Lapszemle június 30. Lőtér nem, tablet igen!

június 30, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.3 (3 szavazat)

Nem lesz lőtér az iskolában, viszont 30 ezer ötödikes tableten kapja a tananyagot. Az előbbit a honvédelmi miniszter, az utóbbit az oktatási államtitkár ígérte.

                                                                                                                                

Ígéretekben amúgy sincs hiány, Palkovics László azt is mondta, a kormány kiemelt területként tekint a természettudományos oktatás feltételeinek javítására. Lapszemlénkben megismerheti még a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar öt tünetét, megtudhatja, hogy spórolnának a fóti gyermekváros lakóin, és, hogy kinek is jár ingyen tankönyv. Szülőként eligazítja lapszemlénk abban is, hogy miért nem kell nyúzni a nyáron tanulással a gyermeket, valamint jó tanácsokat is adunk fesztiválozni induló gyerekek anyukájának, apukájának. Büszkén tekintünk kitüntetett kollégáinkra, megismerheti őket. De olvashatnak arról a portréról is, amit nem emberkéz alkotott.

 

Június 23.

 

Nincs koncepció az oktatásban – Vekerdy Tamás a Mandinernek

„A mai magyar oktatásban nincs koncepció. Gróf Klebelsberg Kunónak volt” – mondja Vekerdy Tamás a Mandinernek. A neves pszichológus szerint Nyugat-Európában már mindenhol tudják, hogy a jövő iskolájában két dolog lesz fontos: a kreatív gondolkodás és a kritikai érzék. Vekerdy szerint mi gyűlöljük mind a kettőt. Úgy látja: a magyar iskolákban a kreativitást hadoválásnak, a kritikai érzéket pedig szemtelenségnek hívják

http://mandiner.hu/cikk/20170622_vekerdy_tamas_interju_magyar_oktatas_mandiner

 

Miért nem megy az iskolában a nyelvtanulás?

Egy magyar gyerek általában nyolc évig tanul idegen nyelvet az iskolában. Sokan nyelvvizsgát is tesznek, de nem egyértelmű, hogy képesek-e ezután útba igazítani egy turistát, meg mernek-e szólalni külföldön, egyetemi tanulmányaik alatt olvasnak-e idegen nyelvű szakirodalmat, munkájukban pedig tudják-e használni a nyelvet. A kormány úgy döntött, átfogó felmérést indít a mélyebb okok feltárására.

http://www.csalad.hu/2017/06/23/miert-nem-megy-az-iskolaban-a-nyelvtanulas

 

Budaörs nyert az állammal szemben, 765 millió forintos kártérítést kapott az iskoláiért

Budaörsnek adott igazat a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a város indított a magyar állam ellen „jogalkotással okozott kár” miatt. A városnak 765 millió forintos kártérítést plusz kamatokat ítéltek meg.

http://168ora.hu/budaors-nyert-az-allammal-szemben-765-millio-forintos-karteritest-kapott-az-iskolaiert/

 

Budaörs elindíthatja a dominót, óriásit bukhat az állam

Precedenst teremthet Budaörs magyar állammal szemben megnyert pere, több más település is visszaperelheti az iskolafenntartásra beszedett pénzt.

http://propeller.hu/itthon/3291071-budaors-elindithatja-dominot-oriasit-bukhat-allam?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Oktatás: a kormány inkább csak magával egyeztetne

„A kormány a párbeszédben hisz” – áll abban a kormányrendelet-módosításban, amellyel egy laza csuklómozdulattal kivágnák a szakszervezeteket az amúgy egyeztetés céljából létrehozott tankerületi tanácsból. Helyettük a döbbenetes legitimitású Nemzeti Pedagógus Karral ülnének le inkább – írja a pecsistop.hu.

https://szakszervezetek.hu/hirek/10661-oktatas-a-kormany-inkabb-csak-magaval-egyeztetne

 

Schmitt Mária tudta, hogy nem Dózsa van a képen és most a történészből csinálnak bűnbakot

Elismerte Horváth Miklós hadtörténész, hogy hibázott a Pruck Pál-Dózsa László-kép azonosításakor, de mint a Klubrádió Esti gyors című műsorában elmondta, 2016 tavaszán, mikor a képet azonosította, nem merült fel olyan információ, mely kétségbe vonta volna Dózsa László szavait. Horváth Miklós hadtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója az 1956-os Emlékévért felelős Közalapítvány munkatársaként foglalkozott a kép azonosításán. Ám amikor a Pruck család jelentkezett, és új információk birtokába jutott, majd Dózsa László is visszalépett, akkor már rájött, hogy Pruck Pál van a képen.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=209102

 

Kikerül az evolúció a középiskolás tantervből Törökországban

A török oktatási bizottság elnöke szerint vitatható, ellentmondásos, a diákok számára túlságosan is bonyolult, ezért kikerül a középiskolás tananyagból Törökországban az evolúció oktatása. A döntés várhatóan nagy felháborodáshoz vezet az ország világi ellenzéki köreiben - írta pénteken a The Guardian.

http://www.atv.hu/kulfold/20170623-megdobbento-lepesre-szanta-ra-magat-torokorszag/hirkereso

 

 A CEU rektora bízik benne, hogy lesz megegyezés

Tanszabadság/Globális kihívás címmel egész napos konferenciát szervezett a Közép-európai Egyetem, ahol a világ számos pontjáról - Bangladestől kezdve Törökországon át az Egyesült Államokig – érkeztek oktatók, hogy képet adjanak az adott intézmény illetve ország tanszabadságának helyzetéről. Az előadásokat és a panelbeszélgetéseket a CEU rektora, Michael Ignatieff vezette fel, mint a rendezvény házigazdája, aki utána interjút adott Csernyánszky Juditnak.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=209100

 

Június 24.

 

Kilencosztályos iskola jön? Egy dolog biztos, minden más kérdőjeles

Még mindig nem lehet tudni, bevezetik-e a kilenc évfolyamos általános iskolát, de ha igen, egy dolog biztos: nem 8+1 éves, hanem 1+8 éves lesz.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/24/kilencosztalyos_iskola_Balog_75ANZB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_24

 

Parragh László: Nekem nem lehet gesztust tenni

Egy nemzet akkor tud felemelkedni, ha értelmisége, vállalkozói az adott országhoz kötődnek. Hogy ennek felépítése milyen technikákkal történjen, azon lehet vitatkozni – így válaszolt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke lapunknak adott interjújában arra, hogy belefér-e a polgári Magyarország eszményébe például Mészáros Lőrinc gazdagodása. Az MKIK vezetője arról is beszélt, nem hívná meg villásreggelire a Magyarországon átvonuló migránsokat; a felesége monetáris tanácsba történő kinevezése az ország szempontjából is jó döntés volt, a szakképzés átalakításának értékeléséről pedig még a kormányzattal is vitában állnak.

https://mno.hu/belfold/parragh-laszlo-nekem-nem-lehet-gesztust-tenni-2404815

 

Ferge Zsuzsa: A kormány a zsigeri gyűlöletre játszik a tudás ellenében

Ferge Zsuzsa: A kormány a zsigeri gyűlöletre játszik a tudás ellenében

Ilyen romboló, jövőt pusztító időszak, mint most, a nyílt diktatúrákat kivéve, nem volt még Magyarországon – állítja a szociológus.

http://hvg.hu/itthon/201716__ferge_zsuzsa_a_szegenysegrol_a_tuntetesekrol__megszunt_kozugyek#rss

 

Még több ingyenes képzés indul, 21 felsőoktatási intézményben lehet jelentkezni

A meglévő négy mellett két informatikai vállalkozással bővült a Programozd a jövőd! program, amely 21 felsőoktatási intézményben indít díjmentes képzéseket, elsősorban informatikus hallgatóknak - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/6/24/ingyenes_informatikai__kepzesek_9D8SSC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_24

 

A mese 10 pozitív hatása a gyerekre

Ha meséről beszélünk, akkor határozottan el kell különíteni a hallott és nézett meséket, azaz a tévé, számítógép kínálta mesefilmeket és a felolvasott vagy fejből mondottakat. A két meseélmény egyáltalán nem ugyanazt az élményt adja a gyereknek. A dallamosan, ritmikusan hallott mese az, ami felszabadítja az ember fantáziáját. Amikor a gyermek a mesét hallgatja, nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel: fantáziaképeket alkot, ami segíti őt a felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában. Ez egy lassú, belső mozi, amely képekbe oldja fel a benső feszültséget.

http://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/A_mese_10_pozitiv_hatasa_a_gyerekre?aid=20170624131037

 

Ne hagyjuk annyiban! A gyermekkori ágybavizelés hatásai

Sok család életét keseríti meg a gyerek éjszakai bepisilése, orvosi szóval az enurézis nokturna (EN). Sokan szégyellik, igyekeznek titkolni, nem vagy nem időben kérnek segítséget. A titkolózás sokszor a családon belül is megvan, sőt maga a gyerek is szégyelli szülei előtt a dolgot. Pedig nem ritka problémáról van szó, mert a 4 és 15 év közötti gyerekek körülbelül 10 százalékát érinti.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/21037/a-gyermekkori-agybavizeles-hatasai

 

Ezt tegyük, hogy a nyaralás ne fülgyulladással érjen véget

A strandszezon kezdetével egyre több felnőtt és gyerek szenved hallójárat-gyulladás miatt. A betegség megelőzhető, de a kialakulására hajlamosíthat a túl kevés és a túl sok fülzsír – mondta a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/24/ezt_tegyuk_hogy_a_nyaralas_ne_fulgyulladassal_erjen_veget/

 

 

Június 25.

 

A pörköltevés fontosságáról beszélt Balog Zoltán

A Karcagi Birkapörkölt Fesztiválon adott miniszteri hitvallást Balog Zoltán - ez látható a kormánypárti politikus Facebook-oldalára feltöltött videón.

http://sztarklikk.hu/kozelet/a-porkolteves-fontossagarol-beszelt-balog-zoltan/325764/

 

Mi a túrónak rendezünk vizes világbajnokságot? Vekerdy Tamás keményen bírálta Orbánékat

Miért vizes világbajnokságra megy el a pénz az oktatás helyett? - kérdezi a pszichológus. Vekerdy Tamás a Mandinernek adott hosszú interjúban firtatja ezt.

http://sztarklikk.hu/kozelet/mi-a-turonak-rendezunk-vizes-vilagbajnoksagot-vekerdy-tamas-kemenyen-biralta-orbanekat/325744/

 

Egy magyar tanár feladta az olasz tanár házifeladatát, amely visszaadja a hited mindenben

"Egy olasz tanár olyan házifeladat-listát adott fel a nyárra, ami visszaadja a hited mindenben" - írta két éve és tíz napja az élet és a lélek rezdüléseire mindig is érzékeny kollégánk, Totoro Ernő, amikor először, és magyarul tán elsőként számolt be Cesare Cata, a fermói Don Bosco középiskola tanárának bakancslistájáról, amit házi feladatként adott fel diákjai számára.

https://444.hu/2017/06/25/egy-magyar-tanar-feladta-az-olasz-tanar-hazifeladatat-amely-visszaadja-a-hited-mindenben?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=egy-magyar-tanar-feladta-az-olasz-tanar-hazifeladatat-amely-visszaadja-a-hited-mindenben

 

És akkor a raktárosok kétszer annyit keresnek, mint az egyetemi oktatók

És akkor a raktárosok kétszer annyit keresnek, mint az egyetemi oktatók

Átlépte a bűvös 300 ezer forintos határt a magyar átlagkereset, de úgy, hogy az egyetemi oktatókat lekörözték az Aldi raktárosai.

http://hvg.hu/gazdasag/20170625_Es_akkor_heti_gazdasagi_osszefoglalo_orban_macron_aldi_nagyi_budaors_kivi_raktaros_fizetesek?s=hk

 

Komoly összeget kap a zalaegerszegi felsőoktatás a kormánytól

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények mintegy 3 milliárd forint támogatást nyertek el a helyi gazdaság igényeit szolgáló kutatási kapacitások fejlesztésére, valamint duális képzésre - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szombaton Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/25/Komoly_osszeget_kap_a_zalaegerszegi_felsook_7K04TT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_25

 

Janikovszky: „Nem elég a kritikus tömeg, illetve nem elég kritikus a tömeg”

Janikovszky: „Nem elég a kritikus tömeg, illetve nem elég kritikus a tömeg”

Nem nyereségvágyból, hanem féltékenységből vette meg a kilencvenes években a Móra Kiadót, hogy édesanyja, Janikovszky Éva életművét megmentse. Nemrég Hatszin Teátrum néven gyerekszínházat is létrehozott, az utcai politizálást és az improduktív fanyalgást illetően viszont csökkent a lelkesedése, amióta a Janikovszky iskolát 2010-ben nem sikerült megmenteni. HVG-Portré Janikovszky Jánosról, aki a Kire ütött ez a gyerek? című gyerekkönyvet is ihlette.

http://hvg.hu/itthon/20170625_Janikovszky_Nem_eleg_a_kritikus_tomeg_illetve_nem_eleg_kritikus_a_tomeg?s=hk

 

Június 26.

 

Gémesi: A kormány csak saját magával tárgyal

Kihagynák a pedagógus-szakszervezeteket a hamarosan létrejövő tankerületi tanácsokból – a testületben csak olyanok szerepelnének, akiket Balog Zoltán jóváhagyott. Az érdekképviseletek tiltakoznak a rendelettervezet ellen.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/gemesi-a-kormany-csak-sajat-magaval-targyal-1398091

 

Feltételekkel támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar a Taigetosz-törvényként elhíresült jogszabályváltozást

Az NPK egyetért a "felmentések kivezetésének pozitív irányú jogalkotói szándékával".

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/26/Feltetelekkel_tamogatja_a_Nemzeti_Pedagogus_LV5ZHL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_26

 

Daróczi Gábor: Hátrányban az állami iskolák

2017. január 1-jétől teljessé vált az oktatási rendszer államosítása. Az állam már nemcsak a tanárok béréért, hanem az iskolák fenntartásáért is teljes felelősséget vállalt. Az önkormányzatok csak az épületeik tulajdonjogát tarthatták meg, az iskolák működésébe nincs közvetlen beleszólásuk. Az államosítás mellett felhozott legfontosabb érv az elkülönítés elleni fellépés volt, de minden erre vonatkozó kutatás a növekvő szegregációt és annak kedvezőtlen hatásait jelzi. Az államosítás másik indoka az volt, hogy az önkormányzatok eltérő pénzügyi helyzetéből fakadó színvonalkülönbségeket így ki lehet küszöbölni.

http://168ora.hu/daroczi-gabor-hatranyban-az-allami-iskolak/

 

“Meggyűlöltették velem ezt az országot!” – Többdiplomás tanítványaim költöznek külföldre

Torokszorító igaz történet következik a vallástudós Gábor Györgytől. “Múlt hét szerdán vizsgáztattam (nem mondom meg, melyik egyetemen, milyen szakosokat). A vizsga végén az egyik tanítványom odalépett hozzám és mondta: Tanár úr, szeretnék elköszönni. Mit sem sejtve válaszoltam: szép nyarat! Örökre – mondta, én meg hülyén bámultam rá.

http://nyugatifeny.hu/2017/06/26/meggyuloltettek-velem-ezt-az-orszagot-tobbdiplomas-tanitvanyaim-koltoznek-kulfoldre

 

A brit kormány azt akarja, hogy a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok ne lépjenek le az országból a Brexit után

Theresa May brit miniszterelnök szerint a jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a Brexit után.

https://444.hu/2017/06/26/a-brit-kormany-azt-akarja-hogy-a-nagy-britanniaban-elo-unios-allampolgaroknak-ne-lepjenek-le-az-orszagbol-a-brexit-utan?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-brit-kormany-azt-akarja-hogy-a-nagy-britanniaban-elo-unios-allampolgaroknak-ne-lepjenek-le-az-orszagbol-a-brexit-utan

 

Üzent a szülőknek Parragh László: "rossz beidegződés", hogy azt hiszik, érettségivel minden ajtó megnyílik

"Ma a szülők meg vannak győződve róla, hogy ha a gyereknek van egy érettségije, minden ajtó nyitva áll előtte. Ez rossz beidegződés" - mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/26/Parragh_Laszlo_kozepiskola_szulok_VHQENX

 

Botrány a szakmai érettségin: a Tanítanék, a CKP és a TASZ jogsegélyt kínál az érintetteknek!

Hiába az érintettek tiltakozása, a kormány mégiscsak lenyomta 30.000 szakgimnazista torkán az előkészítetlen érettségit. Az eredmények sajnos a félelmeket igazolták: hibás feladatsorok a gépészeti szakérettségin, nyelvi hibák a kéttannyelvűek írásbelijében, elmaradt könnyítések a tanulási nehézségekkel küzdőknek – hogy csak néhány példát említsünk. Fontos, hogy minden diák jelezze az őt ért méltánytalanságokat, ebben próbál segíteni több civil szervezet.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/06/26/botrany_a_szakmai_erettsegin_a_tanitanek_a_ckp_es_a_tasz_jogsegelyt_kinal_az_erintetteknek

 

Megjelent magyarul a diktátorbuktatás kézikönyve

Soros Györgyön és szervezetein kívül talán senki sem gyűlöltebb a világ autokratikus rendszereiben, mint a szerb Szrgya Popovics és csapata. Popovics biológushallgatóként szállt be a Szlobodan Milosevics rendszerével szembeni ellenállásba, alapítója és meghatározó alakja volt a Milosevics megdöntésében főszereplő Otpor! (Ellenállás) nevű szervezetnek. 

https://444.hu/2017/06/26/megjelent-magyarul-a-diktatorbuktatas-kezikonyve?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=megjelent-magyarul-a-diktatorbuktatas-kezikonyve

 

Balog: biztos alapokon nyugvó, versenyképes felsőoktatás a cél

A felsőoktatásról tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy biztos alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a nemzetközi és a munkaerőpiaci igényekhez igazodó felsőoktatási rendszert akarnak teremteni - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/balog-biztos-alapokon-nyugv--versenykpes-felsoktats-a-cl-20170625.html

 

Nem foglalkoznak Soros Györggyel a vásárhelyiek

Nem foglalkoznak Soros Györggyel a vásárhelyiek

Hatvanmillió forinttal támogatta Hódmezővásárhelyt a Soros György által alapított Roma Oktatási Alap (REF) 2008 és 2012 között - bányászta elő a Népszava. Utánajártunk, hogy mi a vásárhelyiek véleménye az üzletemberről.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/nem_foglalkoznak_soros_gyorggyel_a_vasarhelyiek/2523956/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Fizethet az állam - Precedensértékű lehet, ha a város győz a perekben

Nyert a budaörsi önkormányzat az állammal szemben abban a polgári perben, amit a város azért indított, hogy ne kelljen szolidaritási hozzájárulást fizetnie az elvett iskolái után. A Fővárosi Törvényszék 765 millió forintot ítélt meg Budaörs számára első fokon, de a per jövő év januárjában folytatódik, egyelőre csak a 2017 januárjától áprilisig befizetett összegek ügyében rendelkeztek.

https://www.vasarnapihirek.hu/friss/fizethet_az_allam

 

Az álhírportálok szintjén mozog az egyetemi gyógynövénytankönyv

Az egy évvel ezelőtt egyetemmé alakult Eszterházy Károly Főiskolán pedagógusokat és bölcsészeket képeznek, oktatnak természettudományokat, gazdaság- és társadalomtudományokat is. Egyik képzésükhöz készült az a gyógynövény- és drogismereti tankönyv, amely a napokban kiverte a biztosítékot a témában jártas szakemberek körében. A néhány éve a TÁMOP pályázati konstrukció keretében készült kiadványban olyan megállapítások is találhatók, amelyekkel általában a tudománytalan álhíreket terjesztő alternatívmedicina-oldalakon találkozhat az olvasó

https://mno.hu/belfold/az-alhirportalok-szintjen-mozog-az-egyetemi-gyogynoveny-tankonyv-2404676

 

A multik átvállalják a pórul járt diákok kifizetését

Ahogy arról mi is beszámoltunk rengeteg diákot érint az I Love Diákmunka iskolaszövetkezet fizetésképtelensége, most úgy tűnik mégis hozzájuthatnak elmaradt bérükhöz azoknak a cégeknek köszönhetően, ahová kiközvetítették őket. A konkurens szövetkezetek pedig elkezdték átszerződtetni a bajba került cégnél dolgozó fiatalokat - írja a HVG.

https://www.hrportal.hu/hr/a-multik-tvllaljk-a-prul-jrt-dikok-kifizetst-20170625.html

 

„Békén kell hagyni a gyerekeket” – Interjú egy 92 éves, legendás óvónővel

Kilecvenkét éves, de tettre kész, mint egy fiatal nő. „Rugékonynak” kell lenni, ez a fő mottója, ami sok mindent jelenthet: rugalmasságot, kreativitást, ötletességet, szelídséget, olyan erőt, hogyha megcibál az élet (márpedig őt megcibálta), akkor sem törsz el. Ötvenhét évig vezette a magánóvodáját, összesen 700 „gyereke” volt ez idő alatt, köztük neves művészek, rendezők, operaénekesek, zenészek. Finy Petra interjúja Karlócai Mariannal.

https://wmn.hu/wmn-life/46992-beken-kell-hagyni-a-gyerekeket---interju-egy-92-eves-legendas-ovonovel

 

Meghalt Dévény Anna gyógytornász

Aki valaha is aggódott a gyermeke mozgásfejlődésért, hallott róla és a módszeréről. Dévény Annát életének 81. évében érte a halál. "Nem a helyemet kell átadnom, hanem a zászlót. Remélem, lesznek, akik viszik" - mondta három éve a hvg.hu-nak.

http://hvg.hu/elet/20170626_deveny_anna_meghalt

 

Ezeket a memoritereket tanultátok iskolában. Hányra emlékeztek?

Egyperces teszt, amiből kiderül, hogy mennyire vagytok képben az iskolai memoriterekkel. Ti hányra emlékeztek belőlük? Teszteljétek le itt:

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/6/26/Iskolai_memoriterek_kviz_5T0D4U#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_26

 

Elkezdődtek a nyári karbantartási munkák a debreceni iskolákban

Debrecen - A tankerülethez tartozó valamennyi intézményben, tehát összesen 42-ben lesz kisebb-nagyobb felújítás a következő hetekben.

http://www.dehir.hu/debrecen/elkezdodtek-a-nyari-karbantartasi-munkak-a-debreceni-iskolakban/2017/06/26/

 

Kiürítették az oktatásügyi minisztériumot, fenyegető levél érkezett

A szlovákiai oktatásügyi minisztérium hétfőn délben kapott egy e-mailt, amelyben egy ismeretlen azt írta, hogy bombát rejtett el az épületben.

http://faktor.hu/faktor-bombariado-szlovakia-oktatasugy-kiuritettek-fenyegeto-e-mail?source=hirkereso

 

Június 27.

 

A pedagógusok nem tolongtak azért, hogy jelentkezzenek a gyorsított minősítésre

Az automatikus felminősítésből kihagyott pedagógusok alig több mint hatodának sikerült csak a magasabb fizetéssel járó Pedagógus II. kategóriába lépnie a tanári életpályán – derült ki az Oktatási Hivatal lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

https://mno.hu/belfold/a-pedagogusok-nem-tolongtak-azert-hogy-jelentkezzenek-a-gyorsitott-minositesre-2405195?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Budaörsön attól félnek, jövőre még több pénzt vesz el az állam

„Ha egyszer államosították az önkormányzati iskolákat, ha egyszer elvesznek rengeteg pénzt, akkor az a minimum, hogy a feladatát, vagyis az iskolák fenntartását lássa el az állam” - erről Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt Mészáros Antóniának.

http://www.atv.hu/belfold/20170627-budaorson-attol-felnek-jovore-meg-tobb-penzt-vesz-el-az-allam/hirkereso

 

Sem eszköz, sem tudás – emiatt nem megy az oktatás digitalizálása

Az iskolákban nincsenek megfelelő eszközök, a tanárok pedig lemaradtak a diákoktól – ezek is akadályozzák a digitális oktatás terjedését, állítja a Fujitsu egy nemzetközi kutatása. A magyar helyzet is hasonló.

http://bitport.hu/sem-eszkoz-sem-tudas-emiatt-nem-megy-az-oktatas-digitalizalasa

 

Informatikai tudás érthetően és ingyen: elindult a HelloWorld Online

Hiánypótló, a modern informatikai oktatást népszerűsítő weboldal fókuszában a programozás és a robotika népszerűsítése, valamint a szülők edukációja áll.

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Informatikai-tudas-erthetoen-es-ingyen-elindult-a-HelloWorld-Online/4467/

 

Nem olyan jó mások után szemetet szedni, mint miniszteri fizetésért hülyeségeket beszélni

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart Demeter Márton egyetemi oktató Facebook-posztja. A tanár a bejegyzésében összehasonlította egy egyetemi docens és egy áruházi raktáros fizetését. A poszt a publikálás után saját életre kelt. Az írás alatt előbb a tanárral kezdtek szenvedélyesen vitatkozni a kommentelők, majd végül már egymással is ment a veszekedés. Mindeközben a poszt már jóval ezer fölötti megosztásnál járt, erre pedig a sajtó is felfigyelt. Miután kicsit lenyugodtak körülötte a kedélyek, megkérdeztük az egyetemi tanárt, hogy hogyan élte meg ezt a pár mozgalmas napot, de azt is megpróbáltuk kiszedni belőle, hogy szerinte mennyit kéne kapnia egy áruházi raktárosnak.

https://szakszervezetek.hu/hirek/10696-nem-olyan-jo-masok-utan-szemetet-szedni-mint-miniszteri-fizetesert-hulyesegeket-beszelni

 

Itt az új egyetemi rangsor, amely sok mindent elárul az oktatás minőségéről

Külföldön, például Nagy-Britanniában akarsz továbbtanulni, ezért ki szeretnéd deríteni, melyik egyetemen kaphatsz minőségi képzést? Előre szólunk: nem lesz könnyű dolgod, ugyanis minden évben több - más-más szempontok alapján összeállított - felsőoktatási rangsor, vagyis league table jelenik meg. A legjobb döntéshez érdemes több listát is végigböngészni, és azt sem árt tudni, melyik mi alapján rangsorolja az intézményeket.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/27/brit_egyetemi_rangsor_oktatas_minosege_75BVAF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_27

 

Ne kényszerítsék a gyerekeket a kilátástalan szakképzésbe!

Nem, Parragh László nem bír leállni. Úgy tűnik, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke eltökélte, hogy háborút indít a gimnáziumok ellen, nem törődve bele a szakképzési rendszer kudarcába, és nem törődve azzal, hogy mekkora felelőtlenség az, amit csinál.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/06/27/ne_az_allam_dontse_el_ki_milyen_iskolaba_jarhat

 

Ezek a legmenőbb OKJ-s képzések a nőknél

A nők körében legnépszerűbb OKJ-s képzések Top listája szerint továbbra is a pénzügyi-gazdasági területek vonzzák legjobban a hölgyeket, de egyre többen választják a sportedzői képzést is.

http://www.origo.hu/gazdasag/20170627-a-legkaposabb-okj-s-kepzesek-a-nok-koreben.html

 

Hogyan lesz ebből béremelés a tanítóknak Szlovákiában?

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás párt képviselője, Branislav Gröhling felszólította Peter Plavčan szlovák oktatási minisztert (a fotón), hogy szeptemberig oldják meg a tanítók fizetésemelésének kérdését.

http://kamaraonline.hu/cikk/hogyan-lesz-ebbol-beremeles-a-tanitoknak-szlovakiaban

 

Nem lesz népszavazás a CEU-ról

A Kúria jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely megtagadta a CEU-ügyben benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését. A Sebián-Petrovszki László DK-pártigazgató által magánszemélyként benyújtott kérdés úgy szólt:

http://24.hu/belfold/2017/06/27/nem-lesz-nepszavazas-a-ceu-rol/

 

Túlfinanszírozott labdarúgás, alulfinanszírozott oktatás

Pay to win. Azaz „fizetni a győzelemért”. Bár eredete az online játékok területe, de a labdarúgással kapcsolatban is sokat hallom emlegetni – kis csapatok szurkolóinak közkedvelt kifejezése ez. Általában a legnagyobb értékű klubok számára (Real Madrid, Bayern stb.) tartják fenn ezt a pejoratív titulust, valahogy szemet hunyva afölött, hogy az ő keményen dolgozó kis csapatának, például a Hoffenheimnek is egy szerénynek nem mondható, 41 milliárd forintos játékoskerete van. 

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/06/27/pay_to_win/

 

Az egész régió növekedését fenyegeti a munkaerőhiány

A társadalmak elöregedése és a nyugat felé való kivándorlás miatt Közép-Európában egyre kevesebb a szabad a munkaerő, különösen a képzett munkavállaló. A régiós országok próbálnak választ adni a kihívásokra, azonban a megoldás leginkább az oktatás színvonalának javításában rejlik, amelynek eredményei ugyanakkor csak hosszabb távon jelennek meg. Éppen ezért valószínű, hogy a régió növekedési potenciálja középtávon vissza fog esni - írja a Financial Times nyomán a Portfolio.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/10692-az-egesz-regio-novekedeset-fenyegeti-a-munkaerohiany

 

A romániai magyar nyelvű oktatás számára kedvező döntések születtek

A román szenátus ügydöntő házként több olyan törvénymódosítást fogadott el kedden, amelyek kedveznek a romániai magyar diákoknak, pedagógusoknak és az egyházi oktatásnak.

http://magyaridok.hu/kulfold/romaniai-magyar-nyelvu-oktatas-szamara-kedvezo-dontesek-szulettek-1880461/

 

Rejtélyes okokból nőtt az év eleji halálozás

Kereken 27 ezer ember halt meg az év első hónapjaiban. A KSH szerint az adatokért az influenza a felelős, más szakemberek szerint viszont a hazai lakosság egészségi állapota folyamatosan romlik.

http://nepszava.hu/cikk/1133164-rejtelyes-okokbol-nott-az-ev-eleji-halalozas

 

Gyászol a Szépművészeti Múzeum: elhunyt Garas Klára, több mint 20 évig vezette az intézményt

Életének 98. évében hétfőn elhunyt Garas Klára művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum egykori főigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja - közölte az MTI-vel kedden a múzeum. Az intézményt több mint húsz évig vezető Garas Klárát a Szépművészeti Múzeum saját halottjának tekinti.

http://www.blikk.hu/sztarvilag/kultura/elhunyt-garas-klara-szepmuveszeti-muzeum/dy9bx9w?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Június 28.

 

A magyar iskola megbetegíti a gyerekeket – Vekerdy Tamás az oktatási rendszerről

Évtizedek óta kritizálja az oktatáspolitikát, de úgy látja, most minden eddiginél rosszabb irányba megyünk. Részlet a legfrissebb Magyar Narancsból.

http://magyarnarancs.hu/lelek/a-magyar-iskola-megbetegiti-a-gyerekeket-vekerdy-tamas-az-oktatasi-rendszerrol-104979

 

Fordulat az iskolai lőterek ügyében

A lőtereket a sportolási lehetőségek bővítése céljából mérték fel - mondta a Magyar Időknek adott interjújában a Klebelsberg Központ elnöke. Solti Péter úgy fogalmazott, akkor valósulhat meg, ha az iskola igényli - idézi szavait az InfoRádió.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/fordulat_az_iskolai_loterek_ugyeben.642603.html

 

Ez fáj igazán a kormánynak és Parragh Lászlónak

A második Orbán-kormány számára a szakképzés jelenti a magyar oktatási rendszer megújításának alapját, de egy friss kormányzati jelentés arról árulkodik, hogy az intézkedések ellenére egyre rosszabb eredményeket produkál a középfokú képzési szint. A gimnáziumok népszerűsége töretlen, sőt, mind többen csak ezekbe az iskolákba kerülve látják biztosítottnak a jövőjüket - áll az mfor.hu összegzésében.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ez_faj_igazan_a_kormanynak_es_parragh_laszlonak.642619.html

 

A cél a barátságos iskolai közeg

Solti Péter: Ma már nem az a kérdés, jó-e az új rendszer, hanem az, hogyan tehető még jobbá.

Sikeresen lezajlott az állami intézményfenntartás decentralizációja – mondta a lapunknak adott tanév végi interjúban Solti Péter. A Klebelsberg Központ elnöke az 59 tankerület kapcsán arról is beszélt: ma már nem az a legfőbb kérdés, jó-e az új rendszer, hanem az, miként lehet még jobban működtetni. Jelezte: a tankerületi központok rendelkeznek valamennyi feladathoz a szükséges forrással, így már nem fordulhat elő, hogy nem fizetnek ki túlórákat, vagy nem teljesítik időben az iskolák eszközigénylését.

http://magyaridok.hu/belfold/cel-baratsagos-iskolai-kozeg-1873729/

 

Szálljunk le a Tajgetoszról!

Árnyékban lévő világ Magyarországon a különböző tanulási, beilleszkedési gondokkal küzdő gyermekek helyzete. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy durva politikai vitában Tajgetosz-törvénynek titulálták a közoktatási törvény nem régi módosítását, holott a gyógypedagógiai szakmai szervezetek támogatják. Összeállításunkban arra jutottunk: nem erről és nem így kellene beszélni.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/szalljunk_le_a_tajgetoszrol

 

Kevés a nevelőszülő

Magyar és külföldi nevelőszülőket és gyerekeket lát vendégül hat napon át Siófokon a Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség. Amíg a családok élvezhetik a balatoni nyaralást, addig a szakemberek a nevelőszülői továbbképzésekről is tárgyalnak a 11-dik alkalommal megszervezett Nemzetközi Nevelőszülői Konferencián . A MAGYISZ kiemelt figyelmet fordít az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarokkal való kapcsolattartásra.

http://www.somogytv.hu/cikkek/120618

 

Egyre gyakrabban váltunk szakmát – Boda József: Orrunk előtt zajlik a robotizációs forradalom

A most általános iskolába kerülő gyerekek kétharmada olyan munkát fog végezni, amely ma még nem is létezik – állítja a 168 Órának Boda József, a Codecool informatikai iskola alapítója, ügyvezetője. Mint mondja, egyfelől azt látni, hogy akad néhány terület, ahová már betört a robotizáció, ám ennél gyakoribb és ismerősebb látvány, hogy a jászsági falvakból összeszedik a buszok az embereket, és elviszik őket egy városi összeszerelő üzembe. Pedig a robotozáció el­­ke­­rül­­he­­tet­­len, föl kell készülni rá, ami őrületes kihívás.

http://168ora.hu/egyre-gyakrabban-valtunk-szakmat-boda-jozsef-orrunk-elott-zajlik-robotizacios-forradalom/

 

Nagyon rosszul jártak a pénzükre váró diákmunkások, mindent visz a NAV

Hétvégén írta meg a hvg.hu, hogy multicégek segíthetnek a fizetésképtelenné vált I Love Diákmunka iskolaszövetkezet bajba jutott diákjain. Csakhogy közbeszólt az adóhatóság: a NAV azzal jelentkezett az érintett cégeknél, hogy minden pénzre a felhalmozott adótartozás fedezeteként van szükség, ezért nem fizethetnek közvetlenül a bérükre váró fiataloknak. Vagy ha mégis, azt valószínűleg elbuknák, így érhetően már nem lelkesednek annyira a megmentő szerepért.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/28/I_Lobe_Diakmunka_nem_fizethetnek_a_cegek_F4BTX7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_28

 

500 eurós ösztöndíj a német parlamentben magyar diákoknak: lehet jelentkezni

Már lehet jelentkezni arra a németországi ösztöndíjprogramra, melynek keretében a német parlament alsóházában egy képviselő mellett tanulhatnak az egyetemisták, illetve a frissen végzettek.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/28/Egyetem_mellett_a_nemet_parlamentben_dolgoz_RDCRRE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_28

 

Új Nemzeti Kiválóság Program 2017 - Pótmeghirdetés négy felsőoktatási intézmény számára

Pótmeghirdetés a Nemzeti Felsőoktatási Kiválóság Ösztöndíj (Új Nemzeti Kiválóság Program) 2017/2018. tanévi Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíjpályázat és a Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíjpályázat Pályázati Kiírásai kapcsán négy állami felsőoktatási intézmény részére

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/potmeghirdetes-a-nemzeti-felsooktatasi-kivalosag-osztondij-uj-nemzeti-kivalosag-program-2017-2018-tanevi-felsooktatasi-alapkepzes-hallgatoi-kutatoi-osztondijpalyazat-es-a-felsooktatasi-mesterkepzes-hallgatoi-kutatoi-osztondijpalyazat-palyazati-kiirasai

 

Lex CEU - Orbán küldöttje tárgyal, az AB döntése csúszik

Várhatóan csak a nyári szünet után, ősszel dönt az Alkotmánybíróság (AB) arról a beadványról, amelyben ellenzéki pártok támadták meg az április elején elfogadott lex CEU-t, azaz a felsőoktatási törvény módosítását. Bár nem sietik el a döntést, Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai ügyekért felelős helyettes államtitkára már tegnap megbeszélést folytatott San Marinóban a lex CEU ügyében.

http://nepszava.hu/cikk/1133289-lex-ceu---orban-kuldottje-targyal-az-ab-dontese-csuszik/

 

Ferenc pápa: a menedékkérő táborok néha a pokolra hasonlítanak

Ferenc pápa a menedékkérők táborait a pokolhoz hasonlította a Szent Péter-bazilikában szerdán tartott szertartáson, majd bíborosi rangra emelt öt egyházi vezetőt, írja az MTI. Továbbá felszólította az egyház tagjait, nézzenek szembe korunk valóságával és szenvedésével.

http://index.hu/kulfold/2017/06/28/ferenc_papa_biboros_menedekkero/

 

Az ELTE kutatói kézben nevelt farkasok és az ember viszonyát vették szemügyre legújabb kutatásuk során.

A farkas is képes személyes kapcsolatot kialakítani az őt nevelő emberrel – derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszéke kutatóinak vizsgálatából, amelynek eredményei a Royal Society Open Science nemzetközi szakfolyóiratban jelentek meg.

http://www.hirado.hu/2017/06/28/a-farkas-is-kialakithat-szemelyes-kapcsolatot-az-emberrel/?source=hirkereso

 

Képtelenségnek tűnik, de tényleg nem ember alkotta

Lenyűgözte a műértőket, mikor bemutatták a maradéktalanul tökéletes Next Rembrandt portrét. Pedig nem is az Éjjeli őrjárat alkotója festette. Hanem egy új, mesterséges intelligencia alkotta a 17. századi mester, Rembrandt Harmenszoon van Rijn több ezer alkotásának elemzése és technikájának elsajátítása után.

http://www.hirado.hu/2017/06/27/keptelensegnek-tunik-de-tenyleg-nem-ember-alkotta/?source=hirkereso

 

Rajzfilmsorozat készül a Toldiból

toldirajzfilmsorozat.jpg

Egymilliárd forint forrást biztosít a kormány az Arany János Toldi című elbeszélő költeménye alapján készülő 12 részes rajzfilmsorozatra - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

http://www.heol.hu/szines/egyperces/rajzfilmsorozat-keszul-a-toldibol-734506/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Egy vízcseppben a világ - ahogy a roma gyerekek látják

Egy vízcseppben a világ - ahogy a roma gyerekek látják

Kosárkák, szalmabábok, szövött és fonott játékok, természetfotók – mind-mind hátrányos helyzetű, tehetséges roma gyermekek munkái, melyekből szerdán nyílt kiállítás az Ártium üzletház első emeletén, Nyíregyházán.

http://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2017/06/egy-vizcseppben-a-vilag-ahogy-a-roma-gyerekek-latjak

 

Válogatás a legviccesebb iskolai dolgozatokból

A kreatív de felkészületlen diákok mindig is tudtak olyan dolgozatokat írni, amiken nemcsak a tanár, de mindenki más is jókat derülhet.

http://lemon.hu/2017/06/28/legviccesebb-iskolai-dogozatok/

 

Június 29.

 

Az Egri Tankerület Kiváló Pedagógusa lett Balogh Éva

2017. június 6-án az Egri Tankerületi Központ által rendezett pedagógus napi ünnepségen iskolánk nyugdíjba vonuló tanára, gyermekvédelmi felelőse az Egri Tankerület Kiváló Pedagógusa kitüntetésben részesült. Már első éves főiskolásként fontosnak érezte, hogy a pedagógusok érdekeit, szakmai elismertségét képviselje. Ennek egyik útjául a Pedagógusok Szakszervezetében való munkát választotta. Negyven éve munkálkodik ezen a területen, 27 éve vezetőként is. 2013-tól a Heves megyei szervezet vezetőjeként segíti kollégái érdekvédelmi munkáját. Az idei tanév végén 40 éves pályafutását lezárva nyugdíjba vonul, sokoldalú személyiségének pótlása komoly feladatot fog jelenteni az iskola számára. Egész életpályát átívelő, színvonalas, sokoldalú, elkötelezett, példamutató oktató-nevelő munkája alapján méltó a kitüntetésre.

http://tinodi-eger.hu/hu/aktualis/hirek/c/az-egri-tankerulet-kivalo-pedagogusa

 

Botrány az érettségin: belebukott a tételkészítő

Lemondott a tételkészítő bizottság vezetője, mert bár az átlagosnál jobb eredményt értek el a diá­kok az ágazati komplex szakmai érettségi írásbeli vizsgákon, a gé­pészetvizsgán nem ez volt jellemző, ráadásul a feladatsor is hibás volt – tudta meg a Magyar Idők.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/29/botrany_az_erettsegin_belebukott_a_tetelkeszito/

 

Utolsó esély: ha 2020-ig nem rakjuk rendbe az oktatást, utána már késő lesz

A jelenlegi, 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarország rendelkezésére álló fejlesztési támogatás páratlan, ugyanakkor az utolsó lehetőséget jelenti hazánk számára arra, hogy a tudásalapú világgazdaságban versenyképes hazai felsőoktatás jöjjön létre – egyebek közt erről ír a Brüsszelt más kérdésekben megállítani kívánó kormányzat a Magyar Nemzet által megismert, 2020-ig szóló felsőoktatási cselekvési tervben. A dokumentum számtalan célkitűzést és azok megvalósítását sorolja fel, amelyek jelentős részét uniós forrásokból kívánják megvalósítani.

https://mno.hu/belfold/utolso-esely-ha-2020-ig-nem-rakjuk-rendbe-az-oktatast-utana-mar-keso-lesz-2405528?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Kompetenciamérés, nulladik évfolyam – komoly változások jöhetnek a felsőoktatásban

A frissen felvett hallgatók számára is kompetenciamérést vezetnének be, a rosszul teljesítőket felzárkóztató kurzusokra küldenék - idézi a Magyar Nemzet a kormányzat felsőoktatási cselekvési tervét.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/29/kompetenciameres_nulladik_evfolyam_-_komoly_valtozasok_johetnek_a_felsooktatasban/

 

Kiemelt terület a természettudományos oktatás feltételeinek javítása

A kormány kiemelt területként tekint a természettudományos oktatás feltételeinek javítására - mondta az MTI-nek a Science on Stage (Tudomány a színpadon) oktatási fesztivál csütörtöki debreceni megnyitóját követően az oktatásért felelős államtitkár.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kiemelt-terulet-a-termeszettudomanyos-oktatas-felteteleinek-javitasa

 

Kinek jár ingyen a tankönyv szeptembertől? Itt a válasz

Az idei tanévtől bővül az ingyenes tankönyvellátásban részt vevők köre. Idén már az 5-8. osztályokban is bevezetik az ingyenes tankönyveket, ami lényegében mindenkinek jár, nem csak az arra rászorultaknak. Emellett egy rendelet arról is dönt, hogy 2017-től már a kilencedik osztályosok is ingyen kapják a könyveket.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/29/Kinek_jar_ingyen_a_tankonyv_Itt_a_valasz_3MT2EQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_29

 

Spórolnának a fóti gyermekváros lakóin

Túl sokba kerül a gyerekek ellátása, ezért is időszerű bezárni a Fóti Károlyi István Gyermekközpontot a kormány szerint. Az intézmény területén élő nyugdíjas dolgozók sorsáról továbbra sem tudni sokat.

http://nepszava.hu/cikk/1133349

 

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar öt tünete keserítheti meg az életed

Ez lehet az oka, ha rendszeresek a "kihúztam-e a vasalót, megint elkések"-jellegű problémáknak. Sok felnőtt nem is gondolná, hogy bármi köze lehet a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarhoz (ADHD). Pedig a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar túlmutat azon, hogy ha valaki simán egy nyugtalan típusú személyiség. A mindennapi életben számos problémát okozhat ez az idegrendszeri állapot (amit egyébként még érett korban is érdemes fejleszteni).

https://nuus.hu/eletmod/lelek/0629/ez-az-ot-adhd-tunet-keseritheti-meg-az-eletedet/

 

Ne nyúzd a gyereket nyáron tanulással!

A napokban köremailt kaptam az elsős gyerekem osztályfőnökétől „Nyár” címmel. Azt gondoltam, hogy nyári teendőket és információkat találok benne, kötelező olvasmányt, gyakorolnivalót, esetleg a beszereznivalók listáját. Egész más volt a tartalom.

http://bezzeganya.reblog.hu/ne-nyuzd-a-gyereket-nyaron-tanulassal

 

5+1 működő szülői intelem fesztiválokra

Minden szülő életében elérkezik az idő, amikor el kell engednie a gyermekét az első fesztiváljára, vagy legalább gólyatáborba. A „vigyázz magadra!” és a „ne csinálj semmi hülyeséget!” kérések viszonzásaként legfeljebb egy „ne már, anya!” tekintetre számíthatunk szemünk fényétől. De akkor mégis mit és hogyan mondjunk a gyereknek, hogy megóvjuk a veszélyektől?

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/szuloknek/7995/intelem-fesztivalokra

 

Jól vizsgázott a Curiosity új szoftvere

A Curiosity friss önportréja a Quela fúróhelyen, a Murray-tanúhegyeknél. (Fotó:  NASA/JPL-Caltech/MSSS)

A Curiosity marsi felderítő egy friss tanulmány szerint már elég okos hozzá, hogy maga válassza meg a vizsgálatra érdemes célpontokat.

http://www.hirado.hu/2017/06/29/jol-vizsgazott-a-curiosity-uj-szoftvere/?source=hirkereso

 

Ki hozza haza a marsi kőzetmintákat?

nasaunveilsm

A következő marsjáró komoly feladatot kapott, olyan kőzetet kell gyűjtenie a bolygón, amelyet majd el tudnak szállítani a Földre. Ez az első lépése az egyik legfontosabb NASA-programnak, de van egy komoly probléma. Mégpedig az, hogy nincs második lépés, vagyis egyelőre fogalmuk sincs arról, hogyan fogják az összegyűjtött mintákat a Földre szállítani.

http://index.hu/tudomany/2017/06/29/ki_hozza_haza_a_marsi_kozetmintakat/

 

114 millió forintot ért a 16. századi könyv

A 180 ezer eurós kikiáltási ár több mint kétszereséért, 367 ezer euróért (114 millió forint) kelt el szerdán egy bécsi árverésen egy 16. századi anatómiakönyv. Ez a 16. század legjelentősebb orvosi műve.

http://www.origo.hu/tudomany/20170629-367-ezer-euroert-arvereztek-el-a-becses-relikviat-ausztriaban.html?utm_source=hirkereso

 

Június 30.

 

Emlékérmek átadása Tapolcán

Tapolcán a PSZ által alapított Eötvös József-emlékérem arany fokozatát Hepp Tamásné, ezüst fokozatát Eichingerné Sümegi Anna és Sipkovics Károlyné vette át a PSZ elnökétől, Galló Istvánnétól június 2-án. Ők saját kérésükre kollégáik előtt, a tapolcai városi pedagógus napi ünnepségen részesültek az elismerésben.

www.pedagogusok.hu

 

 

Kitüntették az iskolaigazgatót

Kitüntették az iskolaigazgatót

Miklósi István, a Pedagógusok Szakszervezetének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke csütörtökön a tanévzáró értekezlet alkalmából Eötvös József-emlékérmet adott át Huszárné Kádár Ibolyának, az idén 100 éves nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatójának.

http://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2017/06/kituntettek-az-iskolaigazgatot

 

2018-ban újabb változás jön: 30 ezer ötödikes tableten kapja a tananyagot

A kormány kiemelt területként tekint a természettudományos oktatás feltételeinek javítására - mondta az MTI-nek a Science on Stage (Tudomány a színpadon) oktatási fesztivál csütörtöki debreceni megnyitóját követően az oktatásért felelős államtitkár.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/30/2018ban_ujabb_valtozas_jon_30_ezer_otodikes_OV6U5D#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_30

 

Hatékonyabbá teszik a nyelvoktatást

A nyolcadikos gyerekeknek csupán a fele ismer elvárható szinten egy idegen nyelvet. A problémát felismerve a kormány nemzeti középtávú stratégiát készít az iskolai nyelvoktatás hatékonyságának fejlesztésére.

http://www.lokal.hu/2017-06-hatekonyabba-teszik-a-nyelvoktatast/

 

Megnyitották a pedagógusok nemzetközi tudományos versenyét Debrecenben – videóval

Debrecen – Elkezdődött a Science on Stage fesztivál, melyen több mint négyszáz oktató hozhatja meg a diákok kedvét a tudományokhoz a Kölcsey Központban.

http://www.dehir.hu/debrecen/megnyitottak-a-pedagogusok-tudomanyos-nagyversenyet-debrecenben/2017/06/29/

 

Nem lesznek lőterek az iskolákban

Valótlannak nevezte Simicskó István honvédelmi miniszter azt a híresztelés, amely szerint az iskolák lőtereket építenének.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/368670/Nem-lesznek-loterek-az-iskolakban

Megosztás: