Lapszemle február 3.

február 03, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 2 (2 szavazat)

Lapszemlénkből értesülhet arról, hogy három felkészítő konferenciát is tart a Pedagógusok Szakszervezete ebben a hónapban.

                                                                                                                                                             

Megtudhatja, hogy a tanárok negyede meg sem próbálkozott a komplex természettudományos tárgy oktatásával, hogy hiányosan készült el a nevelés-oktatást segítő (noks) dolgozók szerződésmódosítása, és az oktatási államtitkár nem tartja jó ötletnek a bentlakásos iskolát.

                                                                                                                                                 

Január 28.

 

Rétvári: Kiszámíthatóságot jelent az átlagon felüli béremelés

Kiszámíthatóságot jelent az átlagon felüli béremelés az egészségügyi dolgozóknak, és a pedagógusoknak - ezt mondta Rétvári Bence. Az EMMI államtitkára szerint: az egészségügyben átlagosan 21, a pedagógusok esetében pedig 11 százalékkal nőttek a keresetek. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke Híradónknak azt mondta - idézem: "nem kellene félrevezetni a közvéleményt, és nem kellene dühíteni a pedagógusokat." További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20170129-retvari-kiszamithatosagot-jelent-az-atlagon-feluli-beremeles/hirkereso

 

A kereszténydemokrata mókamester szakállas viccekkel hergeli a pedagógusokat

Ezek tényleg nem tudnak mást, csak azt, amit betanítottak nekik.

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/a-keresztenydemokrata-mokamester-szakalas-viccekkel-hergeli-a-pedagogusokat-102368

 

Fidesz-KDNP: kiszámíthatóság és megbecsülés az egészségügyben és a pedagógusoknál

A kormánypártok szerint a létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság, a megalázás helyett megbecsülés tapasztalható ma az oktatásban és egészségügyben a szocialista kormányzáshoz képest.

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-kdnp-kiszamithatosag-es-megbecsules-az-egeszsegugyben-es-pedagogusoknal-1365574/

 

Mit nem tud a gyerek?

A középiskolai felvételi nem azt kéri számon, amit az iskolában tanulnak. Különóra nélkül jó gimnáziumba bekerülni szinte lehetetlen. A vesztesek a szegény családok gyerekei, akiknek marad a szakoktatás.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/mit_nem_tud_a_gyerek

 

Január 29.

 

Rosszul jegyezték be a Nemzeti Pedagógus Kart

2014 utolsó napján jegyezték be hivatalosan a Nemzeti Pedagógus Kart, azt a testületet, amibe a kormány az állami iskolákban dolgozó tanárokat kötelezően beterelte – írja a 444.hu.

https://szakszervezetek.hu/hirek/8852-rosszul-jegyeztek-be-a-nemzeti-pedagogus-kart

 

Még marad a házi feladat

Tavaly márciusban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Időknek még arról beszélt, hogy ha a diák a napközis tanulási idő alatt az iskolában marad, biztosítani kell a felkészítését a következő tanítási napra, vagyis részére otthoni házi feladat a jövőben nem lesz adható.

http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=meg-marad-a-hazi-feladat

 

A fejre került tetű könnyen szaporodik

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A fejtetű elsősorban az általános iskolákban, de esetenként az óvodákban és bölcsődékben is megjelenik. Az űrlap aljaAz ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológia Központ közösen hívja fel a szülők figyelmét arra, hogy célzott odafigyeléssel megelőzhető a gyermekközösségekben megjelenő fejtetvesség, amely minden évben visszatérő jelenség.

http://www.mon.hu/a-fejre-kerult-tetu-konnyen-szaporodik/3348337?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

Január 30.

 

Nem kellene félrevezetni a közvéleményt a pedagógusok béremeléséről Az űrlap alja

Nem kellene dühíteni a pedagógusokat sem - így reagált a PSZ elnöke Rétvári Bence államtitkár kijelentésére, miszerint az átlagost is meghaladó mértékben nőttek a bérek az oktatásban. Galló Istvánné az ATV Híradójának nyilatkozott 2017. január 28-án. (4 perc 35 mp-nél)

http://www.atv.hu/videok/video-20170128-esti-hirado-2017-01-28

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/az-atlagost-meghaladoan-nottek-a-berek-az-oktatas-es-egeszsegugyben

 

Palkovics László: Más dolgokat és máshogyan kell megtanítani

A PISA-felméréseken azok a diákok szerepeltek rosszul, akiknek a családjában nem a tanulás az első; az új Nemzeti alaptantervbe már egy életvitel tantárgy is bekerülhet – mondja Palkovics László a hvg.hu-nak adott interjúban. Az oktatási államtitkár tisztázta, miért távozott a Klik vezetője, illetve azt is, mit gondol a Németországot kocaként ábrázoló tankönyvről és arról, hogy csökkenteni kellene-e a tornaórák számát.

http://hvg.hu/itthon/20170130_palkovics_laszlo_interju_klik_tanitanek_pisa_felmeres_emmi?s=hk

 

Aludjanak a gyerekek a buszban - az oktatási államtitkár így előzné meg a veronai buszbaleset megismétlődését

A veronai buszbaleset után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rohamtempóban adta ki az iskoláknak az ukázt: mindenkinek már másnapra be kellett számolnia arról, hogy hova és hogyan visz idén sítáborozni gyerekeket. Sejteni lehetett, hogy valamilyen „megoldást” keresnek a problémára. De amit ezzel kapcsolatban Palkovics László oktatási államtitkár nyilatkozott, arra még szavakat is nehezen lehet találni.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/01/30/aludjanak_a_gyerekek_a_buszban_az_oktatasi_allamtitkar_igy_elozne_meg_a_veronai_buszbaleset_megismet

 

Sokféle módon szervezik az iskolák a sítáborokat – válaszoltak az intézmények

Megérkeztek a sítáborokkal kapcsolatban feltett kérdésekre a válaszok az érintett iskoláktól a Klebelsberg Központhoz – mondta Solti Péter, az iskolafenntartó elnöke vasárnap este az M1 aktuális csatornán. Az adatkérő levelet az olaszországi Verona közelében történt buszbaleset után küldte ki a Klebelsberg Központ: az iskolai sítáborok szervezésének körülményeiről, hátteréről kért információkat a köznevelési intézményektől. Solti Péter elmondta: a beérkezett információkat még vizsgálják, de annyi kijelenthető, hogy az általuk fenntartott iskolák 14-15 százaléka szervez sítáborokat, amelyeken mintegy 8500 diák vesz részt, őket körülbelül 1000 oktató, vagy segítő kíséri.

http://csalad.hu/2017/01/30/sokfele-modon-szervezik-az-iskolak-a-sitaborokat-valaszoltak-az-intezmenyek/?f=hk

 

A veronai busztragédiához hozzájárulhatott az autópálya hiányossága

Verona mellett mindössze egy szimpla szalagkorlát próbálta volna megakadályoznia a busztragédiát - írja hétfői számában a Magyar Idők.

http://inforadio.hu/kulfold/2017/01/30/a_veronai_busztragediahoz_hozzajarulhatott_az_autopalya_hianyossaga/

 

Valami nagyon furcsa dolog történik az általános iskola első osztályaiban

A 6-7 éves kislányokban is él az a sztereotípia, hogy a férfiak okosabbak és tehetségesebbek a nőknél - derült ki egy új amerikai kutatásból, amelyet a Science tudományos lap aktuális számában tettek közzé. Már az elsős-másodikos általános iskolások is azt gondolják, hogy nem feltétlenül az az okos, aki jól teljesít az órákon.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/30/nemi_sztereotipiak_R2Y5NZ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_30

 

Nagyon kell a szabolcsi egyetemistáknak a diákhitel

Eddig több mint 380 ezer fiatal élt eddig a Diákhitel lehetőségével: a képzési költségek finanszírozására szánt Diákhitel2-őt minden elsőéves hallgató felveszi, a szabad felhasználású Diákhitel1-et pedig harmincezren kapják, ez a kölcsönforma főként a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem hallgatói között kapós – írta a Világgazdaság. A Diákhitel1 kamata 3,35 százalék, a Diákhitel2-é 3,90 százalék. Utóbbi kamata az ügyfelek számára valójában 2 százalék, a kamat efölötti részét ugyanis továbbra is az állam állja.

http://szabolcsihir.hu/campus/2017/01/nagyon-kell-a-szabolcsi-egyetemistaknak-a-diakhitel

 

A szakszervezetek egyre kevésbé viccelnek

Követ dobott az állóvízbe az Audi Hungária Független Szakszervezet, miután nem mutatkozott elmozdulás a munkáltatóval folytatott bértárgyalásokon. A mögöttünk lévő hét talán legfigyelemfelkeltőbb híre, hogy kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a motorgyár dolgozói. Legalább ennyire fontos a magyarországi Bosch bejelentése is. Összeszedtük megint a legfontosabbakat az elmúlt hét itthoni történéseiből.

https://autopro.hu/elemzesek/A-szakszervezetek-egyre-kevesbe-viccelnek-Ez-tortent-a-4-heten/21335/

 

Ez az újfajta szemüveg 400 ezer magyarnak jöhet jól

Becslések szerint csak Magyarországon 400 ezer ember színtévesztő, világszerte 300 millióan vannak így. Egy magyar kutatócsoport olyan szemüveglencsét fejlesztett ki, amellyel korrigálható a színlátás.

http://hvg.hu/tudomany/20170130_szintevesztes_korrigalo_szemuveg_colorlite#rss

 

Január 31.

 

Januártól béremelést kapnak a nevelést-oktatást segítőkAz űrlap alja

7+3 százalékos béremelést kapnak a nevelést-oktatást segítő dolgozók, ám lesznek olyanok, akik kimaradnak ebből.  Korábban a sztrájkbizottság azt szerette volna, hogy 10+3 százalékot kapjon mindenki, ám a kormány nem ezt fogadta el - nyilatkozta a PSZ elnöke a Civil Rádiónak 2017. január 30-án.

http://www.pedagogusok.hu/blog/janu%C3%A1rt%C3%B3l-b%C3%A9remel%C3%A9st-kapnak-nevel%C3%A9st-oktat%C3%A1st-seg%C3%ADt%C5%91k

 

Felkészítő konferenciákat tart a PSZ

 

Három felkészítést is tart a Pedagógusok Szakszervezete, miután változott az intézmények fenntartója - így döntött az Országos Vezetőség.

http://www.pedagogusok.hu/blog/felk%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91-konferenci%C3%A1kat-tart-psz

 

Kész a PISA-kudarcról szóló jelentés: jöhet a Jobbik-javaslat a bentlakásos iskolákról?

A Jobbik 2010 óta visszatérő javaslatához hasonlóan bentlakásos felzárkóztató intézményekbe terelné a hátrányos családi hátterű, nehezen beilleszkedő gyerekeket az oktatási államtitkárság nemrég elkészült jelentése a PISA-felmérés kudarcairól.

http://hvg.hu/itthon/20170131_pisa_2016_emmi_oktatasi_allamtitkarsag?s=hk

 

A család a hibás?!

Interjúzott a hvg.hu Palkovics László oktatási államtitkárral, s a PISA-felmérés kudarcának okát, a felelősség kérdését is firtatta. Hiába...

http://gepnarancs.hu/2017/01/a-csalad-a-hibas/

 

Már minden iskola az állam kezében – Mostantól egyértelmű, ki a felelős, ha valami zűr lesz

2017. január elsejétől az állam minden települési önkormányzattól átvette az iskolák fenntartási és működtetési feladatait. Azon felül, hogy a totális államosítás után immáron tényleg minden felelősség az államot terheli (legyen szó hiányzó iskolakrétáról, vagy elmaradó tanári fizetésekről), erősen kérdéses, hogy a „reform” beválik-e, főleg úgy, hogy az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) által közölt felmérés szerint a magyar lakosság még közepesnél is gyengébbre értékelte az oktatás minőségét, illetve a megkérdezettek 54 százaléka csak elégtelent, illetve elégségest adott a Klik munkájára 2016 őszének első hónapjában.

http://tenytar.blog.hu/2017/01/31/mar_minden_iskola_az_allam_kezeben_mostantol_egyertelmu_ki_a_felelos_ha_valami_zur_lesz

 

Gyerekrajzzal toborozzák a határvadászokat

 

Egy általános iskolás rajzát használja a rendőrség.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/31/Gyerekrajzzal_toborozzak_a_hatarvadaszokat_EXG5UH

 

Veronai buszbaleset: az olasz rendőrség vádat emel a sofőr ellen

Mint ismeretes, a busz sofőre az egyik túlélője a veronai buszbalesetnek, de az ő személyazonosságát is csak DNS-minta alapján tudták megállapítani. A férfit Olaszországban kezelik, és a kinti rendőrség viszont vádat emel ellene, mert úgy vélik, az ő figyelmetlensége okozhatta a tragédiát.

http://www.life.hu/news/20170131-veronai-buszbaleset-a-sofor-ellen-emel-vadat-az-olasz-rendorseg.html?utm_source=hirkereso

 

Nem gyanúsítja az olasz hatóság a buszvezetőt

Szó nincs arról, hogy a veronai tömegszerencsétlenség miatt meg­gyanúsították volna a túlélő autóbuszvezetőt, szemben egyes Olaszországban megjelent sajtóértesülésekkel.

http://magyaridok.hu/belfold/nem-gyanusitja-az-olasz-hatosag-buszvezetot-1374211/

 

Sokkoló bejelentés: megelőzhető lett volna a veronai buszbaleset

Az olasz közlekedési balesetek áldozatait képviselő szövetség vezetője szerint is megelőzhető lett volna a veronai buszbaleset tragikus végkifejlete. A szervezet hiába jelezte az illetékeseknek, hogy nem elégséges a felüljáró pillérének védelme.

http://inforadio.hu/kulfold/2017/01/31/sokkolo_bejelentes_megelozheto_lett_volna_a_veronai_buszbaleset/

 

Holnap megnyitják a tüntetési szezont a tanárok

Palkovics László oktatási államtitkár előre leszólta a kezdeményezést.

Friss infó: az időjárás miatt elmarad a Tanítanék tüntetése, vasárnap demonstrálnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/31/tuntetes_februar_1_tanitanek_6NFKVT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_31

 

Soros-pénzből szervezik a Tanítanék-tüntetést

Videót tett közzé a Tanítanék Mozgalom, amiben a holnapi tüntetésen való részvételre buzdít. Bár a Tanítanék Mozgalom egyik arca a tüntetés indokaként azt említi, hogy lejárt az oktatási követeléseik teljesítésére megszabott határidő, a videóban az oktatásról ezen kívül egyáltalán nem beszélnek. Ehelyett a civilek elleni állítólagos támadásokról van szó. Móra Veronika, az Ökotárs alapítvány vezetője is megszólal, a harmadik kampányarc pedig az a Szentesi Kálmán, aki azzal vált ismertté, hogy megpróbálta visszaigényelni a NAV-tól az – egyébként minimálbér után befizetett – adóját, arra hivatkozva, hogy nem arra költi az állam, amire ő szeretné.

http://www.origo.hu/itthon/20170131-soros-szervezetek-a-tanitanek-mozgalom-mogott.html

 

Már egy éve lázadnak a tanárok - folytassuk együtt!

Majdnem kereken egy évvel ezelőtt robbant be a köztudatba a pedagógus-mozgalom, miután a miskolci Hermann Ottó Gimnázium által közzétett nyílt levelet sokezren aláírták. Február harmadikán nyolc városban tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen, majd február 14-én a Kossuth téren több tízezren álltak síri csöndben öt percen keresztül a kopogó esőt hallgatva, esernyőik alatt. Ez az ötperces csönd a tanárlázadás egyik meghatározó pillanatává vált: a szavak nélküli ellenállásnak az elégedetlen tömeg adott elképesztő súlyt.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/01/31/mar_egy_eve_lazadnak_a_tanarok_folytassuk_egyutt

 

Február 1.

 

Ismét tüntet a Tanítanék Mozgalom

Az oktatási rendszert nem lehet demonstrációkkal alakítani – szögezte le lapunk kérdésére Palkovics László. Kedden lejárt a Tanítanék Mozgalom ultimátuma, amelyben Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének távozását, önálló oktatási tárca létrehozását, valamint egy új, a Civil Közoktatási Platform szakmai anyagán alapuló köznevelési törvény létrehozását követelték. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke lapunknak elmondta: az eseményen saját döntésük alapján lesznek kint a kollégák. Felhívta a figyelmet, hogy az országos vezetőségük kimondta: tiltakoznak minden olyan kormányzati szándék ellen, amely a civil szervezetek működésének akadályozására vagy felszámolására irányul.

http://magyaridok.hu/belfold/ismet-tuntet-tanitanek-mozgalom-1369303/

 

A Tanítanék tüntetése február 1-jén elmarad

Törley Katalin erről is beszélt az ATV-n

http://www.atv.hu/videok/video-20170131-torley-katalin

 

Félrecsúszott az oknyomozás, hazudik az Origo

Soros-pénzből szervezik a Tanítanék-tüntetést címmel jelentetett meg “leleplező” cikket az Origó. Állításukat arra alapozzák, hogy a Tanítanék – amely mozgalomként nem rendelkezhet bankszámlával – a támogatásokat az Alapítvány a Tanszabadságért bankszámlaszámára kéri, és ez az alapítvány beszámolói szerint korábban kapott Soros-támogatást.

http://ckp.tanitanek.com/2017/02/01/felrecsuszott-az-oknyomozas-hazudik-az-origo/

 

Törvényen kívüli civilek, Soros “pénznyelő” alapítványok és a Tanítanék Mozgalom

Az esőre hivatkozva maradt el a Tanítanék Mozgalom február elsejére meghirdetett, vasárnapra tolt demonstrációja. Pedig ez volt az az időpont, amit ultimátumként jelöltek meg a kormány számára, hogy teljesítsék követeléseiket. A civil(nek mondott) szerveződéshez persze más “civil” egyesületek is csatlakoztak, akik büszkén hirdetik magukról függetlenségüket. Úgy tűnik, divattá vált mostanában a civil szó mögé bújnia a Soros Alapítvány által finanszírozott szervezeteknek, a PestiSrácok.hu pedig utána járt annak, hogy az oktatásügy, a migráns-pártolás, valamint a homoszexualitás nyílt vállalása miként is fonódik egybe a provokatív és folyamatosan feszültséget generáló Tanítanék Mozgalommal, hogyan jön a képbe egyebek mellett a Norvég Alap, az Open Society vagy a Western Union. 

http://pestisracok.hu/torvenyen-kivuli-civilek-soros-penznyelo-alapitvanyok-es-tanitanek-mozgalom/

 

“A szándék nemes, a módszerek megfelelőek” – Interjú Solti Péterrel, a Klik új elnökével

 

Fél év. Ennyit adott magának Solti Péter a Klebelsberg Központ vezetője. Az Emmi intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosa a PestiSrácok.hu-nak kifejtette, hat hónap elég lesz arra, hogy a cinikus hangok, a rendszer bírálói megismerjék őt és a hozzáállását, és rájöjjenek, az elindult vagy folyamatban lévő változások mind-mind az oktatás ergo a gyerekek jövőjét szolgálják. Az új elnök derűlátó a folytatást illetően és nyitott mindenkire, akinek szívügye a közoktatás. A cél, hogy az idei évben megoldódjon minden probléma – például az iskolák elavult fűtésrendszereinek korszerűsítése, vagy az átvett iskolák technikai személyzetének fizetés-és béren kívüli juttatásának kérdése, hogy végre ne a tűzoltás, hanem a fejlődés, a modernizáció legyen terítéken.

http://pestisracok.hu/szandek-nemes-modszerek-megfeleloek-interju-solti-peterrel-klik-uj-elnokevel/

 

Végzettség nélkül került a hivatal élére

 Semmilyen szakképzéssel vagy felnőttképzéssel kapcsolatos végzettsége vagy korábbi szakmai tapasztalata nincs a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) vezetőjének, Kanzsalics Eszternek – legalábbis ez derül ki a főigazgató önéletrajzából. A dokumentum azt követően jelent meg az NSZFH honlapján a napokban, hogy lapunk két héttel ezelőtt közérdekűadat-igényléssel fordult az állami háttérintézmény fenntartójához, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM), miután a tárca azt korábbi kérdésünkre nem volt hajlandó kiadni.

http://mno.hu/belfold/vegzettseg-nelkul-kerult-a-hivatal-elere-1384027

 

Jelentős forrásbővülés az oktatásban

Jelentősen nőttek az oktatásra fordított források: ezek összege 2015-ben 1800 milliárd forint körül volt, tavaly már elérte a 2000 milliárdot - közölte Palkovics László oktatási államtitkár sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jelentos-forrasbovules-az-oktatasban

 

Az oktatási államtitkár nem tartja jó ötletnek a bentlakásos iskolát

A kormány elé kerülő előterjesztésben nem szerepel olyan javaslat, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket a családjukból kiemelve bentlakásos iskolákban oktassanak, mondta az Indexnek Palkovics László oktatási államtitkár.

http://index.hu/belfold/2017/02/01/az_oktatasi_allamtitkar_nem_tartja_jo_otletnek_a_bentlakasos_iskolat/

 

Nem lehet a hátrányos helyzetűekre fogni a PISA-eredmények hanyatlását

Bentlakásos iskolákban zárkóztatná fel a nehezen beilleszkedő gyerekeket az oktatási államtitkárság – írta tegnap a hvg.hu. Palkovics László ugyanakkor cáfolta az aggasztóan gyenge PISA eredmények kapcsán előkerülő ötletet. A Klubrádió által megkérdezett szociológus szerint a már korábban is felmerülő kiemelés nem javítana a gyerekek teljesítményén. A Reggeli gyorsban Radó Péter oktatáskutató azt mondta, nem lehet a hátrányos helyzetűekre kenni a dolgot.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=205731

 

Megduplázta tanácsadói fizetését Palkovics

Az oktatásért felelős államtitkárnak továbbra is megvannak a vadászfegyverei, illetve a Lamborghini márkájú traktorja is. Az MTA SZTAKI tudományos tanácsadójaként viszont kétszer annyit keres, mint 2015-ben.

http://hvg.hu/itthon/20170201_palkovics_laszlo_vagyonnyilatkozat_2017?s=hk

 

Palkovics: jelentős forrásbővülés az oktatásban

Jelentősen nőttek az oktatásra fordított források: ezek összege 2015-ben 1800 milliárd forint körül volt, tavaly már elérte a 2000 milliárdot - közölte Palkovics László oktatási államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

http://www.ma.hu/belfold/296242/Palkovics_jelentos_forrasbovules_az_oktatasban?place=srss

 

Hiányosak a szerződések egyes iskolákban

Több iskola vezetőjét is arról értesítették, hogy hiányosan készült el a nevelés-oktatást segítő (noks) dolgozók szerződésmódosítása – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került, az egyik tankerületi központ által írt tájékoztatásból. Noks-munkatársnak számítanak például az iskolatitkárok, a pedagógiai asszisztensek, a könyvtárosok vagy a rendszergazdák.

http://mno.hu/belfold/hianyosak-a-szerzodesek-egyes-iskolakban-1383927

 

Nincs központi jutalmazás az iskolákban

A vonatkozó törvények lehetővé teszik az iskolákban mind a pedagógus, mind a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak jutalmazását, azonban az a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozik. A jogszabályok meghatározzák a jutalom összegének felső határát, a kiszámítás alapját pedig a munkavállaló illetménye adja, így az egyénenként, fizetési besorolástól függően eltérhet.

http://magyarhirlap.hu/cikk/78658/Nincs_kozponti_jutalmazas_az_iskolakban

 

Február 2.

 

A tanárok egynegyede meg sem próbálkozott a komplex módszerrel

A természettudomány tantárgy oktatásához szemléletváltásra, ahhoz viszont intenzív szakmai továbbképzésekre lenne szükség. Felmérés készült tavaly októberben arról, hogyan oldják meg a szakgimnáziumokban a komplex természettudomány tantárgy bevezetését. A válaszokból kiderült: a pedagógusok nagy része nehezen boldogul a feladattal, a jelenségek különböző tudományterületek összekapcsolásával való értelmezését lehetővé tevő tantárgyat többnyire nem tematikus, hanem tantárgyi bontásban oktatják.

http://magyarhirlap.hu/cikk/78660/A_tanarok_egynegyede_meg_sem_probalkozott_a_komplex_modszerrel

 

A tüntetés előtt nekiment a kormánysajtó a Tanítanéknak

Soros György pénzét látják a tanárok tüntetése mögött, de a civil szervezet szerint nagyon benézték a dolgot.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/2/A_tuntetes_elott_nekiment_a_kormanysajto_a__WUHKT9#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_2

 

Második félév

A második félév, úgy tűnik, az immár megszokott rend szerint indul a magyar iskolákban. A pedagógusok a kiszámítható és esélyteremtő oktatásért készülnek tüntetni, az államtitkár pedig szigorú arckifejezéssel nyulakat ráncigál elő a kalapjából. „Éppen zajlik a Nemzeti Alaptanterv kidolgozása” – mondja például Palkovics László a hvg.hu interjújában, és ebbe csak az nem borzong bele, aki nem még a Németh-kormány alatt kezdte figyelni az egymást követő kormányzatok egymást kioltó reformjait.

http://nepszava.hu/cikk/1119451-masodik-felev/

 

Mi van még hátra a középiskolai felvételiből?

Lassan jönnek az eredmények, de ezzel nagyon nincs vége a felvételi folyamatnak. Lezárult a középiskolai felvételi vizsgalapjainak értékelése: a vizsgát követően nyolc nap állt rendelkezésre a vizsgázó diákoknak és a szülőknek, hogy megtekintsék a feladatlapokat, és ha szükséges volt, akkor javításbeli módosító javaslatokat tegyenek.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/2/Mi_van_meg_hatra_a_kozepiskolai_felvetelibo_4SMV8P

 

Bíróság dönthet az iskolaátadásról

Bírósági felülvizsgálattal élt a csömöri önkormányzat azzal a minisztériumi határozattal szemben, amely a helyi általános és zeneiskolát kétoldalú szerződés aláírásával kívánja állami vagyonkezelésbe venni – erről döntött egyhangúlag a képviselő-testület a január 19-i rendkívüli ülésén. Időközben a település vezetése a beadványt már el is juttatta a Fővárosi Törvényszékhez.

http://magyaridok.hu/belfold/birosag-donthet-az-iskbirosag-donthet-az-iskolaatadasrololaatadasrol-1376167/

 

Nyolcvanmillió gyűlt össze a veronai buszbalesetben érintett családok számára

Eddig közel 80 millió forintot gyűjtött össze a veronai buszbaleset áldozatai, illetve családtagjaik megsegítésére az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) - közölte az M1-en az ÖS kommunikációs igazgatója. Az adományok többsége - jellemzően 5-10 ezer forint - magánszemélyektől származik, ám cégek, sportklubok is hozzájárulnak az összeghez, illetve külföldről is érkeznek adományok - mondta Gáncs Kristóf. A gyűjtés végső határidejét egyelőre nem határozták meg, ezért továbbra is várják az adományokat a segélyszervezet honlapján (segelyszervezet.hu) található számlaszámra - mondta az igazgató.

http://magyarhirlap.hu/cikk/78674/Nyolcvanmillio_gyult_ossze_a_veronai_buszbalesetben_erintett_csaladok_szamara

 

Sporttudósok lesznek a testnevelők

Görkorcsolya, falmászás, gyógytestnevelés – akár ilyen speciális órákat is tarthatnak azok a testnevelő tanárok, akik szeptemberben kezdik az egyetemet. Radikálisan átalakul a sportszakember képzés Magyarországon

http://www.hajdupress.hu/cikk/sporttudosok-lesznek-a-testnevelok

 

Aranydiplomások jelentkezését várják

Az erzsébetvárosi önkormányzat várja azoknak a pedagógusoknak – óvónőknek, tanítóknak, tanároknak – a jelentkezését, akik 50, 60, 65, 70 vagy 75 éve, tehát 1967-ben, 1957-ben, 1952-ben, 1947-ben vagy 1942-ben kapták meg pedagógus diplomájukat, hogy arany, gyémánt, vas, rubin vagy gránit díszoklevél adományozására irányuló kérelmüket február 28-ig juttassák el a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Polgármesteri Humánszolgáltató Irodájára személyesen vagy postai úton.

http://7.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/170202/aranydiplomasok-jelentkezeset-varjak

 

Mészáros Lőrincéknél kihízták a régit – Új iskolát kap Felcsút, 65 milliót már kaptak rá

 Egy tavaly december végi kormányrendelet szerint a felcsúti önkormányzat 65 millió forintos extra támogatást kapott a faluban található „víztorony áthelyezésére és az infrastruktúra fejlesztésére”. Mint megtudtuk, a víztorony áthelyezésére azért van szükség, mert annak a helyére terveznek egy iskolát. Információink szerint a határozatban megnevezett infrastruktúra-fejlesztés is a víztoronnyal kapcsolatos munkálatokra vonatkozik, ebbe a vízvezeték-átalakítás, villamoshálózat-bővítés, az áthelyezés időtartamára az ideiglenes távközlési torony felállítása, a telek megközelítését biztosító útszakaszok felújítása tartozik bele.

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/valahol-konnyen-megy-uj-iskola-lesz-felcsuton-meszarosek-mar-65-milliot-kaptak-is-ra-elore-102408

 

A gyermeknevelés az életük

Az elmúlt tíz évben duplájára nőtt a gyermekelhelyezési szolgáltatások száma Magyarországon, ez pedig a családokat és a szakmát is segíti - erről is beszélt előadásában Kovácsné Bárány Ildikó, az EMMI főosztályvezetője a Kaposvári Egyetemen. A megyeszékhely felsőoktatási intézményében immár 3 éve választhatják a fiatalok a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzést, amely a pedagógus életpályamodellhez illeszkedik. A Bölcsődei szakmai nap célja az volt, hogy a kisgyermeknevelésben résztvevő pedagógusokat a jövőt érintő törvényi szabályozásokról tájékoztassák.

http://www.somogytv.hu/cikkek/118646

 

Milyenek 2017 iskolai menzái a világban?

 A magyar menüt nem nehéz lekörözni. A világ számos pontján, kiváltképp a fejlett gazdaságokban fokozatos az iskolai menzák reformja. Az egészséges étkezés nem csak a fejlődésben segíti a gyerekeket, de hosszútávon megelőzheti, vagy kitolhatja egyes betegségek megjelenését is, tehát az állami egy befektetéssel milliárdokat spórolhat, hiszen évekkel később kevesebb beteget kell majd ellátni a kórházakban, aminek hatalmas költségei vannak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/2/Milyenek_2017_iskolai_menzai_a_vilagban_5X50EK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_2

 

Február 3.

 

Szeged is átadja az iskoláit

A jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfői szegedi látogatása az iskolaátadás ügyét is kimozdította a holtpontról. A már decemberre megszövegezett vagyonkezelési szerződés eddig hiába várt Botka László polgármester aláírására.

http://magyarhirlap.hu/cikk/78756/Szeged_is_atadja_az_iskolait

 

Túl bonyolult az EU oktatási csereprogramja

 Az Európai Parlament szerint nagyon hasznos az Erasmus+, de van még mit javítani rajta. Az Európai Parlament jelentést készített az idén harminc éves Erasmus+ programról. A dokumentum megállapítja, hogy ez egyik legsikeresebb uniós kezdeményezés, „amely a 2014–2020 közötti időszakban több mint négy millió európai embernek nyújtott lehetőséget egy másik országban való tanulásra, képzésre és önkéntes tevékenységre”.

http://index.hu/kulfold/ep/2017/02/03/tul_bonyolult_eu_oktatasi_csereprogramja/

 

Busztragédia - Ma hazahozzák az áldozatok holttesteit

A mai napon szállítják Budapestre a veronai buszbaleset áldozatainak holttesteit. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a balesetet túlélő sofőr ellen vádat emeltek, ez mégsem történt meg, mert még mesterséges altatásban tartják. Az állami kártérítés viszont késik.

http://nepszava.hu/cikk/1119611-busztragedia---ma-hazahozzak-az-aldozatok-holttesteit/

 

Szigorításokat terveznek a tragikus buszbaleset után

Kötelező éjszakai pihenő - Több héttel a veronai buszbaleset után sem derült ki, pontosan mi okozta a tragédiát. Az oktatásügyi államtitkárság nem csak a busz műszaki állapotában keresi a baj forrását, és szigorításokat terveznek, ezt már a baleset másnapján bejelentette Balog Zoltán, az Emmi minisztere. Ezekről a változtatásokról Palkovics László oktatásért felelős államtitkár beszélt a hvg.hunak.

http://www.szabadfold.hu/aktualis/a_tervezett_szigoritasok_a_tragikus_buszbaleset_utan

 

Székesfehérváron mutathatják meg a diákok a kormánynak, milyen változásokat akarnak

Újra ajánlásokat fogalmaznak meg a diákönkormányzati küldöttek a kormánynak. Egy csomó megvalósulatlan kérés maradt a legutóbbi ülésről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/3/Szekesfehervaron_mutathatjak_meg_a_diakok_a_L9KJXD

 

Varju szerkesztő, Vadai oktatási vezető lett

A Demokratikus Koalíciótól (DK) kapnak munkát és fizetést a párt azon ország­gyűlési képviselői, akik azért veszítették el tiszteletdíjukat, mert október óta – a kétharmados szavazásokat leszámítva – nem vesznek részt a parlamenti munkában – derül ki a vagyonbevallásokból.

http://magyaridok.hu/belfold/varju-szerkeszto-vadai-oktatasi-vezeto-lett-1379083/

Megosztás: