Lapszemle 2018. március 14. - Kedves Olvasóink!

március 14, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (5 szavazat)

Ezen a héten a négy napos munkaszünet miatt előbb jelenik meg heti lapszemlénk. Olvashatnak a miniszterelnök-jelöltek vitájáról, arról, hogy tényleg nem tudja a minisztérium, mikor vezetik be az új Nemzeti alaptantervet. Jó olvasást kívánunk!

                                                                                    

Lapszemle 2018. március 14.

 

Március 9.

 

Katasztrofális változások mennek végbe az oktatásban

Az időnként nekilendülő tiltakozások és tüntetések ellenére alapvetően a beletörődés jellemezi az oktatási ágazatot – jelentett ki a Lánchíd Rádióban Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző.

https://lanchidradio.hu/hirek/politikai-rosszakarat-2452496

 

Folytatódott a Jó oktatás, jó iskola című konferenciasorozat

A Jó oktatás, jó iskola rendezvénysorozat célja, hogy az oktatás területén dolgozó elismert szakemberek és pedagógusok között elinduljon egy szakmai párbeszéd a hátrányos helyzetű tanulókat oktató iskolák hátránykompenzáló munkájáról.

A konferenciák alkalmával olyan oktatási szakemberek és gyakorló pedagógusok oszthatják meg egymással tapasztalataikat, tudásukat, akik nap, mint nap a hátrányos helyzetű gyermekekkel, gyermekekért dolgoznak. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta, hogy a kormány számára kiemelten fontos azoknak az utaknak a keresése, amelynek segítségével mindenki számára biztosítani lehet az egyenlő színvonalú oktatást.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/folytatodott-a-jo-oktatas-jo-iskola-cimu-konferenciasorozat

 

Március 10.

 

Tényleg nem tudja a minisztérium, mikor vezetik be az új NAT-ot

"A szakminisztériumnak fogalma sincs arról, hogy a korábban 2019 szeptemberétől bevezetendőnek gondolt, új Nemzeti alaptanterv egyáltalán mikorra készülhet el, és pláne, hogy mikortól léphet életbe" - így reagált a Civil Közoktatási Platform (CKP) Palkovics László oktatási államtitkár levelére.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/10/meg_nem_tudjak_mikor_vezetik_be_az_uj_NATot_N50CV3

 

A megfelelő oktatási háttérhez elengedhetetlenek a fejlesztések

Emelet került a Dr. Entz Ferenc szakiskolára. A velencei intézmény 55 éve meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdasági szakképzésben. A mezőgazdaság növekedési pályára állt, ezt az is igazolja, hogy az agrárszakképző intézményekben tanulók létszáma stabilizálódott.

https://www.agrotrend.hu/hireink/a-megfelelo-oktatasi-hatterhez-elengedhetetlenek-a-fejlesztesek

 

A fiatalokkal együtt dönt a kormány az oktatásról

A fiatalokkal együtt döntünk – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tegnap Budapesten, mielőtt megállapodást írt alá a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a szervezet Jövőkép programjáról. Hangsúlyozta: érdemes leülni és tárgyalni, majd kiemelte, hogy míg eddig évi 4,2 milliárd forint jutott szociális ösztöndíjakra, szeptembertől kétmilliárddal több, vagyis mintegy 6,2 milliárd forintra növekszik a keret.

https://magyaridok.hu/belfold/fiatalokkal-egyutt-dont-kormany-az-oktatasrol-2876142/

 

Ökörségek, hamisságok

- Hazafias nevelésről, szabályos szexuális életre nevelésről tanulhatnak a pedagógusok, integrációról kevésbé
- A Fidesz-kormány a pedagógus-továbbképzések rendszerét is „államosította”
- A hasznos képzéseket nyújtó cégek kivéreztek, a piacon a „baráti” képzőhelyek maradtak

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/okorsegek_hamissagok

 

A soproni gimnázium tanárai felrobbantották az internetet

A Széchenyi István Gimnázium férfi szekciójának nőnapi meglepetése már hagyománynak számít az iskolában, az idei évben is nagyot alkottak.

http://propeller.hu/szorakozas/3339372-soproni-gimnazium-tanarai-felrobbantottak-internetet?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Vadsztrájkoló amerikai tanárok fejlesztik ki a Trumpok és Orbánok ellenszerét

Február 22-én az egyesült államokbeli Nyugat-Virginiában teljesen leállt a közoktatás, több mint 20 ezren, tanárok és az iskolai személyzet kezdett vadsztrájkba. Kilenc munkanapon keresztül, egészen március 6-ig az 1,8 millió lakosú állam összes közoktatási intézményének kapui zárva maradtak, a sztrájkoló tanárok elfoglalták az állami törvényhozás épületét, és csak akkor szüntették be a tiltakozást, amikor a republikánus ellenőrzés alatt álló képviselőház, szenátus és kormányzói hivatal közösen tett 5 százalékos béremelési ígéretet.

https://merce.hu/2018/03/10/vadsztrajkolo-amerikai-tanarok-fejlesztik-ki-a-trumpok-es-orbanok-ellenszeret/

 

Március 11.

 

Karácsony nem osztana lapot pártpolitikusoknak a kormányában

Árnyékkormányt hirdetett az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vasárnap. Karácsony Gergely azt mondta, koalíciós kormányzásra készül a demokratikus pártokkal, de a legfontosabb posztokat már most kiosztotta. Meglepő a névsor, mert nincs köztük egyetlen pártpolitikus sem. Mielőtt végigmennénk, ki milyen ígéreteket tett a rövid bemutatkozó beszédében, érdemes pillantást vetni a nevekre: Komáromi Zoltán, háziorvos - egészségügyi miniszter; Daróczi Gábor, oktatási szakértő, a Romaversitas Alapítvány volt igazgatója - oktatási miniszter; Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke - szociális miniszter; Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke – pénzügyminiszter; Andor László, volt EU-biztos - gazdasági és foglalkoztatáspolitikai miniszter; Ámon Ada, Energiaklub egykori vezetője - környezetvédelmi miniszter; Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere - önkormányzati miniszter.

 

Egészségügy és oktatás – íme, az Apple új beszállítói programja

Új programok az oktatás és az egészségügyi tudatosság előremozdítására.

Immár hagyományosnak tekinthető az Apple minden évben megérkező beszállítói programja, amelyet tizenkettedik alkalommal tett közzé a cupertinói vállalat. és hogy miről van szó? A jelentés részletesen bemutatja, hogy a cég miként javítja a munkafeltételeket a beszállítói létesítményekben, hogyan próbálja védeni a bolygót ezáltal, és biztosítani a felelősségteljes beszerzést. 2007 óta közel 15 millió beszállítói munkavállaló lett kiképezve, ebből közel 3 millió az utóbbi egy évben.

https://hasznaltalma.hu/hirek/apple-hirek/2018/03/11/egeszsegugy-es-oktatas--ime-az-apple-uj-beszallitoi-programja

 

Egy bátor brit kísérlet meghonosítása a magyar digitális oktatásban

Yvonne Walker az Egyesült Királyság elismert digitális oktatási szakértője, a Computing At School (CAS) és a BCS – The Chartered Institute for IT (Brit Számítástudományi Társaság) vezető munkatársa március 8-án Veszprémben a Pannon Egyetemen, március 9-én Budapesten az ELTE Informatikai Karán tart szakmai programokat hallgatóknak és oktatóiknak valamint általános és középiskolai tanárok részére, hogy elősegítse a digitális oktatás integrációját Magyarországon. A kétnapos szakmai út az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének támogatásával valósul meg.

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Egy-bator-brit-kiserlet-meghonositasa-a-magyar-digitalis-oktatasban/5958/

 

Március 12.

 

Csoda Magyarországon: Karácsony, Vona és Szél vitázott, és egyetlenegyszer sem hangzott el az, hogy „Soros” vagy „migráns”

A Független Diákparlament nevű diákszervezet – ami az utóbbi hónapokban több tüntetést is szervezett, amivel kihívta maga ellen a NER-t – hétfő este a budapesti Gödörbe nyilvános vitát rendezett az oktatási rendszerről, és erre az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét meghívták. Közülük Szél Bernadett (LMP), Karácsony Gergely (MSZP-P) és Vona Gábor (Jobbik) fogadta el a meghívást. Rajtuk kívül Gyarmathy Éva klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológus, az MTA tudományos főmunkatársa és Kormos Krisztián, a Független Diákparlament egyik diákja vett részt a beszélgetésen.

https://444.hu/2018/03/12/csoda-magyarorszagon-karacsony-vona-es-szel-vitazott-es-egyetlenegyszer-sem-hangzott-el-az-hogy-soros-vagy-migrans?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=csoda-magyarorszagon-karacsony-vona-es-szel-vitazott-es-egyetlenegyszer-sem-hangzott-el-az-hogy-soros-vagy-migrans

 

Minek is jár a gyerek iskolába? Ezt senki nem mondja el neki

Ha tisztában Az űrlap teteje

lennének az oktatási célokkal, sokkal motiváltabbak lennének a tanulásra, és jobb teljesítményt érnének el a diákok – állítja Steklács János az ELTE tanszékvezetője, aki szerint számos példa van arra, hogy lehet ezt elérni. Úgy véli, el kellene felejteni a kronológikus irodalomtanítást, az évtizedek óta rögzült kötelező olvasmányokat, inkább az olvasás megszerettetésére kellene koncentrálni. És ha ehhez kortárs irodalom, vagy a Kispál és borz kell, hát azzal. Interjú.

http://hvg.hu/kultura/20180312_Minek_is_jar_a_gyerekek_iskolaba_Ezt_senki_nem_mondja_el_ne?s=hk

 

Visszaszólt Németh Szilárdnak az Oktatói Hálózat: "a kormányzat korlátolt korifeusai"

„Elég volt abból, hogy a kormányzat korlátolt korifeusai minősíthetetlen stílusban és színvonalon minősítgessék a magyar felsőoktatás által létrehozott értékeket” - így reagált az Oktatói Hálózat Németh Szilárd múlt heti nyilatkozatára. A Fidesz alelnöke azt mondta, „olyan egyetemek és főiskolák vannak, hogy annyit ér némelyik, mint vászontarisznyán a lakat”.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/3/12/Visszaszolt_Nemeth_Szilardnak_az_Oktatoi_Ha_N4NPW9

Megosztás: