideszes-tobbseg-dontese-ellen-1394321

 

Hiszti és hazugság

Közösségi oldalak levelezéseiben olvastam, a hiszti sok kismama életét keseríti meg, hozzáteszem, a gyerekeikét úgyszintén. Ilyenkor ugyanis  figyelmet, segítséget kérnek a gyerekek – hívja fel a figyelmet Pammer Stella pedagógus, coach a budapest.imami oldalon megjelent írásában.

http://csalad.hu/2017/05/04/hiszti-es-hazugsag/?f=hk

 

Ha már a magyar iskolákból kimarad, inkább töltse le: Minecraft játékon tanulható a programozás

Béta változatban elérhetővé vált a Minecraft új bővítménye, amellyel a Microsoft a jövő legfontosabb képességét, a programozást tanítja játékosan a gyerekeknek. Nem győzzük hangsúlyozni: Magyarországon az informatika oktatásában komoly reformokra van szükség, hogy a jövő legfontosabb szakmáját, a programozást el tudják sajátítani a gyerekek. És ebben semmi bonyolult nincs, hiszen a kicsik játékosan, észrevétlenül is el tudják sajátítani az ehhez szükséges képességeket, be is mutattunk egy hazai iskolát, amely ezt bizonyítja.

http://hvg.hu/tudomany/20170504_minecraft_jatek_educational_edition_microsoft_informatika_oktatas_programozas_tanulasa_gyerekek?s=hk

 

Új pályáztat duális képzésekre

Felsőoktatási duális képzések fejlesztésére írt ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szociálismunkás- és a mérnöktanár-oktatás területén – jelentette be Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és Palkovics László oktatási államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://orientpress.hu/cikk/2017-05-04_uj-palyaztat-dualis-kepzesekre

 

A CEU-ban dolgozók tartózkodási és munkavállalási engedélyeit vizsgálná a kormány

A Népszava azt az információt kapta az emberi erőforrás tárcától, hogy egy munkacsoportja a Közép Európai Egyetemen (CEU) dolgozó munkavállalók "tartózkodási és munkavállalási engedélyeit vizsgálná". Fokozza a nyomást az Orbán-kormány a Közép Európai Egyetemen (CEU): az intézmény munkavállalóinak a "tartózkodási és munkavállalási engedélyeit vizsgálná" az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) létrejött munkacsoport - derült ki a Népszavának adott válaszokból.

https://www.hrportal.hu/hr/a-ceu-ban-dolgozok-tartozkodasi-es-munkavallalasi-engedelyeit-vizsgalna-a-kormany-20170504.html

 

Saját „Érdek és Védelem”

Saját lapjával pótolja a szakszervezetek számára egyre szűkülő médiafelületet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).

http://gepnarancs.hu/2017/05/sajat-erdek-es-vedelem/

 

Május 5.

 

Kezdődnek az érettségi vizsgák

Ma a horvát, német, szerb és szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2016/2017. tanév május-júniusi érettségi időszaka. Ez a vizsgaidőszak a 26. a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi rendszerben.

http://propeller.hu/itthon/3281704-kezdodnek-erettsegi-vizsgak?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Májusban azokat a diákokat is vizsgáztatják, akik nem érettségiznek

Egymást érik majd a mérések az iskolákban a tanév vége előtt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/5/Majusban_azokat_is_vizsgaztatjak_akik_nem_e_D3RZ8G#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_5

 

Balog Zoltán: félnek a kormány ellen felszólaló professzorok - hetilapszemle

A Figyelő az emberi erőforrások miniszterével készített interjút, a Heti Válasznak Gulyás Balázs, Szingapúrban dolgozó magyar agykutató nyilatkozott arról, hogy miért Délkelet-Ázsiáé a jövő az agykutatásban.

http://inforadio.hu/belfold/2017/05/05/balog_zoltan_felnek_a_kormany_ellen_felszolalo_professzorok/

 

Odaszúrt a kormányszóvivőnek a CEU-rektorhelyettes: "ön sem virtuális egyetemen végzett"

Főként a szokásos érveket és ellenérveket hallhatták azok, akik elmentek a lex CEU-ról szóló csütörtöki vitára a Terror Háza múzeumba. De azért volt izgalmas része is a vitának: az egyetem rektorhelyettese emlékeztette arra a szintén a CEU-n végzett Kovács Zoltán kormányszóvivőt, hogy ő sem "virtuális egyetemen" végzett.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/5/5/Odaszurt_a_kormanyszovivonek_a_CEUrektorhel_CMFYHD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_5

 

Közokirat-hamisítást követhetett el Semjén Zsolt a CEU-módosítóval?
Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint Semjén Zsolt akár közokirat-hamisítást is elkövethetett a lex CEU sürgősségének kérésekor. A miniszterelnök-helyettes ugyanis Teheránban tartózkodott a jogszabálytervezet sürgősségi indítványának benyújtásakor, miközben azt Budapesten szignózta.

 https://oktatas.atlatszo.hu/2017/05/05/kozokirat-hamisitast-kovethetett-el-semjen-zsolt-a-ceu-modositoval/

Megosztás: