Lapszemle június 9. Ünnepségek és kétségek

június 09, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4 (1 szavazat)

A heti lapszemlét a pedagógusnap megünneplése uralta. Ígéretekből sem volt hiány, az oktatásra több pénz megy, emelkednek a bérek, indul az új Nat, ezzel szemben állnak a kétségek, nem úgy lesz, ahogy a kormány hangoztatja.

                                                                                                          

 

Június 1.

 

Ingyenmunka: tanárok ezreibe rúgott bele a helyettes államtitkár

Ha meg akarják tartani az állásukat, hozzanak áldozatot - mondta el a helyettes államtitkár a szakképzésben dolgozó tanároknak egy fórumon.

http://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/488132_szakmak_ejszakaja_ingyenmunka_allamtitkar

 

Június 2.

 

Indul a PSZ akciója…Az űrlap alja

Az oktatásért felelős miniszter úgy vélte pedagógusnapi köszöntőjében, hogy a hamarosan véget érő tanévben lezárul a köznevelés rendszerének átalakítása. A PSZ nem osztja ezt a véleményt.

http://www.pedagogusok.hu/indul-a-psz-akcioja

 

Lex Taigetosz - Csúsztat a kormány

Nem igaz, hogy csak a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek küzdhetnek például olvasási, számolási nehézségekkel (tehát diszlexiával, diszkalkuliával), a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BTMN) küzdők pedig nem - nyilatkozta lapunknak Gyarmathy Éva nevelés-lélektani szakpszichológus. Az MTA TTK tudományos főmunkatársa és a magyarországi Diszlexia Központ alapítója szerint rengeteg BTMN-es gyereknek vannak "diszes" problémái, igaz, azok még nem a legerősebb, gyógyíthatatlan kategóriába tartoznak, mint az SNI-sek esetében. 

http://nepszava.hu/cikk/1131081-lex-taigetosz---csusztat-a-kormany

 

Emmi: kötelező fejleszteni a tanulási nehézséggel küzdőket

Az iskoláknak ezentúl is kötelező fejleszteniük a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/2/Emmi_kotelezo_fejleszteni_a_tanulasi_nehezs_A4YCLA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_2

 

Varga Mihály: a kormány mindig megbecsülte a pedagógusokat

Csak annak a nemzetnek van jövője, amely kellő figyelmet és energiát fordít a gyermekek nevelésére – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter a tárca tájékoztatása szerint Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának pedagógusnapi ünnepségén. Varga Mihály hozzátette: a magyar kormány mindig megbecsüléssel fordult a pedagógustársadalom felé.

http://magyaridok.hu/belfold/varga-mihaly-kormany-mindig-megbecsulte-pedagogusokat-1781920/

 

Június 3.

 

Párbeszéd: 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak!

Súlyos válságban van a magyar oktatásügy, és a pedagógusok nem kapják meg azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, ami szükséges lenne - közölte Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szombaton az MTI-vel.

http://civishir.hu/kozelet/2017/06/parbeszed-50-szazalekos-beremelest-a-pedagogusoknak

 

7,5 milliárd forintot fordít a kormány a tanodák támogatására

A jelenlegi európai uniós fejlesztési időszakban 7,5 milliárd forint fordítható a hazai tanodák támogatására, amelyhez a kormány négymilliárd forintos támogatási összeget rendel az Oktatási Hivatalon keresztül, egyéb feladatok támogatására is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára péntek délután a győri Fekete István Általános Iskolában.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/367521/75-milliard-forintot-fordit-a-kormany-a-tanodak-tamogatasara

 

 

Június 4.

 

Mennyit vesznek ki a tanárok zsebéből?

Az ATV híradó beszámolt a PSZ kampányáról, arról, hogy mennyit vesznek ki a tanárok zsebéből – nyilatkozott Galló Istvánné. Az összeállítás 12.45-től kezdődik

http://www.atv.hu/videok/video-20170604-kora-esti-hirado-2017-06-04

 

A pedagógusok fizetése a diplomás átlagbér 80 százalékát is meg fogja haladni

Palkovics László pedagógusnapon pénzt ígért az oktatásnak. 2020-ig például minden iskolában lesz wifi és az ehhez szükséges szélessávú internet.

http://hvg.hu/itthon/20170604_A_pedagogusok_fizetese_a_diplomas_atlagber_80_szazalekat_is_meg_fogja_haladni?s=hk

 

Rétvári: jövőre 97 milliárd forinttal több jut az oktatásra

A többletforrások fontos részét jelenti a digitális fejlesztésre szánt 35 milliárd forint, hiszen minden osztályterembe eljuthat a szélessávú internet, hozzáférhetővé válnak a legkorszerűbb tudást közvetítő digitális tartalmak.

http://www.ma.hu/belfold/301594/Retvari_jovore_97_milliard_forinttal_tobb_jut_az_oktatasra?place=srss

 

Az év pedagógusa: „Izgalmas felelősség tanárnak lenni”

Csörszné Tar Enikő, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium angol szakos tanára lett idén Az év tanára a „határon innen” kategóriában. Pedig a gimnáziumban még nem feltétlenül tartották alkalmasnak a tanári pályára. Azóta tudja, mekkora – akár jó, akár rossz – hatása van egy tanárnak a tanítványai életére. Azt mondja, strapás, de megéri lépést tartani a mai diákokkal.

http://www.beol.hu/orszag-vilag/hirek/az-ev-pedagogusa-izgalmas-felelosseg-tanarnak-lenni-730278/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Tegyük a dolgunk szülőként, pedagógusként, vagy akár földművesként, és az ország életben marad

Az alábbi MTI-hírt dokumentumértékére tekintettel verbatim közölném.

RÖVIDHÍR - Százéves díszpolgárt köszöntöttek Tolcsván. A százéves Kovács Béla Kolozs nyugalmazott tanár lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsva legújabb díszpolgára, az ünnepelt pedagógusnak Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedagógiai munkásságáért Apáczai-díjat adományozott, amit vasárnap adott át a Szirmay-Waldbott kastélyban tartott ünnepségen.

https://444.hu/2017/06/04/tegyuk-a-dolgunk-szulokent-pedagoguskent-vagy-akar-foldmuveskent-es-az-orszag-eletben-marad?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=tegyuk-a-dolgunk-szulokent-pedagoguskent-vagy-akar-foldmuveskent-es-az-orszag-eletben-marad

 

 

Június 5.

 

Megbecsülés illeti meg a pedagógust

A következő évben csaknem 120 milliárd forinttal többet fordít a kormány a költségvetésből az oktatási rendszer és a pedagógusok finanszírozására, ezzel meghaladja a 2000 milliárdot a teljes oktatási rendszerre fordított éves összeg – közölte Palkovics László a pedagógusnap alkalmából Zalaegerszegen.

http://www.bama.hu/orszag-vilag/hirek/megbecsules-illeti-meg-a-pedagogust-730431/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Egységes a felháborodás a „Tajgetosz-törvény” miatt

Demonstrációt szervez a Tanítanék mozgalom a Sándor-palota elé a sajtóban csak Tajgetosz-törvényként elhíresült jogszabály-módosítás miatt. Törley Katalin, a mozgalom tagja a Hír TV-nek azt mondta: a magatartási és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek mentességeinek elvétele miatt azt kérik Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságnak. Az LMP is ezt akarja, ők ezt ellenzéki kezdeményezéssel érnék el.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/egyseges-a-felhaborodas-a-taigetosz-torveny-miatt-1396621

 

A főigazgató szerint a gyerekeknek lehetőség a Taigetosz-törvény

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója szerint új továbbtanulási lehetőségeket kapnak a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek a köznevelési törvény közelmúltban elfogadott módosításával.

http://168ora.hu/foigazgato-szerint-gyerekeknek-lehetoseg-taigetosz-torveny/

 

Meghalt Jókai Anna író

 Hosszan tartó betegség után életének 85. évében elhunyt Jókai Anna író. A kormány saját halottjának tekinti az írót, közölte hétfőn este az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Emmi közleménye szerint Jókai Anna búcsúztatásának időpontjáról később adnak tájékoztatást.

http://index.hu/kultur/2017/06/05/meghalt_jokai_anna_iro/

 

Menekülnek az uniós tanárok a brit egyetemekről

Theresa May miniszterelnök olyan kilépést akar az Európai Unióból, mely a jövőben nem garantálja az uniós munkavállalók jogait. Jelenleg az egyetemi oktatók – a többi uniós munkavállalóhoz hasonlóan – éppen olyan jogokat élveznek, mint a hazaiak. A Brexit, vagyis a kilépés után ez megváltozhat. Ettől tartva az uniós oktatók egy része búcsút int a brit egyetemeknek, ahol nem látja biztosnak a jövőjét.

http://gepnarancs.hu/2017/06/menekulnek-az-unios-tanarok-a-brit-egyetemekrol/

 

Június 6.

 

Jövőre nem folytatódik tovább a béremelésAz űrlap alja

Hiába jelenti be a kormány, hogy megbecsüli a pedagógusokat, jövőre nem folytatódik a béremelés - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának 2017. június 5-én. Azt is jelezte: egy gyakornok havonta bruttó 70 ezerrel kapna többet, ha a minimálbérhez igazítanák a fizetéseket.

http://www.pedagogusok.hu/blog/j%C3%B6v%C5%91re-nem-folytat%C3%B3dik-tov%C3%A1bb-b%C3%A9remel%C3%A9s

 

Ősztől a harmadik és negyedik évfolyamokból is kivezethetik a népszerűtlen intézkedést

Már idén szeptembertől eltörölhetik a harmadik–negyedik osztályosok számára kötelező tartós tankönyveket is, vagyis végleg megbukik a kormányzat által 2013 óta erőltetett koncepció az alsó tagozaton – derül ki a 2017. évi költségvetés módosító javaslatának újabb, lapunk által megismert változatából. Mint ismert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azzal érvelt a tartós tankönyvek bevezetése mellett, hogy ezzel hozzá akarnak járulni „a szülők által régóta elvárt takarékossági szempontok hatékonyabb érvényesüléséhez”. Ám végül idén februárban hivatalosan is kivezették az intézkedést az első és második évfolyamokról.

https://mno.hu/belfold/tartos-tankonyv-nelkul-az-alsosok-2402023?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Spontán tüntetés szervezésével gyanúsítanak egy érettségizőt

Egy megafonba beszélve arra kérte a résztvevőket, hogy menjenek arrébb száz métert. Képviselője, a Magyar Helsinki Bizottság emlékeztet: a strasbourgi esetjogból világosan kiderül, hogy spontán tüntetésnek fogalmilag nincs szervezője, így jogellenes szervezés címén nem indulhat eljárás gyülekezési jog megsértése miatt.

http://hvg.hu/itthon/20170606_spontan_tuntetes_erettsegizo_magyar_helsinki_bizottsag

 

A Tanítanék Mozgalom átadta levelét Áder Jánosnak - 2017.06.06

A Tanítanék Mozgalom a Sándor-palota előtt tüntetett azért, mert a parlament elfogadta a Taigetosz-törvényként ismert jogszabályt. A módosítás leginkább a leghátrányosabb helyzetű gyerekeket érinti.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=208735

 

Környezetvédelmi és pedagógusnapi díjakat adott át Fazekas Sándor

Több mint hatvan, saját szakterületén kiváló munkát végző szakember tevékenységét ismerte el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából a tárcánál kedden tartott ünnepségen.

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/kornyezetvedelmi-es-pedagogusnapi-dijakat-adott-at-fazekas-sandor

 

Nagyobb szabadságot ígér a tanároknak a miniszteri biztos: újabb részletek a készülő alaptantervről

Mostanra kialakult az új Nemzeti alaptanterv (Nat) koncepciója, amelynek lényege, hogy az egyes képzési szakaszok végére megszerzendő tudásanyagot és készségeket határozzák meg, vagyis kimeneti szabályozású lesz, és ez a pedagógusok nagyobb szakmai szabadságával jár együtt - mondta Csépe Valéria, a Nat kidolgozásáért felelős miniszteri biztos a köztévén.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/6/Nagyobb_szabadsagot_iger_a_tanaroknak_a_min_KH54VT

 

Magyarország: háború az oktatás ellen

Az alábbiakban minimális szerkesztéssel, teljes egészében közöljük Jan–Werner Müllernek, az amerikai Princeton Egyetem politológiaprofesszorának az amerikai The New York Review of Books nevű lapban megjelent írását.

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/magyarorszag-haboru-az-oktatas-ellen/

 

Hiába rugdossák a problémás gyerekeket, kizuhannak az oktatásból

Egy-két év alatt akarja megmenteni a kormány a legproblémásabb gyerekeket, nehogy végleg eltűnjenek az oktatásból. Ezért elindították a Híd-programot, de a tanároknak semmilyen módszertani segítséget nem adnak. Az iskolák mégis szívesen jelentkeznek, mert így legalább minden tanárnak kijön az óraszáma. Közben a kormány nem is vizsgálja, működik-e a dolog, leginkább úgy tűnik, hogy nem. A korai iskolaelhagyás folyamatosan nő, és egyre távolabb kerülünk az EU-s vállalásunktól.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/hiaba_rugdossak_a_problemas_gyerekeket_kizuhannak

 

Dupla annyian járnak egyházi iskolákba

Megduplázódott az egyházi iskolákba járó diákok száma 2010 óta Magyarországon - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Szombathelyen. Soltész Miklós a Premontrei-rendi Szent Norbert Gimnázium új épületszárnya alapkő-letételi ünnepségén vett részt.

http://promenad.hu/cikk/dupla-annyian-jarnak-egyhazi-iskolakba-178429

 

Iskolai igazolások ügye – mit mond a pedagógus?

Több írást is olvastam az elmúlt hetekben arról, hogy a szülők egy része nem ért egyet azzal, hogy az iskolában csupán három napot igazolhat a szülő, a többi hiányzásról orvosi igazolást kell hozni - írja a csaladhalo.hu.

http://www.csalad.hu/2017/06/06/iskolai-igazolasok-ugye-mit-mond-a-pedagogus

 

Hatalmas változás jöhet: szakmunkások is bekerülhetnek majd az egyetemre Parragh szerint

Át kell alakítani az oktatást a technikus képzés erősítéséhez - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden az M1-en

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/6/Ujabb_valtozas_jon_a_szakkepzesben_6UL7YA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_6

 

Minősített tehetséggondozó műhely lett 38 magyarországi iskola

Harmincnyolc köznevelési intézmény vált Minősített Tehetséggondozó Műhellyé (MTM). A címeket az intézmények vezetői, képviselői vették át az Új Nemzedék Központ (ÚNK) által szervezett eseményen Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkártól és az Új Nemzedék Központ ügyvezetőjétől, Ekler Gergelytől.

http://www.csalad.hu/2017/06/06/minositett-tehetseggondozo-muhely-lett-38-magyarorszagi-iskola

 

Eltiltották a ballagástól az Asperger-szindrómás fiút

Nem ballaghatott osztálytársaival egy Asperger-szindrómával élő nyolcadik osztályos fiú Budapesten. Édesanyja most a Facebookon osztotta meg gondolatait az ügyről, szerinte az iskola csak büntetni akarta enyhén autista fiát.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170606/asperger-szindroma-ballagas-tiltas/

 

Állami gyámság alá vonná a pszichológusokat Balog Zoltán

Valakik "le akarják nyúlni a szakmát". Hiába tiltakoznak a szakemberek, kritizálta az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Miniszterelnökség, továbbra sem tett le Balog Zoltán arról, hogy az összes hazai pszichológust egy nagy, felülről irányított szervezetbe terelje – írja a Magyar Nemzet. A napilap kormányzati forrásokból úgy értesült: az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan napirenden tartja a Magyar Pszichológuskamaráról (MPK) szóló, tavaly kidolgozott törvénytervezetet.

http://hvg.hu/itthon/20170606_Allami_kontroll_pszichologusok_kamara_Balog_Zoltan

 

Negyvenhat évesen ül vissza az iskolapadba a Hooligans dobosa

Kiss Endi, a Hooligans dobosa nem valamilyen diploma megszerzésén töri a fejét, hanem a jogosítványt szeretné megszerezni.

http://www.borsonline.hu/celeb/negyvenhat-evesen-ul-vissza-az-iskolapadba-a-hooligans-dobosa/133531

 

Leszakadt a plafon a Szinyeiben
Kedden reggel leszakadt plafon fogadta a diákokat a Szinyei Merse Pál Gimnázium egyik tantermében.

http://propeller.hu/itthon/3287706-leszakadt-plafon-szinyeiben?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Indul a diákmunka-szezon

Tíz év alatt megduplázódott azoknak a diákoknak a száma, akik tanulás mellett dolgoznak. Míg 2006-ban 20 százalékuk, ma már a 16 évesnél idősebbek 40 százaléka dolgozik a tanulmányai mellett – vázolta a trendet a Világgazdaságnak Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója.

http://www.somogytv.hu/cikkek/120333

 

Elhunyt a debreceni orvostudományi egyetem egykori rektorhelyettese

Életének 82. évében elhunyt Damjanovich Sándor Széchenyi-díjas biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Biológiai Tudományok Osztályának volt elnöke - tájékoztatta az MTA hétfőn az MTI-t.

http://www.dehir.hu/debrecen/elhunyt-a-debreceni-orvostudomanyi-egyetem-egykori-rektorhelyettese/2017/06/06/

 

Tilos a srebrenicai mészárlás és Szarajevó ostromának oktatása

Megtiltotta a srebrenicai mészárlás és Szarajevó ostromának oktatását saját országrészében Milorad Dodik boszniai szerb elnök, aki kedden kijelentette: a boszniai Szerb Köztársaság területén soha nem kerülhetnek használatba olyan tankönyvek, amelyek arról szólnak, hogy a szerbek ostrom alatt tartották a fővárost vagy népirtást követtek el.

https://mno.hu/kulfold/tilos-a-srebrenicai-meszarlas-es-szarajevo-ostromanak-oktatasa-2402107?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Június 7.

 

Suttyomban verte be a kormány az újabb szöget az oktatás koporsójába: jönnek a képesítés nélküli tanárok

Megint egy rúgás a minőségi oktatásba. Egyre kevesebb a pedagógus. Múlt hét elején fogadta el a parlament a köznevelési törvény legújabb - Taigetosz-törvény néven hírhedté vált - módosítását, lerontva több tízezer tanulási nehézséggel küzdő gyerek esélyeit, hiszen megszünteti annak lehetőségét, hogy e tanulók bizonyos tantárgyakból felmentését kapjanak. A törvénytervezetet még április 13-án hozta nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), de a szakmai szervezeteknek csupán néhány napjuk volt arra, hogy véleményezzék. Pedig a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is tiltakozott az ellen, hogy olyanok is taníthassanak mostantól, akiknek nincs pedagógiai végzettsége. Galló Istvánné, a szervezet elnöke azt mondja, több sebből vérzik az elfogadott törvény ezen pontja, ugyanis ha a kormány valóban minőségi oktatást szeretne, akkor szakemberekre lenne szükség, nem olyanokra, akiknek nincs meg az a tudásuk, ami a tanításhoz kellene.

http://magyarnarancs.hu/belpol/suttyomban-verte-be-a-kormany-az-ujabb-szoget-oktatas-koporsojaba-jonnek-a-kepesites-nelkuli-tanarok-104611

 

Veszélyes lehet a gyógypedagógusok hiánya: levelet írtak Palkovicsnak az egyetemek

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar kezdeményezésére egy állásfoglallást juttattak el a köznevelési törvény módosításának szavazása előtt az oktatásért felelő államtitkárságra. A Palkovics László államtitkárnak címzett levelet a kar most nyilvánosságra hozta. Az írást több, gyógypedagógiai képzést folytató egyetem aláírta.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/7/Gyogypedagoguskepzes_nyilt_level_YEMBMO

 

Áder ma dönt az aláírásról - Civilek szerint jogsértő a Taigetosz-törvény

Tanárok, diákok, szülők demonstráltak kedd este a Sándor-palota előtt, azt kérve Áder János államfőtől, ne írja alá a lex Taigetoszként elhíresült törvénymódosítást, ami a TASZ szerint több pontban is sérti a diákok jogait.

http://nepszava.hu/cikk/1131414-civilek-szerint-jogserto-a-taigetosz-torveny/

 

Maruzsa Zoltán: eredményes volt a Klik decentralizációja

A köznevelési kerekasztal szerdai ülésén elhangzottak szerint a vártnál is eredményesebb volt a korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) decentralizációja, az új rendszert emellett költségvetési stabilitás jellemzi - mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

http://www.hirado.hu/2017/06/07/maruzsa-zoltan-eredmenyes-volt-a-klik-decentralizacioja/?source=hirkereso

 

Javultak az iskolázottsági mutatók

Javultak az iskolázottsági mutatók Magyarországon a 2011-es népszámlálás és a tavaly októberi mikrocenzus között - közölte a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

http://www.hirado.hu/2017/06/07/javultak-az-iskolazottsagi-mutatok/?source=hirkereso

 

Ilyenek a pontozási szabályok a 2017-es érettségin: mennyit ér az írásbeli és a szóbeli?

Hány pontot ér az írásbeli és a szóbeli a 2017-es tavaszi érettségin? Megnéztük, a négy fő tantárgyból maximum hány pontot gyűjthettetek az írásbeli vizsgán, és hány pontot ér a szóbeli.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/6/7/erettsegi_2017_hany_pontot_er_az_irasbeli_s_YOYIUO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_7

 

Szomorú, hogy az iskola zavarja a gyerekeket a tanulásban – interjú a TanárBlog szerzőivel

Miért szakadt el ennyire a magyarországi oktatás a való világtól? Miért jutunk zsákutcába mégis, amikor arról ötletelünk, mit kellene tanítani az iskolában? Kudarcnak számít-e egy tanárnak a négyes, és hogyan húzza vissza a Taigetosz-törvény a nemzetgazdaságot? A digitális oktatás hazai apostolaival, a 21. századi pedagógia lehetőségeit fáradhatatlanul kutató Nádori Gergellyel és Prievara Tiborral beszélgettünk.

http://24.hu/belfold/2017/06/07/szomoru-hogy-az-iskola-zavarja-a-gyerekeket-a-tanulasban-interju-a-tanarblog-szerzoivel/

 

Az oktatási államtitkár tavaly háromszor többet keresett Balog Zoltánnál

Megjelentek a kormany.hu-n a kormánytagok 2016-os adóbevallásai. Ezek alapján az derül ki, hogy Palkovics László oktatási államtitkár összevont adóalapja majdnem háromszor nagyobb volt Balog Zoltán miniszterénél.

 

Kilencezer kitűnő tanuló kap ajándékba Nemzeti Könyvtár-kötetet

Ötszáz iskola kilencezer kitűnő tanulója kap jutalomkönyvként Nemzeti Könyvtár-kötetet a tanévzárón - mondta el Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott szerdán, miután hat iskola képviselőjének átadta a köteteket Budapesten.

http://www.csalad.hu/2017/06/07/kilencezer-kituno-tanulo-kap-ajandekba-nemzeti-konyvtar-kotetet

 

Négy hiba, amit sokan elkövetnek a szóbeli érettségin

Ha ezeket elkerülöd, nyert ügyed van.1. Az nem elég, hogy tudjátok az anyagot, képesnek kell lenni az önállóan bemutatni. Ha a tanár kérdez, és csak arra reflektálsz, sok pontot veszítesz, ezért érdemes a tanulás utolsó fázisaként otthon magadnak felmondani a tételeket.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/6/7/Negy_hiba_amit_sokan_elkovetnek_a_szobeli_e_JZ1T93#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_7

 

Tanulhatunk a finnektől

A Skool programjáról ismert, fiatalok számára ingyenes technológiai oktatást nyújtó Technológiai Oktatásért Alapítvány együttműködést indított a Finn Nagykövetséggel és a FinnAgora Finn Intézettel, hogy a digitális oktatás élén járó Finnország jó gyakorlatait beépítse saját oktatási programjaiba és oktatói tréningjeibe, valamint bemutassák a finn kultúrát és oktatást a fiatalok számára.

http://www.mmonline.hu/cikk/tanulhatunk_a_finnektol

 

KRESZ oktatás kicsiknek, nagyoknak

Óvodásoknak és általános iskolás gyerekeknek tartottak baleset-megelőzési előadásokat a szécsényi rendőrök - írja a police.hu

http://www.autoszektor.hu/hu/content/kresz-oktatas-kicsiknek-nagyoknak

 

Vakáció: ezek a veszélyek leselkednek a gyerekekre

A gyerekekre leselkedő veszélyekre hívja fel a figyelmet a rendőrség a vakáció előtt. Tippeket is adnak: azt mondják, jól jöhet, ha a gyerek fejből tudja egy-két családtag telefonszámát. De a legfontosabb a rendőrök szerint, hogy legyen veszélyérzete a gyereknek. Az utcán és a strandon is.

http://www.hirado.hu/2017/06/07/vakacio-ezek-a-veszelyek-leselkednek-a-gyerekekre/?source=hirkereso

 

Ultimátumot adott az MKKSZ a kormánynak

Sztrájkot hirdet július 17-re a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), ha nem tud megállapodni a kormánnyal a kormánytisztviselők, önkormányzati köztisztviselők és közalkalmazottak béremeléséről a kormánnyal.

https://www.facebook.com/SzakszervezetekEgyuttmukodesiForuma/?hc_ref=NEWSFEED

 

Magas vérnyomás gyermekkorban

A magas vérnyomás gyerekeknél sok esetben nem okoz tüneteket, a betegség általában csak háziorvosi vagy óvodai, iskolai szűrővizsgálatok során, véletlenszerűen derül ki.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/528/magas-vernyomas-gyermekkorban

 

Igazoljon a szülő vagy sem? – a gyermekorvos szemével

Olvasom a kedves anyukák kesergését az iskolai igazolásokról. Régóta praktizáló gyermekorvosként csak egyetérteni tudok velük. Csakhogy az igazolást nem a gyermekorvos akarja kiállítani, hanem az iskola várja el! - írja dr. Dobó Márta gyermekorvos a csaladhalo.hu-n.

http://www.csalad.hu/2017/06/07/igazoljon-a-szulo-vagy-sem-a-gyermekorvos-szemevel

 

A diákoknál is tapasztalható a munkaerőhiány

A nyári diákmunka területén is tapasztalható a munkaerőhiány a kevesebb tanuló, illetve a több álláslehetőség miatt - mondta Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

https://szakszervezetek.hu/hirek/10419-a-diakoknal-is-tapasztalhato-a-munkaerohiany

 

Ezek az állások tűnhetnek el a Google mesterségesintelligencia-kutatója szerint

 

 

Évek óta halljuk: a robotok elveszik a munkánkat. A gépi tanulás egyik fellegvárának számító Google vezető kutatóját, Greg Corrado amerikai fizikus-idegtudóst a Brain Bar Budapest konferencia idején kérdeztük: tényleg így lesz? Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban!

http://valasz.hu/techvilag/ezek-az-allasok-tunhetnek-el-a-google-mestersegesintelligencia-kutatoja-szerint-124113

 

Mutatjuk, hol meddig élünk megyénként

Európában folyamatosan növekszik a várható élettartam, és egyre kisebb a különbség a nők és férfiak kora között a halálozás időpontjában. Magyarországon jelenleg a várható átlagélettartam 76 év születéskor, ami 4 évvel kevesebb az OECD-átlagnál, és az egyik legalacsonyabb az OECD-országok* között. Itthon a nők várható élettartama 79, a férfiaké pedig 72 év, de egész Európában nagy eltéréseket találunk - derül ki a Generali Biztosító sajtóközleményéből.

http://24.hu/belfold/2017/06/07/mutatjuk-hol-meddig-elunk-megyenkent/

 

Minden ételt hamisítanak – fűrészporral készült a sajt

Egyedülálló Magyarországon és világviszonylatban is kevesen foglalkoznak olyan élelmiszerhamisítási kimutatásokkal, melyekről könyvet írt a kaposvári Csapó János, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/minden-etelt-hamisitanak-fureszporral-keszult-a-sajt-730576/

 

Június 8.

 

Eötvös József-emlékérmek átadása a PSZ székházában

 Az Eötvös József-emlékérem bronz, ezüst és arany fokozatát adta át Budapesten, a PSZ székházában Galló Istvánné elnök, Szabó Zsuzsa és Gosztonyi Gábor alelnök a 2017. június 8-án tartott pedagógusnapi ünnepségen. Galló Istvánné ünnepi beszédében jelezte: ma különösen nehéz szakszervezeti tisztségviselőnek lenni. A köznevelési rendszer átalakítása - amely még nem fejeződött be - az idén is komoly próbatétel elé állította a pedagógustársadalmat. Köszöntöttük Szabó Andrásnét, Kati nénit is abból az alkalomból, hogy 71 éve tagja a Pedagógusok Szakszervezetének. Meglepetéssel is készült a PSZ: Kati néni találkozhatott legkedvesebb tanítványával, Lukács Sándor színművésszel, aki elmesélte: az ő legkedvesebb tanító nénijének nagy szerepe van abban, hogy színművész lett.

 

Az ilyen gyerekeket löki a mélybe a Taigetosz-törvény

Marci nehezen olvas, nem tud koncentrálni, nem tud helyesen írni, és nem tudja jól értelmezni az olvasott szövegeket. Alexa képtelen átlátni a matematikai összefüggéseket. Fanninak a számolás és a szövegértés is nehezen megy. Mind a hárman tanulási nehézségekkel küzdenek, az ilyen gyerekeknek a május végén elfogadott oktatási törvénymódosítás értelmében nem jár majd felmentés az osztályzás alól.

http://index.hu/belfold/2017/06/08/az_ilyen_gyerekeket_loki_a_melybe_a_taigetosz-torveny/

 

A gyógypedagógusok kérésére született meg a Taigetosz-törvény?

A hvg.hu szerint pont a gyógypedagógusoktól érkezett az igény a törvénymódosításra, ám azért ők sem pont erre gondoltak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/8/A_gyogypedagogusok_miatt_szuletett_meg_a_Ta_AY99YU#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_8

 

Megkezdődtek a szóbeli érettségik

Elindult az érettségi következő felvonása, most a szóbeliken van a sor. Jövő hét végéig az emelt szóbeli érettségi zajlik, utána jönnek a középszintű szóbelik.

http://propeller.hu/itthon/3288118-megkezdodtek-szobeli-erettsegik?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Palkovics: Jelentős forrásbővülés az oktatásban

Jelentős forrásbővüléssel számolhat jövőre az oktatási terület: mind a köznevelésre, mind a felsőoktatásra fordított támogatások emelkedhetnek a büdzséjavaslat alapján, és folytatódik a pedagógusok, oktatók béremelése is - közölte Palkovics László oktatási államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

http://www.hirado.hu/2017/06/08/palkovics-jelentos-forrasbovules-az-oktatasban/?source=hirkereso

 

A köztisztviselőknek sem lesz jobb, mint a pedagógusoknak

Nem jár szabadnap a köztisztviselők napján.

http://civishir.hu/kozelet/2017/06/a-koztisztviseloknek-sem-lesz-jobb-mint-a-pedagogusoknak

 

Argentínában lett híres az 1848-49-es szabadságharc legfiatalabb tábornoka

Ha a világ eseményeire nagy hatással bíró magyar emigránsok kerülnek szóba, a legtöbben természetesen a 20. században külföldön karriert csinált „marslakókra”, kiemelkedő tudósainkra gondolnak. Pedig nem szabadna elfelejteni azt sem, hogy az 1848–1849-es szabadságharc bukása után emigrációba kényszerült honvédtisztek közül is sokan kerültek magasra új hazájukban, és nem feltétlenül csak katonaként. Itthon talán kevésbé ismert Czetz János, avagy Juan Fernando Czetz életútja, talán azért is, mert végül igen messze, Dél-Amerikában telepedett le.

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2017/06/08/argentinaban_lett_hires_a_szabadsagharc_legfiatalabb_tabornoka/

 

Sokkolta a külföldi diákokat a tranzitzóna látványa

A határzárat is megnézték azok a külföldiek, akik egy nemzetközi egyetemi program részeként Szegeden tanulnak két hétig. A Berlinben, Prágában és más európai egyetemeken tanuló indiai, brazil diákokat sokkolta a tranzitzóna látványa.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/sokkolta_a_kulfoldi_diakokat_a_tranzitzona_latvanya/2521863/

 

Háborús bűnök az iskolákban?

Nem vicc, egy 11 éves brit kislány konkrétan ezzel „vádolta meg” az iskoláját, és az egészben az a legjobb, hogy tulajdonképpen valahol igaza is van.

http://www.csalad.hu/2017/06/08/haborus-bunok-az-iskolakban

 

A NASA bemutatta új űrhajósjelöltjeit

Az amerikai űrügynökség szerdán bemutatta 12 új, leendő asztronautáját, akiket földi orbitális pályát, illetve a mélyűrt célzó missziókra képez majd ki. Ők a 22. amerikai űrhajósosztály 1959 óta, emellett a legnépesebb, amelyet a NASA majd két évtizede kiválasztott.

http://www.hirado.hu/2017/06/08/a-nasa-bemutatta-uj-urhajosjeloltjeit/?source=hirkereso

 

Június 9.

 

Egyházi iskolákba tereli a kormány a gyerekeket

Egyházi iskolákba tereli a kormány a gyerekeket a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) szerint. A szervezet az állami és egyházi fenntartású intézmények támogatásainak vizsgálata alapján arra jutott, hogy bizonyos célokra az egyházi intézmények csaknem háromszor annyi forrást kaptak, mint az állami iskolák.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/egyhazi-iskolakba-tereli-a-kormany-a-gyerekeket-1396881

 

Másként jók

Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium? Jászberényi Lehel Vezér? Esetleg Mezőtúri Református Kollégium? Ugye nem hallottak még ezekről az intézményekről? Pedig e pillanatban az ország legjobb középiskolái.

http://nepszava.hu/cikk/1131565-maskent-jok

 

„Nagyon fontos az ismeretátadás, a tanítás, az oktatás”

Újabb öt évre nevezték ki idén tavasszal Tótha Péter Joelt a HM Tábori Rabbinátus élére. A vezető tábori rabbi a honvedelem.hu-nak elmondta: a szervezet egyik legfontosabb célja a zsidóság kultúrájának, történetének megismertetése.

http://www.honvedelem.hu/cikk/63738

Megosztás: