Lapszemle augusztus 11. Iskolakezdés, támogatás, adózás

augusztus 11, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Iskolakezdési támogatás cafetérián kívül: mikor, kinek, hogyan adható? Hogyan kell adózni az iskolatámogatási kedvezmény után? Elviheti a családi kassza harmadát az iskolakezdés. Míg a családokat mostanság ez izgatja, a szakmát az, hogy: Sokkal jobb könyvből tanulhatnak Romániában a magyar gyerekek, mint idehaza.

                                                                                                 

 

Augusztus 3.

 

Megszólalt a szakértő: a hazafias testnevelés sokkal durvább, mint gondoltuk

Radó Péter oktatáspolitikai szakértővel beszélgetett a HVG csapata miután a tegnapi napon a HVG remek videója mutatta be milyen is lesz az Orbán-kormány legújabb őrültsége a hazafias tesióra. Megtudtuk azt is, hogy még az 50-es években, a kemény sztálinista kommunista diktatúra, a Rákosi rendszer sem engedte meg magának azt, hogy az ideológiai nevelést bevigye az iskola falai közé, azt az ifjúsági szervezetekre hagyták.

http://pestibulvar.hu/2017/08/03/hazafias-testnevele/

 

Bojár Gábor és Raskó György pénzzel is támogatja a Momentumot

A Heti Válasz megtalált két magyar nagyvállalkozót, akik anyagilag is támogatják a Momentum Mozgalmat. A Momentum Bodajkon nyári fesztivált rendezett.  A Fidelitas  rögtön számon is kérte, miből volt pénzük erre. A párt ezután közzétette, hogy a Nyitás Fesztivál nagyjából 23 millió forintba került, de ráfizetéses volt.

http://index.hu/belfold/2017/08/03/bojar_gabor_es_rasko_gyorgy_is_tamogatja_a_momentumot/

 

 

Augusztus 4.

 

Távozó BME-s oktatók: megszólalt az ELTE

Tényleg az ELTE-n folytatják a műszaki egyetemről távozó oktatók közül „sokan” – erősítette meg az elmúlt napokban szárnyra kapott sajtóhíreket az intézmény kancelláriája. Az ügy komoly hullámokat vert az utóbbi napokban, negyven dolgozó hagyja el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdaságtudományi Intézetének kedvéért. Megírtuk: ők egyenként nem, csoportosan viszont akár vállalják, hogy átmenetileg tovább tanítsanak a BME-n, hogy így biztosítva legyen az ottani képzések folytatása is. Egy ilyen megoldásra az ELTE is hajlana.

https://mno.hu/belfold/tavozo-bme-s-oktatok-megszolalt-az-elte-2411139

 

Az ELTE minőségi gazdaságtudományi képzést kíván nyújtani

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) minőségi gazdaságtudományi képzést kíván nyújtani hallgatóinak és ehhez az ország legkiválóbb oktatóit igyekszik összegyűjteni; a júniusban meghirdetett oktatói pályázatokra több intézményből számos jelentkezés érkezett - közölte az ELTE pénteken.

http://magyarhirlap.hu/cikk/94725/Az_ELTE__minosegi_gazdasagtudomanyi_kepzest_kivan_nyujtani

 

Tömeges felmondás a BME-n: reagált a dékán és a rektor

40 oktató mondott fel a BME gazdasági karán. Miután kiderült, hogy 40 oktató felmondott a BME gazdálkodástudományi karán, megkerestük az intézmény dékánját.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/8/4/Tomeges_felmondas_a_BMEn_reagalt_a_dekan_694Z63#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_4

 

A szórványterületeken élők oktatásának támogatására ír ki pályázatot az Emmi

A szórványterületeken élők oktatásának támogatására ír ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közreműködésével, 20,5 millió forint keretösszeggel – mondta el Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár az MTI-nek pénteken.

http://magyaridok.hu/belfold/szorvanyteruleteken-elok-oktatasanak-tamogatasara-ir-ki-palyazatot-az-emmi-2044810/

 

Augusztus 6.

 

Csak Brüsszelben bízhat a magyar felsőoktatás

Az űrlap teteje

Többéves cselekvési tervet készített az oktatási államtitkárság. A cél a stratégiai képzésterületek minőségi diákokkal való feltöltése. A siker kétséges.

http://hvg.hu/itthon/201731__felsooktatas__cselekvesi_terv__tananyagcsokkentes__utolso_esely

 

Augusztus 7.

 

A kormány legfőbb célja

A kormány legfőbb célja, hogy számára ideális embertípust neveljen – nyilatkozta az RTL Klub 2017 augusztus 7-ei esti híradójában Szüdi János, a PSZ jogtanácsosa.

Szüdi Jánost  azután kérdezte meg az RTL-Klub, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a Magyar Időknek augusztus 7-én adott interjújában azt kifejtette, a hazafias és honvédelmi nevelés átgondolása nem jelenti új tantárgy bevezetését, „tartalomról, életérzésről” van szó, ami már ma is megjelenik a történelemben, a földrajzban, de megjelenhet a zenében és a testnevelésórán is.

http://www.pedagogusok.hu/blog/korm%C3%A1ny-legf%C5%91bb-c%C3%A9lja

 

2019 szeptemberétől új Nemzeti alaptanterv érkezik

A pedagógusokat és a diákokat is érintő változásokat tervez a kormány.

http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/2019_szeptemberetol_uj_nemzeti_alaptanterv_erkezik/2528695/

 

Hazafias nevelés, hazafias életérzés

 Az ettől a kormánytól származó minden felvetés  gyanús. Ez is, hogy az iskolákban külön hazafias és/meg honvédelmi nevelést kell, hogy kapjanak a gyerekek. Valaki mondja már meg, hogy miért?

http://reflektor.blog.hu/2017/08/07/hazafias_neveles_hazafias_eleterzes

 

Drámai állapotok: Hazafias nevelés helyett úszni kénem megtanítani a gyerekeinket

Még mielőtt bárki félreértene, jelzem, hogy az alábbi sorok cseppnyi iróniát sem tartalmaznak. Ellenkezőleg: mérhetetlen undort és megvetést a kormány, s kiváltképp ama tárca iránt, amely oktatás és sport tekintetében “felelős”, helyesebben felelőtlen.

http://pestibulvar.hu/2017/08/07/dramai-allapotok-hazafias-neveles-helyett-uszni-kenem-megtanitani-a-gyerekeinket/

 

Nehéz körülmények közötti tanításért többen kapnak pótlékot

Minden demokratikus társadalom oktatási rendszerében elengedhetetlen, hogy a lakosság felelőssége megjelenjen, amikor az ország védelmi képességéről van szó – mondta a lapunknak adott interjúban Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a hazafias és honvédelmi nevelés tervezett átgondolása kapcsán. Beszélt arról is, hogy már érezteti a hatását a kötelező testnevelésórák számának növelése, hogy 2020-tól már nem a diplomához, hanem a felsőoktatásba való felvételihez kell majd egy középfokú nyelvvizsga, valamint arról is, hogy kibővítenék a nehéz körülmények között végzett munkáért járó, eddig kizárólag területi alapon biztosított pótlékot a pedagógusok körében. A genderfogalom kikerül a kerettantervekből.

http://magyaridok.hu/belfold/nehez-korulmenyek-kozotti-tanitasert-tobben-kapnak-potlekot-2044864/

 

A kormány átveri a családokat a szocialisták szerint

Az MSZP az állítja, hogy átverte a kormány a családokat, amikor dupla családi pótlékot ígért az iskolakezdésre. A szocialisták a pluszpénz kifizetését követelik. A családi pótlék utalási rendszerét az elmúlt években úgy alakították át, hogy az iskolakezdés és a karácsonyi időszak előtt hamarabb utalják a következő havi összeget.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-kormany-atveri-a-csaladokat-a-szocialistak-szerint-1400920

 

Nem dupla családi pótlék, csak egyszerre jön

Volt olyan szülő, aki az RTL híradó stábjától tudta meg, hogy szeptemberben nem kapnak családi pótlékot. Rétvári Bence államtitkár másfél hete jelentette be, hogy augusztusban kétszer utalja a juttatást az állam a családoknak, hogy így segítsék az iskolakezdést. Az MSZP szerint ez félreérthető, mert sokan azt hiszik, szeptemberben ugyanúgy megérkezik a családi pótlék. Pedig nem, mert a szeptemberi összeget fizetik ki augusztusban.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-dupla-csaladi-potlek-csak-egyszerre-jon

 

Vona finomított a szavazati jog megvonásával kapcsolatban

Árnyalta a Jobbik szóvivőjének ötletét a pártelnök az írni-olvasni nem tudók és a 8 általánossal nem rendelkezők szavazati jogának megvonásáról. Vona Gábor azt mondta, hogy azoktól vennék el a jogot, akik 1990 után születtek. Az Együtt gyűlöletkeltésről beszél, az LMP ifjúsági tagozata pedig már 16 éves korban szavazati jogot adna a fiatalok kezébe.

http://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/vona-finomitott-a-szavazati-jog-megvonasaval-kapcsolatban

 

Cigány pedagógusok készítenek fel a pótvizsgára

A kiskunhalasi cigány nemzetiségi önkormányzat idén már harmadik alkalommal szervezte meg a gyengébb tanulmányi eredményt nyújtó diákoknak a felkészülés lehetőségét, tavaly a gyerekek 99 százalékának sikerült a pótvizsga.

http://sztarklikk.hu/kozelet/cigany-pedagogusok-keszitenek-fel-a-potvizsgara/327302/

 

Már szállítják a tankönyveket Debrecenbe is, sokan kapják ingyen

Debrecen - A tankönyvek a hónap végéig mindenhová megérkeznek, szeptembertől több mint egymillió diák ingyen kapja azokat.

http://www.dehir.hu/debrecen/mar-szallitjak-a-tankonyveket-debrecenbe-is-sokan-kapjak-ingyen/2017/08/07/

 

Képviselő jelenti fel a Táltos iskolát

A képviselő szerint mindenkivel szemben becstelenül járt el a vezetés, az igazgató nem kommentálta a történteket.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/kepviselo_jelenti_fel_a_taltos_iskolat/2528760/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Választójogot adna az LMP a 18 év alattiaknak

Az LMP az önkormányzati és az európai parlamenti választáson engedné szavazni a 18 év alattiakat. A korhatár leszállítását az állampolgári ismeretek terjesztése kísérné. Nem szűkíteni, hanem bővíteni kell a választásra jogosultak körét – írta hétfői közleményében az LMP.

http://pestisracok.hu/valasztojogot-adna-az-lmp-18-ev-alattiaknak/

 

Óvodát és iskolát vett magának a Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye tulajdonába került a régóta egyházi fenntartású Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és a Szent Bernadett óvoda épülete Komlón. A püspökség hamarosan mintegy kétmilliárd forintos beruházás keretében teljesen felújítja az ingatlanokat.

http://sztarklikk.hu/kozelet/ovodat-es-iskolat-vett-maganak-a-pecsi-egyhazmegye/327326/

 

Magyarország költi a legtöbbet szabadidőre és kultúrára az EU-ban

Budapest – A tagállamok GDP-arányos listáját Magyarország vezeti 2,1 százalékkal, az uniós átlag nem több egy százaléknál – közölte az Eurostat.

http://www.dehir.hu/gazdasag/magyarorszag-kolti-a-legtobbet-szabadidore-es-kulturara-az-eu-ban/2017/08/07/

 

Augusztus 8.

 

Alig van hatalmuk, de az a biztos, ha fideszesek az iskolaigazgatók

Amíg az önkormányzatok nevezték ki az iskolaigazgatókat, legalább félhettek tőle, hogy ha rosszul választanak, a lakosok megbosszulják a rossz döntésüket, és leválthatják őket.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/alig_van_hatalmuk_de_az_a_biztos_ha_fideszesek_az

 

Lesz vagy nem lesz hazafias nevelés az iskolákban?

Egyelőre nem lehet tudni, hogy bevezetik-e a hazafias nevelést az iskolákban. A közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint ez a képzés legkorábban két év múlva indulhatna. Az ellenzéki pártok szerint ugyan fontos, hogy mindenki szeresse a hazáját, de ennek elmélyítésére - szerintük - nem a tornaórák a legalkalmasabbak.

http://www.atv.hu/belfold/20170807-elbukhat-a-hazafias-neveles/hirkereso

 

Hamarosan pecsét kerülhet a CEU-megállapodásra

Az űrlap teteje

 Nem kergeti tovább a külügyminisztérium az amerikai szövetségi kormányt a CEU-ról szóló megállapodással, hanem beéri a New York állammal kötendő egyezséggel, amelyet hamarosan alá is írnak - értesült a hvg.hu. A megállapodással az egyetem ugyanakkor csak az egyik, működését ellehetetlenítő feltételt pipálhatja ki: a lex CEU értelmében még New York-i kampuszt is kell létesítenie.

http://hvg.hu/itthon/20170808_ceu_megallapodas_magyar_kormany_new_york_allam

 

A diákmunka tanítja meg a fiatalokat a pénzzel bánni

Hostess, turisztikai referens és animátor - a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői által megkérdezett legtöbb fiatal ezekben a pozíciókban dolgozik a szünidőben. Az iskolaszövetkezetekbe idén kétszer annyi 18 év alatti jelentkezett, mint tavaly ilyenkor. Jelenleg 800-1000 forintot keresnek óránként, és mindannyian úgy látják, hogy könnyebb lett diákként elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

https://www.hrportal.hu/hr/a-diakmunka-tanitja-meg-a-fiatalokat-a-penzzel-banni-20170808.html

 

Igen, lehet szeretni az iskolát!

'Utálom az iskolát. Nem megyek vissza!' Nincs is olyan gyerek, aki ne érzett volna legalább egyszer hasonlót. Általában ez az állapot nem tart túl sokáig. De mi van akkor, ha sokszor gondolkodik így?

http://www.anna.hu/baba-mama/igen-lehet-szeretni-az-iskolat-10618.html

 

Az iskolai menzák hét százaléka nem felelt meg a követelményeknek

Megnyugtató eredményekkel zárult a közétkeztetésben és az ételek házhoz szállításában érdekelt főzőkonyhák vizsgálata – írta keddi számában a Magyar Idők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) hivatkozva.

http://24.hu/belfold/2017/08/08/az-iskolai-menzak-het-szazaleka-nem-felelt-meg-a-kovetelmenyeknek/

 

Elhízottság statisztika

Frissített elhízottsági statisztikák: bejelöltem a visegrádi országokat. Az elemzés általánosságban megemlíti, hogy az elhízottság jelensége fordítottan arányos az iskolai végzettség szintjével („obesity has been rising more rapidly in less-educated men and in average-educated women, in most countries”), tehát legalább annyira oktatási, mint egészségügyi probléma. Meg persze jó adag kulturális tradíció is van benne, már az ókorban is voltak híresen elhízott népek, pl. Rómában az etruszkokat „obesus etruscus”-ként emlegették. (De akkor valószínűleg az etruszk arisztokráciára lehetett jellemző.)

http://alapblog.hu/elhizottsag-statisztika/

 

Augusztus 9.

 

Orbán engedelmes alattvalókat akar nevelni

Fegyverbe, ifjúság! Így vezeti fel a német közszolgálati tévé az ARD híradója, hogy Magyarországon a katonai nevelést is beleveszik az oktatási programba. Csak éppen szépen becsomagolják, hogy miről is van szó.
http://sztarklikk.hu/kozelet/orban-engedelmes-alattvalokat-akar-nevelni/327390/

 

Digitális Pedagógus Díj: Fókuszban az együttműködés és az értékelés

Pedagógusok, tanári csoportok, szakmai munkaközösségek, illetve pedagógusképzésben részt vevő hallgatók újszerű és kreatív módszertani ötleteit várják a Tempus Közalapítvány Digitális Módszertárába. A leginnovatívabb ötletek feltöltői díjazásban is részesülnek.A Digitális Módszertár egy online ötletgyűjtemény, ahol a pedagógusok tanóráik színesítéséhez és az IKT-eszközök kreatív felhasználásához nyerhetnek inspirációt, illetve konkrét módszereket adaptálhatnak a mindennapi tevékenységeikhez.

http://www.csalad.hu/2017/08/09/digitalis-pedagogus-dij-fokuszban-az-egyuttmukodes-es-az-ertekeles

 

Sokkal jobb könyvből tanulhatnak a magyar gyerekek Romániában, mint idehaza

Bárki által szabadon letölthető a netről a romániai magyar általános iskolásoknak készített ötödik osztályos magyar nyelv és irodalom tankönyv. Két magyartanár szerint sokkal jobb és korszerűbb, mint amiből idehaza tanítanak.

https://mno.hu/hatarontul/sokkal-jobb-konyvbol-tanulhatnak-a-magyar-gyerekek-romaniaban-mint-idehaza-2411615

 

110 ezer naponta: luxusvillából jár dolgozni a gyerektáborok főnöke

A rászoruló gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára a Balaton-part egyik legdrágább szállásáról jár be nap mint nap a zánkai irodájába.

http://24.hu/kozelet/2017/08/09/110-ezer-naponta-luxusvillabol-jar-dolgozni-a-gyerektaborok-fonoke/

 

Riadó! Bezárhat a Snétberger-tehetségközpont

Végrehajtás veszélyezteti a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban zajló munkát: elvihetik a hangszereket, de a tehetséges hátrányos helyzetű gyerekek feje fölül akár a tetőt is. A kialakult helyzetről a névadó művészeti vezetőt, Snétberger Ferencet kérdeztük.

http://valasz.hu/kultura/riado-bezarhat-a-snetberger-tehetsegkozpont-125000

 

Kamu tanítónénik mellett igaziak is dolgoznak a Tescóban

A hiper- és szupermarketek augusztusban elkezdik tolni az iskolakezdési akcióikat, ezért kaptunk sajtóközleményt a Tesco PR-cégétől. Ha lenne digitális szemétkuka, az ilyen levelek mind ott végeznék, ebben azonban volt egy érdekes mondat, amire visszakérdeztem, méghozzá ez: „A tavalyi évhez hasonlóan a legnagyobb Tescókban idén is tanító nénik adnak tanácsot a szülőknek és gyermekeiknek a taneszközök kiválasztásához.”

https://444.hu/2017/08/08/kamu-tanitonenik-mellett-igaziak-is-dolgoznak-a-tescoban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=kamu-tanitonenik-mellett-igaziak-is-dolgoznak-a-tescoban

 

Iskolakezdési támogatás cafetérián kívül: mikor, kinek, hogyan adható?

Bár még tart a nyári vakáció, a tanulók szüleinek már nyakában a gond, hogyan teremtsék elő az új tanév kezdetével felmerülő kiadások fedezetét. Sok munkáltató kész a rászorult dolgozók megsegítésére, ám nem mindegy, hogy milyen adózási következményekkel kell számolnia.

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Iskolakezdesi_tamogatas_cafeterian_kivul_is_RJUR8T#rss

 

Bombakészítőset játszottak fiatalok Nógrádban

Beismerő vallomást tettek a bombagyártó nógrádi kamaszok. A fiatalokat azzal gyanúsítják, hogy otthonukban robbanószereket készítettek, és ezeket a falu határában ki is próbálták. A helyiek szerint a nagykorú fiú jó tanuló volt, de rossz társaságba keveredett, amikor Budapestre járt iskolába.

http://hirtv.hu/ahirtvkekhirei/bombakeszitoset-jatszottak-fiatalok-nogradban-1401009

 

Nem történt bűncselekmény az Alföldi utcai gyermekotthonban

A rendőrség is arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény, a dolgozók nem követtek el szexuális bántalmazást az Alföldi utcai gyermekotthonban – írta szerdai számában a Magyar Hírlap a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságra hivatkozva.

http://www.hirado.hu/2017/08/09/nem-tortent-buncselekmeny-az-alfoldi-utcai-gyermekotthonban/?source=hirkereso

 

Hazaengedték a kanyarós megbetegedés gyanújával kezelt gyerekeket

Elhagyhatta a nyíregyházi kórházat az az öt gyermek, akiket szüleik kanyarós megbetegedés tüneteivel vittek a gyógyintézménybe még július végén - tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kedden az MTI-t.

http://www.hirado.hu/2017/08/08/hazaengedtek-a-kanyaros-megbetegedes-gyanujaval-kezelt-gyerekeket/?source=hirkereso

 

Jöhet a 9 órás iskolakezdés: 12 ezer szülő már döntött

Bármennyire is fájó belegondolni, néhány hét múlva véget ér a nyári szünet, és a szülőknek ismét minden reggel csatát kell vívniuk fáradt, durcás gyermekükkel, hogy időben beérjen az iskolába. Persze ez nem minden családban működik így, mert bizony kipihenten csicsergő tanulót is lehet látni a reggeli órákban. De kipihent tinédzsert legfeljebb nagyon elvétve. Utánajártunk, miért is van annyi fáradt gyerek és fiatal, és szakembert kérdeztünk arról, jó lenne a 9 órás iskolakezdés, vagy sem.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/johet_a_9_oras_iskolakezdes_12_ezer_szulo_mar_dontott.1058379.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Tanulni akarunk

A Független Diákparlament harmadik éve gyűjti diákok ezreinek a véleményét, amelyekből évente egy-egy komplex javaslatcsomag áll össze, s amelyet az oktatásért felelős államtitkárságnak juttatunk el. Nemrég tettük közzé az idei javaslatcsomagunkat, a közel száz pontból egyet emelnék ki, amely személyes szívügyem is: állítsák vissza a felsőoktatási szakok 2012 előtti finanszírozását!

http://nepszava.hu/cikk/1137055-tanulni-akarunk/

 

A munkáltatók harmada nem tartotta be a hőségre előírt szabályokat

A hőség idején előírt munkavédelmi szabályok betartása érdekében végzett ellenőrzéseknél a vizsgált 304 munkáltató közül 99-nél, az ellenőrzött 6869 munkavállaló foglalkoztatását tekintve 1141-nél találtak szabálytalanságokat

– olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján kedden közzétett jelentésében.

http://24.hu/belfold/2017/08/08/a-munkaltatok-harmada-nem-tartotta-be-a-hosegre-eloirt-szabalyokat/

 

A szakképzési centrumok várják a fiatalok jelentkezését

A mintegy 33 ezer érintettet az Oktatási Hivatal levélben értesíti a szakképzésben rejlő lehetőségekről. Azoknak a fiataloknak a jelentkezését várják, akiknek idén nem sikerült a felsőoktatásba bekerülni – mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. 

https://www.beol.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/szakkepzesi-centrumok-varjak-fiatalok-jelentkezeset-979159/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Augusztus 10.

 

Alig, hogy a régi bezárt, új iskola indul Csobánkán

 Kétes vállalkozás iskolát nyitni egy olyan faluban, ahol egy évvel ezelőtt azért zárt be a régebbi intézmény, mert a szabad iskolaválasztás miatt szép lassan elszivárogtak a jobb anyagi és szociális hátterű családok gyerekei. A maradó hátrányos helyzetű gyerekek pedig egy forráshiányos, fásult tanárokkal vegetáló falusi iskolában találták magukat.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/alig_hogy_a_regi_bezart_uj_iskola_indul_csobankan

 

Stadionországban egyre több gyereknek elérhetetlen álom a Balaton is

A posztot 14 ezren osztották meg eddig és 230 privát üzenetet kapott. Bár kifejezetten tolnaiak jelentkezését várta, az ország több pontjából érkeznek hozzá percenként a jelentkezések - ennyire elkeseredettek a családok.

http://sztarklikk.hu/kozelet/stadionorszagban-egyre-tobb-gyereknek-elerhetetlen-alom-a-balaton-is/327438/

 

Sokkal jobb könyvből tanulhatnak Romániában a magyar gyerekek, mint idehaza

Bárki által szabadon letölthető a netről a romániai magyar általános iskolásoknak készített ötödik osztályos magyar nyelv és irodalom tankönyv. Két magyartanár szerint sokkal jobb és korszerűbb, mint amiből idehaza tanítanak.

http://sztarklikk.hu/kozelet/sokkal-jobb-konyvbol-tanulhatnak-romaniaban-a-magyar-gyerekek-mint-idehaza/327469/

 

Gyomorforgató luxus kontra szegény gyerekek

Képzeljük csak el, hogy van az ember, akinek az a feladata, hogy szegény gyerekeket üdültessen. Meg is teszi. Például Zánkán. És ezzel annyira nagyon jól keres, hogy bérel magának napi 110 ezer forintért (igen: napi) egy házat. Azután, amikor ezt megírja az újság, akkor gyorsan kiköltözik a villából...

http://sztarklikk.hu/kozelet/gyomorforgato-luxus-kontra-szegeny-gyerekek/327437/

 

Cseri Péter: Egyenlő ikszek

Béla egy borsodi kis faluban él a cigánysoron. Húszéves, nincs szakmája. Kétszer bukott általánosban, nem is fejezte be, pedig gyerekként még azt tervezte, hogy asztalosnak tanul majd Miskolcon. Tizenöt évesen lett szerelmes, akkor épp a hetediket járta. Jött a gyerek, azóta még kettő. Most nyolcan laknak egy fedél alatt, közülük csak Béla dolgozik, közmunkásként. A polgármester szereti, mert ügyes és szorgalmas, ami feladatot reggel kiadnak neki, azt délutánra el is végzi. Otthon folyton megy a tévé, de Béla soha nem nézi. Az okostelefonján internetezik, főleg a Facebookon lóg, hírportálokat nem olvas. A falujába is jutott Soros-ellenes plakát, de észre sem vette. Jövőre szavazhat először, fog is, mert a polgármester már szólt, hogy aki közmunkás akar maradni, annak el kell mennie. Béla emlékszik, hogy három éve a polgármester emberei csomagot osztottak a választások előtt a romáknak. A fideszes jelölt ajándéka a liszt, a tészta meg a krumpli, mondták.

http://168ora.hu/cseri-peter-egyenlo-ikszek/

 

Hogyan kell adózni az iskolatámogatási kedvezmény után?

Még tart a vakáció, de már ideje beszerezni a tanszereket, ami komoly terhet ró a családokra. A munkaadók szívesen adnak dolgozóiknak iskolakezdést segítő támogatásokat, de nem mindegy hogyan kell adózniuk utána - írja az adózóna.

https://www.hrportal.hu/hr/hogyan-kell-adozni-az-iskolatamogatasi-kedvezmeny-utan-20170809.html

 

Százmilliókkal tartozhat a tanároknak az egyik egyházmegye

11 éve nem fizeti a Szeged-Csanádi Egyházmegye a tanároknak járó pótlékot, százmilliókra rúghat az összeg.

http://propeller.hu/itthon/3299097-szazmilliokkal-tartozhat-tanaroknak-egyik-egyhazmegye?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Czeglédyék pilótajátéka az IdeHaza iskolaszövetkezetnél omlott össze

Lényegében pilótajáték volt a Humán Operátor Zrt. diákmunka-szervezése, a fiktív iskolaszövetkezetek mind bedőltek, tönkrementek. Az adócsalással gyanúsított szocialista politikus és társai játéka a diákok mellett a költségvetésnek is milliárdos károkat okozott.

http://magyarhirlap.hu/cikk/95101/Czegledyek_pilotajateka_az_IdeHaza_iskolaszovetkezetnel_omlott_ossze

 

Fejlesztések, felújítások, bővítések

A Németh László Általános Gimnázium, Általanálos Iskola Hódmezővásárhely egyik legsikeresebb iskolája. Indulásakor négyszáz tanulója volt, most szeptemberben pedig már 1020-an kezdik meg a tanévet az intézményben. Ezért is érthető, hogy a folyamatos kihívások rendszeres fejlesztéseket tesznek szükségessé.

http://promenad.hu/cikk/fejlesztesek-felujitasok-bovitesek-180382

 

Szeptemberben újra erdészeti és faipari gépkiállítás Sopronban

Csúsztál már erdészeti drótkötélpályán? Láttál már óriási fakitermelő gépeket? Tudod, hogy mitől más egy mezőgazdasági és egy erdészeti traktor? Láttál már veterán motorfűrészeket, amelyekkel évtizedekkel ezelőtt dolgoztak a favágók? Szeretnéd megkóstolni az erdő ízletes kincseit vagy utánozni a bőgő szarvasokat? Találkoznál a legjobb magyar sportfavágókkal? Ha igen, akkor látogass el a hazai erdészet és faipar fellegvárába, Sopronba, ahol az ország legnagyobb szakmai vására és rendezvénysorozata rád is vár!

http://www.agroforum.hu/hirek/szeptemberben-ujra-erdeszeti-es-faipari-gepkiallitas-sopronban

 

Több helyen is kísérleteznek a négynapos munkahéttel

Franciaországban az iskolák ötödében szeptemberben ismét négynaposak lesznek a munkahetek. Ennek az lesz a nagy hátránya, hogy rövidül a nyári szünet diáknak és tanárnak is. Ezért már javában zajlik az adok-kapok a csökkenő népszerűségű új francia államfő, Emmanuel Macron és az ellenzéke között. A jobboldaliak részletes jelentést is készítettek az előbb bevezetett, aztán visszavont, most pedig újra életbe lépő kezdeményezés következményeiről.

https://mno.hu/kulfold/tobb-helyen-is-kiserleteznek-a-negynapos-munkahettel-2411360

 

Augusztus 11.

 

Elviheti a családi kassza harmadát az iskolakezdés

A családok havi kiadásának közel harmadát is elviheti az iskolakezdés. Hasznos, hogy a diákok kilenctizede ingyen kapja a tankönyveket, de az egyéb tanszereket meg kell venni, amire 10-15 ezer forint is elmehet.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elviheti_a_csaladi_kassza_harmadat_az_iskolakezdes.645312.html

 

Havi 1,85 milliót keres a rászoruló gyerekek üdültetéséért felelős alapítvány főnöke

Szerinte ebből futotta a napi 110 ezer forintért bérelt villára is.

http://gepnarancs.hu/2017/08/havi-185-milliot-keres-a-raszorulo-gyerekek-udulteteseert-felelos-alapitvany-fonoke/

 

 Fesztiválszezon vs a gyerek füle

Javában dübörög a nyári fesztiválszezon, a jobbnál jobb zenei és kulturális kínálat pedig a kisgyermekes családok kedvét is meghozza a jól megérdemelt kikapcsolódáshoz. A felhőtlen szórakozás közben azonban érdemes odafigyelni a fiatalok és a kisgyermekek különösen érzékeny hallásának védelmére is, hiszen a szélsőségesen magas zaj maradandó halláskárosodást is okozhat.

http://www.anna.hu/baba-mama/fesztivalszezon-vs-a-gyerek-fule-10630.html

 

Kedves szülők, nem hívhatjátok a gyereketek Zionnak, sem Bogicának!

Júliusi döntései során a Magyar Tudományos Akadémia néhány keresztnevet nem talált támogatásra méltónak. Ezek között van olyan elutasított utónévötlet, amelyet teljesen megértünk, egyes nevek esetében viszont nem teljesen világos, hogy mi lehetett a probléma.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170811/nevvalasztas-keresztnevek-mta-gyerek/

 

Plüss, vízipisztoly: 40 ezer hamis gyerekjátékot foglaltak le Kelebián

Negyvenezer hamis gyermekjátékot találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Kelebián egy konténer-szerelvényben - tájékoztatta a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

http://www.atv.hu/belfold/20170811-pluss-vizipisztoly-40-ezer-hamis-gyermekjatekot-foglaltak-le-kelebian/hirkereso

Megosztás: