Lapszemle január 20.

január 20, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kíváncsi rá, hol kényszerült meghátrálni a kormány a PSZ elnöke szerint? Mindent tudni akar a Koalával megújuló oktatásról, arról, hogy milyen váratlan helyről kapott bírálatot Orbán Viktor.

                                                                                                                   

Tudni akarja, hol tanult Trump, Putyin és Merkel, hogy hogyan döntik el, kiből lehet tanár, hogy nincs már bizalom az iskolában. Minderre, és még sok fontos dologra  választ talál a mostani lapszemlénkben.

 

Január 13.

 

A diákok körében jobban sikerült TIMSS-felmérést domborítja ki az Oktatási Hivatal

Furcsa összehasonlításba keverte a PISA-tesztet az Oktatási Hivatal elnökhelyettese. Két nagyobb nemzetközi felmérés, a TIMSS és a PISA kapcsán előbbit domborította ki a Brassói Sándorral, az OH köznevelési elnökhelyettesével a Magyar Hírlapban megjelent interjú. Brassói felhozta, hogy a PISA-val szemben a TIMSS mérés régebbi, ami nem túl releváns annak tekintetében, hogy milyen kompetenciákat mér és milyen hatékonysággal. Elmondta azt is, hogy a TIMSS-teszet 57 ország végzi el a diákok körében, ami a PISA-mérésben résztvevő közel 72 tagországhoz képest szűkebb.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/13/A_diakok_koraben_jobban_sikerult_TIMSSfelme_9EPH8M#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_13

 

Jegyet és kreditet szerezhetnek középiskolások a pécsi bölcsészkaron

Jegyet és kreditet szerezhetnek középiskolások a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (PTE-BTK) februárban induló, országosan egyedülálló kezdeményezés keretében - közölte a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/egyetem/jegyet-es-kreditet-szerezhetnek-kozepiskolasok-a-pecsi-bolcseszkaron?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

 

Január 14.

 

Minden, csak nem tudomány

Nincs az országban olyan tanár, aki mindegyik természettudományos tárgyhoz értene, és taníthatná az új komplex tantárgyat. A kapkodás miatt szinte minden iskolában másképp oldották meg a tárgy bevezetését. A szakgimnáziumba járó gyerekek továbbtanulási esélyei súlyosan sérülnek.

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/minden_csak_nem_tudomany

 

Drága gyermekeink

 Egy vagyonba kerül a gyermek eljuttatása a felnőttkor és a felsőoktatás kapujába: két testvérnél akár 40-40 millió forintba is. Ez az összeg a szülői háztartási munka vagy a meseolvasás „ellenértékét” is tartalmazza, de pusztán az oktatás is könnyen elvihet 5 millió forintot 18 éves korig – írja a hvg hetilap összeállítása.

http://adozona.hu/altalanos/Draga_gyermekeink_JEFJ4S#rss

 

Újfajta szemléletmód az informatika oktatásában

Építs játékot! – 9-12 éves diákok terveztek játékokat a Magyarországon első, gyerekeknek szóló programozóversenyen. Újfajta szemléletmód az informatikai alapismeretek oktatásában.

http://csalad.hu/2017/01/14/ujfajta-szemleletmod-az-informatikai-oktatasaban/?f=hk

 

 

Majdnem átcsúszott egy kis rendszerkritika a köztévén

De résen voltak. A közmédia kettes csatornája, a Petőfi Tv felkért egy fiatal Youtube-vloggert (tehát van a Youtube-on egy csatornája, ahol folyamatosan videókkal jelentkezik), hogy beszéljen egy kicsit a tanulásról továbbtanulásról. Olyan kérdésekre válaszolt, miközben felvette az anyagot, mint hogy mi alapján választott iskolát, nehéz-e a vizsgaidőszak, vagy hogy miért fontos iskolába járni. Utóbbi kérdésnél azonban egy apró részletet végül a közmédia kivágott, mert az nem valószínű, hogy passzol a kormány kommunikációs stratégiájába.

http://index.hu/kultur/media/2017/01/14/majdnem_atcsuszott_egy_kis_rendszerkritika_a_kozteven/

 

 

Január 15.

 

Nem katasztrofális a Pisa-teszt

Újabb jelentős béremelésre számíthatnak a felsőoktatási dolgozók, az erről szóló előterjesztést hamarosan tárgyalja a kormány - erősítette meg a Figyelőnek adott interjúban az oktatásért felelős államtitkár.

http://figyelo.hu/cikkek/442252-nem-katasztrofalis-a-pisa-teszt

 

 

Ingyenes oktatáson barátkozhatnak az internettel

A számítógép és az internet alapvető használatát sajátíthatják el az érdeklődők a Csorba Győző Könyvtárban. Az órákon az alapoktól indulva tanulhatják meg az érdeklődők a legszükségesebb számítógépes ismereteket, tájékoztatták hírportálunkat a szervezők.

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/ingyenes-oktatason-baratkozhatnak-az-internettel?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

 

Oktatás és nacionalizmus a dualizmusban és most

Ráadásul mindig a fejünkre olvassák, hogy milyen gonosz, vérben úszó nacionalisták voltak a magyarok még a Monarchia korában.

http://gondola.hu/cikkek/103926-Oktatas_es_nacionalizmus_a_dualizmusban_es_most.html

 

Miért vigyorog furcsán az a magyar kismalac a tankönyvben?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Meglepő ábra a nyolcadikosok tankönyvében. A pedagógus szerint kormánypropagandáról van szó.

http://www.mon.hu/miert-vigyorog-furcsan-az-a-magyar-kismalac-a-tankonyvben/3339399?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

Kiderült, miért érdekli a Kliket a rovásírás

Sajnálatosnak tartjuk, hogy egyesek, anélkül, hogy állításaikat igazolni tudnák, továbbra is a pedagógusok heccelésével próbálkoznak – így reagált a Klebelsberg Központ (KK), hogy a Magyar Nemzet megírta: meglepően rövid határidővel kérték az iskolaigazgatókat a héten arra, mondják meg, hány diákjuk tanul rovásírást.

http://mno.hu/belfold/kiderult-miert-erdekli-a-kliket-a-rovasiras-1381209

 

Gyászol Debrecen: elhunyt Danku Attila

Mély gyász: 61 éves korában elhunyt Danku Attila fideszes debreceni önkormányzati képviselő, a debrecen-józsai Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola igazgatója.

http://www.hajdupress.hu/cikk/gyaszol-debrecenben-elhunyt-danku-attila

 

“Jó szóval oktasd…”

Nagyon régen voltam általános iskolás. Mi még tintatartót és amolyan mártogatós tollat használtunk, ha a szép, vonalas füzetbe írtunk. Ja, meg itatóst is, hiszen az égszínkék – vagy sötétebb – tinta bizony nyomot hagyott volna a füzet másik oldalán, ha nem itatjuk fel a felesleget. Ha meg aztán a tinta egyenesen a szőnyegre borult, akkor volt csak haddelhadd, még egy-két pofon is elcsattant a szigorúbb szülők keze által. Kenyeres Ilona írása.

http://www.mon.hu/jo-szoval-oktasd/3334508?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

Moslékkal etette az iskolásokat a maffiacég, majd 40 millióra beperelte a tiltakozó szülőket

A Társaság a Szabadságjogokért százszor hasznosabb az országnak, mint Németh Szilárd és a többi élősködő fideszes valaha is lesz.

Pár éve történt Budapesten, hogy egy külvárosi kerület úgy döntött, minek fenntartani a kerület óvodáinak-iskoláinak külön konyhát, szerencsésebb odaadni egy olyan vállalkozásnak, amelyik nyilván sokkal jobban ért ehhez.

http://nyugatifeny.blog.hu/2017/01/15/moslekkal_etette_az_iskolasokat_a_maffiaceg_majd_40_milliora_beperelte_a_tiltakozo_szuloket

 

Január 16.

 

Az államosítás maradAz űrlap alja

Attól, hogy a Klik helyett létrejött a KK, alapvetően nem változik a helyzet - mondta a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában Galló Istvánné, a PSZ elnöke 2017. január 13-án. Szó volt arról is, hogy a téli szünet napjait miként számolták el a tanároknak, továbbá a köznevelési kerekasztal működéséről.

http://www.pedagogusok.hu/blog/az-%C3%A1llamos%C3%ADt%C3%A1s-marad

 

Oktatás: közepesnél rosszabb érdemjegy

 Közepesnél is gyengébbre értékeli az oktatás minőségét a magyar lakosság – ez derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közölt felmérésből. Az adatokat egy Palkovics László oktatási államtitkár nevével fémjelzett, a köznevelési kerekasztal munkájáról tájékoztatást adó diasorban küldték körbe az iskolaigazgatók között nemrégiben. Ezekből kiderült: a magyar lakosság egy egytől ötig terjedő skálán (ahol az egy elégtelent, az öt kiválót jelent) a köznevelést mindössze átlagosan 2,72-ra értékelte tavaly szeptemberben. Ez egyébként javulásnak tekinthető az áprilisi mélyponthoz viszonyítva, mikor mindössze 2,42-os „osztályzat” járt a területnek. Utóbbi eredmény feltehetően nem volt független attól, hogy abban a hónapban két alkalommal is sztrájkoltak a pedagógusok.

http://mno.hu/belfold/oktatas-kozepesnel-rosszabb-erdemjegy-1381266

 

Ez a baj: nincs már bizalom az iskolában

Nem kell hozzá lángésznek lenni, hogy lássuk, az oktatási rendszer ezer sebből vérzik, cseppet sem hatékony, és meglehetősen természetellenes, ami az iskolákban folyik. Hogy mást ne mondjunk, hétéves gyerekek napi nyolc órát ülnek a padban, a nagyobbak pedig, ahelyett, hogy kíváncsian várnák, milyen új dolgokat tudnak meg aznap a világról, azért magolnak, hogy elkerüljék a büntetést. Nem éppen inspiráló környezet, viszont kénytelenek vagyunk eltűrni, mert ez van, ilyen a rendszer.

http://csaladhalo.hu/hatter/ez-baj-nincs-mar-bizalom-az-iskolaban/

 

Sok a sajátos nevelési igényű gyerek, nekik adnának több segítséget

2016-ban már 88 300 sérült, beteg, vagy hátrányokkal élő gyerekkel startolt el a tanév. Bár az iskolai oktatás terén számos adóssága lehet feléjük a kormányzatnak, anyagiak terén több kapaszkodójuk is lehet a családoknak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/16/Sok_a_sajatos_nevelesi_igenyu_gyerek_nekik__O4I8OO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_16

 

Herczog Mária: a rendszerváltás óta a gyerekvédelemnek sikerült lecsúsznia a romániai és a bulgáriai szintre

Borzalmasan alulfinanszírozott a szociális rendszernek a gyerekeket segítő része ma Magyarországon – véli Herczog Mária szociológus. A szakember szerint a gyermekvédelembe pusztán gazdasági szempontból is érdemes befektetni.

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/herczog-maria-rendszervaltas-ota-gyerekvedelemnek-sikerult-lecsusznia-romaniai-es-bulgariai-szintre/

 

 

Rovásírással tömik a gyerekek fejét, vagy valami más lapul a háttérben? Kiderítettük

„Országszerte arra utasították az iskolaigazgatókat, haladéktalanul írják meg, hány gyermek tanul rovásírást választható tantárgyként vagy szakkör keretében az általános iskolákban” – írta a Magyar Nemzet szombaton. A kérést a Klebelsberg Központ (a Klik új neve) küldte ki, és a szerdai levélben csütörtöki határidővel kérték az iskolák vezetőitől a választ. A lap megkérdezte a KK-t, hogy az van-e, hogy a kormányzat esetleg szeretné a jövőben kiemelten támogatni, népszerűsíteni a rovásírás-tanulást. Ma egy közleményből kiderült, hogy mi állt a felmérés mögött.

http://pestibulvar.hu/2017/01/16/rovasirassal-tomik-a-gyerekek-fejet-vagy-valami-mas-lapul-a-hatterben-kideritettuk/

 

Éhezés – rovásírással…

Az alkalmatlanságügyi minisztériumnak van hogy 24 hónap is ráérős, van, hogy 24 óra is túl kevés. Az elmúlt napokban a bukott államfő-jelölt-jelölt és tárcája bemutatta, mit gondol erről a szomorú országról és annak gyermekeiről.

http://nepszava.hu/cikk/1117774-ehezes-rovasirassal

 

Így döntik el, kiből lehet tanár Magyarországon

Milyen alkalmassági vizsgán kell átmenniük azoknak, akik tanárképzésre jelentkeznek? Itt van az összes infó.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/1/16/alkalmassagi_vizsga_tanarszak_8L0FIB

 

Számít vagy sem a félévi bizonyítvány?

Alig ért véget a téli szünet, még szinte hallani a petárdák zaját, de az iskolában már tollbamondást írnak, kis vagy nagy dolgozatot, ilyen-olyan felmérőt. Szükség van még a jegyekre, hogy a félévi bizonyítvány árnyaltabb képet adjon.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170116/felevi-bizonyitvany/

 

A Gál Ferenc Főiskola veszi át a gyulai egészségügyi felsőfokú képzést

Mint a határozatban olvasható, a kormány egyetért azzal, hogy a gyulai képzés a Gál Ferenc Főiskola (GFF) Egészségügyi Intézeteként működjön tovább. Emellett a kormány rendelkezik 93,7 millió forint költségvetési támogatás átcsoportosításáról.

http://hir.ma/oktatas-2/a-gal-ferenc-foiskola-veszi-at-a-gyulai-egeszsegugyi-felsofoku-kepzest/711841

 

Tisztelt Tanárnő, nem vagyok rúdtáncos! Amikor kínosra sikerül a gyerek házi feladata…

 

Olvasónk hívta fel a figyelmünket erre az aranyos sztorira a múltkori cikkünk után. Házi feladat az iskolában: mi leszel, ha nagy leszel? Rajzold le!

http://eletszepitok.hu/nem-vagyok-rudtancos-kinos-gyerekrajz/

 

Milliárdosok és politikusok iskolái: itt tanult Trump, Putyin és Merkel

Hol tanultak a világ legnagyobb hatalmú országainak vezetői? Minden vezető politikus jogász vagy közgazdász, ahogy Magyarországon?

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/1/16/vilag_vezeto_politikusok_tanulmanyai_9426LX#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_16

 

Január 17.

 

Javíthatja a sztrájkbizottság tárgyalási pozícióit az EMMI felmérése

Az űrlap alja

A PSZ saját felmérése korábban már jelezte: a pedagógusok elégedetlenek az oktatás helyzetével. Ezt alátámasztja, hogy a lakosság közepesnél gyengébbre értékelte az oktatás minőségét. Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott 2017. január 17-én.

http://www.pedagogusok.hu/blog/jav%C3%ADthatja-sztr%C3%A1jkbizotts%C3%A1g-t%C3%A1rgyal%C3%A1si-poz%C3%ADci%C3%B3it-az-emmi-felm%C3%A9r%C3%A9se

 

Váratlan helyről kapott kritikát Orbán Viktor

Meglepően kemény bírálatokat is megfogalmazott éves értékelésében a kormánypártok egyik legfontosabb háttérintézménye, a Professzorok Batthyány Köre. Az 1995-ben alapított szervezet értékelését deklaráltan jobboldali, konzervatív értékek mentén végzi, a január közepén kiadott elemzésében mégis igen erős megállapítások találhatók a korrupcióról, valamint a gazdasággal, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatban is.  A szervezet szerint minden korábbinál jobban összekeveredett az országban a valóság és a látszat, és – mint ahogyan írják – természetesen a látszat uralkodik. Álláspontjuk szerint ez nem használ sem a kormánynak, sem a polgároknak.

http://mno.hu/belfold/varatlan-helyrol-kapott-kritikat-orban-viktor-1381580

 

Koalával újítanák meg az oktatást

A sokat kárhoztatott „frontális tanítástól” teljesen eltérő, csoportszintű pedagógiai munkára épülő Koala oktatási program segítségével fejlesztené az oktatási rendszert a szaktárca. Az egri Eszterházy Károly Egyetem által kidolgozott módszer segíthet a lemorzsolódás visszaszorításában, de a tehetséggondozásban is. Alkalmazásához ugyanakkor fejlődnie kell a tanárok problémamegoldó, döntéshozó képességének is, hogy ezeket a kompetenciákat átadhassák a diákoknak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/77165/Koalaval_ujitanak_meg_az_oktatast

 

Balog Zoltán lemondásáért tüntethetnek a tanárok február 1-jén

"Most mirajtunk a sor!" címen hirdetett tüntetést a Kossuth térre a Tanítanék mozgalom. Követeljük Balog Zoltán lemondását! Követeljük egy önálló oktatási minisztérium felállítását! És követeljük egy új közoktatási törvény alapjainak lefektetését, a Kockás Könyv alapján! Január 31-ig adtunk határidőt követeléseink teljesítésére. Február 1-jén 17:30-kor találkozunk a Kossuth téren! - írják.

http://propeller.hu/itthon/3261344-balog-zoltan-lemondasaert-tuntethetnek-tanarok-februar-jen?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Óriásfejlesztéseket jelentett be az MTA

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóinak eredményei Európában kiemelkedőnek számítanak, ezt a kiváló teljesítményt pedig csak folyamatos fejlesztésekkel lehet fenntartani – hangzott el az újonnan épült Humán Tudományok Kutatóházában tartott keddi sajtótájékoztatón. Az Akadémia idén főként a víztudományt, a mezőgazdaságot, az oktatást és az egészségügyet érintő kutatási programokra koncentrál.

http://www.origo.hu/tudomany/20170117-az-mta-kutatasi-tervei-2017-re.html

 

Küldtem nekik egy Rákosi képet is, akasszák a falra – az Abcúg írása

Hat önkormányzat a végsőkig kitartott amellett, hogy maguk tarthassák fenn az iskolájukat, de végül az állam győzött. A Klik el is vette, ami neki jár: övé lett a falu sportcsarnoka, a tornaterem, de azt nem bánja, ha a fűtést és a konyhásnénik fizetését továbbra is a település fizeti. Az alábbiakban minimális szerkesztéssel, teljes egészében közöljük testvérlapunk, az Abcúg írását.

http://hu.budapestbeacon.com/egyebhirek/kuldtem-nekik-egy-rakosi-kepet-akasszak-falra-az-abcug-irasa/

 

Az állam januártól teljesen átvette az iskolákat

Tolna megye | Minden települési önkormányzattól átvette az iskolák fenntartási és működtetési feladatait január elsejétől az állam, azaz összesen 483 önkormányzattól.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/az-allam-januartol-teljesen-atvette-az-iskolakat-703458/

 

Tanárok tüntethetnek a civilek mellett február 1-én

"Civilek vagyunk, és büszkék vagyunk rá! Jogunkban áll politizálni, felelősségre vonni mindazokat, akik a gyermekeink és az ország jövőjét romba döntik!" - írja a Tanítanék Mozgalom, ami február 1-re "Most mirajtunk a sor!" címen a Kossuth térre hirdetett tüntetést.

http://444.hu/2017/01/17/tanarok-tuntethetnek-a-civilek-mellett-februar-1-en

 

Több százan a segítséget kérő diákok mellett

Azt követelik, hogy legyen szabadon választható az ötödik érettségi tárgy.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/17/Tobb_szazan_a_segitseget_kero_diakok_mellet_0I4VAL

 

„Ne presztízsből menjen a gyerek 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba!”

Miskolc – A szülőknek még új a megváltozott szakképzési rendszer. Főleg erről kérdezték a múlt héten kedden szakértőnket, Erdősyné Krotos Editet, az Avastetői Általános Iskola Széchenyi István Tagiskolájának tagintézmény-vezetőjét, aki a középiskolai továbbtanulással kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolt szerkesztőségünkben.

http://www.mon.hu/eszak-ne-presztizsbol-menjen-a-gyerek-6-vagy-8-osztalyos-gimnaziumba/3342144?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

Matolcsyék befenyítették a JövőegyetemetAz űrlap teteje

Az egyik jegybanki alapítvány hiánypótlásra szólította fel a John Henry Newmann Oktatási Központot, különben visszakérik a pénzt.

http://hvg.hu/itthon/20170117_john_henry_newmann_pada?s=hk

 

Vonzó az altiszti pálya

A szokatlanul barátságtalan időjárás, az ónos eső ellenére is közel nyolcvan középiskolás diák vett részt az MH Altiszti Akadémia Repülő Altiszti Oktatási Osztály január 13-ki nyílt napján, Szolnokon. 

http://www.honvedelem.hu/cikk/61389

 

 

 

Január 18.

 

A kormány több területen meghátrálásra kényszerültAz űrlap alja

2016-ra világossá vált: megbukott a 2013-ban elindított oktatási reform -  mondta a TV13 Bánó és Bolgár c. műsorában Galló Istvánné, a PSZ elnöke 2017. január 18-án.

 Szó volt a Klik átalakításáról, a pedagógusok béremeléséről és munkaterheiről, továbbá arról, miből nem kíván engedni a kormány.

http://www.pedagogusok.hu/blog/korm%C3%A1ny-t%C3%B6bb-ter%C3%BCleten-megh%C3%A1tr%C3%A1l%C3%A1sra-k%C3%A9nyszer%C3%BClt

 

Megvan, hova ment a Klik elnöke

Pölöskei Gáborné új feladatot kapott.A Nemzetgazdasági Minisztériumban kap új helyet a régi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) váratlanul leváltott vezetője - írja a 24.hu. A portál úgy tudja, Pölöskei Gábornét hamarosan helyettes államtitkárrá nevezi ki Varga Mihály gazdasági miniszter. Ő veszi majd át Odrobina Lászlótól a szakképzési és felnőttképzési terület irányítását.

http://privatbankar.hu/karrier/megvan-hova-ment-a-klik-elnoke-302821

 

Néhány településen elhúzódik az iskolaátadás

Bár a Klebelsberg Központ szerint minden köznevelési intézmény működtetését átvették, több, az iskoláiról korábban le nem mondó településen állítják, továbbra is ők üzemeltetik azokat. Egyesek kivárnak, mások fellebbezést fontolgatnak a miniszteri döntés ellen, egyedül Gémesi György, Gödöllő polgármestere nyilatkozott úgy: öt napon belül átadják az intézményeket.

http://magyaridok.hu/belfold/nehany-telepulesen-elhuzodik-az-iskolaatadas-1334563/

 

Nagy baj lehet a 2017-es érettségin? Kiakadtak a diákok, aláírást gyűjtenek

Több száz diák, tanár és szülő tiltakozik a szakmai érettségi kötelezővé tétele ellen - a változás az eduline olvasóit is megmozgatta.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/1/18/erettsegi_2017_szakmai_vizsga_X4R9KL

 

Ilyen feladatokat kapnak a diákok a szombati középiskolai felvételin

Szombaton írják meg a központi írásbeli felvételit azok a diákok, akik nyolc- és hatosztályos gimnáziumba jelentkeztek, vagy olyan középiskolában tanulnának tovább az általános iskola nyolcadik évfolyama után, amely kötelezővé tette az írásbelit magyarból és matekból.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/18/kozepiskolai_felveteli_kozponti_irasbeli_HHTNF6

 

Szombaton tartják a középiskolai írásbeli felvételiket

A pótló írásbelikre január 26-án kerül sor. Január 21-én kezdődnek a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/77305/Szombaton_tartjak_a_kozepiskolai_irasbeli_felveteliket

 

Az oktatásról

Az érettségi vizsga rendszerének újabb megváltoztatásával hátrányos helyzetbe kerülnek azok a diákok, akik idén szakgimnáziumban tesznek vizsgát. Ezt mondta az MSZP sajtótájékoztatóján Jeszenszki András, a párt városi elnöke.

http://www.nyiregyhaza.hu/az-oktatasrol-2017-01-18

 

Javult az óvodák helyzete

Az elmúlt években több téren is előrelépett a kormány az óvodai körülmények rendezésében - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az MTI-vel.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/javult-az-ovodak-helyzete

 

Tuzson Bence: megszűnnek a zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok

Sokkal jobb helyük lesz a fóti gyermekvárosban élő gyermekeknek az új lakásotthonokban – mondta Tuzson Bence szerda este az M1 aktuális csatornán.

http://magyaridok.hu/belfold/tuzson-bence-megszunnek-zsufolt-korszerutlen-gyermekotthonok-1339585/

 

 

Bezárják a fóti gyermekvárost

A kormány szándékai szerint 2019-re tömegszerű intézményekben nem lesz gyermekvédelmi gondoskodás, ennek részeként átalakul a fóti gyermekváros is - közölte Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Fóton.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/bezarjak_a_foti_gyermekvarost.628097.html

 

Évek óta nem adtak ennyi gyereket örökbe

Két év alatt közel 15 százalékkal nőtt az engedélyezett örökbefogadások száma, és az emelkedés egyértelműen az állami szakellátásból történő örökbefogadásoknál tapasztalható. Ez azt jelenti, egyre több gyermek kerül a gyermekotthonokból és a hivatásos nevelőszülőktől véglegesen családba – derül ki a Magyar Nemzet által megismert legfrissebb adatokból.

http://mno.hu/belfold/kedvezo-fordulat-a-gyermekvedelemben-1381598

 

Hatmilliárdos „védőháló” a civileknek

Százötvennégy szervezetet támogattak a Védőháló a családokért program keretében, amelynek tegnapi zárórendezvényén Novák Katalin államtitkár elmondta, hogy a családi értékek erősítése mellett az önkéntességet is népszerűsítik. A pályázók húszmillió és negyvenmillió forint közötti támogatást nyertek el.

http://magyarhirlap.hu/cikk/77280/Hatmilliardos_vedohalo_a_civileknek

 

A gettó felszabadulására emlékeztek Budapesten a 72. évforduló alkalmából

A budapesti gettó felszabadulásának 72. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak kedd este az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Alapítvány szervezésében.

http://inforadio.hu/belfold/2017/01/18/a_getto_felszabadulasara_emlekeztek_budapesten_a_72._evfordulo_alkalmabol/

 

Pártot alapítanak a nyugdíjasok

Január végén lép a nyilvánosság elé, s februárban kezd politikai pártként működni az Idős Demokraták Szövetsége (IDSZ) – tudta meg a 168 Óra. Az alapítók kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit szeretnék képviselni, elsősorban olyan témákban, amelyek nem mélyítik a korosztály amúgy is erőteljes megosztottságát. Ilyen például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Az IDSZ indulni akar a 2018-as országgyűlési választásokon, s egyelőre nem szeretne együttműködni semmilyen létező párttal.

http://168ora.hu/partot-alapitanak-nyugdijasok/

 

Brutális kínzások egy zalai gyermekotthonban, bíróság elé állnak a tettesek

Kiskorú társukat kínozták azok a 16-17 éves, bűncselekmények miatt gyermekotthonban elhelyezett fiatalok, akik ellen nemrég emeltek vádat Zalaegerszegen.

http://www.atv.hu/belfold/20170118-brutalis-kinzasok-egy-zalai-gyermekotthonban-birosag-ele-allnak-a-tettesek/hirkereso

 

Megütötte a tesitanár, agyrázkódást kapott egy bátonyterenyei kisfiú

Egy bátonyterenyei diák szülei állítják: az iskolai testneveléstanár úgy megverte gyermeküket, hogy az agyrázkódást kapott. Az iskola tagad.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/a-tanar-es-az-iskola-tagadja-a-verest/z4gk494?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Bíróság előtt az erőszakos diák

​Kicsavarta tanára kezéből mobiltelefonját egy kecskeméti diák az egyik helyi általános iskolában. Az erőszakos cselekmény bírósági tárgyalása szerdán kezdődött. A jelenleg 16 éves fiú tagadott és szinte mindenben ellentmondó vallomást tett.

http://hiros.hu/hirek/birosag-elott-az-eroszakos-diak

 

 

Január 19.

 

Setényi: Ezeregy sebből vérzik a magyar közoktatás

A magyar gyerekek teljesítményét a családi hátterük határozza meg, mondta Setényi János, oktatáskutató, az általános iskolákról. De az egyetemeinken sem jobb a helyzet: 19. századi módszerekkel tanítanak 19. századi tudásanyagot. Elkeserítő dolgokról beszélgettünk.

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/01/19/setenyi-ezeregy-sebbol-verzik-a-magyar-kozoktatas/

 

Menekülnek a szakemberek?

Tömegesen távoznak a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal dolgozói. Munkatársak tucatjai hagyták ott a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt (NSZFH) az elmúlt hónapokban – értesült a Magyar Nemzet több forrásból. Úgy tudjuk, az utóbbi időszakban 36-40 egykori dolgozó, köztük több vezető beosztású munkatárs is távozott. Nem dolgozik már a hivatalnál például a korábbi szakmai főigazgató-helyettes, a felnőttképzési főosztály vezetője, és további négy főosztályt is már csak megbízott vezetők irányítanak a szervezet honlapjára feltöltött keddi adatok szerint. Ez azért súlyos probléma, mert a hivatal a szakképzés legfontosabb állami háttérintézménye, hasonló szerepet tölt be a szférában, mint a nem szakképzést nyújtó iskolák esetében a Klebelsberg Központ. Kulcskérdés az ország jövője szempontjából a szakképzés minősége, hiszen már most is több területről hiányzik a megfelelő szakmai tudású munkaerő.

http://mno.hu/belfold/menekulnek-a-szakemberek-1381782

 

Halász János: A munkavállalást alapozza meg a felsőoktatás

A Fidesz szerint 2010 óta nagyon sokat változtak a felsőoktatás és a szakképzés céljai, amelyek közül a legfontosabb, hogy azok ma nem a munkanélküliséget, hanem a munkavállalást alapozzák meg.

http://magyarhirlap.hu/cikk/77415/Halasz_Janos_A_munkavallalast_alapozza_meg_a_felsooktatas

 

„Legalizált puskává” alakult a segédanyag

Történelemoktatók figyelmeztetése: átpolitizálódtak az oktatási viták is. Az utóbbi években a középiskolai történelmi atlaszok komplett adattárakkal bővültek, „legalizált puskává” alakultak, nem szolgálták a kompetenciafejlesztés célját, hiszen a diákok ahelyett, hogy a térképek elemzésével következtetéseket vontak volna le, inkább a kronológiai listákból másoltak ki mechanikusan információfoszlányokat – hangsúlyozza a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete.

http://magyarhirlap.hu/cikk/77385/Legalizalt_puskava_alakult_a_segedanyag

 

Orbán személyesen válaszol a kemény bírálatra

Ahogy arról portálunk is beszámolt minden eddiginél keményebben bírálja az Orbán-kormányt a migráns-kampány, az oktatás és az egészségügy miatt is a Professzorok Batthyány Köre a 2016-os jelentésében.

http://www.atv.hu/belfold/20170119-orban-szemelyesen-valaszol-a-kemeny-biralatra/hirkereso

 

Palkovics: megszűnt a diplomás munkanélküliség

Ezt az Educatio kiállításon mondta az oktatásért felelős államtitkár.

Mostanra a diplomás munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, aki dolgozni szeretne, az tud is - mondta Palkovics László, aki szerint épp ezért az OECD-tagállamok közül nálunk a legnagyobb a diplomák megtérülése.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/1/19/Palkovics_megszunt_a_diplomas_munkanelkulis_F6SWJI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_19

 

 

Középiskolásoknak indítanak katonai képzést

A Honvédelmi Minisztérium szerint fel kell készíteni a felnövő generációkat a haza védelmére, ezért szeptembertől egy budapesti és egy szekszárdi iskolában honvéd kadétképzés indul. A minisztérium közleménye szerint „a fiatalság honvédelmi nevelése olyan közös cél, melynek érdekében a tanároknak, a diákoknak és a katonáknak össze kell fogniuk”.

http://promenad.hu/cikk/kozepiskolasoknak-inditanak-katonai-kepzest-174245

 

Újraindul a gépész képzés

Újraindítják a mezőgazdasági gépész oktatást Tabon, 3 év kihagyás után szeptembertől a Rudnay Gyula Szakképző Iskola adhatja a térség mezőgazdasági vállalkozásai számára a szakembereket. A három éves képzés végére a fiatalok nem csak szakképesítést, de jogosítványt is szereznek. Hasznos tudással gyarapodva léphetnek ki a munka világába – mondta Csiba Ágota főigazgató Tabon.

http://www.somogytv.hu/cikkek/118434

 

Megnyílik az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás Budapesten

Ma nyílik meg az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás Budapesten, a szombatig tartó rendezvényen csaknem kétszáz kiállító várja a látogatókat a Hungexpón.

http://magyaridok.hu/belfold/megnyilik-az-educatio-nemzetkozi-oktatasi-szakkiallitas-budapesten-1339885/

 

A menzaállamosítás már a spájzban van

Tavasszal már állami koordináló szerv alá gyűrnék be a 150 milliárdos közétkeztetési piacot. Januárban a kormány, a februárban kezdődő tavaszi ülésszakon pedig a parlament elé kerülhet a közétkeztetés államosításáról szóló törvényjavaslat – értesült a hvg.hu.

http://hvg.hu/itthon/20170119_menza_allamositas_kozetkeztetes

 

Január 20.

 

A PSZ támogatja a KKDSZ törekvéseit

Az űrlap alja

A Pedagógusok Szakszervezete egyetért a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének céljaival, szolidáris azzal a harccal, amelyet dolgozói munkakörülményeinek és jövedelmi helyzetének javításáért folytat. A Magyar Kultúra Napján a PSZ csatlakozik a szakszervezet demonstrációjához.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-t%C3%A1mogatja-kkdsz-t%C3%B6rekv%C3%A9seit

 

Munkahely és stressz

A munkahelyi stressz és a társas támogatás vizsgálata pedagógusok és egészségügyi dolgozók körében - Molnár Péter diplomamunkája a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán, 2015-ben, emberi erőforrás tanácsadó mesterszakon.

http://www.hrportal.hu/hr/munkahely-es-stressz-20170119.html

 

Vége az első félévnek

Ma ér véget a 2016/17-es tanév első féléve a köznevelésben. A tanév rendje szerint az iskolák január 27-ig értesítik a tanulókat, illetőleg a kiskorú tanulók szüleit az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

http://inforadio.hu/belfold/2017/01/20/vege_az_elso_felevnek/

 

Szombaton kezdődnek a középiskolai írásbeli felvételik

Január 21-én kezdődnek a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

http://www.hrportal.hu/c/szombaton-kezdodnek-a-kozepiskolai-irasbeli-felvetelik-20170119.html

 

A helyed keresed? - Az Educatio kiállításon jártunk

A hatalmas érdeklődés ellenére is kulturáltan megfértek a diákok a Hungexpo területén tartott oktatási börzén, ahol az egyetemek informatív, sokszor látványos bemutatkozása mellett jó szórakozási lehetőségekből sincs hiány.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/1/20/A_helyed_keresed__Az_Educatio_kiallitason_j_U2FSRM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_20

 

Az oktatásügy és a politika

Nem érdemes azt ragozni, hogyan vitték csődbe az oktatásügyet Hoffman Rózsa és társai. Tudjuk, látjuk, tapasztaljuk. Azt is halljuk, hogyan akarják a pedagógusokra és a diákokra (!) hárítani a felelősséget cinikus politikusok. Miért is beszélnének saját felelősségükről? Hiszen nekik van mit aprítaniuk a tejbe, megtehetik, hogy tudásszomjas gyermekeiket külföldön taníttatják, követve a miniszterelnök példáját. Az ő gyermekeiknek nem lesznek megértési nehézségeik, simán léphetnek a mai elit helyébe. Csak az a kérdés, hogyan és kiket kormányoznak?

http://nepszava.hu/cikk/1118232-az-oktatasugy-es-a-politika/

 

 

Esélyegyenlőséget hirdet Botka a kormányfőjelölti programjában

Az oktatás javítását, a lakhatási gondok enyhítését tartja legfontosabbnak miniszterelnök-jelölti programjában Botka László.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/eselyegyenloseget_hirdet_botka_a_kormanyfojelolti_programjaban/2504311/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Szokatlan magyarázat érkezett a munkaerőhiányról

A kivándorlás csak bizonyos területeken járult hozzá a munkaerőhiányhoz Magyarországon, és a társadalmi, illetve munkaerő-piaci problémák kezelése, valamint a versenyképesség javításának céljából egyértelműen az oktatásnak kell valami nagyon újat felmutatnia itthon, és azt is nagyon gyorsan - hangzott el a Global Shapers Community Budapest Hub panelbeszélgetésén.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szokatlan_magyarazat_erkezett_a_munkaerohianyrol.628211.html

 

Határvadászok, akik a vérüket adták

Orosházán, az oktatási képzésen résztvevő határvadászoktól kért segítséget a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egyik munkatársa, mert vérre volt szükség egyik szerette műtétjéhez.

http://www.hirado.hu/2017/01/19/hatarvadaszok-akik-a-veruket-adtak/?source=hirkereso

Megosztás: