Lapszemle június 2. Orrba verő köszöntő

június 02, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

E heti lapszemlénk még a csendben elfogadott köznevelési törvénymódosításról, az ebből fakadó zavarokról, de már a pedagógusnap megünnepléséről is szól. Illusztrációként: Dragomán György diszlexiájáról vallott a Taigetosz-törvény elfogadása után;

                                                                                                                     

Pedagógusnapi köszönetben dörgölte a tanárok orra alá a fizetésemelést Balog Zoltán.

 

Pedagógusnapon sok szeretettel köszöntjük azokat, akik  pedagógusként, vagy őket segítő munkatársakként nap mint nap bizonyítják a pályához való hűségüket,  elkötelezettségüket és kitartásukat!

 

Május 26.

 

Az oktatási rendszer újratermeli a társadalmi egyenlőtlenségeket

A tőkéről automatikusan gazdasági természetű dolgokra asszociálunk, ám Bourdieu elmélete szerint nem csak ilyen értelmű tőke létezik. Ez a felismerés azért is fontos, mert így olyan cselekvések is megragadhatóvá válnak, amelyek gazdaságilag irracionálisnak tűnhetnek.

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/05/26/az-oktatasi-rendszer-ujratermeli-a-tarsadalmi-egyenlotlensegeket/

 

Balog Zoltán: a családokban van Magyarország jövője

A családokban van Magyarország, Európa és az egész teremtett világ jövője – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken a családok XI. világkongresszusán Budapesten.

http://magyaridok.hu/belfold/balog-zoltan-csaladokban-van-magyarorszag-jovoje-1750513/

 

Oktatni kellene az biztonságos netezést

A gyermekek döntő többsége bármikor hozzáfér az otthoni WiFi-hez, a legtöbb családban téma a biztonságos internetezés és a családok túlnyomó része szeretné, ha gyermeke internetbiztonsági oktatást is kapna.

https://www.vg.hu/vallalatok/oktatni-kellene-az-biztonsagos-netezest-527950/

 

Május 27.

 

Idegennyelv-tudás: Súlyosak a gondok, sereghajtók vagyunk az EU-ban

Németből vagy angolból a tantervileg elvárt tudásszint a 6. évfolyamos diákok háromnegyedét, míg a 8. évfolyamosok alig felét jellemzi. A legjobban Budapest, Dunántúl és Közép-Magyarország diáksága teljesít, különös tekintettel a nagyvárosokra. A magyar tanulók nyelvtudása jórészt leképezi az iskolák és régiók közti óriási különbségeket az oktatásban. Nyelvtudás terén a felnőttek sem dicsekedhetnek, 37 százalékos arányunkkal még mindig sereghajtók vagyunk az EU-ban. A Hetek cikke.

http://www.atv.hu/belfold/20170526-sulyos-gondok-a-magyar-idegennyelv-oktatasban/hirkereso

 

Leléptetnék Lőrincről az új óvodavezetőt

Hiába választotta meg a Pestszentlőrinci Robogó Óvoda élére a volt fideszes Laminé Antal Évát a XVIII. kerületi képviselő-testület kormánypárti többsége, az ellenzék arra kéri az érintettet, lépjen vissza. Erre szólította fel Füzesabony egykori fideszes polgármesterét Szaniszló Sándor (MSZP) fővárosi képviselő. Elmondta: erre a jól működő és jól vezetett intézmény és az oda járó másfél száz gyermek érdekében volna szükség.

https://mno.hu/belfold/leleptetnek-lorincrol-az-uj-ovodavezetot-2400749?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Onnan tudod, hogy emlékezetes lesz az osztálykirándulás, hogy NAV-osok mentenek ki egy benzinkútról

Egy erdélyi kisfiúval esett meg minden buszos kiránduló rémálma.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/27/Onnan_tudod_hogy_emlekezetes_lesz_az_osztal_ZPH179

 

Május 28.

Osztják a jogot - A Hintalovon Alapítvány gyermekjogi követeivel beszélgettünk

Csaknem 200 ezer magyar gyerek nem jutott megfelelő élelemhez, oktatáshoz tavaly. 4500 gyereknek „nem járt” egészségügyi ellátás. Több mint 15 ezer fiatal ellen követtek el erőszakos cselekményt és több mint 10 ezer 18 éven aluli esett teherbe. 24 ezren éltek távol a családjuktól, egyharmaduk nevelőintézetben, otthonban. A sokkoló adatok a Hintalovon Alapítvány 2016-os gyermekjogi jelentéséből valók. A tényekre alapuló beszámoló az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének passzusait – amelynek Magyarország is aláírója – vetítette a hazai viszonyokra. Az alapítvány tevékenysége azért is egyedi, mert maguk az érintettek, a gyerekek is részt vesznek benne.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/osztjak_a_jogot

 

„Az iskolában hibázni jó dolog” – milyen lesz az oktatás és a munka jövője?

Az iskolák szerepe a jövő építése, a diákok közös munkát, el- és befogadást és a hétköznapokban használható gyakorlati ismereteket is elsajátítanak egy a magyarnál lényegesen ideálisabb oktatási rendszerben. A Future Work Festivalon megnéztük, mit hoz a jövő a munka és az oktatás terén.

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20170528/jovo-munka-iskola-tanulas-future-work-festival-veres-rita-pekka-peura/

 

 

Ez a kislány egy mondattal tette helyre a büntető tanárokat

Osztályfőnökétől kapta a kérdőívet, amelyben azt kérdezte a gyerekektől az iskola, hogy miben tudna jobb lenni a tanára.

http://faktor.hu/faktor-iskola-kislany-genfi-egyezmeny-skocia?source=hirkereso

 

Május 29.

 

Érettségiből elégtelen – Alkotmánysértő módon vizsgáztathatták a diákokat

A múlt héten lezajlottak a botrányos és – okkal gyaníthatóan – súlyosan alkotmánysértő szakgimnáziumi érettségik. Legalább harmincezer, de minden érintettet beleszámítva akár ötvenezer diák is érettségizhetett úgy, hogy a vizsgákért felelős tárcák mulasztást követtek el, törvénysértő intézkedéseket hoztak. Merthogy a diákok és a tanárok csak tavaly decemberben ismerhették meg az új érettségi követelményeit, holott a vizsgára négy év alatt kellett volna felkészülniük. A Palkovics László oktatási államtitkár által gründolt köznevelési kerekasztal értelmetlenségét bizonyítja, hogy az oda meghívott tagok tiltakozása ellenére is átverték a szakgimnáziumi átalakításokat.

http://168ora.hu/erettsegibol-elegtelen-alkotmanyserto-modon-vizsgaztathattak-diakokat/

 

"Talán öt kettes lett az osztályból, a többi egyes" - siralmas eredmények a szakmai érettségin?

Több szakgimnáziumban siralmas eredmények születettek az idén kötelezővé vált szakmai érettségin - legalábbis ez derül ki az eduline-hoz érkező olvasói levelekből. A hivatalos, összesített eredményekre még várni kell.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/29/szakmai_erettsegi_velemeny_reakciok_JWYWMD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_29

 

Érettségi: az írásbeliknek vége, jönnek az emelt szintű szóbelik

Befejeződtek az írásbeli érettségik, a vizsgák következő állomásaként június 8-án megkezdődnek az emelt szintű szóbelik ‒ közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.

http://orientpress.hu/cikk/2017-05-29_erettsegi-az-irasbeliknek-vege-jonnek-az-emelt-szintu-szobelik-

 

Szupergyors internet: zajlanak a hálózatfejlesztések

A technológiai beruházások mellett fontos, hogy a digitalizáció terjesztését oktatási programok is segítsék.

http://24.hu/fn/uzleti-tippek/2017/05/29/szupergyors-internet-zajlanak-a-halozatfejlesztesek/

 

Ilyen lesz a 2017/2018-as tanév: hosszú hétvégék és szombati tanítási napok

A 2017/2018-as tanév munkanapjait, munkaszüneti napjait és tanítási szüneteit szedtük össze, hogy megkönnyítsük a kirándulások és a családi nyaralás megtervezését

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/29/Ideje_kirandulasokat_tervezni_Ezek_lesznek__MEBOH4

 

Börtönnel fizethet a mocskolódásért az ajkai szocialista polgármester

Hat év után elégtételt kaphatnak azok az ajkai pedagógusok, akik politikai nézeteik miatt nem csak elveszítették állásukat a helyi iskolában, hanem mindezek után még meg is alázta őket a település polgármestere, amikor nyilvános sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „a szakmailag leggyengébbek álláshelyét szüntették meg”. Schwartz Bélát – akinek becsmérlő, becsületsértő megnyilvánulásai miatt megszámlálhatatlan alkalommal kellett már bíróság elé állnia – első fokon 80 nap fogházra ítélte kijelentéseiért az Ajkai Járásbíróság a napokban. Ez az eddigi legsúlyosabb ítélet, amit kimondtak az indulatos megnyilvánulásai során szavakban, kifejezésekben nem válogató, ellenfeleit előszeretettel mocskolódó szocialista városvezetőre.

http://pestisracok.hu/bortonnel-fizethet-mocskolodasert-az-ajkai-szocialista-polgarmester/

 

Tüzérségi lövedéket találtak a lovasberényi óvodánál

 Lovasberényben a Kossuth utcában, az óvodával szemben, az intézmény bejáratától 30 méterre gázcsonkot cseréltek, és ott találtak rá egy feltehetően II. világháborús tüzérségi lövedékre. A honvédség tűzszerészei az azonosítás idejére a 77 gyermeket és 14 felnőttet az óvoda hátsó részébe terelik. Az intézkedés idejére az utat lezárták - tudta meg a feol.hu dr. Markovics Zita főhadnagytól, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztjétől.

http://feol.hu/hirek/tuzersegi-lovedek-lovasbereny-ovoda-1837930

 

Ne menjenek a csíksomlyói zarándoklatra azok, akik nem kaptak védőoltást

Hargita megye tiszti főorvosa figyelmezteti a csíksomlyói zarándokokat, hogy nem tanácsos azoknak a kisgyerekeknek részt venni a Csíksomlyói búcsún akik nem kaptak kanyaró elleni védőoltást, a fiatal felnőttek pedig ellenőrizzék az oltásaikat.

http://www.origo.hu/itthon/20170529-ne-menjenek-a-csiksomlyoi-zarandoklatra-azok-akik-nem-kaptak-vedooltast-kanyaro-ellen.html

 

Lezárták az nyomozást a veronai busztragédia ügyében - egyelőre titok, mit állapítottak meg

Az olasz ügyészség hétfői tájékoztatása szerint lezárta a nyomozást a veronai buszbaleset ügyében, a jegyzőkönyvet átadta a milánói főkonzulátusnak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/lezartak-az-nyomozast-a-veronai-busztragedia-ugyeben-egyelore-titok-mit-allapitottak/yj1m62e?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Veronai busztragédia: az olasz jogrend alapján hússzor annyi pénz járna

Az elhunyt gyermekek szülei hatmillió forintot kaptak, az olasz jogrend alapján 120 milliót is kaphatnának.

http://www.atv.hu/belfold/20170529-veronai-busztragedia-az-olasz-jogrend-alapjan-husszor-annyi-penz-jarna/hirkereso

 

Május 30.

 

Cáfolja az oktatási államtitkárt: nem volt idő felkészülni

Cáfolja Palkovics László szavait a Civil Közoktatási Platform szakértője.

Juhász Ágnes Newsroom című műsorunkban arra emlékeztetett, a szakmai érettséginél csak annyit lehetett tudni, hogy lesz, de hogy pontosan milyen tantárgyakból áll majd ez, és mi a követelmény, azt csak a vizsga előtt négy hónappal közölték a diákokkal.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/cafolja-az-oktatasi-allamtitkart-nem-volt-ido-felkeszulni-1396229

 

Szakmai érettségi: reagált a minisztérium a panaszokra, itt az álláspontjuk

Reagált a szakmai érettségiről szóló olvasói véleményekre a Nemzetgazdasági Minisztérium, azt írják, 36 vizsgatárgy közül mindössze hárommal kapcsolatban tettek észrevételt érettségizők.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/30/NGM_reakcio_szakmai_erettsegi_2BMLSC

 

Sorsokat befolyásol a középiskolai rendszer átalakítása

Bár a közelmúltban már foglalkoztunk a magyarországi középiskolai rendszer kormányzat által tervezett átalakításával, aminek „köszönhetően” gyerekek sokasága előtt zárulhatnak be egyszer és mindenkorra a gimnáziumok kapui, érdemes a Palkovics László oktatási államtitkár bejelentette elképzelést kissé jobban szemügyre venni, hiszen az diákok tíz- és százezreinek életútját, sorsát befolyásolhatja.

http://www.blikk.hu/aktualis/velemeny/sorsokat-befolyasol-a-kozepiskolai-rendszer-atalakitasa/esp6zse?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Ez Vekerdy Tamás véleménye az érettségiről és az oktatásról

Vekerdy Tamás, az egyik legismertebb magyar pszichológus és író közzétette véleményét a gyerekek oktatásáról és életútjáról. Ötévesen nem angolul kell tanulni, hanem rohangálni az udvaron, a friss levegőn, látszólag céltalanul, mert attól fejlődik az agyuk. Gilisztát fogdosni, bodobácsot gyűjteni, sarazni és koszosnak lenni, rettenetesen koszosnak. Csúszni-mászni, bunkert építeni. Világgá menni. Nem elhinni, hogy alig tizennégy évesen eldőlt minden, hanem kipróbálni lehetőleg mindent, amire lehetőség van

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/30/Elmondja_velemenyet_az_erettsegirol_az_egyi_SWH585#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_30

 

Határozatokat fogadott el a parlament

Elfogadta a Parlament a kormány oktatási és egészségügyi csomagját. Az egészségügyi törvénymódosítások egyebek mellett további változtatásokat tartalmaznak az elektronikus vények bevezetéséhez, illetve a transzplantációs várólistára történő jelentkezéshez. Az oktatási témájú változtatások egyike a közszolgálati ösztöndíjas hallgatók, és a magyar állami ösztöndíjas hallgatók egységes nyilvántartási rendszerét hozza létre. A képviselők kiterjesztették és meghatározták a kulturális alapellátás fogalmát. A parlamenti határozat célként rögzíti, hogy minden magyar ember hozzáférhessen a kulturális értékekhez, ezzel erősödjön a magyar identitás.

http://www.somogytv.hu/cikkek/120262

 

Parragh László: a kamarai rendszer szakmai alapú erősítése kiemelt feladat

A kamarai rendszer szakmai alapú erősítése a jövő kiemelt feladata – hangsúlyozta Parragh László elnök, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) éves küldöttgyűlésén. Ennek érdekében jött létre az élelmiszergazdasági kollégium, alakítják majd meg a pénzügyi szolgáltatók szervezetét, és erősítik a kamarai munkát az energia, az oktatás szakterületeken.

http://kamaraonline.hu/cikk/parragh-laszlo-a-kamarai-rendszer-szakmai-alapu-erositese-kiemelt-feladat

 

Iskola a határon. Vaskos oktatási szegregáció, csírázó deszegregáció Erdély leggazdagabb városában

A kolozsvári ROMEDIN projekt jó példája annak, hogy milyen stratégiákat lehet alkalmazni a marginalizáltan és mélyszegénységben élők hatékony támogatására, és hogy ezeknek milyen akadályai lehetnek.

https://erdely.atlatszo.hu/2017/05/30/iskola-a-hataron-vaskos-oktatasi-szegregacio-csirazo-deszegregacio-erdely-leggazdagabb-varosaban/

 

Bajba kerülhet a budapesti óvónő, aki szabálytalanul mentette meg az őzgidákat

Újszülött őzgidák életéért küzdenek állatvédők, Budapesten. Egy óvónő találta őket Budapest 15. kerületében az útszélén, egy dobozban. Mielőtt szólt volna azonban az állatvédőknek, bevitte az gidákat a munkahelyére, egy magánóvodába, a gyerekek közé. Az ügyet már a rendőrség és az ÁNTSZ is vizsgálja. Erdészek és állatvédők azt kérik, aki árvának tűnő kisállatokat talál, soha ne fogja meg és ne vigye őket haza.

http://propeller.hu/itthon/3286422-bajba-kerulhet-budapesti-ovono-aki-szabalytalanul-mentette-meg?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Az Erasmus+ továbbra is az EU egyik kiemelt programja lesz

Az Erasmus+ továbbra is az Európai Unió (EU) egyik kiemelt programja lesz, az oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramra 2014 és 2020 között csaknem 14,7 milliárd eurót fordítanak – mondta az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a program elindításának 30. évfordulója alkalmából rendezett keddi budapesti konferencián.

http://magyaridok.hu/belfold/az-erasmus-tovabbra-az-eu-egyik-kiemelt-programja-lesz-1765972/

 

Erre még biztos nem használtak szovjet laktanyátAz űrlap teteje

ELI Science Park néven tudományos ipari parkot alakítanak ki a szegedi lézerközpontnál, első lépésként 2018-ban inkubátorház nyílhat – közölte Palkovics László oktatási államtitkár.

http://hvg.hu/kkv/20170530_eli_szeged?s=hk

 

Lex CEU: Budapesten marad az egyetem

Minden tevékenységét Budapesten fogja végezni a CEU a 2017/2018-as tanévben – mondta Michael Ignatieff. Az egyetem elnök-rektora tudomása szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott felvette a kapcsolatot New York állam illetékeseivel.

https://vs.hu/kozelet/osszes/lex-ceu-budapesten-marad-az-egyetem-0530?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s9

 

Biztosító szövetség: a bírói gyakorlat szerinti legmagasabb összeget ítélték meg

A Magyarországon ilyenkor szokásos, a bírói gyakorlatban megítélt legmagasabb összegeket fizette és fizeti ki a januári veronai buszbaleset károsultjainak a Groupama Biztosító, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szakértőinek adatai szerint – közölte a Mabisz kedden az MTI-vel.

http://magyaridok.hu/belfold/biztosito-szovetseg-biroi-gyakorlat-szerinti-legmagasabb-osszeget-iteltek-meg-1764682/

 

Május 31.

 

A PSZ a köznevelési törvény elfogadásáról

Galló Istvánné szerdán este a Klubrádió Esti gyors c. műsorának nyilatkozott arról, hogy kedden a parlament elfogadta a köznevelési törvény módosítását

https://www.youtube.com/watch?v=Ki3jWMxj3oA&feature=youtu.be

 

Tárgyalni fog a Pedagógusok Sztrájkbizottsága

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke Szekszárdon jelentette, be, hogy a Pedagógusok Sztrájkbizottsága a fővárosban tárgyalást folytat ma dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárral.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/targyalni-fog-a-pedagogusok-sztrajkbizottsaga-729381/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Nagy béremelések: máshol - A 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodell elveszti vonzerejét

Leálló életpálya - Jövőre, 2018. január 1-jétől egy frissen érettségizett iskolatitkár és egy kezdő szakmunkás is ugyanannyit fog keresni, mint egy főiskolát végzett, diplomás pályakezdő tanár – a garantált bérminimum emelésével. A 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodell elveszti vonzerejét, mert más szférában nagy léptekkel nőnek a bérek, a pedagógusok béremelése viszont leáll a 2017. szeptember 1-jétől bevezetendő, nagyjából 3 százalékos utolsó emelés után.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/leallo_eletpalya__garantalt_berminimum__pedagogusok_bere

 

Csendben elfogadták a Taigetosz-törvényt

 Kedden elfogadta a parlament a tanulási nehézségekkel küzdőket érintő törvénymódosítást, amely szakmai szervezetek szerint jelentősen ronthat több tízezer gyermek esélyein.

http://nepszava.hu/cikk/1130878-csendben-elfogadtak-a-taigetosz-torvenyt/

 

Titokban új helyettes államtitkár érkezett az Emmibe

Új felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárt nevezett ki a kormányzat a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, Horváth Zita személyében – értesült a MEgazin, a Miskolci Egyetem közéleti és hallgatói magazinja, amely közösségi oldalán számolt be a hírről.

https://mno.hu/belfold/titokban-uj-helyettes-allamtitkar-erkezett-az-emmibe-2401306

 

Nagy a baj a szakképzésekkel - országos egyeztetéssel javítanának

Hiányzik egy lépcsőfok az iskola és a gyakorlati hely között a diákoknak a szakértők szerint.

http://privatbankar.hu/makro/nagy-a-baj-a-szakkepzesekkel-orszagos-egyeztetessel-javitananak-308088

 

Tanodapályázat újratöltve – A függetlenség feladása lehet az állami finanszírozás ára

A tavaly ősszel elbírált tanodapályázat eredményei azt mutatták: az Orbán-kormányhoz köthető körök és az egyházak súlyos összegeket vontak el a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb gyerekek oktatásától. Az esetet Hadházy Ákos, az LMP társelnöke nemrég a trafikbotrányhoz hasonlónak minősítette. A kabinet, belátva a helyzet tarthatatlanságát, új pályázatot írt ki a tanodáknak – ezen viszont már korántsem nyerhettek annyit a hozzáértő, tapasztalt szervezetek, mint amennyit első körben kaptak a frissen alakultak.

http://168ora.hu/tanodapalyazat-ujratoltve-fuggetlenseg-feladasa-lehet-az-allami-finanszirozas-ara/

 

Rövid pórázon: egyre nagyobb hátrányt szenvednek el az állami iskolába járó diákok

Az állami oktatási intézményeknek olyan kevés jut, hogy „rövid pórázos működésükre sem elég” – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az egyházi oktatási intézmények tanulóinak csaknem háromszor több pénzt juttat az állam.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/rovid_porazon_egyre_nagyobb_hatranyt_szenvednek_el_az_allami_iskolaba_jaro_diakok

 

Jövő építés finn módra: humán tőkében az erő

A finn oktatás régóta a “bezzeg” kategóriába tartozik. Marjaana Manninen, a Finn Nemzeti Oktatási Tanács tanácsadója Magyarországon járt, és a Future Work Festivalon beszélt a finn oktatási reformról, nekünk pedig arról, mi teszi igazán különlegessé a finn oktatást.

http://gazdasagportal.hu/index.php/jovo-epites-finn-modra-human-tokeben-az-ero/

 

Illés Boglárka: Nincsenek tehetségtelen emberek, csak tehetségeket kevésbé támogató környezet

Harmincnyolc oktatási intézmény kapott Minősített Tehetséggondozó Műhely (MTM) címet; az erről szóló oklevelet Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára és Ekler Gergely, az Új Nemzedék Központ (ÚNK) ügyvezetője adta át az intézmények vezetőinek, képviselőinek szerdán Budapesten.

http://magyarhirlap.hu/cikk/89433/Illes_Boglarka_Nincsenek_tehetsegtelen_emberek_csak_tehetsegeket_kevesbe_tamogato_kornyezet

 

Tiltakozó diákok fórumoznak szombaton

A Független Diákparlament a szakmai érettségire és a lex CEU-ra koncentrál. A Független Diákparlament úgy határozott, hogy június 3-án szombaton 9 órától országos diákfórumot tart Budapesten, a CEU Konferenciaközpontjában, amelyre az ország különböző pontjairól közel 100 diák jelezte részvételét - áll a szervezet közleményében.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/5/31/Tiltakozo_diakok_forumoznak_szombaton_P3KPS4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_5_31

 

Egymillió Erasmus-bébi született

Az Erasmus+ továbbra is az Európai Unió egyik kiemelt programja lesz, az oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramra 2014 és 2020 között csaknem 14,7 milliárd eurót fordítanak - mondta az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a program elindításának 30. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián.

https://www.hrportal.hu/hr/egymillio-erasmus-bebi-szuletett-20170531.html

 

Nagyon egyszerű lesz az ingyenes nyelvvizsgát igazolni

A tervek szerint az ingyenes nyelvvizsgát 2018. január 1-től lehet majd igénybe venni. A részletszabályok kidolgozása még hátravan, de a kormányzat olyan rendszerben gondolkodik az Oktatási Hivatal segítségével, ahol nagyon egyszerűen, az elektronikus felületeket használva tudják majd beküldeni az igazoló papírokat a fiatalok.

http://www.hirado.hu/2017/05/31/nagyon-egyszeru-lesz-az-ingyenes-nyelvvizsgat-igazolni/?source=hirkereso

 

Főállásban is dolgoznak a diákmunkások

Manapság egyre több cégtől hallani, különösen a munkaerőhiány által egyre inkább szorongatott ágazatokban, mint a vendéglátás, a kereskedelem és az informatika, hogy tárt karokkal várják a diákmunkásokat. Ahogy a munkák, úgy a fiatalok motivációi is nagyon változatosak, hogy milyen indíttatásból és célból dolgoznak, akár szezonálisan, akár rendszeresen. Van, ahol jól jön a zsebpénz, míg másnak a megélhetés miatt kell munkát vállalnia, de olyan igen tudatos fiatal is van, aki lakástakarékba gyűjti a fizetését, nem utolsó sorban pedig egyre többen gondolnak jövendő karrierükre, ahol kulcskérdés lehet a már diákként megszerzett tapasztalat.

https://www.hrportal.hu/hr/foallasban-is-dolgoznak-a-diakmunkasok-20170531.html

 

Átvágott gázvezeték miatt kellett kimenekíteni gyerekeket egy óvodából

Óvodásokat menekítettek Szabolcsban, mert egy munkagép átvágott egy gázvezetéket az óvoda és az orvosi rendelő közelében. A robbanásveszély miatt több mint 110 embert kellett kitelepíteni. Az óvónők és az ovisok az iskolába mentek át, sok szülő azonnal a gyerekéért ment – hangzott el a Tényekben, a TV2 hírműsorában.

http://www.origo.hu/itthon/20170531-atvagott-gazvezetek-miatt-kellet-ovodasokat-menteni.html

 

Béremelést kapnak az oktatásban dolgozók Szlovákiában

Idén szeptember elejétől 6 százalékkal emelkedik az óvodákban, szabadidőközpontokban, napközi otthonokban és művészeti alapiskolákban dolgozó pedagógusok bére – mondta Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

http://kamaraonline.hu/cikk/beremelest-kapnak-az-oktatasban-dolgozok-szlovakiaban

 

Június 1.

 

Lex Taigetosz: embertelen, elfogadhatatlan

Nem támasztja alá semmilyen szakmai érv a köznevelési törvény elfogadott módosítását, amely nehéz helyzetbe hozza a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket – állítják szakértők. Kifejezetten káros a köznevelési törvény módosítása, amely megvonná a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekektől azt a lehetőséget, hogy bizonyos tárgyakból felmentést kaphassanak – nyilatkozta lapunknak Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják, és tiltakoznak a módosítás ellen, amelyet kedden, a legnagyobb csendben fogadott el a parlament. Veszélyesnek és a tanári szakma lenézésének tartja azt is, hogy a törvény értelmében pedagógus végzettség nélküli oktatók is taníthatnak majd iskolákban – a kormány így orvosolná a pedagógushiányt.

http://nepszava.hu/cikk/1130993-lex-taigetosz-embertelen-elfogadhatatlan

 

Jöhetnek a képesítés nélküli pedagógusok

Az ATV Start vendége Galló Istvánné elnök, Pedagógusok Szakszervezete.

http://www.atv.hu/videok/video-20170601-johetnek-a-kepesites-nelkuli-pedagogusok

 

Dragomán György diszlexiájáról vallott a Taigetosz-törvény elfogadása után

A kedden csendben megszavazott, a tanulási nehézségekkel küzdő diákok felmentését megszüntető törvénymódosítást egy megindító posztban ítélte el az író.

http://hvg.hu/kultura/20170601_dragoman_gyorgy_diszlexia_taigetosz_torveny_tanulasi_nehezsegek?s=hk

 

Pedagógusnapi köszönetben dörgölte a tanárok orra alá a fizetésemelést Balog Zoltán

"Mostanra jól láthatjuk azt is, kik maradtak meg a szakma talaján, s kik igyekeztek a politikai mezőben hasznosítani az átalakítás nehézségeiből keletkezett feszültségeket" - többek között ez áll abban a pedagógusnapi levélben, amellyel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöni meg a pedagógusok munkáját, akik a kétoldalas üzenetből azt is megtudhatják, mennyivel emelkedett a bérük az elmúlt években.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/1/pedagogusnapi_koszonto_Balog_Zoltan_5S9E91#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_1

 

Oktatási ombudsman: Nem szűkítette a kormány a jogköreimet, sőt

Az érdekképviseletek azonnal megfogalmazták kifogásaikat a kormány salátatörvénybe rejtett közoktatási vonatkozású módosításáról, a lapunknak nyilatkozó ombudsman szerint azonban ezúttal nem annyira életszerűtlenek az elfogadott változtatások.

http://www.atv.hu/belfold/20170601-oktatasi-ombudsman-nem-szukitette-a-kormany-a-jogkoreimet-sot/hirkereso

 

„A nemzet nem érte el egyik célját sem”

Itt az ideje, hogy a közbeszéd Magyarország valódi problémáiról: az oktatásról, az egészségügyről, a demográfiai problémáiról szóljon, és ne álkérdésekről – mondta Csaba László közgazdász Newsroom című műsorunkban.

http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/a-nemzet-nem-erte-el-egyik-celjat-sem-1396410

 

Tanuljon "életet" a gyerek - Antikorrupciós képzés a gimiben

Harmadik éve folyik a pécsi Gandhi Gimnáziumban egy olyan program, amely előadásokkal és szituációs játékokkal igyekszik érthetővé tenni azt, hogy mi a korrupció és hogyan lehet ellene küzdeni. Szerdán szerették volna a sajtó számára bemutatni a programot, ám előző este a nyilvános prezentációt indoklás nélkül lefújta a gimnáziumot fenntartó állami tulajdonú alapítvány igazgatója, Virág Bertalan.

http://nepszava.hu/cikk/1130930-tanuljon-eletet-a-gyerek---antikorrupcios-kepzes-a-gimiben

 

Keményen odacsapott Balognak a Tanítanék: "szokott tükörbe nézni?"

 "A felmentés sokszor életmentő, megóv a kudarctól, a bukástól. Megóv a lemorzsolódástól" - írja a Tanítanék Mozgalom, amely a köznevelési törvény keddi módosítására reagált Facebook-jegyzetben.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/1/koznevelesi_torveny_tanitanek_mozgalom_MVGBLY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_1

 

Az LMP feljelentést tesz a Klik 2,5 milliárdos informatikai beszerzése miatt

Feljelentést tesz az LMP az egykori Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 900 millió forintról induló, ám végül 2,5 milliárd forintba kerülő informatikai beszerzésével kapcsolatban, az ellenzéki párt szerint ugyanis az uniós forrásból kifizetett rendszer szinte egyáltalán nem működik.

http://168ora.hu/az-lmp-feljelentest-tesz-klik-25-milliardos-informatikai-beszerzese-miatt/

 

Javuló iskolázottsági mutatók, tovább nőtt a diplomások aránya

Öt év alatt 134 ezerrel csökkent a hazai népesség. Csökkent Magyarország lakossága a 2011-es népszámlálás óta, nőtt viszont az iskolázottság, a diplomások száma és a foglalkoztatottság is. A munkanélküliek aránya több mint felére csökkent 2011 óta – derült ki a 2016. októberi mikrocenzus adatait ismertető tájékoztatón.

http://magyarhirlap.hu/cikk/89491/Javulo_iskolazottsagi_mutatok_tovabb_nott_a_diplomasok_aranya

 

Alkotmánybírák is vizsgálják a CEU-törvényt

Eseti munkacsoportot állít fel az Alkotmánybíróság (AB) a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos indítvány tárgyalásának előkészítésére – tudatta a testület.

http://magyarhirlap.hu/cikk/89490/Alkotmanybirak_is_vizsgaljak_a_CEUtorvenyt

 

A gödi otthonról

Krausz Éva (Hozzászólás a „gödi drámához” ) címmel megjelent véleményéhez szeretnék hozzászólni. Egyetértek az idézőjellel, mert ténylegesen semmilyen dráma sincs. Ezt szülőként írom és nem egyedüli szülő vagyok, aki ezt gondolja. Május 12-én, pénteken 80-100 szülő találkozott az otthonban egy értekezlet keretében. A szülők megfogalmaztak egy kérelmet, mely az illetékes minisztériumnak, illetve a médiának szólt. Senki nem reagált rá, kivéve az illetékes államtitkárt, aki azt ígérte, a szülőket is bevonják a megoldásba

http://nepszava.hu/cikk/1130915-a-godi-otthonrol/

 

Reménytelen küldetés – új kötet a trianoni békeszerződést előkészítő küldöttség tevékenységéről

Kik milyen körülmények között és hogyan próbáltak meg teljesíteni egy lényegében reménytelen küldetést? Milyen stratégiával és taktikákkal igyekezett minél kedvezőbb békefeltételeket kicsikarni Magyarországnak a párizsi béketárgyalásokon részt vevő magyar küldöttség? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ – nagyrészt korabeli, közöttük a szakemberek számára is újdonságot jelentő – a nagypolitika kulisszái mögé is betekintést engedő dokumentumok segítségével az a hamarosan megjelenő kötet, amelyet az MTA BTK Lendület Trianon 100 Kutatócsoport tagja, Zeidler Miklós szerkesztett.

http://mta.hu/tudomany_hirei/remenytelen-kuldetes-a-trianoni-bekekuldottseg-naploja-107765

 

Soros György: Európa feltámadhat

Az unió reformra szorul, de van, ami reményt ad. Ilyen a magyarok ellenállása Orbán maffiaállamával szemben. Ma az Európai Uniót egyszerre kell megmenteni és megújítani. A legfontosabb a megmentése, mert létében fenyegeti veszély. De amint Emmanuel Macron francia elnök mondta kampánybeszédeiben, nem kevésbé fontos újra megteremteni azt a támogatást, amelyet valaha az EU magáénak tudhatott.

http://hvg.hu/velemeny/20170601_Soros_Gyorgy_Europa_feltamadhat?s=hk

 

Június 2.

 

Balog Zoltán: a köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik

A magyar köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön, Budapesten.

http://magyaridok.hu/belfold/balog-zoltan-kozneveles-jovoje-csaladok-es-az-iskola-kapcsolatan-mulik-1774954/

 

Mégis hány pedagógus van Magyarországon?

Az általános iskolai pedagógusok száma, a középiskolai pedagógusok száma; óvodapedagógusok száma:

https://profitline.hu/hircentrum/hir/367457/Megis-hany-pedagogus-van-Magyarorszagon

 

Megint egy lépéssel távolabb kerültünk egy jobb jövőtől – Ez a baj a „Taigetosz” törvénnyel

köznevelési törvény legújabb módosítása „Taigetosz” törvény  néven híresült el, utalva arra, hogy a speciális nevelési igényű, tanulási- vagy beilleszkedési-, magatartási nehézséggel küzdő tanulókat az új szabályozás szakadékba taszítja, és magára hagyja. Egyetlen nap, egyetlen szavazás. Alig pár perc a magyar országgyűlés tagjainak életéből, mégis tökéletes példája annak, hogy ma Magyarországon visszafelé haladunk az időben. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.

https://wmn.hu/ugy/46887-megint-egy-lepessel-tavolabb-kerultunk-egy-jobb-jovotol--ez-a-baj-a-taigetosz-torvennyel

 

Óriási zavar a "Taigetosz-törvény" körül: a diszlexiás diákokra nem vonatkozik?

Óriási zavar van a köznevelési törvény legutóbbi módosításával. Az oktatási jogok biztosa szerint a sajátos nevelési igényű, például diszgráfiás gyerekekre nem vonatkozik a jogszabály - írja a hvg.hu.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/2/Aary_oktatasi_ombudsman_diszlexia_Z0R94K#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_2

 

 

Indiai nyomortelepen alapított iskolát a kaposvári oktatáskutató

Egy nemzetközi kapcsolatnak köszönhetően az indiai Delhi melletti nyomortelepen szervezi az oktatást a kaposvári Kovács Tamás. A területen ma már csaknem háromszáz gyermek és felnőtt jár rendszeresen tanórákra.

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/indiai-nyomortelepen-alapitott-iskolat-a-kaposvari-oktataskutato-729743/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Így is lehet: iskolákra és egészségügyre költik Coloradóban a fűre kivetett adót

Százmillió dollár folyt be a legalizált marihuánának köszönhetően, a derék colorádóiak ennyivel többet költenek idén oktatásra meg a kórházakra, illetve a hajléktalanok ellátására.

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/igy-is-lehet-iskolakra-es-egeszsegugyre-koltik-coloradoban-a-fure-kivetett-adot/

Megosztás: