Lapszemle február 24.

február 24, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 3 (2 szavazat)

Újabb útvonalon menekítik a szülők a gyerekeket a közoktatásból; Márciusra elkészül az új alaptanterv; A magyar iskolarendszer nem tanítja meg gondolkodni a gyerekeket; Minden eddiginél többen fociznak az iskolákban; Kivezetik a tartós tankönyveket;

                                                                                                                                               

Egyre kevesebb magyar diák tanul két idegen nyelvet; A gatyája is rámegy a szülőknek a magyar közoktatásra; Újabb civil szervezetek szólaltak fel az idei érettségi miatt; „Lehetetlen dolgokra” szórta a pénzt az iparkamara – csak néhány „ínycsiklandó” cím heti lapszemlénkből

 

 

Lapszemle február 24.

 

Február 17.

 

“Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőt hirdet a Nemzeti Színház

Idén harmadszor hirdeti meg “Nemzetiszínháztörténeti” vetélkedőjét a Nemzeti Színház. A megmérettetésre négyfős, 10-11. osztályos (13 évfolyamos iskolák esetében 12-edikes diákok is) csapatokat vár a színház.

http://csalad.hu/2017/02/17/nemzetiszinhaztorteneti-vetelkedot-hirdet-a-nemzeti-szinhaz/?f=hk

 

 

Február 18.

 

Tíz év alatt is sokat lehetne lendíteni az oktatáson

Mintha a magyar oktatás irányítói tehetetlenül néznék, hogy a diákok minden területen egyre rosszabbul teljesítenek, pedig az OECD felmérése szerint viszonylag rövid idő alatt is sokat lehet lendíteni a gyerekek teljesítményén és az oktatási esélyegyenlőségen. Az OECD számai alapján Bulgária, Románia és Montenegró is sikeresebb volt nálunk az elmúlt tíz évben.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/tiz_ev_alatt_is_sokat_lehetne_lenditeni_az

 

Kormánypórázon a vidék: Voldemortok országa

Függő viszonyban tartja a kormány az önkormányzatokat: központosították az oktatást, a közigazgatást, de a fejlesztéseket sem a helyi igények alapján döntik el, hanem a központi akarat kénye-kedve szerint. A falvakban az ellenzéki pártok nem csak a félelem miatt tudnak nehezen gyökeret verni, egyszerűen csalódtak az emberek a baloldalban.

http://168ora.hu/kormanyporazon-videk-voldemortok-orszaga/

 

Önkénteseknél végzik el a 8 osztályt, migránsoknak szánt tankönyv segítségével

Nem csökken az iskolai lemorzsolódás aránya Magyarországon. A 8 osztályos végzettségre vágyó felnőttek az állami oktatás helyett inkább az önkéntesekben bíznak. A migráns gyerekeknek írt tankönyv az egyik legjobb didaktikai eszköz.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/onkenteseknel-vegzik-el-a-8-osztalyt-migransoknak-szant-tankonyv-segitsegevel-1386591

 

Novák Katalin: a házasság intézménye a reneszánszát éli

Nincs tehetségtelen ember, csak tehetségtelen politika van, amelyik nem képes olyan helyzeteket teremteni, hogy kibontakozhasson a tehetség – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett családi napon.

http://csalad.hu/2017/02/18/novak-katalin-a-hazassag-intezmenye-a-reneszanszat-eli/?f=hk

 

Robotot kaptak a diákok, modellezhetnek vele

A Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszéke szabadon programozható, egyszerű autonóm feladatok modellezésére alkalmas Lego Mindstorm EV3 robotot adományozott a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumának.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/robotot-kaptak-diakok-modellezhetnek-vele

 

Új egyetemi szakképzés felszámolását követeli a KDNP

A KDNP ifjúsági tagozata nyílt levélben követeli az ELTE-n a gender studies, társadalmi nemek tanulmánya mesterszak megszüntetését.

http://gepnarancs.hu/2017/02/uj-egyetemi-szakkepzes-felszamolasat-koveteli-a-kdnp/

 

 

Február 19.

 

Az alultápláltság „néma fenyegetés” a gyermekek számára

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete 3,3 milliárd dollár gyűjtését kezdeményezi a humanitárius katasztrófaövezetekben élő 48 millió gyermek megsegítésére. Az UNICEF szeretné elősegíteni, hogy a térségben élők egészséges ivóvízhez, táplálékhoz, oktatáshoz, egészséghez és védelemhez juthassanak.

http://csalad.hu/2017/02/19/az-alultaplaltsag-nema-fenyegetes-a-gyermekek-szamara/?f=hk

 

Lelécelt Körmendről a 16 éves lánnyal hírbe hozott KDNP-s

Az ATV riportot készített Körmenden, kereste Szabó Ferencet, de kiderült, hogy a volt KDNP-s politikust régóta nem látták, noha korábban határozottan visszautasította a gyanúsítgatásokat, hogy kikezdett volna egy most 16 éves lánnyal.

http://propeller.hu/itthon/3267654-lelecelt-kormendrol-16-eves-lannyal-hirbe-hozott-kdnp?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

 

Február 20.

 

Tizenötmilliárdos uniós pályázat jelent meg bölcsődei és óvodai fejlesztésekhez.

Tizenötmilliárd forintos kerettel megjelent egy európai uniós pályázat, amely a bölcsődei és óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítását és a szolgáltatások minőségének fejlesztését támogatja – írta hétfői számában a Magyar Hírlap a Nemzetgazdasági Minisztérium közlésére hivatkozva.

http://www.hirado.hu/2017/02/20/milliardok-bolcsodeknek-es-ovodaknak/?source=hirkereso

 

Több megyében is csúszik az Emmi támogatása

Nem kapta meg a pénzt azoknak a családoknak egy része, amelyek részt vesznek az Emberi Erőforrások Minisztériumának Útravaló ösztöndíjprogramjában. Az évek óta működő, a hátrányos helyzetű, de jól teljesítő gyerekek tanulását segítő programban részt vevő diákok és pedagógusok havi hétezer forintot kapnának, de a kifizetések akadoznak.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tobb-megyeben-is-csuszik-az-emmi-tamogatasa-1386839

 

 

A munka világát érintő változtatásokról beszélt Botka László

Piacképes ismereteket nyújtó oktatást ígért, megállítják az egészségügyi dolgozók elvándorlását, megvizsgálják a családi alapjövedelem bevezetésének lehetőségét a legszegényebbeknél, megadóztatják azokat, akik a "a mi rovásunkra halmozták fel vagyonunkat" - mondta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombati beszédében.

https://www.hrportal.hu/hr/a-munka-vilagat-erinto-valtoztatasokrol-beszelt-botka-laszlo-20170219.html

 

Polihisztorok helyett együttműködés

Világszerte megjelent a szakmai igény a természettudományok korszerűbb módszerrel történő oktatására. Nem várható el minden tanártól, hogy polihisztorrá váljon, ám enélkül is lehet komplex szemlélettel tanítani, ehhez azonban szorosan együttműködő tanári közösségekre van szükség. Univerzális eszközrendszert kell a diákok kezébe adni, hogy képesek legyenek információkat gyűjteni, rendszerezni és értelmezni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/80375/Polihisztorok_helyett_egyuttmukodes

 

Kiverte a biztosítékot a szülői szervezet ötlete: "a tanításhoz mindenki ért?"

Nagyon sok olvasónknál kiverte a biztosítékot a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) legújabb javaslata: a szervezet szerint az általános iskolákban meg kellene szüntetni a buktatást, mert „mindaz, ami az oktatási intézményekben történik”, az „fizikai, szellemi, érzelmi és lélektani vétség a gyermekek ellen”.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/20/MSZOE_buktatas_megszuntetese_velemenyek_0N0HG0#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_20

 

Menekítik a gyerekeket

Hatalmas dilemma az óvodából elballagó gyerekek szülei számára, hogy milyen iskolát válasszanak, bár vidéken sokszor csak egyetlen lehetőségük van. Budapesten és a nagyvárosokban látszólag nagy a kínálat, valójában inkább az iskolák válogatnak, különösen az egyre szaporodó alternatívok szemezgethetnek a családok közül.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/menekitik_a_gyerekeket

 

Minden nap több száz 18 évesnél fiatalabb közmunkás dolgozik

Többéves kedvezőtlen folyamat után pozitív változásként csökkenés figyelhető meg a fiatalkorú közfoglalkoztatottak számában - írta hétfői számában a Magyar Nemzet belügyminisztériumi adatokra hivatkozva.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/2/20/Minden_nap_tobb_szaz_18_evesnel_fiatalabb_k_GLE7W3

 

Egy élhető és sikeres ország – mit tudnak a finnek?

Kísérlet az alapjövedelem bevezetésére, demokratikus szellemű oktatás, nyírfacukor, Linux és sms, női jogok, különleges szülői támogatások, nemi kvóta, konszenzusos politikai elit – többek között ez jellemzi Finnországot, amely újabb és újabb szociális innovációkkal kísérletezik.

http://hvg.hu/elet/20170220_finnorszag_oktatas_tarsadalmi_innovacio_egyenjogusag_#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_20

 

Egy forintnyi munkabért kaptak a tanárok, a KLIK nem reagált

Egy forint értékben kaptak munkabér-átutalást tanárok február elején, az óraadói megbízási díjak helyett csupán ennyit utalt az illetékes Közép-Budai Tankerületi Központ. A megbízási díjak hónapok óta több hónapos késésekkel érkeztek, de ez még a sokat látott érintetteket is meglepte. A fizetéseket végül egy hét késéssel teljesítették, továbbra is külön jelzés nélkül.

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/02/20/egy-forintnyi-munkabert-kaptak-a-tanarok-a-klik-nem-reagalt/

 

Sikeres vállalkozókat faragnának középsulisokból

Stratégiai partnerségre lépett a uSchool oktatási program és a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara. Az együttműködés keretében megvalósuló vállalkozói klubok lehetőséget adnak a középiskolás diákoknak, hogy megismerjék, miként tudnak eljuttatni egy ötletet a megvalósításig. Az üzleti gondolkodásra felkészítő uSchool az idén további iskolákat és tanulókat von be a programba.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/363190/Sikeres-vallalkozokat-faragnanak-kozepsulisokbol

 

Exhibicionizmus - A magamutogatás vágya

Exhibicionistának azokat a férfiakat nevezzük, akik főleg fiatal nők előtt, azok legnagyobb ijedelmére és döbbenetére előveszi és mutogatja izgalomban lévő péniszét és közben önkielégít. Az ilyen eset gyakran fordul elő iskolák, óvodák, játszóterek közelében.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/1928/exhibicionizmus-a-magamutogatas-vagya

 

Új kormányzati honlapon regisztrálhatnak a munkakereső fiatalok.

Ifjusagigarancia.gov.hu címmel az ifjúsági garanciaprogramot segítő honlapot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával az Új Nemzedék Központ (ÚNK) – jelentette be Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

http://www.hirado.hu/2017/02/20/uj-honlap-munkakereso-fiataloknak/?source=hirkereso

 

Balog Zoltán: A szabad nagypéntek az érdekek és értékek találkozása

Az értékek és az érdekek találkozásának nevezte nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki az előterjesztés hétfői, parlamenti ismertetésekor elmondta: a változtatás elfogadása esetén már idén tizenegyre nőhet a munkaszüneti napok száma.

http://magyarhirlap.hu/cikk/80440/Balog_Zoltan_A_szabad_nagypentek_az_erdekek_es_ertekek_talalkozasa

 

 

Február 21.

 

Képzés szakszervezeti tisztségviselőknek

A PSZ Országos Irodája képzést tartott azoknak a szakszervezeti tisztségviselőknek, megyei elnököknek, akik a tankerületi központokkal tartják a kapcsolatot.

http://www.pedagogusok.hu/blog/k%C3%A9pz%C3%A9s-szakszervezeti-tiszts%C3%A9gvisel%C5%91knek

 

'Sokszor úgy érezzük, hogy csak szenvedés az életünk' - Mind testvérek vagyunk

HÓBAN, KÖDBEN érkezünk Tiszaszentmártonba. Egy évvel ezelőtt már jártunk itt, akkor az iskolába vittünk adományt. Most az Élő Víz Gyülekezet kérte, segítsünk hét különösen nehéz helyzetben lévő családnak. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat kis házában várnak, amely számukra Isten háza is.

http://www.szabadfold.hu/aktualis/mind_testverek_vagyunk

 

Rossz hírt kaptak az általános iskolások

Nem szűnik meg a buktatás az általános iskolákban, vagyis a szaktárca nem fogadta meg a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) javaslatát - írja a Magyar Idők.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rossz_hirt_kaptak_az_altalanos_iskolasok.630147.html

 

Tényleg fontos, hogy a gyerek a legjobb középiskolába kerüljön?

A jobbnak tartott gimikbe épp, hogy bejutott diákok csak kicsivel érettségiznek jobban, mintha kicsivel kevésbé jó gimikbe jártak volna. Lehet, hogy nem azon kellene aggódnunk, hova jut be a gyerek, hanem segítenünk kéne akárhova is jár.

http://index.hu/gazdasag/defacto/2017/02/21/tenyleg_fontos_hogy_a_gyerek_a_legjobb_kozepiskolaba_keruljon/

 

Újabb útvonalon menekítik a szülők a gyerekeket a közoktatásból

A tanulócsoportok jóval nagyobb szabadságot biztosítanak az oktatóknak és a gyerekeknek, mint a hagyományos iskolák, és pótolják az alternatív iskolákat is több régióban.

http://24.hu/belfold/2017/02/21/ujabb-utvonalon-menekitik-a-szulok-a-gyerekeket-a-kozoktatasbol/

 

Pótcselekvés az éjjeli buszozás tiltása

Már most is jól kidolgozott szabályrendszere van a buszsofőrök vezetési és pihenési idejére vonatkozóan, a kormány mégis tovább szigorítana a veronai buszbaleset után. Kérdés, a késő éjszakai buszozás tiltásával valóban biztonságosabbá válnak-e az utak. Szakértők szerint sokkal nagyobb veszélyt jelent a járművek műszaki állapota, illetve az egyre súlyosbodó sofőrhiány.

http://nepszava.hu/cikk/1121305-potcselekves-az-ejjeli-buszozas-tiltasa/

 

Háztartástant az iskolákba!

Matematika, földrajz, biológia, fizika, irodalom, történelem – mind nagyon fontos és hasznos tárgyak, melyeket nem lehet és nem is szabad mellőzni az oktatásban. Az már egy másik kérdés, amikor a fiatal felnőtteket úgy engedik ki az iskolapadból, hogy a legegyszerűbb ételeket sem tudják elkészíteni.

http://csalad.hu/2017/02/21/haztartastant-az-iskolakba/?f=hk

 

Belőlünk él a pelenkagyár

2015 szeptemberétől ovis lett Petya. Nagyon hamar beszokott, nagyon szeretett/szeret oda járni, és őt is mindenki nagyon szereti. Az új óvó néniket könnyen elfogadta – úgy is mondhatjuk, hogy mindegyiket sikerült az ujja köré csavarni. A napirendet gyorsan megszokta, a rendszerszeretete itt is megmutatkozott. A csoportos foglalkozásokon nem túl aktív, de az egyéni órákon igen. Az első szülőin elmondottak alapján inkább éreztem úgy, hogy egy iskolai előkészítőre jár, mint egy oviba – jó értelemben mondom. Rajzóra, énekóra, tornaóra, beszédóra, mindenféle foglalkozásuk van. Külön-külön viszik őket úszni – aki, kéri és az egészségi állapota lehetővé teszi; és még kutyaterápia is van.

http://bezzeganya.reblog.hu/belolunk-el-a-pelenkagyar

 

Hozzáférés: biztosítva! A gyerekeket védeni kell a ragadozóktól!

Álhírek, kamuprofilú online ragadozók keringenek az internet tereiben, elektronikus sajtóterméknek látszó oldalakon, közösségi fórumokon, a fizikai valóságban szedik áldozataikat: a leginkább kiszolgáltatottakat, a digitális bennszülötteket, a gyermekeket. Hogy ez ne így legyen, elengedhetetlen a médiaértés és internetbiztonság kettősének oktatása.

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/hozzaferes_biztositva_

 

Hatalmas a botrány, senki nem akarja használni az új tankönyvet Dél-Koreában

Mindössze egyetlen dél-koreai iskola vállalta, hogy már egy évvel a hivatalos bevezetés előtt használja az új, államilag szerkesztett történelemkönyveket, amelyek civil szervezetek és pedagógusegyletek szerint arra hivatottak, hogy dicsőítsék a jelenlegi elnök, Pak Gun Hje apjának, Pak Csong Hi-nek 1961-től 1979-es meggyilkolásáig tartó jobboldali diktatúráját.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/21/Hatalmas_a_botrany_senki_nem_akarja_hasznal_RHS3I9#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_21

 

ENSZ: csaknem 1,4 millió gyereket fenyeget éhhalál Afrikában

Idén csaknem 1,4 millió gyereket fenyeget éhhalál négy országban, Nigériában, Szomáliában, Dél-Szudánban és Jemenben - figyelmeztetett az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF.

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/ensz-csaknem-14-millio-gyereket-fenyeget-ehhalal-afrikaban-483429

 

 

Február 22.

 

Határidőt szabott Balognak a CKP az érettségi miatt

Ötvenezres nagyságrendben hozott gyerekeket elképzelhetetlen helyzetbe az oktatásirányítás az arrogáns, hozzá nem értő, érdektelen, "csakazértsem!" hozzáállásával - íyg kezdi a Civil Közoktatási Platform a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményét. Természetesen a szakgimnazisták érettségijét érintő változásokról van szó.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/2/22/Ismet_hataridot_szabott_Balognak_a_CKP_4GE0MM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_22

 

Fiatal kutatókat díjaztak

Átadták az Ifjúsági Bolyai Pályázat elismeréseit szerdán Budapesten. Palkovics László oktatási államtitkár köszöntőjében kiemelte: az elismerés célja, hogy vonzóvá tegyék a tudományos, kutatói pályát már egész fiatal korban.

http://orientpress.hu/cikk/2017-02-22_fiatal-kutatokat-dijaztak

 

A digitalizáció már jelen van az agráriumban, meg kell tanuljuk használni

Magyarországnak a mezőgazdasági szakemberek oktatásra kell hangsúlyt fektetni ahhoz, hogy hamarosan képzett szakemberek irányíthassák a jövő precíziós gazdálkodását – hangzott el a III. Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Kiállítás és Konferencia (PREGA) megnyitóján.

https://www.agroinform.hu/gazdasag/a-digitalizacio-mar-jelen-van-az-agrariumban-meg-kell-tanuljuk-hasznalni-31828-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=31828

 

Egészségügyi katonák jelentkezését várják

A Magyar Honvédségnél az egészségügyi szakemberek toborzása és alkalmazása kiemelt kérdés napjainkban. Ennek érdekében több fórumon toboroz a honvédség; a toborzó szakemberek örömmel tettek eleget a Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája meghívásának is.

http://www.honvedelem.hu/cikk/62003

 

Reagálás a Roma Polgári Tömörülés vádjaira

Magyarország Kormánya egyik fő célkitűzésének tartja a romák társadalmi felzárkózását, kultúrájuk, hagyományaik megismerését és megismertetését, történelmük tényszerű feltárását és tudatosítását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezért a Cigány Történeti Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot megalakulásakor 32 millió forinttal támogatta.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/reagalas-a-roma-polgari-tomorules-vadjaira

 

 

Február 23.

 

Kivezetik a tartós tankönyveket

 Végleg kivezetik a tartós tankönyveket az elsősöknél és a másodikosoknál, vagyis nem kell hibátlan állapotban leadniuk azokat év végén - erről a Magyar Nemzet írt először. Az oktatási államtitkár szerint erről korábban megszületett a döntés, csak most foglalják rendeletbe. A Pedagógusok Szakszervezeténél azt mondják, ez egy újabb bizonyíték arra, hogy kár volt hozzányúlni a tankönyvrendszerhez.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/kivezetik-a-tartos-tankonyveket

 

Végleg elbukott a tartós tankönyv a legkisebbeknél

Végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából – vette észre a Magyar Nemzet egy tegnap megjelent, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oldalára feltöltött (Emmi) tervezetből. A tartós tankönyv használatát pedig az Orbán-kormány tette kötelezővé arra hivatkozva, hogy enyhítené a családok és a költségvetés terheit.

http://mno.hu/belfold/vegleg-elbukott-a-tartos-tankonyv-a-legkisebbeknel-1387249

 

Tanácskoztak a pedagógusok

Székesfehérváron a PSZ megyei szervezete titkári értekezletet tartott. Nyilatkozott Jámborné Ildikó megyei elnök és Szabó Zsuzsa alelnök. Ezen a linken nézhető meg a helyi tv felvétele:

http://www.fehervartv.hu/video/index/19235

 

Magolni jól tud a magyar gyerek

A magyar iskolarendszer még mindig a memorizálásra és az élettől elszakított formulák megtanulására idomítja főleg a diákokat, amiket aztán gyorsan el is lehet felejteni – nem meglepő, hogy már a sereghajtók között vagyunk a PISA-mérésekben. A Magyar Tudományos Akadémia konferencián néz szembe az alulfinanszírozott és elavult oktatás válságával: ezt tanította nekünk idáig a PISA-sokk.

http://index.hu/belfold/2017/02/23/magolni_jol_tud_a_magyar_gyerek

 

„A magyar iskolarendszer nem tanítja meg gondolkodni a gyerekeket”

A magyar iskolarendszer nem tanítja meg gondolkodni a gyermekeket, az egyes tantárgyak során megszerzett készségeket nem tudják más tantárgyak során alkalmazni, ezért teljesítenek rendre alul a magyar diákok a PISA-teszteken – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Csapó Benő oktatáskutató.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-magyar-iskolarendszer-nem-tanitja-meg-gondolkodni-a-gyerekeket-1387400

 

Egyre kevesebb magyar diák tanul két idegen nyelvet

Utolsók vagyunk az EU-ban.  A jelentés szerint az Európai Unióban az alsóbb osztályos középiskolai tanulók 98,6 százaléka, mintegy 17 millióan tanultak legalább egy idegen nyelvet. Közülük legalább 10 millióan - 58,8 százalékuk - két idegen nyelvet is választottak 2015-ben.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/2/23/Egyre_kevesebb_magyar_diak_tanul_ket_idegen_9MEVKK

 

Tudásátadás, de hogyan?

A mai magyar oktatási rendszer a Rákosi- és a Kádár-korszak, azaz gyakorlatilag alapítása óta meglévő jellemzőit hordozza magán, afféle élő kövületként. Látott szebb napokat, különösen a hosszan elnyúló gulyáskommunizmus éveiben, amely a most nyugdíjba vonuló tanártársadalmat kinevelte, de sajnos 26 évvel a rendszerváltás után sem volt képes a megújulásra. Máig meghatározó az internacionalista, a múltat végképp eltörölni hivatott „anyagtudomány”, amelynek átadására a kommunisták 1948-ban sebtében létrehozták a kiegyenlített tudást közvetítő klebelsbergi tantervet leváltó, mára nyögvenyelőssé vált, rutintananyaggá kövesült torzót. A jó szándék, illetve a kényszer szülte „modernizálás” azóta sem tudta helyrepofozni az alapítás során elkövetett rendszerhibákat, és mára végképp időszerűtlenné vált a toldozgatás.

http://mno.hu/velemeny/tudasatadas-de-hogyan-1387287

 

Jövőre teljesen állami kézbe kerül a tata Eötvös gimnázium

A tatai képviselő-testület szerdai testületi ülésén ilyen formában – minden bizonnyal – utoljára tárgyalták meg az Eötvös gimnázium pénzügyi tervét, mivel jövőre már állami fenntartásba kerül az oktatási intézmény.

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/jovore-teljesen-allami-kezbe-kerul-a-tata-eotvos-gimnazium-710154/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Személyiségformáló erő az olvasás

Az olvasás személyiségformáló hatású, emellett a mű gyakran az írója lelkiállapotának lenyomata, és maga az élet is színtiszta irodalom – hangzott el a New York Művészpáholy legutóbbi estjén, amelyen pszichiáterek is meséltek olvasmányélményeikről.

http://magyarhirlap.hu/cikk/80692/Szemelyisegformalo_ero_az_olvasas

 

Egészségre nevelés, kicsit másként

Nagy a munkanélküliség a Heves megyei Átányban és a környező településeken, a probléma megoldásához a helyi önkormányzat önmagában kevés. Azonban, ha az itt élők egészségesebbek s így piacképesebbek is, az kitörési pont lehet a számukra – mondja Átány polgármestere, Gönczi Mihály, amikor a hevesi praxisközösség elmúlt öt évének eredményeiről kérdezzük.

http://magyarhirlap.hu/cikk/80713/Egeszsegre_neveles_kicsit_maskent

 

A gatyája is rámegy a szülőknek a magyar közoktatásra

Nagy pillanat a család életében, amikor az első gyermek iskolába megy. Az óvodás ballagáson a szülők rádöbbennek, milyen szédületes tempóban rohant el az első hat év: gyermekük már egyedül eszik, öltözik, fürdik, túlélték az álmatlan éjszakákat, a hiszti korszakot, az ovis betegségeket. A java viszont még hátra van, pénzügyi szempontból meg pláne. Az iskolakezdés előtti bevásárlás az első nagyobb anyagi sokk, ami már jelzi, hogy készítsék a szülők a pénztárcájukat az iskolás évekre.

http://www.penzcentrum.hu/karrier/a_gatyaja_is_ramegy_a_szuloknek_a_magyar_kozoktatasra.1053730.html

 

„Lehetetlen dolgokra” szórta a pénzt az iparkamara

Súlyos visszaélések történhettek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési programjaiban – állítja az LMP. Hadházy Ákos szerint a kamara 100 millió forintot költött el szabálytalanul egyebek mellett tanulmányi utakra és szakmai tanulmányokra. Mint mondta, olyan cég is szervezett utazásokat, amely ezt a tevékenységet csak akkor kezdte el, amikor megkötötték vele a több tíz milliós szerződést.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/lehetetlen-dolgokra-szorta-a-penzt-az-iparkamara-1387377

 

Február 24.

 

Márciusra elkészül az új alaptanterv

Márciusra elkészül az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepciója, amelyet következő lépésként társadalmi egyeztetésre bocsát a szaktárca – értesült a Magyar Idők.

http://magyaridok.hu/belfold/marciusra-elkeszul-az-uj-alaptanterv-1436248/

 

Palkovics: szülők felvetése miatt lesznek kivezetve a tartós tankönyvek

Szülők felvetése nyomán döntött a kormány az 1. és 2. osztályos diákok tartós tankönyveinek „kivezetéséről” – jelezte az oktatási államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

http://magyaridok.hu/belfold/palkovics-szulok-felvetese-miatt-lesznek-kivezetve-tartos-tankonyvek-1439167/

 

Újabb civil szervezetek szólaltak fel az idei érettségi miatt

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) közös szakmai állásfoglalásában hívja fel az ombudsman figyelmét a szakgimnáziumi érettségi alkotmányos visszásságainak feltárásához nélkülözhetetlen szempontokra - olvasható az EKINT oldalán.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/2/24/Ujabb_civil_szervezetek_szolaltak_fel_az_id_VT9TMR

 

6,3 milliárdos felzárkóztató program indul az alacsony végzettségűek részére

Áprilisban a hátrányos helyzetű és alacsony iskolai végzettségű emberek foglalkoztatásának elősegítésére 6,3 milliárd forint keretösszegű felzárkóztató program indul - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

http://c-press.hu/2017022412079/belfold/63-milliardos-felzarkoztato-program-indul-az-alacsony-vegzettseguek-reszere.html

 

Nagyon bejött a diákhitel

2001-es indulása óta már 378 ezren éltek a diákhitel lehetőségével – tudta meg az Origo a Diákhitel Központtól. Eddig 314 milliárd forint diákhitelt vettek fel, a lejárt tartozásokat pedig majdnem száz százalékban vissza is tudták fizetni. A hitel kamata a kezdéskor még 14 százalék volt, az időközben lezajlott alapkamat-csökkentés nyomán azonban ma már csak 2–3,35 százalék.

http://www.origo.hu/gazdasag/20170223-sikeres-a-diakhitel-program.html

 

Játékos matek, izgalmas kísérletek

Élvezetesebb, gyakorlati tudást adó nyelvórák, szemléletes természettudományos kísérletek – a tanórák izgalmasabbá tételéhez kapnak még több digitális segítséget a Hipersuli tanárai a programhoz újonnan csatlakozó két magyar startup, a Tabello és az Intellisense révén. A Telenor digitális oktatási programjához szintén stratégiai partnerként csatlakozó Magyar Digitális Oktatásért Egyesülettel pedig képzéseken keresztül fejlesztik a magyar pedagógusok ismereteit és eszköztárát.

http://nepszava.hu/cikk/1121566-jatekos-matek-izgalmas-kiserletek/

 

Minden eddiginél többen fociznak az iskolákban

A 2016/17-es tanévben 1445 alapfokú oktatási intézményben 71 707 gyermek kapcsolódott be a Magyar Labdarúgó Szövetség grassroots igazgatósága által szervezett és felügyelt OTP Bank Bozsik Intézményi programba.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/24/Minden_eddiginel_tobben_fociznak_az_iskolak_NDLZ9S#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_20

 

Konzisztóriumok - Öv mellé a hózentrógert

Annak ellenére, hogy a felsőoktatási intézmények nyakába ültetett konzisztóriumok működését az ombudsman is alkotmánysértőnek minősítette, a kormány nem tett semmit, hogy felszámolja a visszásságokat. Az Eötvös Károly Intézet felsőoktatási konferenciáján elhangzott: a kancellári rendszer is egyre átláthatatlanabbul működik, ami kihívások elé állítja az egyetemeket.

http://nepszava.hu/cikk/1121705-felsooktatas---a-kormany-nem-tett-semmit-hogy-felszamolja-a-visszassagokat/

Megosztás: