Lapszemle 2018. március 29. Röviden

március 29, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.8 (5 szavazat)

Ezen a héten a négy napos munkaszünet miatt ismét előbb jelenik meg heti lapszemlénk. Olvashatnak önfeláldozó pedagógusról és gyerek-Suzukiról is. Jó olvasást, és mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

                                                                                                      

 

Lapszemle 2018. március 29.

 

Kedves Olvasóink! Az újabb négy napos munkaszüneti nap miatt ismét előbb jelenik meg a heti lapszemle. Jó olvasást, és mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

 

 

Március 24.

 

Sokba kerül a honvédelmi intézkedési terv készítése

Tűz- és munkavédelemmel foglalkozó cégek hetek óta árajánlatokkal bombázzák az óvodákat és az iskolákat: a megadott adatok alapján bármilyen intézménynek elkészítik a honvédelmi intézkedési tervet, amire a kormány szerint a terrorveszély miatt van szükség az iskolákban és az óvodákban. Ha az intézménynél senki nem akad, aki vállalni tudná az újabb adminisztrációs terhet, akkor mindez nem kevés pénzbe kerülhet.

https://mno.hu/belfold/sokba-kerul-a-honvedelmi-intezkedesi-terv-keszitese-2455672

 

Kihullik, aki nem tanul

Ijesztően sok gyereket fenyeget a lemorzsolódás veszélye az iskolákban. Az Oktatási Hivatal kutatása szerint 82 ezer diák lehet érintett, ez az összes tanuló 11 százaléka.

https://www.szabadfold.hu/csalad/kihullik_aki_nem_tanul

 

Egy Karácsony-kormány leállítaná és felülvizsgálná az uniós kifizetéseket, amelyeket az Orbán-kormány már eldöntött

„Mi nem kastélyfelújításokra, hanem az emberi tőkébe való beruházásra szeretnénk fordítani a pénzt” – mondta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, aki szerint egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, infrastruktúrafejlesztésre költenének.

http://168ora.hu/itthon/egy-karacsony-kormany-leallitana-es-felulvizsgalna-az-unios-kifizeteseket-amelyeket-az-orban-kormany-mar-eldontott-147251

 

Vona: A kormány nyolc év kormányzás után csak annyit tud mondani, hogy Soros

Felháborító, hogy a kormány nyolc év kormányzás után csak annyit tud mondani, hogy Soros György, és nem beszél arról, mi lett az egészségüggyel, az elvándorlással, az utak állapotával, a bérek helyzetével, az oktatással, az északkelet-magyarországi régióval - mondta a Jobbik elnöke szombaton Ózdon, a városi piac területén tartott fórumon.

http://www.atv.hu/belfold/20180324-vona-a-kormany-nyolc-ev-kormanyzas-utan-csak-annyit-tud-mondani-hogy-soros/hirkereso

 

Kárpátalján a magyar iskolaépítés a legjobb válasz

A magyar iskolaépítés a legjobb válasz Kárpátalján a kisebbségek anyanyelvi oktatási jogait szűkítő ukrán tanügyi törvényre – jelentette ki Grezsa István kormánybiztos pénteken Munkácson, amikor ünnepélyesen átadta a Szent István Római Katolikus Líceum magyar állami támogatással létesült új szakkollégiumi épületét.

https://gondola.hu/hirek/220811-Karpataljan_a_magyar_iskolaepites_a_legjobb_valasz.html

 

 

Március 25.

 

A legsérülékenyebb gyerekek maradtak ki az oktatási innovációból

Március 12-én megjelent, a magyar oktatás innovációs lehetőségeiről szóló cikkünkben megszólaltattuk Halász Gábor oktatáskutatót, az ELTE Pedagógai és Pszichológiai Karának professzorát, aki a következőt mondta az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményekről (EGyMI-kről):

https://qubit.hu/2018/03/25/a-legserulekenyebb-gyerekek-maradtak-ki-az-oktatasi-innovaciobol

 

Egyre több szülő menekíti gyerekeit az iskolákból, bírságot kapott több tüntető: a hét hírei

Bírságot kapott több diáktüntető, egyre több szülő menekítené gyerekeit az állami iskolákból, sokak szerint kezelhetetlenek a diákok - ezek voltak a hét oktatási hírei.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/3/25/a_het_hirei_birsag_diaktuntetes_SOTE_oszton_NCSLEL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_25

 

 

Március 26.

 

Daróczi Gábor: Ennyire igazságtalan rendszert még papíron sem láttam

Van szakmai minimumprogram, amely az ellenzék esetleges győzelme esetén az oktatási rendszer átalakításának alapja lehet – nyilatkozza lapunknak Daróczi Gábor oktatási szakértő, a Romaversitas Alapítvány korábbi igazgatója, aki elfogadta az MSZP–Párbeszéd listavezetőjének, Karácsony Gergelynek a felkérését arra, hogy árnyékkormányában oktatásiminiszter-jelölt legyen. Daróczi Gábor mindenekfelettinek tartja a kormányváltás szükségességét, de kételyeinek is hangot ad annak kapcsán, hogy ez a Jobbikkal együttműködve is lehetséges-e.

http://168ora.hu/itthon/daroczi-gabor-ennyire-igazsagtalan-rendszert-meg-papiron-sem-lattam-147294

 

A szakképzés hatékonyságát segítő program indul Veszprém megyében

A képzés hatékonyságát növelő programra nyert támogatást a Veszprémi Szakképzési Centrum. Az uniós támogatásból Veszprém megye nyolc oktatási intézménye részesül, a program 2020 nyarára valósul meg - közölte a projekt hétfői nyitórendezvényén a Veszprémi Szakképzési Centrum projektmenedzsere.

https://magyaridok.hu/belfold/a-szakkepzes-hatekonysagat-segito-program-indul-veszprem-megyeben-2934895/

 

Netezni tudunk, de jobb oktatás kellene még a kitöréshez

Európa új tigrisei címem készített jelentést a Paypal és a Deloitte a közép-kelet-európai régióról. Megnéztük mit írnak Magyarországról!

https://fintechradar.hu/startup/0326/netezni-tudunk-de-jobb-oktatas-kellene-meg-kitoreshez/

 

Kisdiákjáért tanulta meg a Braille-írást a gerendási tanító néni

 Zsóriné Hocz Anikó­ több évtizede a geren­dási általános iskolában ­neveli, oktatja a kisiskolásokat. Három évvel ezelőtt, néhány hónap alatt sajátította el a Braille-ábécét. Mindezt pedig azért, hogy egy születésétől fogva vak kisdiákját fel tudja vértezni a mindennapi életben nélkülözhetetlen írással, olvasással.

https://www.beol.hu/helyi-ertek/a-het-embere/megtanulta-braille-irast-gerendasi-tanito-neni-1229911/

 

Független Diákparlament: "az nem párbeszéd, hogy keresünk saját biodíszleteket"

Olyan országot és oktatási rendszert szeretnének, ahol a miniszterelnök sem csak a kampányidőszakban foglalkozik a fiatalokkal, és nem csak válogatott társasággal találkozik - közölte a Független Diákparlament.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/26/Fuggetlen_Diakparlament_velemenye_KX7CYE#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_26

 

Ne magolni tanítsatok, hanem gondolkodni!

Ezzel festették tele a diákok a szombathelyi oktatási intézmények előtti járdákat.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/ne_magolni_tantitsatok_hanem_gondolkodni

 

Március 27.

 

„Nagyon nagy az ár, amit a társadalom fizet”

Egy kezdetleges, konzervatív, jóléti rezsim kialakulásának vagyunk tanúi, amelynek alapvetése az egyenlőtlenségek elfogadása. A társadalmat rossz állapotában „fagyasztotta be” az Orbán-kormány, és túl nagy volt az ár, amit az emberek többsége fizetett ezért. Az oktatási rendszerben most sem zárkóznak fel a szegények, de arra a problémahalmazra, ami most jön, senki sem készült fel. Az Orbán-kormány társadalompolitikájának hatásáról beszélgetett a HVG munkatársa Kovách Imre és Czibere Ibolya szociológusokkal.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/13761-nagyon-nagy-az-ar-amit-a-tarsadalom-fizet

 

Az OSZSZ egyeztetést kezdeményezett Palkovics Lászlóval

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) egyeztetést kezdeményezett Palkovics László oktatásért felelős államtitkárral. Az egyeztetés célja, a magyar felsőoktatásban három éve bevezetett kancellári rendszer felülvizsgálata, a felmerült problémák feltárása és a rendszer újratervezése a nemzetközi példákat is figyelembe véve.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/13773-az-oszsz-egyeztetest-kezdemenyezett-palkovics-laszloval

 

Új vezetőkkel erősít a METU

Három új vezérigazgató-helyettest nevezett ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Dr. Bachmann Bálint oktatási vezérigazgató-helyettes és Horváth Róbert pénzügyi vezérigazgató-helyettes érkezése, valamint Dr. Tóth Ágnes ügyfélkapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesi kinevezése összhangban áll az egyetem nemzetközi stratégiai céljaival.

http://www.mmonline.hu/cikk/uj-vezetokkel-erosit-metu/

 

Soltész Miklós: az egyházak számíthatnak a kormánypártokra

A bevett egyházak teljes mértékben számíthatnak a kormánypártokra, hogy közösségeik erősödjenek és megmaradhassanak - erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt kedden Budapesten, az Üdvhadsereg VIII. kerületi hajléktalanellátó intézményének kilencven éves fennállása alkalmából tartott ünnepségen.

https://magyaridok.hu/belfold/soltesz-miklos-az-egyhazak-szamithatnak-a-kormanypartokra-2939332/

 

Itt az Apple új iPadje, amellyel a diákok járnak jól

Magyar idő szerint kedden délután egy chicagói iskolából jelentkezett be az Apple-vezér Tim Cook, hogy az oktatással kapcsolatos szolgáltatások mellett egy új eszközről is lerántsa a leplet.

http://hvg.hu/tudomany/20180327_apple_ipad_olcso_ipad?s=hk

 

Bemutatkozott az ország Tanára

Az alkotók szeretnék, ha A tanár című sorozat segítene visszanyerni az oktatásba vetett hitünket is – mondta az RTL kreatív producere, Herman Péter a március 31-én rajtoló sajátgyártású széria sajtóbemutatóján.

http://www.mediapiac.com/mediapiac/Bemutatkozott-az-orszag-Tanara/113512/

 

Hihetetlen extrája is van a magyar gyerek-Suzukinak

Speciális, gyermekek részére készített kisautóval támogatja a 6-12 éves korosztály közlekedésbiztonsági oktatását a Magyar Suzuki Zrt.

https://www.vezess.hu/hirek/2018/03/27/hihetetlen-extraja-is-van-a-magyar-gyerek-suzukinak/

 

Március 28.

 

A gazdaság igényeihez kell igazítani az oktatást

A gazdaság igényeihez kell igazítani az oktatást és a szakképzést, a további fejlődéshez pedig elengedhetetlen a szakképzett munkaerő megléte - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Cegléden.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/a-gazdasag-igenyeihez-kell-igazitani-az-oktatast

 

Most is tesznek egy sétát az autista emberekért Debrecenben

Debrecen – A tavalyi év sikere után idén is jótékonysági programot rendeznek az autizmussal élőkért. A Kék Sétához több civil szervezet és oktatási intézmény is csatlakozott.

http://www.dehir.hu/debrecen/most-is-tesznek-egy-setat-az-autista-emberekert-debrecenben/2018/03/28/

 

Digitális oktatásért fognak össze: gyerekeknek indít képzést a Microsoft

Év végéig több tízezer gyermek részesülhet kifejezetten fiatalokra szabott digitális képzésben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület és a Microsoft Magyarország jóvoltából. Ennek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a biztonságosabb internetezés alapszabályaival, majd elsajátíthatják a programozás alapjait is.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/gyerekek-digitalis-oktatasaert-fognak-ossze/g19wkt3?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Budapesten mutatják meg a digitális jövőt

Az automatizáció a digitális fejlődés egyik legdinamikusabb és számos kínzó kérdést felvető területe. A téma az április 4-i SMART 2018 konferencián is terítékre kerül, de többek köz

http://www.mmonline.hu/cikk/budapesten-mutatjak-meg-digitalis-jovot/

 

LMP: a svéd oktatási rendszer jó példa lehet Magyarország számára

Szél Bernadett úgy véli az LMP programjában kap a legnagyobb hangsúlyt az oktatás, pártja világszínvonalú képzést biztosítana a fiataloknak. Ehhez megdupláznák a szektor forrásait, nagyobb szabadságot nyújtanának a tanároknak, és csökkentenék a diákok, de az oktatók terheit is - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/lmp-a-sved-oktatasi-rendszer-jo-pelda-lehet-magyarorszag-szamara-20180327.html

 

Mire menne az oktatás 1300 milliárd forinttal?

A Jobbik programjáról Dúró Dórát, a párt országgyűlési képviselőjét kérdeztük.

https://hirtv.hu/reggelijarat/mire-menne-az-oktatas-1300-milliard-forinttal-2456460?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Egy éve nyújtották be a Lex CEU-t

Pontosan egy éve, 2017 március 28-án nyújtották be a kormánypártok a parlament elé az ún. “Lex CEU-“t, ezzel pedig megkezdődött a Soros György által 1993-ban alapított, budapesti angol nyelvű Közép-Európai Egyetem (CEU) körül kialakuló, két nagy tömegtüntetést is kiváltó politikai huza-vona.

https://merce.hu/2018/03/28/egy-eve-nyujtottak-be-a-lex-ceu-t/

 

Társadalomismeretből érettségizel? Rettegj a migránsoktól!

A társadalomismeret alapvetően nagyon fontos tantárgy, egyike azoknak, amelyek még a jelenlegi oktatási rendszerben is olyan hasznos tudást adnak át a diákoknak, amely segítségével felelős magyar állampolgárokként fejezhetik be az iskolát. Kár, hogy meglehetősen mostoha körülmények közt oktatják, kevés óraszámban, sokszor a történelem tananyagba zsúfolva…

https://merce.hu/2018/03/28/tarsadalomismeretbol-erettsegizel-rettegj-a-migransoktol/

 

Március 29

 

Parancsnoki keresztet kapott Balog Zoltán

Rangos lengyel kitüntetést kapott Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter. Andrzej Duda lengyel államfő a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntette ki "a magyar-lengyel kapcsolatok elmélyítésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért" Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/parancsnoki-keresztet-kapott-balog-zoltan/335715

 

A gazdaság igényeihez kell igazítani az oktatást

Pölöskei Gáborné kiemelte a digitális oktatás fontosságát a szakképzésben és a felnőttképzésben. A képzési fejlesztések célja, hogy a fiatalok a szakmai ismeretek mellett olyan digitális ismereteket szerezzenek, amelyekkel meg tudják állni helyüket a munkaerőpiacon - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/a-gazdasag-igenyeihez-kell-igazitani-az-oktatast-20180328.html

 

NYT: Orbán Viktor a saját képére formálja a magyar társadalmat

Orbán Viktor miniszterelnök a saját képére formálja a magyar társadalmat – ezzel a címmel írt cikket a magyar kormányfő politikájáról a New York Times (NYT). A tekintélyes amerikai lap szerint a magyar kormányfő nem csak a demokráciát építi le, de saját ideológiáját erőlteti rá az oktatásra, a tudományra és a kulturális életre is.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/nyt-orban-viktor-sajat-kepere-formalja-a-magyar-tarsadalmat-2456754?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Feljelentették egy budai gimnázium igazgatóját, mert titkolja az alapítvány pénzügyeit

Mivel a szülők többszöri kérése ellenére sem hozta nyilvánosságra a Budai Nagy Antal Gimnázium alapítványa a 2016-os éves beszámolóját, ezért a szülői választmány feljelentést tett az iskola és egyben az alapítvány vezetője, Manolovitsné Erdőközi Orsolya ellen.

https://24.hu/belfold/2018/03/29/budai-nagy-antal-gimnazium-manolovitsne-erdokozi-orsolya/

 

Egymilliárd jut a magyarországi szerbek oktatására

A kormány három évre elosztva összesen 998 millió forinttal támogatja a magyarországi szerb nemzetiség oktatásának fejlesztését. A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányhatározat szerint erre a célra idén 147 millió, jövőre 429 millió, 2020-ban pedig 422 millió forintot biztosítanak. Felkérték a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az emberi erőforrások minisztere bevonásával vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a szegedi, Kálvin tér 6. címen található állami ingatlant átadják a Szerb Országos Önkormányzatnak, továbbá annak lehetőségét, hogy a Budapest VII. kerület, Rottenbiller utca 16-18., és a VII. kerület, Rottenbiller u. 12. alatti ingatlanok állami tulajdonba kerülhessenek.

http://orientpress.hu/cikk/2018-03-29_egymilliard-jut-a-magyarorszagi-szerbek-oktatasara

Megosztás: