Lapszemle június 16. Szegény gyerekek!

június 16, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Internetes plakátkampányt indított a PSZ, amelyből kiderül a kormány kommunikációjával ellentétben nem volt sikeres a tanév. A szakszervezet felhívta a figyelmet a béremelés fonákságaira, az érdekegyeztetés anomáliáira.

                                                                                                                      

Követheti a  PSZ véleményét a köznevelés meglevő problémáiról, az iskolai lőterekről, vagy a köznyelvben csak  a Taigetosz-törvénynek nevezett törvénymódosításról. Sok cikket böngészhet a vakációról, az ezen idő alatt a gyerekeket fenyegető veszélyekről, és arról, minden ötödik gyerek relatív jövedelmi szegénységben él, és átlagosan minden nyolcadik gyerek táplálkozásának biztonsága veszélyeztetett.

 

Június 9.

 

PSZ: szeptemberben csak differenciált béremelés leszAz űrlap alja

A jövő évi költségvetésben plusz 97 milliárdot terveznek az oktatásra. A pluszpénzre szükség van, mert a feladat is több a központosított iskolarendszerben - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke az ATV híradójának 2017. június 9-én.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-szeptemberben-csak-differenci%C3%A1lt-b%C3%A9remel%C3%A9s-lesz

 

Olvassa a 6-7. havi Pedagógusok Lapját!

Ünnepeltük a pedagógusok napját június 8-án, az Országos Irodában Az Eötvös József-emlékérem bronz, ezüst és arany fokozatát 38-an vették át, egy pedagógus elnöki dicséretben részesült. A névsor a lapban olvasható!      

http://www.pedagogusok.hu/blog/e%C3%B6tv%C3%B6s-j%C3%B3zsef-eml%C3%A9k%C3%A9rmek-%C3%A1tad%C3%A1sa-psz-sz%C3%A9kh%C3%A1z%C3%A1ban

 

Áder aláírta a vitatott törvények módosítását

Aláírta az oktatási törvények módosítását pénteken Áder János köztársasági elnök. Az államfő nyilatkozatában - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal bocsátott az MTI rendelkezésére - kiemelte, hogy a jogszabály kihirdetése előtt a módosításokról konzultált az oktatási jogok biztosával, aki arról biztosította, hogy a módosítás nem támasztja alá a törvénnyel szemben megfogalmazott kritikákat és aggodalmakat. A köztársasági elnök emellett azt is kiemelte, hogy a jogszabály-módosítás irányával és tartalmával számos rangos szakmai szervezet is egyetért.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/09/ader_alairta_a_vitatott_torvenyek_modositasat/

 

Június 10.

 

Szüdi János: NAT-MATT!

Kevesen értik miért olyan fontos a Nemzeti alaptanterv (NAT) a kormányzat számára. Úgy kezeli, ahogy a csodafegyvert szokás kezelni a háborúban. Jó oka van rá! Az Orbán-kormány a kezdet kezdetén hadat üzent a tanszabadságnak, a tanuláshoz való szabad hozzáférés jogának. Az iskolai szakmai önállóság megszüntetéséhez – a lehető leggyorsabban - ki kellett adni a Fidesz értékrendjét közvetítő NAT-ot. A NAT határozza meg ugyanis az iskola pedagógiai tevékenységének irányát, a pedagógiai szabadság kereteit, az iskolarendszer felépítésének vázát.

http://nepszava.hu/cikk/1131578-szudi-janos-nat-matt

 

Drágán, keveseknek – Ez volna a kormány megoldása a népesedési problémákra

Aki teleszüli a világot, azé a világ – tudtuk meg Németh Szilárdtól nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a Családok világkongresszusán bejelentette, miképp növelnék a gyermekvállalási kedvet. Szó esett emelkedő családi adókedvezményről, csökkenő jel­­zá­­log­­hitel-tar­­tozásról, átvállalt diákhitelről. Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban: mindez kevés. A demográfiai helyzet javítását célzó intézkedések a gyermekvállalásra koncentrálnak, s lényegesen kevesebb figyelem jut a várható élettartam növelésére. A kormány nem foglalkozik eleget az egészségüggyel és az oktatással, s bár ezek is összefüggésben állnak a demográfiai trendekkel, a két ágazatból rengeteg pénzt szivattyúztak ki az elmúlt években.

http://168ora.hu/dragan-keveseknek-bevandorlok-nelkul-oldana-meg-kormany-nepesedesi-problemakat/

 

Jól teljesítettek az ágazati szakmai érettségizők

A legrosszabbul a gépészet-, a legjobban a közgazdaságtan-matúra sikerült. Átlagosan jobb eredményt értek el a diákok az ágazati komplex szakmai érettségi írásbeli vizsgáin, mint az egész éves megméretés alatt, mivel majdnem 66 százalékuk közepes vagy annál jobb érdemjegyet kapott – mondta lapunknak Pölöskei Gáborné szak- és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. 

http://magyaridok.hu/belfold/jol-teljesitettek-az-agazati-szakmai-erettsegizok-1803064/

 

Udvarol a baloldal a szakszervezeteknek

A választásra készülő baloldal számít a szervezett dolgozók szavazataira, ezért az érdekvédők minden kérését teljesítené.

http://nepszava.hu/cikk/1131735-udvarol-a-baloldal-a-szakszervezeteknek

 

Súlyos visszaélések egy alapítványi iskolánál

Súlyos visszaéléseket tárt fel a Fővárosi Kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolánál - olvasható a kormányhivatal és az Oktatási Hivatal közös, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/367817/Sulyos-visszaelesek-egy-alapitvanyi-iskolanal

 

Június 11.

 

Balog Zoltán "megkapó és felemelő érzése az óhazától nyolcezer kilométerre"

Az Európán kívüli legnagyobb magyar iskola, a torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola évzáró ünnepségén vett részt és mondott beszédet szombaton Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője. Az MTI-t erről maga a miniszter tájékoztatta, aki ötnapos kanadai látogatáson tartózkodik.

http://sztarklikk.hu/kozelet/balog-zoltan-megkapo-es-felemelo-erzese-az-ohazatol-nyolcezer-kilometerre/325174/

 

Az amerikai magyar iskolák oktatásáról tanácskozott New Yorkban Szilágyi Péter helyettes államtitkár

Az amerikai magyar iskolák oktatással foglalkozó találkozóján vett részt New Yorkban Szilágyi Péter, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A találkozót az Egyesült Államokban működő magyar iskolák évente rendezik meg, tapasztalatcsere és továbbképzés céljából, amerikai és Magyarországról érkezett előadók közreműködésével.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/az-amerikai-magyar-iskolak-oktatasarol-tanacskozott-new-yorkban-szilagyi-peter-helyettes-allamtitkar

 

 

Június 12

 

A PSZ eladja a Fáklya épületében meglévő 50 százalékos tulajdonrészét

Ülést tartott a PSZ Országos Vezetősége június 12-én. A kongresszus közelmúltbeli döntésével összhangban a Pedagógusok Szakszervezete értékesíteni kívánja a budapesti, „Fáklya” néven ismert épületben meglévő tulajdonrészét. Az Országos Vezetőség felhatalmazta az elnököt, Galló Istvánnét, hogy aláírja az adásvételi szerződést, amelybe különféle garanciákat is beépítenek. A kongresszus közelmúltbeli döntésével összhangban a Pedagógusok Szakszervezete értékesíteni kívánja a budapesti, „Fáklya” néven ismert épületben meglévő tulajdonrészét.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-eladja-f%C3%A1klya-%C3%A9p%C3%BClet%C3%A9ben-megl%C3%A9v%C5%91-50-sz%C3%A1zal%C3%A9kos-tulajdonr%C3%A9sz%C3%A9t

 

PSZ: ebben a szakképzésben nem akarnak részt venni a gyerekek és a szülők

"A polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat, ami óriási hiba" - mondta Parragh László, az MKIK elnöke. Galló Istvánné az RTL híradójának 2017. június 9-én erre reagálva jelezte: a gimnáziumok számának csökkentése nem új szándék.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-ebben-szakk%C3%A9pz%C3%A9sben-nem-akarnak-r%C3%A9szt-venni-gyerekek-%C3%A9s-sz%C3%BCl%C5%91k

 

Két és fél ezer diákot még nem vettek fel sehová

Június 15-én véget ér a 2016–2017-es tanév. A nyolcadikos diákok 97 százalékát már felvették valamilyen középfokú oktatási intézménybe. A felsőoktatásban szeptembertől 106 ezren szeretnének továbbtanulni. A pontszámokat július végén hozzák nyilvánosságra.

https://www.vg.hu/kozelet/ket-es-fel-ezer-diakot-meg-nem-vettek-fel-sehova-536370/

 

Érettségi közben kapcsolták ki az áramot az érdi gimnáziumban egy korábbi tartozás miatt

Hétfő délelőtt jelentek meg az ELMŰ szakemberei az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, majd pár percen belül kikapcsolták az áramot, miközben bent éppen az emelt szintű érettségik folytak.

http://nyugatifeny.hu/2017/06/12/erettsegi-kozben-kapcsoltak-ki-az-aramot-az-erdi-gimnaziumban-egy-korabbi-tartozas-miatt

 

Áder János aláírt és füllentett

Nem bontotta ki az igazság minden részletét az államfő, amikor azt indokolta, miért írta alá a lex Taigetoszt.

http://nepszava.hu/cikk/1131836-ader-janos-alairt-es-fullentett

 

Inkább a tanárok nemtörődömsége, nem az osztályozás tesz be a diszes gyerekeknek

Erős túlzás azt mondani a frissen elfogadott köznevelési törvény-módosításra, hogy gyerekellenes, vagy hogy páros lábbal rúgja fenékbe a tanulási nehézségekkel küszködőket. Van ugyanis igazság abban, hogy az osztályozás alóli felmentés nem a legjobb megoldás a beilleszkedési, tanulási vagy magatartási nehézségekkel rendelkező gyerekek problémáira. Amíg azonban a segítségnyújtás más formáit csak vonakodva alkalmazzák a tanárok, addig felelőtlenség elvenni ezt a könnyítést a máskülönben csak a  kudarcélményeket gyűjtögető gyerekektől.

http://abcug.hu/inkabb-tanarok-nemtorodomsege-nem-az-osztalyozas-tesz-diszes-gyerekeknek/

 

Az Alkotmánybíróság dönthet az oktatási törvénymódosításról

Az Alkotmánybíróság dönthet a "Taigetosz-törvényként" elhíresült oktatási törvénymódosításról. Az ehhez szükséges képviselői aláírásokat az LMP gyűjtötte össze, a szocialisták és a Jobbik támogatásával. A tanulási nehézségekkel küzdő diákokat érintő törvénymódosítás ellen többen tiltakoznak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint 2500 fejlesztőpedagógust vesznek fel azért, hogy ne legyen gond.

http://www.ma.hu/belfold/301931/Az_Alkotmanybirosag_donthet_az_oktatasi_torvenymodositasrol?place=srss

 

Együtt küzd a Taigetosz-törvény ellen az LMP és a Tanítanék

 A Tanítanék mozgalom is támogatja az LMP alkotmánybírósági beadványát, amellyel az ellenzéki párt megpróbálja megsemmisíttetni a köznevelési törvény közelmúltban elfogadott, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTM) küzdő gyermekeket érintő módosítását.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/12/Egyutt_kuzd_a_Taigetosztorveny_ellen_az_LMP_9609CX

 

KEH: közzétették az oktatási törvények elfogadása előtti egyeztetés emlékeztetőjét

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján hétfőn közzétették azt az emlékeztetőt, ami az oktatási törvények elfogadását megelőző egyeztetésen készült - közölte Altorjai Anita, a KEH sajtóigazgatója az MTI-vel. Altorjai Anita elmondta: annak érdekében tették közzé a június 8-án a Sándor palotában megtartott egyeztetésről szóló emlékeztetőt, hogy a nyilvánosság minden kétséget kizáróan megbizonyosodjon az oktatási törvények elfogadásáról szóló elnöki döntés megalapozottságáról.

http://www.hirado.hu/2017/06/12/keh-kozzetettek-az-oktatasi-torvenyek-elfogadasa-elotti-egyeztetes-emlekeztetojet/?source=hirkereso

 

Kemény hangú levélben ment neki Ádernek és az oktatási ombudsmannak a Tanítanék

Nemcsak Áder János köztársasági elnöknek, de Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának is odacsapott Facebook-jegyzetében a Tanítanék Mozgalom, amely ötven országgyűlési képviselő támogatását kéri ahhoz, hogy a köznevelési törvény lex Taigetoszként elhíresült módosítását az Alkotmánybíróság vizsgálhassa.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/12/tanitanek_Taigetosz_torveny_4NG4GM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_12

 

Elég furcsa lenne, ha nem jönne össze a 45 aláírás

Alkotmánybírósághoz akar fordulni az LMP a Taigetosz-törvény néven elhíresült, tanulási nehézséggel küzdő gyerekeket érintő törvénymódosítással kapcsolatban, ehhez még 45 képviselő aláírására van szüksége. Szél Bernadett társelnök a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában furcsának is tartaná, ha nem jönne össze a kellő szignó. Mint mondta, ez egy kegyetlen törvény, melynek nyomán a szülők, a gyerekek, a tanárok nem fogják „hirtelen összekapni magukat”, hanem a tanulók rossz jegyet fognak kapni, mivel a jegyosztás kötelező, meg fognak bukni és 16 éves korukra kilökődnek az oktatási rendszerből, mert ez a cél.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=208850

 

Palkovics László: Egyre több gyermek akar pedagógus lenni

Régen lehetett évtizedekig is tanítani egy tankönyvből, ma már nem lehet – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Palkovics László oktatási államtitkár arra utalva, hogy az oktatási rendszernek folyamatosan meg kell újulnia. Beszélt a tanárképzés 2005-ben elhibázott átalakításáról, hogy elegendő pénzt fordít-e a kormányzat a területre, és arról, miként valósítható meg, hogy akárcsak a finneknél, Magyarországon is egyformán jó és hatékony legyen az oktatás minden iskolában.

http://magyaridok.hu/belfold/palkovics-laszlo-egyre-tobb-gyermek-akar-pedagogus-lenni-1812316/

 

Palkovics László már tudja, hogyan lehet az összes iskola egyformán jó

Például tornatermekkel.

http://magyarnarancs.hu/belpol/palkovics-laszlo-mar-tudja-hogyan-lehet-az-osszes-iskola-egyforman-jo-104690

 

Gyarmathy Éva: A digitális kor és a sajátos nevelési igényű tehetség

„A digitális kor újrarendezi a képességeket, és megváltoztatja az értékek egy részét. Az oktatási rendszer a változásokat alig követi, így egyre több gyerek kap diagnózist, ahelyett, hogy képességeinek megfelelő tanítást kapna. Közülük sokan kiemelkedő képességekkel rendelkeznek. Ugyanazok a jellemzők, amelyek a diagnózisokra okot adnak, számos kiemelkedő alkotó életrajzi adataiban megtalálhatók. A kiemelkedő tehetségek teljesítménye nem feltétlenül egyenletes, mert a szokásostól eltérő észlelés és reakció jellemzi őket, amely gyakran teljesítménybeli és beilleszkedési zavarokhoz vezet. A digitális kor kultúrája által változó képességek sok tekintetben a kiemelkedő tehetségek sajátosságai felé alakulnak. Két lehetőség van: egyre több tehetség vagy egyre több diagnózis születhet.”

http://hivatlanul.com/gyarmathy-eva-a-digitalis-kor-es-a-sajatos-nevelesi-igenyu-tehetseg/

 

Így fejlesztheti könnyedén angol nyelvtudását - Beszélgetőkör indul Pápán

Pápa – Igazán ötletes kurzuson vehetnek részt a városban azok, akik nyelvtudásukat szeretnék fejleszteni. A magyar oktatásban sokan úgy tartják, hogy az idegen nyelvet csak papíron tudják a diákok, ezt változtathatja meg az ingyenes lehetőség, melyet a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartanak.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/igy-fejlesztheti-konnyeden-angol-nyelvtudasat/8g32ekh?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Drámai kép a magyar egészségügyről

Több mint 32 ezer haláleset, az összhalálozás 26 százaléka elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel 2014-ben Magyarországon. Bár a lakosság egészségi állapota javuló tendenciájú, de óriásiak a regionális és az iskolázottsággal összefüggő különbségek és több területen nő az uniós tagállamoktól való lemaradás.

https://www.vg.hu/vallalatok/dramai-kep-magyar-egeszsegugyrol-536536/

 

"Maffiakormányzás, elgurult gyógyszer" - nem kímélte az ellenzék Orbánt

A kormányzati korrupció, valamint az oktatás és az egészségügy helyzete miatt támadták leginkább a miniszterelnököt felszólalása után az ellenzéki frakcióvezetők.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/12/maffiakormanyzas_elgurult_gyogyszer_-_nem_kimelte_az_ellenzek_orbant/

 

A nyári szünetben is meleg étel

A nyári szünetben is igényelhetnek ingyenes étkeztetést a rászoruló gyermekek szülei. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: az ingyenes étkeztetés lehetősége a szünidőre szól, ami az iskolákban egy hét múlva megkezdődik, de az óvodákban, bölcsődékben településenként eltérő lehet.

http://www.somogytv.hu/cikkek/120405

 

Lejárt jogosítvánnyal vitte volna az iskolásokat Ausztriába a buszsofőr

A 17. kerületi Újlak Utcai Általános Iskola diákjai indultak volna hétfőn jutalomútra, de a szülők nem engedték elindulni a buszt, mert túlkopottnak ítélték a jármű kerekeit. Rendőrt hívtak, akik műszakilag rendben találták a járművet, viszont észrevették, hogy a sofőr jogosítványa lejárt.

https://444.hu/2017/06/12/lejart-jogositvannyal-vitte-volna-az-iskolasokat-ausztriaba-a-buszsofor?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=lejart-jogositvannyal-vitte-volna-az-iskolasokat-ausztriaba-a-buszsofor

 

Burkatilalom jöhet a norvég iskolákban és egyetemeken

A norvég oktatási miniszter szerint Norvégia egy nyitott társadalom, itt mindenkinek látható kell, hogy legyen az arca. A teljes arc elfedésének tilalmát javasolta hétfőn a norvég kormány minden oktatási intézményben.

http://hvg.hu/elet/20170612_burkatilalom_johet_a_norveg_iskolakban_es_egyetemeken?s=hk

 

Június 13.

 

Legyen-e lőtér az iskolánál?

Elférne-e egy lőtér az iskolában vagy az udvarán. Erról érdeklődött a Klebelsberg központ az intézményeknél. A napokban levelet küldtek az iskolaigazgatóknak, amiben az áll, legalább hat méterszer tizenöt méteres elkeríthető területekre lenne szükség. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez veszélyes. Az államtitkárságnál azt mondják, ez csak választható szakkör lenne. 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/legyen-e-loter-az-iskolanal

 

Mikor kezdődik, és meddig tart a 2017-es nyári szünet?

Két és fél hónapos pihenés vár a diákokra - de mikor kezdődik a következő tanév?

A 2016/2017-es tanév utolsó napja június 15-e, vagyis csütörtök - több általános iskolában azonban június 16-án, pénteken tartják a ballagásokat. A diákok nyári szünete így két és fél hónapos, a 2017/2018-as tanév ugyanis 2017. szeptember 1-jén kezdődik - mivel ez pénteki nap, valószínűleg az iskolák csak az évnyitót fogják megtartani, az érdemi oktatás szeptember 4-én, hétfőn kezdődik majd.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/13/mikor_kezdodik_meddig_tart_a_nyari_szunet_WQGAHV

 

Szakképzés

Túl sok a gimnázium, ezért nincs elég szakmunkás az országban – mondja az iparkamara elnöke, aki szerint nagy hiba, hogy a polgármesterek nem merik bezárni ezeket az iskolákat. Gimnáziumok helyett a szakképzést erősítené. Vendégünk Parragh László.

http://hirtv.hu/egyenesen/szakkepzes-1397209

 

„A magyar oktatás történetében még nem hangzott el ilyen durva, tudásellenes kijelentés”

Minden adat azt mutatja, hogy aki gimnáziumban végez, jobb esélyekkel indul az életben. Nagy visszhangot váltott ki Parragh László múlt heti kijelentése, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ugyanis egy rögtönzött sajtótájékoztatón „óriási hibának” nevezte, hogy a polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat. Parragh vélhetőleg megfeledkezett arról, hogy az iskolák 2013-tól nem önkormányzati, hanem állami fenntartásban vannak, így a polgármesterek ha akarnának, se tudnának bezáratni gimnáziumokat. Mindenesetre az iparkamara elnöke hétfő reggel a Lánchíd Rádióban bővebben is kifejtette álláspontját, miszerint a gimnáziumok „érdekérvényesítő ereje” miatt egyre többen tanulnak gimnáziumokban, és kevesebben a szakképzésben. „Én azt gondolom, hogy ez helytelen (…)” – magyarázta Parragh, akiről úgy tartják: ő a magyar oktatáspolitika egyik legbefolyásosabb alakítója, noha a partvonalon kívülről diktál.

http://magyarnarancs.hu/belpol/ha-parragh-laszlo-akarata-szerint-bezarjak-a-gimnaziumokat-azt-nemcsak-a-diakok-de-az-egesz-orszag-megsinyli-104700

 

Van rá mód, hogy az oktatást rendbe tegye a kormány - de nem a gimnáziumok bezárása az!

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, 2017 óta a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A 2016-os Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 22. legbefolyásosabb személye. Ha a Wikipédia-oldalát böngésszük, még akár azt is hihetnénk, hogy valamennyit ért az oktatáshoz is, lévén történelem-orosz szakot végzett pedagógus. Na ehhez képest mindaz, ami a minap kijött a száján, az vagy a felelőtlenség teteje (amennyiben a kamara érdekeit szem előtt tartva igyekszik egyfajta irányba tolni a szakképzést, és ezzel gyerekek tízezreinek az életét), vagy a hozzáértés teljes hiánya (ez az, ami kevésbé valószínű). „Az elmúlt öt évben 100 ezer gyerek esett ki a középfokú képzésből, ebből 84 ezer a szakképzésből” – mutatott rá a 22. legbefolyásosabb személy, óriási hibának nevezve, hogy „polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat”.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/06/13/van_ra_mod_hogy_az_oktatast_rendbe_tegye_a_kormany_de_nem_a_gimnaziumok_bezarasa_az

 

Kiverte a biztosítékot a gimnáziumbezárásról szóló nyilatkozat: "mélyen felháborít minket"

Elhibázottnak és felháborítónak tartja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének múlt heti megjegyzését több szakmai szervezet. Parragh László azt mondta, óriási hiba, hogy a polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/13/Parragh_Laszlo_gimnazium_bezaras_reakciok_ET7XQV

 

Cseresnyés: mihamarabb szakma kellene a gyerekeknek

Népszerűbbé kell tenni a szakképző iskolákat, a diákok érdekében - jelentette ki a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/cseresnyes-mihamarabb-szakma-kellene-a-gyerekeknek-1397156

 

Duális képzéssel segíti a fiatalok munkához jutását a Nestlé

Két éven belül megháromszorozná a duális szakképzési programjában részt vevő magyar fiatalok létszámát a Nestlé. A regionális és a magyar élelmiszeripar meghatározó vállalata így már nem csak a tehetséges diákoknak kínál a külföldi ajánlatokkal összevetve is versenyképes lehetőséget, hanem segítséget nyújt a hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatásában is. A Nestlé által megvalósított duális szakképzés gyakorlati működéséről Diósgyőrben

személyesen tájékozódott Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért é ;s sportért felelős európai biztos.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/367897/Dualis-kepzessel-segiti-a-fiatalok-munkahoz-jutasat-a-Nestle

 

A köznevelési törvény módosításának megsemmisítését kezdeményezte az LMP az Alkotmánybíróságnál

A köznevelési törvény közelmúltban elfogadott, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekeket érintő módosításának hatályon kívül helyezését kezdeményezte az LMP az Alkotmánybíróságnál (Ab).

http://www.hirado.hu/2017/06/13/a-koznevelesi-torveny-modositasanak-megsemmisiteset-kezdemenyezte-az-lmp-az-alkotmanybirosagnal/?source=hirkereso

 

Mehetnek a lecsóba a "papíros" gyerekek

Képességeik, tanulmányi eredményeik alapján különítik el a diákokat a Biatorbágyi Általános Iskolában - ezzel kereste meg lapunkat egy érintett szülő. Mint mondta, az igazgató annak érdekében dolgozta ki ezt a módszert, hogy a tehetősebb szülők ne vigyék más intézménybe a gyermekeiket. A felső tagozatokon ezért a jobb képességűnek titulált gyerekeket úgynevezett "nívós", tagozatos osztályokba sorolják, majd van olyan osztály, amelybe a "maradék", gyengébben teljesítő, illetve a valamilyen tanulási nehézséggel küzdő gyerekek kerülnek. Akiket ide sorolnak, gyengébb minőségű oktatásban részesülnek.

http://nepszava.hu/cikk/1131927-mehetnek-a-lecsoba-a-papiros-gyerekek/

 

Nem törődik az ellenzék a szakmai érvekkel

Aláírásukkal igazolták a gyógypedagógiai szervezetek, hogy az oktatási törvény módosítása, amelynek előkészítésében részt vettek, szerintük a gyermekek érdekét szolgálja. Áder János köztársasági elnököt és Aáry-Tamás Lajos oktatási biztost is durva támadások érték a „lex Taigetosz” miatt. Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul, miközben a szakmai szervezetek egyhangúlag támogatták a módosítást.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90347/Nem_torodik_az_ellenzek_a_szakmai_ervekkel

 

Czibere: havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében

Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyermekek - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Vásárosnaményban.

http://www.hirado.hu/2017/06/13/czibere-havonta-etelcsomagot-kapnak-a-hatranyos-helyzetu-kisgyermekek-harom-megyeben/?source=hirkereso

 

Ingyenesen táborozhatnak a hajdú-bihari gyerekek

Debrecen – Pályaorientációs tábort szervez a kamara, ezzel segítenék a 7. és 8. osztályos diákok szakmaválasztását.

http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/ingyenesen-taborozhatnak-a-hajdu-bihari-gyerekek/2017/06/13/

 

A legmodernebb technikai eszközökre cserélik a régieket húsz iskolában

A napokban kötött megállapodás alapján negyvenegy, ConnectKey® technológiájú multifunkciós Xerox berendezést helyeznek üzembe húsz iskolában Magyarország központi régiójában, az oktatási intézmények gördülékenyebb, hatékonyabb irodai munkavégzésének érdekében. Az intézményekben a közelmúltban idehaza is bevezetett legmodernebb eszközök fognak üzemelni.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/367896/A-legmodernebb-technikai-eszkozokre-cserelik-a-regieket-husz-iskolaban

 

Visszavágott a CEU: ezért nem szerepelnek az egyetemi rangsorban

A CEU nem szerepelhet a Quacquarelli Symonds (QS) 2018-as összesített felsőoktatási rangsorában, hiszen az olyan egyetemeket listáz, amelyek alapképzéseket is kínálnak, a CEU azonban kizárólag mester- és posztgraduális szakokat indít - így reagált az egyetem a Magyar Hírlap cikkére, amelyben az állt, az intézménynek "nyoma sincs" a felsőoktatási világrangsorokban.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/13/CEU_felsooktatasi_rangsorok_VMHJT0#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_13

 

Sólyom megírta az Alkotmánybíróságnak, mi a gond a lex CEU-val

A volt AB-elnök és három kollégája szerint három ponton is alkományellenes a törvény.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/13/Solyom_megirta_az_Alkotmanybirosagnak_mi_a__R9STMG#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=h

 

Navracsics: A CEU rendkívül fontos a magyar felsőoktatás számára

Navracsics Tibor szerint a CEU rendkívül fontos az európai és a magyar felsőoktatás számára egyaránt, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy folytatódjanak a tárgyalások az ügyben.

http://mandiner.hu/cikk/20170613_navracsics_a_ceu_rendkivul_fontos_a_magyar_felsooktatas_szamara

 

Hétfőtől lehet jelentkezni a diákmunka programra

Kezdődik a nyári diákmunkaszezon: a várakozások szerint csaknem 200 ezren vállalnak munkát a szünetben. A legtöbben pénztárosként, pincérként, árufeltöltőként vagy éppen úszómesterként dolgoznak. Szokás szerint nemcsak a cégek, hanem az önkormányzatok is kínálnak munkát.

http://www.hirado.hu/2017/06/13/hetfotol-lehet-jelentkezni-a-diakmunka-programra/?source=hirkereso

 

Emelkedik a kárpátaljai magyar pedagógusok támogatása

A magyar kormány ötezer magyar pedagógusnak tud segíteni. A magyar kormány megemeli a kárpátaljai magyar pedagógusok jövedelem-kiegészítését, akik így az évi 180 ezer forint helyett 270 ezer forintos juttatásban részesülhetnek - jelentette be Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatón.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90398/Emelkedik_a_karpataljai_magyar_pedagogusok_tamogatasa

 

A magyarok rossz egészségi állapotának okai

A lakosság egészségi állapotáért a legkevésbé az egészségügyi ellátórendszer felelős - 43 százalékban az életmód, a jövedelem és a végzettség befolyásolja - közölte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/a_magyarok_rossz_egeszsegi_allapotanak_okai/20170612142917&utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirkereso_20170613

 

Az SOS Gyermekfalvak, a CEU és a menekültek helyzete is téma volt Orbán és Van der Bellen találkozóján

Nem csak arról tárgyalt a magyar miniszterelnök és az osztrák elnök, amiről Orbán Viktor sajtófőnöke beszámolt az MTI-nek. Alexander Van der Bellen egészen más témákat is kiemelt a Facebookon közzétett bejegyzésében.

http://mandiner.hu/cikk/20170613_egyes_civilek_a_ceu_es_a_menekultek_is_tema_volt_orban_es_van_der_bellen_talalkozojan

 

Megszavazták a civiltörvényt – bojkottra készül a Helsinki és a TASZ 

A törvény fideszes kezdeményezői szerint közérdek fűződik ahhoz, hogy egyértelmű legyen, kinek az érdekeit képviselik a civilek. Az érintett szervezetek szerin működésük jelenleg is átlátható.

https://vs.hu/kozelet/osszes/megszavaztak-a-civiltorvenyt-bojkottra-keszul-a-helsinki-es-a-tasz-0613?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s12

 

Vécépapír-hosszúságú listát mutatott Szabó Tímea Orbánnak a büntetett civilekről

Ahogy az várható volt, kedden a parlament elfogadta a magyar demokrácia lebontásának újabb mérföldkövét, a civiltörvényt. A szavazás alkalmából Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője egy hatalmas listát tartott Orbán Viktor miniszterelnök orra elé. Szabó ezzel akarta megmutatni Orbánnak, „hogy az eszement civil törvényükkel több száz olyan szervezetet nyírnak ki, amelyek rákos betegek gyógyításával, vidéki nagycsaládok segítésével, rokkant idős emberek ápolásával foglalkoznak.”

https://444.hu/2017/06/13/vecepapir-hosszusagu-listat-mutatott-szabo-timea-orbannak-a-buntetett civilekrol?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=vecepapir-hosszusagu-listat-mutatott-szabo-timea-orbannak-a-buntetett-civilekrol

 

Elindítja az EU Magyarország ellen a kötelezettségszegési eljárást

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést – jelentette be a brüsszeli testület.

http://propeller.hu/itthon/3289135-elinditja-eu-magyarorszag-ellen-kotelezettsegszegesi-eljarast?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Június 14.

 

Elhunyt a tanszabadság, jöhet a sorkatonaság?

Gyászos kampányával cáfolja a kormányt a Pedagógusok Szakszervezete. Bár a kormánytól folyamatosan ezt hallani, a most záruló tanév nem volt sikeres, ezért indított a szakszervezet saját plakátkampányt. A legutolsó egy “gyászjelentés” (kiemelt képünkön), amely mély fájdalommal tudatja, hogy “a tanszabadság és a tanuláshoz való szabad hozzáférés joga elhunyt”. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke példaként hozta, hogy újra bevezetnék a kötelező felvételit a középiskolában, nyelvvizsgához kötnék a bejutást a felsőoktatásba.

http://24.hu/belfold/2017/06/14/elhunyt-a-tanszabadsag-johet-a-sorkatonasag/

 

Tanévzárás, keserű szájízzel

A kormány valamennyi oktatási intézkedése egy irányba vezet: a múltba - nyilatkozta lapunknak Szüdi János. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási szakértője a tanévzárás alkalmából értékelte a közoktatás helyzetét. Mint mondta, az idei sem volt egyszerű tanév, és semmi jele annak, hogy a helyzet érdemben javulna a jövőben. 

http://nepszava.hu/cikk/1132083-tanevzaras-keseru-szajizzel/

 

Pedagógusok: A Taigetosz-törvény nem jó elnevezés, mert nem azonnali pusztulásra, hanem hosszabb kínlódásra ítélik a gyerekeket

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem lehet sikerről beszélni az oktatásban.

http://magyarnarancs.hu/belpol/pedagogusok-a-taigetosz-torveny-nem-jo-elnevezes-mert-nem-azonnali-pusztulasra-hanem-hosszabb-kinlodasra-itelik-a-gyerekeket-104760

 

Ismét akcióba lendül a Pedagógusok Szakszervezete

Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint bár folyamatosan ezt hallani, valójában nem lehet sikerről beszélni a most záruló tanévvel kapcsolatban

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/14/Ismet_akcioba_lendul_a_Pedagogusok_Szakszer_NM1QXY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_14

 

Újabb plakátkampány jön, most egy pedagógus szakszervezeté

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint bár folyamatosan ezt hallani, valójában nem lehet sikerről beszélni a most záruló tanévvel kapcsolatban.

http://www.alon.hu/aktualis/2017/06/ujabb-plakatkampany-jon-most-egy-pedagogus-szakszervezete

 

Kampányolnak a pedagógusok, hogy bebizonyítsák az oktatással kapcsolatos sikerpropaganda ellenkezőjét

A szakszervezet elnöke hosszasan sorolta, hogy melyek azok a területek, amelyekben nem sikerült eredményt elérniük.

http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/kampanyolnak_a_pedagogusok_hogy_bebizonyitsak_az_oktatassal_kapcsolatos_sikerpropaganda_ellenkezojet/2522592/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Felméri a kormány, melyik iskolának kell lőtér

A napokban arról érdeklődött az iskolafenntartó, létesíthető-e az intézményekben lőtér. A pedagógusok nem örülnek.

http://gepnarancs.hu/2017/06/felmeri-a-kormany-melyik-iskolanak-kell-loter/

 

Na, ez már mindennek az alja

Iskolákban lőteret létesíteni nem csak pazarlás, hanem végletekig felelőtlen dolog!

„Na, ez már mindennek az alja. Felelőtlen, pazarló és méltatlan. Úgy tűnik, hogy a honvédelmi és a belügyi tárcának szabták feladatul, hogy minél több pénzt lopjanak ki a rendszerből még a választások előtt.

http://mandiner.hu/cikk/20170614_demeter_marta_na_ez_mar_mindennek_az_alja

 

Visszavágott az újságíróknak a Klik: a sportlövészet biztonságos sportág

Üzent az "iskolai lövészetről" író lapoknak a Klebelsberg Központ, amely szerint a lövészet szabadon választható sportág lesz.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/14/iskolai_loveszset_Klebelsberg_BA4GXB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_14

 

Már számolja a Klik az iskolai tatamikat

Ezúttal az iskolai küzdősportokkal kapcsolatos körülményekről kell számot adniuk az iskolaigazgatóknak kétnapos határidővel – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint hétfőn küldtek körbe egy e-mailt a tankerületi központok az intézmények vezetőinek, amelyben arra kérik őket, szerdáig küldjenek részletes adatokat az iskolában űzött küzdősportokról.

https://mno.hu/belfold/mar-szamolja-a-klik-az-iskolai-tatamikat-2403231?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szakpolitikai Taigetosz

Az ellenzék már megint beviszi a politikát egy szakmai vitába, pedig ezt nem szabadna – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Jó tudni, hogy a kormány kizárólag a szakmaiságban érdekelt, és a politikai vitát mindig csak az a fránya ellenzék gerjeszti, természetesen a közoktatás kérdéseiben is. Balog Zoltán, a területet irányító miniszter is igyekezett pedagógusnapi köszöntőjében leszögezni: „Mostanra jól láthatjuk azt is, kik maradtak meg a szakma talaján, s kik igyekeztek a politikai mezőben hasznosítani az átalakítás nehézségeiből származó feszültségeket.” Az ünnepi szavakból minden érintett kihallhatta, hogy a jó pedagógus tűr és támogat, de nem tiltakozik a nyilvánvalóan csak átmeneti nehézségek idején.

https://mno.hu/vezercikk/szakpolitikai-taigetosz-2403217

 

A csillebérci úttörőtábor lerombolására készül a kormány

Hétfőn a Budai Kerületi Bíróságon bejelentették, hogy a magyar állam peren kívüli egyezséget köt Rácz Péterrel, az úttörőszövetség utolsó elnökével.

http://sztarklikk.hu/kozelet/a-csilleberci-uttorotabor-lerombolasara-keszul-a-kormany/325312/

 

"Az iskolát és a kollégáimat megalázták" - nem tiltották ki az apsergeres diákot az igazgató szerint

Nem zártak ki aspergeres gyereket a ballagásról, csak nem javasolták neki, hogy részt vegyen az eseményen – mondta a hvg.hu-nak Bodó László, a Mindenki című filmből ismert Bakáts téri iskola igazgatója, aki szerint az érintett fiú édesanyja által leírtak "döntő része hazugság", ezért bírósághoz fog fordulni.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/14/asperger_szindromas_diak_igazgato_SMWB9P#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_14

 

Itt a friss lista: ez Budapest 20 legjobb általános iskolája

A XIV. kerületi Herman Ottó Általános Iskola, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola, a IV. kerületi Megyeri Úti Általános Iskola, a Gazdagrét - Törökugrató Általános Iskola is Budapest húsz legjobban teljesítő általános iskolája között van a Hétfa Kutatóintézet számításai alapján. A kutatók a 2008 és 2015 közötti matematikai és szövegértési kompetenciamérés adatait dolgozták fel.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/14/A_20_legjobb_budapesti_altalanos_iskola_R5IT5P#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_14

 

Ha nincs rendben az általános iskola, semmit nem ér a szép egyetem

Nem fogadható el az, hogy egy általános iskolában a mosdók rossz állapotban legyenek, hogy ne legyen szappan, WC-papír, vagy éppen az ülőke hiányozzon a WC-ről, esetleg egyéb problémák miatt legyenek használhatatlanok. Az Iskolamosdó Felújítási Program 2015-ben indult, idén harmadik alkalommal öt hátrányos helyzetű vidéki kisiskola mosdóját újítják fel szeptemberre.

http://www.origo.hu/itthon/20170614-az-iskolamosdo-felujitasi-program-jo-alkalom-az-osszefogasra.html

 

Új lehetőség a nyugdíjasoknak

Akár már a következő hetekben megalakulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek, a lehetőségnek teret nyitó szabályozást tagnap hagyta jóvá a törvényhozás. Több ágazatban már ugrásra készen várják az új szövetkezetek megalakulását a munkaadók, a kisebb településeken akár a helyi bolt megmaradása is függhet attól, hogy visszatérnek-e a kasszákba, a pultok mögé a korábban nyugdíjba vonult alkalmazottak. Az oktatás és az egészségügy szintén profitálhat a lehetőségből.

http://magyaridok.hu/gazdasag/uj-lehetoseg-a-nyugdijasoknak-1820611/

 

Megdöbbentő vallomást tett Parragh László

A Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől megkérdezték felesége Monetáris Tanácsbeli tagságáról, és arról is, beíratná-e a gyerekét szakiskolába.

http://hvg.hu/itthon/20170614_Megdobbento_vallomast_tett_Parragh_Laszlo?s=hk

 

A Lex Csicska elbukott az egységes ellenzéki ellenállásonAz űrlap teteje

Szoros volt a vége. A kormánypártok 131 képviselője megszavazta a kampányfinanszírozás szigorítását célzó törvényjavaslatot, ez a jelenlévő képviselők 66,1 százalékát jelentette. A kétharmadtól így elmaradtak. Az ellenzékből csak Oláh Lajos hiányzott, a DK-s képviselő a szavazás napján lett rosszul. A többi ellenzéki képviselő fegyelmezetten összezárt.

http://hvg.hu/itthon/20170614_A_Lex_Csicska?s=hk

 

Trócsányi László méltatta a Soros-bérenc civileket

Az igazságügyi tárcánál kikérték a kormány által lesorosügynöközött Transparency International szakvéleményét is az új büntetőeljárási kódex megalkotásakor. A Helsinki Bizottság tanulmányát pedig az ügyvédek kirendelésének újraszabályozásánál ítélték hasznosnak – derült ki ma az atv.hu kérdésére Trócsányi László sajtótájékoztatóján.

http://www.atv.hu/belfold/20170614-trocsanyi-laszlo-meltatta-a-soros-berenc-civileket/hirkereso

 

Az iskolai étkezés Japánban az oktatás része

Menza van, csak nincsenek benne konyhás nénik. Mindent a gyerekek csinálnak, és nemcsak a lányok, de a fiúk is. Főznek, felszolgálnak és elmosogatnak. Megismerik a japán konyhát, és önálló életre nevelődnek. Praktikus nevelési módszer, ráadásul elnézve a gyerkőcöket, ők meg az egészet nagyon élvezik.

https://nuus.hu/kulfold/0614/az-iskolai-etkezes-japanban-az-oktatas-resze/

 

Június 15.

 

Gyászhírrel kezdett az ATV: elhunyt a tanszabadság

Internetes plakátkampányt indított minap a PSZ, hogy a kormány kommunikációjával ellentétben felhívja a figyelmet a köznevelés problémáira, a béremelés fonákságaira stb. Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Start c. műsornak nyilatkozott 2017. június 15-én.

http://www.pedagogusok.hu/blog/gy%C3%A1szh%C3%ADrrel-kezdett-az-atv-elhunyt-tanszabads%C3%A1g

 

Nem erősödött az együttműködés a kormány és a PSZ közöttAz űrlap alja

Legutóbb akkor hívták össze a sztrájkbizottságot, amikor már elfogadta a parlament a köznevelési törvény módosítását - erről is beszélt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az Inforádió Aréna c. műsorának.

http://www.pedagogusok.hu/blog/nem-er%C5%91s%C3%B6d%C3%B6tt-az-egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s-korm%C3%A1ny-%C3%A9s-psz-k%C3%B6z%C3%B6tt

 

A sorkatonaság visszaállítására készül a kormány?

A lőterek kialakíthatóságáról érdeklődik az iskoláknál a Klebelsberg központ. Az RTL Klub számolt be először arról, hogy levélben kérdezik az intézményeket arról, hogy van-e lövészetre alkalmas, elkeríthető területük. A pedagógus szakszervezet szerint honvédelmi oktatásra készül a kormány, ami akár a sorkatonai szolgálat visszaállításának előszele is lehet. Az Emminél azt mondják, változatosabb sportolási lehetőségeket akarnak biztosítani a gyerekek számára. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20170615-a-sorkatonasag-visszaallitasara-keszul-a-kormany/hirkereso

 

Lesújtóan értékeli tanévet a Pedagógusok Szakszervezete

A HírTV Newsroom c. műsorának vendége volt Galló Istvánné 2017. június 15-én.

http://hirtv.hu/newsroom/tanevzaras-1397353

 

Kötőtű

A Klubrádió  Kötőtű c. műsorának is nyilatkozott a köznevelési törvény módosításáról június 15-én  Galló Istvánné. Elmondta: azután hívták össze a sztrájkbizottságot, hogy már előtte elfogadták a módosítást. Nyilatkozata 9 perc 45 mp-nél kezdődik

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20170615-152854.mp3

 

Galló Istvánné: a kormány törvényt szegett

Nem emelkednek úgy a pedagógusbérek, ahogy a kormány korábban azt jelezte – hívta fel a figyelmet Galló Istvánné. „Az, hogy a köznevelési törvény változásait egyáltalán nem hozták be a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsba – amit jogszabály ír elő – mondhatnám úgy, hogy nagyon sajnálatos, és mondhatnám úgy is, hogy a kormány tulajdonképpen törvényt szegett” - fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/15/gallo_istvanne_a_kormany_torvenyt_szegett/

 

Kiborultak a kormány tervén a szülők, nem akarnak lőteret az iskolákba

"Először legyen normális tornaterem minden iskolában, utána gondolkozzanak ilyen baromságokon" - ilyen komment is érkezett az iskolai lőterek kialakításáról szóló cikkünkhöz. A téma sokakat megmozgatott.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/15/loter_iskola_kommentek_83TD9C#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_15

 

Béremelés: kellemetlen meglepetéssel indulhat az új tanév sok tanárnak

Egy törvénymódosítás alapján tanárok maradhatnak ki a beígért 3,5 százalékos béremelésből, ha az intézményvezető úgy dönt, hogy alulteljesítettek.

http://hvg.hu/itthon/20170615_pedagogus_beremeles_van_aki_kimarad?s=hk

 

Lőtér

Hajnal Gabriella, a KK elnökhelyettese nyilatkozott az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának a lőterekről

http://www.atv.hu/videok/video-20170615-hajnal-gabriella

 

Vekerdy Tamás: A nemzet érdekében Orbánéknak menniük kell

Vekerdy Tamás pszichológus az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt. A szakember a napokban elfogadott Taigetosz-törvény kapcsán kifejtette véleményét az avítt és uniformizáló magyar oktatási rendszerről, és utalt arra is, hogy bár még fekete autók nem állnak éjjel a házak előtt, de egyre több vonatkozásban ma is a Rákosi-időket éljük.

http://zsurpubi.hu/cikk/1256-vekerdy-tamas-a-nemzet-erdekeben-orbanenak-menniuk-kell/

 

Barok tanár úr elköszönt - utolsó testnevelésóráját tartotta a legendás pedagógus

Csütörtök délelőtt utolsó testnevelésóráját tartotta Barok István, az egykori Ságvári-gimnázium tanára. 39 év szolgálat után nyugdíjba vonul a legendás pedagógus. Meglátogattuk az utolsó tesiórán.

http://www.delmagyar.hu/sport/barok_tanar_ur_elkoszont_-_utolso_testnevelesorajat_tartotta_a_legendas_pedagogus/2522762/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Magyarország a 32. az UNICEF legfrissebb kutatásának listáján

Az országok magasabb jövedelme nem vezet automatikusan az összes gyerek jobb helyzetéhez, sőt még növelheti is az egyenlőtlenségeket - mondta az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) Magyarország gyermekjogi igazgatója Budapesten csütörtökön.

http://index.hu/belfold/2017/06/15/magyarorszag_a_32._az_unicef_legfrissebb_kutatasanak_listajan/

 

Vége a tanévnek, indul a nyár a gyerekeknek

Csütörtökön kicsöngetnek az iskolákban, befejeződik a 2016/17-es tanév és kezdetét veszi a két és fél hónapos nyári szünet több mint 1, 2 millió általános iskolás és középiskolás számára. A diákok idén is számos tábor és programlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltésére, és a diákmunkákat tekintve is széles a választék.

http://propeller.hu/itthon/3289469-vege-tanevnek-indul-nyar-gyerekeknek?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Új könyvekkel indul a vakáció 11 iskolában: közel 50 regényt vittünk minden intézmény könyvtárába

Csongrád megye - Átadtuk tegnap mind a 11 iskolában azokat az új könyveket, amelyeket másfél hónapja meghirdetett akciónk zárásaként tudtunk megvásárolni. Közel félszáz regényt kap minden intézmény könyvtára, a most legnépszerűbb gyermek- és ifjúsági kiadványokat.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/uj_konyvekkel_indul_a_vakacio_11_iskolaban_kozel_50_regenyt_vittunk_minden_intezmeny_konyvtaraba/2522641/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Mit hoz az idei nyári szünet?

Ma kicsöngetnek az iskolákban, befejeződik a 2016/17-es tanév és kezdetét veszi a két és fél hónapos nyári szünet több mint 1, 2 millió általános iskolás és középiskolás számára. A diákok idén is számos tábor és programlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltésére, és a diákmunkákat tekintve is széles a választék.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/368007/Mit-hoz-az-idei-nyari-szunet?

 

Hová tegyük nyáron a gyereket?

2017. június 15. Indul az iskolai szünet, ami sok szülőnek okoz komoly fejtörést. Akadnak, akik gondosan előre terveznek, de még ebbe is csúszhat hiba. Arra, hogy a gyerek jól tölthesse a nyarat, elméletben szinte korlátlanok a lehetőségek, de ezeknek nem csak az anyagiak szabhatnak gátat.

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/hova-tegyuk-nyaron-a-gyereket/4121/?=hirkereso

 

Természettudományi gyakorlat a Klauzálban

A Klauzál Gábor Általános Iskola volt diákja, Dr. Bogár Krisztián vegyész – kutató kápráztatta el a tanítványokat kémiai kísérletekkel és azokkal az élményekkel, amelyekben része volt és van munkája kapcsán.

http://promenad.hu/cikk/termeszettudomanyi-gyakorlat-a-klauzalban-178759

 

Hosszabb lehet a nyári szünet az iskolásoknak

Így fog kinézni a 2017/2018-as tanév első féléve: itt vannak a legfontosabb dátumok.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/15/hosszabb_lehet_a_nyari_szunet_az_iskolasoknak/

 

Tíz óvodásból hétnek olyan foglalkozása lesz, ami még nem is létezik

A munkahelyeket nem Kína fogja megölni, hanem a digitalizáció és az automatizáció – idézett egy a The New York Timesban megjelent cikkből Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem magántanára az Adózás Európában című nemzetközi adókonferencián. Darák Péter, a Kúria elnöke szerint a digitális jövőben bármit, bárhol, bármikor el lehet majd érni.

https://www.vg.hu/gazdasag/tiz-ovodasbol-hetnek-olyan-foglalkozasa-lesz-ami-meg-nem-letezik-539049/

 

„A mi esetünk számtalan gyerekkel megtörténik”

Az érintett iskola igazgatójával készült interjúra reagált a ballagásra nem javasolt fiú édesanyja. Veress Zsuzsanna szerint az aspergeres gyerekeknek szinte sehol nincs biztosítva az ellátásuk, sem a fejlesztésük.

http://hvg.hu/elet/20170615_A_mi_esetunk_szamtalan_gyerekkel_megtortenik?s=hk

 

Új felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárt neveztek ki az Emmibe

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkári posztjára Horváth Zitát nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök - közölte az MTI. Horváth Zita a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, a Bölcsészet Tudományi Kar Történettudományi Intézetének igazgatója és egyetemi docense volt. 2001-ben szerzett PhD tudományos fokozatot, 2016-ban habilitált.

http://index.hu/belfold/2017/06/15/uj_felsooktatasert_felelos_helyettes_allamtitkart_neveztek_ki_az_emmibe/

 

Elfogadták a költségvetést: Az oktatásügy 81 milliárddal, az egészségügy 102 milliárddal kap többet

Az Országgyűlés csütörtökön elfogadta Magyarország 2018-as költségvetését, amely 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A Ház 127 igen szavazattal, 62 nem ellenében hagyta jóvá a kormány május elején benyújtott, és hétfőn – a hiány változatlanul hagyása mellett – több ponton módosított előterjesztését.

http://pestisracok.hu/elfogadtak-koltsegvetest-az-oktatasugy-81-milliarddal-az-egeszsegugy-102-milliarddal-kap-tobbet/

 

Uniós milliókból oktatták, hogyan kell motiválni, erre kevesebb lett a véradó

Az egészségügy valódi fejlesztése helyett az egészségügyeseknek tartott blőd tanfolyamokra ment el rengeteg pénz az elmúlt években.

http://24.hu/belfold/2017/06/15/unios-milliokbol-oktattak-hogyan-kell-motivalni-erre-kevesebb-lett-a-verado/

 

Marosvásárhelyi iskolaügy: az Európai Bizottságnak nincs hatásköre az ügyben

Az Európai Bizottságnak (EB) nincs hatásköre oktatási és kisebbségvédelmi kérdésekben, ezek a területek az Európai Unió alapokmányainak értelmében kizárólag a tagállamok kompetenciájába tartoznak - véli a román külügyminisztérium, amely tájékoztatta Brüsszelt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium és az orvosi egyetem helyzetéről.

http://www.hirado.hu/2017/06/15/marosvasarhelyi-iskolaugy-az-europai-bizottsagnak-nincs-hataskore-az-ugyben/?source=hirkereso

 

Magyar kutatók eredménye segíti majd a világ legnagyobb űrtávcsövének munkáját

A 2018 végén felbocsátandó James Webb űrtávcső távoli csillagok, bolygórendszerek és galaxisok infravörös sugárzását vizsgálja majd. A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Gothard Obszervatórium kutatóinak részvételével most elkészült színképadatbázis lehetővé teszi, hogy meghatározzák a csillagok fizikai jellemzőit és kémiai összetételét.

http://mta.hu/tudomany_hirei/magyar-kutatok-eredmenye-segiti-majd-a-vilag-legnagyobb-urtavcsovenek-munkajat-107786

 

Június 16.

 

Megdöbbentő adatok: ezt nem tudtuk a magyar tizenévesekről

Az UNICEF Innocenti nevű kutatóközpontjának legfrissebb jelentése 41 magas jövedelmű országot vizsgált, az Európai Unió (EU) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamait. Az derült ki, hogy ezekben az országokban minden ötödik gyerek relatív jövedelmi szegénységben él, és átlagosan minden nyolcadik gyerek táplálkozásának biztonsága veszélyeztetett.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/16/UNICEF_felmeres_gyerekek_XVZVZV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_16

 

A diákok sírtak, a tanárok tehetetlenek - egyik hétről a másikra közölték a rossz hírt

Bezárják a Magiszter Alapítvány Budapesti Tagiskoláját: a tanárok és a diákok ezt a múlt héten tudták meg, azóta folyamatosan új iskolát keresnek. Ez a késői határidő mellett azért okoz különösen nehéz helyzetet, mert legtöbb esetben hátrányos helyzetű fiatalokról van szó, akik egy állami iskolában valószínűleg nem boldogulnának.

http://www.atv.hu/belfold/20170615-uj-iskolat-keresnek

 

Négy és fél napos iskolahetet vezetnének be: drasztikus megoldás a pénzhiányra?

A brit iskolaigazgatók szövetsége döntött úgy, hogy nem képesek megfelelő szintű oktatást nyújtani a diákoknak, és megfelelő munkakörülményeket a tanároknak, ezért bevezetnék a négy és fél napos iskolai hetet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/16/johet_a_rovidebb_iskolahet_IB29S5#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_6_16

Megosztás: