Lapszemle május 12. Leckéztetés és szivatás

május 12, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.5 (2 szavazat)

A sztrájkbizottság mielőbbi összehívását kezdeményezte a PSZ, a szülők, a pedagógusok és a pszichológusok is aggódnak, unatkozik az Y-generáció a munkahelyen, CEU-ügy - időhúzásra játszik a kormány, hetvenezer diák számolta a strand bevételét, Balog:

                                                                                                                       

a Klebelsberg Központ nem tud fellépni a veronai károsultak nevében – a miértekre a lapszemlénkben találja meg a választ

 

Lapszemle május 12.

 

Május 4.

 

Leckéztetés az Oktatásban - Ökopódium,

Az országos megmozdulások óta eltelt egy év, és a CEU-ra kihegyezett törvénymódosítás kapcsán ismét reflektorfénybe került a hazai oktatás kérdése. Immár az alap, a középfokú és a felsőoktatás háza táján is aggasztó jelenségek ütötték fel fejüket, és egyre-másra kerülnek az asztalra a megkérdőjelezhető javaslatok. Miként hat mindez az oktatás szereplőire? Erre a kérdésre kereste a választ Galló Istvánné, a PSZ elnöke, Mendrey László, a PDSZ elnöke, Ikotity István országgyűlési képviselő, LMP és Lányi András író, filozófus.

https://www.youtube.com/watch?v=V4U2o5vFyEs

 

Május 6.

 

Tanár akarok lenni, mert azok szart se csinálnak

Kezdődik az érettségi időszaka, sokszor eszembe jutnak a saját emlékeim. Mennyire féltem. Mennyire ciki volt, hogy a blúzomról leesett a gomb középen. Mennyire nem szerettem a ballagó egyenruhánkat. És mennyire jó volt, hogy apám is eljött a ballagásomra, pedig nagyon messze lakott tőlünk az új családjával. 

http://diamonds.cafeblog.hu/2017/05/06/tanar-akarok-lenni-mert-azok-szart-se-csinalnak/

 

 

Május 7.

 

Bojár Gábor: A tékozló ország

A CEU sorsa még nem dőlt el, de a botrány máris helyrehozhatatlan károkat okozott. A Graphisoft alapítójának írása.

http://hvg.hu/kkv/201718_a_tekozlo_orszag

 

„Iskolai szünet ide, szabadság oda, feladat van...”

Időről időre felvetődik a táborok gondolata. A nyári táboroké. Gyerekeknek. Nem egyszerű dolog megmondani, hogy mit nevezzünk tábornak az ő szempontjukból. Ahogy azt is egyre nehezebb, hogy mit nevezzünk szabadságnak a szüleik életében.

http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1884

 

A szülők, a pedagógusok és a pszichológusok is aggódnak

A szülő, a pedagógus és a pszichológus is aggódva figyeli azt a törvénytervezetet, amely bizonyos tárgyaknál megengedné szaktanárral kiváltani a gyógypedagógusokat, és eltörölné a beilleszkedési, tanulási és magatartásproblémákkal küzdő tanulók bizonyos tantárgyak alóli felmentését. Csaknem 400 ezer gyerek sorsáról van szó, a kormányzat kapkodását senki nem érti.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-szulok-a-pedagogusok-es-a-pszichologusok-is-aggodnak-1394510

 

Május 8.

 

A sztrájkbizottság mielőbbi összehívását kezdeményezte a PSZAz űrlap alja

A köznevelési törvény tervezett módosítása ellen tiltakozik a PSZ, ezért is kezdeményezte a miniszternél a sztrájkbizottság összehívását. Az érettségi kapcsán volt szó az oktatásban tapasztalt bizonytalanságokról. Galló Istvánné az ATV Start c. műsorának nyilatkozott 2017. május 8-án.

http://www.pedagogusok.hu/blog/sztr%C3%A1jkbizotts%C3%A1g-miel%C5%91bbi-%C3%B6sszeh%C3%ADv%C3%A1s%C3%A1t-kezdem%C3%A9nyezte-psz

 

 

Megkezdődtek az érettségik

Zajlanak a magyar nyelv és irodalom írásbelik országszerte a középiskolákban. A hétfői vizsganapon csaknem 74 ezer diák tesz érettségit közép- és emelt szinten.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1167 helyszínen 71 954 vizsgázó, emelt szinten 47 helyszínen 1718 vizsgázó tesz érettségit - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/megkezdodtek-az-erettsegik

 

Magyarérettségi: előrelépés meg nem is

Összességében nem volt nehéz az idei magyarérettségi – így értékelte lapunknak a hétfői vizsgát Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

https://mno.hu/belfold/magyarerettsegi-elorelepes-meg-nem-is-2397885

 

PDSZ: Jogsértő az érettségi

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke jogsértőnek tartja az érettségit.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/pdsz-jogserto-az-erettsegi-1394553

 

Már karatézni is lehet tornaórán

Mostantól nemcsak focival, hanem akár karatéval is kiválthatják a mindennapos testnevelést az iskolákban, bizonyos évfolyamokon – derül ki a Magyar Közlönyből.

https://mno.hu/belfold/mar-karatezni-is-lehet-tornaoran-2397833#

 

Belenyúl az állam – hamarosan jön a Nemzeti Menza?

Törvénytervezetet nyújtottak be a közétkeztetés megreformálására, sokkal nagyobb kezet kapna az állam, ha elfogadják.

http://privatbankar.hu/vasarlo/belenyul-az-allam-hamarosan-jon-a-nemzeti-menza-307104

 

Ceglédi: A mindent rosszul csináló gyerekekről

Az űrlap teteje

Könnyű lenne elhoffmannrózsáznom magam egyes, a diákokat rühellő pedagógusok kapcsán, de ennél nagyobb a baj.

http://hvg.hu/elet/20170508_mindent_rosszul_csinalo_gyerekekrol_tanknyv_iskola_cegledi_zoltan#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_8

 

Ezért unatkozik az Y-generáció a munkahelyen

Az Y-generáció (21-29) fiatalabb fele (21-24 évesek) közel kétszer nagyobb eséllyel unatkozik munkahelyükön (38 százalék), mint az X generáció (22 százalék) – állítja tanulmányában az online oktatással foglalkozó amerikai Udemy.

http://kamaraonline.hu/cikk/ezert-unatkozik-az-y-generacio-a-munkahelyen

 

Május 9.

 

Megválasztották az MTA új vezetőit

Az MTA 188. közgyűlésén megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia főállású vezetőit. Az Akadémia elnöke újabb három évre Lovász László (képünkön), főtitkára Török Ádám, főtitkárhelyettese Barnabás Beáta. Az alelnöki pozíciót Bokor József, Freund Tamás és Vékás Lajos töltik be 2020-ig.

http://mta.hu/mta_hirei/ujabb-harom-evre-lovasz-laszlot-valasztotta-az-akademia-elnokeve-az-mta-kozgyulese-107684

 

Üzent a kormánynak a CEU ügyében az újraválasztott MTA-elnökAz űrlap teteje

Lovász László szerint "nagyon szerencsétlen" lenne, ha külföldre költözne a CEU. Lovász László arról is beszélt: a közgyűlés a felsőoktatási törvény Magyarországon működő külföldi egyetemeket érintő módosításával kapcsolatban azt javasolja a kormánynak, hogy fogadja el az MTA elnökének korábban egy nyilatkozatban tett közvetítési ajánlatát és tegye lehetővé a Central European University (CEU) további zavartalan működését Budapesten.

http://hvg.hu/itthon/20170509_uzent_a_kormanynak_a_ceu_ugyeben_az_ujravalasztott_mta_elnok?s=hk

 

CEU-ügy - Időhúzásra játszik a kormány

Épp egy hónapja annak, hogy Orbán Viktor kormányfő felkérte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkárát, Altusz Kristófot a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalásokra.

http://nepszava.hu/cikk/1128774-ceu-ugy---idohuzasra-jatszik-a-kormany/

Nem volt elég a CEU-törvény, az egyetemi tanárok fizetését is megnyírja a kormány

Budapest - Az európai uniós projektekkel együtt sem lehet több a pénze a tanároknak, mint a minisztériumban osztályvezetői posztokon - erre utasította az egyetem rektorát az Emmi oktatásért felelős államtitkára. Azaz a projektmenedzserek, pénzügyi és szakmai vezetők legfeljebb 747 ezres, az alprojektvezetők pedig  586 ezres fizetést kaphatnak.

http://www.blikk.hu/aktualis/az-egyetemi-tanarok-fizeteset-is-megnyirja-a-kormany/71v9j4p?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Nem csak táblagépekkel fejlesztik az oktatást

A többi között pedagógus módszertani továbbképzések is szerepelnek a digitális kísérleti programban. A táblagép-program mellett 40 ezer tanári eszköz beszerzése, iskolai internethálózatok kialakítása és pedagógus módszertani továbbképzések is szerepelnek a digitális kísérleti programban – mondta a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos a Kossuth Rádióban.

http://www.hirado.hu/2017/05/09/nem-csak-tablagepekkel-fejlesztik-az-oktatast/?source=hirkereso#

 

Szimulátoron oktatná a hajvágást Hajas László

Hajas László a világon elsőként alkalmazna frizurakészítő virtuális valóság szimulátort, ami forradalmasítaná a fodrászok szakképzését.

http://pestibulvar.hu/2017/05/09/szimulatoron-oktatna-a-hajvagast-hajas-laszlo/

 

A matematika érettségivel folytatódnak az érettségik

Országszerte több mint 74 ezer diák érettségizik ma matematikából. Középszinten, 1239 helyszínen 70 597 diák, emelt szinten pedig 88 helyszínen 3527 tanuló tesz ma vizsgát - tudatta az Oktatási Hivatal.

http://www.origo.hu/itthon/20170509-tobb-mint-74-ezer-diak-erettsegizik-matematikabol.html

 

Ilyen volt a matekérettségi

A korábbi évek egyik legkönnyebb vizsgája volt az idei matematika írásbeli érettségi - mondta az InfoRádiónak a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Veres Pál kifejtette: egy átlagos tudású és felkészültségű diák is simán megoldotta a feladatok jó részét, igaz, nagyon kellett figyelni a szöveges tartalmakra.

http://inforadio.hu/belfold/2017/05/09/ilyen_volt_a_matekerettsegi/

 

Hibás volt a két tannyelvű érettségizők matematika feladatsora

 Az angol nyelven kedden matematikából középszinten érettségizők feladatsorában az egyik feladat hibás volt, tudtuk meg az egyik két tannyelvű gimnázium igazgatójától. A hibás feladatban egy rajzolt hóember gombjai alapján kellett számításokat végezni.

http://index.hu/belfold/2017/05/09/hibas_volt_az_egyik_matematika_feladat_a_kettannyelvu_erettsegizoknel/

 

Hetvenezer diák számolta a strand bevételét

Nem volt nehéz a matekérettségi – erről beszélt lapunk megkeresésére Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

https://mno.hu/belfold/hetvenezer-diak-szamolta-a-strand-bevetelet-2398032?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Nem csak a gyerekek rettegnek az érettségitől!

A május eleje az összes középiskola számára zsúfolt időszak, hiszen minden a ballagás és az érettségi bűvkörében telik. Tanárként az ember ilyenkor rengeteg érzést él meg, amiről persze ritkán beszélünk. Pedig szerintem fontos tisztázni, hogy ez az időszak bennünket is megvisel – érzelmileg és fizikailag is. Balatoni József, Jocó bá írása. 

https://wmn.hu/wmn-life/46742-nem-csak-a-gyerekek-rettegnek-az-erettsegitol-

 

Itt a magyarérettségi hivatalos megoldásaAz űrlap teteje

Közzétette az Oktatási Hivatal a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását.

http://hvg.hu/itthon/20170509_Itt_a_magyarerettsegi_hivatalos_megoldasa?s=hk

 

Elhúzódhat a veronai ügyben a kártérítés

Előleget igen, de kártérítést még nem kaptak a januári veronai buszbaleset halálos áldozatainak hozzátartozói. Az érintett fuvarozócég, illetve az ügybe bekapcsolódott biztosítók vélhetően nem akarnak többet fizetni, mint amennyi a törvény garantálta limit, a Klebelsberg Központnak azonban korlátlan lehetősége van a kárigények kielégítésére.

http://magyarhirlap.hu/cikk/87335/Elhuzodhat_a_veronai_ugyben_a_karterites

 

Balog: a Klebelsberg Központ nem tud fellépni a veronai károsultak nevében

A veronai buszbaleset nem iskolai rendezvény keretében következett be, ezért az intézményfenntartó Klebelsberg Központ nem tud fellépni a károsultak nevében - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

http://www.hirado.hu/2017/05/09/balog-a-klebelsberg-kozpont-nem-tud-fellepni-a-veronai-karosultak-neveben/?source=hirkereso

 

A világ legjobb fej tanárai a te kedvedet is meghozzák az iskolába járáshoz

A legtöbben kegyetlenkedő kémiatanárokra és rettegett igazgatóhelyettesre emlékszünk az iskolai évekből, pedig vannak inspiráló, megértő, csodálatos pedagógusok is, akiknek egy életen át hálásak lehetünk!

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170509/a-vilag-legjobb-fej-tanarai-a-te-kedved-is-meghozzak-az-iskolaba-jarashoz/

 

Dr. Gyurkó Szilvia: Ha nem hagyod játszani, az életét veszed el a gyereknek

Gondoskodhatsz róla, küldheted kiváló iskolába, megteremthetsz neki minden lehetőséget, ami neked nem adatott meg, és még annál is többet. De ha a gyereknek nincs lehetősége szabadon játszani, akkor megette a fene az egészet. Miközben néha már sem idejük, sem pedig energiájuk nincs hozzá. Ott tartunk, hogy a játék mára sokszor nem alapjoga a gyerekeknek (pedig papíron nagyon is az!), hanem egyfajta szülői/pedagógusi engedmény... és ez baj. Hogy miért? Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.

https://wmn.hu/wmn-life/46732-dr-gyurko-szilvia-ha-nem-hagyod-jatszani-az-eletet-veszed-el-a-gyereknek

 

Miért kell az orvosnak igazolnia a gyerek hiányzását, miért nem jó a szülő?

Teljesen elfogadhatatlan a három nap szülői igazolás. Abszurd, hogy a szülőnek igazolásért kell rohangálnia, de egyre több orvos emeli fel a szavát ezzel a szokással szemben.

https://www.novakhunor.hu/vegyes-hirek/miert-kell-az-orvosnak-igazolnia-a-gyerek-hianyzasat-miert-nem-jo-a-szulo#rss

 

Másfél milliárddal támogatják bölcsődei dolgozók diplomaszerzését

Másfél milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre annak elősegítésére, hogy a bölcsődei szakemberek közül minél többen szerezzenek felsőfokú végzettséget, be tudjanak lépni a pedagógus-életpályába, ezzel anyagi megbecsülésük is növekedjen - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Szombathelyen.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/masfel-milliarddal-tamogatjak-bolcsodei-dolgozok-diplomaszerzeset

 

 

Május 10.

 

Mennyit ér 40 óra az életedből, ha kiszállsz az iskolapadból?

Nem a kezdőfizetés miatt megy majd valaki orvosnak vagy tanárnak, miközben a pályakezdők egyre többet vihetnek haza évek óta. Nem azért, mert egyre piacképesebb a tudásuk. 

https://forbes.hu/penz/munka-palyakezdo-fizetes-penz-workania/

 

Leállt a 3-as metró, bajban az érettségizők

Szerda reggel hét óra után nem sokkal járműhiba miatt megállt a forgalom a 3-as metró Deák Ferenc tér-Árpád híd közti szakaszán, a történelem érettségire siető diákok nagyon nem örültek.

http://propeller.hu/itthon/3282622-leallt-as-metro-bajban-erettsegizok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Robogóval ment a tanár a metró miatt késő érettségizőért

Több belvárosi gimnáziumban előfordultak késések a történelemérettségiről a reggeli metróleállás miatt. A Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban több módszerrel próbálták legyőzni a káoszt.

http://hvg.hu/itthon/20170510_Robogoval_ment_a_tanar_a_metro_miatt_keso_erettsegizoert

 

A történelem írásbelikkel folytatódnak ma a vizsgák

Ma a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. A diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról. A vizsgákon változás, hogy a témák szűkültek, résztémák kimaradtak, például politika-, eseménytörténeti egységek, ami mintegy 15 százalékos csökkentés, és több esetben az érdemi tartalmak, folyamatok beépültek az általánosabbá váló gondolatsorokba. Néhány esetben pontosították a témakörök címét is. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/87496/A_tortenelem_irasbelikkel_folytatodnak_ma_a_vizsgak

 

Ezek a változások a történelem írásbeli érettségin

Csökkent az esszékérdések száma és változott a vizsgarészekre adható pontok aránya is.

https://vs.hu/kozelet/osszes/ezek-a-valtozasok-a-tortenelem-irasbeli-erettsegin-0510?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s5

 

"Legkevésbé a diákok számítanak" - miért volt zűrzavar a történelmi atlaszok miatt az érettségin?

"Az oktatási kormányzatnak a kiadók több évtizede használt kiadványai elleni harcában szemmel láthatólag a legkevésbé a diákok számítanak" - nyilatkozta az eduline-nak Hidas Gábor, a Cartographia Tankönykiadó Kft. társadalomtudományi szakértője arról, hogy több iskola történelemérettségijén zavart okozott a történelmi atlaszok körüli mizéria.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/10/cartographia_atlasz_torierettsegi_G63OZ6#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_10

 

Lerontott osztályzat: övön aluli módszerek az iskolában

Kedves Ágnes!

Akinek középiskolába készülő gyereke van, az tudja, hogy miről szólt a január vége és az április vége közt eltelt három hónap a család számára. Minden évben több ezer gyerek készül a nyolc- és hatosztályos gimnáziumba, s persze több tízezer a négyosztályos középiskolákba. Óriási izgalom és nem kis stressz ez a gyerekeknek – s talán még inkább a szüleiknek.
Az idén is elég nehéz volt a központi írásbeli vizsga. A fiam hatosztályos gimnáziumba jelentkezett, háromba is.

https://www.szabadfold.hu/csalad/kinek_mondjam_el_2017_18_

 

Jön az új alaptanterv

Digitális oktatási stratégiával és a pedagógusok továbbképzésével lehet fejleszteni a Nemzeti alaptantervet, és így lehet a gyerekeket hatékonyan felkészíteni a 21. századra. Többek között erről beszélt Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos a megyeszékhelyen tartott Nemzeti Pedagógus Kar Testületi Küldöttgyűlésén. Az új alaptanterv kidolgozását miniszteri biztosként felügyelő Csépe Valéria azt szeretné elérni, hogy a gyerekek és a pedagógusok is jól érezzék magukat az iskolában.

http://www.somogytv.hu/cikkek/120004

 

Orbán egykori oxfordi iskolatársa: Intenzív gyűlöletet keltettek azok iránt, akik másképpen gondolkodnak

Kontler László történész, a CEU professzora április végén írt nyílt levelet Orbán Viktornak, melyben többi közt azt vetette a szemére, hogy kormányfő szerint “senki nem tudja, mi az a CEU”. A levélben a történész többek között arról írt, amikor 1989-ben “együtt lógtak” a magyar miniszterelnökkel az Oxfordon, Orbánnak pedig akkor még tetszett egy “dunai Oxford” szerű iskola létrehozásának az ötlete.

http://24.hu/belfold/2017/05/10/orban-egykori-oxfordi-iskolatarsa-intenziv-gyuloletet-keltettek-azok-irant-akik-maskeppen-gondolkodnak/

 

Rágalmazásnak tartják a jelentést

Nem tudom, egyáltalán hogyan jut eszébe bárkinek is, hogy ilyen rágalmakat állítson az intézetről – kommentálta tegnap a gödi Topház Speciális Otthonról készül jelentést lapunknak az egyik szülő, akinek a gyermeke a ház lakója. A Mental Disability Advocacy Centre nevű nemzetközi civil szervezet állításairól több, az otthon előtt tegnap tiltakozó szülő is azt mondta, nem igazak, és kiállt az intézet dolgozói mellett.

http://magyarhirlap.hu/cikk/87485/Ragalmazasnak_tartjak_a_jelentest

 

2019-re minden iskolában lesz szélessávú internet

A digitalizáció már nem a jövő, hanem a jelen, és nemcsak technológiai változást jelent, hanem széles körű társadalmi átalakulást is – mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos szerdán Budaörsön, a Digitális jövő – oktatás című konferencián.

http://csalad.hu/2017/05/10/2019-re-minden-iskolaban-lesz-szelessavu-internet/?f=hk

 

 

Május 11.

 

Oktatásról

Galló Istvánné a HetiTV Pirkadat c. műsorának nyilatkozott az érdekvédelemről, a szakgimnáziumokat érintő változásokról, az életpálya-modellről stb. 2017. május 11-én.

http://heti.tv/2017c.05/11/pirkadat-gallo-istvanne/

 

A semmire fizetett ki kilencszázmillió forintot a Klik

Az LMP szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a semmire fizetett ki kilencszázmillió forintot, amikor egy európai uniós támogatás részeként megvett egy mai napig nem használt számítógépes programot.

http://168ora.hu/semmire-fizetett-ki-900-millio-forintot-klik/

 

Itt az első infó az angolérettségiről: Hawkingról és kerékpárlakatról is kaptak szöveget a diákok

Stephen Hawking, egy különleges kerékpárzár és a sziesztázás is téma a középszintű angolérettségi első részében - tudta meg az eduline.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/11/angol_erettsegi_2017_elso_resz_infok_BM8EYQ

 

Kellemetlen meglepetés az angolérettségin: felsőfokú nyelvvizsgára illő kérdéseket is kaptak a diákok

A második, nyelvhelyességi rész három feladata közül az első kérdései nem a középszintű érettségi, inkább egy felsőfokú nyelvvizsga szintjét célozta meg - mondta az eduline által megkérdezett szaktanár.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/11/A1es_szintnek_megfelelo_feladat_is_volt_az__7JJVBK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_11

 

Döntöttetek: az angol volt eddig a legnehezebb érettségi

Az emelt szinttől sem vagytok elragadtatva, de a középszint a legtöbbeteket kiakasztotta.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/11/Dontottetek_az_angol_volt_eddig_a_legneheze_5L197S

 

Kiadták a töriérettségi hivatalos megoldókulcsát

Az Oktatási Hivatal egy nappal annak megírása után közzétette honlapján a töriérettségi hivatalos megoldásait.

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/kiadtak-a-torierettsegi-hivatalos-megoldokulcsat-725346/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Nem törte meg a jeget CEU-ügyben az MTA elnöke

Süketek párbeszédeként is leírhatnánk a CEU rektor-helyettese és az oktatási államtitkár csütörtöki, Magyar Tudományos Akadémia által szervezett vitafórumát, ha a szándék, illetve az intézmény iránti tisztelet nem követelne emelkedettebb jelzőket. Az MTA elnöke kedden vállalta, hogy közvetít az egyetem és a kormány között, a közös nevező azonban nem lett meg a másfél órás kerekasztal-beszélgetésen.

http://hvg.hu/itthon/20170511_Nem_torte_meg_a_jeget_CEUugyben_az_MTA_elnoke?s=hk

 

Így dolgoztatja a köztévé a gyerekeket a Maradj talpon!-ban?

315 forintos órabérért, iskolaidőben tapsoltak a 14 éves statiszták a közszolgálati vetélkedő felvételén. Szülői engedélyt nem kértek tőlük, fizetésüket a kezükbe nyomták, papírt nem kaptak róla – állítják.

http://hvg.hu/kultura/20170511_maradj_talpon_diak_tapsolok?s=hk

 

Korai felismerés

Az iskolás korú gyermekek három-hét százaléka szenved ADHD betegségben. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar korai felismerése fontos a sikeres kezelés szempontjából. A gyógymódokról Bitter Istvánt, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának professzorát kérdezzük.

http://hirtv.hu/hirtvarchiv/korai-felismeres-1394819

 

Nemzetstratégiai ágazat a sport

A kormány nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra, amely más területekre is pozitívan hat, így az oktatásra, az egészségügyre, az ifjúság- és családpolitikára, a fejlesztésekre és a gazdaság élénkítésére is – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára egy csütörtöki budapesti fórumon.

https://gondola.hu/cikkek/105519-Nemzetstrategiai_agazat_a_sport.html

 

Magyarország haldoklik, vére beszennyezi Európát

Egyik ismerősöm meséli elkeseredve, hogy az éttermét be kellett több hétre zárnia, mert nem talált felszolgálót napi 12 ezer forintért, plusz jatt. A másik ismerősöm a boltjába nem talál havi 160 ezer forintért napi 7 és fél órás állásra árufeltöltőt. Mindkettő Budapest melletti település.

http://sztarklikk.hu/kozelet/magyarorszag-haldoklik-vere-beszennyezi-europat/323974/

 

Élelmiszerért dolgozhatnának a nyugdíjasok

Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását javasolja a Kósa Lajos és Harrach Péter által jegyzett, a parlamenthez már benyújtott törvényjavaslat. Az indoklás szerint ilyen módon segítenék vissza az időseket a munkaerőpiacra. A foglalkoztatás körében a munkanélküliség nagy léptéke ellenére munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerőpiaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, amit meg kell kísérelni enyhíteni – indokolják a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásának javaslatát. A parlamenthez az erről szóló javaslatot Kósa Lajos, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője jegyzi – írja az azenpenzem.hu. (A teljes szöveg itt található.)

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/elelmiszerert-dolgozhatnanak-a-nyugdijasok/

 

Hivatalosan is több lesz a szegény, nem nő a gyes

Miután lapunk többször beszámolt arról, hogy az öregséginyugdíj-minimum kilenc esztendeje tartó befagyasztása miatt évről évre egyre több rászoruló gyermek esik el a többi között ingyenes tankönyvre és étkezésre jogosító rendszeres gyermekvédelmi kedvezménytől, a kormány végre észbe kapott, és emeli a kedvezmény jogosultsági feltételéül szolgáló jövedelemküszöböt. Ez derül ki a jövő évi költségvetési törvényt megalapozó saláta-törvényjavaslatból.

https://mno.hu/belfold/hivatalosan-is-tobb-lesz-a-szegeny-nem-no-a-gyes-2398385

 

Visszatérünk az írásbeliség forrásvidékére? – Nyelvromlásról és nyelvmegújulásról

Lehet-e fokozni az agy befogadási sebességét? Érdemes-e lemondanunk a kézírásról? Visszatérünk-e az írásbeliség forrásvidékére, a képíráshoz? Miért csökken a középiskolások ismerettartási képessége? Néhány gondolat, amely fölmerült Győrött, ahol a Péchy ­Blanka által kezdeményezett és Kazinczyról elnevezett szép magyar beszéd verseny országos döntőjét tartották. Három napon át hallgatták a középiskolások felolvasásait a diákokat a határon túlról elkísérő és hazai magyarnyelv-tanárok és nyelvészek, írók, rádióbemondók. Ezenkívül beszélgettek is mindenről, ami nyelvünk állapotáról eszükbe jutott.

http://168ora.hu/visszaterunk-az-irasbeliseg-forrasvidekere-nyelvromlasrol-es-nyelvmegujulasrol/

 

Május 12.

 

Megint a gyerekeken spórol a kormány

Több tízezer "gyermekáldozattal" járó forrásmegtakarítást tervez a kormány a tanulási nehézséggel küzdőket érintő törvénymódosítással.

 http://nepszava.hu/cikk/1129095-megint-a-gyerekeken-sporol-a-kormany#

 

Oktatás - Mindent, a Pitagorasz tételt is szabályoznák

A jól képzett, autonóm értelmiség a jelenlegi rendszernek ellensége, mert észrevesz, gondolkodik, s nem átall kérdezni. Nem véletlen, hogy a kormány ott tesz keresztbe az oktatásnak, ahol csak tud – hangzott el azon a konferencián, amelyet a Gémesi György nevével fémjelzett Új Kezdet szervezett Miskolcon.

http://nepszava.hu/cikk/1128968-oktatas---mindent-a-pitagorasz-tetelt-is-szabalyoznak#

 

Németből érettségiznek a diákok

A német írásbelikkel folytatódnak ma az idegen nyelvi érettségik a középiskolákban.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsga szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos.
http://magyarhirlap.hu/cikk/87736/Nemetbol_erettsegiznek_a_diakok

 

Feljelentette a gödi speciális otthon a képeket készítő civileket

Ellentámadásba lendült a gödi Topház, amelyről a napokban látott nyilvánosságot lesújtó jelentés. A pénteki Magyar Nemzet értesülése szerint az intézmény feljelentést tett a jelentéstevő nemzetközi civil szervezet, a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) ellen, mégpedig képek jogosulatlan készítése miatt.

http://hvg.hu/itthon/20170512_godi_tophaz_ellentamadas?s=hk

 

Kegyhelyet építhetnek a veronai buszbaleset áldozatainakemlékére

A Szinyei Merse Pál Gimnázium közelében épülhet majd meg az a kegyhely, amely a veronai busztragédia áldozatainak állít emléket. A balesetben elhunyt Flóra édesapja a kezdeményezést azzal indokolta, hogy kell egy hely, ahol lehet emlékezni, és az iskolának sem okoznak gondot azzal, hogy az évfordulókon az intézmény előtti keskeny járdán égnek a gyertyák.

http://magyarhirlap.hu/cikk/87582/Kegyhelyet_epithetnek__a_veronai_buszbaleset_aldozatainakemlekere

 

Egy asztalnál a CEU-ról

Közvetíteni próbál Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Közép-európai Egyetem (CEU) és a kormány között: csütörtökön az akadémián másfél órás vitafórumot tartottak Enyedi Zsolt rektorhelyettes és Palkovics László, humánminisztériumi államtitkára részvételével. A szakmai megbeszélés után az MTA-elnök dolgozószobájában folytattak tárgyalásokat a felek. Közben a jövő héten már hivatalos tárgyalás is lesz a CEU, az EMMI, a nemzetgazdasági, az igazságügyi és a külügyi tárca képviselőiből létrejött egyetemi munkacsoport között, bár úgy hírlik, hogy ez még csak afféle technikai egyeztetés lesz. A külügy lapunknak küldött közleménye ugyanakkor fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a munkacsoport „Lovász László MTA-elnök felajánlásától függetlenül végzi munkáját.”

http://nepszava.hu/cikk/1129085-egy-asztalnal-a-ceu-rol/#

 

A világ egyik legfontosabb tudományos lapjában írta meg Barabási Albert László, mit művel a kormány a CEU-val és általában az akadémiai szabadsággal

A világ egyik ismert fizikusa és hálózatkutatója, a pár éve hazaköltözött és itthon tanító és kutató Barabási Albert László publikált írást a Science magazinban a lex CEU-ról.

Barabási rövid írásában összefoglalja a magyar kormánynak a CEU ellen folytatott propagandáját, az alkotmányossági aggályokat felvető törvénykezését, illetve általában azt, ez mennyire csorbítja a magyar tudományos élet szabadságát.

https://444.hu/2017/05/12/a-vilag-egyik-legfontosabb-tudomanyos-lapjaban-irta-meg-barabasi-albert-laszlo-mit-muvel-a-kormany-a-ceu-val-es-altalaban-az-akademiai-szabadsaggal?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-vilag-egyik-legfontosabb-tudomanyos-lapjaban-irta-meg-barabasi-albert-laszlo-mit-muvel-a-kormany-a-ceu-val-es-altalaban-az-akademiai-szabadsaggal

 

Feljelentést tett a Klik elnöke, de nem azért, mert 900 milliót költöttek a semmire

Elektronikus rendszer vagy adat jogosulatlan felhasználása miatt tett feljelentést Solti Péter, a Klebelsberg Központ (Klik) elnöke. Solti az M1 péntek reggeli műsorában beszélt erről, miután Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a párthoz eljuttatott belső információk szerint a Klik a semmire fizetett ki 900 millió forintot, amikor egy európai uniós támogatás részeként megvett egy mai napig nem használt számítógépes programot. A szoftver a Köznevelés az iskolákban nevű, összesen 10 milliárd forintos EU-s projekt részét képezi.

http://24.hu/belfold/2017/05/12/feljelentest-tett-a-klik-elnoke-de-nem-azert-mert-900-milliot-koltottek-a-semmire/

 

Megosztás: