Lapszemle május 26. Tények és valóság

május 26, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Lapszemlénkben elolvashatja, hogy a PSZ ajándékot vitt egy gyermekotthonba. L. Ritók Nóra azt kéri, hogy adományozzunk iskolaszereket oda, ahol ez szeptemberben hiányozni fog! Megtudhatja, Rostás Gusztáv hogyan jutott a cigányteleptől az orvosi egyetemig, hogy 18 ezer fiatalkorú tűnik el évente Magyarországon.

                                                                                                                

2018-ban 97 milliárddal több jut oktatásra., és a kormány megint kihagyja a szegényeket új családpolitikai csomagjából, nem emelik a családi pótlékot. Indul a Repülőrajt - Gyereknapi írásunk a Varázslatos gyerekkuckókról szól.

 

Május 22.

 

Nem jó az irány

Galló Istvánné az ATV híradójának mondta el véleményét Balog Zoltán hétfői kijelentéseiről. A PSZ szerint nem halad jó irányba az oktatás, a reform megbukott, bár a miniszter elégedett.  Az összeállítás 7 perc 18 mp-nél kezdődik.

http://www.atv.hu/videok/video-20170522-atv-hirado-2017-05-22-18

 

Módosítana a pedagógusi életpályán a Nemzeti Pedagógus Kar

Beleszámítaná 10 év gyakorlat után a gyest és a gyedet is a pedagógusi előmenetelbe a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK), emellett pedig az intézményvezetői életpályamodell bevezetését is javasolni fogják – erről beszélt lapunk kérdésére Horváth Péter, a szervezet elnöke. Az esemény apropója az volt, az NPK tegnap rendezte meg első országos szakmai konferenciáját. Horváth Péter – leszögezve, hogy nem kívánnak szakszervezeti pozíciót betölteni – arra is emlékeztetett: a vetítési alap – amelyből a tanári béreket számítják ki – 2014 óta nem változott, a kezdő pedagógusi béreket lassan utoléri a megemelt minimálbér, illetve garantált bérminimum. Az NPK elnöke egyébként hangsúlyozta, szervezetük célja a pedagógusok közbizalmának elnyerése, ennek érdekében hónapok óta járja az országot a testület.

https://mno.hu/belfold/modositana-a-pedagogusi-eletpalyan-a-nemzeti-pedagogus-kar-2399970

 

Az NPK egyszerre szakmai és oktatáspolitikai fórum, érdek- és értékképviselet

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) egyszerre szakmai és oktatáspolitikai fórum, érdek- és értékképviselet - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, az NPK országos szakmai konferenciáján. Balog Zoltán közölte: a 2014-ben köztestületként létrejött Nemzeti Pedagógus Kar valódi szakmai fórum, olyan szakemberek testülete, akik képesek a konkrét értelemben vett iskolai tevékenységet megkülönböztetni a nemzetstratégiai céloktól.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/az-npk-egyszerre-szakmai-es-oktataspolitikai-forum-erdek-es-ertekkepviselet

 

Most mégis jön a kilencosztályos általános iskola?

Először arról volt szó, hogy döntött a kormány a plusz egy évfolyamról, aztán arról beszéltek, hogy csak a vita indításáról született döntést. Most Balog Zoltán egy rendezvényen megint úgy nyilatkozott, mintha már eldöntötték volna a kérdést. Felkészül: Rétvári Bence.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/22/Most_megis_jon_a_kilencosztalyos_altalanos__5NWLK1#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_22

 

Május 23.

 

Balog Zoltán nagyon kiakadt az Index videóján

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felháborodott levelet írt az Indexnek, miután hétfőn egy konferencián szerettük volna megszólaltatni őt. A miniszter ígéretet tett arra, hogy válaszol nekünk, stábja azonban furcsa elterelő hadműveletekbe kezdett az utcán. Végül egy kb. százméteres táv lefutásának volt csak köszönhető, hogy a minisztert egyáltalán elértük. Balog szerint az Index manipulál, itt van a teljes levele és a mi válaszaink.

http://index.hu/belfold/2017/05/23/balog_zoltan_levelet_irta_az_indexnek/

 

Százmilliárdokkal több jut oktatásra és egészségügyre a jövő évi büdzsében

A jövő évi költségvetés azokat segíti, akik munkával szeretnének egyről a kettőre jutni Magyarországon, a büdzsé a munkahelyteremtésre, a családok támogatására és a biztonságra fordít kiemelt figyelmet – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy több területnek jut többletforrás.

http://pestisracok.hu/szazmilliardokkal-tobb-jut-oktatasra-es-egeszsegugyre-jovo-evi-budzseben/

 

Május 24.

 

Óri­ási vita megy, hány napot iga­zol­has­son a szülő

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete 15 napra emelné a szülők által igazolható napok számát, mert sokan csak igazolás miatt mennek orvoshoz. A PSZ elnöke szerint ahogy a szülőnek is jár pihenőnap a munkahelyen, a gyereknek is indokolt lehet 1-2, bármikor kivehető plusz pihenőnap..

https://ripost.hu/cikk-oriasi-vita-megy-hany-napot-igazolhasson-a-szulo

 

Eltűnnek a végzettség nélküli diákok a Híd programokból

Nagymértékben visszaesett a Híd programokban részt vevő tanulók száma. Míg tavaly előtt még közel 3100-an tanultak a felzárkóztató programban, a 2016/2017-es tanévben már alig több mint 2370-en, vagyis egyetlen esztendő alatt több mint 20 százalékkal csökkent a létszám – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, oktatási adatokat elemző kiadványából. Pedig felzárkóztatási programokra égető szükség van, ugyanis a 2015/2016. tanév végén a nyolc évvel korábbi első osztályosok mindössze 89,9 százaléka végezte el eredményesen a 8. évfolyamot. Ugyancsak aggasztó, hogy 2016-ban – az európai trendekkel ellentétben – nőtt a hazai korai iskolaelhagyók aránya, vagyis azoké a 18–24 éveseké, akiknek nincs középfokú végzettségük, és a mérés időpontját megelőző négy hétben semmilyen képzésben sem vettek részt. Míg 2015-ben még 11,6 százalék volt az érintett fiatalok aránya, tavalyra ez már 12,5 százalékra nőtt.

https://mno.hu/belfold/eltunnek-a-vegzettseg-nelkuli-diakok-a-hid-programokbol-2400249

 

Ezért csökken az egyetemisták száma Magyarországon?

Pont annyival csökken a felsőoktatásba járók száma, amennyivel a 18-24-es korosztály aránya a társadalmon belül. A hallgatói létszám csökkenése összhangban áll a társadalmon belül a 18-24 éves korosztály létszámának a csökkenésével, így nem a jelenlegi felsőoktatás-politika okolható érte - írja a vonatkozó statisztikai adatok összehasonlítása után az Egyetemi Polgár.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/5/24/Ezert_csokken_az_egyetemistak_szama_Magyaro_YTYFTZ

 

Kitörni a tananyag bűvöletéből – Visszarepültünk a hatvanas évekbe

Marketingből ötös, tantervelméletből elégtelen – így jellemzi Vass Vilmos pedagógus, tantervelméleti szakember azt a folyamatot, amelynek keretében Csépe Valéria kormánybiztos vezetésével átdolgozzák a Nemzeti alaptantervet. Vass szerint hiba szembeállítani a kompetencialapú és a tudásalapú oktatást.

http://168ora.hu/kitorni-tananyag-buvoletebol-vass-vilmos-szerint-visszarepultunk-hatvanas-evekbe/

 

Kompetenciát mérnek az iskolákban

Ismét tesztelik a 6., 8. és 10. évfolyamos tanulók szövegértését és matematikatudását. A szülőkkel együtt kitöltendő kérdőív alapján képzett családiháttér-index segíti az iskolák teljesítményének összehasonlítását.

http://magyarhirlap.hu/cikk/88781/Kompetenciat_mernek_az_iskolakban

 

Díjat kapott egy Szegeden kidolgozott oktatási program

Jó gyakorlat kategóriában elnyerte a Nemzetközi LUMA StarT Oktatási Díjat a MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport - tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az MTI-t.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/367056/Dijat-kapott-egy-Szegeden-kidolgozott-oktatasi-program

 

Leiskolázták a világot a magyar kisdiákok

A TövisCsapat a dobogón végzett egy robotprogramozó verseny amerikai döntőjében: a 9 és 14 év közötti diákok maguk mesélték el nekünk nem mindennapi történetüket.

http://24.hu/belfold/2017/05/24/leiskolaztak-a-vilagot-a-magyar-kisdiakok/

 

Novák Katalin: Jövőre 79 milliárd jut gyermekétkeztetésre

Jelenleg majdnem félmillió gyerek étkezik ingyen. A jövő évi költségvetésben minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot fordítanak gyermekétkeztetésre, ez háromszor akkora összeg, mint 2010-ben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://magyarhirlap.hu/cikk/88798/Novak_Katalin_Jovore_79_milliard_jut_gyermeketkeztetesre

 

Iskolai osztályt indít a Teva Debrecenben

Közös cél, hogy a fiatal szakemberek a munkaerőpiacon jól használható tudást kapjanak és olyan életpályamodellt, amely lehetővé teszi, hogy tehetségüket hazánkban kamatoztassák. Ennek jegyében fog össze a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Teva Gyógyszergyár Zrt., a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum. Az új tanév kezdetétől elindul a Teva osztály a Vegyipari Szakgimnáziumban.

http://civishir.hu/helyben-jaro/2017/05/iskolai-osztalyt-indit-a-teva-debrecenben

 

L. Ritók Nóra: Adományozzunk iskolaszereket oda, ahol ez szeptemberben hiányozni fog!

Van olyan terület, mikor biztosak lehetünk, a támogatásunk a gyerekekhez jut. Ez az iskolaszerek területe. A szakadék itt is óriási.

https://szocio.atlatszo.hu/2017/05/24/l-ritok-nora-hogyan-segitsunk-a-gyerekeken-adomanyozzunk-iskolaszereket-oda-ahol-ez-szeptemberben-hianyozni-fog/

 

Manchesteri merénylet: meghalt egy magyar tanárnő diákja is

Cservenák Mária a Manchesterhez közeli Chorley-ban dolgozik egy iskolában. A magyar nő diákjai közül többen is ott voltak Ariana Grande hétfő esti, tragédiába torkollt koncertjén – írja a Délmagyar. Spanyol nyelvre tanította Georgina Callandert is, a manchesteri robbantás egyik 18 éves áldozatát, egy másik egykori diákja pedig súlyosan megsérült a tegnapi merényletben.

http://24.hu/kulfold/2017/05/24/manchesteri-merenylet-meghalt-egy-magyar-tanarno-diakja-is/

 

Emmi: a leggyorsabb kártérítést kérték a biztosítóktól

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is a veronai buszbaleset áldozatainak családja mellett áll és ismételten arra kéri a biztosítókat, hogy a kártérítési igényeket a lehető leggyorsabban, az érintetteknek legkedvezőbb eljárást alkalmazva és a lehetséges legméltányosabb elbírálási feltételek mentén bírálja el – közölte az Emmi oktatási államtitkársága szerdán az MTI-vel.

http://magyaridok.hu/belfold/emmi-leggyorsabb-karteritest-kertek-biztositoktol-1743895/

 

Veronai tragédia: a gyászoló családok nem fogadták el a biztosító méltatlan összegét

A Groupama biztosító egy olyan összeget ajánlott fel, illetve utalt ki a veronai buszbalesetben elhunytak hozzátartozóinak, amelyet egyetlen család sem fogadott el – tudta meg a 24.hu.

http://www.borsonline.hu/aktualis/veronai-tragedia-a-gyaszolo-csaladok-nem-fogadtak-el-a-biztosito-meltatlan-osszeget/132776

 

Elszánt harc az oktatás ellen

A magyar kormány elszántan háborúzik az oktatás ellen, nemcsak a CEU-n, hanem minden egyes iskolában, hangzik egy amerikai vélemény. A lengyel vétóban reménykedik a magyar kormány, ezért menekültügyben továbbra se teljesítik az aláírt szerződéseket és a bizottság elvárásait. A BBC összefoglalója szerint a magyar és lengyel kormány úgy szegi meg a brüsszeli előírásokat, ahogy akarja, amíg egymást kimentik a vétóikkal, a szavazati jogukat se lehet megvonni.

http://hirtv.hu/hirtvkulfold/elszant-harc-az-oktatas-ellen-1395757

 

Fordulat CEU-ügyben? New York állam kormányzója üzent: tárgyalna

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerdán közleményben jelezte, hogy készen áll a magyar kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/5/24/Fordulat_CEUugyben_New_York_allam_kormanyzo_UGNLDD

 

 

Május 25.

 

Magára költ az állam

 A kormány gazdaságfilozófiáját elsősorban az oktatási, kulturális és szociális területek sínylik meg, de több jut sportra, hivatalokra és a gazdaságba.

http://nepszava.hu/cikk/1130288-magara-kolt-az-allam/

 

2018-ban 97 milliárddal több jut oktatásra

A magyar gazdaság állapota lehetővé teszi, hogy plusz források jussanak az oktatásra és az egészségügyre. A 2018-as költségvetésben 97 milliárd forinttal több pénz van oktatásra, mint az idén - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Esztergomban, ahol az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye köznevelési intézményeinek dolgozói tartottak konferenciát.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/2018-ban-97-milliarddal-tobb-jut-oktatasra

 

Cigányteleptől az orvosi egyetemig

Az öcsödi Rostás Gusztávnak már kisgyermek korában megjósolták: biztosan a sitten végzi. Az iskolakerülő srác minden balhéban benne volt, ismerték is a faluban, mint a rossz pénzt. Aztán történt egy baleset, és minden megváltozott.

http://sztarklikk.hu/kozelet/ciganyteleptol-az-orvosi-egyetemig/324493/

 

Nem több az erőszak az iskolákban, csak már nem söprik a szőnyeg alá

Az iskolai légkört mérgező kortárs erőszakkal szemben semmit nem érnek az olyan hagyományos, fegyelmezésen alapuló pedagógiai módszerek, mint az intőosztogatás vagy egy fegyelmi eljárás. Ezt ismerték fel azok az iskolák, amik csatlakoztak a budapesti Zuglóból, amerikai mintára indult Békés Iskolák programhoz. A modellprogram módszertant és szemléletmódot ad a tanárok kezébe az iskolai agresszió kezeléséhez, ráadásul a saját problémáinak lelkiismeretes feltárására sarkallja a részt vevő iskolákat.

http://abcug.hu/nem-tobb-az-eroszak-az-iskolakban-csak-mar-nem-soprik-a-szonyeg-ala/

 

Nem igazolódott a Tanítanék félelme

A kockás ingesek aláírásgyűjtése és tüntetései mögötti félelem nem igazolódott: botrányok nélkül zajlik a szakmai érettségi. A Tanítanék Mozgalom ezt most azzal magyarázza, hogy a vizsgázók túlzottan leegyszerűsített kérdéseket kaptak az írásbelin, a lapunknak nyilatkozó szakemberek azonban ezt cáfolták.

http://magyarhirlap.hu/cikk/88874/Nem_igazolodott_a_Tanitanek_felelme

 

18 ezer fiatalkorú tűnik el évente Magyarországon

Évente közel 18 ezer eltűnt fiatalkorút regisztrálnak a rendőrségen, akiknek 5%-át évekig keresik, sokszor hiába. Az eltűnt gyerekek világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos, hogy a szülők ismerjék, szeressék és ezt ki is mutassák gyerekeiknek, mert olykor a magányosság érzése miatt döntenek úgy, hogy elmennek otthonról. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20170525-ezer/hirkereso

 

Hatalmas középiskolai campus épül Székesfehérváron, 2600 diák tanulhat majd az épületekben

A sportokat és a művészeteket középpontba állító - 2500-2600 diákot befogadni képes - középiskolai campus létesül Székesfehérváron 15,8 milliárd forintból.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/25/Hatalmas_kozepiskolai_campus_epul_Szekesfeh_LPG6GY

 

Fót - A gyerekekért éltek, most elvennék az otthonukat

 

Eltávolítanák a Fóti Károlyi István Gyermekközpont volt dolgozóit, pedig szerződésük szerint életük végéig az intézmény területén lakhatnának.

http://nepszava.hu/cikk/1130258-fot---a-gyerekekert-eltek-most-elvennek-az-otthonukat

 

Milliárdokért riogat drogokkal a kormány

 A kormány Európai Uniós forrásból 1,9 milliárd forintot készül költeni arra, hogy a gyermekotthonok lakóit elrettentse a droghasználattól, miközben az iskolai drogprevenció az utóbbi időszakban országos szinten ennek huszadából tengődik. Az aránytalanság mellett az államtitkár kifejezte, hogy „nem hisz az ártalomcsökkentésben”. Mintha ez hit kérdése lenne. Ez történik, ha a drogpolitikát a tudományos bizonyítékok helyett politikai víziók alakítják.

http://ataszjelenti.blog.hu/2017/05/25/milliardokert_riogat_drogokkal_a_kormany?token=70a515a837740d41ed88a61c7407d75e

 

A jegybankkal vizsgáltatná a biztosítók kártérítési gyakorlatát az EMMI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra kéri a Magyar Nemzeti Bankot, mint a magyarországi biztosítók felügyeletét ellátó szervet, hogy vizsgálja meg a biztosító társaságok eljárási gyakorlatát a kártérítési igények teljesítéséről a veronai buszbaleset kapcsán – közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

http://magyaridok.hu/belfold/jegybankkal-vizsgaltatna-biztositok-karteritesi-gyakorlatat-az-emmi-1745998/

 

Május 26.

 

Ajándékot vittünk egy gyermekotthonba

Az űrlap alja

A közelgő gyermeknapra játékokat, lufikat vitt a PSZ a székesfehérvári Tüzér utcai gyermekotthonba. Előtte a gyermekvédelmi tagozat tartott országos szakmai konferenciát.  

http://www.pedagogusok.hu/blog/aj%C3%A1nd%C3%A9kot-vitt%C3%BCnk-egy-gyermekotthonba

 

Repülőrajt - Gyereknapi írásunk a Varázslatos gyerekkuckókról szól

A gyerekszoba küszöbét tekinthetjük határátkelőnek: áthaladni rajta olyan, mintha idegen területre lépnénk – írja egy neves lélekgyógyász és pedagógus, Kim John Payne.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/szabad_fold_2017_21_fokusz

 

Szülés filozófiai alapon

 A kormány megint kihagyja a szegényeket új családpolitikai csomagjából, nem emelik a családi pótlékot.A gyermekvállalás ma még mindig a legnagyobb szegénységi kockázat Magyarországon, szociológiai kutatások sora és a Policy Agenda legutóbb elkészített létminimum számítása is ezt igazolja. A választásra készülő kormánypártok nem véletlenül tűzték zászlajukra, hogy mindent megtesznek e kockázat csökkentésére.

http://nepszava.hu/cikk/1130411-szules-filozofiai-alapon

 

Megrovást kapott csak a gyerekeket bántalmazó tiszabői tanárnő

Megúszta a gyerekeket bántalmazó pedagógus. Csak megrovásban részesítette a bíróság k azt a tiszabői tanárnőt, akin a gyerekek haját ráncigálta, vagy épp ököllel ütötte őket.

http://estiujsag.hu/belfold/megrovast-kapott-csak-a-gyerekeket-bantalamzo-tiszaboi-tanarno

 

 

Itt az idő, hogy megvédjük a hallgatói önkormányzatokat

Névtelen cikkben támadja az Origo a Momentum Mozgalmat az Átlátszó Oktatásra is hivatkozva. Írásuk szerint a politikai formáció vezető személyei a hallgatói önkormányzatokhoz köthetők, ahol nyilván lopnak, loptak, és hökös mivoltukból közük volt a gólyatábori erőszakokhoz is. Az Átlátszó Oktatás nem azért dolgozik, hogy ócska politikai revolverezés lövedéke legyen. Mi nem a hallgatói önkormányzatok ellen, hanem az átláthatóságért küzdünk. A hallgatói önkormányzatok – melyek prominens vezetői a politikai szélrózsa minden irányába szétszélednek – nem professzionális műhelyek, ahol közpénzt lopni tanítanak. Sőt.

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/05/26/itt-az-ido-hogy-megvedjuk-a-hallgatoi-onkormanyzatokat/

Megosztás: