Lapszemle február 17.

február 17, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4 (1 szavazat)

Heti lapszemlénkből megtudhatja: Kötelező lesz a nyelvvizsga a 2020-as felvételitől: a tárca nem enyhít a szigoron; A szakértő szerint nem reális középfokú nyelvtudást várni a középiskola végére; Egyetlen gyerek sem születik rossznak; Iskola, ami generációk életét tette tönkre;

                                                                                                                                                                 

Az általános iskola elvesztette a gyerekeket; Jogsértő az idei szakmai érettségi; Így vernek át sokakat az oktatási tanfolyamnak álcázott befektetési szolgáltatók.

 

Február 10.

 

Új formabontó tanszék a CEU-n

Új tanszéket hoz létre a következő tanévtől a Közép-Európai Egyetem (CEU), hogy összehangolja az üzleti iskola (CEU Business School) és a közgazdaságtudományi tanszék (CEU Department of Economics) erősségeit - közölte az oktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/362769/Uj-formabonto-tanszek-a-CEU-n

 

Középtávon be kell rendezkedni az informatikushiányra

Az informatikusok hiánya nem csak Magyarországon egyre kritikusabb, hanem globális jelenség. A hagyományos oktatás nem alkalmazkodik a gyors technológiai fejlődéshez és az igények változásához. 2020-ra kétmillió nyitott állás lesz ezen a területen uniós becslések szerint. A legnagyobb igény szoftver- és mobilalkalmazás fejlesztőkre van és lesz, derül ki a Codecool informatikai szakoktató cég kutatásából, amelyet HR vezetők körében végeztek.

https://www.hrportal.hu/hr/kozeptavon-be-kell-rendezkedni-az-informatikushianyra-20170210.html

 

Matematikát- és fizikát oktató pedagógusait keresi az Ericsson
Az ericsson-díjas iskolák eszközbeszerzésre is pályázhatnak 1 millió ft értékben.

http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=45018&referer_id=rss

 

Erdő Péter: a katolikus oktatás nem versenyistálló

A katolikus oktatás nem feltétlenül jobb, mint a világi, mivel nem "versenyistállóként" működik, a konkrét szakmai ismeretek mellett a személy további fejlődéséhez szükséges alapokat és értékeket kívánja átadni - mondta Erdő Péter bíboros, prímás az MTI-nek.

https://www.hrportal.hu/hr/erdo-peter-a-katolikus-oktatas-nem-versenyistallo-20170210.html

 

 

Február 11.

 

Több mint szamárság

A Fidesz-uralom számlája még nem készült el. Mennyibe fog kerülni az adófizetőknek országlásuk? Ki tudja! Ezermilliárdokban mérhető a klientúra kiépítésére fordított összeg. Ezermilliárdokra rúg az értelmetlen, a miniszterelnök nagyzási hóbortjának kielégítését szolgáló beruházásokra fordított összeg. Ezermilliárdok hiányoznak a közszolgáltatások hét évvel ezelőtti – akkor sem megfelelő – színvonalon való ellátásához. A Kossuth téri tüntetésen "részt vevő" szamár, tükröt tartott az ország elé: a szamárnál is szamarabbak vagytok, ha ezt hagyjátok.

http://nepszava.hu/cikk/1120320-tobb-mint-szamarsag

 

10 éves csúcson az iskolaelhagyók aránya

2016-ban kiemelkedő mértékben ugrott meg a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint a 18-24 évesek 12,5 százalékának csak alapfokú végzettsége van. Az adatra nemhogy uniós, de még régiós viszonylatban sem lehetünk büszkék – írja az mfor.hu.

https://szakszervezetek.hu/hirek/9008-10-eves-csucson-az-iskolaelhagyok-aranya

 

Már rég nem a szakmáról szól a Tanítanék Mozgalom és a köréjük csoportosuló civilek tiltakozása

Rég nem a szakmáról szól, amit a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform és a köréjük csoportosulók művelnek. Így látja Hajnal Gabriella a civileket, akik nemrég megint a Kossuth térre vonultak, mert szerintük a kormány lenullázza a hazai oktatást. A külső és belső megújuláson átment Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese szerint csak az nem veszi észre a változást, aki nem akarja észrevenni. A Pedagógusok Sztrájkbizottságának korábbi tagja tele van tervekkel, amelyeket szeretne megvalósítani. A vele készült nagyinterjúnkból kiderül az is, hogyan látja az oktatás múltját és jelenét, és hogyan fogja felhasználni az eddigi tapasztalatait a tárgyalóasztal túloldalán. 

http://pestisracok.hu/mar-reg-nem-szakmarol-szol-tanitanek-mozgalom-es-korejuk-csoportosulo-civilek-tiltakozasa/

 

Nem angyalok, de taníthatók

Oktatásügy – Már hetven iskola átvette a hejőkeresztúri modellt. Mindenki jó valamiben. Ez a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola mottója, mögötte pedig a szándék, hogy nyolc év alatt megalapozzák és felépítsék tanulóik önbecsülését. A borsodi intézmény hátránykompenzáló pedagógiai módszeréért Prima Primissima díjat kapott.

http://magyaridok.hu/lugas/nem-angyalok-de-tanithatok-1375435/

 

A szülőket megosztja, a tanárok nemet mondanak az egyházi fenntartásra

Megosztja a szülőket, tanárokat Keszthelyen, hogy egyházi fenntartásba adnák a Vajda János Gimnáziumot. A témáról péntek délután tartottak fórumot az iskolában, ahová azonban kamerákat nem lehetett bevinni. A szülők azt mondták, február végéig szavazhatnak az iskola sorsáról, az egyház képviselője ezt tiszteletben fogja tartani.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-szuloket-megosztja-a-tanarok-nemet-mondanak-az-egyhazi-fenntartasra-1385473

 

“Lehet, hogy még nem elég szar itt” - mi lesz veletek, Sándor Máriák?

Az űrlap teteje

Miért vannak egyre kevesebben a tanártüntetéseken? A románok tudatosabb állampolgárok lennének, mint a magyarok? Miért vádolják politizálással a civil szervezeteket? Ezekre a kérdésekre próbált válaszolni Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője, Gulyás Márton aktivista és Mikecz Dániel mozgalomkutató.

http://hvg.hu/itthon/20170211_tanitanek_mozgalom_civil_szervezetek_romania_tuntetes_gulyas_marton_mikecz_daniel?s=hk

 

Magyar egyetemisták Budapesten és Manchesterben - Két külön világ

Az oktatás színvonala, a családtól való elszakadás, önállósodás, anyagi áldozatok – ezek csak a legfontosabb szempontok, amiket egy diáknak és családjának mérlegelni kell, ha a külföldi továbbtanuláson gondolkodik. Két hasonló képzésre járó, hasonló korú fiatallal beszélgettünk, közülük az egyik az Egyesült Királyságban tanul, a másik pedig Magyarország egyik legnagyobb presztízsű egyetemét választotta.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/magyar_egyetemista_budapesten_e_manchesterben__ket_kulon_vilag_

 

Szakszervezetek - Kő csobbant az állóvízbe

Értetlenséget, sőt indulatokat váltott ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tagszervezeteinek vezetőiben, hogy alelnökük a szakszervezeti mozgalmat is kritikusan értékelő kijelentéseket tett a 168 Óra című hetilapnak.

http://nepszava.hu/cikk/1120389-szakszervezetek---ko-csobbant-az-allovizbe/

 

Az uniós lista alján a hazai minimálbér

Óriási, mintegy kilencszeres különbség mutatkozik az Európai Unió tagállamai között a minimálbér összegét illetően. A legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban fizetik, Magyarország a sereghajtók közé tartozik - derült ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) friss adataiból.

http://nepszava.hu/cikk/1120384-az-unios-lista-aljan-a-hazai-minimalber/

 

 

 Február 12.

 

Lehet, hogy nem hanyag a gyermek, hanem beteg

Hirtelen romlik gyermeke iskolai teljesítménye? Nézesse meg pajzsmirigy funkcióit! – ajánlja a weborvos.hu az endokrinközpont szakemberének tanácsa alapján.

http://csalad.hu/2017/02/12/lehet-hogy-nem-hanyag-a-gyerek-hanem-beteg/?f=hk

 

A Galamb zárta a szalagavatókat Makón - galéria

A makói iskolák közül a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tartotta utoljára, szombat este szalagavató bálját, ahol négy osztály 72 tanulója kapta meg szalagját.

http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/a_galamb_zarta_a_szalagavatokat_makon_-_galeria/2507030/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

 

Február 13.

 

Kötelező lesz a nyelvvizsga a 2020-as felvételitől: a tárca nem enyhít a szigoron

2020-tól csak azok kerülhetnek be egyetemre, főiskolára, akiknek van egy - legalább középfokú, vagyis B2-es - nyelvvizsgájuk. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, öt év felkészülési időt adtak a diákoknak.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/2/13/felvetelihez_kotelezo_nyelvvizsga_Retvari_B_09X81N

 

A szakértő szerint nem reális középfokú nyelvtudást várni a középiskola végére

Bár a keretek lehetővé tennék a középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgának megfelelő nyelvtudás megszerzését a középiskola végére, az ehhez szükséges körülmények még nincsenek megteremtve - mondta Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az M1-en. http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/2/13/A_szakerto_szerint_nem_realis_kozepfoku_nye_44AEXV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_13

 

Ingyenes lehet az első középfokú nyelvvizsga

Az állam átvállalná a költségeket, de ez egyelőre csak egy terv. Az új ifjúsági stratégiában javaslatot tesznek majd arra, hogy az első középfokú nyelvvizsga költségét vállalja magára az állam - erről beszélt ma Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter egy sajtótájékoztatón.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/2/13/Ingyenes_lehet_az_elso_kozepfoku_nyelvvizsg_ZGSSEN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_13

 

A meglévők mellett 150 új képzés vár a felsőoktatásba felvételizőkre

Február 15-ig van idő a felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtásához. A szükséges dokumentumokat csak elektronikusan lehet elküldeni. A Felvételi tájékoztató kiegészítését érdemes átböngészni, mert 150 új képzés jelent meg a rendszerben – mondta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese.

http://csalad.hu/2017/02/13/a-meglevok-mellett-150-uj-kepzes-var-a-felsooktatasba-felvetelizokre/?f=hk

 

Átmehetek félállásba az öregségi nyugdíj előtt?

60 éves pedagógus vagyok. Az idén augusztus 31-én lesz meg a 40 év munkaviszonyom. Azt szeretném kérdezni, hogy létezik-e az a jogszabály, mely szerint az öregségi nyugdíj előtt x évvel a pedagógus átmehet félállásba, és ezért 75%-os munkabért kap?

https://www.hrportal.hu/hr/atmehetek-felallasba-az-oregsegi-nyugdij-elott-20170213.html

 

A pisiléshez való alapjogtól a tanár-diák szerelemig – Gyakori kérdések az iskolai gyerekjogok ügyében

Kimehet-e a gyerek pisilni órán (vagy óvodai foglalkozás közben)? Meddig van rendben a büntetés, és hol kezdődik a megalázás? Mi van, ha a tanárok kisajátítják az egyik vécét? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyűjtött össze dr. Gyurkó Szilvia a WMN olvasóitól. És a gyerekjogok szempontból válaszolt is rájuk.

https://wmn.hu/ugy/46268-a-pisileshez-valo-alapjogtol-a-tanar-diak-szerelemig--gyakori-kerdesek-az-iskolai-gyerekjogok-ugyeben

 

Szerelmi botrány: már nyomoznak

Eljárást indított a rendőrség a körmendi pedofil-botrány gyanú miatt; kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoznak, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Ahogy arról a Híradóban beszámoltunk, Körmend múlt héten lemondott KDNP-s alpolgármesterét jelentették fel, mert állítólag viszonya volt egy diáklánnyal. Szabó Ferenc hétvégén kilépett a KDNP-ből. Ma közleményt adott ki, amiben igaztalan pletykának és rágalomnak nevezte a róla megjelenteket. Az általános iskolából - ahol történelmet tanít - szabadságra küldték.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/szerelmi-botrany-mar-nyomoznak

 

Így érdemes középiskolát választani: kinek való a topgimi, az alternatív iskola, a hatosztályos?

Kiderült, ki hány pontot szerzett a középiskolák központi írásbeli felvételijén, lassan el kell dönteni, ki melyik középiskolába adja be a jelentkezési lapot. Segítünk a döntésben.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/13/kozepiskolai_felveteli_hogyan_valassz_kozep_XNCGEU#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_13

 

Vigyázat, lassan lejár a határidő: így lehet középiskolába jelentkezni

Hogyan jelentkezhetnek hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba azok, akik nem szeretnék ebben az általános iskola segítségét kérni?

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/13/kozepiskolai_felveteli_jelentkezesi_lap_MWTUVJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_13

 

Iskola, ami generációk életét tette tönkre

Kanadában a XIX. század végétől egészen a hetvenes évekig működtek azok a bentlakásos iskolák, amelyekben otthonuktól gyakran több száz kilométerre elszakítva indián (amerikai őslakos), mesztic és eszkimó (inuit) gyerekeket akartak „civilizálni”. Ezekbe az iskolákba kb. százötvenezer gyerek járt, de az itt történtek több generáció életét nyomorították meg, és máig is nehezen kezelhető társadalmi problémákat okoztak. A kanadai miniszterelnök 2008-ban a parlamentben kért bocsánatot az őslakosoktól azért a tengernyi szenvedésért és tragédiáért, amit ezek az iskolák okoztak.

http://index.hu/belfold/2017/02/13/bentlakasos_iskola_kanada_indianok_oktatas_romak_halmozottan_hatranyos_helyzetuek/

 

Egyetlen gyerek sem születik rossznak

Nemcsak intézményt vezet, maga is intézmény. Az iskolában csaknem mind a hatszáz diáknak tudja a nevét és ismeri a történetét. Miközben az igazgatóhelyettesi teendőit ellátja, arra is jut ideje, hogy a gyerekekkel társasjátékot játsszon, kártyázzon, gyógyírt keressen bajaikra. Kovács Nikoletta, a budapesti Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola igazgatóhelyettese 2016-ban a Richter Aranyanyu díjának közönségdíjasa lett pedagógus kategóriában. A díjat, amelyet Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. alapított 2011-ben, az oktatásban, egészségügyben és szociális szférában dolgozó nőknek ítélik oda.

http://mno.hu/hetvegimagazin/egyetlen-gyerek-sem-szuletik-rossznak-1385720

 

Nem szólok a szüleimnek, semmi értelme

YouTube, Google, Facebook, Ask.fm – sorolják az általuk napi szinten használt alkalmazásokat egymás szavába vágva ötödikes gyerekek, de azt már nem tudják, hogy ha valaki bántja őket a neten, kihez forduljanak. Ezen is próbál változtatni a finn erőszakellenes program, a KiVa, amit tavaly szeptemberben három magyar iskolában is bevezettek. A gyerekek szituációs játékokon és csoportfeladatokon keresztül élik át, milyen kirekesztettnek vagy csúfoltnak lenni, és miért nem jó, ha bántjuk a másikat.

http://vs.hu/kozelet/osszes/nem-szolok-a-szuleimnek-semmi-ertelme-0213?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s701

 

Jönnek a neonsárga mellényes tanárok

Több magyar általános iskolában bevezették a finn programot, amely a gyerekeknek segít a bántalmazás ellen. Ha bántanak, keresd a neonsárga mellényes tanárt.

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20170213/kiva-program-iskola/

 

Le a buktatással! - Bedurvult a szülői egyesület

Rég hallottunk már a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéről: legutóbb, amikor az MSZOE azzal az ötlettel kívánta javítani a magyar diákok PISA-eredményét, hogy a magyar diákok ne vegyenek részt a teszten. Yeah! De megérte várni, mert az MSZOE most is kőkeményen állt bele az Ügybe, ebbe, ni: „Javasoljuk a buktatás intézményének azonnali megszűntetését az általános iskolákban!”

http://valasz.hu/itthon/le-a-buktatassal-bedurvult-a-szuloi-egyesulet-122527

 

Mit esznek a gyerekek a menzán?

Az iskolai menzának sosem volt túl pozitív híre, mindenkit értek itt kisebb-nagyobb traumák, de azért aki igazán éhes volt, megette azt, amit elé raktak, és az is igaz, hogy időnként voltak kifejezetten finom ételek is. Ki ne vállalna be bármikor egy jó kis menzás babgulyást? Ööö, vagy mégsem? Körbenéztünk.

http://www.gastroguide.hu/2017/02/mit-esznek-a-gyerekek-a-menzan/

 

Rétvári Bence: Versenyképes bérek a versenyképes felsőoktatásért

Ha versenyképes felsőoktatást akarunk, akkor versenyképes bérekre van szükség - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 hétfő reggeli műsorában annak kapcsán, hogy januártól - a tavalyi 15 után - újabb öt százalékkal emelkedett az oktatók bére, jövőre pedig ugyanekkora bővülés következik.

http://magyarhirlap.hu/cikk/79681/Retvari_Bence_Versenykepes_berek_a_versenykepes_felsooktatasert

 

Összefogás a munkahelyekért

Somogyi települések, szakképzésben érdekeltek, kamarák, érdekképviseleti- és civil szervezetek is csatlakoztak a Foglalkoztatási Fórumhoz. Az erről szóló együttműködési megállapodást is aláírták hétfőn délelőtt a Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum keretében, amelyben immár 34 szervezet közösen segíti egymást. A rendezvényen dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott úgy fogalmazott: a program célja, hogy aki dolgozni akar, annak lehetősége legyen a munka világába való bejutásba.

http://www.somogytv.hu/cikkek/118787

 

SZEF-ÉSZT Akadémia: Lehet a szakszervezet újra társadalmi mozgalom?

A SZEF-ÉSZT Akadémia Magyarország legnagyobb civil szervezeteinek, a szakszervezeteknek nyújt önkéntes és önképző szolgáltatásokat. Kérdéseink és válaszaink vannak, magyarázattal szolgálunk, talán programot adunk. Témáinkat az elméleti előzmények és a köztörténeti tények tanulságai mentén, de mindig a jelen problémáira figyelemmel dolgozzuk fel.

https://szakszervezetek.hu/hirek/9036-szef-eszt-akademia-lehet-a-szakszervezet-ujra-tarsadalmi-mozgalom

 

Használta és kiköpte

Rendes országokban regényt írnának vagy filmet forgatnának Sándor Máriáról, de legalábbis elneveznének róla egy díjat, és csillogó szemű fiatalok izgulnának minden évben, hogy elnyerik-e, noha persze nem járna egy büdös fillérrel sem. Ebben az országban viszont végigrohant a sajtón Sándor Mária öngyilkossági kísérletének tragikus híre, és ezzel nagyjából vége is. A NER szülte és a NER fel is emésztette a fekete ruhás nővért.

http://nepszava.hu/cikk/1120471-hasznalta-es-kikopte

 

Február 14.

 

Az igazgató helyett a tankerület a főnök

Jelenleg a tankerületi vezető jóindulatától függ, hogy az igazgatóknak mibe van beleszólásuk saját iskoláikban. Továbbra is csak tervezet formájában létezik a tankerületek szervezeti és működési szabályzata, ami az igazgatói jogköröket is szabályozná, a dokumentumot az Oktatási Vezetők Szakszervezete még véleményezésre sem kapta meg.

http://nepszava.hu/cikk/1120578-az-igazgato-helyett-a-tankerulet-a-fonok/

 

Ilyen is megtörténhet: Elköltöztették az egész tankerületet

A munkába járni napi rutin, szerencsésebbeknek természetesen. Van, aki közel lakik a munkahelyéhez, van aki messzebb. Én például fél órát utazom busszal, metróval, meg egy picit gyalogolok. Tavasztól biciklizek, az szintén fél óra. Külvárosi, elővárosi barátaimnak bő egy óra vonattal vagy autóval, de van olyan is, aki két órát kell tömegközlekedjen, hogy beérjen a melóba. Ja meg utána haza is kell menni.

http://pestibulvar.hu/2017/02/14/tankerulet-elmozdit/

 

Cigányoknak kötelező? Éles viták a bentlakásos iskoláról

A szélsőjobboldaltól a liberális közvéleményig nagyon sokan megértéssel fogadták azt a javaslatot, hogy a szegény (értsd: cigány) gyerekeket ki kell emelni a családjukból és bentlakásos intézményekben kell őket elhelyezni. Vérmérséklettől függően ki az önkéntességre, ki a kötelezővé tételre esküszik. A humántárca tagadja, hogy erre készülnének, de a szakértők óvatosak, mert már semmit nem tartanak elképzelhetetlennek. Pedig a felvázolt megoldás rettenetes károkat okozna.

http://168ora.hu/csak-kifeheritenek-oket-eles-vitak-bentlakasos-iskolarol/

 

Falukovácsoló csodaiskola – Mire elég Borsodban a hejőkeresztúri sikermodell?

Immár tizenhat éve csodájára járnak a hejőkeresztúri iskolának. Ami persze nem csoda. A kis iskolában ugyanis a gyerekek kétharmada hátrányos helyzetű – közülük nyolcvan százalék roma származású –, mégis mindegyikük továbbtanul. És még nagyobb szó, hogy imádnak ide járni, a tanároknak gyakorlatilag nincsenek fegyelmezési problémáik. Mindez alapvetően az igazgatónak, K. Nagy Emesének és az általa meghonosított speciális oktatási módszernek, a komplex instrukciós programnak (kip) köszönhető. Mégsem ennek tanulmányozására látogattunk Hejőkeresztúrra – arra voltunk kíváncsiak: mit profitálhat az iskola sikereiből a szegény borsodi falu?

http://168ora.hu/falukovacsolo-csodaiskola-mire-eleg-borsodban-hejokereszturi-sikermodell/

 

Már készül az új történelematlasz

A kiadvány harmadik verziójában lesz fokhálózat és kronológia. Mivel az eddig megismert két­féle, átdolgozott történelematlasz nem nyerte el a szakma tetszését, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet többek között a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének közreműködésével már dolgozik egy harmadik verzión.

http://magyaridok.hu/belfold/mar-keszul-az-uj-tortenelematlasz-1401190/

 

Rétvári Bence: minden hátrányos helyzetű gyermek megkapja az ellátást

A kormány több intézkedést is tett, hogy a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek megkapják azt a szakmai segítséget, ellátást amire szükségük van – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) országgyűlési képviselő kérdésére. Rétvári Bence példaként említette két Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP)-projekt kidolgozását 11,5 milliárd forint értékben.

http://magyaridok.hu/belfold/retvari-bence-minden-hatranyos-helyzetu-gyermek-megkapja-az-ellatast-1409710/

 

A fiatalok többsége liberális, és fél a jövőtől

Bár a kormány derűlátó és optimista nemzedéket lát felnőni, még az általuk elkészíttetett Magyar Ifjúság Kutatás 2016 eredményei is ellentmondanak ennek. A fiatalok majdnem fele anyagi nehézségekkel küzd, aggasztja őket a létbizonytalanság, félnek az elszegényedéstől. Az SOS Gyermekfalvak kutatása is rámutatott: a középiskolások kétharmada aggódik a jövő miatt.

http://nepszava.hu/cikk/1120575-a-fiatalok-tobbsege-liberalis-es-fel-a-jovotol

 

NER-kompatibilisek a fiatalok? Vagy mégsem?

Reménykeltő szelfinek tartja Balog Zoltán humánminiszter annak az ifjúságkutatásnak az eredményeit, amelyet hétfőn ismertettek a Magyar Tudományos Akadémián. Igaz, a miniszter a problématérképről nem ejtett szót.

http://168ora.hu/ner-kompatibilisek-fiatalok-vagy-megsem/

 

Megtippelni sem lehet a tanár-diák szerelmek számát

Az iskolák a legtöbb esetben megpróbálják elsikálni az ilyen ügyeket, hogy ne essen csorba a jó hírnevükön. A társadalom sokszor toleráns a tanár-diák szerelemmel, és nem nevezi nevén az érintetteket. Bármit is tesz a gyerek egy kapcsolatban, mindig a felnőtt a felelős.

http://www.atv.hu/belfold/20170213-gyurko-szilvia/hirkereso

 

Ször­nyű dol­got árult el egy szak­értő a ve­ro­nai busz­tra­gé­di­á­ról

A busz­so­főr ré­misztő dol­go­kon me­he­tett ke­resz­tül a bal­eset előtti pil­la­na­tok­ban. Nagy valószínűséggel kóros aluszékonyság vagy szívritmuszavar miatti ájulás jelentkezett a sofőrnél, ez okozhatta a veronai busztragédiát – mondta Tomcsányi János kardiológusprofesszor a Magyar Időknek. Feltételezését erősíti, hogy műszaki problémát egyelőre nem tudtak megállapítani a balesettel kapcsolatban, és az is, hogy a busz fékezés nélkül csapódott a felüljárónak.

https://ripost.hu/cikk-veronai-busztragedia-szakertok-aluszekonysag-szivritmuszavar-ajulas-sofor/?source=hirkereso

 

Kiváltják a korkedvezményes nyugdíjat

Hamarosan új szisztéma válthatja a 2015-től megszűnt korkedvezményes nyugdíjazási rendszert – tudta meg a Magyar Idők. Az egészségre kockázatos munkakörökben dolgozók kompenzá­ciót kapnának, amely a munkavállalók és a munkaadók közös javaslata szerint több szabadság vagy akár pluszpénz is lehetne. Az új elképzelések lényege, hogy már nem egységes szabályok mentén, hanem munkahelyekre lebontva, egyedi feltételekkel lenne megállapítható az egészségre kockázatos munkavégzési körülmény.

http://magyaridok.hu/gazdasag/kivaltjak-korkedvezmenyes-nyugdijat-1407604/

 

Február 15.

 

Még egy iskolát nyit a Prezi alapítója

Szeptemberben Óbudán is iskolát fog nyitni Halácsy Péter, a Prezi nevű világcég egyik alapítója. Halácsy 2015-ben először óvodát hozott létre, miután barátaival úgy látták: alapjaiban kellene újragondolni a magyar oktatást. Ma már három lakásóvodát működtetnek Budapesten, amelyekben kis csoportokban, személyre szabottan próbálják fejleszteni a gyermekek kreativitását.

http://index.hu/belfold/2017/02/15/ujabb_iskolat_nyit_a_prezi_alapitoja/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

Emmi: Az lenne jogsértő, ha most változtatnának az érettségin

Nem tartja jogsértőnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szakmai érettségit. A tárca a PestiSrácok.hu megkeresésére közölte, hogy az ütközne törvénybe, ha most nyúlnának bele a hatályos jogszabályba, ahogy ezt a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform (CKP) és a Független Diákparlament (FDP) szeretné.

http://pestisracok.hu/emmi-az-lenne-jogserto-ha-valtoztatnanak-az-erettsegin/

 

Tízezer magyar diák tanul külföldön

Tízezerre tehető a külföldi egyetemeken tanuló magyar diákok száma, és mind többen szövögetnek hasonló terveket a középiskolások közül, még akkor is ha a Brexit átrendezheti a nemzetközi felsőoktatási piacot. Jobb életkilátások és gyakorlatközpontú oktatás várja a fiatalokat, akik nem biztos, hogy hazatérnek.

http://nepszava.hu/cikk/1120835-tizezer-magyar-diak-tanul-kulfoldon/

 

Tíz év alatt is sokat lehetne lendíteni az oktatáson

Mintha a magyar oktatás irányítói tehetetlenül néznék, hogy a diákok minden területen egyre rosszabbul teljesítenek, pedig az OECD felmérése szerint viszonylag rövid idő alatt is sokat lehet lendíteni a gyerekek teljesítményén és az oktatási esélyegyenlőségen. Az OECD számai alapján Bulgária, Románia és Montenegró is sikeresebb volt nálunk az elmúlt tíz évben. 

http://abcug.hu/tiz-ev-alatt-sokat-lehetne-lenditeni-az-oktatason/

 

Jogsértő az idei szakmai érettségi

Jogsértőnek találja az idei szakmai érettségit az oktatásügyi ombudsman. Aáry-Tamás Lajos kifogásolja a kötelező szakmai vizsgatárgy idei bevezetését a szakgimnáziumokban, valamint jogsértőnek találja azt is, hogy úgy emelték meg az idegen nyelvi érettségi követelményszintjét, hogy ahhoz, nincsenek gyakorló-könyvek, minta-feladatsorok.

http://www.somogytv.hu/cikkek/118822

 

Jogtudatossági hónapot indítanak a Liberálisok a diszkrimináció felszámolásáért

Az iskolákban nő a szegregáció, a munkaerőpiacon hátrányosan megkülönböztetik a gyermeket vállaló nőket, a romákat, a fogyatékossággal élőket.

http://gepnarancs.hu/2017/02/jogtudatossagi-honapot-inditanak-a-liberalisok-a-diszkriminacio-felszamolasaert/

 

Tévúton az iskola: a tudáshoz nem bebiflázni kell a tananyagot, hanem felejteni kell

Mégsem az ismétlés a tudás anyja, hanem az információk elfelejtése, majd gyakori előhívása. Az agykutatás új felismerése alapjaiban változtathatja meg a tanítás módszereit – írja az e heti HVG.

http://hvg.hu/kultura/20170215_Tevuton_az_iskola_a_tudashoz_nem_bebiflazni_kell_a_tananyagot_hanem_felejteni_kell?s=hk

 

Internetes konzultációt indít a kabinet

Internetes konzultációt indít a kabinet a veronai buszbaleset nyomán felmerülő szabályozási kérdésekről - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormányülés szünetében.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a stratégiai kabinet után a kormány is áttekintette a veronai busztragédiával összefüggésben rendelkezésre álló információkat, folyamatban lévő egyeztetéseket. A kormány úgy határozott, hogy mielőtt végső döntést hozna a szabályozásról, a változtatásokról, a lehető legtöbb ember véleményét szeretné megkérdezni, illetve megismerni - ismertette a szóvivő.

http://www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/hirek/internetes-konzultaciot-indit-a-kabinet

 

Az állam nem szólhat bele az iskolai kirándulásokba a szülők szerint

Nemrégiben arról írtunk, hogy a KLIK körlevélben értesítette az iskolákat arról, hogy éjszaka nem közlekedhetnek az iskolai kirándulóbuszok. Az új szabályzat szerint éjjel 11 és hajnali 4 óra között a sofőröknek pihenőt kell tartaniuk egy szálláshelyen. Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) szerint azonban az iskolai kirándulásokkal kapcsolatos döntések a szülőkre tartoznak, nem pedig a KLIK-re.

http://turizmusonline.hu/cikk/az_allam_nem_szolhat_bele_az_iskolai_kirandulasokba_a_szulok_szerint

 

The Wall

Hajdani angoltanárként állítom: nem nagy művészet egy tizenévest eljuttatni a középfokú nyelvvizsgáig. Kell hozzá megfelelően képzett tanerő, kellő óraszám, nyomtatott és hangzó tansegédlet, és némi anyanyelvi előképzettség - magyarán műveltség, tanultság.

http://nepszava.hu/cikk/1120777-the-wall

 

Lehet jelölni Aranyanyu Díjra

A Richter Aranyanyu Díja azokat az orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és szociá­lis területen dolgozókat ismeri el, akik sokszor a háttérben maradva, kevés anyagi és erkölcsi elismerés mellett végeznek felbecsülhetetlen értékű munkát.

http://www.bama.hu/szines/egyperces/lehet-jelolni-aranyanyu-dijra-708541/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Fidesz-szavazók: A kormánynak tűrnie kell a civil bírálatot

A Fidesz-szavazók nagy része sem ért egyet a kormánypárti civil szervezetek pénzelésével a Závecz Research felmérése szerint.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/fidesz-szavazok-a-kormanynak-turnie-kell-a-civil-biralatot-1386052

 

Századvég: a többség nem bízik a külföldről finanszírozott civil szervezetekben

A magyar lakosság többsége bizalmatlan a külföldi finanszírozású civil szervezetekkel szemben, a magyar fenntartásúakban viszont bíznak; a bizalmi lista elején a felsőoktatási intézmények állnak – ismertette február eleji közvélemény-kutatásának eredményeit a Századvég Alapítvány szerdán az MTI-vel.

http://magyaridok.hu/belfold/szazadveg-tobbseg-nem-bizik-kulfoldrol-finanszirozott-civil-szervezetkben-1415476/

 

Felfedezték a Föld új kontinensét, Zélandiát

Geológusok megállapították, hogy van egy új kontinens a Földön, a neve pedig nem más, mint Zélandia. A következtetés mögött új műholdfelvételek és kőzetminták állnak.

http://24.hu/tudomany/2017/02/15/bemutatjuk-a-fold-uj-kontinenset-zelandiat/

 

 

Február 16.

 

Magyarország erősödik - hazugságban

Törékeny kapcsolat fűzi a kormány „Magyarország erősödik” kampányát a valósághoz. A Népszava tételesen megvizsgálta a kabinet plakátokon, televíziós-, rádiós spotokban, tájékoztató füzetekben propagált állításait, s kiderült: hemzsegnek a ferdítések, elhallgatások, „tévedések” a közpénzből fizetett kampányban. A pedagógusok többlépcsős béremeléséről sokat beszél a kormány, de arról hallgat: a több pénzért, sokkal többet is kell dolgozniuk. A bérrendszer ráadásul nem differenciál, és a túlórát sem fizetik ki: a Pedagógusok Szakszervezete szerint éves szinten, egy-egy tanár átlagosan bruttó 300 ezer forint veszít ezzel. Emellett a korábbi ígéretekkel ellentétben nem veszik figyelembe a minimálbér emelkedését: ha ez megtörténne, akkor az a jelenleginél 25 százalékkal magasabb fizetést jelentene. Nem mellékes az sem, hogy a lépcsőzetes béremelés utolsó, 2017 szeptemberétől esedékes részét nem fizetik ki mindenkinek: azt a munkáltató ma még ismeretlen szempontok szerint, differenciáltan adná oda.

http://nepszava.hu/cikk/1120826-magyarorszag-erosodik---hazugsagban

 

„Az általános iskola elvesztette a gyerekeket”

A tananyag részletes, aprólékos előírása mindig azt mutatja, hogy a gyerek nem számít – véli az oktatáskutató. Knausz Imre szerint joggal vetődik fel a kérdés, mi értelme a mai absztrakt iskolai tananyagnak.

http://hvg.hu/kultura/20170216_Az_altalanos_iskola_elvesztette_a_gyerekeket?s=hk

 

Cseresnyés Péter: Egyre kevesebb az olyan fiatal, aki nem tanul és nem is dolgozik

Az ifjúsági garancia rendszer eredményei már az első két évet követően látványosak, így a nem dolgozó, nem tanuló 25 év alatti fiatalok aránya a 2014-es 13,6 százalékról már 2015-re 11,6 százalékra csökkent, a 2016 harmadik negyedévi adatok pedig szintén régóta nem látott kedvező  munkanélküliségi és foglalkoztatási értéket mutatnak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az Ifjúsági garancia című szakmai konferencián Budapesten.

http://magyarhirlap.hu/cikk/80077/Cseresnyes_Peter_Egyre_kevesebb_az_olyan_fiatal_aki_nem_tanul_es_nem_is_dolgozik

 

Örömtelen a nyelvtanulás hazánkban

 Miért nem jutnak a középfokú nyelvvizsgához szükséges tudás birtokába a diákok az iskolában, amikor elvileg minden feltétel adott lenne ehhez? Egy tanulmányból kiderül: az ok egyértelműen az alacsony motiváció, amelyhez hozzájárul a „homogén társadalom és az unalmasan oktató tanárok”.

http://magyarhirlap.hu/cikk/80038/Oromtelen_a_nyelvtanulas_hazankban

 

Megoszlanak a vélemények a kötelező nyelvvizsgáról

Horváth Péter szerint nem csak magánórákon lehet idegen nyelvet tanulni. Jó kezdeményezésnek tartják a lapunknak nyilatkozó oktatási szakemberek, hogy a kormány ingyenessé akarja tenni a középfokú nyelvvizsgát. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a jelenlegi oktatási rendszer alkalmas-e arra, hogy felkészítse a gyerekeket a megméretésre.

http://magyaridok.hu/belfold/megoszlanak-velemenyek-kotelezo-nyelvvizsgarol-1411957/

 

Továbbra is puska lesz a történelematlasz?

Újabb középiskolai történelematlaszon dolgozik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Azt ígérik, hogy atlasz harmadik verziója több, a szakma által kifogásolt hiányosságot pótol majd.

http://inforadio.hu/belfold/2017/02/16/tovabbra_is_puska_lesz_a_tortenelematlasz/

 

Szendvicsnapot szervezett a Kölcsey-gimnázium 10. K osztálya

Zalaegerszeg - A Kölcsey-gimnázium 10. K osztályának tanulói csütörtökön egy-két szendviccsel többet vittek tízóraira - a plusz elemózsiát hajléktalanoknak adták. Az ötlet az "ofőtől" származik.

http://zaol.hu/hirek/szendvicsnapot-szervezett-a-kolcsey-gimnazium-10-k-osztalya-1818318

 

Mihez kezd a magyar oktatás a bevándorló gyerekekkel?

Mi történik egy magyarul nem beszélő külföldi diákkal, amikor bekerül a magyar oktatási rendszerbe? Kik azok a migráns hátterű gyerekek, akik beiratkozhatnak a magyar iskolákba? Hogyan érvényesül a bevándorló tanulók integrációja a gyakorlatban? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel is foglalkoztak szakértők a Társaság a Szabadságjogokért szerda esti "Szomszédunk a menekült - Az iskola" című kerekasztal-beszélgetésén.

http://nepszava.hu/cikk/1120896-mihez-kezd-a-magyar-oktatas-a-bevandorlo-gyerekekkel/

 

 

Magyarok is az eTwinningben

Az Európai Unió idén harmincéves Erasmus Programjának egyik alprogramjaként működő eTwinning célja, hogy a részt vevő országok köznevelési intézményei nemzetközi, interkulturális környezetben, közösen valósítsanak meg projekteket szabadon választott témakörökben – tudatta a program hazai koordinációját ellátó Oktatási Hivatal (OH).

http://magyarhirlap.hu/cikk/80037/Magyarok_is_az_eTwinningben

 

Rejtélyes éjszakai utak állami taxikártyával

Rendszeresen késő esti, illetve éjszakai időpontokban taxiztak a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) egyik állami taxikártyájával. A fuvarokat az intézmény főigazgatójának, Kanzsalics Eszternek a nevére rendelték – derült ki a lapunk birtokába jutott dokumentumokból. A tavaly augusztus és november közötti, NSZFH-s taxikártya-használatról szóló adatokból az látszik: a főigazgató nevére rendszeresen hívtak fuvart olyan időpontokban, amelyek a hagyományos munkaidőn kívül estek, például péntek estére, illetve szombat vagy vasárnap hajnalra. 23 ilyen alkalmat számoltunk össze, s ezek együttes értéke meghaladta a 47 ezer forintot.

http://mno.hu/belfold/rejtelyes-ejszakai-utak-allami-taxikartyaval-1386165

 

Így vernek át sokakat az oktatási tanfolyamnak álcázott befektetési szolgáltatók

Bő százmilliós bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt két évben olyan tőkepiaci ügynökökre, akik tanfolyamnak álcázva, engedély, bejelentés nélkül közvetítették külföldi offshore szolgáltatók online befektetési számlanyitási és kereskedési szolgáltatást ügyfeleiknek - nyilatkozta Szeniczey Gergő, a jegybank ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/igy_vernek_at_sokakat_az_oktatasi_tanfolyamnak_alcazott_befektetesi_szolgaltatok.629882.html

 

Február 17.

 

Mozgáskorlátozottak oktatását segíti a UPS

A UPS Magyarország Kft. az idén Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium, illetve az azt működtető alapítvány, a Zsótér Pál Alapítvány számára ajánlott fel 15 000 dollárt. Az intézmény célja mozgáskorlátozott gyermekek oktatása, társadalmi integrációjuk megkönnyítése.

http://nepszava.hu/cikk/1120848-mozgaskorlatozottak-oktatasat-segiti-a-ups/

 

Ezért van szükség férfi tanárokra

A pedagógusi pálya az utóbbi évtizedekben tipikusan női foglalkozás lett. Ez csak pár évtizede jellemző tendencia, hisz előtte szinte kizárólag férfiak tanítottak. Mára a szakma elnőiesedett. Jelenleg közel 75 százalék a nők aránya, bár ez korcsoportonként és iskolatípusonként igen eltérő lehet. De miért is van szükség ezen a pályán a pasikra? Pláne manapság... Balatoni József, alias Jocó bácsi szubjektív tapasztalatai.

https://wmn.hu/wmn-life/46277-ezert-van-szukseg-ferfi-tanarokra-

 

„Kezelési útmutatót” írtam az óvónőnek

Az előző posztomat ott fejeztem be, hogy beszéltem az egyetlen szóba jöhető csoport pedagógusaival, és megegyeztünk, hogy Soma januárban náluk kezdi majd az évet. Ezek után fogalmaztam még egy levelet, amiben aprólékosan sorra vettem a fiam sajátosságait és hogy ezeket hogyan kezeljük itthon.

http://bezzeganya.reblog.hu/kezelesi-utmutatot-irtam-az-ovononek

 

A rendvédelmi pálya fontos pillérei

A migránsválság lehetőséget adott a hazaszeretet erősítésére, az egészséges hazafiság fókuszba emelésére a pályaválasztás során. A pályaválasztás négy pilléren nyugszik, ebből kettő általában könnyen „kipipálható”, a fennmaradók már nem annyira – mondta a lapunknak adott interjúban Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus.

http://magyarhirlap.hu/cikk/80148/A_rendvedelmi_palya_fontos_pillerei

 

Nemzeti konzultáljon velünk a buszos utakról! Töltse ki kérdőívünket!

Még nem tudni, milyen kérdéseket tesz fel a kormány a fiatalok buszos utaztatásáról kezdeményezett nemzeti konzultáción, összegyűjtöttünk azonban néhány lehetséges, illetve pár, önmagában az ötletből fakadó felvetést, és kíváncsiak vagyunk, mit szól ön ezekhez.

http://hvg.hu/itthon/20170217_Nemzeti_konzultajon_velunk_a_buszos_utakrol_Toltse_ki_kerdoivunket?s=hk

 

Oktatás és a piaci igények - több ponton is megérett a változtatásra az agrár-felsőoktatás rendszere

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) újabb felsőoktatási kerekasztal-megbeszélést szervezett. A találkozó legfőbb üzenete, hogy az oktatásnak a piaci igényekhez igazodva kell működnie, a kereslet és a kínálat hatékony összeegyeztetésével, valamint jelentős kutatásfejlesztési tevékenység támogatásával.

http://www.agrotrend.hu/piac/agrarpiac/oktatas-es-a-piaci-igenyek---megerett-a-valtoztatasra-az-agrar-felsooktatas-rendszere

Megosztás: