Lapszemle január 26. A diáktüntetéstől a tanártüntetésig

január 26, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (4 szavazat)

A szervezők elégedettek voltak a diáktüntetéssel, a szakszervezetek készülnek a tanártüntetésre, az oktatási államtitkár köznevelési fórumon mondta el Zalaegerszegen a hivatalos terveket. A szülők szerint az iskola kizsigereli a diákokat, de semmi örömöt nem ad.

                                                                                                                       

 

Lapszemle január 26.

 

Január 19.

 

Szakszervezetek a közszférában

Három vezetővel, Nagy Viktóriával, Szűcs Viktóriával és Galló Istvánnéval beszélgettünk a szakszervezetek helyzetéről és lehetőségeiről a közszférában. Milyen lehetőség van az érdekképviseletre ott, ahol a kormány a munkáltató? 

http://ujegyenloseg.hu/szakszervezetek-a-kozszferaban/

 

Ungarn: Ein Gesicht der Arbeitnehmerbewegung

Thema Piroska Galló, die Vorsitzende der Gewerkschaft der Pädagogen, ist eine hoch respektierte Figur in der ungarischen Arbeitnehmerbewegung und zugleich eine scharfe Kritikerin der rechtspopulistischen Regierung von Viktor Orbán. Was kann sie überhaupt bewirken?

https://www.magazin-mitbestimmung.de/artikel/Ungarn%3A+Ein+Gesicht+der+Arbeitnehmerbewegung@yFzd9cUAQQyPluY5LbEyLg?issue=OxotxHNjR5KV_HUIc3Lgaw

 

A szervezők várakozását felülmúlta a tüntetés

Péntek délután a hideg és a szakadó eső ellenére több ezer ember – diák, tanár és szülő – tüntetett a Kossuth téren a demokratikus oktatási rendszerért, a diákok túlterheltségének megszüntetéséért. A 168 Óra kérdésére pedig az FD kommunikációs koordinátora azt mondta, minden várakozásukat felülmúlta a demonstráció. 

http://168ora.hu/itthon/ekkora-tomeget-mar-nem-lehet-letagadni-a-szervezok-minden-varakozasat-felulmulta-a-penteki-diaktuntetes-143918

 

Van-e Magyarországon tanárhiány?

Európai uniós összehasonlításban Magyarországon viszonylag kevés tanuló jut egy tanárra. Az Eurostat adatai szerint a 2015/2016-os tanévben a magyar általános iskolákban 10,9 tanuló jutott 1 pedagógusra. Ugyanez az adat uniós szinten 13,9 tanuló, a V4-es átlag 12,6 tanuló, Belgiumban 11,2 tanuló. A magyarnál kedvezőbb adattal rendelkezik például Ausztria 10 tanulóval, vagy Lengyelország 10,6 tanulóval.

http://tantrend.hu/hir/van-e-magyarorszagon-tanarhiany

 

Katedrai egyenlet

Úgy tűnik, a rengeteg ígéret ellenére a 2018-as év sem lesz könnyű a pedagógustársadalom számára. Az oktatásban sok a probléma – bár Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának első embere szerint minden rendben –, holott az ország jövője, a következő nemzedékek sorsa múlik azon, milyen szinten tanítanak, taníthatnak azok, akik erre az életüket tették fel. Ha bárki komolyan venné egy pillanatra is a már régóta zajló kampány ígéreteit, azt hihetné, megérkeztünk Kánaánba, és az iskolák kerítése innentől kezdve kolbászból lesz megépítve.

https://mno.hu/velemeny/katedrai-egyenlet-2441355

 

Fideszes politikusok lepték el az iskolákat

Ne használják fel a diákokat pártpolitikai célokra! – több alkalommal is erre kérte a Klebelsberg Központ (KK) a sajtó munkatársait és a pártok képviselőit. Ám úgy tűnik, az állami szervezet az ellen nem emelt kifogást, hogy az iskoláknak biztosított informatikai fejlesztések átadására rátelepedjenek a kormánypártok országgyűlési választáson indítandó jelöltjei.

https://mno.hu/belfold/fideszes-politikusok-leptek-el-az-iskolakat-2441362

 

Január 20.

 

Itt a diáktüntetők 12 pontja, és többezres tüntetése videón

Több ezer fiatal, elsöprő többségében gimnazista tüntetett a Független Diákparlament felhívására péntek délután a Parlamentnél. A többségében középiskolás szónokok és résztvevők egy jobb, modernebb, életre nevelőbb, demokratikusabb, felesleges terhelésektől mentesebb és gyerekközpontúbb oktatási rendszerért mentek az utcára, illetve sztrájkoltak a pénteki tanítás nap helyett. Most azt várják az emberi erőforrások miniszterétől, hogy tárgyaljon velük a 12 pontjukról, különben visszatérnek az utcára. Nézze vissza élő adásunkat a tüntetésről, és olvassa el a diákok kívánságait!

https://video.atlatszo.hu/2018/01/20/itt-a-diaktuntetok-12-pontja-es-tobbezres-tuntetese-videon/

 

Önálló országstanddal mutatkozik be Magyarország a londoni BETT Shown

Először vesz részt önálló standdal Magyarország a londoni BETT (British Educational Training and Technology) Show-n, a világ legnagyobb oktatástechnológiai kiállításán az idén - mondta el Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/digitalis-jolet-program/hirek/onallo-orszagstanddal-mutatkozik-be-magyarorszag-a-londoni-bett-shown

 

Középiskolai felvétel: itt vannak a hat- és nyolcosztályos gimnáziumi feladatok és megoldások

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felvételi feladatsorait és megoldásait is nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/20/hat_es_nyolcosztalyos_gimnaziumok_felveteli_C7KYDQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_20

 

Mennyi az a júdáspénz, amelyért megéri az ördöggel cimborálni?

Vannak, akiktől elvárjuk, hogy hivatásukon belül ne politizáljanak, mert a feladatuk túlmutat „holmi” ideológiai hovatartozáson. Szeretnénk, ha a pedagógusok ugyanolyan odaadással okítanák a gyerekeket, akkor is, ha a szüleik jobb-, illetve baloldali beállítottságúak. Szeretnénk, ha az orvosok akkor is meggyógyítanának, ha a Jobbikra vagy az MSZP-re tesszük az „X”-et. És szeretnénk, ha lelki vezetőinkhez is pártállástól függetlenül fordulhatnánk.

https://zsurpubi.hu/cikk/3760-mennyi-az-a-judaspenz-amelyert-megeri-az-ordoggel-cimboralni-/

 

Nincsenek válaszok a veronai busztragédiára

Tavasszal lesz egy éve hogy a veronai busztragédiában 18-an meghaltak.

http://propeller.hu/itthon/3328876-nincsenek-valaszok-veronai-busztragediara?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Január 21.

 

Ha egyszer gépkezelő lettél, az is maradsz

A foglalkozások összetétele minden dinamikus gazdaságban folyamatosan változik, új foglalkozások jelennek meg, miközben a régebbi foglalkozások egy része eltűnik, akár egy egyén aktív évei alatti időszakban is. Épp ezért fontos, és egyre fontosabb lesz az alkalmazkodóképesség, a mobilitás a munkaerőpiacon, Magyarországon pedig ezzel igen rosszul állunk, ami hozzájárul a munkaerőhiányhoz is – derül ki a Munkaerőpiaci tükör 2016 vonatkozó tanulmányából.

https://index.hu/gazdasag/2018/01/21/foglalkoztatasi_mobilitas_alkalmazkodas_munkaeropiaci_tukor/

 

„Nemcsak az oktatással van baj ebben az országban, hanem minden mással is

A pénteki diáktüntetések után megkértük olvasóinkat, hogy ha van közöttük esetleg olyan, aki életében először épp most tüntetett, mesélje el, hogyan látta a helyszínen az eseményeket.

https://444.hu/2018/01/21/nemcsak-az-oktatassal-van-baj-ebben-az-orszagban-hanem-minden-massal-is?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nemcsak-az-oktatassal-van-baj-ebben-az-orszagban-hanem-minden-massal-is

 

Január 22.

 

Egyszerűen "gyalázatos" a KRÉTA-rendszer

Az idei félévtől az összes, tankerületi központok által fenntartott iskolában bevezetik a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) használatát – derült ki Rétvári Bence államtitkár Kunhalmi Ágnes (MSZP) kérdéseire adott írásbeli válaszából. A rendszert (ami az iskolai adminisztrációs feladatokat könnyítené meg) eddig 883 iskolában használták aktívan, most valamennyi intézményben megkezdődött a "tesztelés".

http://nepszava.hu/cikk/1150850-egyszeruen-gyalazatos-a-kreta-rendszer

 

Ellenállás ma is szükséges

Nem véletlenül tartották Az ellenállás pillanatai című könyv bemutatóját éppen január 20-án. Ezen a napon született ugyanis a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, Hanti Vilmos. Hatvan éve. Így az sem véletlen, hogy a kötetbe hatvan interjút terveztek, de aztán ezt a számot egy kicsit túllépték. A szerző, Gyuricza Péter újságíró - korábban rádiós szerkesztő és műsorvezető, akinek már több könyve megjelent - elmesélte, hogy valamennyien megkapták már a Radnóti Miklós antirasszista díjat, s úgy gondolta, velük mindenképpen beszélgetnie kellene. A szerzőnek interjút adott Galló Istvánné, a PSZ elnöke is. (144. oldal, MEASZ kiadó) Az interjú címe: „Az oktatásban megjelentő problémák jelentős része nem oktatási, hanem társadalmi kérdés”

http://nepszava.hu/cikk/1150846-ellenallas-ma-is-szukseges/

 

Békét és szabadságot az iskolákban!

A Tanítanék mozgalom 2018. január 28-án, jövő vasárnap délután 3-kor a Kossuth téren tüntetést szervez tiltakozásul az oktatásügyben uralkodó önkény ellen.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/13101-beket-es-szabadsagot-az-iskolakban

 

Érettségi helyett szakmunka?

Az érettségit nem adó szakmunkásképzésben végzettek nagyobb részét ma már segéd- vagy betanított munkásként alkalmazzák - olvasható a Munkaerőpiaci Tükör 2016 című kötetben, vagyis minél alacsonyabb képzést kap valaki, annál valószínűbb, hogy nehéz helyzetbe kerül a munkaerőpiacon, továbbá kisebb bérel is kell beérnie. Habár a magyar reformok a német "duális képzést" tekintik mintának, attól nagyon messze van a hazai oktatás.

https://szakszervezetek.hu/hirek/13097-erettsegi-helyett-szakmunka

 

Érettségi nélkül a szakmai végzettség is keveset ér a munkaerőpiacon

Az érettségit nem adó szakmunkásképzésben végzettek nagyobb részét ma már segéd- vagy betanított munkásként alkalmazzák - írja a G7.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/22/szakmunkas_erettsegi_LWGRVI

 

Több tízezer diákot érdekelt: rekordot döntött az idei Educatio kiállítás

Minden korábbi látogatói rekordot megdöntött idén a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/1/22/Educatio_kiallitas_I2JGHC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_22

 

Diákok tüntettek a jobb oktatás reményében

A szónokok igazságosabb, demokratikusabb, diákközpontú és modern, a tanulókat nem túlterhelő oktatási rendszert követeltek - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/diakok-tuntettek-a-jobb-oktatas-remenyeben-20180121.html

 

Egy magyar bíróság kimondta, hogy alkotmányellenes volt az iskolarendszer államosítása

A 444 tudomása szerint bírósági határozat mondja immár ki, hogy a kormány több ponton is alkotmányellenes módon államosította az önkormányzati iskolákat, sőt az ügyben az Alkotmánybíróságnak is állást kell foglalnia 90 napon belül. A kérdéses pert a csömöri önkormányzat indította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon az EMMI ellen.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/egy-magyar-birosag-kimondta-hogy-alkotmanyellenes-volt-az-iskolarendszer-allamositasa

 

Eligazítás nem csak pedagógusoknak

Január 25–26. között rendezik meg a HUBBY (Hungarian Board on Books for Young People), a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) és a KRE Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kutatócsoport közreműködésével a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalmi konferenciát a Mesemúzeumban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Amikor olyan nagy mennyiségben ömlenek a nemegyszer kétes értékű gyerekirodalmi szövegek, zavarba jöhet gyerek és szülő, ezért aztán a szakmai eligazítás sokat segíthet laikusoknak és pedagógusoknak egyaránt.

http://magyaridok.hu/kultura/eligazitas-nem-csak-pedagogusoknak-2707204/

 

Kulturális Örökség Európai Éve 2018 – Megkezdődött a magyarországi programsorozat

A magyar kultúra csúcsvívmányai és hősei méltán szerepelnek az európai kultúra legfontosabb teljesítményei között – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 magyarországi programsorozatának megnyitóján, a magyar kultúra napján, hétfőn este, Budapesten.

https://www.hirado.hu/cikk/2018/01/22?source=hirkereso

 

Uniós pénzből tolják meg idén az iskolák digitalizálását

Egy 35 milliárd forintos uniós projektnek köszönhetően idén is lehet folytatni az iskolák digitalizációját.

http://propeller.hu/itthon/3329211-unios-penzbol-toljak-meg-iden-iskolak-digitalizalasat?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Így is fel lehet készülni: matekversenyt hirdet a BME érettségizőknek

2018-ban új feladatsorokkal ösztönzi a 9-12. évfolyamos tanulók matematika érettségire történő felkészülését a BME Természettudományi Kara.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/22/BME_matekverseny_F1GWZD

 

Félmilliárd forintot kapott fejlesztésre a Kecskeméti Szakképzési Centrum

A Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére több mint 519 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán - jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón Kecskeméten.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/felmilliard-forintot-kapott-fejlesztesre-a-kecskemeti-szakkepzesi-centrum-kszc

 

Megreformálná az oktatást a Jobbik

Megszüntetné a KLIK-et és visszaadná az önkormányzatok fenntartásába az iskolákat a Jobbik.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/megreformalna-az-oktatast-a-jobbik-2441885?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Rétvári Bence is úgy érzi, hogy túlterhelt gimnazista volt

Megkérdezték a miniszterhelyettest, hogy mit üzen az oktatási rendszer igazságtalanságai és a túlterheltség ellen tiltakozó diákoknak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/22/Retvari_Bence_tulterhelt_gimnazista_IDQW8C#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_22

 

Béremelést követel a kulturális szférában dolgozók számára a KKDSZ

Több mint háromezer könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési dolgozó által aláírt, béremelést követelő petíciót adott át hétfőn, a magyar kultúra napján a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága részére.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/13100-peticioban-kovetelik-a-bertargyalas-megkezdeset

 

Elképesztő adatok a pénz áramlásáról a világban

A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el az Oxfam hétfői jelentése szerint.

http://infostart.hu/gazdasag/2018/01/22/elkepeszto_adatok_a_penz_aramlasarol_a_vilagban/

 

Január 23.

 

Középiskolások jelentkezését várják e-learning kurzusokra

Felvételt hirdet e-learning kurzusokra a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a középiskolás programra társadalomtudományok iránt érdeklődő magyarországi, valamint erdélyi és felvidéki diákok jelentkezését várják. A februárban induló, iskola mellett végezhető, ingyenes tanfolyamokra január 31-ig lehet jelentkezni.

http://magyaridok.hu/belfold/kozepiskolasok-jelentkezeset-varjak-e-learning-kurzusokra-2714584/

 

Így jelentkezhettek a 2018-as érettségire, elérhető a jelentkezési lap

Közzétette a 2018-as májusi-júniusi érettségi jelentkezési lapját az Oktatási Hivatal.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/1/23/erettsegi_2018_jelentkezes_O6K8A4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_23

 

"Sokan az első ismeretlen kérdésnél pánikolnak be" - ilyen volt a középiskolai felvételi

Jól összerakott, korrekt feladatsor - így értékelték az Eduline által megkérdezett szaktanárok a nyolcadikosok középiskolai felvételi feladatsorát. Matematikából kaptak ugyan egy-két meglepő példát a diákok, magyarból azonban garantáltan volt olyan feladat, amely elnyerte a tizennégy évesek tetszését. Persze a középiskolai felvételi ettől még igazi stresszfaktor az általános iskolásoknak, akiknek életükben először kell helytállniuk egy vizsgahelyzetben. Ráadásul sokuk fején már a vizsga első percében átfut a gondolat, hogy ezen múlik a jövőjük. Innen pedig egyenes út vezet a leblokkoláshoz.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/23/kozepiskolai_felveteli_szaktanari_velemeny_T6U0PW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_23

 

Középszintű érettségi feladatokkal szívatták matematikából a diákokat

A Tanítanék Mozgalom egyik alapítója szerint nemcsak az idei feladatok miatt, hanem a korábbi évek tapasztalatai alapján is érdemes lenne kicsit könnyíteni a matekvizsgán, ha másért nem, akkor azért, hogy nőjön a diákok önbizalma. Jó lenne, ha átlagosan 25-30 pontot tudnának elérni a felvételin. Ugyanakkor hozzátette, túl könnyű sem lehet a teszt, ha mindenki 45-50 pontot érne el, nehéz lenne szűrni a diákokat.

https://zoom.hu/hir/2018/01/23/kozepszintu-erettsegi-feladatokkal-szivattak-a-14-eveseket-a-felvetelin/

 

Negyven napig névtelenül is szét lehet cincálni Balogot oktatásügyben

Magyarország oktatási rendszerének problémáinak megoldását szeretné elősegíteni a Gyémánt Alapítvány kezdeményezése, melyet hétfőn indítottak el.

A  „Mondd el a véleményed!” című kampány 40 napig tart, ezalatt tölthetik ki névtelenül a közoktatásban tanuló diákok és hallgatók azt az internetes kérdőívet, melynek segítségével véleményeket és megoldási javaslatokat várnak a rendszer jelenlegi állapotával kapcsolatban. A közvélemény-kutatás eredményét lezárulta és kiértékelése után publikálják, és azt ígérik, Balog Zoltán miniszternek is eljuttatják.

http://168ora.hu/itthon/negyven-napig-nevtelenul-is-szet-lehet-cincalni-balogot-oktatasugyben-144093

 

Mitől jók a finn iskolák? – kint élő magyarok adják meg a választ

Fenn, északon tudnak valamit az életről. Míg a svédek és a dánok életstílusát milliók szeretnék utánozni, a finnek az iskoláikkal ejtik ámulatba a világot. Sokan próbálják megfejteni a finn iskolák sikerének titkát, a világ minden tájáról szakemberek zarándokolnak hozzájuk, hogy kiderítsék, mit tudnak ők, amit más nem. Mi kint élő magyarokat kértünk arra, meséljenek a saját tapasztalataikról.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180123/mitol-jok-a-finn-iskolak-kint-elo-magyarok-adjak-meg-a-valaszt/

 

Oktatási központokat nyit Európában a Facebook

A Facebook, amelyet Európában számos ügyben vádolnak jogsértéssel vádolnak, oktatási központot nyit Spanyolországban, Lengyelországban és Olaszországban, Franciaországban pedig tízmillió eurós beruházással bővíti mesterségesintelligencia-kutató kapacitását.

https://computerworld.hu/tech/oktatasi-kozpontokat-nyit-europaban-a-facebook-242906.html

 

Január 24.

 

A PSZ támogatja a Tanítanék tüntetését!Az űrlap alja

A Pedagógusok Szakszervezete - az Országos Vezetőség döntése alapján - részt vesz a Tanítanék Mozgalom 2018. január 28-ára hirdetett demonstrációján.

http://pedagogusok.hu/blog/psz-t%C3%A1mogatja-tan%C3%ADtan%C3%A9k-t%C3%BCntet%C3%A9s%C3%A9t

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/13136-a-kossuth-teren-tuntet-vasarnap-a-tanitanek-a-tanari-szakszervezetek-is-csatlakoznak

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/25/a_PSZ_is_csatlakozik_a_Tanitanek_tunteteseh_YRJ2UY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_25

 

A „híres” Aurórában készül a Tanítanék

Vasárnapra szervez pedagógustüntetést a Tanítanék Mozgalom, előtte pedig transzparensgyártó bulit tartanak a tavaly a rendőrség által átmenetileg bezáratott Auróra romkocsmában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/108838/A_hires_Auroraban_keszul_a_Tanitanek

 

Szomorú eredmények: kizsigereli a diákokat, de semmi örömöt nem ad az iskola

Elégedetlenek a szülők a magyar oktatási rendszerrel, a Szülői Hang Közösség online konzultációján részt vevők zöme szerint a diákok tényleg túlterheltek, sem sportra, sem játékra nincs idejük az iskola miatt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/24/Szuloi_Hang_kerdoiv_reszeredmenyek_O9KFNR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_24

 

"Úgy rossz, ahogy van" - tényleg nagy baj van a középiskolai felvételivel

"A rendszer úgy rossz, ahogy van" - fogalmazott meg sommás véleményt a középiskolai felvételiről az Eduline-nak a Magyartanárok Egyesületének elnöke, akinek véleményével alighanem oktatáskutatók, gyermekpszichológusok is egyetértenek. De mivel lehetne helyettesíteni a jelenlegi felvételit? Körzetes középiskola vagy sorsolásos rendszer? És vajon rontana-e a helyzeten, ha a kormány az összes középiskolát arra kötelezné, tartson írásbeli felvételit?

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/24/miert_rossz_a_kozepiskolai_felveteli_33Q4NQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_24

 

Nincs helyük a rendszerben

A speciális nevelési igényű gyerekek szülei rengeteget küzdenek, hogy megfelelő iskolát találjanak, de az oktatási rendszer érzéketlen a problémáikra. Jó képességű gyerekek boldogulási esélyei csökkennek minimálisra, mert sehol nincs helyük a merev és intoleráns rendszerben.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/oktatas__nincs_helyuk_a_rendszerben

 

Örökre megutáltatja a mozgást a testnevelésóra

A diákok utálják a tornaórákat, folyamatosak a megaláztatások és teljesíthetetlenek a követelmények. Ahelyett, hogy a heti öt órával megszerettetnék a mozgást a gyerekekkel, begyógyíthatatlan sebeket ejtenek rajtuk, amik egész életükben végig kísérhetik őket. Ötven éve ugyanazokat a gyakorlatokat ugyanazokkal a sokszor szadista módszerekkel oktatják, pedig olykor csak a tanáron vagy az iskolán múlik, hogy motiválttá tegye a diákokat.

https://abcug.hu/orokre-megutaltatja-mozgast-testnevelesora/

 

Újabb hiányosságokat talált az ÁSZ, most a nem állami intézményeket vizsgálták

Az államháztartáson kívüli köznevelési intézmények fenntartói szabályszerűen alakították ki a működés feltételeit, de az állami támogatások felhasználásának nyilvántartásában és a belső szabályozottságnál hiányosságok merültek fel - többek között ezt állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálatában.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/24/Az_ASZ_hianyossagokat_tart_fel_nem_allami_k_T38VBB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_24

 

 Január 25.

 

A Kossuth téren tüntet vasárnap a Tanítanék, a tanári szakszervezetek is csatlakoznak

A Tanítanék Mozgalom január 28-án, vasárnap délután 15 órakor tüntet a Kossuth téren. A demonstrációhoz korábban csatlakozott a Diákszolidaritás Akció és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete pedig szerdán közölte, hogy támogatják a Tanítanék akcióját, a tüntetésen Galló Istvánné elnök is felszólal majd.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/25/a_PSZ_is_csatlakozik_a_Tanitanek_tunteteseh_YRJ2UY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_25

 

Palkovics: nem csak tudást kell tömni a gyerekek fejébe

Palkovics László, a Pedagógusok Szakszervezete és a két zalai tankerületi központ által szervezett Zala megyei köznevelési fórumon az elmúlt 40 hónapban az oktatásban elért eredményekről, változásokról szólva egyebek mellett arról beszélt, hogy a mai gyerekek „nem rosszabbak, mint mi voltunk”, de el kell fogadnunk, hogy mások, és ehhez kell igazodnunk.

https://www.zaol.hu/orszag-vilag/palkovics-nem-csak-tudast-kell-tomni-gyerekek-fejebe-2256933/

 

A nyolcosztályos gimnáziumok a fehér Magyarország iskolái, oda cigányok nem mehetnek be

Orsós Jánossal, a sajókazai Ámbédkár gimnázium alapítójával, a 168 óra online oldalán jelent meg interjú. A roma jogvédő által elmondottakból, a magyarországi cigányság életének érzékeltetésére leginkább alkalmas részeket emeljük ki

https://zarojel.hu/a-nyolcosztalyos-gimnaziumok-a-feher-magyarorszag-iskolai-oda-ciganyok-nem-mehetnek-be/

 

Nem szabad alábecsülni az oktatás és a kultúra szerepét a társadalmi kohézióban – Navracsics Tibor

Bár az oktatás az európai Unióban nemzeti hatáskörbe tartozik, ma Brüsszelben mégis uniós oktatási csúcsot tartottak, amelyen a résztvevők, köztük 18 oktatási miniszter nemcsak a tapasztalatait cserélte ki, hanem az Európai Oktatási Térség létrehozását sürgette. Nemes Gábor összeállítása.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=135&cid=213085

 

Az oktatás és a kultúra Európa legfontosabb erőforrása

Az oktatás színvonalának támogatása versenyképességi kérdés, ugyanis az oktatás és a kultúra Európa legfontosabb erőforrása - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Brüsszelben csütörtökön, az első európai oktatásügyi csúcstalálkozó szünetében.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/az-oktatas-es-a-kultura-europa-legfontosabb-eroforrasa

 

Ret­teg­nek a szü­lők, élet­ve­szé­lyes hó­bort ter­jed a ma­gyar is­ko­lák­ban

Fé­lel­me­tes hír­rel ke­reste meg la­pun­kat egy esz­ter­gomi anyuka: fel­sős, 12 éves di­ák­lá­nyok vag­dos­sák ma­gu­kat az egyik helyi ál­ta­lá­nos is­ko­lá­ban! Az élet­ve­szé­lyes hó­bort rá­adá­sul gyor­san ter­jed.

https://ripost.hu/cikk-rettegnek-a-szul-k-eletveszelyes-hobort-terjed-a-magyar-iskolakban/?source=hirkereso

 

Arra kérte diákjait egy vépi iskola tanára, hogy osztályozzák le a munkáját

Osztályozzák le a munkáját - erre kérte tanítványait a vépi mezőgazdasági iskola pedagógusa.

"Idén is megkértem a diákokat (137 fiatalt), hogy (anonim módon) értékeljék a féléves munkámat. :-) Legelégedettebbek a szakmai tudásommal voltak, legelégedetlenebbek (jogosan) a "rendfenntartási" képességeimmel. Sokan tartanak őszintének és megbízhatónak, viszont a tananyag érdekessé, a módszerek változatossá tétele terén még bőven van mit tennem. Köszönöm szépen a visszajelzéseket!" - írja Facebook-oldalán Babai-Mező Borka, a vépi mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola tanára.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/25/ertekelest_ker_magarol_egy_vepi_tanarno_ZYFE92#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_25

 

„Ez a generáció kütyükkel a kezében nő fel, akkor már alkossanak valamit” – interjú a Logiscool programozóiskola vezetőivel

Abszolút magyar sikernek tekinthető a negyedik éve működő Logiscool, amely ma már nyolc ország közel 50 iskolájában várja a programozással, a számítógépekkel ismerkedő gyerekeket. Ellátogattunk a magyar központba, hogy megnézzük, mi teszi különlegessé ezt a kicsik körében rendkívül népszerű oktatási módszert.

https://www.nlcafe.hu/szabadido/20180125/logiscool-programozo-iskola-tanfolyam-kurzus-kodolas-szamitogep-programozas-csitari-breuer-ibs/

 

Méhnyakrákellenes előadásnak álcázta iskolai kampányrendezvényét a miskolci fideszes képviselő

A méhnyakrák kiváltó okairól nem, a köztársasági elnökről, Orbán Viktorról, és a borsodi fejlesztésekről annál több szó esett egy gimnáziumi előadáson, melyet előbb Az egészséges életért, majd A méhnyakrák ellen címmel hirdettek meg egy miskolci iskolában. A 45 perces program során 5 perc azért jutott az egészségvédelemre is, de arra már nem maradt idő, hogy elmondják, a Magyarországon évente 500 nő halálát okozó daganatos megbetegedést a HPV vírus okozza.

https://444.hu/2018/01/25/mehnyakrakellenes-eloadasnak-alcazta-iskolai-kampanyrendezvenyet-a-miskolci-fideszes-kepviselo?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=mehnyakrakellenes-eloadasnak-alcazta-iskolai-kampanyrendezvenyet-a-miskolci-fideszes-kepviselo

 

„Azt a gyereket, akivel probléma van, el kell távolítani” – Munkavédelmi oktatás a gyerekotthonban

Vannak kötelező körök minden munkahelyen, mint például a tűz-, vagy a munkavédelmi oktatás. De ha már muszáj végighallgatni az ilyesmit, akkor jó lenne olyan embert megbízni a feladattal, aki legalább minimálisan érzékeny arra, hogy épp hol tart előadást.

https://wmn.hu/wmn-life/48103-azt-a-gyereket-akivel-problema-van-el-kell-tavolitani--munkavedelmi-oktatas-a-gyerekotthonban

 

Szabadulószoba lesz a szarvasi szlovák iskolában

A tananyaghoz kapcsolódó, év közben többször átalakítható szabadulószobát alakítanak ki a szarvasi Szlovák Általános Iskolában. Az intézmény fejlesztési elképzeléseit az Emberi Erőforrások Minisztériuma 72 millió forinttal támogatta.

https://24.hu/belfold/2018/01/25/szabaduloszoba-lesz-a-szarvasi-szlovak-iskolaban/

 

Kutatók vizsgálták a gyerekeknek készült appokat

Négy ország kutatói – köztük Takács Zsófia Katalin, az ELTE PPK adjunktusa, a Kognitív Fejlődés és Oktatás Kutatócsoport vezetője – több szempont szerint vizsgálták a legnépszerűbb gyerekeknek készült tabletes applikációkat. Eredményeiket a Journal of Early Childhood Literacy folyóiratban tették közzé.

http://orientpress.hu/cikk/2018-01-25_kutatok-vizsgaltak-a-gyerekeknek-keszult-appokat

 

9,7 milliárdot kap a premontrei rend a kormánytól

Négy évre leosztva összesen 9,7 milliárd forintot kap a kormánytól a premontrei rend, amely 2020-ban lesz 900 éves. A pénzből iskolákat újítanak fel, idősotthont építenek és templomokat renoválnak.

http://propeller.hu/itthon/3330068-7-milliardot-kap-premontrei-rend-kormanytol?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Ingyenes oltást kapnak a pedagógusok az influenza ellen, emlékeztette őket az államtitkár

Levélben emlékeztette a pedagógusokat Palkovics László oktatási államtitkár arra, hogy a háziorvosuktól már kérhetik az influenza elleni védőoltást.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/25/pedagogusok_influenza_oltas_97TPHH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_25

 

Január 26.

 

„Mehetnek panaszra, de a gyerekük utána is ide fog járni”

 Pszichológusnak kellett az óvodásokkal foglalkozni egy IX. kerületi intézményben, a szülők szerint annyira megviselte őket a poroszos bánásmód, és hogy folyamatosan kámforrá váltak az óvónénik. Utóbbiak ugyanis menekültek az intézményből, amelynek nyugdíjasként visszafoglalkoztatott vezetője még azt is megtiltotta, hogy az óvónők facebookozzanak a szülőkkel a gyerekeikről. Az önkormányzat szerint nincs bizonyíték a helytelen bánásmódra, csak generációs szembenállásról van szó. De azért szóltak a szerintük is konzervatív óvodavezetőnek, hogy a közösségi oldal használatát nem korlátozhatja.

http://hvg.hu/itthon/20180126_Mehetnek_panaszra_de_a_gyerekuk_utana_is_ide_fog_jarni__vihar_az_oviban?s=hk

 

Eger megveheti a diákokat ingyen dolgoztató szihalmi polgármester kollégiumát

A Magyar Nemzet szerint Bóta József duplán jól járhatna, mert az eladás után három éven át ingyen visszabérelhetné a kollégiumhoz tartozó éttermet, amit egyébként most is ő üzemeltet.

http://hvg.hu/itthon/20180126_eger_megveheti_a_diakokat_ingyen_dolgoztato_szihalmi_polgarmester_kollegiumat?s=hk

 

Mit töltünk le a gyerekeknek a táblagépre? És mit kellene?

Mivel a gyerekek körében is egyre csak nő a mobileszközökkel töltött idő, ezért ezek az appok fontos szerepet tölthetnek be a kicsik fejlődésében. A szakemberek – egy magyar részvétellel zajló kutatás során – éppen ezért voltak kíváncsiak a programok oktató jellegére, valamint arra, hogy mennyire igazodnak a helyi kultúrához és nyelvhez az alkalmazások azokban az országokban, ahol nem az angol az anyanyelv.

http://hvg.hu/tudomany/20180126_tablet_tablagep_magyar_nyelvu_alkalmazasok_appok_gyerekeknek_kutatas_meseapp?s=hk

 

A diákok hallatták a hangjukat

Válasz Heincz Barnabás cikkére, avagy hallgatók vitája a közoktatás helyzetéről

Elég abszurdnak tartom Heincz Barnabás azon vádjait, miszerint a Független Diákparlament (FDP) társszervezésében megvalósult sokezres múlt pénteki diákdemonstrációt politikai megrendelésnek minősíti (Diákok politikai megrendelésre, Magyar Idők, január 22.).Tarnay Kristóf Ábel

http://magyaridok.hu/velemeny/diakok-hallattak-hangjukat-2716000/

 

Rendőrök foglalták le egy tüntető diák számítógépét

"Ma reggel elvitte 4 rendőr a [számítógépeimet]!! Senki ne álljon velem szóba telefonon és személyes beszélgetésen kívül." - posztolta szerdán Facebook-oldalán a pénteki diáktüntetések egyik résztvevője. A diáktüntető tavaly óta politizál aktívan, több kormányellenes tüntetésen szavalt verseket, és a Városligetben a fák védelmében tartott demonstrációkon is rendszeresen megjelent.

https://444.hu/2018/01/26/rendorok-foglaltak-le-egy-tunteto-diak-szamitogepet?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=rendorok-foglaltak-le-egy-tunteto-diak-szamitogepet

 

Újabb szög a kárpátaljai magyar oktatás koporsójába

Még meg sem száradt a tinta a kisebbségeket hátrányosan érintő ukrán oktatási törvényen, máris újabb rendelettel sokkol az Ukrán Oktatási Minisztérium. Míg a kárpátaljai magyar iskolákban a világirodalmat a magyar irodalom részeként tanították, szeptembertől az ukránnal integrálnák, így az államnyelvet – az elhibázott módszertannak betudhatóan – pocsékul elsajátító tanulóknak ezentúl ukránul kellene Shakespeare, Rousseau műveit értelmezniük vagy verselemzési készségeiket Edgar Allan Poe Hollóján megcsillantaniuk.

https://mno.hu/hatarontul/ujabb-szog-a-karpataljai-magyar-oktatas-koporsojaba-2442756?utm_source=feed&utm_medium=rss

Megosztás: