Lapszemle augusztus 24. Jó az irány, vagy rossz?

augusztus 24, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kedves Olvasóink! Technikai okok miatt a heti lapszemlét egy nappal korábban tesszük közzé. Ami uralja a témát, a kormány sikert emleget, az ellenzék kétségbe vonja, hogy jó az oktatás iránya.

                                                                                                   

Lapszemle augusztus 24.

 

Augusztus 18.

 

Növekszik a többletmunkát végző pedagógusok anyagi elismerése

Szeptembertől a differenciáltan adható béremeléssel és az osztályfőnöki, valamint a munkaközösség-vezetői pótlékok középre emelésével nő a többletmunkát végző pedagógusok anyagi elismerése - közölte a Klebelsberg központ pénteken az MTI-vel.

http://profitline.hu/hircentrum/hir/370737/Novekszik-a-tobbletmunkat-vegzo-pedagogusok-anyagi-elismerese

 

A közösség szolgálata helyett szertárrendezés a feladat

Bár társadalmilag hasznos tevékenységeket valósít meg, a diákok által végzett közösségi szolgálat eddig nem minden iskolában tudta teljesen kifejteni pedagógiai hatását – ilyen és ehhez hasonló következtetéseket von le az Oktatási Hivatal (OH) a programról végzett, lapunk által megismert vizsgálata. Mint ismert, diákoknak a 2012/2013-as tanévtől kezdve kötelező 50 óra közösségi szolgálatot végezni, ez az érettségi vizsga megkezdésének az egyik előfeltétele. A vonatozó törvény szerint a közösségi szolgálat „szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása”.

https://mno.hu/belfold/a-kozosseg-szolgalata-helyett-szertarrendezes-a-feladat-2413219

 

A bűvös kocka nyomában

Nincs olyan pontja a földnek, ahol ma már ne ismernék Rubik Ernő találmányát, a Rubik-kockát. Sokan talán nem is tudják, de elsősorban oktatási célból készült a fejtörő játék. Az OzoneTv hogyan készül című műsora utánajárt az eredetileg bűvös kockának keresztelt szerkezet titkainak.

http://mosaiconline.hu/a-buvos-kocka-nyomaban/

 

Az oktatási rendszernek nagy szerepe van a versenyképesség növelésében

Az oktatási rendszernek, a közoktatástól a felsőoktatásig nagy a felelőssége abban, hogy megfelelő tudással rendelkező emberek kerüljenek ki a munkaerőpiacra, növelve az ország versenyképességét - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken a győri Széchenyi István Egyetemen tartott Mi adjuk a sebességet című konferencián.

http://magyarhirlap.hu/cikk/95730/Az_oktatasi_rendszernek_nagy_szerepe_van_a_versenykepesseg_noveleseben

 

Rétvári: a pedagógusok bére az átlagbér-emelkedés kétszeresével nőtt

Már jól láthatóak a pedagógus-béremelés eredményei, hiszen míg az átlagbérek csaknem 20 százalékkal nőttek, addig az oktatásban dolgozók bére már 45-50 százalékkal emelkedett az elmúlt években - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva az MTI-nek csütörtökön adott interjújában.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/11324-retvari-a-pedagogusok-bere-az-atlagber-emelkedes-ketszeresevel-nott

 

Augusztus 19.

 

Lázárt cáfolja a 22 év után leváltott makói iskolaigazgató

Makó - Tovább tanít a makói gimnáziumban a 22 év után leváltott igazgató. Rója István a lapunkhoz is elküldött levelében köszön el vezetőként, és reagál az iskola színvonalát érintő bírálatra, amely Lázár János szájából is elhangzott.

http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/lazart_cafolja_a_22_ev_utan_levaltott_makoi_iskolaigazgato/2529910/

 

Az Orbán-kormány elvette a magyar felsőoktatás függetlenségét, de már az egyetemeken sem nagy a felháborodás

Az egykori örömünnep, a ponthúzó buli mára szinte jelentéktelen eseménnyé szürkült. Tíz éve még televíziós közvetítések, internetes tudósítások számoltak be a Millenáris parkot eluraló hangulatról, amelyben a fiatalok sokasága azt várta, vajon bejutott-e a kiválasztott felsőoktatási intézménybe. A ponthatár váró parti azzal párhuzamosan veszítette el jelentőségét, ahogy a közpolitikában csökkent a felsőoktatás súlya. Nincs vízió, hogy honnan hová fejlesztené az ágazatot a kormány, az irányítás jórészt a pénzelosztás köré szerveződik. Egyetlen világos irány látszik csupán, ez pedig annak szándéka, hogy a felsőoktatás az elit kiváltásága legyen: az egyetemek kapui bezáródnak a kevésbé jómódú alsó-középosztálybeli, illetve hátrányos helyzetű családok gyerekei előtt.

http://168ora.hu/felsooktatas-magyarorszag-atszervezes-palkovics-laszlo-orban-kormany/

 

Augusztus 20.

 

Itt van az új bértábla: megvan, mennyit keresnek majd a pályakezdő pedagógusok

Nemcsak a többéves tapasztalattal rendelkező, hanem a pályakezdő pedagógusok bére is változik szeptembertől: kiszámoltuk, mekkora összegre számíthatnak ősztől.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/20/palyakezdo_pedagogusok_bere_2017_szeptember_PJ0CHB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_20

 

Ennyit keresnek 2017 szeptemberétől a pedagógusok: kiszámoltuk, itt vannak az adatok

Bruttó 7-14 ezer forinttal magasabb fizetést kapnak a 2017/2018-as tanévtől azok a pedagógusok, akik saját intézményük igazgatója szerint „jól dolgoznak”, ezért „megérdemlik” az életpályamodell bevezetésekor beígért béremelés utolsó részletét. Kiszámoltuk, milyen bruttó bérrel számolhatnak a pedagógusok 2017 szeptemberétől.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/20/pedagogus_fizetesek_2017_szeptembertol_Y4ZEUY

 

„A legnagyobb baj, hogy elégedetlenek a pedagógusok”

A testület elnöke a HírTV Newsroom című műsorában azt mondta: fontos, hogy a 2013-ban megígért fizetésemelést mindenki megkapja. Horváth Péter hozzátette: egy külön pénzügyi keretet kellene szánni arra, hogy a teljesítményük alapján pluszpénzt kaphassanak a pedagógusok.

https://szakszervezetek.hu/hirek/11340-a-legnagyobb-baj-hogy-elegedetlenek-a-pedagogusok

 

Iskolaigazgatók parton hagyva – nem ült el az elégedetlenség Algyőn sem

 Gyorsan elfelejtjük a fontos helyi ügyeket?!- ilyen volt a makói iskolaigazgató Rója István leváltása vagy Horváthné Kunstár Andreáé Algyőn. Rója úr pályázatát nem találták kielégítőnek, illetve „elég innovatívnak”. Andrea szakmai indoklást sem kapott. Az önkormányzat, a szülői munkaközösség és a tantestület kifejezett akarata ellenére is dr. Gondáné Pál Ildikó pályázatát minősítette sikeresnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában. 

http://szegedicsipos.blog.hu/2017/08/20/iskolaigazgatok_parton_hagyva_nem_ult_el_az_elegedetlenseg_algyon_sem

 

Rendszerkereteket feszegető szakmunkás sorsok

Nemrég volt egy érdekes beszélgetésem Zoltánnal, aki anno, még a szocializmusban szerzett szakmunkás végzettséget. Azért nem tudott továbbtanulni, mert a munkaadója ezt nem támogatta. Mivel más munkahely nem volt a környéken, a családjában pedig ő volt az egyetlen kenyérkereső, nem igen volt választási lehetősége

http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1918

 

Augusztus 21.

 

Bruttó 7-14 ezerrel kapnak többet azok a pedagógusok, akikkel elégedett az igazgatójuk

Kiszámolták a béremelés utáni keresetek összegét.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/tanarok_pedagogusok_fizetesemeles

 

Oktatás: érkezik az utánpótlás?

Egyre többen jelentkeznek a tanárképző karokra, az osztatlan tanárképzésre különösen nagy volt az érdeklődés az elmúlt három-négy évben - erről Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese beszélt hétfőn az M1-en.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/oktatas_erkezik_az_utanpotlas.645856.html

 

Húsz helyszínen tartanak szakmai tanévnyitó konferenciát

Közleményükben azt írják: a minisztérium részéről többek között Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár, illetve Sipos Imre miniszteri biztos ad tájékoztatást a köznevelési rendszer fejlesztési irányairól és az új tanév feladatairól, a pedagógusbér-emelés szeptemberben életbe lépő újabb üteméről, az iskolafejlesztésekről, az ingyenes gyermekétkeztetésről és tankönyvellátásról, az államilag támogatott nyelvvizsgáról, valamint más, az oktatást, a gyermekek, szülők és pedagógusok életét érintő előrelépésekről.

https://hir.ma/belfold/oktatas/husz-helyszinen-tartanak-szakmai-tanevnyito-konferenciat/721979

A szakmai tanévnyitó konferenciák helyszínei és időpontjai

https://www.oktatas.hu/kozneveles/aktualis_tanev_esemenyei/hireink/szakmai_tanevnyito2017_helyszinek_idopontok

 

"Nem érjük be az értesülésekkel": kérdésekkel bombázza Csépe Valériát több szervezet

"Nem érjük be a többnyire a sajtóból származó, nem mindig megbízható értesülésekkel, egy társadalmi szintű szakmai egyeztetés aktív részesei kívánunk lenni" - írja nyílt levelében tizenkét pedagógiai szervezet, amely több kérdést tesz fel az új alaptantervről Csépe Valériának, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztosnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/21/Nyilt_level_Csepe_Valerianak_5VPP7B

 

Helyettes államtitkár: fontos a nyugati magyar diaszpóra erősítése

A magyar identitás megőrzése érdekében fontos a diaszpóra erősítése, az ott élő, magyar nyelvet és kultúrát oktatók segítése – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Győrben, a nyugati diaszpórában magyar nyelvet tanítók 16. továbbképzésének nyitó napján a Széchenyi István Egyetemen.

http://magyaridok.hu/belfold/helyettes-allamtitkar-fontos-nyugati-magyar-diaszpora-erositese-2109082/

 

Minden szociális és gyermekvédelmi intézményben történt halálozásnál rendkívüli vizsgálat kell

Minden esetben rendkívüli, objektív vizsgálatot szorgalmaz a szociális és gyermekvédelmi intézményekben történt halálozások ügyében Székely László, az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman ez ügyben az emberi erőforrások miniszterének mielőbbi intézkedését kérte.

http://magyarhirlap.hu/cikk/95907/Minden_szocialis_es_gyermekvedelmi_intezmenyben_tortent_halalozasnal_rendkivuli_vizsgalat_kell

 

Százezer is elmehet az iskolakezdéskor gyerekenként

A tanévkezdés előtti hetek különösen megterhelőek anyagi szempontból, hiszen mintegy húszezer forint megy el ilyenkor iskoláztatással kapcsolatos költségekre már egy gyerek esetén is. A kiadások finanszírozásában többféle hitelkonstrukció is segítséget nyújthat: mindenkire érvényes megoldás ugyanakkor nincs, az igények határozzák meg, hogy melyik közülük a legjobb – hívják fel a figyelmet a CIB Bank szakértői.

http://estiujsag.hu/programok/szazezer-is-elmehet-az-iskolakezdeskor-gyerekenkent

 

Így nézett ki 250 évvel ezelőtt a magyar iskolarendszer: latin, grammatika, poétika

Kétszázötven éve, 1777. augusztus 22-én hagyta jóvá Mária Terézia királynő a magyar oktatásügy első átfogó rendezését, a Ratio Educationist.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/21/Ratio_Educationis_250_eves_9QUHGE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_21

 

De jó reggeltől estig a suliban!

Nem gondolom, hogy a magyar közoktatás legégetőbb megoldandó kérdése az lenne, hogy mikor kezdődjön a tanítás. Mostanában felkapták a 9 óra tanítás kezdést, mint szél a szutykot. Persze, minden gyerek szeretne reggel durmolni, de hát a feladat, az feladat. A leggyakoribb érv a későbbi kezdésre az, hogy gyerekek fáradtak.

http://gepnarancs.hu/2017/08/de-jo-reggeltol-estig-a-suliban/#.WZrNBFUAsX4.facebook

 

Mit tehet a közszolga, ha agyondolgoztatják?

Hétfőn zöld számot indított a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) "a szigorú munkahelyi törvényesség visszaszerzéséért", akik tartósan ingyenes túlmunkát kénytelenek végezni - jelentette be a nap folyamán sajtótájékoztatón Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mit_tehet_a_kozszolga_ha_agyondolgoztatjak.645869.html

 

Borzasztó jó áron szerezhetsz magadnak laptopot, ha elég gyors vagy

Az AcerShop ugyanis az iskolakezdési akciója keretében több tucat notebook árát vágta vissza egészen brutálisan, így több tízezer forintot is spórolhatsz, ha most veszel új gépet. Nem csak az iskolásoknak érdemes szétnézni, hiszen a leárazott termékek között irodai, gémer laptopokat, sőt, prémium ultrabookot is találhatunk.

http://player.hu/tech-3/acer-laptopok-akcio/

 

Augusztus 22.

 

Az oktatásban az irány jó, az eszközök és a források rendelkezésre állnak

Az oktatási rendszer lassan változik, de mára vitathatatlanná vált, hogy az az út, amelyet néhány éve kijelöltek, helyes irány volt - mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár kedden Budapesten.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/vitathatatlan-hogy-jo-iranyt-jeloltek-ki-az-oktatasban

A Klubrádió Esti gyors c. műsorában a PSZ elnöke cáfolta Palkovics László államtitkár kijelentését, miszerint jó az irány az oktatásban.

http://www.pedagogusok.hu/blog/becsapt%C3%A1k-szeptemberi-b%C3%A9remel%C3%A9ssel-pedag%C3%B3gusokat

https://www.youtube.com/watch?v=HgzmbkKrZIk&feature=youtu.be

 

Rója István lett az MSZP országgyűlésiképviselő-jelöltje Makón

Rója Istvánt, a makói József Attila Gimnázium korábbi igazgatóját indítja az országgyűlésiképviselő-választáson Csongrád megye 4-es számú választókerületében, azaz Makón és Vásárhelyen a Magyar Szocialista Párt.

http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/roja_istvan_lett_az_mszp_orszaggyulesikepviselo-jeloltje_makon/2530217/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Algyőn is azt az iskolaigazgatót nevezték ki, aki ellen tiltakoztak

Hiába tüntettek korábban a szülők és a diákok Algyőn, éppen azt az iskolaigazgatót nevezték ki a Fehér Ignác Általános Iskola élére, aki ellen tiltakoztak – hangzott el az RTL Híradóban.

https://mno.hu/belfold/algyon-is-azt-az-iskolaigazgatot-neveztek-ki-aki-ellen-tiltakoztak-2413739?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szabad oktatást, szabad iskolákat!

A Liberálisok nem kérnek a hazafias tornaórából. Vendégünk volt Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője.

http://hirtv.hu/reggelijarat/szabad-oktatast-szabad-iskolakat-1401843

 

Nem tett le a felső tagozatok összevonásáról a kormány

Újra elővette a kormány korábbi, zárt ajtók mögött készített tervét a kistelepülési iskolák felső tagozatainak összevonásáról – értesült a hvg.hu. A PDSZ elnöke szerint nem lehet egységes megoldásokat alkalmazni, a Klubrádió által megkérdezett oktatási szakértő szerint pedig kevés az idő a tervezett átalakításhoz.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=210253

 

Megint a pedagógusokat szívatja a kormány: újabb rémes tanév vár a tanárokra és a diákokra

Közben a legfiatalabb generáció életét is megkeserítik. Augusztus vége van, jövő hét végén már a suliban ülnek a diákok, és kezdődik minden elölről. Az iskolák nagy részében persze a tanárok már most is bent vannak, tanmenetet írnak, óravázlatokat készítenek, adminisztrálnak, és ha csupán a kormányzati megnyilatkozásokat hallgatnák, azt hihetnék, nekik van a legjobb dolguk a világon, lassan már túl sokat is tesz értük a kormány. Van persze a valóság, ami azért naponta szembejön, és olyan messze van a kormányzati megnyilatkozásoktól, mint az ország attól, hogy végre versenyképes oktatási rendszere legyen.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/megint-a-pedagogusokat-szivatja-a-kormany-ujabb-szornyu-tanev-var-a-tanarokra-es-a-diakokra-106000

 

Megint zűrzavar lesz az érettségin az atlaszok miatt? Balogot kérdezik a történelemtanárok

"Az idei tanév érettségi vizsgáin használhatóak lesznek-e az állami kiadású (OFI) atlaszok mellett más, a diákok által korábban alkalmazott történelmi atlaszok is?" - teszi fel a kérdést a Történelemtanárok Egylete a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek címzett nyílt levelében.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/22/tortenelmi_atlasz_kerdes_Tortenelemtanarok__5ZBYW5#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_22

 

Ezt jelenti a hazafias nevelés Simicskó István szerint

Az 1997-es kiadású Pedagógiai Lexikon alapján definiálta Simicskó István honvédelmi miniszter a hazafias és honvédelmi nevelés fogalmát.

Korábban már kiderült, hogy a hazafias nevelés meg fog jelenni a testnevelésórák kerettantervében, a projekt megvalósításáért pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Simicskó István honvédelmi miniszter lesz felelős.

http://inforadio.hu/belfold/2017/08/22/ezt_jelenti_a_hazafias_neveles_simicsko_istvan_szerint/

 

Hazafias testek – Egy kerettanterv nem tudja megváltoztatni a közhangulatot

Nem attól lesz hazafias a közgondolkodás, ha határozatokban és kerettantervben kapnak rá utasítást a felsőbb szervektől a pedagógusok és a gyerekek. Hanem attól, hogy szerethető lesz a haza. Kökéndy Ákos a magyar közönyről.

https://wmn.hu/ugy/47240-hazafias-testek--egy-kerettanterv-nem-tudja-megvaltoztatni-a-kozhangulatot

 

Pedagógiai program is kell a közösségi szolgálathoz

A rendszer működőképes, technikailag minden rendben van, viszont az iskolák egy részében különböző mértékben előfordult, hogy belső iskolai feladatokra is szántak a közösségi szolgálat ötven órájából – nyilatkozta lapunknak Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke abból az alkalomból, hogy nyilvánosságra hozták az iskolai közösségi szolgálat működését vizsgáló jelentést. A szakember szerint ez sem feltétlenül probléma, ha van mögötte megfelelő pedagógiai program.

http://magyaridok.hu/belfold/pedagogiai-program-kell-kozossegi-szolgalathoz-2109019/

 

Csírájában elhalt, biztosan nem lesz semmi Orbán business schooljából

Az űrlap teteje

 Angol nyelvű üzleti képzéseket kínáló "business schoolt" álmodott öt évvel ezelőtt Orbán Viktor Magyarországra. Bár a kormányt akkor még nem fűtötte a mai Soros-gyűlölet, az új intézmény nemcsak a nyugati üzleti iskolák, de a CEU versenytársa lehetett volna. Csakhogy létre sem jött, sőt már nem is fog, pedig még egy nagy értékű ingatlannal is megdobta a kormány két éve.

http://hvg.hu/itthon/20170822_orban_viktor_business_school?s=hk

 

Tudatos szegregáció – Szita Károly kijátszaná a bírósági döntést

Egy alapítvány bevonásával próbálta fenntartani a szegregált oktatást Kaposváron ­Szita Károly polgármester, de a 168 Óra erre vonatkozó kérdései nyomán a humántárca megakasztotta ezt a folyamatot. Azt nem tudni, hogy véglegesen-e: bár közeledik a szeptember, húsz cigány kisgyermek sorsa még mindig kétséges.

http://168ora.hu/tudatos-szegregacio-szita-karoly-kijatszana-birosagi-dontest/

 

Augusztus 23.

 

Jó, vagy rossz az irány?

Galló Istvánné az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának vendége volt 2017. augusztus 23-án. A műsorban több, az iskolával is összefüggő kérdésről esett szó. Nem maradt ki a béremelés sem.  

http://www.atv.hu/videok/video-20170823-gallo-istvanne

Becsapták a szeptemberi béremeléssel a pedagógusokat

Az űrlap alja

A megígért béremelés utolsó részletét differenciáltan osztják szét - ezzel becsapták a pedagógusokat, mert eredetileg nem erről volt szó. A PSZ korábban kérte a minőségi munka elismerését, de nem így - mondta Galló Istvánné elnök a Heti TV-nek 2017. augusztus 22-én.

http://www.pedagogusok.hu/blog/becsapt%C3%A1k-szeptemberi-b%C3%A9remel%C3%A9ssel-pedag%C3%B3gusokat

 

Még el se kezdődött a tanév, máris átverte a pedagógusokat a kormány

Bizony, kezdődik. Kezdődik az új tanév, és ezzel egy újabb ámokfutás is, az oktatási kormányzat ugyanis nem bír leállni az iskolák szétverésével.

A nyár nagyjából azzal telt, hogy számolgattuk, hány iskolában cserélték le az igazgatókat. Palkovics László oktatási államtitkár most ünnepélyes keretek között ki is nevezett párat – ki is bújt a szög a zsákból..

http://kettosmerce.blog.hu/2017/08/23/meg_el_se_kezdodott_a_tanev_maris_atverte_a_pedagogusokat_a_kormany

 

Osztály, vigyázz! – A felső tagozatok összevonásáról még nem tett le a kormány

Újra elővette a kormány korábbi, zárt ajtók mögött készített tervét a kistelepülési iskolák felső tagozatainak összevonásáról. A projekt rengeteg kérdést vet fel, köztük olyan egzisztenciálisakat is, mint hogy mi lesz azokkal a falvakkal, ahonnan elviszik a diákokat. Az Emmi racionalitást ígér, és hangsúlyozza, még nincs döntés.

 http://hvg.hu/itthon/20170823_nat_kisiskola_felso_tagozat_osszevonas_falvak

 

Hatalmi lecke iskolaigazgatóknak

Miközben az oktatási államtitkár állítja: az Orbán-kormány által választott út helyes, s a most kinevezett közoktatási intézményvezetőknek is ezen kell járni, az eredmények cáfolják Palkovics Lászlót.

http://nepszava.hu/cikk/1138351-hatalmi-lecke-iskolaigazgatoknak

 

Egyetem helyett szakképzés? Ha nem jött össze a felvételi, ott a szakma 

Szakképzési centrumokba várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik sikertelenül felvételiztek az idén a felsőoktatásba, erről 33 ezer érintett fiatalt már levélben értesített is az Oktatási Hivatal.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/egyetem-helyett-szakkepzes/deq84yv?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Új generációs tankönyvek, korszerű módszertannal

A korábbiakkal ellentétben nem egy-egy tankönyvszerző pedagógiai elképzelései jelennek meg bennük, hanem egy egész csapat közösen kidolgozott koncepciója, gyakorló pedagógusoktól a felsőoktatásban dolgozó szakemberekig – hangsúlyozta az új generációs tankönyvekkel kapcsolatban lapunknak Kóródi Bence, az oktatáskutató intézet kiadójának főszerkesztője.

http://magyarhirlap.hu/cikk/96059/Uj_generacios_tankonyvek_korszeru_modszertannal

 

Egyetlen iskola sem akar fogadni egy hatéves hiperaktív kisfiút Borsodban

Megalázó tortúrán kell átmennie egy hatéves, hiperaktív kisfiúnak, akit egyetlen környékbeli általános iskola sem akar fogadni, pedig hivatalos papírja van arról, hogy iskolaérett, és hogy a többi tanulóval együtt, integráltan oktatható.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/23/hiperaktiv_kisfiu_iskola_XTFY3Z#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_23

 

A sajószentpéteri iskola végül fogadja a parasznyai kisfiút

Kedden írtunk Letső Gábor kálváriájáról: az első osztályba készülő hiperaktív kisfiút egyetlen általános iskola sem akarta fogadni, ezért a szülők teljesen kétségbeestek, hiszen a tanítás kezdete előtt néhány nappal sem sikerült még beíratni őt sehova. Szerda reggelre úgy tűnik, hogy megoldódott az ügy. 

https://444.hu/2017/08/23/a-sajoszentpeteri-iskola-vegul-fogadja-a-parasznyai-kisfiut

 

Most kell bárányhimlő ellen oltatni a gyereket, hogy iskolakezdésre védett legyen

Az iskolakezdéssel gyakran járványszerűen söpör végig a gyerekek között a bárányhimlő, pedig érdemes lenne védőoltással megelőzni a betegséget.

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20170823/baranyhimlo-oltas-iskolakezdes/

 

Leváltották Erdő Péter húgát - Ő a katolikus főiskola új rektora

Új rektort nevezett ki az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) élére a Váci egyházmegye, augusztus elsejétől Libor Józsefné az intézmény vezetője. A korábbi rektort, Fülöpné Erdő Máriát - Erdő Péter bíboros húgát - a főiskolát ért botrányok miatt kellett eltávolítani.

http://nepszava.hu/cikk/1138344-levaltottak-erdo-peter-hugat---o-a-katolikus-foiskola-uj-rektora/

 

Augusztus 24.

 

"Palkovics László ezzel elégedett" - listázza a bajokat a Civil Közoktatási Platform

"Az oktatáspolitika bizonyíthatóan rossz irányba halad. Egy darabig talán leplezhető a valós helyzet hangzatos nyilatkozatokkal, és nyilván akadnak olyanok, akik ezekkel ideig-óráig megtéveszthetők. De egyre többen tudjuk, hogy e területen nagyon nagy a baj" - írja közleményében a Civil Közoktatási Platform.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/24/Palkovics_nyilatkozat_Civil_Kozoktatasi_Pla_RXFXTJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_24

 

Novák Katalin: a családok korábban megkapják a családtámogatásokat

Korábban megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások; a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) – jelentette be az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

https://www.beol.hu/orszag-vilag/novak-katalin-csaladok-korabban-megkapjak-csaladtamogatasokat-995351/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

„Őket már nem lehet becsapni” - odacsapott az államtitkárnak a PDSZ

Kár, hogy Palkovics László „nevét adja ehhez az elképesztő, jövőt romboló kormányzati cinizmushoz” - írja közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arról, hogy kedden az oktatási államtitkár azt mondta, „az oktatási rendszer lassan változik, de mára vitathatatlanná vált, hogy az az út, amelyet néhány éve kijelöltek, helyes irány volt”.

https://szakszervezetek.hu/hirek/11391-oket-mar-nem-lehet-becsapni-odacsapott-az-allamtitkarnak-a-pdsz

 

Mi történhetett a makói JAG-ban?

Balázs József, tankerületi igazgató tájékoztatást adott a Makói József Attila Gimnázium körül felmerült problémákról, az iskolában elért alacsony eredményekről az érettségi kapcsán.

http://promenad.hu/cikk/mi-tortenhetett-a-makoi-jag-ban-180807

 

Támogatnák az igazgatók a hazafias nevelést

Az állampolgári ismeretek és nemzeti hagyományok mellett idetartoznak a katonai jellegű sportok és általában az állóképesség-fejlesztés, az elsősegélynyújtás, tájékozódás, túlélési technikák – tűzgyújtás, táborépítés, élelemszerzés –, az alapvető katasztrófavédelmi ismeretek, a gépjárművezetés vagy éppen az információbiztonság.

http://magyarhirlap.hu/cikk/96147/Tamogatnak_az_igazgatok_a_hazafias_nevelest

 

A jövő évi érettségin is használhatók lesznek a régi történelematlaszok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma dolgozik azon a jogszabály tervezeten, amely lehetővé teszi, hogy a régi történelem atlaszt egy évvel tovább használhassák a diákok - közölte a minisztérium.

http://csalad.hu/2017/08/24/a-jovo-evi-erettsegin-is-hasznalhatok-lesznek-a-regi-tortenelematlaszok

 

Az oktatás nem lehet az egyházak privilégiuma

Még a Fidesz szavazói is egyetértenek abban, hogy minden magyar településen kell lenni világi iskolának, ahogyan abban is, hogy minden diák után ugyanannyi állami támogatás jár, függetlenül attól, világi vagy egyházi iskolában tanul.

http://gepnarancs.hu/2017/08/az-oktatas-nem-lehet-az-egyhazak-privilegiuma/

 

Sikertörténet a kisvárdai felsőoktatási képzés

– Bevált a kormány azon törekvése, hogy – a nemzeti felsőoktatási törvénynek köszönhetően – hátrányos helyzetű térségekbe minőségi egyetemi képzést vigyen, Kisvárdán hatalmas igény van erre – mondta el lapunknak Belinszky Katalin, a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ügyvezető igazgatója. Az intézmény immár második nyári egyetemét tartja, ahol – a képzési tematikának megfelelően – digitális ipari, gazdaságfejlesztési és élelmiszer-termelési szekcióban tartanak előadásokat, többek között Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, illetve György László, a Századvég intézet közgazdászának közreműködésével.

http://magyaridok.hu/belfold/sikertortenet-kisvardai-felsooktatasi-kepzes-2120383/

 

Szexuális erőszak miatt vádat emeltek a bicskei gyermekotthon volt vezetője ellen

A gyermekotthon vezetője mellett egy nevelő ellen is vádat emeltek szexuális visszaélés miatt.

http://hvg.hu/itthon/20170824_Vadat_emeltek_a_bicskei_gyermekotthon_volt_vezetoje_ellen?s=hk

Megosztás: