Lapszemle december 1.

december 01, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (3 szavazat)

Olvashatnak arról, hogy a héten mit mondott Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, és Hajnal Gabriella a  KK szakmai elnökhelyettese szakképzésről. bérrendezésről.

                                                                                                                             

Megtudhatják, mire helyezné a hangsúlyt az oktatásban a PSZ elnöke, és mi hangzott el a PSZ jogászainak szakmai konferenciáján.

                                                                                                                        

November 25.

 

Nyugdíjasokkal mentenék a menthetőt

Óriási átalakulást okoz az álláspiacon a munkaerőhiány: de hol vannak tartalékok, kikkel lehet betölteni az üres pozíciókat, s hogyan tud támaszt nyújtani az álláshirdetési piac? Többek közt erre keresték a választ a Napi.hu hr-vezetők országos konferenciáján, ahol elhangzott az is: az olcsó munkaerő rövid távú előnyeinek lefölözése helyett inkább az oktatást kellene fejleszteni.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijasokkal_mentenek_a_menthetot_de_mi_lesz_az_oktatassal.651599.html

 

Navracsics: Az a jó európai identitás, amely a nemzetieket gazdagítja

Az a jó európai identitás, amely a helyi, regionális, nemzeti identitások mellé gazdagító rétegként alakul ki – mondta az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa Veszprémben, a Pannon Egyetemen tartott pénteki előadásában.

https://www.lokal.hu/2017-11-navracsics-az-a-jo-europai-identitas-amely-a-nemzetieket-gazdagitja/

 

November 26.

 

Eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetem ellen

Társaság a Szabadságjogokért

Augusztusban történt, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgárává fogadta Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét. Ezellen akkor sokan, sokféle módon tiltakoztak: tanszékek és oktatók tettek közzé közleményeket és sokan magánszemélyként is megfogalmazták a véleményüket. Így tett az ügyfelünk, Barna Eszter is, aki az egyetem szociológia szakos hallgatója. Esztert emiatt az egyetem letiltotta a Facebook üzenőfaláról.

http://ataszjelenti.blog.hu/2017/11/26/eljarast_inditott_az_egyenlo_banasmod_hatosag_a_debreceni_egyetem_ellen

 

November 27.

 

A szakképzésnek a munkaerőpiac igényei szerint kell megújulnia

A szakképzési centrumokban érdekképviseletet ellátó PSZ-tisztségviselők is részt vettek az Országos Vezetőség kibővített ülésén, melyet 2017. november 27-én tartottak a Pedagógusok Szakszervezete budapesti székházában. A tanácskozásra meghívták Pölöskei Gábornét, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárát, aki arról beszélt: az általános iskolák nem teszik jól, ha nem népszerűsítik a szakképzést, szakmával ugyanis nagyobb eséllyel lehet elhelyezkedni, mint „csak” érettségivel.

http://pedagogusok.hu/blog/szakk%C3%A9pz%C3%A9snek-munkaer%C5%91piac-ig%C3%A9nyei-szerint-kell-meg%C3%BAjulnia

 

Korszerűsítik a szakképzést, a mérnökképzés előszobája lesz

Régi adóssága az oktatáspolitikának, hogy a szakképzést a munkaerőpiac valós igényeihez igazítsa. A folyamat már elkezdődött, a kormány a szakképzés és a felnőttoktatás markáns megújítása mellett kötelezte el magát. Korszerű ismeretek, sok szakmai gyakorlat a diákoknak és a tanároknak egyaránt – ezek a tervek.

http://figyelo.hu/v/korszerusitik-a-szakkepzest-a-mernokkepzes-eloszobaja-lesz/

 

V4-es középiskolai versenyt hirdetett az EMMI és az OH

Középen vagyunk! címmel országos középiskolai vetélkedőt és imázsfilmpályázatot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal a Visegrádi Csoport magyar elnökségéhez kapcsolódva.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/11/27/v4-es-kozepiskolai-versenyt-hirdetett-az-emmi-es-az-oh?source=hirkereso

 

A Miskolci Egyetem hallgatója megkérdezte Simicskót és a rektort, a kínaiaktól tanulták-e, hogy az eseményen való részvételt kötelezővé tették

Simicskó István honvédelmi miniszter megtartotta az előadását a Miskolci Egyetemen. Ez volt az az előadás, amiről az Index azt írta, hogy rektori utasításra kötelező részt vennie rajta az egyetem több hallgatójának. Az egyetem ezt visszautasította, de az Index mégis azt írta, hogy az elvárás szerint azoknak a diákoknak, akiknek épp órájuk lenne, el kell menniük az előadásra, hogy felmentést kapjanak az elmaradó óra alól.

https://444.hu/2017/11/27/a-miskolci-egyetem-hallgatoja-megkerdezte-simicskot-es-a-rektort-hogy-a-kinaiaktol-tanultak-e-az-esemenyen-valo-reszvetel-kotelezove-tetelet?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-miskolci-egyetem-hallgatoja-megkerdezte-simicskot-es-a-rektort-hogy-a-kinaiaktol-tanultak-e-az-esemenyen-valo-reszvetel-kotelezove-tetelet

 

"Nyuszik voltunk" - mondta a Miskolci Egyetem rektora

A kínai szocialista párt főtitkára mikor lesz a miskolci egyetem díszdoktora? - hangzott el egy hallgatói kérdés Simicskó István honvédelmi miniszter előadásán, amin erősen ajánlott volt a részvétel.

http://nepszava.hu/cikk/1146629-nyuszik-voltunk---mondta-a-miskolci-egyetem-rektora/

 

Visszapattantak az oktatók, eddig nem indult etikai eljárás a debreceni rektor ellen

Továbbra is vonakodik a Debreceni Egyetem attól, hogy etikai eljárást indítson a rektor ellen azért, amiért Szilvássy Zoltán szerencsétlen, világtalan balfácánoknak nevezte a Putyin díszdoktori címe ellen tiltakozókat - írja a Népszava.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/11/27/incs_etikai_vizsgalat_a_Debreceni_Egyetem_r_2F38RB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_27

 

Balog Zoltán pár éve még tibeti zászlót lengetve várta a kínaiakat, de ma már megérti a rendőröket, akik lerohanták a tibeti zászlót lengető férfit

Óriási "egyrészt-másrészt"-et nyomott le az RTL kamerái előtt Balog Zoltán emberminiszter, közben összekeverte a kínai vezetőket, pedig mégcsak nem is hasonlítanak egymásra.

https://444.hu/2017/11/27/balog-zoltannak-arrol-sincs-fogalma-hogy-eppen-melyik-kinai-latogatott-budapestre?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=balog-zoltannak-arrol-sincs-fogalma-hogy-eppen-melyik-kinai-latogatott-budapestre

 

Rétvári: amióta Magyarország maga dönt, bér- és nyugdíjemelésekről szólnak a hírek

A KDNP és a Fidesz képviselője is Magyarország migrációval szembeni megvédése mellett foglalt állást hétfőn a parlamentben napirend előtt.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/retvari-amiota-magyarorszag-maga-dont-ber-es-nyugdijemelesekrol-szolnak-a-hirek/331390/

 

November 28.

 

Hajnal Gabriella: szükség van a bérrendezésreAz űrlap alja

Változtatni kell azon, hogy a vetítési alap évek óta nem módosult, márpedig ehhez kötik a pedagógusok fizetését - mondta a KK szakmai elnökhelyettese a PSZ Budapesti Szervezete tanácskozásán.

http://www.pedagogusok.hu/blog/hajnal-gabriella-sz%C3%BCks%C3%A9g-van-b%C3%A9rrendez%C3%A9sre

 

Pölöskei Gáborné: az oktatásnak a munkaerőpiac igényeinek megfelelően kell megújulnia

Az oktatásnak, ezen belül a szakképzésnek és a felnőtt oktatásnak a munkaerőpiac igényeinek megfelelően kell megújulnia, hogy az oktatási rendszer ki tudja alakítani a vállalatok által elvárt kompetenciákat - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten az Európai Szakképzési Hét záró rendezvényén.

https://szakszervezetek.hu/hirek/12515-poloskei-gaborne-az-oktatasnak-a-munkaeropiac-igenyeinek-megfeleloen-kell-megujulnia

 

Modernizáció a minőségi oktatás záloga

November 28-án került sor az „Oktatás modernizációja az Európai Unióban” című szemináriumra, melyet Bocskor Andrea néppárti és Krystyna Lybackával szocialista EP-képviselők szerveztek az Európai Parlamentben. A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságügyért és sportért felelős uniós biztos, valamint több mint harminc szakmai szervezet, oktatáskutató, pedagógus, ifjúsági és civil szervezet - közölte Bocskor Andrea, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának alelnöke.

http://orientpress.hu/cikk/2017-11-28_modernizacio-a-minosegi-oktatas-zaloga

 

Fenntarthatósági Témahét 2018.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében 2018. április 23-27. között ismét megrendezésre kerül a Fenntarthatósági Témahét program, melynek célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között. A program népszerűségét jelzi, hogy már most 500 iskola csatlakozott a programhoz!

http://tantrend.hu/hir/fenntarthatosagi-temahet-2018

 

Ma már alig használjuk Kodály módszerét

Nem termel profitot – Szabó Dénes szerint egyebek között ez az oka, hogy ma már alig ismerik Magyarországon a Kodály-módszert, dacára annak, hogy tavaly a UNESCO fölvette a szellemi kulturális örökségek listájára, idén pedig hungarikum lett. A Kossuth-díjas karnagy, a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola énektanára, a Cantemus kóruscsalád vezetője idén több rangos díjat is kapott, a Cantemust pedig a Müpa az évad együttesévé választotta.

https://mno.hu/grund/ma-mar-alig-hasznaljuk-kodaly-modszeret-2430441?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Egyre több diák jegyzetel laptopon vagy mobilon – nekik mindannyiuknak van egy elég rossz hírünk

Az űrlap teteje

Sok diák – főleg egyetemeken és főiskolákon – laptopon, táblagépen, netán okostelefon jegyzetel. Több kutatás is bizonyította: így jóval nehezebb tanulni, mintha kézzel jegyzetelnénk, és ez meglátszik a jegyeken is.

http://hvg.hu/tudomany/20171128_vizsgaidoszak_tanulas_vizsga_ora_jegyzeteles_szamitogep_laptop_tablet_kezzel_iras_memoria?s=hk

 

Kihűlt az épület, hazaküldték a diákokat hétfőn az egyik budapesti gimnáziumból

 Elromlott kazán miatt küldték haza a diákokat a Budai Nagy Antal Gimnáziumból hétfőn.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/28/kihult_az_iskola_8N1TVJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_28

 

Sikeres egyetemi pályázatokról számolt be az oktatási államtitkár

A hazai felsőoktatási intézmények, különösen a nagy egyetemek sikeresen pályáztak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaira - közölte az oktatásért felelős államtitkár a Debreceni Egyetemen tartott keddi sajtótájékoztatón.

Palkovics László kiemelte, az összesen 130 milliárd forintnyi forrásra benyújtott pályázatok illeszkednek mind a felsőoktatási stratégiához, mind az ország iparpolitikai stratégiájának célkitűzéseihez.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/sikeres-egyetemi-palyazatokrol-szamolt-be-az-oktatasi-allamtitkar

 

Trendváltás a vendéglátásban

Ma már nagy, lapostányéron szolgálják fel a hideg előételeket, a bort pedig nem kóstolja meg a sommelier az asztalnál – többek között ezekkel az új éttermi trendekkel is megismerkedhettek a régió pincér oktatói Kaposváron. A közel 30 szakembernek az új szakkönyvet és oktató videót is bemutatták az országos továbbképzésen.

http://www.somogytv.hu/cikkek/122325

 

November 29.

 

Pukli István kiszáll a politikából

Elképzelhető, hogy kilép az általa is alapított Polgári Világ Pártjából – többek közt erről beszélt lapunknak adott interjújában Pukli István, a Tanítanék mozgalom politikusnak állt egykori arca.

https://mno.hu/belfold/pukli-istvan-kiszall-a-politikabol-2430506?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Ebben a magyar óvodában a legjobb a menza

A Nébih ellenőrzése során a csirkepörkölttel tálalt tökfőzelék átlagon felüli minősítést kapott.

Csirkepörkölttel tálalt tökfőzelék és bajor barna kenyér. Ez egy tatai óvoda egyik menüje, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kóstolói átlagon felülinek értékeltek – számolt be a Tények.

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20171129/legjobb-ovodai-menu-menza-nebih-tata/

 

Pogátsa Zoltán: Az embereket az érdekli, mennyit visznek haza

Miközben az egyik legfontosabb politikai vita a fizetésekről zajlik, megértük, hogy egy szakszervezeti vezető értekezik arról: nem tartja helyesnek a nagy kockázatokat rejtő béremelést. Pogátsa Zoltán közgazdász szerint azonban nem igaz, hogy a hazai gazdaság termelékenysége csak ekkora juttatásokat bír el.

https://mno.hu/belfold/pogatsa-zoltan-az-embereket-az-erdekli-mennyit-visznek-haza-2430642?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Pedagógus Expo: újdonság a magyar pedagógusoknak

2018. február 24-én rendezik meg a Budapesti Kongresszusi Központban a Pedagógus Expót. A rendezvény célja, hogy alternatívákat biztosítson a pedagógusoknak az élmény alapú oktatáshoz, melyek segítségével maguk is sikerélményhez juthatnak.

http://www.amdala.hu/pedagogus-expo-ujdonsag-a-magyar-pedagogusoknak/

 

Megint 48 órás Skype-maratont hirdet a Microsoft

Immár harmadik alkalommal rendezi meg nemzetközi, digitális oktatási kezdeményezését a Microsoft. Az idei Skype-a-thonon többek között paralimpiai és olimpiai reménységek indulnak a magyar színekben.

http://www.amdala.hu/megint-48-oras-skype-maratont-hirdet-a-microsoft/

 

Sajtószabadságról, idegengyűlöletről ír Navracsics és Juncker közös levelében

Brüsszel megint megszólalt, Jean-Claude Juncker tüntetőleg Navracsics Tiborral együtt írt levelet olyan dolgokról, mint oktatás, kultúra, szabad sajtó, populizmus.

http://hvg.hu/itthon/20171129_Sajtoszabadsagrol_idegengyuloletrol_ir_Navracsics_es_Juncker_kozos_leveleben?s=hk

 

Sztrájksorozatot hirdettek a közszolgák

Sztrájksorozatot hirdet az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében a jövő év első három hónapjára a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), ha nem születik megegyezés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén - jelentette be a szakszervezet elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

http://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/Sztrajksorozatot_hirdettek_a_kozszolgak.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

November 30.

 

Szakmai konzultáció a PSZ jogászainak

A hagyományoknak megfelelően a PSZ Országos Irodájának jogászai szakmai tanácskozásra hívták a megyei szervezeteket segítő jogászokat.     

http://www.pedagogusok.hu/

 

Elmúlt a felhajtás a Köznevelési Kerekasztal körül, idén már nem is ül össze

A szélesebb nyilvánosságot mellőzve, az eredeti tervekkel ellentétben hetekkel később alakult újjá a Köznevelési Kerekasztal szerdán. A szervezet – új nevén: Köznevelés-stratégiai Kerekasztal – idén már össze sem fog ülni, csak várhatóan január közepén, tudta meg a Magyar Nemzet. Utóbbi gyakorlatilag az jelenti, hogy a 2017–2018-as tanév első féléve anélkül telt el, hogy a fórum érdemben egyeztethetett volna a köznevelés kérdéseiről.

https://mno.hu/belfold/elmult-a-felhajtas-a-koznevelesi-kerekasztal-korul-iden-mar-nem-is-ul-ossze-2430775

 

Parragh László: Tettestársak voltunk a kormánnyal

Kevés a pályakezdő szakmunkás, túl sok a lébecoló gimnazista, a gazdaság fejlődését krónikus munkaerőhiány lassítja – hangoztatja jó ideje Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és Orbán Viktornak a nézetei néha megdöbbentően egybecsengenek, mondatról mondatra egyeznek. A NER előbb a tankötelezettség korhatárát szorította le, újabban gimnáziumbezárásokról, középiskolai felvételiről értekeznek. A tét nem csekély: az egyetemek után sikerül-e a középfokú oktatást is a rendszer társadalomképébe illeszteni? A dolog pikantériája, hogy Parragh a fiatalokat abba a szakoktatásba terelné, amely szétesőben van. A nagy cégek profitérdekein túl vajon mi ebben a logika? Egy új kasztrendszer felé tartunk?

http://168ora.hu/itthon/parragh-laszlo-tettestarsak-voltunk-a-kormannyal-13254

 

Arcunk leszakad: Parragh László eldicsekszik, hogyan segített lezülleszteni az oktatást és közmunkássá tenni gyerekeket

A gimnáziumbezárások atyja megint nagyot ment. Fájdalmasan nagyot.

http://magyarnarancs.hu/belpol/pofank-leszakad-parragh-laszlo-buszken-meseli-el-hogyan-segitett-lezulleszteni-az-oktatast-es-kozmunkara-kenyszeriteni-gyerekeket-107958

 

Ezek a diákok kaphatnak ösztöndíjat a következő tanévben: itt a szakmalista

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2018/2019-es tanév hiányszakmáinak listája - azok a diákok, akik ezek közül választanak, ösztöndíjat kaphatnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/30/hianyszakmaak_20182019es_tanev_4U954F

 

Nyílt napok a rendészeti szakgimnáziumokban

A miskolci, az adyligeti, a körmendi és a szegedi iskola is megnyitja kapuit a látogatók előtt, ahol a rendészeti pálya iránt érdeklődőket várják.

http://orientpress.hu/cikk/2017-11-30_nyilt-napok-a-rendeszeti-szakgimnaziumokban

 

Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott egy debreceni pedagógus

Idén tizenhetedik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet ez alkalommal nyolc kiváló pedagógusnak ítéltek, akik pályájuk során országszerte számos tehetséges diák fejlődésére és későbbi szakmai karrierjére voltak meghatározó hatással. Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott Antal-Szalmás Lajosné, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma nyugalmazott kémiatanár.

http://www.dehir.hu/debrecen/ratz-tanar-ur-eletmudijat-kapott-egy-debreceni-pedagogus-2017/2017/11/29/

 

Marad a papírfecni: ezért nem kapnak rendes igazolványt a pedagógusok

Túl sokba kerülne, ezért nem kapnak plasztikkártyát a pedagógusok. Egyelőre marad a papír.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/30/ezert_nem_lesz_pedagogusigazolvany_0OV8FB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_30

 

Kispesten nem iskola nyílik, DEVISZONT tanoda

Sőt, nem is tanoda, hanem egy tanodajellegű hely – de erről majd később.

Az idei év szeptemberétől kezdve különböző helyszíneken és internetes platformokon hallhattunk egy új oktatási kezdeményezésről, a Deviszontról. A kísérlet kigondolói egy eseménysorozat keretében járták körül a (szak)oktatás gazdasági vonatkozásait, a tanodamozgalmakat, a pedagógusképzést és a Taigetosz-törvényt – ami pont a különösen hátrányos helyzetben lévőket, a tanulási nehézségekkel küzdőket sújtaná.

https://merce.hu/2017/11/30/kispesten-nem-iskola-nyilik-deviszont-tanoda/

 

Újabb felsőoktatási világrangsorra került fel egy magyar egyetem képzése

Újabb felsőoktatási rangsorra került fel a Budapesti Corvinus Egyetem: a CEMS Master's in International Management nevű oktatási program a Quacquarelli Symonds 2018-as listájának nyolcadik helyén végzett.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/11/30/QS_rangsor_2018_CEMS_RUK3GR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_30

 

Navracsics Tibor: az Erasmus+ növelte az európai elkötelezettség érzését

Az Erasmus+ program az európai egység mozgatórugójaként mind az egyén, mind pedig a társadalom szintjén növelte az európai elkötelezettség érzését – közölte Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa Brüsszelben csütörtökön.

http://magyaridok.hu/belfold/navracsics-tibor-az-erasmus-novelte-az-europai-elkotelezettseg-erzeset-2-2519194/

 

Egy szuper ingyenes app, amellyel óvodások és kisiskolások tanulhatnak idegen nyelveket

Újabb appot ajánlunk nyelvtanulóknak, ezúttal azonban nem a középiskolásokra, egyetemistákra és felnőttek fókuszálunk. A következő alkalmazással 3-8 év közötti gyerekek tanulhatnak angolul, nem kell hozzá más, csak egy okostelefon vagy tablet.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/11/30/lingokids_alkalmazas_BGUKT2

 

Az agybajt lehetetlen megállítani: a kormánypropaganda rádiójában halálra rémültek egy Hírcsárda-cikktől

Az Index médiügyi blogja, a Comment:com szállítja az egészen parádés sztorit arról, hogy mi is zajlott tegnap a Gajdics Ottó vezette Karc FM-en, ahol a délutáni Paláver című műsor mikrofonjánál a kormánypropaganda jeles dolgozója, Jurák Kata ült. Hozzá telefonált be egy néni, aki hallhatólag eléggé megijedt, mert átküldtek neki egy cikket, amiben a nagyon veszélyes Soros-tervről van szó. A cikk igazából a Hírcsárda pár nappal ezelőtti anyaga, már a címből (Megjelent Soros György Mein Plancímű műve) is egyértelmű, hogy irónia az egész, pont olyan, mint az összes anyag a Hírcsárdán.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/az-agybajt-lehetetlen-megallitani-a-kormanypropaganda-radiojaban-halalra-remultek-egy-hircsarda-cikktol-107961

 

December 1.

 

PSZ: szükség van a tananyag felülvizsgálatára

A készség- és képesség fejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt az oktatásban, ezt igazolják a legutóbbi PISA-felmérés eredményei is. A PSZ elnöke a Heti TV vendége volt.    

http://www.pedagogusok.hu/

 

„Van, aki még pont olyan, mint Hoffmann Rózsa volt gyerekkorában”

Minden vizsgálat bebizonyította, hogy aktivitás közben lehet tanulni, és így fejlődik az idegrendszer is. Ma egy tanóra 70 százalékában a tanár aktív, tehát az iskolában leginkább a pedagógus fejlődik, nem a gyerek – véli Gyarmathy Éva pszichológus. Hogy jön a digitális kultúrához az ősember-gondolkodás? Miért nincs értelme az alaptantervnek? Miben van igaza Csépe Valéria miniszteri biztosnak? Interjú.

http://hvg.hu/kultura/20171201_Van_aki_meg_pont_olyan_mint_Hoffmann_Rozsa_volt_gyerekkoraban?s=hk

 

Gál Béla biológiatanárként vehette át a pedagógusszakma Kossuth-díját

Gál Béla biológiatanári munkáját ismerték el a legrangosabb pedagógus-életműdíjjal, amikor szerdán átvehette a Rátz Tanár Úr-díjat. A Radnóti-gimnázium igazgatója már csak egy osztályt tanít, de azt mondja, munkájában ez a legjobb.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gal_bela_biologiatanarkent_vehette_at_a_pedagogusszakma_kossuth-dijat/2541146/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Az internet nem felejt – Jó keresztények, jó magyarok

Egy évvel ezelőtt, 2016, november 29-én Lázár János közölte a nyilvánossággal, hogy az oktatás legfőbb célja, hogy jó keresztényt és jó magyart neveljen a gyerekekből.

http://gepnarancs.hu/2017/12/az-internet-nem-felejt-jo-keresztenyek-jo-magyarok/

 

Fű alatt váltották le a havi 1,8 milliót kereső táborvezetőt

Hornyák Tibor luxusvillából járt be dolgozni a rászoruló gyerekeket üdültető táborba.

Leváltották a luxusvillát bérlő zánkai gyerektábor vezetőjét. A 24.hu azt írja, Hornyák Tibort csendben menesztették október végével, az Erzsébet Táborok Kft. új ügyvezetőjének Ledvényi Csabát nevezték ki az Opten adatai szerint.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/fu-alatt-valtottak-le-a-havi-18-milliot-kereso-taborvezetot-2431178?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

14 ezer felvidéki óvodás kap ajándékcsomagot és egy szüleiknek írt levelet

A karácsony előtti hetekben indítja Felvidéken a magyar iskolaválasztási kampányát a Rákóczi Szövetség - közölte a szervezet.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/14-ezer-felvideki-ovodas-kap-ajandekcsomagot-es-egy-szuleiknek-irt-levelet/331541/

 

Hogy csap­hat­nak fel má­sod­per­cek alatt ilyen mé­te­res lán­gok egy busz­ból?

Me­gint csak a sze­ren­csén múlt, hogy nem tör­tént a ve­ro­nai busz­bal­eset­hez ha­sonló tö­meg­ka­taszt­rófa! Teg­nap reg­gel nyolc óra előtt az is­ko­lába tartó gye­re­ke­ket is szál­lító ta­ta­bá­nyai helyi járat egy pil­la­nat alatt lángba bo­rult. A hős sofőr lé­lek­je­len­lé­té­nek kö­szön­hető, hogy min­denki le tu­dott me­ne­külni. Hogy for­dul­hat ez elő?

https://ripost.hu/cikk-hogy-csaphatnak-fel-masodpercek-alatt-ilyen-meteres-langok-egy-buszbol/?source=hirkereso

 

A Turcsik család legnagyobb vágya egy fürdőszoba - Heten osztoznak a tanya két helyiségén

Az udvarról cipelik be mindennap a fürdőkádat - így tud csak tisztálkodni a héttagú Turcsik család. A gyerekek naponta 3 kilométert gyalogolnak, hogy iskolába menjenek, mégis szeretnek üllési tanyájukon lakni. Ők a 12 család egyike, akiknek életét szeretnénk könnyebbé tenni olvasóink segítségével, most induló karácsonyi akciónkban.

http://www.delmagyar.hu/alapitvany/a_turcsik_csalad_legnagyobb_vagya_egy_furdoszoba_-_heten_osztoznak_a_tanya_ket_helyisegen/2541145/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Szexuálisan zaklatta egy 12 éves fiú az elsősöket egy iskolában

Hónapokig zaklatta a kisiskolásokat egy felső tagozatos, 12 éves fiú egy kelet-magyarországi iskolában. A Blikk információi szerint a gyerekkorú molesztáló több esetben a nemi szervét mutogatta áldozatainak. A történtekre nyáron derült fény, amikor egy, az iskolától független nyári táborban az egyik felügyelő tanár benyitott a fiú­mosdóba, és szemtanúja volt az abúzusnak. A tanév kezdetén a diák az iskolában megismételte tettét.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20171201/szexualis-zaklatas-12-eves-fiu-iskola-kelet-magyarorszag/

 

Ezt tegye, ha náthás a gyerek, de nem tudja egyedül kifújni az orrát!

Nem újdonság, hogy a gyerek nem zsebkendővel a kezében születik. Az orrfújás tudományát mindannyiunknak el kell sajátítanunk valahogyan. Íme pár trükk, hogy megkönnyítse gyermekének a tanulóéveket!

http://www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/ezt-tegye-ha-nathas-a-gyerek-de-nem-tudja-egyedul-kifujni-az-orrat/2nbzptd?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

 

 

Megosztás: