Lapszemle január 13.

január 13, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Lapszemlénkből megtudhatja, hogy a Pedagógusok Szakszervezete szerint a sztrájkbizottság főként az Emmi-vel tárgyal, így nem okozhat problémát, hogy a sztrájkbizottság tagja, az OVSZ elnöke a Klebelsberg Központ (KK) szakmai elnökhelyettese lesz.

                                                                                                        

Galló Istvánné, a PSZ elnöke viszont problémának nevezete, hogy a PSZ nem ismeri a tankerületek szmsz-ét. Értesülhet róla, hogy rendben megkezdődött a tankerületi központok működése. A KK kijelentette: a tankerületi központok munkatársai folyamatosan ellenőrzik az intézmények fűtésrendszereit a nagy hidegre való tekintettel, minden probléma esetén azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket. A múlt héten három iskolában maradt el óra a nagy hidegben a tönkrement fűtés miatt, két óvodában pedig a lángokkal küzdöttek. Kecskeméten a pedagógusok vállalták a napokban, hogy forró teát osztanak a járókelőknek az iskola előtti téren.

 

Január 7.

 

Helyettes államtitkár lehet Áder János húgából

Még januárban távozhat posztjáról Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Központ elnöke – értesült a Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/helyettes-allamtitkar-lehet-ader-janos-hugabol-1379984

 

Számok kozmetika nélkül - Siralmasan keveset költ a magyar kormány oktatásra

Siralmasan keveset költ a magyar kormány oktatásra – derül ki abból a dokumentumból, amit maga az Emberi Erőforrások Minisztériuma készített tavaly év végén. Nem véletlen, hogy az utóbbi években nem publikáltak hasonló, megbízható forrásból származó számokat, a csoda inkább az, hogy ez most nyilvánosságra bukott.

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/szamok_kozmetika_nelkul_oktatas_GDP

 

Hogyan készítsük fel gyerekeinket a jövő munkahelyi kihívásaira?

Az oktatási rendszer nemcsak Magyarországon, de úgy néz ki, hogy a világon máshol sem készíti fel kellőképpen a következő generációkat a jövő munkaerőpiacának kihívásaira, a negyedik ipari forradalomra, derül ki a Világgazdasági Fórum új jelentéséből. 8 pontban foglalták össze a kormányok és a piaci szektor teendőit.

https://szakszervezetek.hu/hirek/8571-hogyan-keszitsuk-fel-gyerekeinket-a-jovo-munkahelyi-kihivasaira

 

Lyukasóra

Nyelvtanulás – 2020-tól csak komplex középfokú vizsgával lehet belépni a felsőoktatásba

Az iskolai idegennyelv-órák számában Európában az élvonalban vagyunk, a hatékonyságot tekintve azonban hátul kullogunk. A helyzet áttekintése sürgős. Meg kell találni, hol a hiba.

http://magyaridok.hu/lugas/lyukasora-2020-tol-csak-vizsgaval-lehet-belepni-felsooktatasba-1294798/

 

Január 8.

 

Három helyszínen tanulnak két megye általános iskolásai a Bakonyalján

Bakonysárkány általános iskolájában is megkezdődött a félévi hajrá mind a 165 tanuló számára. A diákok negyven százaléka nem helyben él. Többségük Akáról és Vérteskethelyről jár be, de van aki a Fejér megyei Felsődobosról.  A fiatalok 2017-ben is három helyszínen gyarapítják tudásukat. Az 1-2. osztályosok azokban a termekben, melyek az óvoda épületében vannak, a negyedikesek pedig a korábbi könyvtárban, a többiek meg az úgynevezett nagyiskolában.

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/harom-helyszinen-tanulnak-ket-megye-altalanos-iskolasai-a-bakonyaljan-701894/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Elintézte Rétvári Bence, hogy Irakban tanulhassanak magyar diákok az iszlámról

10-15 magyar diák utazhat az Iszlám Állam által is fenyegetett Kurdisztánba, hogy kurd arab nyelvet, irodalmat és iszlámot tanulhasson. Így segít a kormány az oktatás helyzetén?

http://hvg.hu/itthon/20170108_Elintezte_Retvari_Bence_hogy_Irakban_tanulhassanak_magyar_diakok_az_iszlamrol?s=hk

 

A német-magyar barátság megkérdőjelezhetetlen érték

A német-magyar barátság megkérdőjelezhetetlen érték minden magyar kormány számára a rendszerváltás óta - hangsúlyozta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke vasárnap Budapesten, a magyarországi német önkormányzatok napján rendezett ünnepségen.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/a-nemet-magyar-baratsag-megkerdojelezhetetlen-ertek/314823/

 

Ököllel ütötte diákját egy nyíregyházi tanár, mert az nem adta le időben a dolgozatot

A pszichológus szerint rendszeresen kezet emelhetett a diákokra az a tanár, akiről videófelvétel készült miközben hosszasan üti egy tanítványa fejét – számolt be az RTL Híradója

http://propeller.hu/itthon/3259931-okollel-utotte-diakjat-nyiregyhazi-tanar-mert-nem-adta?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Január 9.

 

Megfúrták a Pedagógusok Sztrájkbizottságát?

Hivatalos: Solti Péter miniszteri biztos váltja Pölöskei Gábornét a Klebelsberg Központ (KK) elnöki székében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint Solti - aki jelenleg az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felel - januárt 16-tól kezdi meg munkáját a KK élén. Mint írták, a KK az "eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy menedzserszemlélettel végezze a feladatait, a rendelkezésre álló erőforrásokat, tudást és lehetőségeket minél hatékonyabban csatornázza be a tankerületi központokon keresztül az iskolákba". Kerestük Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökét is. Mint mondta, Hajnal elnökhelyettesei kinevezéséről ő is csak az Emmi közleményéből értesült. "A sztrájkbizottság munkáját ez nem fogja gyengíteni, Ács Katalin korábban több ízben is részt vett az egyeztetéseken. A folytonosság megvan" - fogalmazott. A PSZ hamarosan a KK új vezetésével is felveszi a kapcsolatot.

http://nepszava.hu/cikk/1117157-megfurtak-a-pedagogusok-sztrajkbizottsagat/

 

Leváltották a Klik vezetőit

Az emberi erőforrások minisztere 2017 január 16-ával Solti Pétert, az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztost bízza meg a Klebelsberg Központ elnöki feladatainak ellátásával. A Klebelsberg Központ az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy menedzserszemlélettel végezze a feladatait, a rendelkezésre álló erőforrásokat, tudást és lehetőségeket minél hatékonyabban csatornázza be a tankerületi központokon keresztül az iskolákba. Ennek a megvalósítása lesz Solti Péter elnök feladata az új struktúra megerősítése és fejlesztése mellett. Az ő munkáját fogja segíteni Hajnal Gabriella szakmai elnökhelyettesként, aki 17 évig dolgozott egy többcélú intézmény vezetőjeként, és tagja volt a pedagógus sztrájkbizottságnak. A pénzügyi feladatokat a szervezet gazdasági elnökhelyettese, Kotán Attila irányítja a továbbiakban is.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/levaltottak_a_klik_vezetoit.627491.html

 

Szabad tankönyvválasztást követelnek a történelemtanárok

Szabad tankönyvválasztást követel a Történelemtanárok Egylete (TTE), mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a szakmai és társadalmi fellépés ellenére a 2016/17. évi tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelem érettségi vizsgán.

http://24.hu/belfold/2017/01/09/szabad-tankonyvvalasztast-kovetelnek-a-tortenelemtanarok/

 

Jövő hétre megjavulhat a fűtés a wekerlei iskolában

Az űrlap teteje

 Az Erkel Ferenc Általános Iskolában baj van a kazánnal, emiatt egyes termekben elég hideg van. Az intézményfenntartó Klik korábban tavaszra ígért megoldást, a polgármester szerint nem lehet várni addig, rendkívüli támogatást kapott az iskola.

http://hvg.hu/itthon/20170109_Jovo_hetre_megjavulhat_a_futes_a_wekerlei_...

 

Hazaküldték a gyerekeket egy szolnoki iskolából

Áramkimaradás volt Szolnok belvárosában hétfő délelőtt, emiatt az egyik helyi középiskola tanulóit korábban hazaküldték az oktatási intézményből. Szutorisz-Szügyi Csongor szolnoki tankerületi igazgató az MTI-nek elmondta: az áramkimaradás miatt nem működött a szolnoki Varga Katalin Gimnázium kazánja.

http://propeller.hu/itthon/3260046-hazakuldtek-gyerekeket-egy-szolnoki-iskolabol?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Novák Katalin: kormányzati támogatásra számíthatnak a fiatalok

A kormány kiemelt célja a fiatalok támogatása, hogy döntéseikhez megkapják a megfelelő kormányzati támaszt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

http://www.hirado.hu/2017/01/09/novak-katalin-kormanyzati-tamogatasra-szamithatnak-a-fiatalok/?source=hirkereso

 

Látszólag nincs baj: kétarcú az orbáni gazdaságpolitika

Látszólag nincs különösebb baj a magyar gazdasággal, a költségvetés soha nem állt olyan jól, mint most, a GDP bár lassan, de nő, a lakosság elkezdett fogyasztani, megtakarítani, a nemzetközi intézetek felminősítették az országot. Ugyanakkor a kormány alig költ egészségügyre, oktatásra, voluntarista gazdaságpolitikája pedig a külföldi és a hazai befektetőket egyaránt elriasztja. Politikai eszközökkel vagyonbirodalmakat hoznak létre, feudális viszonyok épülnek ki – állítja lapuknak adott interjújában Palócz Éva, a Kopint-Tárki kutatóintézet vezérigazgatója.

http://168ora.hu/az-oligarchak-demotivalnak-siker-es-elrettentes-ketarcu-az-orbani-gazdasagpolitika/

 

Irakban épít iskolát a kormány

A Közel-Keleten a legnagyobb szükség az oktatás és az egészségügy, valamint az alapvető közműszolgáltatások újjászervezésére van - mondta a Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn az M1-en.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/9/Irakban_epit_iskolat_a_kormany_KYTXRB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_9

 

Vitáznak az oktatási és kulturális tárca szétválasztásáról Romániában

Veszélyekkel járhat, de új lehetőségeket is biztosíthat az új román kormány döntése, miszerint az oktatásügyi tárcától különválasztják a kutatást és az innovációt – vélik az erdélyi felsőoktatási intézmények vezetői.

http://kamaraonline.hu/cikk/vitaznak-az-oktatasi-es-kulturalis-tarca-szetvalasztasarol-romaniaban

 

Fityiszt mutattak a szlovák tudósok

Nem igazán sikeres a Hazatérő program Szlovákiában. Eddig csupán négy tudós élt a szlovák oktatásügyi minisztérium támogatási programjával, amelynek célja, hogy visszacsábítsa az országba a külföldön tevékenykedő kutatókat. A tudósok szerint a 10 ezer eurós támogatás nem motiváló.

http://inforadio.hu/tudositoink/2017/01/09/fityiszt_mutattak_a_szlovak_tudosok/

 

Reggel kilenckor kezdődhet az iskola? Sokan nem rajonganának az ötletért

Rengeteg olvasói komment érkezett a kilenc órai iskolakezdés előnyeiről és hátrányairól szóló cikkünkhöz. A többség - úgy tűnik - nem rajong az ötletért.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/9/9_orai_iskolakezdes_olvasoi_velemenyek_7D0ODD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_9

 

Tilos a gyerekek elfenekelése Franciaországban

Franciaország lett az 52. olyan ország, ahol betiltották a testi fenyítést a gyerekek védelmében. Hivatalosan is kimondták, hogy tilos minden olyan büntetés, ami kegyetlen, megalázó, erőszakos a gyerekekkel szemben. Ebbe pedig beletartozik a még mindig gyakori fenekelés vagy felpofozás is.

http://www.nlcafe.hu/baba/20170109/fenekeles-testi-fenyites/

 

Megújulnak a honvédségi képzések

Jelenleg ötvennyolc iskola, valamint a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium vesz részt a katonai alapismeretek oktatásában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/76405/Megujulnak_a_honvedsegi_kepzesek

 

Stephen Hawking ma 75 éves

Stephen William Hawking Oxfordban született 1942. január 8-án. A vezető angol elméleti fizikus nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei által ismert, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is, mint például Albert Einstein.

http://estiujsag.hu/bulvar/stephen-hawking-ma-75-eves

 

Január 10.

 

Válaszol: Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

 Megfúrták a sztrájkbizottságot? Az, hogy a Pedagógusok Sztrájkbizottságát alkotó egyik szakszervezet vezetője a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese lett, nem gyengíti meg a sztrájkbizottság munkáját. Igaz, a kinevezésről én is csak most értesültem. Az utóbbi évtizedekben nem egy szakszervezeti vezető lett az állami apparátus tagja, és fordítva. A sztrájkbizottság folytatja munkáját.

http://nepszava.hu/cikk/1117221-valaszol-gallo-istvanne-a-pedagogusok-szakszervezetenek-elnoke/

 

A tanár nem betanított munkás – Innen csak felfelé vezethet az út

Csapó Benő hosszú-hosszú évek óta kutatja a közoktatás helyzetét, és bár lesújtónak tartja a PISA-felmérés adatait, úgy véli, ha figyelembe vennénk a tudományos eredményeket, ki lehetne lábalni a gödörből. Ehhez persze a pedagógusokat értelmiségi szerepre kell felkészíteni.

http://168ora.hu/tanar-nem-betanitott-munkas-csapo-beno-innen-csak-felfele-vezethet-az-ut/

 

Rendben megkezdődött a tankerületi központok működése

 

Zökkenőmentesen indult az év, az 58 tankerületi központ működése rendben megkezdődött, az önkormányzati iskolák átvétele lezárult - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Palkovics László a köznevelési kerekasztal ülése utáni sajtótájékoztatón közölte, a tárgyalások az önkormányzatokkal nagyrészt megállapodással zárultak, hat esetben nem tudtak megegyezni, így miniszteri határozatot kellett hozni az érintett intézmények átvételéről.

Palkovics László, az Emmi oktatásért felelős államtitkára, Sipos Imre államtitkár-helyettes és Solti Pétert, az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztos, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új (január 16-tól) elnöke Fotó: MTI/Kovács Tamás

http://magyarhirlap.hu/cikk/76543/Rendben_megkezdodott_a_tankeruleti_koz...

 

Tankötelezettségi korhatár: vakon repül a kormány

„Hamarosan neki kell látnunk ennek a feladatnak” – így felelt Palkovics László oktatási államtitkár azon kérdésünkre, miszerint a kormány tavalyi ígéretéhez híven megvizsgálta-e már a tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkentésének hatásait. Az államtitkárt a köznevelési kerekasztalt követő sajtótájékoztatón kérdeztük.

http://mno.hu/belfold/tankotelezettsegi-korhatar-vakon-repul-a-kormany-1380503

 

PDSZ: Mindegy, ki vezeti a Kliket, ha rossz a rendszer

Új vezetőt kapott a Klebelsberg Központ, az elnök Solti Péter eddigi miniszteri biztos lesz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint mindegy, hogy ki vezeti az óriás-szervezetet, ameddig nincs alapvető változás a működésében.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/pdsz-mindegy-ki-vezeti-a-kliket-ha-rossz-a-rendszer-1380542

 

Minisztériumot kaphat a sport?

Előbb lehet sportminisztere az országnak, mint oktatási vagy egészségügyi - írja 444.hu Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Magyar Nemzetben megjelent interjújára hivatkozva.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/miniszteriumot_kaphat_a_sport.627536.html

 

Egy nap alatt már tömegek álltak a jobb tankönyveket követelő történelemtanárok mellé

Az állami mellett a jobb minőségű régi történelmi atlasz érettségin való használatáért és a szabad tankönyvválasztásért akciónak a tanárok.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/10/Egy_nap_alatt_mar_tomegek_alltak_a_jobb_tan_EYDERB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_10

 

Ahol sok a cigány diák, onnan menekítik a szülők a gyerekeiket

Egyre inkább az alapján döntik el a szülők, hogy megfelelőnek tartanak-e egy iskolát, hogy hány roma diák jár az osztályba. A lélektani határ ma valahol 40 és 50 százalék között mozog. Ha ezt eléri egy intézmény, aki teheti, viszi is máshova a gyerekét. Ez a döntés, bár racionálisnak tekinthető, a társadalom számára nagyon káros következményekkel jár. Pont azok a gyerekek maradnak ugyanis magukra, akiknek a leginkább szükségük lenne a minőségi tanári munkára, az integrált közösségre. 

http://abcug.hu/ahol-sok-cigany-diak-onnan-menekitik-szulok-gyerekeiket/

 

Ilyen lézerközpont sehol nincs Magyarországon

Magyarországon elsőként épül kutatás-fejlesztési és oktatási célokat egyaránt szolgáló dióda lézerközpont Kecskeméten, a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara mellett - tájékoztatott Weltsch Zoltán, az egyetem anyagtechnológia tanszékének vezetője.

http://inforadio.hu/tudomany/2017/01/10/ilyen_lezerkozpont_sehol_nincs_magyarorszagon/

 

MNB-alapítványok: folyamatosan nő a Pallas Athéné Alapítványok vagyona

A Pallas Athéné Alapítványok 1,93 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat alapításuk óta, miközben több mint 4,6 milliárd forint értékben csaknem 850 oktatási, kutatási, tudományos pályázatot támogattak – tájékoztatták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai hétfőn az MTI-t.

http://www.mon.hu/mnb-alapitvanyok-folyamatosan-no-a-pallas-athene-alapitvanyok-vagyona/3332448?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

Tizenegymilliót biztosan kidobott az ablakon az MNB alapítványa

Köszönő viszonyban sincs a vállalásokkal az a tanulmány, amit a John Henry Newman Oktatási Központ készített egy olyan projekt lezárásaként, amire tizenegymillió forintot kapott az MNB egyik alapítványától. A Index úgy tudja: a központ kamudoktor szellemi atyja ellen sikkasztás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

http://168ora.hu/alig-valosult-meg-valami-projektbol-amire-11-milliot-adott-pada/

 

Akár 30 ezer ösztöndíj és sok álláslehetőség

A nyolcadik osztályos diákoknak nemsokára el kell dönteniük, hogy milyen oktatási intézményben szeretnének továbbtanulni. A munkaerőpiaci elvárások azt mutatják, hogy nagy szükség van jó szakemberekre és megéri mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskolákban továbbtanulni. Ezeket a szakmákat megéri tanulni.

http://www.hirado.hu/2017/01/10/akar-30-ezer-osztondij-es-sok-allaslehetoseg/?source=hirkereso

 

Keresztféléves szakképzések: január 20-ig lehet jelentkezni

Január 20-ig lehet jelentkezni a keresztféléves szakképzésekre a helyi szakképzési centrumokban - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az MTI-t.

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/keresztfeleves-szakkepzesek-januar-20-ig-lehet-jelentkezni-480480

 

Rövidített órákat tartanak a Szinyei gimnáziumban, mert ott is megfeküdt a fűtés a nagy hidegben

A budapesti 6.kerületi Szinyei Merse Pál Gimnáziumban 2 napja nincs fűtés (a radiátorok működnek de hőt nem bocsájtanak ki), 12-16 fok van a termekben, kabátban ülnek a gyerekek. Diák már fordult hivatali szervekhez (oktatási hivatal) de eredmény nem született, így úgy gondoltuk, hogy a médiával több sikert érünk el.

Köszönettel, egy diák

http://444.hu/2017/01/10/roviditett-orakat-tartanak-a-szinyei-gimnaziumban-mert-ott-is-megfekudt-a-futes-a-nagy-hidegben

 

Január 11.

 

A PSZ nem látta a tankerületek szmsz-étAz űrlap alja

A sztrájkbizottság főként az Emmi-vel tárgyal, így nem okozhat problémát, hogy a sztrájkbizottság tagja, az OVSZ elnöke a KK szakmai elnökhelyettese lesz – erről Galló Istvánné, a PSZ elnöke beszélt az ATV Start c. műsorában 2017. január 11-én. Jelezte a problémát: a PSZ nem ismeri a tankerületek szmsz-ét.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-nem-l%C3%A1tta-tanker%C3%BCletek-szmsz-%C3%A9t

 

Ezért távozik Pölöskei Gáborné

A válságmenedzselés volt a Klebelsberg Központ távozó elnökének a feladata, a munkát pedig sikerrel el is végezte Pölöskei Gáborné - mondta az InfoRádiónak az oktatásért felelős államtitkár.

https://szakszervezetek.hu/hirek/8609-ezert-tavozik-poloskei-gaborne

 

 Palkovics László: a tankerületi központ irányít, az iskola dönt

Palkovics László emlékeztetett, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) felé az egyik legfőbb kritika az volt, hogy a szervezet túl centralizált, a döntések az iskoláktól nagyon távol kerültek.

http://hir.ma/belfold/oktatas/palkovics-laszlo-a-tankeruleti-kozpont-iranyit-az-iskola-dont/711547

 

Kiemelt figyelem a nagy hideg miatt

A tankerületi központok munkatársai folyamatosan ellenőrzik az intézmények fűtésrendszereit a nagy hidegre való tekintettel, minden probléma esetén azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket. A tankerületi központok felelnek 2017. január elsejétől kezdve a működtetési feladatokért is, ezért az átvett, és az ősz folyamán felmért intézményeikre vonatkozó felújítási – karbantartási tervek is elkészültek, amelyeket beterveztek a költségvetésükbe.

http://kk.gov.hu/sajtokozlemeny-kiemelt-figyelem-a-nagy-hideg-miatt

 

Így oldd meg a cigányügyet! – 2. rész: az oktatás

 Az oktatás kérdése I. – az általános nehézségek és az óvoda fontossága

Az oktatás az az örökérvényű toposz, amivel sokat lehet és ebből adódóan sokat is szoktak foglalkozni. Állítólag mindennek az alfája meg az omegája, minden innen indul ki, és mindenki szerint valahonnan innen kellene kezdeni a cigányügy valódi megoldását.

http://mandiner.blog.hu/2017/01/11/igy_oldd_meg_a_ciganyugyet_2_resz_az_oktatas

 

Németh Szilárd szerint a töritanárok azok a sorosista civilek, akiket ki kell takarítani az országból

Tegnap elég sok média foglalkozott azzal, hogy Németh Szilárd kisöpörné a sorosista civileket. Amellett, hogy elképesztő, hogy a kormány egy képviselője emberekről, magyar családok tagjai, saját honfitársairól így beszél, és ki akarja söpörni az országból őket, a média nagy része elsiklott afölött a pillanat fölött, amikor Német Szilárd meg is nevezett egy ellenséget.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/01/11/nemeth_szilard_szerint_a_toritanarok_azok_a_sorosista_civilek_akiket_ki_kell_takaritani_az_orszagbol

 

Megalakult a családi életre és kapcsolati kultúrára nevelés kerekasztala

Megalakult a családi életre és kapcsolati kultúrára nevelés kerekasztala, amelynek létrehozásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szakmai, tudományos, egyházi és civil szereplők közös munkájához kíván fórumot biztosítani.

http://propeller.hu/itthon/3260478-megalakult-csaladi-eletre-kapcsolati-kulturara-neveles-kerekasztala?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Kigyulladt a legnagyobb üllői óvoda teteje

Kigyulladt egy óvoda tetőszerkezete szerda hajnalban a Pest megyei Üllőn - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján.

http://www.hirado.hu/2017/01/11/kigyulladt-a-legnagyobb-ulloi-ovoda-teteje/?source=hirkereso

 

Húszezer egyetemista bukhatja a diplomát

Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgatót tart számon az Oktatási Hivatal, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát - írja a Magyar Idők szerdai száma.

http://www.atv.hu/belfold/20170111-huszezer-egyetemista-bukhatja-a-diplomat/hirkereso

 

A fiatalok arcába kell másznia a Fidesznek

Nem tudja eljuttatni az üzeneteit a Fidesz a fiatalokhoz – a hvg.hu cikke szerint ez a probléma foglalkoztatja most élénken a kormánypárt kommunikációs csapatát. A belső felmérések szerint a 16-25 éves korosztálya korcsoport szinte egyáltalán nem érdeklődik a politika iránt.

http://propeller.hu/itthon/3260336-fiatalok-arcaba-kell-masznia-fidesznek?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Felülvizsgálati kérelmek a Pécsi Utcai Tagiskola ügyében

Három felülvizsgálati kérelem is érkezett a Kúriához a Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolájának bezárása ügyében. A Somogy Megyei Kormányhivatal, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a kaposvári önkormányzat is a Pécsi Ítélőtábla ítéletének hatályon kívül helyezését, illetve megváltoztatását kérte. Mint ismeretes, a Pécsi Ítélőtábla jogerős döntése szerint be kell zárni a Pécsi Utcai Tagiskolát szegregáció miatt, és új első osztályt, már nem indíthatnak az intézményben.

http://www.somogytv.hu/cikkek/118310

 

 

Több mint ezren tanulnak határvadásznak

Jelenleg 1017 határvadász-jelölt folytatja tanulmányait, a képzés hétfőn indult, harmadik ütemében 147 kezdték meg a tanulmányaikat - közölte az országos rendőrfőkapitány személyügyi helyettese az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/76634/Tobb_mint_ezren_tanulnak_hatarvadasznak

 

Táblagéppel dolgoznak a kéményseprők

A héten tartotta évnyitó értekezletét a katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységet ellátó igazgatóhelyettesi szervezete. A megbeszélésen az idei év főbb feladatait vették számba, de a témák között szerepelt a kéményseprők munkavégzését segítő táblagépekhez fejlesztett mobilalkalmazás éppúgy, mint az országos kéményadatbázis létrehozása, illetve a szakképzés.

http://orientpress.hu/cikk/2017-01-11_tablageppel-dolgoznak-a-kemenyseprok

 

 

Tavaly 29 milliárd forintból 12 egyetem PPP projektjét váltották ki

Tavaly decemberben mintegy 29 milliárd forint értékben 12 egyetemi PPP (magántőke bevonásával közfeladat ellátása) projektet sikerült kiváltani - mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) PPP konstrukciójának kiváltásáról tartott sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tavaly-29-milliard-forintbol-12-egyetem-ppp-projektjet-valtottak-ki

 

Teljes rejtély, miért erre mennek el a kormány százmilliói

A könyvszakma szerint ellehetetlenülnek a tehetséggondozás legfontosabb műhelyei.

http://hvg.hu/kkv/20170111_Strasbourg_konyvpiac_konyvterjesztok_folyoiratok_iroszovetseg?s=hk

 

Abszurd: Hoffmann Rózsa helyreigazítást kért egy vicclaptól

A hircsarda.hu nevű, álhíreket közlő vicclapon péntek reggel egy helyreigazítás jelent meg. Az oldal arra kényszerült, hogy jelezze, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nem mondott soha olyat, hogy futballpályákon is engedné a buktatást – számolt be az esetről 2010-ben a Képviselő Funky.

http://pestibulvar.hu/2017/01/11/abszurd-hoffmann-rozsa-helyreigazitast-kert-egy-vicclaptol/

 

Abszurd humorba fojtotta felháborodását az oktatáskutató Németh Szilárd vádaskodására

Nahalka István megütközött a kormány tervein, hogy szigorúbban ellenőriznék a kritikus civil szervezeteket, így a Tanítanék Mozgalmat és a Történelemtanárok Egyletét is.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/1/11/Abszurd_humorba_fojtotta_felhaborodasat_az__232V21

 

Eltűntek a gagyi OFI oktatóvideók a Youtube-ról

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tagadta, hogy a hivatalos csatornájuk lenne, de pont akkor tűntek el a videók, mikor azokról kérdezték az állami intézetet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/11/Eltuntek_a_gagyi_OFI_oktatovideok_a_Youtube_CNNSOK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_11

 

Navracsics a kvótáról: Valamilyen arányos befogadásra szükség van

Az Európai Unió szétesését nem tartja reálisnak Navracsics Tibor, de szerinte az év végére sok szempontból megváltozott értékrendű Európában fogunk élni. Az uniós oktatási biztos a HVG hetilapnak adott interjút.

http://hvg.hu/itthon/20170111_navracsics_tibor_menekultek_kvota_europai_bizottsag?s=hk

 

Szívszorító: tanára alázta meg a beteg kislányt a tesiórán

Anglia - Egy 5 éves kislányt rákényszerítettek, hogy levegye a parókáját az iskolában testnevelés órán, mert a tanár szerint balesetveszélyes. A kislány parókát hord, hogy takarja foltokban hulló haját.

http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/szivszorito-tanara-alazta-meg-a-beteg-kislanyt-a-tesioran-fotok/ctx2qq9?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Mínusz 15 fokban tette utcára a lelkipásztor a 16 éves diáklányt Székelyudvarhelyen

A Székelyhon írta meg, hogy a székelyudvarhelyi Református Diákotthonban hétfő este, - 15 fokos fagyban tettek utcára egy 16 éves diáklányt.

http://444.hu/2017/01/11/minusz-15-fokban-tette-utcara-a-lelkipasztor-a-16-eves-diaklanyt-szekelyudvarhelyen

 

Január 12.

 

Megoldatlan probléma az iskolakerülés

Tizenöt százalékkal nőtt az alapfokú intézménybe járó iskolakerülők száma az elmúlt négy évben Magyarországon. Bár összességében tovább csökkent azoknak a diákoknak a száma, akiknek a családjától meg kellett vonni a családi pótlékot, mert a tanévben ötven óránál többet hiányoztak az iskolából, a lapunk által megszerzett számok azt mutatják, hogy egyáltalán nem oldódott meg az iskolakerülés problémája. A hátrányos helyzetű vidékeken ráadásul továbbra is gyermekek tömegei hagyják el végzettség nélkül az iskolát. A Magyar Nemzet által az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kikért friss adatokból kiderül, hogy kizárólag a középfokú oktatási intézményekben csökkent a hiányzók száma, az általános iskolákban nem. Sőt az alapfokú oktatásban évről évre egyre több iskolakerülőt regisztrálnak, különösen az olyan térségekben, ahol sok a hátrányos helyzetű gyermek.

http://mno.hu/belfold/megoldatlan-problema-az-iskolakerules-1380736"Nem katasztrofális a PISA-teszt"

Újabb jelentős béremelésre számíthatnak a felsőoktatási dolgozók, az erről szóló előterjesztést hamarosan tárgyalja a kormány - nyilatkozta a Figyelőnek Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár.

http://figyelo.hu/cikkek/442260--nem-katasztrofalis-a-pisa-teszt-

 

Pedagóguskar: a magyar társadalom nincs felkészülve a nyári szünet rövidítésére

Pontosan meg kell határozni, hogy mi a magyar közoktatás célja és ehhez kell megteremteni a szükséges gazdasági és szakmai feltételeket - nyilatkozta a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke a Magyar Időknek.  

http://24.hu/belfold/2017/01/12/pedagoguskar-a-magyar-tarsadalom-nincs-felkeszulve-a-nyari-szunet-roviditesere/

 

A tartalmat és a továbbfejlesztést is átalakítaná a Köznevelési Kerekasztal

Pontosan meg kell határozni, hogy mi a magyar közoktatás célja és ehhez kell megteremteni a szükséges gazdasági és szakmai feltételeket – nyilatkozta a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke a Magyar Időknek.

http://orientpress.hu/cikk/2017-01-12_a-tartalmat-es-a-tovabbfejlesztest-is-atalakitana-a-koznevelesi-kerekasztal

 

Történelemtanárok az iskolai atlaszokról

Budapest – A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete (TSZE) szerint a tankönyvpiac szabályozása korántsem jelenti azt, hogy a régi műveket száműzték volna az osztályteremből – közölte az egyesület csütörtökön az MTI-vel. Korábban a Történelemtanárok Egylete (TTE) elfogadhatatlannak tartotta, hogy a 2016/17-es tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelem érettségi vizsgán.

http://www.mon.hu/tortenelemtanarok-az-iskolai-atlaszokrol/3336315?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

Fizess mosollyal!

Tanárok és diákok együtt jótékonykodnak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A kezdeményezés célja, hogy önzetlen segítséget, támogatást nyújtsanak bárkinek, akinek szüksége van rá. Az első jócselekedetet a pedagógusok vállalták, akik a napokban forró teát osztanak a járókelőknek az iskola előtti téren.

http://hiros.hu/hirek/fizess-mosollyal

 

Új fenntartója lehet a gimnáziumnak

 Keszthely - Egyeztetések kezdődnek, miként tudja átvenni fenntartásba a gimnáziumot a premontrei rend – jelentette be Keszthely polgármestere az újévi fogadáson a napokban. Az intézmény igazgatójától megtudtuk: az ötlet onnan ered, hogy a szomszédos iskolánál is e rend lesz a fenntartó.

http://zaol.hu/hirek/uj-fenntartoja-lehet-a-gimnaziumnak-1811469

 

Kiégett a szászvári óvoda melléképülete – robbanás is történt

Szerda este kapott lángra a szászvári óvoda melléképülete. A tűz során egy gázpalack is felrobbant, odavesztek az ott tárolt játékok, sportfelszerelések, de szerencsére személyi sérülés nem történt – írta Facebook-oldalán a település polgármestere, Dunai Péter. A tűz valószínűleg a kazánháznál keletkezett.

http://www.borsonline.hu/aktualis/kiegett-a-szaszvari-ovoda-mellekepulete-robbanas-is-tortent/125184

 

Az egyik legnépszerűbb szakot hiába keresik a jelentkezők, de az azt felváltó szakot sem választhatják

Bár több egyetem is hirdeti, könnyen lehet, mégsem lesz a felvételi kínálatukban az andragógiát váltó közösségszervezés - derül ki az Oktatási Hivatal megkeresésünkre adott válaszából.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/1/12/Az_egyik_legnepszerubb_szakot_hiaba_keresik_FK1CWL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_12

 

A kádári konszolidáció világához

A téma jelentősége, és a szerző – Törzsök Erika – véleménye iránti érdeklődésem okán igyekeztem figyelemmel olvasni a Kemény-iskoláról szóló visszaemlékezést a Szép Szó szombati összeállításában. Ferge Zsuzsa mellbevágó állításához, miszerint: 150 év történetét áttekintve a történelmileg legjobb időszak a szegénység szempontjából nézve az 1965 utáni két évtized volt, azt kérdezném: mi ebben a mellbevágó? Ez a tapasztalata majd mindazoknak, akik a saját és a közvetlen környezetük sorsát a települési, a kulturális, a szociális perifériák helyzetéből élték, s élik meg.

http://nepszava.hu/cikk/1117419-a-kadari-konszolidacio-vilagahoz/

 

A kínaiak átírják a történelmüket

A kínai egyetemi és iskolai tankönyveket országos szinten módosítják, és a japán megszállással szembeni kínai ellenállási háború idejét nyolcról tizennégy évre növelik tavasztól a tananyagban – jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség online felületén a kínai oktatási minisztériumra hivatkozva.

http://mno.hu/kulfold/a-kinaiak-atirjak-a-tortenelmuket-1380751

 

Csarnokot neveztek el Hillary Clintonról

Csarnokot neveztek el Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterről a minisztérium most épülő, illetve részben éppen kedden elkészült diplomáciai központjában. A ceremónián jelen volt és beszédet mondott a névadó.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/csarnokot-neveztek-el-hillary-clintonrol/315346/

 

Nem sértett vallásszabadsági jogot a svájci iskola - Az EJEB ítélete két muzulmán diáklány ügyében

Nem sértette meg a vallásszabadsághoz fűződő jogot az a svájci iskola, amely nem engedélyezte két muzulmán diáklány felmentését a fiúkkal közös úszásoktatás alól - mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

http://www.jogiforum.hu/hirek/37098

 

A kulturális ágazatban dolgozó közalkalmazottak béremelése biztosított

A kulturális munkakörökben dolgozó közalkalmazottak 2017. január 1-től kulturális illetménypótlékban részesülnek, mely a megemelt minimálbéren és garantált bérminimumon felül jár. Az ehhez szükséges forrás a költségvetésben rendelkezésre áll. A kulturális illetménypótlékot az érintett dolgozók a jogszabály megszületése után, de januárig visszamenőleges hatállyal, majd onnantól havonta kapják meg – erről Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár tájékoztatta a kulturális háttérintézmények vezetőit és a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetét is.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-kulturalis-agazatban-dolgozo-kozalkalmazottak-beremelese-biztositott

 

Soma-díjas lett az Átlátszó Oktatás egyik alapítója

Szerda este adták át a Gőbölyös Soma-díjat, mellyel minden évben a legkiemelkedőbb oknyomozó újságcikkek íróit jutalmazzák. Idén a rangos elismerés egyik díjazottja az Átlátszó Oktatás szerkesztőségének alapító tagja, Hava Nikita lett.

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/01/12/soma-dijas-lett-az-atlatszo-oktatas-egyik-alapitoja/

 

Január 13.

 

Két éve késik a gyermekélelmezési program

Eddig egyetlen élelmiszercsomagot sem szállítottak ki, és idén télen már nem is fognak. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő, döntően uniós forrásból megvalósítandó, harmincmilliárd forintos keretösszegű programot, és a kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában el is indítja – tudta meg a Magyar Nemzet.

http://mno.hu/belfold/ket-eve-kesik-a-gyermekelelmezesi-program-1380885

 

Virtuális kísérletek voltak a feladatok

A nemzetközi tanulói teljesítménymérések tapasztalatai alapján szükség van a magyar diákok digitális kompetenciáinak fejlesztésére, jobban oda kell figyelni a felső tagozatosok szövegértési és matematikai képességeinek, tudásának erősítésére, illetve hatékonyabb tanulói felzárkóztató programok kellenek – erről is beszélt lapunknak Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese.

http://magyarhirlap.hu/cikk/76871/Virtualis_kiserletek_voltak_a_feladatok

 

"Ha egy iskola nem a gondolkodó diákokért dolgozik, zárjon inkább be!"

Ha az iskola csak az a hely, ahol jó jegyeket kell szerezni, azután érettségit, és másra nem való, akkor szerintem zárjuk be az iskolákat, és töltsük értelmesebb dolgokkal az időt – mondja Nényei Pál, a Piarista Gimnázium magyartanára, akinek nemrégiben jelent meg Az irodalom visszavág című kötetének folytatása.

http://hvg.hu/kultura/20170113_nenyei_pal_irodalom_irodalomoktatas_tankonyv_iskola_oktatas?s=hk

 

Sorozatos bántalmazások egy javítóintézetben: Rugdosták, ütlegelték a fiúkat

Közfeladatot ellátó személy által elkövetett bántalmazások miatt emeltek vádat a nagykanizsai javítóintézet egyik rendésze ellen, aki többször is megütötte, megrúgta az intézetben elhelyezett fiatalokat, az eseteket pedig megpróbálta elhallgatni - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

http://www.atv.hu/belfold/20170113-sorozatos-bantalmazasok-egy-javitointezetben-rugdostak-utlegeltek-a-fiukat/hirkereso

 

A közművelődésieknek csak ígérgettek

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) január 10-én hivatalos levélben kereste meg Hoppál Pétert, az Emmi kulturális ágazatért felelő államtitkárát. Levélben tiltakoztak amiatt, hogy a 2016. június–december hónapokban a sajtóban többször bejelentett ágazati bérpótlék mégsem kerül bevezetésre 2017. február 1-jével annak ellenére sem, hogy az államtitkárság azt többször megígérte.

http://nepszava.hu/cikk/1117565-a-kozmuvelodesieknek-csak-igergettek/

Megosztás: