Lapszemle augusztus 18. Feszültségforrás és bérbomba

augusztus 18, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Bár a kormány nem győzi hangsúlyozni, az átlagbérhez képest duplájára nőtt a pedagógusbér, szeptemberben mégis robbanhat a bérbomba. A béremelés utolsó részletét ugyanis nem mindenki fogja megkapni. Új, szokatlan tárgyak, készülő Nat, lemondott miniszter, és amit az iskoláról tudni lehet – olvassa lapszemlénket!

                                                                                                                                    

Augusztus 11.

 

Velencei Bizottság: már működő intézményre nem alkalmazható a felsőoktatási törvénymódosítás

Közzétette előzetes álláspontját a magyar felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban a Velencei Bizottság, írja a hvg. A jelentés szerint a törvény szabályai általában véve megfelelnek az európai gyakorlatnak, de számos követelménye túlságosan szigorú és nem megalapozott, mert már működő felsőoktatási intézményekre is vonatkozik. Márpedig a bizottság szerint az utóbbin van a hangsúly, vagyis a módosítások törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatók.

http://24.hu/belfold/2017/08/11/velencei-bizottsag-mar-mukodo-intezmenyre-nem-alkalmazhato-a-felsooktatasi-torvenymodositas/


Augusztus 12.

 

Két államilag támogatott tanfolyam jár mindenkinek - Még lehet jelentkezni ingyenes szakmai képzésekre

Több száz OKJ-s tanfolyam közül választhat az, akit nem vettek fel a felsőoktatásba, vagy továbbképezné magát. Az ősszel induló tanfolyamokra még lehet jelentkezni, egy részükre ráadásul ingyen. Az állam ugyanis két szakma megszerzését támogatja mindenkinek.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_allamilag_tamogatott_tanfolyam_jar_mindenkinek_-_meg_lehet_jelentkezni_ingyenes_szakmai_kepzesekre/2529196/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso


Totális sztrájk jöhet a Tesco áruházláncnál

Mintegy 170 Tesco-egység teljes működése bénulhat meg a szeptemberi iskolakezdés előtti bevásárlási hullámban Magyarországon, miután tegnapelőtt megalakult az áruházlánc dolgozóit képviselő sztrájkbizottság, ma reggelre pedig a multivállalat vezetőinek asztalára kerültek a bér- és létszámemelésről szóló szakszervezeti követelések – értesült a Magyar Idők. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által irányított törvényes tiltakozáshoz a vidéki és fővárosi Tesco-üzletek 80 százaléka, illetve a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ¬online szolgáltatás munkavállalói csatlakoztak. Az összeomlás előtt álló dolgozói állomány határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést hirdethet.

http://magyaridok.hu/gazdasag/osszeomlas-elott-tesco-lanc-2072266/


Felsőoktatás: a kormány nem fogadja el a kettős mércét

A kettős mércét nem szabad elfogadni - írta a Velencei Bizottságnak a felsőoktatási törvény módosítása ügyében közzétett véleménye kapcsán pénteken kiadott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/felsooktatas-a-kormany-nem-fogadja-el-a-kettos-mercet-85246.html?=hirkereso

 

Augusztus 13.

 

Iskolák jelentkezését várják az ingyenes Suliturné programra

Iskolák jelentkezését várja a Dirty Slippers zenekar Suliturné elnevezésű, koncerttel egybekötött alkohol, drog- és méhnyakrák elleni prevenciós programjára.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/370519/Iskolak-jelentkezeset-varjak-az-ingyenes-Suliturne-programra

 

Kezdődik a visszaszámlálás: mivel töltse az időt a gyerek a suli előtt?

Sok szülőben él a tévhit, hogy azzal segíti legjobban gyermeke iskolai karrierjét, ha nyáron gyakorolnak, tanulnak. Deliága Éva gyermekpszichológus tippjei.

http://hvg.hu/pszichologiamagazin/20170813_Kezdodik_a_visszaszamlalas_mivel_toltse_az_idot_a_gyerek_a_suli_elott#rss

 

5 tipp, amivel öröm lesz az iskolakezdés

Már csak néhány hét van hátra az iskolakezdésig, sokan biztosan már most elkezdték a tanszerek beszerzését, ugyanakkor legalább ennyire fontos az is, hogy gyermekünk testileg-lelkileg is ráhangolódhasson a tanórákra. Hogyan könnyíthetjük meg helyzetüket?

http://www.egeszsegkalauz.hu/szocialis-kerdesek/5-tipp-amivel-orom-lesz-az-iskolakezdes

 

Jár-e mindenkinek választójog?

Nagy vihart kavart nemrég a Jobbik felvetése, miszerint el kellene venni a szavazati jogot az iskolázatlan állampolgároktól. Sokak számára ez a felvetés ésszerűnek hangzik: miért kapjon olyasvalaki is beleszólást a közügyekbe, aki például nem tud olvasni, következésképpen nem lehet túl tájékozott a magyar és nemzetközi politika és gazdaság témaköreiben? Nem mintha bármi bajunk lenne ezekkel az emberekkel, de tájékozatlanok lévén kisebb eséllyel hoznak jó döntést, mint mi többiek, akik legalább néha olvasunk híreket. Megállja a helyét ez az érvelés?

http://kettosmerce.blog.hu/2017/08/13/jar-e_mindenkinek_valasztojog

 

Vigyázzunk a gyerekekre, mert a fülünk nem felejt

Nyolcból egy gyermek valamilyen halláskárosodással küzd. A nyelvi fejlődési zavar és a tanulási nehézségek elkerülése érdekében már kisgyermekkortól szükség van rendszeres szűrésre - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Fülöp Györgyi, a Czeizel Intézet fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa.

http://inforadio.hu/belfold/2017/08/13/vigyazzunk_a_gyerekekre_mert_a_fulunk_nem_felejt/

 

A német óvoda, ahol a gyerekeknek szavazati joguk van a fontos döntéseknél

A Guardian közölt egy hosszabb cikket a németországi Pinneberg városában működő Dolli Einstein Haus nevű óvodáról. Az intézmény különlegessége, hogy egy egészen szokatlan módszerrel működnek: komolyan veszik a gyerekek szempontjait, és demokratikusan döntenek mindenről.

https://444.hu/2017/08/13/a-nemet-ovoda-ahol-a-gyerekeknek-szavazati-joguk-van-minden-dontesnel?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-nemet-ovoda-ahol-a-gyerekeknek-szavazati-joguk-van-minden-dontesnel

 

Augusztus 14.


Interjú egy „Soros-bérenccel”

Úgy képzelem, hogy Kósa Lajosnak, Németh Szilárdnak lila lenne a feje, ha bemutatnám őket dr. Hegyi Ildikó, pedagógia-magyar szakos tanárnak, romológusnak, akinek szakterülete az alkalmazott nyelvészet is. Az arcszín-váltás nemcsak azért következne be, mert Ildikó iskolázottsága messze túlszárnyalja kettejükét, hanem azért is, mert találkoznának egy – az ő fogalmaik szerint – valódi Soros-bérenccel.

http://gepnarancs.hu/2017/08/interju-egy-soros-berenccel/

 

A magyarság megmaradásának záloga az anyanyelvi oktatás

A magyarság megmaradásának záloga a magas színvonalú anyanyelvi oktatás - hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Ráckevén.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/a-magyarsag-megmaradasanak-zaloga-az-anyanyelvi-oktatas

 

Rétvári: egyre kevesebb a nem tanuló, nem dolgozó fiatal

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára elmondta a kormány fontosnak tartja, hogy fiatalbarát, jövőorientált és kiszámítható politika megvalósításával járuljon hozzá a fiatalok képességeinek kibontakoztatásához, az aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához és a családalapításuk támogatásához - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/retvari-egyre-kevesebb-a-nem-tanulo--nem-dolgozo-fiatal-20170813.html

 

Nem indul romaosztály Kaposváron

Jelen állás szerint hiába próbálta egy alapítvány bevonásával kijátszani a jogerős bírósági ítéletet a Kaposvári városvezetés, s a szentjakabi romatelep elsős gyerekeit továbbra is szegregált osztályba irányítani, az iskolát szeptemberben kezdő kicsik a bírósági verdiktnek megfelelően a város többi intézményébe szétosztva kezdhetik meg alapfokú tanulmányaikat.

http://nepszava.hu/cikk/1137614-nem-indul-romaosztaly-kaposvaron

 

Lesújtó véleménnyel vannak a szülők az iskolai nyelvoktatásról

Nem meglepő eredménnyel zárult egy, a szülők körében végzett felmérés: a többség gyengének ítéli az iskolai nyelvoktatást.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/14/Lesujto_velemennyel_vannak_a_szulok_az_isko_KURHK3#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_14

 

Nyugdíj mellett vállalhatók óraadói állást?

A nők kedvezményes nyugdíjjogosultsága alapján 40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba vonulok 2017. december 20-án. Közalkalmazottként dolgoztam, általános iskolában tanítottam 40 évig. Augusztus 20-tól a munkavégzés alóli felmentési időmet töltöm. Kérdésem, hogy szeptembertől emellett vállalhatok-e óraadói állást 10 órában.

https://www.hrportal.hu/hr/nyugdij-mellett-vallalhatok-oraadoi-allast-20170811.html

 

Csúszós lejtő: eddig sem volt elég ápoló, de újabb zuhanás jöhet

Bár folyamatos a szakemberhiány az egészségügyben, megdöbbentő mértékben csökkentették több egészségügyi szakképesítés államilag finanszírozható keretszámát elsősorban Baranya megyében – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Ismeretes, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) évek óta előre meghatározza, mely szakképesítéseket támogathat az állam korlátlanul vagy korlátozottan, illetve azt, hogy melyek finanszírozásához nem járul hozzá egyáltalán. A gazdasági tárca ezt a döntést az aktuális tanévet megelőző esztendőben szokta meghozni, például a 2017–2018-as tanév számait egy 2016 októberében megjelent kormányrendelet szabályozta. Ám ezt idén júliusban módosították, ami miatt több megyében is változott, hogy a korlátozottan támogatott képzések keretében hány fő beiskolázása után jár költségvetési hozzájárulás.

https://mno.hu/belfold/csuszos-lejto-eddig-sem-volt-eleg-apolo-de-ujabb-zuhanas-johet-2412415

 

Szakmaválasztásra és -váltásra biztat az MKIK képzési vezetője

Fontos, hogy a fiatalok merjenek szakmát választani, ha kell, akkor pedig váltani – hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója.

http://gazdasagportal.hu/index.php/szakmavalasztasra-es-valtasra-biztat-az-mkik-kepzesi-vezetoje/

 

A kormány a tiszta, az alapítvány a ludas, szülők meg oldják meg?

Kizárták a sajtót a hódmezővásárhelyi Táltos Tehetséggondozó Iskola átmeneti bezárása miatt összehívott szülői értekezletről. Az intézménybe sajátos nevelési igényű gyermekek járnak, az épület olyan rossz állapotban van, hogy felújítása nem halogatható. A iskolát egy alapítvány tartja fenn, a tanárok többségét elbocsátották, a diákokat várhatóan más iskolákban helyezik el.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-kormany-a-tiszta-az-alapitvany-a-ludas-szulok-meg-oldjak-meg-1401395

 

Komoly veszélybe került a tehetséggondozó iskola jövője

Egy volt munkatárs levédette a roma gyerekek mentorálásának módszertanát, és ezért 145 milliót követel a Snétberger-központtól.

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20170814/snetberger-kozpont-vegrehajtas/

 

Kirúgott vezető hívta a végrehajtót a Snétberger-központra

Az intézményben úgy tudják, hogy a volt menedzser a saját szellemi termékeként regisztráltatta a roma gyerekek mentorálásának módszertanát, és összesen 145 milliós fizetési meghagyást küldött az iskolának.

http://index.hu/kultur/2017/08/14/egy_kirugott_vezeto_hivta_ra_a_vegrehajtot_a_snetberger-kozpontra/

 

Megvert a tanár egy gyereket, a gyereket rúgták ki

A veresegyházi Gyermekliget Általános Iskola vezetője a gyermekbántalmazás kivizsgálása helyett eltanácsolta a kisdiákot az iskolából.

http://www.origo.hu/itthon/20170814-megutottek-es-kirugtak-a-gyermeket-az-iskolabol.html

 

Eláruljuk, hogy hol szerezd be a sulikezdés legfontosabb kellékeit!

Napsütés, frissítő vízpart, izgalmas programok – még eszünkbe sem jut, hogy pár hét múlva újra elkezdődik az iskola, pedig érdemes már előre felkészülni az új tanévre! Gondoltál már arra, hogy hol szerezd be a csemetéidnek az évnyitó vagy az ősz legfontosabb kellékeit? Semmi gond, mi most eláruljuk!

http://cosmopolitan.hu/sztarhirek/2017/08/14/elaruljuk-hogy-hol-szerezd-be-a-sulikezdes-legfontosabb-kellekeit/

 

Sokszoros árat fizet az állam Csillebércért

A gyerektábor másfél milliárd forintért lesz az államé. A szerződést ősszel írhatják alá.
Huszonötszörös árat fizet az állam egy csillebérci vadászházért – írja a 24.hu. A portál úgy tudja, a költségvetésnek összesen közel másfél milliárd forintjába került, hogy a Margitsziget nagyságú gyerektábor már őszre teljesen az államé lehessen. A területet a bíróság korábban már visszaadta, a pénzt nem is ezért, hanem az azon végzett beruházásokért kérte az úttörőszövetséget képviselő Rácz Péter, a szervezet utolsó elnöke.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/sokszoros-arat-fizet-az-allam-csillebercert-1401326

 

Sokat lóg a neten a gyereked? – Így kerülheted el, hogy SMS-nyaka legyen

Egy ausztrál gerincgyógyász, bizonyos dr. James Carter állt elő először a roppant eredeti „text neck”, azaz magyarul „SMS-nyak” kifejezéssel, ami jellemzően a gépező iskolás gyerekeket sújtja, de persze a sokat tabletező, SMS-ező, gép előtt ülő felnőtteket is. A helytelen tartás miatt kialakult jellegzetesen deformált gerinc pedig egy csomó olyan problémát okoz: például gyakori fejfájás, krónikus fájdalom – amit senki nem kíván a gyerekének. Mit tehetsz ellene, és mit tesz érte a gyereked, hogy ez a tipikus mai kórság kialakuljon?

https://wmn.hu/wmn-life/47232-sokat-log-a-neten-a-gyereked---igy-kerulheted-el-hogy-sms-nyaka-legyen

 

Mi alapján válasszunk iskolatáskát? A szakértő segít!

Kinek legyen igaza? A szülőnek, aki a gyerek testfejlődését tartja szem előtt, amikor iskolatáskát választanak a csemetének, vagy a gyermeknek, aki szín, minta és forma alapján hozza meg a döntést. Az ortopéd szakorvos szerint az iskolatáska kialakítása és annak szimmetrikus viselése a legfontosabb, hiszen a gerinc megterhelése hosszabb távon jelentős mozgásszervi panaszokhoz vezethet.

http://www.blikk.hu/eletmod/tippek/mi-alapjan-valasszunk-iskolataskat-a-szakerto-segit/flsnrrv?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Megint kiosztotta a kormány Brüsszelt: Európai Bíróság elé kerül a CEU ügye

Előző válaszánál is keményebb hangnemben utasította vissza a kormány az Európai Bizottság CEU-törvénnyel kapcsolatos figyelmeztetését, így újabb, harmadik szakaszába léphet a testület által indított kötelezettségi eljárás, és az Európai Unió Bíróságára kerül az ügy – értesült a hvg.hu.

http://hvg.hu/itthon/20170814_Megint_lesoporte_a_kormany_az_EB_aggalyait_Europai_Birosag_ele_kerul_a_CEU_ugye?s=hk

 

Sztrájkhullám jöhet szeptemberben, egyre többen követelnek fizetésemelést

Sztrájkhullám jöhet szeptemberben. A közszolgálatban dolgozók után a kereskedelmi dolgozók és a vasutasok is bejelentették, beszüntetik a munkát, ha nem kapnak béremelést néhány héten belül. Szakértők szerint a munkaerőhiány egyre nyomasztóbb Magyarországon, így bizonyos ágazatokban elkerülhetetlen a fizetések emelése. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20170814-sztrajkhullam-johet-szeptemberben-egyre-tobben-kovetelnek-fizetesemelest/hirkereso

 

Augusztus 15.

 

Az új Nemzeti alaptantervvel terelnének a szakképzésbe?

– Megerősítené a kistelepüléseket, erősítené a gyermek-település kapcsolatot, helyben tartaná a szülői társadalmat – többek között ilyen és ehhez hasonló előnyei lennének a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetésének az új Nemzeti alaptanterv (NAT) lapunk birtokába került részletes, 70 oldalas koncepciója alapján. Úgy tudjuk, a dokumentumot a kormány augusztusban küldte szét társadalmi egyeztetésre.

https://mno.hu/belfold/az-uj-nemzeti-alaptantervvel-terelnenek-a-szakkepzesbe-2412676

 

Csúfos kudarc az új tantárgy bevezetése, még mindig nincsenek tananyagok

A szakgimnáziumokban bevezetett integrált természettudományi tárgynak idén sem lesz kidolgozott tanári segédanyaga, foglalkozásterve, tankönyvei.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/15/science_tantargy_szakgimnazium_13K6CG#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_15

 

Elképesztő adat: ötezer gyermek él Magyarországon lakcím nélkül

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt ígéri: törvénymódosítást kezdeményeznek azért, hogy a lakcímproblémák miatt egyetlen gyermek se essen el a neki járó támogatásoktól.

http://sztarklikk.hu/kozelet/elkepeszto-adat-otezer-gyermek-el-magyarorszagon-lakcim-nelkul/327617

 

Többen kapnak pótlékot

Pontosítják a minősítési eljárás szabályait, és bevezetik a fellebbezést. A jövő szeptembertől már nemcsak a hátrányos helyzetű régiók óvoda- és iskolapedagógusai kaphatnak pótlékot képességkibontatkoztató, integrációs felkészítést végző munkájuk után, hanem azok is, akik ezt a tevékenységüket munkaidejük legalább felében végzik.

http://magyarhirlap.hu/cikk/95436/Tobben_kapnak_potlekot

 

Kik kapnak ingyen tankönyvet, iskolakezdési támogatást és beiskolázási segélyt?

Kik kaphatnak ingyenes tankönyveket? Kiknek jár iskoláztatási támogatás és beiskolázási anyagi segítség? Utánajártunk, milyen támogatásokat lehet igénybe venni a tanév kezdete előtt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/15/ingyen_tankonyv_iskolakezdesi_tamogatas_JFS13M#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_15

 

Még egy iskolakezdési támogatás, amiről kevesen tudnak

Az önkormányzatok is segítik az erre rászoruló lakóikat az iskolakezdés idején.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/15/Meg_egy_iskolakezdesi_tamogatas_amirol_keve_6L9HSM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_15

 

Rászoruló iskolások javára indít országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet

Iskolakezdés együtt! címmel hatodszorra hirdet országos pénzadománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet ezer gyermek beiskolázásának támogatására.

http://magyaridok.hu/belfold/raszorulo-iskolasok-javara-indit-orszagos-akciot-az-okumenikus-segelyszervezet-2085493/

 

Jól tudja a kormány, hogy szegények a magyarok

Dübörög a sikerpropaganda, hogy mennyi támogatást ad az állam a családoknak, de az önfényezés tulajdonképpen annak beismerése, hogy sokaknak nem telik nyaralásra, új mosógépre, és az iskolakezdésre is csak nehezen.

https://videkicsajok.atlatszo.hu/jol-tudja-a-kormany-hogy-szegenyek-a-magyarok/

 

Évi hárommilliárd forintot különít el a kormány az ingyenes nyelvvizsgára

A következő három évben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a kormány a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának ingyenessé tételére.

http://kamaraonline.hu/cikk/evi-harommilliard-forintot-kulonit-el-a-kormany-az-ingyenes-nyelvvizsgara

 

Balog: Perelni fogjuk a Snétberger-iskolát veszélyeztető követelést

Több hónapos tanácstalankodás után jogi védelmet kaphat a felsőörsi Snétberger-tehetségközpont, amelynek működését április óta fenyegeti egy 145 millió forintos követelés.

http://24.hu/belfold/2017/08/15/balog-perelni-fogjuk-a-snetberger-iskolat-veszelyezteto-kovetelest/

 

Gyerekbántalmazás: vétett az igazgató

Súlyos visszásságot okozva, a hatáskörét túllépve gyakorolt nyomást egy szülőre az az iskolaigazgató, akinek az anyuka noha jelezte, hogy gyermekét bántalmazták a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskolában, ahelyett, hogy kivizsgálta volna a bejelentést, informálisan eltanácsolta a gyermeket az iskolából - állapította meg az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint az ombudsmani vizsgálat feltárta, az igazgató azért nem indított vizsgálatot, mert az anya a bántalmazásról nem nyújtott be külön beadványt, a panaszának csak a szülői értekezleten adott hangot.

http://nepszava.hu/cikk/1137610-gyerekbantalmazas-vetett-az-igazgato/

 

Szülői szemmel a nyári szünet végéről, avagy hurrá, kezdődik az iskola!

Az augusztust minden évben beárnyékolja a hamarosan kezdődő iskola. Mármint a gyermekek számára, mert a szülők örömmel jelölik a múló napokat. Valld be nyugodtan, hogy te is várod már az első tanítási napot!

http://www.life.hu/csalad/20170815-szuloi-szemmel-a-nyari-szunet-vegerol-avagy-hurra-kezdodik-az-iskola.html

 

A kameráknak harcol, valójában totális hátraarcban a kormány a CEU ügyében

Elképesztő kettős beszédet folytat a kormány a CEU ügyében: miközben Brüsszelnek hetente hangoztatja, hogy nem lép vissza a nemzetközi botrányokat kavart törvénymódosítástól, a háttérben információink szerint olyan megállapodásra készül New York állammal, amelyben kifejezetten előzékeny és engedékeny a korábban elüldözni kívánt egyetemmel.

http://hvg.hu/itthon/20170815_visszavonulot_fuj_a_kormanya_CEU_ugyeben

 

Augusztus 16.

 

A tanárok jövedelme nőtt a leginkább

A munkaerőhiánnyal sújtott ágazatokban az átlagosnál kisebb mértékben nőttek tavaly az átlagkeresetek – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss kimutatásából.

https://www.vg.hu/kozelet/tanarok-jovedelme-nott-leginkabb-2-577521/

 

Vége az egész napos iskolának? A hetedikes-nyolcadikosok megúszhatják a délutáni tanítást?

Érdemes lehet a délután négyig tartó tanítást évfolyamonként differenciáltan kezelni - többek között ezt tartalmazza az új Nemzeti alaptanterv (NAT) legfrissebb tervezete a Magyar Nemzet információi szerint.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/16/vege_az_egesz_napos_iskolanak_3X8CFT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_16

 

Rövidebb lehet a nyári iskolai szünet

A tanítási szünetek rendjét azért vizsgálnák felül, mert a hosszú nyári szünetben sok szülő nem tudja megoldani gyermeke felügyeletét.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/rovidebb-lehet-a-nyari-iskolai-szunet-1401496

 

Tényleg rövidebb lehet a nyári szünet: átalakítanák az iskolai vakációk rendszerét?

Érdemes lenne felülvizsgálni a tanítási szünetek elosztását, és abban a kérdésben is dönteni kell, hogy a nemzeti táboroztatási program része legyen-e a tanévnek - a Magyar Nemzet szerint többek között ez az áll az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/16/rovidebb_nyari_szunet_NAT_CQ1FFR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_16

 

Nyílt levelet írt a PDSZ az iskolaigazgatóknak

"...kérem Önt, hogy ne hagyja magát megtéveszteni, s most ne differenciáljon! Ez a néhány ezer forint mindenkinek jár!" - áll a PDSZ nyílt levelében, amit az intézményvezetőknek címeztek.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/16/Nyilt_levelet_irt_a_PDSZ_az_iskolaigazgatok_SNO01N#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_16

 

Kiderült mégis vannak éhező gyerekek Magyarországon

Harmadik hónapja osztanak élelmiszercsomagot a rászorulóknak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Püspökladányban.

http://sztarklikk.hu/kozelet/kiderult-megis-vannak-ehezo-gyerekek-magyarorszagon/327671/

 

Roma osztály miatt éleződik a konfliktus egy iskolában

Szinte kizárólag roma származású tanulókból álló ötödikes osztályt indítanak szeptembertől a turai Hevesy György Általános Iskolában. Az iskola vezetése szerint a gyengébb képességű tanulókat próbálják ezzel segíteni, míg az érintett szülők szerint szegregálják a roma diákokat. Most jogvédők próbálnak közvetíteni a felek között.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/roma-osztaly-miatt-elezodik-a-konfliktus-egy-iskolaban-1401536

 

A magyar családok felénél komoly gond az iskolakezdés

A Kutatópont 2000 fős, reprezentatív kutatása szerint a családok 5-10 százalékának jelent nagy erőfeszítést, hogy megteremtse a gyermek számára a beiskolázáshoz szükséges feltételeket. Ezek a családok van, hogy hitelt vesznek fel, vagy az ételen, rezsi befizetésen igyekeznek spórolni.

http://sztarklikk.hu/kozelet/a-magyar-csaladok-felenel-komoly-gond-az-iskolakezdes/327658/

 

Nyelvtanulással a boldogulásért

Felhívás a középfokú oktatásban részt vevő tanulók nyelvtudásának javításának, valamint a sikeres emelt szintű idegen nyelvi érettségire való felkészítés biztosításának megvalósítására.

http://www.csalad.hu/2017/08/16/nyelvtanulassal-a-boldogulasert

 

Néhány zseni nem menti meg a magyar informatikaoktatást

Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója nemrégiben aranyérmet szerzett az Iránban megrendezett nemzetközi informatikai diákolimpián. Az eredmény azért különösen figyelemreméltó, mert ugyanő már két aranyérmet szerzett az idei és a tavalyi matematikai diákolimpián is. A csapatvezető szerint ugyanakkor nem lehetünk teljes mértékben elégedettek. Dacára ugyanis néhány diák elismerést érdemlő teljesítményének, a számítástechnika és különösen a programozás jelenleg olyan alárendelt szerepet tölt be a Nemzeti alaptantervben, ami lehetetlenné teszi, hogy a diákok elsajátítsák a jövőben elengedhetetlenné váló algoritmusalapú gondolkodási készségeket.

https://szakszervezetek.hu/hirek/11299-nehany-zseni-nem-menti-meg-a-magyar-informatikaoktatast

 

Folytatódik a nyár legfurcsább iskolai ügye

Gyanús dolgok egy alapítványi iskola körül. Mi is írtunk arról nemrég, hogy a Táltos iskola hódmezővásárhelyi tagintézménye különös dolgot közölt a szülőkkel: mivel felújítják az iskola épületét, a következő tanévben nem tudják biztosítani az oktatást.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/16/Folytatodik_a_nyar_legfurcsabb_iskolai_ugye_R1W4V4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_16

 

Ennél jobb tanácsokat egy tanítónő sem tud adni a szülőknek - itt a lista

Finnországban már megkezdődött az új tanév, az ország legjobb tanítónőjének megválasztott Mervi Berg pedig tanácsokat adott a leendő elsősök szüleinek. Nem, senkitől nem kérte számon, miért nem tanította meg a gyermekét olvasni még az iskolakezdés előtt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/16/Finnorszag_tanitono_tanacsok_szuloknek_E45LIP#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_16

 

Hétfőtől lassul az ügyintézés a hivatalokban

Már elkészültek a plakátok, holnaptól pedig közzé is teszi a bérkövetelések megerősítését segítő kampányanyagokat a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) - értesült az mfor. Az érdekképviseletnél eltökéltek, hogy a jogosnak gondolt követeléseik kiharcolása érdekében jövő hétfőtől a munkavégzés szabályainak megfelelő módon fogják ellátni a dolgukat az államigazgatásban dolgozók. Ez pedig oda vezet, hogy lassabb lesz az ügymenet: az állampolgárok azt fogják tapasztalni, hogy a korábbinál hosszabb időt vehet majd igénybe az ügyek intézése az állam szerveinél.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/11293-hetfotol-lassul-az-ugyintezes-a-hivatalokban

 

Megállapodott a BME és az ELTE

Mégsem lesz káosz ősszel a Budapesti Műszaki Egyetemen az intézmény gazdaságtudományi karáról távozott negyven oktató hiánya miatt: az egyetem megállapodott az oktatókat átvevő ELTE-vel, hogy kölcsön-, illetve részmunkaidőben visszaveheti őket

http://nepszava.hu/cikk/1137845-megallapodott-a-bme-es-az-elte/

 

A hamis tanúzás vádja is szóba jöhet Czeglédy Csaba ügyében

Minden idők legnagyobb névváltoztatási hulláma indult el a Czeglédy Csabáék által működtetett iskolaszövetkezeteknél a 2010-es kormányváltást követően. Ezért is tarthatott hét évig a bűnszervezet felderítése.

http://magyarhirlap.hu/cikk/95526/A_hamis_tanuzas_vadja_is_szoba_johet_Czegledy_Csaba_ugyeben

 

A régióhoz képest is rosszul teljesít a magyar felsőoktatás

Megjelent a világ egyegyetemeit rangsoroló sanghaji lista (ARWU), az elmúlt évekhez hasonlóan nincs okunk örülni. A magyar egyetemek maradtak, ahol voltak, regionális versenytársaik pozíciója is csak alig változott, így maradtunk a posztszocialista térség másodvonalában – írja az Egyetemi polgár blog, az ELTE oktatója, Fábri György blogja.

http://168ora.hu/regiohoz-kepest-rosszul-teljesit-magyar-felsooktatas/

 

A posztszocialista országok másodvonalába csúszott vissza a magyar felsőoktatás

Hiába tűzte ki célul az oktatási kormányzat a magyar egyetemi oktatás színvonalának javítását és azt, hogy egy magyar egyetem végre beverekedje magát a világ élvonalába. Az ARWU ún. sanghaji rangsorában immár egy magyar egyetem sincs a világ ötszáz legjobb egyeteme között. A két legjobb magyar egyetem, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem már csak a legjobb hatszáz közé fér be, ami még a posztszocialista országok egyetemei között is a másodvonalnak felel meg.

https://444.hu/2017/08/16/a-posztszocialista-orszagok-masodvonalaba-csuszott-vissza-a-magyar-felsooktatas

 

A magyar felsőoktatás helyzetéről

Több lap is foglalkozott az ún. ARWU listával.  Ez a lista a világ felsőoktatási intézményeit rangsorolja és idén nem volt magyar egyetem az első ötszázban. Az alábbi táblázat az ARWU metodológiáját mutatja.  Látható, hogy itt  leginkább a csúcsteljesítményeket mérik.

http://orulunkvincent.blog.hu/2017/08/16/a_magyar_418

 

Augusztus 17.

 

Bérbomba

Szeptemberben differenciáltan osztják szét a tanároknak korábban beígért béremelés utolsó részletét. Vagyis: nem mindenki azt kapja, amire számított. Robban a bérbomba? A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné a Hír TV Egyenesen című adásának vendége volt. Nézze meg a videót!

http://hirtv.hu/egyenesen/berbomba-1401594

 

Közösen dönthetnek a pedagógus-érdekképviseletek

– Még augusztusban egyeztet a két legjelentősebb pedagógus-szakszervezet egymással arról, hogy a jövőben részt vegyenek-e a kormány köznevelés-stratégiai kerekasztalának a munkájában – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője arról beszélt: hamarosan megbeszélést tartanak erről a Pedagógusok Szakszervezetével. A PDSZ elnöke szerint érdemes lenne egységes döntést hozniuk a részvételről, vagyis vagy mindkét szakszervezetnek részt kellene vennie a munkában, vagy egyiknek sem.

https://mno.hu/belfold/kozosen-donthetnek-a-pedagogus-erdekkepviseletek-2413046?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Továbbra is mérlegelik a 9 osztályos iskola lehetőségét

A 9 osztályos iskola lehetőségének megvizsgálása és a nyári táboroztatási program a két legfontosabb eleme az új Nemzeti Alaptanterv koncepciójának – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

http://www.csalad.hu/2017/08/17/tovabbra-is-merlegelik-a-9-osztalyos-iskola-lehetoseget

 

Nagyon rövid, öthetes nyári szünet? Van, ahol csak ennyit kapnak a diákok

A nyári szünet a diákok kedvenc időszaka minden évben: még véget sem ér, de máris a következőt várják. Mindeközben az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében az áll, hogy érdemes lenne felülvizsgálni a tanítási szünetek elosztását. Utánajártunk, más országokban hány hetes a nyári szünet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/17/Vajon_mennyi_nyari_szunettel_gazdalkodhatna_5HMQAA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_17

 

Hazafias nevelés

Néhány nappal ezelőtt megint felmerült az ifjúság hazafias nevelésének a kérdése. Mivel ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelynek a Horthy-korszak első két évtizedében volt része benne, szükségesnek tartom felidézni akkori tapasztalataimat e téren. Az iskolában a napot imádsággal kezdtük: hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában, ámen. Utána következett: Csonka-Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország.

http://nepszava.hu/cikk/1137799-hazafias-neveles/

 

Új és szokatlan tantárgyak az iskolákban?

Vajon milyen tanórákkal gazdagodhatnak a diákok órarendjei, ha az iskolák beleveszik az elfogadott kerettantervi órákat az oktatni kívánt órák közé?

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/17/Uj_es_szokatlan_tantargyak_az_iskolakban_7E0H78#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_17

 

Orbán parancskövető sorkatonává akarja nevelni a lakosságot

Orbán Viktor militarizálja az oktatást, tudósít a Deutsche Welle a kötelező lőgyakorlatok és a katonai kiképzés iskolai bevezetéséről - számol be a Hír TV.

http://sztarklikk.hu/kozelet/orban-parancskoveto-sorkatonava-akarja-nevelni-a-lakossagot/327705/

 

Feszültségek lesznek az új tanévben

Az új tanév feszültséget hoz majd a tantestületek életébe - hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László a fokozódó pedagógushiány és a differenciált bérezés kérdését látja a legfőbb feszültségforrásnak - írja az inforadio.hu.

http://sztarklikk.hu/kozelet/feszultsegek-lesznek-az-uj-tanevben/327734/

 

Szlovák koalíciós válság: lemondott az oktatási miniszter

Lemondott posztjáról csütörtökön Peter Plavcan szlovák oktatásügyi miniszter, akinek távozását szerdán Robert Fico kormányfő kérte a tárcát felügyelő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökétől egy, az európai uniós pénzek elosztásával kapcsolatos botrány miatt.

https://mno.hu/kulfold/szlovak-koalicios-valsag-lemondott-az-oktatasi-miniszter-2412956?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Marosvásárhelyi iskolaügy: Elutasították a tanfelügyelőség érveit

A Maros megyei törvényszék szerdán első fokon érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőség határozatát, amely megtiltotta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumnak, hogy tagozatkezdő osztályokat indítson ősztől.

http://magyarhirlap.hu/cikk/95562/Marosvasarhelyi_iskolaugy_Elutasitottak_a_tanfelugyeloseg_erveit

 

Szülői tájékoztató a Táltosról

A 4 School Iskolafenntartó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2017. július 31. napján benyújtott kérelmében jelezte a Csongrád Megyei Kormányhivatal részére, hogy a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Középiskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Hódmezővásárhelyi Tagintézmény megszüntetéséről döntött, amely alapján a Csongrád Megyei Kormányhivatal a nyilvántartásából a tagintézményt 2017. augusztus 31. napjával törölte, és egyúttal kijelölte azokat a nevelési-oktatási intézményeket, amelyekben a gyermekek nevelése-oktatása 2017. szeptember 01. napjától biztosított.

http://promenad.hu/cikk/szuloi-tajekoztato-a-taltosrol-180586

 

Túlteljesítette a feladatot: több százezres kárt okozott a hódmezővásárhelyi iskolának

Vádat emeltek egy hódmezővásárhelyi férfival szemben, aki a polgármesteri hivatal előadójaként egy helyi iskolának közel 700 ezer forintos kárt okozott.

http://faktor.hu/faktor-vademeles-a-hodmezovasarhelyi-csuszdavar-elbontasa-miatt?source=hirkereso

 

Augusztus 18.

 

A pedagógusok bére az átlagbér-emelkedés kétszeresével nőtt

Már jól láthatóak a pedagógus-béremelés eredményei, hiszen míg az átlagbérek csaknem 20 százalékkal nőttek, addig az oktatásban dolgozók bére már 45-50 százalékkal emelkedett az elmúlt években - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva az MTI-nek csütörtökön adott interjújában.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-pedagogusok-bere-az-atlagber-emelkedes-ketszeresevel-nott

 

Csak nyerhet az a fiatal, aki hiányszakmát tanul

Sok fiatalnak van elképzelése arról, hogy akár csak hobbiszinten vagy másodállásban mit csinálna szívesen, ezeknek az álmoknak a megvalósításában is segíthet az OKJ-s képzés – mondta lapunknak Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója.

http://magyaridok.hu/belfold/csak-nyerhet-az-fiatal-aki-hianyszakmat-tanul-2095324/

 

Küszködnek a családok: nem mindegy, milyen ceruzát visz az iskolába a gyerek?

Olló, ragasztó és számolókorongok - ez csupán néhány termék a sok közül, amit egy elsős kisdiáknak be kell szereznie az iskolakezdésre. A tanévkezdés főleg a többgyermekes családoknak jelent nagy anyagi gondot. Bár előbb érkezik a családi pótlék, nem árt tartalékolni, hiszen bőven lesz még mire költeni szeptemberben is.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/kuszkodnek_a_csaladok_nem_mindegy_milyen_ceruzat_visz_az_iskolaba_a_gyerek.1058635.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Iskolakezdés együtt

Az első két napban 2,5 millió forint érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet meghirdetett országos pénzadománygyűjtésére. Hatodszorra hirdet országos kampányt a szervezet ezer gyermek beiskolázásának támogatására. A cél, hogy szeptember 1-jéig a rászorulókhoz juttassanak el fejenként 10 ezer forint értékű személyre szabott, minőségi tanszercsomagokat - mondta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

http://nepszava.hu/cikk/1137932-iskolakezdes-egyutt/

 

Titkolja a közhasznú kft., miért fizet havi 750 ezret a luxusvillát bérlő főtitkárnak

Üvegzsebet hirdet a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., mégis hallgat arról, pontosan milyen munkára fizet havi 750 ezer forintot volt vezetőjének. Az Erzsébet táborok fő szervezője, Hornyák Tibor bevallása szerint ugyanis részben ebből a pénzből állta a balatoni luxusvilla bérlését, amíg rászoruló gyerekeket táboroztatását szervezte.

http://hvg.hu/itthon/20170818_balatoni_luxusvilla_hornyak_tibor?s=hk

 

Fontosabb volt a kormánynak a vizes vb, mint a gyerekek úszástudása

Miközben a vizes vb utóreklámjára újabb százmilliók jutnak, az ötven ígért tanuszodából eddig kettőt adott át a kormány, Mezőkövesden és Csengeren. Az úszásoktatás terjesztéséért a vízimentők viszont tesznek.

http://nepszava.hu/cikk/1137945-fontosabb-volt-a-kormanynak-a-vizes-vb-mint-a-gyerekek-uszastudasa/

Megosztás: