Lapszemle június 23. Ideje a felháborodásnak

június 23, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.7 (3 szavazat)

A  PSZ elnöke nyilatkozott arról, hogy egy főiskolát végzett pályakezdő pedagógus kevesebbet fog keresni, mint egy szakmunkás, és arról is, hogy a nyári szünetben a gyerekek elhelyezését és ellátását az önkormányzatoknak kell megszervezniük.

                                                                                                                                                                      

Lapszemlénkből kiderül, hogy kissé már túlszereti az állam az egyházakat, a következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 58,3 ezer forintra csökken, míg az egyházi iskolákba járóké 200 ezerre nő. Az Emmi államtitkára az Orbán-kormány oktatáspolitikájának sikeréről, növekvő iskolázottságról beszél, amit Rétvári Bence szerint a kis népszámlálásnak számító mikrocenzus is igazol. A PSZ szerint a tanulatlan idősek halála kozmetikázza a mutatókat, ráadásul a közmédia is rácáfol a minisztériumra. Az esetleg megrövidülő nyári szünet ügyében megoszlanak a vélemények. A miniszter által jóváhagyott tagokkal, a szakszervezeteket kihagyva hozná létre a tankerületi tanácsokat a kormány féléves késedelem után. Jobban növekedett a közszférában dolgozók fizetése, mint azoké, akik eltartják őket -  mondta  Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azoknak a közalkalmazottaknak, akik béremelésért sztrájkolnának. Aggódik a magyar munkásokért az európai szakszervezeti szövetség.

 

 

Június 16.

 

Soha nem dolgozhatna gyerekek mellett, aki gyereket molesztált

Felkerült a Parlament honlapjára egy törvénymódosító indítvány, amellyel gyakorlatilag eltiltanák az elítélt gyerekmolesztálókat minden olyan munkától, amely során gyerekkel kell foglalkozni.

http://index.hu/belfold/2017/06/16/soha_nem_dolgozhatna_gyerekek_mellett_aki_gyereket_molesztalt/

 

Vekerdy Tamás: „Ahol untatnak, onnan menekülj!”

Vekerdy Tamás gyerekpszichológus markáns véleményt mondott Orbán oktatáspolitikájáról a Taigetosz-törvény kapcsán: fogalmuk sincs, mi megy a világban. A neves pszichológusnak a Rákosi-rendszer jut eszébe a mostani történések kapcsán.

http://gepnarancs.hu/2017/06/vekedry-tamas-ahol-untatnak-onnan-menekulj/

 

Június 17.

 

Belvárosi felújítások - Megújul az Országzászló tér, üvegfedést kap a II. János Pál pápa tér

A Pedagógusok Szakszervezete által a városnak odaítélt Eötvös József-emlékplakettet Galló Istvánné elnök adta át Cser-Palkovics András polgármesternek 	Fotó: Simon Erika

SZÉKESFEHÉRVÁR -Fejlesztésekről, belvárosi felújításokról, kinevezésekről döntött tegnap a közgyűlés. A városi rendőrkapitány beszámolt Székesfehérvár közrendjének és közbiztonságának 2016. évi helyzetéről. Ünnepi percekkel indult a tanácskozás. Székesfehérvár nevelési-oktatási intézményeinek színvonalas fenntartásáért, eredményes működéséért, valamint a pedagógusok és közalkalmazottak élet- és munkakörülményeinek helyi többletforrásokkal történő javításának elismeréseként kapott Eötvös József-emlékplakett kitüntetést a Pedagógusok Szakszervezetétől.

http://feol.hu/hirek/belvarosi-felujitasok-1841151

 

Tanárhiány veszélyeztette a szakórákat

Már helyettesítésekkel sem tudta megoldani egyik budapesti szakképző iskola, hogy hetente 100 tanórát szaktanár tartson meg, ezért a helyi szakszervezet Székely László ombudsman segítségét kérte – derül ki az alapjogok biztosának júniusi, lapunk által megismert jelentéséből. Az érintett intézménynél a tavalyi tanévkezdésig nem sikerült betölteni az angol-, a matematika-informatika, a testnevelés- és turisztikatanári állásokat. Pedig feladat akadt bőven: az intézményt közel 1600 tanuló látogatta tavaly ősszel, nekik hetente több mint 2400 órát kellett volna megtartani.

https://mno.hu/belfold/tanarhiany-veszelyeztette-a-szakorakat-2404175

 

Ezt kell tudnotok a hallgatói nyilatkozatról, ha idén felvételiztek

Ha szeptemberben állami ösztöndíjas, vagy állami részösztöndíjas képzést kezdtek meg, idén is kénytelenek lesztek aláírni a hallgatói nyilatkozatot (lánykori nevén a hallgatói szerződést). Azok számára is feltételeket szab az állam, akiket átsoroltak önköltségesről államilag támogatott képzésre. De mit kell vállalni a nyilatkozat aláírásával?

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/6/20/Ezt_minden_allamis_hallgatonak_vallalnia_ke_WG1UVS#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_20

 

Változtatnának az érettségi szabályain, megszüntetnék a kötelező közösségi munkát

Megszüntetné a kötelező közösségi szolgálatot a középiskolásoknál a Független Diákparlament. Azt javasolják a szaktárcának, hogy a feladat legyen önkéntes, és járjon érte pluszpont az érettségin. Bár sok iskola a szociális, kulturális feladatokat szorgalmazza a diákoknál, van, aki gyakorlatilag ingyen munkát végez közösségi szolgálat címén - olvasható a Hír TV oldalán.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/6/17/kotelezo_kozossegi_munka_FDP_8C1YUI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_17

 

"Hasznavehetetlen és káros" - odacsapott Orbánéknak és Parraghnak a PDSZ

Kettes érdemjeggyel értékelte a 2016/2017-es tanév oktatáspolitikai döntéseit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/17/PDSZ_kozlemeny_4WO25O#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_17

 

A szülők mégis gimibe küldenék a gyerkeket, de a kormány eltökélt – Ha nem megy érvekkel, megy majd erővel

Nem sikerül meggyőznie a kormánynak a szülőket arról, hogy egy jó szakma mindennél többet ér, sokkal szívesebben viszik a gyerekeiket gimnáziumba – ezt igazolják az Oktatási Hivatal adatai, amit a Magyar Nemzet publikált. Ezek szerint tavalyhoz képest ezerrel nőtt a gimnáziumokat választók száma, így 36 500 diák kezdi a tanévet ebben az iskolatípusban.

https://www.vasarnapihirek.hu/friss/megy_majd_erovel

 

Le a kalappal: mélyszegénységből indult, mégis rákkutató lett dr. Orsós Zsuzsa

Élete a harc volt Zsuzsának

Németkér — Szerény körülmények, írástudatlan szülők, otthon még csak egy könyv vagy újság sem volt – ilyen batyuval indult neki az életnek dr. Orsós Zsuzsa. Az asszony ma már az adjunktusi címet viseli, rákkutató biológusként oktat a Pécsi Tudományegyetemen, és nem mellesleg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) első cigány ösztöndíjasa. Ahogy Kadarkai Endrének, a Nemadomfel riporterének mondta, hiába a tudományos címek, nem tudja maga mögött hagyni kisebbségi komplexusát.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/melyszegenysegbol-az-akademiaig-jutott-zsuzsa/knkrfsp?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Rövidebb lehet a nyári szünet

Hosszabb lehet a tanév és rövidebb a nyári szünet, de a plusz napokat nem az iskolában, hanem táborokban töltenék a gyerekek. Erről a köznevelésért felelős helyettes államtitkár beszélt. Szerinte sok szülőnek gondot okoz a túl hosszú nyári szünet, tanítani viszont nem lehetne, mert júniusban már túl meleg van. Egyelőre tervezet még nincs, egyeztetések viszont igen.

https://tenyek.hu/tenyek/238103_rovidebb-lehet-a-nyari-szunet.html

 

Az iskolafenntartó a kitüntetett tanárokat is megalázza?

Megbecsült és többszörösen kitüntetett pécsi pedagógus fordult hozzánk panaszával. Mint mondta: az állami iskolafenntartó akkor is csak valamiféle csomagként bánik az egyébként is kizsigerelt és megalázott tanárokkal, ha éppen megvendégeli vagy kitünteti őket.

http://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/488390_az_iskolafenntarto_a_kituntetett_tanarokat_is

 

Botka első intézkedése a lex CEU eltörlése lesz

Az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz, a szocialisták azt szeretnék, ha minél több fiatal kerülne be a felsőoktatásba - mondta az ellenzéki párt választmányi elnöke a szombati választmányi ülés után. Hiller István azt ígérte, hogy a Botka-kormány egyik első intézkedése a lex CEU eltörlése lesz.

http://nepszava.hu/cikk/1132398-botka-elso-intezkedese-a-lex-ceu-eltorlese-lesz/

 

Félreértett listák – Hol áll a CEU? – Az egyetemi rangsorok jelentőségéről

Rendre félreértelmezik a globális egyetemi rangsorokat, a kormánysajtó a múlt héten a CEU-ról „rántotta le a leplet”, mondván: nem kerültek fel az egyik legfontosabb listára. Erre esélye sem lett volna a rangsor összeállításának szabályai szerint, amelyek egyébként sem mondanak sokat az oktatás színvonaláról.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/felreertett_listak_egyetemek_ceu

 

 

Június 18.

 

Látszatfórum marad a köznevelési kerekasztal?

Hosszú hónapokig tartó kormányzati ígérgetés után végül múlt pénteken, vagyis a 2016/2017-es tanév vége után egy nappal jelent meg a köznevelési kerekasztalt szabályozó kormányhatározat. A szervezet a továbbiakban Köznevelés-stratégiai Kerekasztal néven működik. – A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elutasítja a szabályozásnak ezt a formáját – nyilatkozta lapunknak Szüdi János, a szakszervezet oktatási szakértője. Rámutatott: egy kormányhatározat nem egyenlő egy jogszabállyal, vagyis ez az alacsonyabb szabályozási szint „senkire nézve nem biztosít jogot, sem pedig kötelességet”. Hozzátette: ebből az is következik, hogy a miniszternek nem lesz egyeztetési kötelessége a testülettel. „A kerekasztalnak továbbra sincs semmiféle törvényben garantált jogosítványa, a miniszter látszategyeztető szervezete maradt” – mondta, hozzátéve, hogy a testület összetétele is elfogadhatatlan, miután a tagok többsége azok közül kerül ki, akik „a miniszternek kedvesek” és a kormánytól függnek.

https://mno.hu/belfold/latszatforum-marad-a-koznevelesi-kerekasztal-2403906

 

"Itt van a tettek ideje!" - Orbán önkényuralma ellen tüntettek

Az eddigi nagyobb tavaszi tüntetéseket szervező csoportok közös tiltakozást tartott vasárnap délután fél 6-tól a Március 15. téren az Orbán-kormány ellen, a hatalom elleni civil összefogás megteremtése jegyében. A tiltakozást civil szervezetek (többek között a tavaly márciusban több ezret megmozgató Tanítanék) és Facebookon szervezett közösségek, mint például a demonstrációnak nevet adó Tettek Ideje szervezte.

http://nepszava.hu/cikk/1132441-itt-van-a-tettek-ideje---tuntetnek-a-lex-ceu-es-a-civil-torveny-ellen/

 

Rövidebb nyári szünet, lőtér az iskolákban: így alakul át a magyar oktatás?

Átnevezik a Pallasz Athéné Egyetemet, kellemetlen meglepetés érheti a pedagógusokat szeptemberben, lőtereket hozhatnak létre az iskolákban - csak néhány a hét legfontosabb hírei közül. Mozgalmas volt az elmúlt pár nap, ha valamiről lemaradtatok volna, most bepótolhatjátok.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/18/heti_hirosszefoglalo_Neumann_Janos_osztondi_OK5BSL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_19

 

Megújul a Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Felújítják és bővítik a Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületét. A beruházásra 920 millió forintot nyert a fenntartó Kisvárdai Református Egyházközség az Iskolafejlesztés a minőségi oktatás feltételeinek megteremtése érdekében elnevezésű pályázaton. A beruházás alapkövét Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter tette le vasárnap.

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/hirek/megujul-a-kisvardai-reformatus-ovoda-altalanos-iskola-gimnazium-es-kollegium

 

Az MSZP ügyvédjének botránya miatt nem kapják a fizetésüket a diákmunkások

Több ezer diákot érinthet a letartóztatott Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet, az I Love Diákmunka fizetésképtelenné válása: sokan utoljára az áprilisi munkáért kaptak rendben fizetést, az e havi utalás csak részben, vagy egyáltalán nem érkezett meg.

http://propeller.hu/itthon/3290015-mszp-ugyvedjenek-botranya-miatt-nem-kapjak-fizetesuket-diakmunkasok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Michael Ignatieff: Szabad egyetem a populizmus korában

A CEU rektora arról, hogy mit rontottak el, és miért nincs ország egyetemi szabadság nélkül.

A Közép-Európai Egyetem elnöke vagyok. Egyetemünk ostrom alatt áll. A CEU a megmaradásáért küzd Budapesten, miután a magyar kormány olyan törvényt hozott, amely gyakorlatilag a bezáratását követeli meg.

http://hvg.hu/velemeny/20170618_Szabad_egyetem_a_populizmus_koraban?s=hk

 

A CEU rektora Sorosról: „senkit nem gyaláztak meg még igazságtalanabbul”

A CEU-ért folytatott csatározásban Soros György tiszteletben tartotta akadémiai szabadságunkat – szemben a magyar kormánnyal.

http://gepnarancs.hu/2017/06/a-ceu-rektora-sorosrol-senkit-nem-gyalaztak-meg-meg-igazsagtalanabbul/

 

 

Június 19.

 

Fórum Szolnokon az óvodákról

Egyelőre a „béke szigetei” az óvodák - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke Szolnokon, ahol a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának intéző bizottsága tartotta ülését. Fórumot is szerveztek érdeklődőknek 2017. június 16-án.

http://www.pedagogusok.hu/blog/f%C3%B3rum-szolnokon-az-%C3%B3vod%C3%A1kr%C3%B3l

 

Orbán tovább alázza a pedagógusokat - videó

A szakmunkás garantált bérminimumot sem éri el jövőre egy pályakezdő pedagógus fizetése - mondta Galló Istvánné a Hír TV Newsroom című műsorában.

http://sztarklikk.hu/kozelet/orban-tovabb-alazza-a-pedagogusokat-video/325508/

 

Budaörs lázadása: beperelték az államot, hogy ne kelljen fizetniük még az elvett iskolák után is

Ezen a héten várható bírósági ítélet arról, hogy Budaörs visszakaphatja-e a pénzét a magyar államtól.

https://444.hu/2017/06/19/budaors-lazadasa-bepereltek-az-allamot-hogy-ne-kelljen-fizetniuk-meg-az-elvett-iskolak-utan-is?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=budaors-lazadasa-bepereltek-az-allamot-hogy-ne-kelljen-fizetniuk-meg-az-elvett-iskolak-utan-is

 

Vakáció: nyári szabadságra mentek a diákok, a tanárok még hetekig dolgoznak

Vakáció: nyári szabadságra mentek a diákok, a tanárok még hetekig dolgoznak

Csongrád megye - Több mint 1,2 millió diáknak csengettek ki két és fél hónapra tegnap - megkezdődött a vakáció. A tanároknak nincs ennyi szabadságuk: még hetekig dolgoznak az iskolákban, sokan ezt követően is táboroztatnak.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vakacio_nyari_szabadsagra_mentek_a_diakok_a_tanarok_meg_hetekig_dolgoznak/2522810/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A nyári szünetben is folytatódik az ingyenes gyermekétkeztetés

A programnak köszönhetően 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatal kaphat napi egyszeri étkezést. Idén is minden iskolai szünetben, így a nyári szünidő alatt is ingyenesen kapnak meleg ételt a hátrányos helyzetű családok gyermekei - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn Cegléden.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90866/A_nyari_szunetben_is_folytatodik_az_ingyenes_gyermeketkeztetes

 

El a kezekkel a 11 hetes nyári szünettől!

Ma van a 2017-es nyári szünet első hétfője, ezért beszéljünk kicsit a felröppent hírekről, amik szerint a mostani két és fél hónap (10-11 hét) helyett akár már 2019-től rövidebb nyári szünetek jöhetnek.

http://valasz.hu/itthon/el-a-kezekkel-a-11-hetes-nyari-szunettol-124298

 

Emmi: Elég, ha három napot igazolhat a szülő

Bevált az, hogy a szülő három nap iskolai hiányzást igazolhat gyermekének félévente, ez elegendő lehet az elkerülhetetlenül az iskolai időszakban megvalósítandó családi programokra, minden mást az iskolai időn kívül kell megszervezni – közölte lapunk megkeresésére az oktatási kormányzat. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete szerint viszont akár két és félszer annyi távollétet is igazolhatna a szülő, mint a jelenlegi gyakorlat.

http://magyaridok.hu/belfold/emmi-eleg-ha-harom-napot-igazolhat-szulo-1825753/

 

Ismét puskaporos a levegő az algyői iskolában

Nyílt levélben fordult az algyői Fehér Ignác Általános Iskola szülői munkaközössége az igazgatói posztra pályázó Gondáné Pál Ildikóhoz: ne akarjon intézményvezető lenni a nagyközségben. Az iskolába 400 gyerek jár, szüleik, nagyszüleik közül eddig 639-en kérik ugyanezt. „Nem szeretném, ha Gondáné Pál Ildikó lenne az algyői Fehér Ignác Általános Iskola intézményvezetője" – ezt az egymondatos kérdőívet írta alá néhány napon belül 639 szülő és nagyszülő, akinek gyermeke vagy unokája az algyői iskolába jár. A szignókat az intézmény szülői munkaközössége és a Tegyünk közösen az algyői iskoláért! közösség tagjai gyűjtötték össze.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ismet_puskaporos_a_levego_az_algyoi_iskolaban/2523066/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

2019-ben nyithat a legszebb magyar iskola, 500 diák angol nyelven tanul majd itt

A BORD Építész Stúdió nyerte a Debreceni Nemzetközi Iskola megtervezésére kiírt tervpályázat 1. díját. 

https://forbes.hu/a-jo-elet/kulonleges-erdei-iskolaepulet-debrecen/

 

Teljes tévedésben van, aki Taigetosz-törvényt emleget

Május vége óta, mióta a parlament elfogadta a tanulási nehézségekkel küzdőket érintő törvénymódosítást, olyan taigetoszozás megy a magyar sajtóban, hogy Soros György felfordul a sárga irigységtől. Ha jól látom, a Népszava kezdte (az ősforráson 29 ezer megosztás van), és megy utána egy emberként újságíró és ellenzéki politikus, ismételve a kulcsszót: Taigetosz, Taigetosz, Taigetosz.

http://valasz.hu/vilag/teljes-tevedesben-van-aki-taigetosz-torvenyt-emleget-124297

 

Meggyűlt a nagy hadronütköztető magyar munkatársainak baja a NAV-val

Az elmúlt évtized fizikai kutatásainak egyik legfontosabb felfedezése a Higgs-bozon létezésének bizonyítása volt. A részecske- és magfizikai laboratóriumok és intézetek kutatói nem érhettek volna el sikert informatikai segítség nélkül. A mérési eredményeket gyűjtő és elemző infrastruktúrát működtető IT-mérnököknek minden eddiginél fontosabb szerepük volt ebben. A HEPiX olyan közösség, amely évi két alkalommal a világ minden tájáról összegyűjti ezeket az informatikusokat. Idén tavasszal Budapesten találkoztak, vendéglátójuk az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont – Adatközpont, mely nagy szerepet tölt be az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) informatikai infrastruktúrájában.

http://valasz.hu/techvilag/meggyult-a-nagy-hadronutkozteto-magyar-munkatarsainak-a-baja-a-nav-val-124192

 

Óránként 45 ezer forintért tartott képzést a pedagógusoknak

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita tolla vastagon fogott a számlán. A KLIK szemrebbenés nélkül fizetett. Egészen példátlan módon húzta le az Európai Uniót Uzsalyné Dr. Pécsi Rita: a pedagógiai-nevelési szakértő 45 540 forintos órabérrel számolva 35 órányi munkáért 1 593 900 forintot számlázott ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, akik ezt szemrebbenés nélkül ki is fizették. Naná, mert az egész meló egy 14 milliárdos keretösszegű TÁMOP-program keretében valósult meg, vagyis a pénzt az Európai Unió adta.

http://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/Orankent_45_ezer_forintert_tartott_kepzest_a_pedagogusoknak.html

 

Fizetés nélküli szabadság figyelembe vehető a nők kedvezményes nyugdíjába?

Szeretném igénybe venni a nők számára biztosított lehetőséget, de egy régi, fizetés nélküli szabadság miatt van problémám. Kérem, segítsen értelmezni az alábbi mondatot! A nők kedvezményes nyugdíjba vonulását magyarázó cikkeben találtam: jogosultsági időként nem vehető figyelembe ..az 1998 jan 1-jét megelőzően ....igénybevett fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja. Ez vajon azt jelenti, hogy az azon felül levő többi idő igen? Tanárként mentem gyesre, az iskolámnál továbbra is állományban voltam, majd a gyes után 2 év fizetés nélküli szabadságot kértem - nem a gyermekeim miatt (1985-1987) A folyamatos jogviszonyomat a munkakönyvem, a tb kiskönyv is bizonyítja. Ez szerintem szolgálati időnek minősülő fizetés nélküli szabadság és 1998 előtt volt bőven. A fent említettek szerint jogosultsági időként csak az első 30 nap nem vehető figyelembe. Ezek alapján a fenn maradó 1 év 11 hónap figyelembe vehető jogosultsági időként?

https://www.hrportal.hu/hr/fizetes-nelkuli-szabadsag-figyelembe-veheto-a-nok-kedvezmenyes-nyugdijaba-20170619.html

 

 

Rengetegen tervezik, hogy elhagyják Magyarországot

Nagyságrendileg 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből, melyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített. 

https://mno.hu/belfold/rengetegen-tervezik-hogy-elhagyjak-magyarorszagot-2403865?utm_source=feed&utm_medium

 

Hét magyart hívtak meg a 2018-as Rio de Janeiro-i Nemzetközi Matematikai Kongresszusra előadónak.

Tardos Gábor, Szegedy Balázs, Némethi András es Tóth Bálint az MTA Rényi Alfred Matematikai Kutatóintézetben dolgozik (Tóth Bálint ezen kívül Bristolban is professzor), Babai László (Chicago), Balogh József (Urbana), Máthé András (Warwick).

http://orulunkvincent.blog.hu/2017/06/18/a_magyar_matematika_oriasi_sikere_breakingposzt

 

Csáth Géza-novellával nevelik az állatkínzó fiatalokat

Két fiatalkorút ítélt felfüggesztett börtönbüntetésre állatkínzás miatt az encsi járásbíróság.

http://hvg.hu/itthon/20170619_allatkinzas_felfuggesztett_csath_novella?s=hk

 

Június 20.

 

Kacifántosan, de működik a gyerekek nyári felügyelete

A nyári szünetben a gyerekek elhelyezését és ellátását továbbra is az önkormányzatoknak kell megszervezniük, ehhez pedig a tankerületekkel és esetleg más települések intézményeivel is egyeztetniük kell. Alapos előkészületet igényel a nyári felügyelet megszervezése - hangsúlyozta Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/20/kacifantosan_de_mukodik_a_gyerekek_nyari_felugyelete/

 

Idén is biztosítják a gyerekek nyári felügyeletét az önkormányzatok

Az önkormányzatoknak idén is biztosítaniuk kell a gyerekek nyári felügyeletét. Ez nem lesz mindenhol egyszerű feladat. Azonban az ingyenes étkezést a szünetre is biztosítják a rászorulók részére. „A törvény szerint ez az önkormányzatok feladata. Fel kell mérniük, hogy van-e szülői igény a gyerekek felügyeletére és étkeztetésére, ha igen, meg kell szerveznie.” – mondta Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/iden-is-biztositjak-a-gyerekek-nyari-felugyeletet-az-onkormanyzatok/neemhrv?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Beszélgetés a Pirkadatban

Galló Istvánné hétfőn reggel a Heti TV Pirkadat c. műsorának vendége volt. Szó volt a köznevelési törvény módosításáról, a sztrájkbizottsági tárgyalásokról és sok egyébről. Tekintse meg a videót!

http://heti.tv/2017/06/19/pirkadat-gallo-istvanne-2/

 

A közmédia véletlenül önként és dalolva számolt be az oktatás csődjéről

 

Az MTI/MTVA, vagyis a Magyar Távirati Iroda és a közmédia szellemi vízfeje gondozásában látott napvilágot az a diagram, melyet a ma kezdődő középszintű érettségi szóbeli vizsgák apropóján tettek ki az ablakba.

http://pestibulvar.hu/2017/06/20/a-kozmedia-veletlenul-onkent-es-dalolva-szamolt-be-az-oktatas-csodjerol/

 

A Fidesz törvénye „külföldi ügynököt” csinált a gyermekmentőkből is

Az SOS Gyermekfalu Alapítványra is vonatkozik a civileket megbélyegző törvény. Az osztrák elnök is szóba hozta az ügyet Orbán Viktornak. Oda is üt a kormány civileket vegzáló törvénye, ahová valószínűleg a fideszes kommunikátorok sem akartak. A magát család- és gyermekbarátnak deklaráló kormánytöbbség által komoly tiltakozások mellett elfogadott törvény értelmében ugyanis az SOS Gyermekfalu Alapítványnak is fel kell majd tüntetnie a jövőben, hogy „külföldről támogatott”, hiszen az SOS Kinderdorf nevű osztrák alapítvány magyarországi szervezeteként alapvetően külföldi adományokból működnek.

https://mno.hu/belfold/a-fidesz-torvenye-kulfoldi-ugynokot-csinalt-a-gyermekmentokbol-is-2404001

 

Soros tízmilliókkal segítette Lázár legnagyobb dobását

 A tíz ember halálát okozó kolontári vörösiszap-katasztrófa után Soros György alapítványa átutalt egymillió dollárt a kormánynak, hogy segítsen az áldozatokon. A magyar-amerikai milliárdos ennek apropóján találkozott is Orbánnal, akivel a miniszterelnök dolgozószobájában szűk körben beszélgettek 2010 őszén. Soros mégis találkozott Lázárral, majd az Indexnek adott interjújában elismeréssel beszélt róla: „Külön találkoztam Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesterrel, aki nagyon sikeresen dolgozik a roma és a szegény gyerekek integrációján.”A találkozót nemcsak azért szervezték meg, mert Soros akkoriban is elkötelezett volt a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása mellett, hanem mert a hódmezővásárhelyi integrációs program megvalósulásában komoly anyagi és szakmai segítséget nyújtott az által alapított Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund – REF). Az említett integrációs program pedig talán Lázár polgármesterségének a legnagyobb sikere volt.

http://index.hu/belfold/2017/06/20/soros_tizmilliokkal_segitette_lazar_legnagyobb_dobasat/

 

Merénylet az oktatás ellen

A Fidesz oktatáspolitikai merényleteit hosszan lehetne sorolni. Elvették a helyiektől, ami a helyieké: államosították az iskolákat. Elvették az oktatási műhelyektől az autonómiát. Beszűkítették a csatornákat a felsőoktatás irányába, elvágva sokaktól, hogy a XXI. században esélyük legyen érvényesülni. Leszállítottak a tankötelezettségi korhatárt, ezzel továbbnyitották az esélyegyenlőtlenségi ollót. Tönkretették a szakképzési rendszert. Államosították, monopolizálták és lezüllesztették a tankönyvkiadást. Egyházaknak játszották át iskolák százait, számtalan olyan településen is, ahol csupán egy iskola van, odakényszerítve mindazokat, akik egyébként ateisták vagy más vallásúak.

http://nepszava.hu/cikk/1132522-merenylet-az-oktatas-ellen/

 

Gimnáziumokat zárnának be, pedig idén még többen jelentkeztek ilyen képzésre

Az iparkamara elnöke nemrég sajnálta, hogy nem zárnak be gimiket, pedig a statisztikák szerint ezek az iskolák egyre népszerűbbek. Idén is nőtt a felvettek száma.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/20/Tovabb_csokkent_a_szakkepzes_nepszerusege_c_7AS8KQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_20

 

Feljelentést tesznek a KLIK továbbképzései miatt

Hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Szigetvári Viktor egy, a KLIK által szervezett továbbképzés ügyében.

http://24.hu/belfold/2017/06/20/feljelentest-tesznek-a-klik-tovabbkepzesei-miatt/

 

Botrány - tartozás miatt tartja vissza a gyerekek bizonyítványát a szülők szerint több iskola

Döbbenetes közleményt adott ki a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért. Állításuk szerint van olyan iskola, amely nem adja ki a gyerek bizonyítványát, arra hivatkozva, hogy a szülők tartoznak az iskolának.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tartozas-miatt-tartja-vissza-a-gyerekek-bizonyitvanyat-tobb-iskola/yh8smlq?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Lovász László: Ennél kicsit intelligensebb támadást vártam

Lovász László: Ennél kicsit intelligensebb támadást vártam

A Magyar Tudományos Akadémia mint szervezet ne foglaljon állást a közállapotokat érintő ügyekben, magát a tagságot azonban kifejezetten vitára biztatja az MTA újraválasztott elnöke. Lovász László nem érzi, hogy a CEU melletti kiállása miatt büntetésbe került volna az Akadémia, szerinte az egyetem működése körüli bizonytalanság viszont sokat ártott Magyarország tudományos vonzerejének. Lovász a külföldre távozott magyar kutatók visszacsábításának feltételeiről is beszélt a hvg.hu-nak.

http://hvg.hu/itthon/20170620_Lovasz_Laszlo_MTA_elnok_interju

 

Huszonhatezer gyerek nyaralhat a balatoni Erzsébet-táborokban

Közel 26 ezer gyerek nyaralhat idén a balatoni Erzsébet-táborokban Fonyódligeten és Zánkán - jelentette be Novák Katalin kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/huszonhatezer-gyerek-nyaralhat-a-balatoni-erzsebet-taborokban

 

Nem hagyják magukra a fóti gyerekeket idén sem!

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.

http://www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/lovasterapia-foton/gv2e7eb?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Fordulat a buszos ügyben: olvasónk viszi kirándulni a csalódott gyerekeket

Csalódottan mentek nyári szünetre azok a gyerekek, akik a lejárt jogsival érkező sofőr miatt nem mehettek el egy iskolai kirándulásra. Jött a tipikus egymásra mutogatás, a másik hibáztatása, végül viszont az igazi happy end: egy busszal rendelkező olvasónk bevállalta a diákok útiköltségét. Közben az is kiderült, hogy az eredetileg megbízott cég sofőrje olyan vezetői engedéllyel akarta Ausztriába fuvarozni a csoportot, aminek az orvosi érvényességi ideje járt le, a szervező nemzetiségi önkormányzat pedig az őket ért „tortúra” miatt már nem is akarja megszervezni az útjukat.

http://hvg.hu/itthon/20170620_Fordulat_a_buszos_ugyben_olvasonk_viszi_kirandulni_a_csalodott_gyerekeket?s=hk

 

Czibere: minden érintett gyermeknek jár az ingyen étkezés

Nemcsak a nyáron, hanem mind a négy szünidőben kell kötelezően biztosítaniuk az önkormányzatoknak ingyenes étkeztetést a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán kedden.

http://sztarklikk.hu/kozelet/czibere-minden-erintett-gyermeknek-jar-az-ingyen-etkezes/325548

 

Diákokat orientáltak a Pest Megyei Kormányhivatalban

A ráckevei Ady Endre Gimnázium tanulói pályaorientációs tanulmányi kiránduláson vettek részt június 14-én, melynek keretében ellátogattak a Parlamentbe, majd pedig a Pest Megyei Kormányhivatal épületébe is. Az utolsó tanítási héten az iskola 31 humán érdeklődésű diákját látta vendégül Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

http://orientpress.hu/cikk/2017-06-20_palyaorientalt-a-pest-megyei-kormanyhivatal-

 

Minek ide önkéntes? 110 százalékos a közmunka!

Kezdetben boldog volt a perei polgármester, hogy budapesti önkéntesek jöttek segíteni a helyi gyerekeknek. Mostanra viszont úgy érzi, rátelepedtek a falura. Haragszik, hogy minden hétvégén ott vannak, és hátrányos helyzetűnek hívják a falut, miközben ő csúcsra járatja a közmunkát. Az Indahouse eddig az önkormányzattól kapott teremben működött, hamarosan viszont menniük kell onnan. Kérdés, meddig maradhatnak a faluban. 

https://abcug.hu/minek-ide-onkentes-110-szazalekos-kozmunka/

 

Száműzi polcairól a Libri a gyerekverést ajánló könyvet

Levesz a polcairól a Libri egy gyerekverést ajánló amerikai nevelési könyvet, miután több mint ezer pszichológus és gyermekvédelemmel foglalkozó szakember írta alá az ezt célzó petíciót.

https://mno.hu/belfold/szamuzi-polcairol-a-libri-a-gyerekverest-ajanlo-konyvet-2404149?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Öt játék, amit ma már alig ismernek a gyerekek

Összeszedtünk 5 olyan szabadtéri játékot, amit ma már nem is ismernek a gyerekek, vagy csak nagyon kevesen. Egy kis nosztalgia azoknak, akik még játszották ezeket.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/6/20/5_jatek_amit_mar_alig_ismernek_a_fiatalok_M7SC4R#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_20

 

Magáncégek segítenek a rászoruló iskolák mosdóin

Ahova nem jut kormányzati pénz az iskolák mosdójának rendbetételére, jönnek az adományok. Idén öt iskolának segítenek cégek.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/20/Magancegek_segitenek_a_raszorulo_iskolak_mo_7V236I#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_20

 

Új tanterem felavatása a budapesti Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban

2017. június 19-én Liu Yandong kínai miniszterelnök-helyettes asszony látogatása alkalmából avatták fel a Konfuciusz Tantermet a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban. Az avató ünnepségen Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára mondott köszöntőt.

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulturalis-es-tudomanydiplomaciaert-felelos-allamtitkar/hirek/uj-tanterem-felavatasa-a-budapesti-magyar-kinai-ket-tanitasi-nyelvu-altalanos-iskola-es-gimnaziumban

 

Autóbuszba hajtott egy kamion Isaszegnél: gyerekek is sérültek

Kedd délelőtt fél 11 körül egy kamion hajtott egy gyerekeket is szállító autóbuszba a Pest megyei Isaszeg külterületén. A menetrendszerinti buszjárat épp a megállóban állt, amikor a másik jármű - eddig tisztázatlan körülmények közt - hátulról beleütközött. A baleset következtében öten sérültek meg: négy gyermek és egy felnőtt - írja a police.hu.

http://www.borsonline.hu/aktualis/autobuszba-hajtott-egy-kamion-isaszegnel-gyerekek-is-serultek/134360

 

Az első és az utolsó nap a suliban - egy apa elkészítette a tökéletes érettségi ajándékot

Ennél szebb érettségi ajándékot el sem tudunk képzelni: egy Kevin Scruggs nevű édesapa 12 éven keresztül minden egyes tanév első napján videóinterjút készített a lányával, majd ezekből a felvételekből készített egy kollázst. Íme. 

http://velvet.hu/elet/2017/06/20/az_elso_es_az_utolso_nap_a_suliban/

 

Június 21.

 

Ideje lenne a felháborodásnak!

Galló Istvánné június 20-án az ATV Egyenes beszéd c. műsorának nyilatkozott

Szó volt a 45 ezer forintos kiszámlázott óradíjról, ennek kapcsán pedig arról is, hogy egy főiskolát végzett gyakornok zsebéből jövőre havonta bruttó több mint 70 ezer forintot vesz ki a kormány. Ideje lenne a valódi felháborodásnak.

http://www.atv.hu/videok/video-20170620-gallo-istvanne

 

"Egy pályakezdő pedagógus kevesebbet fog keresni, mint egy szakmunkás"

„2018. január 1-től a garantált bérminimum 180 ezer forint felett lesz, vagyis egy főiskolát végzett, pályakezdő pedagógus kevesebbet fog keresni, mint egy szakmunkás” - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/21/pedagogus_fizetes_2018_UWGOD3#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_21

 

Rétvári: egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget

Egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget Magyarországon – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

http://magyaridok.hu/belfold/retvari-egyre-tobben-szereznek-egyre-magasabb-foku-vegzettseget-1853803/

 

Botrányos érettségi – fellebbezésre buzdítják a mártírgenerációt

Utólag beismerték a szakmai érettségi hibáit, de ez nem segít az érintett 30 ezer diákon.

Beigazolódtak a korábbi félelmek, valóban botrányos és jogsértő lett a szakgimnáziumi tanulók érettségije – írja a Tanítanék Mozgalom, amely korábban a Civil Közoktatási Platformmal és a Független Diákparlamenttel előre figyelmeztetett erre.

http://24.hu/belfold/2017/06/21/botranyos-erettsegi-fellebbezesre-buzditjak-a-martirgeneraciot/

 

Újabb iskolában kapcsolták ki érettségi közben az áramot

Budapest - Kikapcsolták az áramot egy 7. kerületi gimnáziumban hétfőn, miközben a tanulók éppen az érettségi vizsgájukon dolgoztak. Az ELMŰ felhalmozott és befizetetlen tartozás miatt kapcsolta ki a szolgáltatást.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ujabb-iskolaban-kapcsoltak-ki-erettsegi-kozben-az-aramot/4eltt38?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Százezerrel kevesebb gyermek kap a szünidőben ingyenes étkeztetést

Százezerrel kevesebb gyermek kap a szünidőben ingyenes étkeztetést

Az MSZP szerint az arra rászorultnál százezerrel kevesebb gyermek kap a szünidőben ingyenes étkezést. Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, ma Magyarországon 208 ezer olyan rászorult gyermek van, akinek meg kellene kapnia a szociális gyermekétkeztetés keretein belül a szünidei ingyenes étkezést. Hozzátette: ehhez képest a minisztériumoktól kikért adatok alapján 100 ezer gyermek nem jut hozzá az ellátáshoz.

http://www.breuerpress.com/2017/06/21/szazezerrel-kevesebb-gyermek-kap-a-szunidoben-ingyenes-etkeztetest/

 

Balog Zoltán: 2020-ig megszűnnek a monstre gyermekotthonok Magyarországon

Első lépésként - a törvény változásával - a 12 évesnél fiatalabb egészséges gyerekek már nem kerülhetnek otthonokba. A túlzottan nagy gyermekvédelmi intézmények kiváltása 2020-ig befejeződik, uniós forrásból, 5,8 milliárd forintból legfeljebb 12 személyes lakásotthonok, valamint családias környezetet biztosító, maximum 48 személyes létesítmények jönnek létre - ismertette az emberi erőforrások minisztere szerdán Székesfehérváron.

http://magyarhirlap.hu/cikk/91055/Balog_Zoltan_2020ig_megszunnek_a_monstre_gyermekotthonok_Magyarorszagon

 

A PDSZ nincs egységes állásponton a köznevelési törvény módosításával kapcsolatban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési törvény várható hatását elemezte. Szakértői egyetértettek abban, hogy rendszerszinten kellene átalakítani a közoktatást, ám az enyhébb tanulási nehézségekkel küzdő tanulók osztályozás alóli általános felmentésének megszüntetését nem mindenki tartotta ördögtől valónak.

http://magyaridok.hu/belfold/pdsz-nincs-egyseges-allasponton-koznevelesi-torveny-modositasaval-kapcsolatban-1857448/

 

Ki kell-e próbálnia a kamasznak a nyári munkát?

Elérkezett a nyári szünidő, a következő iskolai tanév pedig még igen messze van. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mit tegyen a kamasz a hirtelen jött szabadsággal?

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/szuloknek/5792/nyari-munka-a-kamasznak

 

Nincsenek hivatalos dokumentumai a becsapott diákmunkásoknak

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) vállalta, hogy ingyenes jogsegélyt nyújt a diákoknak, akik az „I love Diákmunka” weboldalon keresztül kerültek kapcsolatba azon iskolaszövetkezetekkel, amelyek dr. Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása miatt működésüket most beszüntették, és tagjaikat nem fizetik ki - közölte a DiákÉsz.

https://www.hrportal.hu/hr/nincsenek-hivatalos-dokumentumai-a-becsapott-diakmunkasoknak-20170621.html

 

„Rajtunk vasbilincs van" – nyílt levelet írt az aspergeres diák, akit nem engedtek ballagni

Édesanyja írta meg nemrég, hogy nem engedték ballagni a nyolcadik osztályos aspergeres kisfiút a Mindenki című filmből ismert Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskolában. Most a fiú is úgy érezte ki kell írnia magából érzéseit. 

http://propeller.hu/itthon/3290547-nyilt-levelet-irt-aspergeres-diak-akit-nem-engedtek?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Autista gyermekeken segít az év innovatív mesekönyve

Az autista gyerekek általános iskolai integrációját segíti Stefanik Krisztina és Bartos Erika Csillagbusz című kötete, amelyet az év leginnovatívabb mesekönyvének választottak idén.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/368258/Autista-gyermekeken-segit-az-ev-innovativ-mesekonyve

 

Milyen jogom van, ha kórházba kerül a gyerekem?

Szülőként akkor vagy a legkiszolgáltatottabb, amikor beteg a gyerek. Egy kórházban minden idegennek tűnik, de jó, ha tudod, hogy anyaként neked is vannak jogaid. Kérdezz, és az NLC betegjogi szakértője válaszolni fog!

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20170621/korhaz-gyerek-szulo-jogok/

 

 

Utazás Jászkisérről Erdélybe a magyarságtudat erősítéséért

A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt Erdélyben a humántárca egymillió-négyszázharminchétezer forintnyi támogatásával a „Határtalanul!” program keretében június 1–5. között.

http://magyarhirlap.hu/cikk/91021/Utazas_Jaszkiserrol_Erdelybe_a_magyarsagtudat_erositeseert

 

Játszóterek, amire nincs épeszű magyarázat

Az isten állatkertje játszótér

Ki engedélyezte? Ki építette? Érthetetlen, miért léteznek egyáltalán. Csak azért nem gyilkolnak, mert épeszű szülő nem viszi ide a gyerekét.

http://toochee.reblog.hu/jatszoterek-amire-nincs-epeszu-magyarazat

 

"Ez itt az én hazám..." - Várja őket a nyár

A felmérések szerint a kaland-, a sport-, az idegen nyelvi és a lövésztáborok a legnépszerűbbek a gyerekek között. A nyári program kiválasztásakor azonban legalább ilyen fontos szülői szempont az is, mennyibe kerül a táborozás. Ennek megfelelően a tegnapi nyitóünnepséget követően az idén is legalább ötezer gyerek a katolikus egyház által fenntartott Karitász táborokban fog tölteni néhány napot. Ahogy a Caritas Hungarica honlapján olvasható: "A Karitász táboraiban a plébániai önkéntesek által ismert nehéz helyzetben – sokszor mélyszegénységben – élő családok gyermekei és fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok vehetnek részt."

http://nepszava.hu/cikk/1132626-ez-itt-az-en-hazam---varja-oket-a-nyar/

 

Az amerikai oktatási miniszter nem emelt kifogást a törvény ellen és megjelölte a tárgyaló partnereket

Levélben köszönte meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az amerikai szövetségi oktatási miniszternek, hogy tudomásul vette a magyar felsőoktatási törvény módosítását, valamint azt, hogy megjelölte a tárgyalásra jogosult szövetségi államokat.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/az-amerikai-oktatasi-miniszter-nem-emelt-kifogast-a-torveny-ellen-es-megjelolte-a-targyalo-partnereket

 

Beer Miklós: Mi a menekülteket támogatjuk

A váci katolikus megyéspüspök evangélikus társával együtt videóüzenetben hív a menekültek megsegítésére.

http://mandiner.hu/cikk/20170621_beer_miklos_mi_a_menekulteket_tamogatjuk

 

Június 22.

 

A tanulatlanok halála kozmetikázza az „örvendetes” mutatókat?

Az Emmi államtitkára az Orbán-kormány oktatáspolitikájának sikeréről, növekvő iskolázottságról beszél, amit Rétvári Bence szerint a kis népszámlálásnak számító mikrocenzus is igazol. A szakszervezet szerint a tanulatlan idősek halála kozmetikázza a mutatókat, ráadásul a közmédia is rácáfol a minisztériumra. „Örvendetesen öt év alatt nagy mértékben csökkent a 8 általános iskolával sem rendelkezőknek az aránya” – a kormány oktatáspolitikájának sikereit sorolta az Emmi parlamenti államtitkára. Rétvári Bence szerint egyre többen tanulnak, egyre magasabb szinteken. „Ez a ragyogó eredmény nem az iskolarendszernek a hatása, hanem egyszerűen az a tény, hogy meghalnak” – mondja Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-tanulatlanok-halala-kozmetikazza-az-orvendetes-mutatokat-1397788

http://sztarklikk.hu/kozelet/halottakkal-kozmetikazzak-az-oktatasi-statisztikat/325645/

 

Kissé már túlszereti az állam az egyházakat

A következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 58,3 ezer forintra csökken, míg az egyházi iskolákba járóké 200 ezerre nő. A különbség az intézmények között tehát 3,4-szeresére növekszik. A különbség a dologi költségeknél jelentkezik igazán, nem a tanárok fizetésénél. Mindezek ismeretében úgy tűnik, hogy az állam súlyosan diszkriminálja saját intézményrendszerébe járó diákjait, vagyis az összes diák 80 százalékát, miközben tavaly egy kormányrendelettel 118 milliárdos támogatást ítéltek oda az egyházaknak.

http://tenytar.blog.hu/2017/06/22/kisse_mar_tulszereti_az_allam_az_egyhazakat

 

 Az EMMI hivatalosan nem támogatta a “családkonferenciát”, hanem a konferenciát szervező céget dobta meg 400 millióval

A Családok Világtalálkozója (Budapest Family Summit) a magyar kormány tavaszi látványeleme volt. Néhány napra a magyar főváros lett a világ “családpárti” és abortuszellenes véleményvezéreinek székhelye, akik közé elég sok rasszista és gyűlöletkeltő figura is becsúszott, vagy egyenesen hívták őket. A rendezvénysorozatot szervező nonprofit Kft-t az EMMI 400 millió forinttal támogatta, így hivatalosan moshatják kezeiket: ők nem költöttek egy fillért sem a vállalhatatlan személyekre.

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/06/22/az-emmi-hivatalosan-nem-tamogatta-a-csaladkonferenciat-hanem-a-konferenciat-szervezo-ceget-dobta-meg-400-millioval/

 

Kiszámíthatóság és gyarapodás

A jövő évi költségvetési törvény oktatásra 81 milliárddal, egészségügyre 102, nyugdíjakra, családtámogatásra 287, közbiztonságra 83, gazdaságfejlesztésre 205 milliárd forinttal irányoz elő többet, mint az egy évvel ezelőtti büdzsé. Európa legalacsonyabb személyi jövedelemadójával, változatlan, kilencszázalékos társasági adóval.

http://magyaridok.hu/velemeny/kiszamithatosag-es-gyarapodas-1848640/

 

Megszorítások jöhetnek a választások után - megérkezett a figyelmeztetés

Továbbra sem hisz a kormány optimista gazdasági előrejelzésében az MNB – derül ki a friss inflációs jelentésből. A jegybank a kormány által vártnál lényegesen lassabb gazdasági növekedéssel számol, emiatt a jövő évi költségvetés sem tűnik tarthatónak, azaz a most elfogadott büdzsé - várhatóan a választások után - kiigazításra szorul.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megszoritasok_johetnek_a_valasztasok_utan_megerkezett_a_figyelmeztetes.642163.html

 

Rövidebb lehet a nyári szünet? Özönlenek a kommentek, megoszlanak a vélemények

Van, aki szerint a nyári szünetnek valóban rövidebbnek kellene lennie, a téli, tavaszi és őszi szünetnek pedig hosszabbnak. Mások azt gondolják, az iskolaépületekbe szervezett "táborozás" semmilyen problémát nem old meg.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/22/rovidebb_nyari_szunet_velemenyek_7HD9EX#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_22

 

Jön az újabb netes konzultáció a pszichológusokról

Az iskolai utazások után most a pszichológusokról faggatja a népet a kormány.

A veronai busztragédia után az iskolai utazásokról szóló interneten kitölthető kérdőívhez hasonlót indítana a kormány július elején az „álpszichológusokról” - írja a kormánypárti írja a Magyar Idők. A lap emlékeztet, hogy pont egy év telt el azóta, hogy a kormány bemutatta azt a törvénycsomagot, amely kötelezővé tenné a kamarai tagságot a pszichológusok számára.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/jon-az-ujabb-netes-konzultacio-1397889

 

"Baromság, abszolút nem hiányzik" - sokan kiakadtak a kormány új tervétől

Valóban kellenek lőterek az iskolákba? Olvasóink véleménye elég egyértelmű.

A legfrissebb lapinformációk szerint levélben érdeklődik az iskoláknál a Klebelsberg Központ, hogy van-e olyan területük, ahol lőteret lehetne kialakítani. Az RTL Klub beszámolója szerint a dokumentumban az állt, hogy legalább hat méterszer tizenöt méteres elkeríthető területekre lenne szükség.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/baromsag_abszolut_nem_hianyzik_sokan_kiakadtak_a_kormany_uj_tervetol.641923.html

 

Nem tárgyal a lex CEU-ról Balog Zoltánnal az amerikai oktatási miniszter

Levélben köszönte meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az amerikai szövetségi oktatási miniszternek, hogy tudomásul vette a magyar felsőoktatási törvény módosítását, valamint azt, hogy megjelölte a tárgyalásra jogosult szövetségi államokat.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/21/CEU_Betsy_Devos_Balog_Zoltan_55H2MA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_21

 

Az amerikai oktatási miniszter nem emelt kifogást a törvény ellen és megjelölte a tárgyaló partnereket

Levélben köszönte meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az amerikai szövetségi oktatási miniszternek, hogy tudomásul vette a magyar felsőoktatási törvény módosítását, valamint azt, hogy megjelölte a tárgyalásra jogosult szövetségi államokat.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/az-amerikai-oktatasi-miniszter-nem-emelt-kifogast-a-torveny-ellen-es-megjelolte-a-targyalo-partnereket

 

Újabb pofont kaptunk CEU-ügyben

Diplomatikus, de egyértelmű választ adott Balog Zoltán EMMI-miniszternek Betsy DeVos, az amerikai szövetségi oktatási miniszter. Megismételte ugyanis: az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség, ezért a Donald Trump vezette kabinet nem ül le Magyarországgal tárgyalni a CEU ügyében.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ujabb_pofont_kaptunk_ceu-ugyben.254359.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Palkovics: Nem mindenben volt sikeres a CEU-törvény kommunikációja

A Figyelő csütörtöki számában jelent meg interjú az oktatási államtitkárral, aki szerint

"nem mindenben volt sikeres a CEU-törvény kommunikációja, de a sikerre e téren nem is volt sok esélyünk, hiszen szándékos félreértésen alapulnak a támadások."

https://444.hu/2017/06/22/palkovics-nem-mindenben-volt-sikeres-a-ceu-torveny-kommunikacioja?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=palkovics-nem-mindenben-volt-sikeres-a-ceu-torveny-kommunikacioja

 

CEU-rektor: Csütörtökön kezdődnek New Yorkban a tárgyalások a magyar kormánnyal

A CEU pont úgy reagált a kormányzati fenyegetésre, ahogy egyetemek szoktak: rendeztek egy akadémiai konferenciát az akadémiai szabadságról, mint globális fenyegetésről. A konferencia azért kifejezetten nagy durranás, mert a záróelőadó Mario Vargas Llosa, a világ egyik leghíresebb, amúgy irodalom Nobel-díjas írója lesz.

http://24.hu/belfold/2017/06/22/ceu-rektor-csutortokon-kezdodnek-new-yorkban-a-targyalasok-a-magyar-kormannyal/

 

Budaörs fellázadt, és beperelte az államot

Az állam jogalkotással okozott potenciális kárt az önkormányzatoknak, ezért Budaörs fellázadt az állam ellen, és beperelte. Pénteken ítélet születhet.

http://www.atv.hu/belfold/20170622-budaors-fellazadt-es-beperelte-az-allamot/hirkereso

 

A bölcsődei rendszer fejlesztésének célja a választás biztosítása

A bölcsődei rendszer fejlesztésével a kormány célja valódi választási lehetőséget biztosítani az anyáknak arra, hogy eldönthessék, a gyerekük mellett otthon maradnak vagy munkát is vállalnak - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön egy konferencián. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/91136/A_bolcsodei_rendszer_fejlesztesenek_celja_a_valasztas_biztositasa

 

Novák Katalin: jövőre 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél

Jövőre további ötezer forinttal nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, így havonta 35 ezer forint, éves szinten pedig 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél 2018-ban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://www.hirado.hu/2017/06/22/novak-katalin-jovore-420-ezer-forint-marad-a-ket-gyereket-neveloknel/?source=hirkereso

 

Lázár: a közalkalmazottak bére jobban nő a piacinál

Jobban növekedett a közszférában dolgozók fizetése, mint azoké, akik eltartják őket - így szólt ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azoknak a közalkalmazottaknak, akik béremelésért sztrájkolnának.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lazar_a_kozalkalmazottak_bere_jobban_no_a_piacinal.642179.html

 

Ahol már a meleg víz is álom

A Köztársaság tériek csoportja Parasznyára látogatott, hogy adományaival segítse a peremvidéken élőket. Összefogásuk a gyermekek mosolygásának megőrzéséért történik.

http://nepszava.hu/cikk/1132763-ahol-mar-a-meleg-viz-is-alom/

 

Hajléktalan gyerekek: kaphatnának támogatásokat, de a szülők félnek

Azok a gyerekek is kaphatnának különböző támogatásokat, akiknek sem állandó lakcíme, sem bejelentett tartózkodási helye sincs, de ehhez a szülőknek el kellene árulniuk, valójában hol élnek. Valószínűleg kevesen fogják ezt megtenni, félnek, hogy elveszik tőlük a gyerekeiket.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/22/Hajlektalan_gyerekek_juttatasok_lakcim_5SXRQJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_22

 

Ürülékkel és patkánnyal etették a gyerekeiket - ezért halasztották el a tárgyalást

Kétnapos tárgyalássorozaton hoztak volna új ítéletet a szigetszentmiklósi szülők ügyében, akik a vád szerint egyéb szörnyű tetteik mellett patkánnyal etették a gyerekeiket.

http://www.atv.hu/belfold/20170622-urulekkel-es-patkannyal-etettek-gyerekeiket-ezert-halasztottak-el-a-targyalast/hirkereso

 

Megkötözték és beragasztották az óvisok száját a XVI. kerületben

Dráma és döbbenet egy budapesti óvodában. A szülők elmondása szerint az egyik gyereknek egyszer összekötözték a kezeit, máskor pedig a száját ragasztották le. De arra is volt példa állítólag, hogy megalázta a gyerekeket az óvónő. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoz.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/megkotoztek-es-beragasztottak-az-ovisok-szajat-a-xvi-keruletben

 

Nyaralna vagy letelepedne külföldön? Ha gyerekkel megy, ezt a papírt is vigye magával

Az űrlap teteje

Tonnányi hivatalos papírt kell kitöltenie annak, aki külföldön vállal munkát vagy telepedik le, és elvált szülőként vagy a másik szülő nélkül magával viszi a gyermekét is. Új élete azonban gyorsan rémálommá válhat, ha a másik szülő beleegyező nyilatkozatát nem viszi magával.

http://hvg.hu/brandchannel/mokk_20170622_nyaralna_vagy_letelepedne_kulfoldon_szuloi_beleegyezo_nyilatkozat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_22

 

Van még hova emelni a magyar fizetéseket

A válságig egész tempósan közelítettek a magyar és régiós átlagbérek a német átlagbérekhez, de aztán lelassult ez a folyamat. Pedig a nagy autógyárakban és a feldolgozóiparban még most is nagy tartalékok vannak, amiből lehetne hová emelni a béreket. Az viszont önmagában fából vaskarika, hogy legyenek európai béreink, ehhez haveri kapitalizmus helyett normális oktatásra lenne szükség, legalábbis friss tanulmánya kapcsán erről is beszélt az Indexnek Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Szövetség vezető kutatója.

http://index.hu/gazdasag/2017/06/22/galgoczi_bela_multinacionalis_ceg_berek_termelekenyseg_szakszervezet_kutato_kovergencia_valsag/

 

A lemondott történész szerint Schmidt Mária félrevezette a kuratóriumot, és utólag hárítja a felelősséget

A Dózsa László/Pruck Pál-ügy legutóbbi fejleménye az volt, hogy az 1956-os Emlékévért felelős Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól távozott dr. Horváth Miklós hadtörténész. Ő volt az, aki a plakátkampány előtt Dózsa László színész-rendezőt azonosította be a fotón, nem jelezve, hogy egyéb források alapján Pruck Pál van a képen, és miután Dózsa írásos nyilatkozattal megerősítette, hogy a 60 éves felvételen ő van, a beazonosítást lezárták. Magyarul Horváth elkövetett egy egyszerű hibát, ami nem kirívó ebben a szakmában.

https://444.hu/2017/06/22/a-lemondott-tortenesz-szerint-schmidt-maria-felrevezette-a-kuratoriumot-es-utolag-haritja-a-felelosseget?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-lemondott-tortenesz-szerint-schmidt-maria-felrevezette-a-kuratoriumot-es-utolag-haritja-a-felelosseget

 

Június 23.

 

„Bábtestületet” kapnak az önkormányzatok

A miniszter által jóváhagyott tagokkal, a szakszervezeteket kihagyva hozná létre a tankerületi tanácsokat a kormány féléves késedelem után – derül ki a Magyar Nemzet által megismert kormányrendelet-módosítás tervezetéből. Az intézkedések előzményei, hogy az iskolák fenntartása után idén januártól már a működtetés is állami kézbe került, vagyis a helyi önkormányzatoknak hivatalosan nem sok kapcsolatuk maradt az iskolákkal. Ennek kompenzálására jött létre a tankerületi tanácsok koncepciója, vagyis hogy a tankerületi központok a helyi szakemberekkel közösen vitassák meg az intézményekkel kapcsolatos ügyeket. Ez azt jelenti, hogy az 59 tankerületi központ mellé 59 tankerületi tanácsnak kellett volna létrejönnie. Ám a szervezetek felállítása egyáltalán nem ment könnyen a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi). Bár már tavaly júliusban azt nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár, hogy készül a tanácsok működésének leírása, és reméli, hogy januárra meg is alakulnak, ebből eddig nem lett semmi.

https://mno.hu/belfold/babtestuletet-kapnak-az-onkormanyzatok-2404629

 

Újabb bábtestületet hoznak létre Balogék? Jönnek a tankerületi tanácsok

A miniszter által jóváhagyott tagokkal, a szakszervezeteket kihagyva hozná létre a tankerületi tanácsokat a kormány féléves késedelem után – derül ki a Magyar Nemzet által megismert kormányrendelet-módosítás tervezetéből.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/23/tankeruleti_tanacsok_YBB5TM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_23

 

A CEU rektora bízik benne, hogy lesz megegyezés

Tanszabadság/Globális kihívás címmel egész napos konferenciát szervezett a Közép-európai Egyetem, ahol a világ számos pontjáról - Bangladestől kezdve Törökországon át az Egyesült Államokig – érkeztek oktatók, hogy képet adjanak az adott intézmény illetve ország tanszabadságának helyzetéről. Az előadásokat és a panelbeszélgetéseket a CEU rektora, Michael Ignatieff vezette fel, mint a rendezvény házigazdája, aki utána interjút adott Csernyánszky Juditnak.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=209100

 

Aggódik a magyar munkásokért az európai szakszervezeti szövetség

Nem lehet elvitatni a dolgozók sztrájkhoz való alapvető jogát – ezt hangsúlyozza a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) elnökségének szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalása a július 17-re tervezett köztisztviselői sztrájkkal kapcsolatban elhangzott kormányzati nyilatkozatokkal kapcsolatban.

http://nepszava.hu/cikk/1132834-aggodik-a-magyar-munkasokert-az-europai-szakszervezeti-szovetseg/

Megosztás: