Lapszemle február 10.

február 10, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.7 (3 szavazat)

A tankerületek szmsz-éről egyeztet a KK és a PSZ ; Mesteri módon osztotta meg a kormány a pedagógusokat; Bérfeszültségtől tart a PSZ ; Országos diáktanácsot akarnak a tanulók; Nehezebb lesz az érettségi, sok változás jön;

                                                                                                                                 

Oktatás - A szülők a legkritikusabbak; Így rajzolnak szép határzárat a magyar gyerekek; Palkovics László: A megújuló nemzeti tantervben kiemelt szerepet kapnak a pénzügyi ismeretek – minderről heti lapszemlénkben olvashat

 

Február 5.

 

„Milliós fizetést kapsz közpénzből, és nem tudod eltartani a csajodat”

Ismét utcára ment a Tanítanék, a mozgalom egyebek közt az oktatásért is felelős emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak a lemondását követelte, és a civil szervezetek működésének megnehezítése ellen is szót emelt. A megmozduláson több ellenzéki politikus és civil szervezet vezetője is részt vett. A kormánypártok Soros Györgyöt sejtik a tiltakozás mögött.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/millios-fizetest-kapsz-kozpenzbol-es-nem-tudod-eltartani-a-sajat-csajodat-1384536

 

Kormánypártok: A Tanítanék demonstrálóit nem a pedagógusok helyzete érdekli

A kormánypártok szerint a Tanítanék mozgalom vasárnapi budapesti tüntetése a legkevésbé sem az oktatás vagy a pedagógusok ügyét szolgálja, Soros György üzletember által pénzelt szervezetek vonulnak utcára.

http://www.hirado.hu/2017/02/05/kormanypartok-a-tanitanek-demonstraloit-nem-a-pedagogusok-helyzete-erdekli/?source=hirkereso

 

Emmi: míg a Tanítanék mozgalom tüntet, a kormány cselekszik

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága szerint míg a Tanítanék mozgalom tüntet, a kormány cselekszik.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/emmi-mig-a-tanitanek-mozgalom-tuntet-a-kormany-cselekszik

 

 

Tanítanék lyukasórában is: Palágyi Edit beszélget Pilz Olivérrel

Kockás könyvben írták össze a kockás ingesek, hogyan alakítanák át az oktatási rendszert, s a héten az Országház elé hívták a tiltakozókat. Ügyük láthatóan nem csupán a pedagógusokat érdekli: a Tanítanék Mozgalom egyik elindítója, Pilz Olivér az Év embere díjat kapta nemrég egy közönségszavazáson. A Miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika–fizika–biológia szakos tanárával a lyukasórájában beszélgettünk arról, hogy mit ért el a mozgalmuk egy év alatt.

http://www.szabadfold.hu/aktualis/tanitanek_lyukasoraban_is

 

Február 6.

 

Országos diáktanácsot akarnak a tanulók

Az Országos Diákparlament országos diáktanács felállítását kezdeményezi, hogy a parlament ülései közötti időszakban is folyamatos képviselhessék a számukra fontos ügyeket - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára vasárnap Székesfehérváron, a diákparlament záró plenáris ülése utáni sajtótájékoztatón.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/6/Orszagos_diaktanacsot_akarnak_a_tanulok_0MVWC7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_6

 

Az ombudsman jelentése a nyelvvizsgáról, mint felvételi követelményről

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írták elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét. Székely László ombudsman javasolta az emberi erőforrások miniszterének a jelenlegi iskolai idegennyelv-oktatás infrastruktúrájának erőteljesebb fejlesztését és azt, hogy a felkészülési idő garantálása érdekében is tegyék későbbre az emelt szintű követelmény bevezetésének időpontját.

http://jogaszvilag.hu/rovatok/napi/az-ombudsman-jelentese-a-nyelvvizsgarol-mint-felveteli-kovetelmenyrol

 

Négy új VEKOP-páyázat: közel 8 milliárd forint oktatásra, szakképzésre

Négy új, az idegen nyelvi készségek, a digitális kompetenciák, a szakképzés, illetve a felnőttképzés fejlesztését célzó VEKOP-felhívást bocsátott a kormány társadalmi egyeztetésre.

http://kamaraonline.hu/cikk/negy-uj-vekop-payazat-kozel-8-milliard-forint-oktatasra-szakkepzesre

 

Komoly bajban lesz az agrárium, ha nem oldódnak meg az oktatás problémái

A oktatás jelenleg nem igazodik az agrár- és élelmiszeripari piaci igényekhez. Ez komolyan visszaveti az ágazat versenyképességét.

https://www.agroinform.hu/gazdaelet/komoly-bajban-lesz-az-agrarium-ha-nem-oldodnak-meg-az-oktatas-problemai-31550-001

 

Országjárásra indult egy mobil tanterem a Mobidik program keretében

Ebben a félévben az ország tizenöt pontjára jut el egy mobil, a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel felszerelt tanterem, amely Magyarország digitális oktatási stratégiájának bevezetését támogatja a köznevelésben - közölte a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos Komáromban, a program első állomásán.

http://www.kormany.hu/hu/hirek/orszagjarasra-indult-egy-mobil-tanterem-a-mobidik-program-kereteben

 

 

Amerikának és Magyarországnak egy a baja – ez lenne a megoldás?

Szociális, oktatási, egészségügyi ellátást nem biztosító, viszont az aktuális gazdasági körülményekhez igazított árú munkavállalási engedélyekkel kellene harcolni az illegális bevándorlás és az azzal együttjáró feketegazdaság ellen – ezt tanácsolja Kopits István, a Princeton Energy Advisors elnöke Magyarországnak és az Egyesült Államok elnökének. Ha ezt megcsinálnák, akkor az Egyesült Államokban nem lenne szükség több mint tízmilliárd dollárért falat húzni a mexikói határra. Viszont szép számmal jöhetnének továbbra is a mexikói vendégmunkások, akik bizonyítottan számottevő gazdasági hasznot hoznak Amerika számára.

http://privatbankar.hu/makro/amerikanak-es-magyarorszagnak-egy-a-baja-ez-lenne-a-megoldas-303599

 

Február 7.

 

A tankerületek szmsz-éről egyeztet a KK és a PSZ

A KK elnökével, Solti Péterrel február 10-én egyeztet a PSZ - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Galló Istváné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Azért fontosak a szervezeti és működési szabályzatok, mert a tankerületi központok működéséről szóló jogszabály „elég hézagos”

http://www.pedagogusok.hu/blog/tanker%C3%BCletek-szmsz-%C3%A9r%C5%91l-egyeztet-kk-%C3%A9s-psz

 

Tíz gyerek jut egy óvodapedagógusra

A legfrissebb Köznevelési statisztikai évkönyvből kiderül egyebek mellett, hogy az előző tanévben a sajátos nevelési igényű tanulók többségét – 68,8 százalékát – integráltan oktatták, ez az arány a 2001/2002-es tanévben még csupán 17,7 százalék volt. Az adatok tanúsága szerint csaknem minden óvodás korú gyermek köznevelési intézménybe jár.

http://magyarhirlap.hu/cikk/79095/Tiz_gyerek_jut_egy_ovodapedagogusra

 

 

Cseresnyés : megszűnt a szakképzés zsákutcajellege

A szakképzésről szóló törvény 2011-es elfogadásával a rendszer jelentősen átalakult, 2013-tól megújult a szakmunkásképzés, tavaly pedig a szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a szakiskolák (korábban szakmunkásképzők) szakközépiskolákká alakultak - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

http://orientpress.hu/cikk/2017-02-07_cseresnyes--megszunt-a-szakkepzes-zsakutcajellege

 

Oktatási államtitkárság: Maruzsa Zoltán lesz az új köznevelésért felelős helyettes államtitkár

Március 1-jétől Maruzsa Zoltán tölti be a köznevelésért felelős helyettes államtitkári pozíciót, elődje, Sipos Imre az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója lesz – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága kedden az MTI-vel.

http://www.mon.hu/oktatasi-allamtitkarsag-maruzsa-zoltan-lesz-az-uj-koznevelesert-felelos-helyettes-allamtitkar/3368175?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

Nehezebb lesz az érettségi, sok változás jön

Sok változásra kell készülniük az idén érettségizőknek. Mind a kötelező, mind a választható tárgyak esetében módosulnak a követelmények. A részletekről Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója beszélt az InfoRádiónak.

http://inforadio.hu/belfold/2017/02/07/jon_az_ujfajta_erettsegi_mutatjuk_a_valtozasokat/

 

Pölöskei Gáborné: Áprilisban véglegesítik a felvételi rangsort a szakképző intézmények

A szakképző intézmények április 7-én véglegesítik az ideiglenes felvételi rangsort, az általános felvételi eljárás április 26-án a jelentkezők értesítésével zárul - jelentette be kedden sajtótájékoztatón Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

http://magyarhirlap.hu/cikk/79140/Poloskei_Gaborne_Aprilisban_veglegesitik_a_felveteli_rangsort_a_szakkepzo_intezmenyek

 

Ez aljas hazugság- nyílt levelet írt egy oktatáskutató a KDNP-s képviselőnek

Nyílt levet írt Hollik Istvánnak, a KDNP országgyűlési képviselőjének Nahalka István oktatáskutató Facebook-oldalán. Nahalka szerint Hollik István az Origónak tett nyilatkozatában “olyan valótlanságot állított, amely alkalmas arra, hogy mind a tüntetés szervezőit, mind az Alapítványt minden ok nélkül befeketítse“.

http://24.hu/belfold/2017/02/07/ez-aljas-hazugsag-nyilt-levelet-irt-egy-oktataskutato-a-kdnp-s-kepviselonek/

 

Meggyőzték a diákok az államtitkárt: nem lesz több hirtelen változtatás?

Az Országos Diákparlament legfontosabb kérése az volt, hogy az oktatásban csak felmenő rendszerben lehessen változtatásokat eszközölni. Ha diákok ajánlásait megfogadják, akkor ezentúl ingyenes lehet az iskolákban az elsősegély-vizsga.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/7/Meggyoztek_a_diakok_az_allamtitkart_nem_les_I3BMCJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_7

 

Rétvári: aki tényleg tanítana, az tárgyal

Az Emmi parlamenti államtitkára szerint a Tanítanék Mozgalom tevékenysége oktatásügy helyett egyre inkább a politikáról szól.

http://www.bama.hu/orszag-vilag/hirek/retvari-aki-tenyleg-tanitana-az-targyal-707009/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Meg kell ismerni az internet veszélyeit

Fel kell készíteni a gyerekeket a világháló veszélyeire - ezt az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta a biztonságos internet napja kapcsán Budapesten.

http://www.somogytv.hu/cikkek/118707

 

Várhatóan idén is 240 ezren jelentkeznek majd a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatására

Ahogy tavaly, úgy várhatóan idén is hozzávetőlegesen 240 ezer külhoni magyar gyermek oktatási-nevelési támogatására nyújtanak majd be pályázatot - mondta Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/varhatoan-iden-is-240-ezren-jelentkeznek-majd-a-kulhoni-magyarsag-oktatasi-nevelesi-tamogatasara

 

“Az oktatás az integráció kulcsa” – uniós illetékes Budapesten

A társadalmi integráció kulcsa és elengedhetetlen előfeltétele az oktatás, egész Európában – mondta Tobias Zech német politikus, az Európa Tanács romák és más nomád népek társadalmi integrációjáról szóló jelentéstevője Budapesten az MTI-nek nyilatkozva.

http://csalad.hu/2017/02/07/az-oktatas-az-integracio-kulcsa-unios-illetekes-budapesten/?f=hk

 

Palkovics László: a gyerekek is tegyenek a kötelező nyelvvizsgáért

Az alapvető jogok biztosa szerint a kormány kellő előkészítés nélkül írta elő azt, hogy az egyetemi és főiskola felvételi egyik feltétele legyen 2020-tól egy középfokú nyelvvizsga teljesítése. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakemberek véleménye eltér abban, hogy ma az iskola felkészíti-e a diákot erre.

http://inforadio.hu/belfold/2017/02/08/palkovics_laszlo_a_gyerekek_is_tegyenek_a_kotelezo_nyelvvizsgaert/

 

Gond van az idegennyelv-oktatással

A szorgalmas diákok felének nincs esélye eljutni a középfokú nyelvvizsgáig a gimnáziumokban, mert erre nincs felkészülve a közoktatás a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint.

http://promenad.hu/cikk/gond-van-az-idegennyelv-oktatassal-174805

 

Magántanár nélkül kevés gyerek lesz gimnazista

A magántanárokra és a szülők extra hozzájárulására épülő rendszer Setényi János oktatáskutató szavaival egy oktatás körüli árnyékgazdaság, amit csak egyes társadalmi csoportok engedhetnek meg maguknak - írja az Index a középiskolai felvételiről.

https://www.hrportal.hu/hr/magantanar-nelkul-keves-gyerek-lesz-gimnazista-20170206.html

 

Február 8.

 

Bérfeszültségtől tart a PSZ

Nem tartotta be ígéretét a kormány, nem emelte a törvényi minimumnál magasabb szinten az osztályfőnökök és a munkaközösségi vezetőknek járó pótlékot – nyilatkozta Galló Istvánné a Hír TV reggeli műsorában.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/berfeszultsegtol-tart-a-psz-1384914

 

Nyelviskolák Egyesülete: azért nem hatékony a nyelvoktatás, mert nem elég jók a tanárok

Egy kormányrendelet szerint 2020-tól a felsőoktatásba az vehető fel, aki legalább középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgával rendelkezik. Az ombudsman szerint viszont alapjogot sért, hogy csak középfokú nyelvvizsgával lehet a felsőoktatásba jelentkezni.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, Salusinszky András a Magyar Időknek elmondta, a szakmában senki nem érti, miként lehetséges az, hogy a gyerekek a közoktatásban csaknem ezer órát tanulnak nyelvet, de nem képesek arra, hogy letegyenek egy középfokú nyelvvizsgát az érettségiig, ez ugyanis nyelviskolai keretek között tanulva öt-hatszáz óra alatt teljesíthető lenne.

http://24.hu/belfold/2017/02/08/nyelviskolak-egyesulete-azert-nem-hatekony-a-nyelvoktatas-mert-nem-eleg-jok-a-tanarok/

 

Közel 170 gyermek betegedhetett meg

Rejtélyes megbetegedési hullám ütötte fel a fejét a nádudvari Kövy Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai között a múlt héten – értesült a Magyar Nemzet. Hogy pontosan mi történhetett a gyerekekkel, arról egyelőre hivatalos információkat nem tudni, mindenesetre felmerült a gyanú, hogy az iskola menzája lehet a ludas.

http://mno.hu/belfold/kozel-170-gyermek-betegedhetett-meg-1384910

 

Fordulat a Körmendi tanárbotrányban: Itt a Klebelsberg válasza

A tankerület a Vas megyei Rendőrkapitányság hivatalos tájékoztatását kéri, amelynek ismeretében a munkáltató döntést hozhat a pedagógus jogviszonyáról. Az intézményfenntartó – a gyanú szerint – a tanárával szerelmi viszonyba bonyolódott kislány egyik szülőjétől értesült a történtekről, vagyis nem az iskolától, a KDNP-től, vagy az önkormányzattól.

http://www.atv.hu/belfold/20170208-fordulat-a-kormendi-tanarbotranyban-itt-a-klebelsberg-valasza/hirkereso

 

 

Középpontban a fogyatékos emberek és családjaik helyzete

2017-ben a fogyatékos emberek életútja mentén tárgyalják a kormányzati intézkedéseket a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság ülésein. Az idei első fórumon a születéstől a tanköteles korig tartó életszakasz lehetőségeiről egyeztettek a résztvevők, áttekintve a diagnosztika, a gyermekegészségügyi ellátás, a korai fejlesztés, az integrált bölcsődei és óvodai gondozás-nevelés kérdéseit. A bizottság az év folyamán tárgyalja még az oktatás, a munkavállalás, valamint az aktív korúak és az inaktív emberek helyzetét.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kozeppontban-a-fogyatekos-emberek-es-csaladjaik-helyzete

 

Pályázat

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének néhai elnöke, Matheidesz Mária 2009-ben a magyarországi minőségi nyelvoktatás támogatására magánvagyonából hozta létre a róla elnevezett díjat, a Matheidesz Mária Minőségi Díjat, amely az idegen nyelvet oktató tanárok szakmai munkájának valamint diákok eredményes nyelvtanulásának elismerésére irányul.

Az Egyesület által gondozott díj egy oklevéllel, valamint egyszeri anyagi támogatással járó szakmai elismerés. A díj évente egy alkalommal kerül kiosztásra szakmai kuratórium döntése alapján a pályázati lehetőséggel élő, eredményes és példaértékű idegennyelv tanítási/tanulási módszert bemutató nyelvtanárok és diákok között. Pályázati határidő: 2017. március 13.

 További információ:

 http://www.nyelviskola.hu/mmm-dij---nyelvtanari-palyazat

 http://www.nyelviskola.hu/mmm-dij---nyelvtanuloi-palyazat

 

Február 9.

 

Mesteri módon osztotta meg a kormány a pedagógusokat

Az űrlap alja

A sokat hangoztatott béremeléssel mesteri módon osztotta meg a kormány a pedagógustársadalmat. Holott a bérrendszer igazságtalan, de nem mindenkinek egyformán fáj - példákat is említett Galló Istvánné a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában 2017. február 9-én.

http://www.pedagogusok.hu/blog/mesteri-m%C3%B3don-osztotta-meg-korm%C3%A1ny-pedag%C3%B3gusokat

 

Oktatás - A szülők a legkritikusabbak

Az oktatás színvonalának alakulását tekintve a tanárok 80 százaléka, a szülők 83 százaléka és a diákok 70 százaléka vélte úgy, hogy romlott a színvonal az elmúlt években - olvasható az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete felmérésének eredményeit összefoglaló jelentésben. A szervezet tavaly novemberben küldte szét kérdőíveit, több mint ötezer választ kaptak. Bár a minta nem reprezentatív, az eredmények szakmai körben nélkülözhetetlenek, hiszen az oktatásért aggódó, abban érintett kritikus népesség véleményét tükrözik.

http://nepszava.hu/cikk/1120150-oktatas---a-szulok-a-legkritikusabbak/

 

Tanulásra ösztönzik a roma lányokat

Az országos helyzethez hasonlóan Kiskunhalason is komoly gondot okoz, hogy a cigány származású fiatalok hamarabb kikerülnek az iskolából. A roma nőknél érzékelhető ez leginkább, az ő foglalkoztatottságuk alacsonyabb az átlagnál. Ez ugyan némileg javuló tendenciát mutat, de még mindig nehezen tudnak munkát találni az alacsony iskolai végzettségük miatt.

http://sztarklikk.hu/kozelet/tanulasra-osztonzik-a-roma-lanyokat/320335/

 

 Szükséges a nyelvtudás

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint szükség van arra, hogy 2020-tól a középfokú nyelvvizsgához kössék a felvételit a felsőoktatásban. A szakértő úgy véli, ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a nyelvoktatás, továbbképzéseket kellene indítani a pedagógusoknak.

http://magyaridok.hu/belfold/szukseges-a-nyelvtudas-1394617/

 

Így rajzolnak szép határzárat a magyar gyerekek

Fura rajzpályázatot hirdetett óvodásoknak és általános iskolásoknak a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Két témában engedhettek utat fantáziájuknak a gyerekek: lerajzolhatták a jövő rendőrét, és bemutathatták, szerintük milyenek a határvadászok.

http://www.borsonline.hu/aktualis/igy-rajzolnak-szep-hatarzarat-a-magyar-gyerekek/126752

 

Palkovics László: A megújuló nemzeti tantervben kiemelt szerepet kapnak a pénzügyi ismeretek

A pénzügyi és vállalkozási ismeretek iskolai terjesztésének szélesítéséről írt alá csütörtökön megállapodást Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Bankszövetséggel, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Junior Achievement Alapítvánnyal az idei pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete, a Pénz7 program keretén belül.

http://magyarhirlap.hu/cikk/79405/Palkovics_Laszlo_A_megujulo_nemzeti_tantervben_kiemelt_szerepet_kapnak_a_penzugyi_ismeretek

 

Segítség, csúfolják a gyerekem!

Minden szülő rémálma, hogy rájön vagy megtudja, hogy csúfolják, kiközösítik a gyermekét az óvodában, iskolában. Ez minden szülőt megvisel érzelmileg, és nagyon fontos, hogy ha esetleg velünk is előfordul, megfelelőképpen tudjunk rá reagálni. Bármennyire is szeretnénk elkerülni, sajnos könnyen megeshet a mi gyerekünkkel is, hiszen nem kell semmilyen különösebb ok hozzá.

http://csalad.hu/2017/02/09/segitseg-csufoljak-a-gyerekem/?f=hk

 

Február 10.

 

Itt valami elromlott: 10 éves csúcson az iskolaelhagyók aránya

2016-ban kiemelkedő mértékben ugrott meg a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint a 18-24 évesek 12,5 százalékának csak alapfokú végzettsége van. Az adatra nemhogy uniós, de még régiós viszonylatban sem lehetünk büszkék.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Az_iskolarendszer_sikere__10_eves_csucson_az_iskolaelhagyok_aranya.html

 

Szinte az összes magyar tanárt elküldték a CEU-ról?

A Magyar Idők értesülése szerint szinte az összes főállású magyar tanárt elbocsátották a Soros György által alapított Central European University (CEU) Business Schooltól.

http://mno.hu/belfold/szinte-az-osszes-magyar-tanart-elkuldtek-a-ceu-rol-1385280

 

Százezerre csökkentené a közmunkások számát a kormány

A jelenlegi körülbelül 216 ezerről öt éven belül 100 ezer főre csökkentené a közfoglalkoztatottak számát a kormány, erről Lázár János miniszter beszélt a csütörtöki Kormányinfón.

http://propeller.hu/itthon/3265910-szazezerre-csokkentene-kozmunkasok-szamat-kormany?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Civil Közoktatási Platform – Fedhetetlenségből egyes

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Civil Közoktatási Platform – karöltve a Tanítanék Mozgalommal – politikai érdektől vezérelve cselekszik. Erre már a pedagógustársadalom jó része is rájött – vonhatjuk le a következtetést abból, hogy mennyien maradtak múlt vasárnapra a tavalyi 50 ezres tüntetés résztvevői közül. Megsúgjuk: körülbelül háromezren. Szóval kihátráltak mögülük a tanárok, a Pedagógusok Szakszervezete, és mivel a „mögöttük álló táblára” maximum írni lehet, újabban a diákokkal próbálják elvégeztetni a piszkos munkát.

http://pestisracok.hu/civil-kozoktatasi-platform-fedhetetlensegbol-egyes/

 

Még öt napod van egyetemre, főiskolára jelentkezni!

Még öt napig - február 15-én éjfélig - lehet jelentkezni az egyetemek, főiskolák szeptemberben induló felsőoktatási képzéseire. Díjmentesen három helyet jelölhetnek meg a diákok — írja az MTI.

http://888.hu/article-meg-ot-napod-van-egyetemre-foiskolara-jelentkezni?source=hirkereso

 

Erdő Péter: a katolikus oktatás küldetése a közösség iránt felelős ember nevelése

A katolikus oktatás küldetése az ismeretek átadásán túl az önzetlen társadalmi felelősségvállalásra való nevelés - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, aki a Katolikus Nevelés Kongregációja vatikáni plenáris ülése alkalmából nyilatkozott az MTI-nek pénteken.

http://www.hirado.hu/2017/02/10/erdo-peter-a-katolikus-oktatas-kuldetese-a-kozosseg-irant-felelos-ember-nevelese/?source=hirkereso

 

A pályamódosítók enyhíthetik az informatikus hiányt

Esélytelen, hogy lépést tartson az igényekkel a hagyományos oktatás és az eddig ismert HR-eszköztár az informatikai szektorban jelentkező munkaerőhiány megoldásában - derült ki a Codecool informatikai szakoktató cég HR-vezetők körében végzett kutatásából. A pályakezdőkön és a pályamódosítókon múlik minden.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-palyamodositok-enyhithetik-az-informatikus-hianyt/

Megosztás: