Lapszemle május 19. - Okok és javaslatok

május 19, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Lapszemlénkben olvashat arról a hét okról, amitől a magyar oktatás sokkal rosszabb, mint a finn, és, hogy önmagában a tanterv átalakításától nem lesz eredményesebb az iskola. Megtalálja a száz pontot, amelyet a közoktatás megújításáért dolgoztak ki szakemberek.

                                                                                                         

A korrupció, a gyermekszegénység, az oktatás, az energiapolitika, a nyugdíj és a foglalkoztatás kérdései izgatják leginkább az embereket. A szegénység leirata, hogy a  létminimum alatt él a magyar kétgyermekes családok több mint harmada. A diákok 85 százaléka ugyan ingyen kapja a tankönyvet a következő tanévtől, mégis csúnya világ jön a magyar iskolákban: több százezer diák sorsa válik bizonytalanná, folyamatosan csökken az érettségizők száma, 2017 a mélypont. Találkozhat azzal, hogy háromszor többet ér egy gyerek, ha egyházi iskolába jár. Megismerhetik azt a megdöbbentő adatot, hogy a foglalkozások kétharmada eltűnhet, és azt is, céllá lett cél a műszaki területen tanuló nők arányának növelése.

 

Lapszemle május 19.

 

Május 13.

 

Az elitet segíti a középiskolai felvételi bevezetése

Szakemberek szerint súlyos károkat okozhat a középiskolai felvételi bevezetése, várhatóan tovább súlyosbítja majd a magyar oktatás számos problémáját például a korai szelekció vagy az iskolák közötti egyenlőtlenségek területén. Tőlünk nyugatabbra arra törekszenek, hogy minél későbbi időpontra tolják ki a fiataloknál a pályaválasztás időpontját, idehaza viszont visszarepülünk a hatvanas évekbe: arra kényszerítik a családokat, hogy a gyereküknek már 14 évesen szakirányt válasszanak. Ráadásul a változás épp a legszegényebbeknek nehezíti meg a diplomaszerzéshez vezető utat.

http://168ora.hu/koran-szelektalt-gyerekek-az-elitet-segiti-kozepiskolai-felveteli-bevezetese/

 

Isten és tripla pénz - Két kézzel szórják a pénzt az egyházi iskoláknak

Egyre nagyobb anyagi előnyöket biztosít az egyházi fenntartású iskoláknak a kormány az állami iskolákhoz képest – ez derül ki a 2018-as költségvetés tervezetéből. Az egyházi intézményekkel már eddig is jóval bőkezűbben bánt a kabinet, és a pluszpénzen kívül számtalan más kiváltságot is biztosított nekik: saját tanterv alapján működhetnek, szabadabban választhatnak tankönyvet, saját költségvetésből gazdálkodhatnak, illetve a vezetőiknek munkáltatói jogosítványai vannak. Ráadásul nekik nincs körzeti ellátási kötelezettségük, vagyis akár egyetlen gyereket sem kell felvenniük az iskola környékén élők közül, az egész országból válogathatnak.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/ket_kezzel_szorjak_a_penzt_az_egyhazi_iskolaknak

 

Csak tabletekkel még messzebb lökjük a magyar iskolát a 21. századtól

Óriási iskolai tabletprogramot jelentett be a kormány. Ám ez így önmagában - még ha a modernizáció mázával leöntve is - akár tovább erősítheti az elavult oktatási rendszert.

http://hvg.hu/elet/20170513_Csak_tabletekkel_meg_messzebb_lokjuk_a_magyar_iskolat_a_21_szazadtol?s=hk

 

Május 14.

 

A diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyvet a következő tanévtől

A diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyveket a következő tanévtől, a kormány döntése értelmében a tankönyvek ingyenességét a 9. évfolyamig kiterjesztik - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-diakok-85-szazaleka-ingyen-kapja-a-tankonyvet-a-kovetkezo-tanevtol

 

Folyamatosan csökken az érettségizők száma, 2017 a mélypont

 

Az elmúlt 12 évben egyszer sem volt olyan alacsony az érettségizők száma, mint az idén.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/14/Visszaesett_az_erettsegit_tevo_diakok_szamr_VNVGP7

 

A közfoglalkoztatás azonnali megszüntetése éhséglázadáshoz vezetne

Az Orbán-kormány a társadalmi erőforrások közül kizárólag a hatalomra koncentrál, a tudás sokadrangú a számára – nyilatkozta a 168 Órának Ferge Zsuzsa szociológus. Úgy véli, bármennyire rossz a közfoglalkoztatás jelenlegi rendszere, azonnali megszüntetése éhséglázadáshoz vezetne, ezért alapos tervet kell készíteni a sorsáról. Megkérdeztük a szociológust az Orbán-kormány „szellemtelenítési kísérletéről” is, amelyről a nemrég megjelent, társszerzőkkel írt, Magyar társadalom- és szociálpolitika 1990–2015 című könyvében tesz említést.

http://168ora.hu/rosszat-lehet-meg-fokozni-ferge-zsuzsa-kormany-jovokepe-tarsadalmi-egyenlotlenseg-elfogadasara-epul/

 

Május 15.

 

Lenyúlta a gyerekek pénzét a "fideszes tanár úr" az iskolai alapítványbólAz űrlap teteje

 Eltűnt egy V. kerületi általános iskola és gimnázium alapítványának pénze, amit a szülők adtak össze a gyerekeik táborozására, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra - tudta meg a hvg.hu. Az alapítvány vagyonát kezelő tanár egyben a Fidesz-KDNP delegáltja a kerületi önkormányzatnál. Amikor kiderült, hogy lemerítette a számlát, gyorsan szabadságra ment, a kollégáival pedig aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot, nehogy kitudódjon a pénz eltűnése - végül mégsem sikerült eltussolni az ügyet.

http://hvg.hu/itthon/20170515_szemere_bertalan_altalanos_iskola_alapitvany_penz_eltunes_belvaros_lipotvaros

 

A "fideszes tolvajt" védték a belvárosi iskolában

 Az MSZP azt követeli, hogy azonnali hatállyal menesszék és vonják felelősségre azt tanárt, aki egy V. kerületi iskolában elsikkasztotta a gyereket támogató alapítvány pénzét - mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján.

http://nepszava.hu/cikk/1129379-a-fideszes-tolvajt-vedtek-a-belvarosi-iskolaban/

 

KK: Nincs felügyeleti jogunk az iskolai alapítványok felett

 A Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium fenntartója, a Belső – Pesti Tankerületi Központ nem jogosult egy iskolai alapítvány ügyében eljárni, hiszen semmilyen jogi kapcsolat nincs köztük. Az iskola alapítványa tudomásunk szerint feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A köznevelési intézmény belső munkaszervezése, az egyéb munkáltatói jogok gyakorlása – mint például a szabadság kiadása – az intézményvezető feladata és hatásköre. A fenntartó, amennyiben a bűncselekmény gyanúja beigazolódik, az érintett pedagógus munkaviszonyát azonnal megszünteti. A Klebelsberg Központ kérésére a Belső – Pesti Tankerületi Központ haladéktalanul törvényességi ellenőrzést folytat le az érintett köznevelési intézményben a munkáltatói jogok gyakorlásának jogszerűségét és szakszerűségét vizsgálva. Az iskolai alapítványok felett a törvényességi felügyeleti jogot az alapítvány székhelye szerint illetékes törvényszék gyakorolja, a fenntartó semmilyen ráhatással nem rendelkezik az alapítvány működésére, ennek következtében annak törvényességét sem jogosult ellenőrizni.

Klebelsberg Központ

http://kk.gov.hu/sajtokozlemeny-kk-nincs-felugyeleti-jogunk-az-iskolai-alapitvanyok-felett

 

Vajon kiknek a kezében vannak a gyerekeink? – Visszaesők, képzetlenek, alkalmatlanok a gyermekvédelemben

Az elmúlt időszak botrányai – a gyermekotthonokban elkövetett szexuális visszaélésekről, bántalmazásokról, bentlakásos gyermekintézményekben uralkodó állapotokról – felhívták a figyelmet arra, hogy vajon kik irányítják ezeket az intézményeket? Kik és hogyan kerülhetnek a legkiszolgáltatottabb, saját családjukon kívül nevelkedő gyerekeknek a közelébe? És persze arra is, hogy milyen felelősségre vonás vár arra, aki – visszaélve hatalmi helyzetével – gyerekeket bántalmaz egy gyermekvédelmi intézményben. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.

https://wmn.hu/ugy/46779-vajon-kiknek-a-kezeben-vannak-a-gyerekeink--visszaesok-kepzetlenek-alkalmatlanok-a-gyermekvedelemben

 

Olyan érettségi is lesz ezen a héten, amely ellen hónapokig tiltakoztak diákok

 A héten is sűrű lesz az "érettségi program", szerdán jönnek a tiltakozásokat kiváltó szakmai érettségi vizsgák.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/15/Erettsegi_ez_a_heti_menetrend_OMJSX2

 

Szülői szervezet: jogtalanul kérnek pénzt az iskolák a szülőktől

A tanítási napon szervezett "tanulmányi kirándulás" és az "erdei iskola" ingyenes köznevelési közszolgáltatás, de a szülőknek mégis fizetni kell érte - írja közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/15/Szuloi_szervezet_jogtalanul_kernek_penzt_az_PZ1Q4I

 

Pukli István már nevet is talált pártjának

Még márciusban a HírTV információi alapján a Népszava is megírta, hogy új polgári pártot alapít Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium igazgatója az elmúlt évi pedagógus demonstráció egyik főszereplője, most pedig már az is kiderült, mi lesz a neve a politikai formációnak: Polgári Világ. 

http://nepszava.hu/cikk/1129359-pukli-istvan-mar-nevet-is-talalt-partjanak/

 

Cenzúrázza az állam a tankönyveket is

 Jogszabályellenes, bizonytalanságot okoz és ellentétes az iskolák érdekeivel is a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) szerint, hogy egyes tankerületek a tankönyvi alaprendelések lezárása - vagyis április 30. - után köteleznek arra iskolákat, hogy korrigálják a már beküldött tankönyv-rendeléseket akkor is, ha azok egyébként minden előírásnak megfelelnek. 

http://nepszava.hu/cikk/1129316-cenzurazza-az-allam-a-tankonyveket-is/

 

Bővítik a pedagógusok eszköztárát

Kreatív pedagógusoknak hirdetett pályázatot az oktatáskutató intézet, a feltöltött munkák a köznevelési portál segédanyag-kínálatát bővítik.

http://magyarhirlap.hu/cikk/87936/Bovitik_a_pedagogusok_eszkoztarat

 

Csúnya világ jön a magyar iskolákban: több százezer diák sorsa válik bizonytalanná

Az elmúlt években folyamatos mozgolódás zajlik Magyarországon a közoktatásban. A szakképzés átalakítása után következnek a központi felvételik, a szakemberek szerint félő, hogy az átalakítás azt szolgálja, minél többen menjenek gimnázium helyett szakközépiskolába vagy szakgimnáziumba. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy mire számíthat az a gyerek, akit gimnázium helyett a szakképzésbe küldenek tanulni a szülei.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/csunya_vilag_jon_a_magyar_iskolakban_tobb_szazezer_diak_sorsa_valik_bizonytalanna.1055457.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Palkovics: cél a műszaki területen tanuló nők arányának növelése

A magyar felsőoktatásban tanuló nők 53 százalékos aránya megfelel a nyugat-európai átlagnak, műszaki területen viszont elmaradás tapasztalható, a cél a mérnökképzésben részt vevő hölgyek arányának növelése - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

http://www.hirado.hu/2017/05/15/palkovics-cel-a-muszaki-teruleten-tanulo-nok-aranyanak-novelese/?source=hirkereso

 

A Krétakör nemzeti konzultációja szerint a korrupció, a gyermekszegénység, az oktatás, az energiapolitika, a nyugdíj és a foglalkoztatás kérdései izgatják leginkább az embereket

Ezek nem Orbán Viktor kérdései. Orbán Viktor mellett a Krétakör is lefolytatta #igazinemzetikonzultacio címen saját kampányát. Szelfi formájában releváns kérdéseket vártak az emberektől, hogy ha már van úgynevezett konzultáció, szóljon értelmes dolgokról. Egy hónap alatt elég sok érdemi társadalmi kérdésről szóló képet kapott a szervezet az állampolgároktól.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-kretakor-nemzeti-konzultacioja-szerint-a-korrupciol-a-gyermekszegenyseg-az-oktatas-energiapolitika-a-nyugdij-es-a-foglalkoztatas-kerdesei-izgatjak-leginkabb-az-embereket-104154

 

Schilling: Pukli politikája ugyanolyan hangulatgerjesztő, mint Orbáné

Mára a Momentumot baloldali, liberális véleményvezérek is a saját oldalukhoz sorolják, mi pedig tiszta szívből kívánunk sok sikert az SZDSZ és az MSZP örökségének újrafogalmazásához -mondta Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egykori vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Az egykori aktivista polgári Magyarország néven alapított új pártot.

http://24.hu/belfold/2017/05/15/schilling-pukli-politikaja-ugyanolyan-hangulatgerjeszto-mint-orbane/

 

Új országos érdekegyeztető intézmény létrehozását szorgalmazzák a vasutas szakszervezetek

Új országos érdekegyeztető intézmény, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának létrehozását szorgalmazza a kormánynál kilenc vasutas szakszervezet; a fórum informálisan már tavaly, a bérmegállapodás előkészítésekor működött, de az érdekképviseletek véglegesítenék - közölte a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) hétfőn.

https://szakszervezetek.hu/hirek/10155-uj-orszagos-erdekegyezteto-intezmeny-letrehozasat-szorgalmazzak-a-vasutas-szakszervezetek

 

 

Május 16.

 

Budaörs perre ment az állam ellen az iskolák pénzéért

A budaörsi önkormányzat nem akar belenyugodni abba, hogy komoly összegeket fizessen be az államkasszába, a várostól elvett iskolák fenntartására. A város ezért beperelte az államot, a nagy horderejű per pedig múlt pénteken meg is kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyről beszámoló HVG.hu szerint az ügy több témát érint: felveti az Országgyűlés amúgy is sokat bírált jogalkotási gyakorlatát, az ezáltal keletkező károk kérdését, illetve az egyeztetés és hatástanulmányok hiányát.

https://mno.hu/belfold/budaors-perre-ment-az-allam-ellen-az-iskolak-penzeert-2399048?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Országosra hízott a vasárnapi tüntetés

10, azaz tíz városban biztosan lesz megmozdulás! A Kossuth téri 80 ezres és a Szabadság téri 15 ezres tüntetést szervező Oktatási Szabadságot és a Nem maradunk csendben csoport vasárnapra tervez újabb tüntetést. A Facebookon eddig már több mint 4 ezer embert jelezte a részvételt, közel 6 ezren pedig érdeklődnek a Műegyetem rakpartjáról induló esemény iránt. Most a Juhász Péter vezette Együtt jelezte, hogy – a budapesti szervezőkkel egyeztetve –országosra terjeszti ki a vasárnapi tüntetést. Békéscsabán, Debrecenben, Gyöngyösön, Kaposváron, Nagykátán, Pécsett, Sopronban, Szegeden és Veszprémben már biztosan lesznek megmozdulások a budapestivel azonos időben, és további települések szervezőivel is folynak egyeztetések a párt szerint.

http://magyarnarancs.hu/belpol/oriasi-tuntetes-lesz-vasarnap-megannyi-nagyvarosban-fognak-demonstralni-104167

 

Háromszor többet ér egy gyerek, ha egyházi iskolába jár?

Egyre nő a különbség az egyházi iskolák és az állami iskolák támogatás között – az előbbi javára. A PDSZ az alkotmánybírósághoz fordul.

http://hvg.hu/itthon/20170516_Haromszor_tobbet_er_egy_gyerek_ha_egyhazi_iskolaba_jar

 

A létminimum alatt él a magyar kétgyermekes családok több mint harmada

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából elkészült az a létminimum-számítás, amely megmutatja, hogy egy kétgyermekes család mennyi pénzből tud gazdálkodni. Kordás László, a szervezet elnöke kiemelte, hogy az ilyen családok egy harmada a létminimum alatti jövedelemből kell megéljen.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/10173-a-letminimum-alatt-el-a-magyar-ketgyermekes-csaladok-tobb-mint-harmada

 

Lesújtó eredmények: kiderült, mennyire sikeres az idegennyelv-oktatás a magyar iskolákban

A nyolcadikos gyerekek fele tud olyan szinten idegen nyelvet, amilyen szinten kellene, és az ország két fele között hatalmasak a különbségek a gyerekek idegennyelv-tudásában is.

http://hvg.hu/itthon/20170516_Lesujto_eredmenyek_kiderult_mennyire_sikeres_az_idegennyelvoktatas_a_magyar_iskolakban?s=hk

 

Több mint százezer általános iskolásra vár vizsga szerdán

Holnap az általános iskolák hatodik és nyolcadik osztályos diákjai is vizsgát fognak tenni, mégpedig idegen nyelvből.  A kéttannyelvű osztályokat leszámítva a két évfolyam minden diákja első idegen nyelvből (angolból vagy németből) szövegértési készségeket vizsgáló vizsgát fog tenni szerdán. Míg a hatodikos évfolyamtól az A1-es szintet, addig a nyolcadikosoktól legalább az A2-es szint teljesítését várják el.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/16/Nem_csak_az_erettsegizok_vizsgaznak_a_heten_S40L7Q#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_16

 

Megdöbbentő adat: a foglalkozások kétharmada eltűnhet

A munkavállalók személyes méltóságáról, a munkaerőpiac átalakulásáról, a robotizáció térhódításáról, a megszűnő és születő szakmákról és az oktatásnak a munkaerő-piaci igényekhez való idomulásáról is előadások hangzottak el a Magyar Tudományos Akadémia A munka jövője, a tudomány és tanulás a XXI. század világában című ülésén.

http://inforadio.hu/belfold/2017/05/16/megdobbento_adat_a_foglalkozasok_ketharmada_eltunhet/

 

Életveszélyes buszra ültették volna a magyar gyerekeket

Egy Facebookon terjedő történet szerint a szülök akadályozták meg, hogy gyermekeiket egy műszakilag alkalmatlan busszal vigyék kirándulni. A rendőrség is a helyszínen járt.

http://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2017/05/16/eletveszelyes-buszra-ultettek-volna-a-magyar-gyerekeket/

 

Udvaron talált gombát repetáztak a makói ovisok

Négy makói óvodás gyomrát mosták ki hétfőn a helyi kórházban, mert ebéd után repetáztak az udvaron nőtt apró gombákból. A Délmagyar.hu-nak az intézmény vezetője elmondta, hogy hétfőn gombaleves volt az ebéd, innen jöhetett az ötlet, hogy az udvaron talált gombákból is nyomjanak a gyerekek. A négy gyereket, bár tüneteik nem voltak, a biztonság kedvéért kórházba vitték. Egy gombaszakértő később megvizsgálta az óvoda udvarán talált gombákat, megállapította, hogy azok ártalmatlanok. 

https://444.hu/2017/05/16/udvaron-talalt-gombat-repetaztak-a-makoi-ovisok?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=udvaron-talalt-gombat-repetaztak-a-makoi-ovisok

 

Nem adják szó nélkül a Gyermekvárost

Nyílt levélben kéri a kormányt a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány, fontolja meg a nagy múltú intézmény bezárásával kapcsolatos terveket. Félreértést feltételez a fóti Károlyi István Gyermekközpont - ismertebb nevén a Gyermekváros, a Gyeri - bezárásáról szóló kormányzati döntés mögött a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány. Mint ismert, a kormány országszerte felszámolná a "tömegszerű" intézményeket, beleértve a gyermekotthonokat is. A tervek szerint ezeket kisebb lakásotthonokkal váltanák ki, ebben érintett a Gyeri is, ami a fóti Károlyi-kastély mintegy hatvan hektáros területén működik.

http://nepszava.hu/cikk/1129388-nem-adjak-szo-nelkul-a-gyermekvarost/

 

"A sorok között próbálunk olvasni, mint a Kádár-rendszerben"

"Optimista értelmezésemben a kormányzat képviselői fontolgatják, hogyan lehetne a törvényt a teljesíthetőbb követelmények irányába átértelmezni, hogy az egyetem mégis maradhasson" - mondta a Magyar Nemzetnek Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/5/16/Enyedi_Zsolt_CEU_4A6R1Z

 

MASZSZ: Béremelésekkel küzdhetjük le a dolgozói szegénységet

A dolgozói szegénység leküzdésére további béremelésekre van szükség - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón a Policy Agenda által második alkalommal publikált létminimum számításokra reagálva.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/366696/MASZSZ:-Beremelesekkel-kuzdhetjuk-le-a-dolgozoi-szegenyseget

 

Május 17.

 

Száz pontban a közoktatás megújításáért

A köznevelés rendszere nem javítható! Az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság ezért száz pontban összefoglalta egy új közoktatási törvény lehetséges megalkotásához szükséges alapokat. A száz pont szabadon felhasználható. „Szabad a gazda.”

http://168ora.hu/szaz-pontban-kozoktatas-megujitasaert/

 

Jelentős különbségek a különleges bánásmódot igénylő gyerekek oktatásában

Bár egyre több sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket oktatnak átlagos igényű társaikkal együtt, vagyis integráltan, még mindig jelentős eltéréseket találni egy-egy régió között – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a 2016/2017-es tanévre vonatkozó oktatási statisztikai tükréből. SNI-ként azokat a tanulókat diagnosztizálják, akik különleges bánásmódot igényelnek, és akik szakértői bizottság véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékkal küzdenek. Idetartoznak a halmozottan fogyatékos, illetve autizmus spektrumzavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral élő gyermekek is. Arról, hogy nekik pontosan milyen típusú fejlesztésre van szükségük, és hogy oktathatók-e integráltan, ugyancsak a szakértői bizottság dönt.

https://mno.hu/belfold/jelentos-kulonbsegek-a-kulonleges-banasmodot-igenylo-gyerekek-oktatasaban-2399213?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

"Kicseszés ez az érettségi" - diákok a mai szakmai vizsgákról

Van olyan diák, aki hét tárgyból érettségizik a kötelezővé tett szakmai vizsgák miatt, de olyan is akad, aki olyan példától tartott, amit egyszerűen nem volt idő a négy év alatt rendesen begyakorolni.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/17/Kicseszes_ez_az_erettsegi__diakok_a_mai_sza_GWZI6Z#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_17

 

Listázza a Tanítanék a szakmai érettségi problémáit

Ma írták a diákok a nagy botrányt okozó kötelező szakmai érettségiket. A Tanítanék Mozgalom anonim módon regisztrálná a felmerülő problémákat.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/17/Listazza_a_Tanitanek_a_szakmai_erettsegi_pr_M5MXQ9

 

Országgyűlési tudósítás: az oktatás támogatása volt ma terítéken

A jövő évi költségvetés szerdai parlamenti vitáján többek között az oktatás forrásainak növelése került terítékre.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/17/Orszaggyulesi_tudositas_az_oktatas_tamogata_LU7C0R#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_17

 

Szülő-Suli – a tanulók iskolai előmenetelének javítására

Szülő-Suli” –  program a tanulók iskolai előmenetelének javítása és a korai lemorzsolódás visszaszorítása az iskola-család együttműködésére alapozott egyéni fejlesztésen keresztül

http://csalad.hu/2017/05/17/szulo-suli-a-tanulok-iskolai-elomenetelenek-javitasara/?f=hk

 

Tanulói jogviszony nélkül érettségiztél? Akkor ez érdekelni fog

Az Oktatási Hivatal közzétette, hol nézhetik meg a kijavított vizsgalapjaikat a kormányhivataloknál jelentkezett érettségizők.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/17/Tanuloi_jogviszony_nelkul_erettsegiztel_Akk_BIXCQI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_17

 

Pályázat iskolai kórusok alapítására és támogatására

Az emberi erőforrások minisztere 100 millió forintos keretösszeggel pályázatot hirdet iskolai kórusok alapítására, illetve meglévő énekkarok munkájának támogatására - közölte az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága.

http://orientpress.hu/cikk/2017-05-17_palyazat-iskolai-korusok-alapitasara-es-tamogatasara

 

Nyomoznak a Szemerés alapítvány fura pénzköltései ügyében

Több mint 3,2 millió forint volt annál a „fideszes tanár úrnál”, akiről a hvg.hu írta meg, hogy jogszerűtlenül kezelhette az iskolai alapítvány vagyonát. Tavaly óta folyamatosan vette fel a diákokra szánt pénzt, míg végül alig egy pizza ára maradt a szervezet bankszámláján. Az iskolai alapítvány tiszta helyzetet teremtene. A tanár nem mellesleg az V. kerületi önkormányzat jogi bizottságában is tevékenykedő tanár.

http://estiujsag.hu/programok/nyomoznak-a-szemeres-alapitvany-fura-penzkoltesei-ugyeben

 

Magyarország elítéléséről dönt ma az EU

Ismét napirenden Brüsszelben a magyar kérdés: Az európai parlament ma arra készül, hogy határozatban ítélje el a magyar kormány uniós alapelveknek és törvényeknek ellentmondó lépéseit. Mindenek előtt a CEU ellehetetlenítését, a civilek ellen tervezett törvényeket és a Brüsszel elleni kampányt.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=135&cid=208154

 

CEU: itt az idő, hogy a kormány hallgasson az Európai Parlament teljesen világos üzenetére

Az Európai Parlament szerdán megszavazta a Magyarországot elítélő határozatot, mely még több kanyaron keresztül, legvégső esetben a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztéséhez vezethet. A határozat emellett felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a menekültek tranzitzónába zárását előíró törvényt, a civiltörvény javaslatát és a lex CEU-t. Utóbbi fejleményre közleményben reagált az egyetem

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/CEU__itt_az_ido__hogy_a_kormany_hallgasson_az_Europai_Parlament_teljesen_vilagos_uzenetere.html

 

Május 18.

 

Önmagában a tanterv átalakításától nem lesz eredményesebb az iskola

Dicséretes, hogy csökkenteni akarják a tanulók terheit, ám az új Nemzeti alaptanterv egy ilyen központosított rendszerben semmilyen pozitív változást nem hozhat. A magyar oktatáspolitika minden modern nemzetközi trenddel szembemegy, és még a hazai hagyományokat is felrúgja – állítja Vass Vilmos, a 2003. és 2007. évi NAT-felülvizsgálatok szakmai vezetője. Interjú.

http://hvg.hu/itthon/20170518_Vass_Vilmos_A_tanterv_atalakitasatol_nem_lesz_jobb_az_iskola?s=hk

 

Ingyenes tankönyv és kreditpontok pedagógusoknak

Elveszettnek érzed magad az infokommunikációs eszközök dzsungelében, a digitális bennszülöttek között? Minden módot meg kell ragadni, hogy biztonságos tudást szerezz. Hogy jól érezd magad a katedrán – és a tanítványai is örömüket leljék a foglalkozásokban. Ebben segít az IKT pedagógusoknak modul. Keresd képzési központokat – vagy akár már most pillants bele az ingyenes tankönyvbe.

https://librarius.hu/2017/05/18/libi-ingyenes-tankonyv-es-kreditpontok-pedagogusoknak/

 

Kúria: nem indulhat első osztály

Nem indulhat első osztály a kaposvári Pécsi Utcai Általános Iskolában - így döntött a Kúria. Az iskolában a tanulók többsége roma, a bíróság szerint pedig jogellenesen különítik el a cigány gyerekeket. Hogy hova járhatnak majd szeptembertől a diákok, azt még nem tudják pontosan az ott élők.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/kuria-nem-indulhat-elso-osztaly

 

Nevetséges kormány–CEU-tárgyalás

Alig akadt olyan minisztérium, amely nem küldte el valamilyen képviselőjét a Közép-európai Egyetemmel folytatott első egyeztető tárgyalásra, mégsem lehet azt állítani, hogy értelme lett volna a találkozónak – derül ki Enyedi Zsolt rektorhelyettesnek a Magyar Nemzet kérdéseire adott tegnapi válaszaiból. Bár Palkovics László oktatási államtitkár hétfőn még érdemi tárgyalásokat helyezett kilátásba, a rektorhelyettes beszámolója szerint döntési kompetenciával felvértezett kormánytagok helyett bürokratákkal, minisztériumi középvezetőkkel találkoztak. A kormány részéről nem volt jelen a külföldi egyetemekkel kapcsolatos nemzetközi tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf sem.

https://mno.hu/belfold/nevetseges-kormanyceu-targyalas-2399385##

 

Amiről eddig nem volt szó: az Orbán-egyetem kiváltságai

Ha van olyan egyetem, amely különleges elbánásban részesül ma Magyarországon, akkor az az Orbánék által gründolt Nemzeti Közszolgálati Egyetem - írja a HVG hetilap.

http://sztarklikk.hu/kozelet/amirol-eddig-nem-volt-szo-az-orban-egyetem-kivaltsagai/324228/

 

Ombudsman: elodázhatatlan a gödi Topház bezárása

Székely László ombudsman szerint az intézmény túlzsúfoltsága és leromlott állapota miatt folyamatosan sérült az emberi méltósághoz való jog.

http://propeller.hu/itthon/3284436-ombudsman-elodazhatatlan-godi-tophaz-bezarasa?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

 

Menekültek - Nem gondoltuk volna, hogy ez vár ránk

 Kísérő nélkül érkező kiskorúakat is meghatározatlan ideig fogva tartanak a tranzitzónákban, ami a Magyar Helsinki Bizottság szerint egyértelműen jogsértő.

http://nepszava.hu/cikk/1129622-menekultek---nem-gondoltuk-volna-hogy-ez-var-rank#

 

Nincs pénz karbantartásra, bezár a Planetárium

Június közepén bezár a Planetárium, ugyanis az épületet fenntartó szervezetnek elfogyott a pénze.

http://propeller.hu/itthon/3284270-nincs-penz-karbantartasra-bezar-planetarium?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Van, akinek tetszik a nyugdíjas szövetkezetek ötlete

Szakszervezetek támogatják a kormány új ötletét a nyugdíjasok foglalkoztatására. A DiákÉSZ, MMOSZ, OSZT és a VOSZ közös nyilatkozata szerint fontos lenne, hogy az aktív dolgozók tanulhassanak a nyugdíjasoktól.

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/van-akinek-tetszik-a-nyugdijas-szovetkezetek-otlete/

 

 

Május 19.

 

Embertelen bánásmód: állatokként bánnak a betegekkel a gödi otthonban - brutális részletek és fotók

Közös fogkefét használtak a gödi speciális otthonban élő fogyatékosok, saját ruháik pedig azért nem voltak, mert az adományként kapott ruhaneműket az ott dolgozók hazavitték.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/embertelen-banasmod-allatokkent-bannak-a-betegekkel-a-godi-otthonban-brutalis/lm00jq9?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Megszólalt a Topház egyik dolgozója: Erkölcsileg tönkretettek minket

A gödi speciális otthon munkatársai úgy érzik, őket tették felelőssé az intézményben uralkodó állapotok miatt, miközben a munkavégzés alapvető feltételeit sem biztosítják számukra. Azt üzenik: szeretik a gyerekeket, és soha nem ártanának nekik. Ugyanakkor elismerik, hogy lenne min változtatni

http://www.atv.hu/belfold/20170519-megszolalt-a-tophaz-egyik-dolgozoja-erkolcsileg-tonkretettek-minket/hirkereso

 

Kinek a felelőssége, hogy ez a sok kegyetlenség megtörténhet az iskolákban? – Az „Erikanénik” még mindig köztünk vannak

A Mindenki című film kapcsán felmerült egy örökké aktuális téma: mit tegyünk, ha egy pályára alkalmatlan pedagógussal találkozunk? A tehetetlenségi erő több évtizedig is elodázhatja a problémát, amire azonnal reagálni kellene, hiszen nagyon sok gyerek életét teheti boldogtalanná egyetlen pedagógus. Olvasónk, Zsembery Borbála írása következik, akit egykor egy ilyen pedagógus terrorizált. Ma már ő maga is tanít, de egykori tanítója sem ment még nyugdíjba.

https://wmn.hu/ugy/46611-kinek-a-felelossege-hogy-ez-a-sok-kegyetlenseg-megtortenhet-az-iskolakban--az-erikanenik-meg-mindig-koztunk-vannak

 

22 diák kezdi meg a gyakorlatát a gumigyárban

22 abroncsgyártónak készülő diák tett májusban szintvizsgát, ami egyben belépő az Apollo gyöngyöshalászi gyárába: a sikeres vizsga a feltétele annak, hogy a tanulók megkezdhessék képzésük gyakorlati részét az ultramodern technológiával felszerelt üzemben.  Az Apollo Tyres két heves megyei középiskolával alakított ki együttműködést, a duális képzésben résztvevők az elméleti ismereteket a gyöngyösi József Attila Szakközépiskolában, illetve a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központban sajátítják el, a gyakorlati képzéshez pedig az abroncsgyártó óriás biztosítja a feltételeket.

http://www.jarmuipar.hu/2017/05/22-diak-kezdi-meg-gyakorlatat-gumigyarban/

 

Kevesen kapnak esélyt, hogy ne legyenek hülyék a pénzügyekhez

Április végén jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért felelős államtitkára, hogy pénzügyi tudatosságra nevelő tárgyat vezetnek be ősztől a szakgimnáziumokban. Az oktatás alapvetően az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) hatásköre, ezt a változást azért köszönhetjük mégis az NGM-nek, mert 2015 szeptembere óta a szakiskolák (összesen mintegy 350 intézmény) átkerültek az ő fenntartásukba, így az ottani kerettantervért is a gazdasági minisztérium felel.

http://index.hu/gazdasag/2017/05/19/penzugyi_tudatossag_kozepiskolai_oktatasa/

 

Hét ok, amiért a magyar oktatás sokkal rosszabb, mint a finn

Verseny helyett együttműködés, jól megfizetett és elismert tanárok, a tévedhetetlenség tabujának ledöntése, a szabadidő szentsége, esélyegyenlőség - többek között ezek adják a finn oktatási rendszer sikerességének alapját. Sok esetben nagyon messze állnak ezek az elvek a hazai és a nemzetközi gyakorlattól, az eredmények viszont a finneket igazolják.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/het_ok_amiert_a_magyar_oktatas_sokkal_rosszabb_mint_a_finn.250921.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

MSZP: az oktatásban is növeli a társadalmi különbségeket a Fidesz

Az MSZP szerint a 2018-as költségvetésben is visszaköszön, hogy az oktatáson keresztül is a társadalmi különbségek tudatos növelése a Fidesz célja.

http://propeller.hu/itthon/3284414-mszp-oktatasban-is-noveli-tarsadalmi-kulonbsegeket-fidesz?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

  Egy egészséges demokráciában nem kétbites üzenetek mentén vitatkoznak –

Egy társadalomban nem egy, hanem több középrétegről lehet beszélni, de egy egészséges demokrácia fenntartásához olyan polgárokra van szükség, akik anyagilag függetlenek, és kellő tanultsággal és tájékozottsággal képesek komplex társadalmi kérdésekről vitatkozni anélkül, hogy "kétbites”, demagóg üzenetek mentén veszekednének – így vélekedett a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának adott interjúban Pogátsa Zoltán. A szociológus szerint azonban Magyarország esetében csak egy nagyon szűk ilyen rétegről lehet beszélni, hiszen a többség pozíciójából, az államtól való függése miatt és a megtakarítások hiányából fakadóan nem mer véleményt nyilvánítani. Pogátsa Zoltán szerint a társadalom túlnyomó többsége függő helyzetben van, amihez az is hozzájárul, hogy az elmúlt évtizedek oktatási rendszerei, és a média egésze nem tanította meg a tagjait a közéleti problémák átlátására és kezelésére. A szakértő Svédországot hozta fel pozitív példaként, ahol a társadalom nagy részének van stabil egzisztenciája, amihez kellő tájékozottság is párosul.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=208215

 

Döbbenet: kilóra adták el a magyar gyerekek jövőjét az egyházaknak

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten azt mondta, az MSZP “a mérhetetlen igazságtalanságok csökkentése érdekében” módosítócsomagot nyújtott be az oktatási költségvetéshez.

http://pestibulvar.hu/2017/05/18/dobbenet-kilora-adtak-el-a-magyar-gyerekek-jovojet-az-egyhazaknak/

 

Az osztálykirándulást is lefújhatja az iskolarendőr

Leginkább iskolai verekedések, lopás és rongálás miatt kértek segítséget az oktatási intézmények az iskolarendőrtől. A program a legtöbb általános és középiskolában működik. Az iskola rendőrét a pedagógusok, diákok és szülők is kereshetik - közölte Berzai Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának kiemelt főreferense.

http://inforadio.hu/belfold/2017/05/19/az_osztalykirandulast_is_lefujhatja_az_iskolarendor/

 

Kőkemény elvárások várnak a fiatalokra

Sokkal több informatikai szakemberre lenne szükség, mint amennyit pályára bocsájtanak a felsőoktatási intézmények – a statisztikák 10-20 ezres humánerőforrás-hiányról beszélnek. De fejlődhet-e olyan tempóban az oktatás, mint amilyen léptekkel a technológia halad előre, illetve felkészítik-e a hallgatókat arra, hogy mi vár rájuk, ha kikerülnek a munkaerőpiacra?

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Kokemeny-elvarasok-varnak-a-fiatalokra/4308/

 

600 milliós befektetést kap a Codecool programozóiskola

Kétmillió eurós befektetést biztosít a PortfoLion Regionális Magántőke Alap a Codecool Kft. részére. A bevont tőke révén az oktatási szolgáltatások piacának legígéretesebb szegmensében folytathatja nemzetközi terjeszkedését a 2015-ben indult magyar programozóiskola.

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/600_millios_befektetest_kap_a_Codecool_programozoiskola_-.html

 

Tankönyvelők

Jó dolog volt már a rezsicsökkentés is. Igaz, néhány százezer ember csak önzetlenül örülhetett neki, mert már régen kikötötték náluk az áramot, gázt a fizetésképtelenség okán, de legalább az úszómedencék, fűtött kocsibejárók nem zabálták úgy a pénzt, mint korábban.

http://nepszava.hu/cikk/1129697-tankonyvelok

 

Ha a CEU is partnerként viselkedik, rendezhető az intézmény ügye

Rendeződni fog a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye, ha a CEU is partner ebben - jelentette ki az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában amerikai látogatásáról szólva Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke.

http://magyarhirlap.hu/cikk/88373/Ha_a_CEU_is_partnerkent_viselkedik_rendezheto_az_intezmeny_ugye

 

Lex CEU: a kormányt nem hatja meg az EP-határozat

Az oktatásért felelős államtitkár szerint szerdán politikai döntés született az Európai Parlamentben, és nem kell miatta módosítani a felsőoktatási törvényt.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/5/18/Lex_CEU_a_kormanyt_nem_hatja_meg_az_EPhatar_2TIR1M#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_18

 

Komoly lépésre készül az ELTE

Bár jelenleg is folyik gazdaságtudományi oktatás az ELTE-n, a jövőben új, teljes körű, üzleti képzés is nyújtó közgazdasági kar alakulhat. Ehhez még pénz kell, de van rá ígéret - tudta meg a Buksza.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_dobas_keszul_a_magyar_felsooktatasban.637211.html

 

Negyedik taggal bővülhet a Debreceni Egyetem – videóval

A kormány is támogatja a Debreceni Egyetem műszaki képzésének fejlesztését, ehhez pedig biztosítja a szükséges anyagi és jogszabályi feltételeket: ezt csütörtökön jelentette be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az intézmény vezetőivel tartott sajtótájékoztatón. A Debreceni Egyetem pályázaton 1,2 milliárd forintot is nyert a műszaki területek népszerűsítésére és a duális erősítésre.

http://www.dehir.hu/debrecen/egymilliardert-nepszerusitheti-a-muszaki-teruleteket-a-debreceni-egyetem/2017/05/18/

 

Rabszolgatörvény - Látszattárgyalástól félnek

 Szakértői egyeztetések kezdődtek a dolgozóknak hátrányos szabályokról, de még nem látni, hogy a kormány valóban enged-e a szakszervezeti követeléseknek.

http://nepszava.hu/cikk/1129711-rabszolgatorveny---latszattargyalastol-felnek#

 

Megosztás: