Lapszemle, július 28. Még mindig az igazgatóváltásokról

július 28, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

Bár a KK szerint szakmai döntések születtek, a sajtóból kitűnik: az igazgatói pályázatokkal nincs minden rendben. A PSZ támogatja az NPK javaslatát (írásban kellene indokolni, ha elutasítanak egy pályázatot), de kiegészítené azt egy jogorvoslati lehetőséggel. Részletek a lapszemlében.

                                                                                                                           
                                                                         
Szeptembertől az igazgatók saját maguk differenciálhatják az osztályfőnöki és a munkaközösség-vezetői pótlékokat - mondta egy interjúban a KK szakmai elnökhelyettese. Ami az óraszámot illeti: a tervek szerint azt heti 24 órában állapítanák meg. Közben meghúzták a felsőoktatásban a ponthatárt. A kormány kommunikációja szerint népszerű a pedagógusképzés. További híreket is talál heti válogatásunkban.

 

július 21.

 

Bezár a vásárhelyi Táltos általános iskola, a tanároknak felmondtak

Halaszthatatlan felújítás miatt egy évre bezár a Táltos iskola Hódmezővásárhelyen - mondta a Dél-Magyarországnak az igazgató. A szülők azonban a NAV-vizsgálatot sejtik a háttérben. A tanárok többségének felmondtak, a diákokat megpróbálják együtt elhelyezni más intézményben.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/bezar_a_vasarhelyi_taltos_iskola_felmondtak_a_tanaroknak_-_az_igazgato_szerint_a_felujitas_miatt/2527065/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Igazgatók kinevezéséről vitázik az MSZP és a Fidesz

Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja szerint egyre több helyről érkezik jelzés, hogy a KK olyan utasításokat ad a tankerületeknek: az nem lehet iskolaigazgató, aki részt vett tavaly a tanárok tiltakozó megmozdulásain. Pallás György,  a párt megyei területi szövetségének tagja jelezte: Hajdú-Biharból is érkeztek ilyen hírek. Debrecenben egy gimnázium igazgatóját csak egy évre nevezték ki, Nagyhegyesen pedig indoklás nélkül eredménytelennek nyilvánították az igazgatói pályázatot. Az MSZP ezért vizsgálatot követel.

http://www.dehir.hu/belfold/igazgatok-kinevezeserol-vitazik-az-mszp-es-a-fidesz/2017/07/21/

LMP: kommunista időket idéz az iskolaigazgatók leváltása

Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője sorolta a visszásnak ítélt eseteket: a makóit, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium ügyét, egy kecskeméti és fővárosi esetet. Mindezek közös jellemzője, hogy a tanári kar, a diákok és a szülők feje felett átnyúlva hozta meg a vezetőről szóló döntést a minisztérium. Megvárta a nyári szünetet, hogy eltávolítsa a rendszernek kellemetlen embereket, akik korábban szembementek a hivatalos oktatáspolitikával.


https://mno.hu/belfold/lmp-kommunista-idoket-idez-az-iskolaigazgatok-levaltasa-2408888?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

OECD: alulfizetett tanárok Magyarországon

A majdnem 300 oldalas elemzés lesújtó képet fest Magyarországról. Az oktatási büdzsé 10,6 százalékával Magyarország elmarad a 12,6 százalékos OECD-átlagtól, de a középmezőnyben van. A rekorder Izland, Svájc és Izrael (17,4, 17,2 és 17,1). Az oktatásra fordított összegek változásában is igazodunk az átlaghoz: 0,7 százalékkal csökkent 2007 óta. Nálunk egy felső tagozatos tanár 15 év tapasztalattal évi alig 20 ezer dolláros bérre számíthat, ennél kevesebbet csak a csehek és a szlovákok kapnak. Az összeget az egyes országok vásárlóerejéhez mérték, így a pénz forintban mindössze 60 százaléka annak, amit a piaci árfolyamon kapnánk. Az átlag a magyarországi tanárokénak több mint duplája. A magyar állami iskolákban dolgozó tanárok bére a diplomás munkaerőhöz viszonyítva is igen alacsony: Magyarországon a harmadik legrosszabb a helyzet.

http://hvg.hu/gazdasag/20170721_Alulfizetett_tanarok_rosszul_mukodo_egeszsegugy_lesujto_kep_az_OECDtol?s=hk

Hasonló a témában:

http://www.atv.hu/belfold/20170722-kunhalmi-fel-evet-vart-egy-mammografiai-vizsgalatra/hirkereso

 

Csak azt nem adja meg a magyar iskola, amit kell

A magyar diákok a problémamegoldási készségeket mérő teszteken is cudarul teljesítenek. Pedig a 21. században a modern oktatási rendszerek egyik legfontosabb feladata lenne, hogy felkészítse a diákokat a gyorsan változó világban folyamatosan kialakuló új helyzetek megoldására. Az árral szemben úszik az a tanár, aki figyel arra, hogy a tanóráin a tárgyi tudásuk mellett fejlődjön a gyerekek gondolkodása is.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/epp_csak_azt_nem_adja_a_magyar_iskola_ami_a_kell

 

július 22.

 

Gyanús a szülőknek az új iskolaigazgató kinevezése

A Magyar Nemzet szerint furcsa közleményt jegyzett a minap a Klebelsberg Központ: az iskolák állami fenntartója a cáfolatként kiadott dokumentumban hangsúlyozza, „szakszerű, megalapozott és jogszerű döntés született” a Budapest II. kerületében lévő Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának kinevezésekor, és nem igazak a sajtóban megjelent állítások. A KK bejelentése azért furcsa, mert sehol nem lelni nyomát annak, hogy az igazgatóváltásról szóló cikkek felvetették volna, hogy Tóthmátyásné Zuggó Tündét jogszerűtlenül nevezték ki. A szülői munkaközösség a KK-hoz fordult, arra kérve a fenntartót, hogy „jogtiszta helyzetben kezdhessék meg a tanévet”.

https://mno.hu/belfold/gyanus-a-szuloknek-az-uj-iskolaigazgato-kinevezese-2409044?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A legtöbben a 20 év alattiak nyelvvizsgáznak, az angol a legnépszerűbb

Továbbra is angolból tesznek legtöbben nyelvvizsgát, a második legnépszerűbb a német - ezt mutatja a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ statisztikája. A 2007 és 2016 között nyelvvizsgázók többsége középfokú vizsgát tett.

http://magyarhirlap.hu/cikk/93625/A_legtobben_a_husz_ev_alattiak_nyelvvizsgaznak

 

Havi 5-10 ezer forintot költenek a szülők különórákra

Az óvodás és kisiskolás gyermekek különóráira a családok nagy része havonta 5-10 ezer forint körüli összeget költ gyerekenként - derült ki a Játéksziget bolthálózat tulajdonosa, a Formatex kutatásából.

http://www.ma.hu/eletmod.hu/303429/Havi_510_ezer_forintot_koltenek_a_szulok_kulonorakra

 

A kormány javítja a gyermekvédelmi szolgálatot

A kormány a gyermekvédelmi szolgálat minőségének folyamatos javításán dolgozik - mondta a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Békés megyei Doboz-Szanazugban.

http://magyarhirlap.hu/cikk/93647/A_kormany_a_gyermekvedelmi_szolgalat_minosegenek_javitasan_dolgozik

 

Több pénz a gyerekek szünidei étkeztetésére

Az Emmi parlamenti államtitkára szerint 2010 óta csaknem 50 százalékkal, 370 forintról 570 forintra emelkedett egy gyermek nyári szünidei étkeztetésére fordított összeg naponta. Rétvári Bence ezt Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolta. Kifejtette: az étkeztetés időtartama 54 napról 70-re emelkedett.

http://orientpress.hu/cikk/2017-07-22_retvari-tobb-penz-jut-a-gyerekek-szunidei-etkeztetesere

 

július 24.

 

Igazgatók leváltása: érveket akar az NPK

Jó lenne, ha az iskolaigazgatói pályázaton elutasított jelöltek nem egyszerű „nemet” kapnának, hanem rövid indoklást is, ezt a Nemzeti Pedagóguskar kezdeményezte is a döntéshozóknál – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az elmúlt időszak vitatott intézményvezetői kinevezései kapcsán Horváth Péter, az NPK elnöke. Több iskolában is felháborodást váltott ki, hogy nem a helyi tantestületek és a közösség által támogatott intézményvezető-jelöltek kinevezésére bólintott rá az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Vitatott döntésre volt példa egyebek közt Algyőn, Makón, Keszthelyen, de a fővárosban is.

https://mno.hu/belfold/iskolaigazgatok-levaltasa-erveket-akar-a-szakma-2409228

 

Tüntetést terveznek Algyőn az iskola új igazgatója ellen

Nem tudjuk, hogy elérünk-e valamit a tüntetéssel. Szeretnénk, ha a tárca ennek hatására visszavonná a megbízást, hiszen hivatalosan még nem nevezték ki az új igazgatót az iskolába - mondta Greksáné Kurucz Irma. Az algyői szülői munkaközösség vezetőjének szervezésében (júl. 25-én, 18 órától) demonstrációt tartanak a szülők a Fehér Ignác Általános Iskola előtt.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tuntetnek_az_iskola_uj_igazgatoja_ellen_algyon/2527175/

Nagyhegyesi példa: Csak az lehet iskolaigazgató, akinek zsebében ott a Fidesz-tagkönyv

A Hajdu-Bihar megyei településen élők többségét megdöbbentette, hogy a  központosított állami oktatás vezetője nem nevezte ki a helyi általános iskola igazgatójának azt a pedagógust, akit mindenki támogatott.

https://zarojel.hu/csak-az-lehet-iskolaigazgato/

 

Jegyzetek az igazgatóváltások margójára

Senki sem mond igazat – írta Pukli István, a Polgári Világ Pártja alelnöke.  „Fokozatosan szoktam hozzá közéleti tevékenységem folyamán, hogy az ellenzéknek nevezett erő és a kormányzat mind-mind azt mondja, amit az emberek hallani akarnak. Így van ez az élet minden területén, de az oktatásban is. Míg az előbbi azzal akarja a népszerűségét növelni, hogy egy-egy „kirúgott igazgató” mellé áll, és azt harsogja, hogy a diákok, a szülők és a nevelőtestület javaslata ellenére egy-egy ejtőernyőst ültettek a mindenki által szeretett és tisztelt vezetőjük helyére, az utóbbi pedig az erős illiberális államgépezet szerepébe bújva önnön kicsinységét próbálja leplezni saját választói előtt. Pedig, mint említettem, senki nem mond igazat”.

http://index.hu/index2/#bloghu/polgarivilag/2017/07/24/jegyzetek_az_igazgatovalasztasok_margojara

http://magyaridok.hu/wp-content/uploads/2017/07/05_egyetem_mti_vajda_janos-780x520.jpg(fotó: magyaridok.hu/MTI)

Kapós lett a tanári pálya

Bár a ponthatárok még nem nyilvánosak, az összes jelentkező körében a legnépszerűbb intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem volt. Csaknem 12 ezren jelentkeztek osztatlan mesterképzésre, közülük a legtöbben jogászok, tanárok és orvosok szeretnének lenni. Minden korcsoportban nagyobb számban voltak a nők, mint a férfiak; a legnagyobb – csaknem egyharmados – arányban a Közép-Magyarország régióban élnek a felvételizők.

http://magyaridok.hu/belfold/kapos-lett-tanari-palya-1987354/

 

Elmaradt gratuláció

Magyarország miniszterelnökének egyetlen szava sincs egy, a maga nemében páratlan teljesítményről. A hazai sajtót megjárta a hír, hogy a szegedi Radnóti Gimnázium egyik végzős osztályában a megszerezhető száznegyvenhat érettségi osztályzatból száznegyvenhárom lett ötös, és csak három négyes csúszott be. Se neki, se az oktatásügyért is felelős miniszternek, Balog Zoltánnak a száját ennek kapcsán nem hagyta el egyetlen elismerő szó sem. Akár annyi – mert a mostani semminél ez is sokkal több lett volna –, hogy: bravó lányok, bravó fiúk! Magyarország miniszterelnöke, az oktatásért felelős minisztere – a sajtóhírek alapján – kísérletet sem tett arra, hogy gratuláljon ezeknek a szegedi diákoknak.

http://nepszava.hu/cikk/1135474-elmaradt-gratulacio

 

Meg kell tartani a tudós gyerekeket

A magyar gimnazisták a Rio de Janeiroban megrendezett Nemzetközi Matematikai Diákolimpián egyéniben több arany- és ezüstérmet szereztek, csapatban 22. helyen végeztek 111 országból. Az első tízbe csak ázsiai csapatok és az USA került be, Dél-Korea nyert Kína előtt.  Az indonéziai Yogyakartában megrendezett 48. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián is kimagasló eredményeket produkáltak a magyarok, számos éremmel jöttek haza. Valamivel korábban négy ezüstérmet szerzett a magyar csapat a Nemzetközi Kémiai Diákolimpián, csapatban legjobb európaiként végeztek a 10. helyen. Ezekért a sikeres gimnazistákért kapkodni fognak a világ nagy egyetemei, ne legyenek kétségeink. Nem baj, ha elmennek a legjobb képzésért, de mindent meg kell tenni, hogy hazatérjenek, és minden támogatást meg kell kapniuk, hogy a hazai tudományt erősítsék. Ez lehetne a tehetséggondozás saját útja.

http://figyelo.hu/szoveg/v/meg-kell-tartani-a-tudos-diakokat/

 

Rendőrök hurcolták intézetbe a gyerekeket

Tavaly januárban tíz rendőr törte rá az ajtót Horváthékra, hogy állami gondozásba vegyék az egyéves Achillest. A négy nagyobbik gyerek sem úszta meg, őket az iskolából vitték el. Egy éven keresztül alig látták szüleiket, míg végül a bíróság kimondta: a XII. kerületi gyámhivatal alapvető szabályokat sem tartott be, mielőtt ráküldte volna a családra a rendőröket. A gyerekeket visszakapták, de azt az egy évet már nem fogják.

https://abcug.hu/rendorok-hurcoltak-intezetbe-gyerekeket/

 

Bérek és a költségvetés

A rendkívül alacsony magyar bérekkel nem csupán az a probléma, hogy a családok nem tudnak megélni. A magyar kormányoknak is elemi érdekük lenne a minél magasabb bérek megcélzása, azaz a tudatos bérpolitika. Azért is, mert az ország költségvetési problémáira nincs megoldás ilyen alacsony bérek mellett – írta a Népszavában Pogátsa Zoltán közgazdász.

http://nepszava.hu/cikk/1135476-berek-es-a-koltsegvetes

 

A magyarok ötöde még soha nem internetezett

A KSH 2016-os évkönyve szerint a magyarok 19 százaléka életében soha nem internetezett, 29 százalékuk pedig napi szinten nem nyúl az információs szupersztrádához. A háztartások 79 százalékában van internet-hozzáférés, ami elmarad az EU átlagától, de most már jóval kevésbé, mint pl. 2010-ben.

https://444.hu/2017/07/24/a-magyarok-otode-soha-nem-internetezett-meg

 

Órákig várakoztatták a sérült gyereket a kórházban

Veres Gábor újságíró mondta el kálváriáját, azt, hogy miként várakoztatták a két és fél éves gyermeket és szüleit a traumatológián Borsod megyében. Elképesztő állapotok az egészségügyről.

http://www.atv.hu/videok/video-20170724-veres-gabor

Utóbb a Népszava is megírta az esetet:

http://nepszava.hu/cikk/1135778-orakon-keresztul-ellatas-nelkul-maradt-a-serult-kisfiu---az-edesapa-meseli

http://168ora.hu/wp-content/uploads/2017/07/Felelem-ara-300x300.jpg(karikatúra: 168ora.hu)

 

Interjú Marabuval: a karikatúra elképesztően őszinte dolog

Tavaly az év legjobb karikatúrájáért járó Kétfilléres-díjat kapta meg a MÚOSZ-tól. Idén neki ítélték 2016 legjobb képregényéért a Korcsmáros Pál-díjat a Nahát, Dodó! című könyvéért. Noha a kötelező iskolai tanórákon kívül sohasem tanult rajzolni, nem kétséges, hogy kortárs karikaturistáink egyik legjobbja. A 168 Órának elmondta: nem rajzolna olyan lapba, amely ontja a hazugságokat és gyűlöletet szít.

http://168ora.hu/marabu-karikatura-politika-media-interju/

 

Július 25.

 

PSZ: a nevelőtestületek alkothatnak valódi szakmai véleményt az igazgatójelöltekről

A PSZ támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát, miszerint írásban kellene indokolni, ha elutasítanak egy vezetői pályázatot, azonban a szakszervezet kiegészítené az indoklást egy jogorvoslati lehetőséggel is. Galló Istvánné az Inforádiónak nyilatkozott. A PSZ elnöke úgy véli: a nevelőtestületek tudnak igazán releváns szakmai véleményt alkotni a jelöltekről.

http://inforadio.hu/belfold/2017/07/25/igy_lehetne_kevesebb_vita_az_iskolaigazgatoi_kinevezesek_korul/

 

Tüntettek a szülők Algyőn az új igazgató ellen

Mintegy kétszázan tüntettek július 25-én az algyői iskolánál az új igazgató kinevezése ellen, akinek szakmaiságát és hozzáértését is megkérdőjelezték a demonstrálók. Követelik, hogy vonják vissza kinevezését. Gondáné Pál Ildikó sem a szülőket, sem a tanári kart nem győzte meg szakmai hozzáértéséről.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tuntettek_a_szulok_az_uj_igazgato_ellen_algyon_-_kovetelik__hogy_vonjak_vissza_gondane_kinevezeset/2527417/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

További a témában:

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/tuntetnek-az-uj-iskolaigazgato-ellen

 

Szeged: a gyermekközpontúság győzött

Az intézmény két pedagógusa pályázott a Kőrösy középiskola igazgatói székéért. A belső harcot végül az intézmény magyartanára nyerte. Bár mindkét pályázót alkalmasnak találták, nem azt a jelöltet támogatták az előzetesen megkérdezett szervezetek, akit végül kineveztek.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_gyermekkozpontusag_gyozott_a_menedzserszemlelet_felett_a_korosyben/2527301/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Még talány, miért zárt be Hódmezővásárhelyen a Táltos iskola

Álljon ki a szülők elé a vásárhelyi Táltos iskola vezetése, és mondja el, mi történt valójában! - követeli a vásárhelyi alpolgármester. Információimat a sajtóból szereztem, mert a vásárhelyi Táltos iskola fenntartója sem az önkormányzattal, sem a tankerülettel, sem a kormányhivatallal és a szülőkkel sem tudatta hivatalosan a bezárás okát – mondta Hegedűs Zoltán, Vásárhely alpolgármestere.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/meg_talany_miert_zar_be_vasarhelyen_a_taltos_iskola_-_hegedus_alattomos_sunyi_lepes/2527302/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

http://nepszava.hu/picture/121320/normal/484/00484653.jpeg(fotó: nepszava.hu)

 

Hajnal Gabriella: Nem utasítunk, hanem kérünk

A Népszava  a KK szakmai elnökhelyettesével készített interjút, aki kérdésre azt válaszolta: a sztrájkbizottsággal jó a kapcsolat. „Az óraszámokkal kapcsolatban ugyan van egy kis nézeteltérés, de azt érzékelem, hogy értik, miért küzdünk, hiszen vannak pozitív eredmények. Sikerült elérni a pótlékok középre emelését, ami komoly előrelépés. Szeptembertől az igazgatók saját maguk differenciálhatják az osztályfőnöki és a munkaközösség-vezetői pótlékokat” – mondta Hajnal Gabriella. Ami az óraszámot illeti: azt heti 24 órában állapítanák meg.

http://nepszava.hu/cikk/1135588-hajnal-gabriella-nem-utasitunk-hanem-kerunk

http://168ora.hu/wp-content/uploads/2017/07/szegregacio-1024x681.jpg (fotó: 168ora.hu)

 

A minisztériumnak kell közbelépnie, hogy megfékezze a rasszista fideszes polgármesteri önkényt

Nagy próba elé állítja Szita Károly Balog Zoltán minisztert. Kaposvár első embere június utolsó testületi ülésén ugyanis szembement a magyar jogszabályokkal és egy jogerős bírósági ítélettel, csak azért, hogy húsz roma kisgyereket ne kelljen befogadniuk a város többi iskolájába.  

http://168ora.hu/kaposvar-roma-szegregacio-szita-karoly-emmi/

 

A cigányság tehertétel?

„A magyar kormány még nem döntötte el, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányság tehertétel-e vagy erőforrás. Azt is el kell dönteni, hogy a közös iskola jó-e, vagy esetleg külön iskola kellene a cigánygyerekeknek, külön rájuk vonatkozó programmal” – jelentette ki Balog Zoltán miniszter a tusnádfürdői összmagyar találkozón. A cigányság ügyében meg kell hozni a döntést – tette hozzá. Elég sajátos, hogy éppen kisebbségi környezetben propagálja Balog miniszter az etnikai szegregáció politikáját – vélte Tamás Gáspár Miklós.

http://nepszava.hu/cikk/1135594-a-ciganysag-tehertetel

 

Visszaesett az egyetemre felvételizők száma

Idén összesen 105 868-an jelentkeztek egyetemre-főiskolára. Hat éve még több diákot vettek fel a felsőoktatási intézmények, mint ahányan idén jelentkeztek.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/7/25/felvetelizok_szama_2017_statisztikak_3YXLLB

 

A kormány nem is akarja bezárni a CEU-t?

A magyar kormány nem akarja bezáratni a CEU-t - mondta az InfoRádiónak Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Hozzátette: a magyar kormánymegbízott már sikeres tárgyalásokat folytatott: Maryland állammal megvan a megállapodás, New York állammal is folynak, utóbbival kell megegyezni a CEU-ról.

http://eduline.hu/felborooktatas/2017/7/25/Alaptalan_a_vad_hogy_a_magyar_kormany_be_ak_RV0STA

 

Minden van a kísérleti tankönyven, amit nem akarsz megtanítani a gyerekeknek

Az előző tanévben még vígan futott az a tankönyv, amelyik Hitlert már-már szimpatikus fickónak állította be, és Horthyt is idealizálta. Van más gyöngyszem is a tankönyvekben: „A politikai jobboldal legfontosabb jellemzője a konzervativizmus, a baloldalé pedig a radikalizmus.”

http://mandiner.hu/cikk/20170725_dioszegi_horvath_nora_minden_van_a_kiserleti_tankonyvben_amit_nem_akarsz_megtanitani_a_gyerekednek

http://kettosmerce.blog.hu/2017/07/25/szexizmus_es_rasszizmus_minden_van_a_kiserleti_tankonyvekben_amit_nem_akarsz_megtanitani_a_gyerekedn

 

Digitálisan is elérhető a kötelező irodalom

Már egy ingyenes okostelefonos alkalmazással is hozzá lehet jutni a kötelező olvasmányok egy részéhez. A Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról régebb óta letölthető több kötet is.

http://magyaridok.hu/belfold/digitalisan-elerheto-kotelezo-irodalom-1993264/

 

Czibere: bővítik a speciális szükségletű gyerekeknek biztosított helyek számát - több dolgozót lehet felvenni a csoporthoz

Csaknem harminc százalékkal bővítik a gyermekvédelmi szolgálatok speciális szükségletű gyermekek számára biztosított helyeinek számát – mondta a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Békéscsabán. A jelenlegi 600-ról csaknem 800-ra nő a helyek száma. Jövőre biztosítják a pénzt ahhoz is, hogy a hetven-nyolcvan, speciális szükségletű gyermekekkel foglalkozó csoporthoz további egy munkatársat lehessen felvenni, így ötről hatra nő az egy-egy csoporttal dolgozó szakemberek száma.

http://magyaridok.hu/belfold/czibere-karoly-bovitik-specialis-szuksegletu-gyermekek-szamara-biztositott-ferohelyeket-1996987/

 

Az oktatást is fejlesztik Érden, szakképzési centrum alakul

Csepreghy Nándor államtitkár érdi sajtótájékoztatón elmondta: erre az évre csaknem 18 milliárdos támogatást, jövőre pedig 8 milliárdot ítélt meg a kormány a Pest megyei város egészségügyi és oktatási intézményeinek fejlesztésére.  A tervek között szerepel óvoda építése és szakképzési centrum kialakítása is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/93835/Fejlesztik_az_erdi_egeszsegugyi_es_oktatasi_intezmenyeket

 

Táboroznak a magyartanárok

Huszadik alkalommal rendezi meg a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medence országaiban magyar nyelvet és irodalmat oktató tanárok találkozóját. A szakmai előadások mellett a tábor célja személyes és intézményi kapcsolatok kialakítása, erősítése. Az idei találkozónak külön érdekessége, hogy elkészült az öt évvel ezelőtt megálmodott egységes irodalomtörténeti kézikönyv és szöveggyűjtemény.

http://magyaridok.hu/belfold/huszadszor-taboroznak-magyartanarok-1992679/

 

Ősztől indul a pótnagyiprogram

Ősztől pótnagymama- és pótunoka-kereső lehetőséget kínál internetes felületén az Egyszülős Központ, de más szervezetek is keresik a lehetőséget arra, hogy a generációk egymásra találjanak. A jelek szerint erre jelentős a társadalmi igény, de a barátkozás hosszadalmas dolog.

http://magyaridok.hu/belfold/osztol-indul-potnagyiprogram-1981618/

 

Sándor Mária megszólalt – hosszú csend után az ATV-nek nyilatkozott

Még mindig szenvedélyes, de már fehér inget öltött, aki korábban feketében harcolt a nővérekért, az egészségügyért. Szomorú és magyar történet.

http://www.atv.hu/videok/video-20170725-sandor-maria

 

július 26.

 

Igazgatóváltás politikai felhangokkal: keszthelyi és XIII. kerületi példa

Ketten pályáztak a keszthelyi Vajda János Gimnázium intézményvezetői posztjára, de egyikükből sem lesz most igazgató. Értesülések szerint az iskola két tanárának, Markovics Györgynek és a tanárok, szülők által támogatott Rónaky Attilának a pályázatát is elutasította a nagykanizsai tankerület, illetve az Emmi. A jelenlegi igazgató, Szörényi Zoltán mandátuma hamarosan lejár, a tantestület azonban még most sem tudja biztosan, ki vezeti szeptembertől az intézményt. Noha Szörényi nem pályázott, a legvalószínűbb, hogy az ő megbízását hosszabbítják meg. A Népszava úgy tudja, politikai okokból a tankerület is ezt preferálná. Hasonló helyzetben van Budapest XIII. kerülete is.

http://nepszava.hu/cikk/1135760-igazgatovaltas-politikai-felhangokkal            

 

A szülők, a tanárok és az önkormányzat ellenében neveztek ki iskolaigazgatót a XIII. kerületben

Az önkormányzat közleménye szerint az Angyalföldön működő XIII. Kerületi Ének–zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatói posztját úgy bízta új emberre az Emmi oktatási államtitkársága, hogy a jelölt leadott szakmai programját a tantestület 87 százaléka nem támogatta, az alkalmazottak 89 százaléka ellenezte, a szülői munkaközösség sem kért belőle, és a XIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete is alkalmatlannak tartotta.

https://444.hu/2017/07/26/a-szulok-a-tanarok-es-az-onkormanyzat-elleneben-neveztek-ki-uj-iskolaigazgatot-a-xiii-keruletben?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-szulok-a-tanarok-es-az-onkormanyzat-elleneben-neveztek-ki-uj-iskolaigazgatot-a-xiii-keruletben

 

Az MSZP közleményt adott ki a XIII. kerületi esetről

Újkenézi trombitás egy angyalföldi iskola élén? Fidesz-pártkatona ne vezessen iskolát!” – írta az MSZP.

https://zarojel.hu/lipotvarosba-jo-lesz-bukott-fideszes-polgarmester-kerult-iskolaigazgatoi-szekbe/

 

A KK közleményben tudtatta: jogszerű és szakszerű döntések születtek a pályázatokról

Valótlanok és kártékonyak azok a sajtóban megjelent találgatások, amelyek szerint politikai alapon születtek meg az intézményvezetői pályázatokról hozott döntések. A valóság ezzel szemben az, hogy szakszerű, megalapozott és jogszerű döntéseket hozott a minisztérium. A tárca a döntési folyamat során minden körülményt, köztük a véleményezésre jogosultak javaslatait, a benyújtott pályázatokat, valamint a szakmai szempontokat mérlegelve, és az intézmények jövőjét szem előtt tartva hozta meg a döntéseit.

http://kk.gov.hu/jogszeru-es-szakszeru-dontesek-szulettek-az-igazgatoi-kinevezesekrol

 

OH: népszerű a pedagógusképzés

Az idei felsőoktatási felvételi eljárásban megkezdődött egy irányváltás, amelynek célja, hogy a jelentkezőknek minél kevesebb olyan dokumentumot kelljen benyújtaniuk, amely államigazgatási adatbázisban rendelkezésre áll - mondta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán. A pedagógusképzés népszerűsége viszonylag új fejlemény, öt éve nem volt benne az első háromban. Mostani népszerűsége részben az életpályamodellnek köszönhető, részben a hallgatókat tanulmányaik alatt támogató Klebelsberg-ösztöndíjnak, továbbá a diplomázás utáni azonnali elhelyezkedési lehetőségnek - indokolt az elnökhelyettes.

http://www.hirado.hu/2017/07/26/egyre-kevesebb-papirmunkaval-jar-a-felsooktatasi-felveteli/

Továbbiak:

Az idei felvételin a harmadik legnépszerűbb szak volt az óvodapedagógus, de sokan jelentkeztek gyógypedagógiára is.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/7/26/felveteli_ponthatarok_2017_pedagogia_5IRZUI#

Link a ponthatárokhoz:

http://eduline.hu/felveteli_ponthatarok_2017

 

OH: az érettségi megalapozottabb képet ad, mint a régi felvételi

A mostani rendszerben már nem kell külön felvételi eljáráson átmenniük a diákoknak, ha felsőoktatási intézménybe szeretnének bejutni. Ez megalapozottabb képet nyújt a tudásukról, mint a régi metódus – mondta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán.

http://gepnarancs.hu/2017/07/oktatasi-hivatal-az-erettsegi-megalapozottabb-kepet-nyujt-mint-a-regi-felvetelik/

 

A Liberálisok szerint a kormány kivételez az egyházi iskolákkal

A Liberálisok szerint elfogadhatatlan és jogállamhoz méltatlan az a gyakorlat, hogy az Orbán-kormány előnyben részesíti az egyházi iskolákat a világnézetileg semleges oktatási intézményekkel szemben. Miközben a KK által fenntartott iskolákban sokszor a közüzemi számlákra és az elengedhetetlen karbantartási munkálatokra sem jut pénz, az EMMI tízmilliárdokkal tömi ki a számára kedves egyházi iskolákat - írta közleményében a párt.

http://sztarklikk.hu/kozelet/az-orban-kormany-a-valodi-erkolcsot-alszentsegre-cserelte/326864/

 

Biztosok és tanácsadók drága tanácsai

Nemcsak 76 miniszteri biztosra, hanem további 163 politikai főtanácsadóra és tanácsadóra is igényt tart minden idők legdrágább kormánya. Balog Zoltán miniszteri kabinetjében ugyan főtanácsadó nincs, politikai tanácsadó viszont 7 is akad, ők összesen 4 316 800 forintot kapnak havonta. Az egészségügyi államtitkári kabinetben 3 politikai tanácsadó összesen több mint 1,5 milliót, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkári kabinetben 1 főtanácsadó és 2 sima tanácsadó 1 779 600 forintot, az oktatási tárcánál 3 főtanácsadó és 1 tanácsadó összesen 2 422 600 forintot, a kultúráért felelős államtitkári kabinetben pedig 8 politikai tanácsadó 4 584 100 forintot ér az adófizetőknek. Eközben a sportért felelős államtitkárnak csak 1 főtanácsadója van, aki 844 200 forintot keres, az egyház államtitkár kabinetjében viszont 2 főtanácsadó és 2 sima, együtt összesen 2 917 600 forintot visz haza. A szociális államtitkár 1 politikai főtanácsadója és 2 tanácsadója 1 849 300 forintba kerül havonta, míg az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkári kabinet 7 politikai tanácsadóra 3 930 000 forintot fordít.

http://nepszava.hu/cikk/1135765-tovabb-daridozik-orban-kormanya

 

július 27.

 

Már az idősebb pedagógusokat is elszipkázza a versenyszféra

„A pedagógusi bértábla 2015-től elszakadt a minimálbértől, és azóta lényegében nem változott. A pedagógus-életpályamodell nem jelent semmit. Én bruttó 350 ezer forint körüli összeget keresek, ami nagyon magasnak számít, de csak azért van így, mert az informatikusi diplomám mellett van pedagógusi szakvizsgám és jó pár év szakmai tapasztalatom is. Másrészt a minősítési rendszerben átjutottam a pedagógus II. kategóriába. Tovább viszont nem fogok küzdeni, mert nem látom semmi értelmét. Az elvárások irreálisak, nincs időnk ilyesmivel foglalkozni. Korábban 22 óra volt a kötelező óraszám, most a helyettesítések miatt 24-28 óra. Az órákra készülni is kell” – mondta egy tanár. Tudomása szerint kollégái 140 ezer forintos nettó béreket kapnak kézhez, ami elkeserítően kevés.  

https://mno.hu/belfold/mar-az-idosebb-pedagogusokat-is-elszipkazza-a-versenyszfera-2408148

 

Igazgatói pályázatok: nem indokolnak, mert az máshol sem szokás

A köznevelési helyettes államtitkárt kérdezte az RTL híradója arról, hogy miért egy e-mailben, indoklás nélkül közlik az érintettel, ha nem őt választották iskolaigazgatónak. Maruzsa Zoltán azt válaszolta: máshol sem szokás megindokolni, hogy miért nem ő nyert.

https://mno.hu/belfold/igazgatoi-palyazatok-nem-indokolnak-mert-az-mashol-sem-szokas-2409948

A riportot itt lehet megnézni:

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/mashol-sem-szokas-indokolni

 

Igazgató: tényleg felújítás miatt zárják be a hódmezővásárhelyi iskolát, amelyet magáncég működtet

A tanárok sejtették, hogy valami nincs rendben, a szülőket meglepte a döntés, hogy ideiglenesen, egy évre bezárják a vásárhelyi Táltos iskolát és óvodát. Az igazgató, Mártonné Ritter Mária tartja korábbi állítását: a lépést a felújítás indokolja. Egyeztet a kialakult helyzetről a városvezetéssel.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/ereztek_a_taltos_tanarai_baj_lehet_az_igazgato_allitja_tenyleg_felujitas_miatt_zarnak_be/2527446/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

                                   

Jönnek a hazafias tornaórák

Még idén év végéig módosítani kell a testnevelésórák kerettantervét, hogy megjelenjen benne tantervi szinten a „hazafias és honvédelmi nevelés programja”. Ehhez kapcsolódóan megvalósíthatósági tanulmányt is ki kell dolgozni – derült ki a keddi Magyar Közlönyből. Nem oktatással kapcsolatos rendelkezésként jelent meg az intézkedés, hanem a védelmi felkészítés 2017. évre szóló feladattervében.

https://mno.hu/belfold/jonnek-a-hazafias-tornaorak-2409871

 

PSZ: az iskolában nincs helye honvédelmi nevelésnek

Szüdi János, a PSZ szakértője a hazafias tornaórák tervéről nyilatkozott az ATV híradójának. Mint elmondta: az iskolában nem lenne helye sem a lövészetnek, sem a honvédelmi nevelésnek, ehelyett a testnevelésórák feltételeit kellene megteremteni.

http://www.atv.hu/belfold/20170728-hazafias-neveles-ettol-tart-a-pedagogusok-demokratikus-szakszervezete

 

Kísérleti nyulak - avagy a gyenge szakmai érettségik okairól

Nem az a legfőbb gond, hogy a diákok nem hozták az elvárt átlagot, hanem az, hogy a kormányzati elképzelések és a szakma megint – szokás szerint – nem ért egyet szinte semmiben. Utóbbiak az érveik mellé most már a vizsgák eredményeit is odatehetik az egyelőre nem létező tárgyalóasztalra. Nem a szakképzés rendszerébe, a szakgimnáziumok érettségi rendjébe fél évvel ezelőtt központilag belenyúló és minden szakmai szempontot félresöprő kormányzati pozíciókat erősíti az sem, hogy lemondott a tételkészítő bizottság vezetője. A jövő sem megnyugtató. A most végzett 9. évfolyamosok tanterve más, mint a többieké, ezért számukra is ki kell dolgozni az új követelményeket, amelyeket két évvel az érettségire való jelentkezés előtt kell nyilvánosságra hozni. Ez jövő február. Semmi nyoma, hogy ezt a munkát elkezdték volna.

https://mno.hu/velemeny/kiserleti-nyulak-2409611

 

Külföldi egyetemek csábítják a magyar diákokat

A külföldi továbbtanulás egyre népszerűbb. A legjobb középiskolákat folyamatosan figyelik a világ legjobb egyetemei, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak pedig ösztöndíjat ajánlanak. Az utóbbi időben már nemcsak a végzős, de az alsóbb évfolyamokon is hódítanak a külföldi egyetemek "fejvadászai". A külföldi egyetemek kapcsolattartói először az igazgatókat keresik meg azzal, hogy meglátogatnák az intézményt - erről az Oktatási Vezetők Szakszervezetének (OVSZ) ügyvezetője beszélt a Népszavának. Ács Katalin elmondta: iskolaigazgatóként maga is kapott olyan megkeresést, amelyben az állt, hogy az egyetemek képviselői a végzősök mellett például a 11. évfolyamos diákokat is szívesen látnák.

http://nepszava.hu/cikk/1135835-kulfoldi-egyetemek-csabitjak-a-diakokat

 

Csaknem 73 ezren jutottak be a felsőoktatásba

Az idén jelentkező 105 868 fiatalból 72 641-en nyertek felvételt - mondta Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár budapesti sajtótájékoztatón. Állami ösztöndíjas formában 55 733-an, önköltségesként 16 908-an tanulhatnak majd. Népszerű az óvodapedagógus, a biológia és a tanító szak. Képzési területet vizsgálva a gazdaságtudományok után a bölcsészettudomány, majd a pedagógusképzés került a dobogóra. Nőtt az osztatlan tanárképzésre felvettek száma is - hangzott el.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kozel-73-ezren-nyertek-felvetelt-a-felsooktatasba

https://mno.hu/belfold/kihirdettek-a-ponthatarokat-kozel-106-ezer-fiatal-jovojerol-dontottek-2409766

 

Elemzések, okok: miért jutottak be kevesebben egyetemre?

Úgy tűnik, a felsőoktatásba felvett hallgatók száma a kormány szándékainak megfelelően kezd beállni, az elmúlt években végig 70 ezer körül mozgott, míg 2010-2011-ben még 98 ezer volt. A szakmegszüntetések, helyszűkítések éreztetik hatásukat. A legújabb tervek - pl. a középfokú nyelvvizsga kötelezővé tétele az egyetemi felvételihez - még tovább csökkenthetik a felsőoktatásba bekerülő fiatalok számát. A felvételt nyert diákok száma mellett a jelentkezők száma is jelentősen csökkent az elmúlt években: míg 2010-ben 140 ezren adták be jelentkezésüket, tavaly már csak 111 ezren, idén 106 ezren. Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy folyamatosan csökken az érettségizők aránya is, sőt az elmúlt 12 évben egyszer sem volt olyan alacsony a számuk, mint idén: középszinten 358 ezren érettségiztek, emelt szinten 41 ezren.

http://nepszava.hu/cikk/1135914-kevesebben-jutottak-be-egyetemre

 

HÖOK: kevesebben felvételiztek, de többen jutottak be egyetemekre, mint tavaly

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint az idén kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, ám több új hallgatót vettek fel - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/7/27/Meglepetes_kevesebben_felveteliztek_de_tobb_I0H87F

 

Jobbik: átfogó ösztöndíjprogram kellene

A Jobbik átfogó ösztöndíjreformot sürget és több kollégiumi hely kialítását, hogy a szegény családban született diákok is részt tudjanak venni a felsőoktatásban. Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes bírálta, hogy a tavalyihoz képest kevesebben kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat állami képzésben. Míg 2016-ban 57 311 hallgatót vettek fel, idén 55 733-at; a 2010-es 68 ezerhez képest pedig drasztikus a csökkenés.

http://hvg.hu/itthon/20170727_Osztondijreform_Jobbik_Duro_Dora_kollegiumi_ferohelyek?s=hk

 

Akit nem vettek fel, dolgozhat, netán OKJ-s képzésben tanulhat

A szakember szerint sikertelen felvételi után egy év munka vagy egy OKJ-képzés kifejezetten hasznos lehet. Ma már két felsőfokú szakképesítést is el lehet végezni ingyen, korhatár nélkül.

http://magyaridok.hu/belfold/egyre-fontosabb-gyakorlati-tudas-2004595/

 

Topház botrány nyilvánosság nélkül

Több mint két hónap telt el azóta, hogy egy nemzetközi civil szervezet publikálta jelentését a gödi Topházban tapasztalt körülményekről. Elhanyagolt, alultáplált, kiszolgáltatott, ellátatlan fogyatékossággal élő lakókkal találkoztak az intézményben. A jelentés publikálását követő napon az Emmi elrendelte a rendkívüli vizsgálatot, megígérve, hogy annak eredményéről tájékoztatja a közvéleményt. A vizsgálat lezárult, ám a jelentés még mindig nem nyilvános. A kormány honlapján megjelent 30 pontos intézkedési terv jelentős része a tárgyi és személyi feltételek javítására fókuszál, nem szól azonban a lakók azonnali egészségügyi meg pszichológiai szükségletfelméréséről és támogatásáról.

http://nepszava.hu/cikk/1135831-tophaz-botrany-nyilvanossag-nelkul/

 

Egy háromgyermekes anya nyílt levele a társadalomhoz

Te, akiben benne van a bulikirály tizenéves, a karrierista húszas-harmincas, a tapasztalt negyvenes-ötvenes és a sokat látott nyugdíjas! Te, aki annyi elvárást támasztasz a huszonegyedik századi anyákkal szemben! Kérlek, figyelj egy kicsit, és szánj pár percet rá, hogy ezt elolvasod!

http://index.hu/index2/#bloghu/haromgyerekkel/2017/07/27/nyilt_level_a_tarsadalomhoz_489

 

július 28.

 

Rengeteg diák szorulhat ki a felsőoktatásból a nyelvvizsga miatt

Három év múlva már csak az felvételizhet egyetemre, akinek lesz középfokú nyelvvizsgája. Miközben a felvételizők száma demográfiai okokból is csökken, ez az intézkedés a maihoz képest akár 10 ezerrel is csökkentheti a felvehető hallgatók számát 2020-ra.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/7/28/Rengeteg_diak_szorulhat_ki_az_egyetemekrol__KF1C65#

 

Nemzeti minimum kell az egészségügyben

Október végéig kiderülhet, sikerül-e megállapodni az ágazatot érintő nemzeti minimumban – vélekedett Kincses Gyula egészségügyi szakértő, egykori államtitkár. Hívó szavára szerdán kilenc párt képviselői – a Fidesz-KDNP távolmaradása mellett – arról állapodtak meg, hogy megpróbálják meghatározni azokat a legalapvetőbb elemeket, amelyekre az akár egymást váltó kormányok is építhetik az ágazati politikájukat.

http://nepszava.hu/cikk/1135982-nemzeti-minimum-kell-az-egeszsegugyben

Megosztás: