Lapszemle 2018. január 5. AB és HIT

január 05, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (5 szavazat)

A PSZ szerint a munkáltatóknak minden kérelem nélkül végre kell az hajtaniuk az AB tavaly decemberi határozatát a nyugdíj előtt állók átsorolásáról, ezért levelet írt az állami vezetőknek. A HIT alaposan megrengette az iskola világát, az erről szóló írások minden szemszögből vizsgálják azt.

                                                                                                       

Lapszemle 2018. január 5.

 

Január 1.

 

Ekkor lesz az idei Educatio szakkiállítás

Több mint száz oktatási intézmény mutatkozik be a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon január 18. és 20. között a Hungexpon. Az oktatási kiállításra a belépés mindenki számára ingyenes.

http://www.alon.hu/orszagos-hirek/2018/01/ekkor-lesz-az-idei-educatio-szakkiallitas-

 

Január 2.

 

Mikor bukkannak fel végre férfiak a középiskolai tantestületekben?

"Igazából akkor beszélhetünk majd komoly változásról, ha az erre a pályára jelentkező fiúk száma jelentősen növekedni kezd. Döntő fordulat lenne a középiskolákban, ha ambiciózus, fiatal férfiak új nemzedéke jelenne meg, és egészséges nemi egyensúly jönne létre" - mondta a pedagógus pályáról Setényi János oktatáskutató.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/2/Setenyi_Janos_oktataskutato_693CKM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_2

 

Vekerdy Tamás: tehetségesnek lenni ma itthon veszélyes és szemtelen

Vekerdy Tamás a teljesítménykényszer romboló hatásáról, a szülő feladatáról, a jó pedagógusról és a kimaradó lehetőségekről is beszélt.

https://femina.hu/gyerek/vekerdy-tamas-elveszett-gyerekkor/

 

Ennyi pénzt szán a kormány a lőtérépítésre

Kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánította a kormány a lőtérépítést, amelyre 17,5 milliárd forintot szán. Ez derült ki egy tavaly decemberi kormányhatározatból. A sportlövészet mellett küzdősport oktatásra és vívásra is alkalmas Honvédelmi Sportközpontból idén 16 létesül, ezeknek már a helyszíne is megvan.

http://www.atv.hu/belfold/20180102-ennyi-penzt-szan-a-kormany-a-loterepitesre/hirkereso

 

A református egyház kapta a legtöbb pénzt

A kormány az év végén a kulturális, a sport-, az oktatási, az egészségügyi területek mellett jelentős támogatásban részesítette az egyházakat is: még 2017-ben 88,2 milliárd forintot különítettek el számukra. Az összeg több mint harmadának címzettje a Magyarországi Református Egyház, amely 30 milliárdból fejleszthet.

https://www.vg.hu/kozelet/reformatus-egyhaz-kapta-legtobb-penzt-2-730697/

 

Január 3.

 

Állását vesztheti, ha nemet mond a HIT-re!

Akár a munkáját is elveszítheti az a pedagógus vagy iskolaigazgató, aki nem fogadja el a honvédelmi intézkedési tervet (HIT). Terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Fél évet kaptak a magyarországi óvodák és iskolák, hogy HIT-et, vagyis Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Erről december végén értesítette az igazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi)

http://www.pedagogusok.hu/blog/%C3%A1ll%C3%A1s%C3%A1t-vesztheti-ha-nemet-mond-hit-re

 

Még ne kezdjék el kidolgozni a honvédelmi tervet - erre kéri az igazgatókat a CKP

Az összes magyarországi közoktatási intézmény vezetőjének levelet küldött a Civil Közoktatási Platform (CKP), amely arra kéri az igazgatókat, még ne kezdjenek bele a honvédelmi intézkedési terv kidolgozásába, inkább jelezzék fenntartásaikat a tankerületnek, a fenntartónak, az Oktatási Hivatalnak és a minisztériumnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/3/honvedelmi_intezkedesi_terv_CKP_level_P361F2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_3

 

Ezért kell honvédelmi intézkedési terv a szaktárca szerint

Hazai és nemzetközi szabályok köteleznek a honvédelmi intézkedési terv végrehajtására – közölte szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

http://propeller.hu/itthon/3325251-ezert-kell-honvedelmi-intezkedesi-terv-szaktarca-szerint?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

A HIT-ből csak a legfontosabb nem derül ki

Túlélési tréning nem szerepel az iskolák nyakába lőcsölt honvédelmi akciótervekben, de rengeteg papírmunkára köteleznék az igazgatókat.

http://nepszava.hu/cikk/1149412-a-hit-bol-csak-a-legfontosabb-nem-derul-ki/

 

NATO: Orbánék hazudnak

A tagállamok számára nem kötelező NATO-előírásra hivatkozva militarizálná az iskolákat az Orbán-kormány. Diplomatikusan, de cáfolta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) brüsszeli központja Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát, aki a hétvégén azt nyilatkozta, hogy az Orbán-kormány egy "NATO-kötelezettség" miatt kér az iskoláktól és óvodáktól úgynevezett Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT).

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/nato-orbanek-hazudnak/332702/

 

Fidesz: Az ellenzék veszélybe sodorná a gyerekek biztonságát

A kormánypárt szerint fontos felkészíteni az óvodákat és iskolákat terrortámadásra.

https://24.hu/belfold/2018/01/03/fidesz-az-ellenzek-veszelybe-sodorna-a-gyerekek-biztonsagat/

 

Mit tesz majd Editke néni és a Napraforgó ovi Pillangó csoportja, ha jönnek a csúnya terrorista bácsik?

Tényleg ezt a kérdést tette fel a kormány, konkrétan az EMMI az iskoláknak és az óvodáknak; fel kell készülniük a terrortámadásra, fél évet kaptak, hogy Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak.

http://b1.blog.hu/2018/01/03/mit_tesz_majd_editke_neni_es_a_napraforgo_ovi_pillango_csoportja_ha_jonnek_a_csunya_terrorista_bacsi

 

Mendrey: nem a pedagógusok feladata megvédeni a diákokat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az iskolák terrorellenes intézkedési tervének már 2017 januárjában kellett volna készülnie, azonban valami miatt jegelték, de most a választások előtt ez hirtelen szükségessé vált.

http://www.atv.hu/belfold/20180103-mendrey-nem-a-pedagogusok-feladata-megvedeni-a-diakokat/hirkereso

 

Gyarmathy Éva: Jobb nem félni

Nem mindegy, mi történik az oktatásban. A tudatlanság az oktalan félelem forrása. A diktatúrák ezért mindig igyekeznek a tudástól és az információktól elvágni az embereket, és ezzel növelni a félelmet és a bizonytalanságot. A veszély és fenyegetettség érzése felülír mindent.

http://hvg.hu/elet/20180102_Gyarmathy_Eva_Jobb_nem_felni#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_2

 

Még ne kezdjék el kidolgozni a honvédelmi tervet - erre kéri az igazgatókat a CKP

Az összes magyarországi közoktatási intézmény vezetőjének levelet küldött a Civil Közoktatási Platform (CKP), amely arra kéri az igazgatókat, még ne kezdjenek bele a honvédelmi intézkedési terv kidolgozásába, inkább jelezzék fenntartásaikat a tankerületnek, a fenntartónak, az Oktatási Hivatalnak és a minisztériumnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/3/honvedelmi_intezkedesi_terv_CKP_level_P361F2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_3

 

Szégyenfalon gyűjti az intőt kapott gyerekek nevét egy tatabányai iskola

A Tatabányai Szakképzési Centrum által fenntartott komáromi szakgimázium bejáratával szemben van elhelyezve az a faliújság, amelyen azoknak a névsorát lehet elolvasni, akik szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetésben részesültek.

https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/szegyenfal-tatabanya-iskola-into-diakparlament

 

Egy év alatt 26 ezerrel kevesebben próbálkoztak nyelvvizsgával

Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2017-ben 108 ezren mentek el nyelvvizsgázni, közülük 70,5 ezer tanulónak sikerült a bizonyítványt megszereznie. Középfokú nyelvvizsga megszerzésével 88 ezren próbálkoztak a múlt évben, felsőfokúéval 14 ezren, alapfokú vizsgára 5600-an mentek el.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/egy-ev-alatt-26-ezerrel-kevesebben-probalkoztak-nyelvvizsgaval

 

Alig akad olyan középiskolás, aki pedagógusnak menne

Kiürülhet a pedagógus szakma, a még bevethető tanárok fizetése pedig négy év múlva kevesebb lehet, mint a szakmunkásoké – figyelmeztet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=212716

 

Hajnal Gabriella

Többen jelentkeznek tanárnak, jobban keresnek a pedagógusok és az iskolák fenntartása is megfelelően működik – mondja a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, aki szerint nem baj, ha a gyerekek elmennek külföldre tanulni, amennyiben később haza is jönnek.

http://figyelo.hu/v/hajnal-gabriella/

 

A Jobbik szerint többet érdemelnek a pedagógusok

Tényleg csak a garantált bérminimumot érdemli egy diplomás pedagógus? - címmel tartott sajtótájékoztatót Dúró Dóra, a Jobbik politikusa.

https://alfahir.hu/2018/01/03/duro_dora_jobbik_pedagogusok

 

Felbecsülhetetlen értékű tudás a szakképzésben

A hátrányos helyzetűek felzárkóztatásának egyik eszköze lehet a szakképzés. „Nem kell mindenkinek a felsőoktatásban tanulni, a munkaerőhiány kezelésének nem ez az egyetlen módja. Sok nagy presztízsű munka lehet Magyarországon, amelyet szakképzett dolgozók láthatnak el” – nyilatkozta a Figyelőnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

http://figyelo.hu/v/felbecsulhetetlen-erteku-tudas-a-szakkepzesben/

 

Rétvári: még két hétig lehet jelentkezni az ápolói ösztöndíjakra

Még két hétig jelentkezhetnek az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók az ápolói ösztöndíjakra, amelyek fontos eszközei az egészségügyi szakdolgozói utánpótlás biztosításának - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/12879-retvari-meg-ket-hetig-lehet-jelentkezni-az-apoloi-osztondijakra

 

Halász Judit:„Egy idő után elkezdtem beszélni is a gyerekekhez”

Ötvenöt éve van a színészi pályán, több ezer koncertet adott, úgy száz színdarabban szerepelt, és huszonnégy albuma jelent meg. A hetvenes években Halász Judit, a sikeres színésznő szinte véletlenül kezdett az éneklésbe, mára generációk nőttek fel a dalain.

https://forbes.hu/a-magazin/halasz-juditegy-ido-utan-elkezdtem-beszelni-is-a-gyerekekhez/

 

Egy teljes évet se csúsztak a putnoki tanuszoda átadásával!

Balog Zoltán miniszter keretes szerkezetbe foglalta a putnoki tanuszoda hányatott sorsú történetét, január 3-án személyesen adta át az épületet, aminek az alapkőletételén, kicsit több mint három éve esernyő alól szemlélhette a szakadó esőben bőrig ázó, kivezényelt iskolásokat. Archív címlapképünk ezt a momentumot örökíti meg.

https://444.hu/2018/01/03/egy-teljes-evet-se-csusztak-a-putnoki-tanuszoda-atadasaval?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=egy-teljes-evet-se-csusztak-a-putnoki-tanuszoda-atadasaval

 

Ezt adják a gyerekeknek az iskolai menzán: 10 menüsor a nagyvilágból

A menzakoszt országonként igen eltérő, a legérdekesebbekből hoztunk egy kis ízelítőt.

https://femina.hu/gyerek/iskolai-menza-menu/

 

Egy 13 éves egyiptomi fiú lett a világ legokosabb gyereke

Egy egyiptomi fiú lett a legokosabb gyerek a világon, miután megnyerte az első helyet egy nemzetközi matematikaversenyen, a The Intelligent Mental Arithmetic International Competitionön.  A fiú öt éve komolyan fejleszti mentális képességeit.

http://hvg.hu/elet/20180103_Egy_13_eves_egyiptomi_fiu_lett_a_vilag_legokosabb_gyereke#rss

 

Január 4.

 

Rossz hír sok felvételizőknek: aki ezen a vizsgán nem megy át, bukja a felvételit

Az alkalmassági vizsgán nem pontszámmal, hanem „megfelelt" vagy „nem felelt meg" minősítéssel értékelik a teljesítményeteket. Fontos tudni, hogy aki az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg" minősítést kap, annak a felvételi összpontszáma 0, tehát az adott szakra nem kerülhet be.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/1/4/alkalmassagi_vizsga_BUTRB1#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_4

 

Egy történelemtanár 7 kérdése a Honvédelmi Intézkedési Terv kapcsán

December legvégén tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az óvodákat és iskolákat, hogy júniusig készítsenek Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT). A terrorellenes intézkedési tervben vázolniuk kell, milyen intézkedést hoznának vészhelyzet estén. A történelemtanárként dolgozó Balatoni József, Jocó bácsi szeme fennakadt egy kicsit a hír hallatán, és hét kérdésben fogalmazta meg: vajon mire is jó ez az egész, így, ahogy van? 

https://wmn.hu/wmn-life/48003-egy-tortenelemtanar-7-kerdese-a-honvedelmi-intezkedesi-terv-kapcsan

 

Rengeteg papírmunkát hoz az iskolák nyakába varrt honvédelmi akcióterv

A HIT-ként rövidített terrorellenes intézkedési tervből ráadásul épp a legfontosabb nem derül ki a Népszava csütörtöki számában megjelent írás szerint. Mégpedig az, hogy hogyan élhet túl egy esetleges támadást a gyerek.

http://hvg.hu/itthon/20180104_Rengeteg_papirmunkat_hoz_az_iskolak_nyakaba_varrt_honvedelmi_akcioterv?s=hk

 

"Ez nem feladatunk" - nekiment a legújabb kormányzati lépésnek a tanári szakszervezet

A honvédelmi intézkedési terv elkészítése jelentkezős többletfeladatot jelent az intézményvezetőknek és beosztottjaiknak, ez a tevékenység biztosan nem tartozik a pedagógusok munkaköri feladatai közé - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/4/PDSZ_honvedelmi_intezkedesi_terv_DZCIA8#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_4

 

Kellemetlen meglepetés a tanároknak: 87 ezer forinttal kereshetne többet egy pályakezdő tanár, ha...

Ha nem szakították volna el minimálbértől a pedagógusok bértábláját. Havi 87 600 forintot, vagyis évi több mint egymillió forintot veszítenek a pályakezdő pedagógusok 2018-ban a néhány éve megváltoztatott bérszámítás miatt - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/4/palyakezdo_fizetes_PDSZ_FTQE0F#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_4

 

Növekvő megbecsülés a pedagógusoknak

Nem önmagában a végzettséget díjazza a 2012-ben bevezetett, ötvenszázalékos béremelést is hozó életpályamodell, hanem az elvégzett munka minőségét. Csaknem negyvenmilliárd forinttal több jut idén pedagógusbérre, mint tavaly, az utánpótlás érdekében bevezetett Klebelsberg-ösztöndíjban pedig már több mint ezerötszáz hallgató vesz részt.

http://magyarhirlap.hu/cikk/107183/Novekvo_megbecsules_a_pedagogusoknak

 

A kormány gyermekvállaláshoz köti a hiteltartozások csökkentését

Január elsejével megkezdődött a kormány által sokat emlegetett családok éve, ennek apropóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kijelentette, újabb gyermekek vállalásával csökkenthetik a családok a jelzáloghitel-tartozásaikat.

https://merce.hu/2018/01/04/a-kormany-gyermekvallalashoz-koti-a-hiteltartozasok-csokkenteset/

 

Ellopták Kodály Zoltánt is

Bartók Béla szobra után Szervátiusz Tibor Kodály Zoltánt ábrázoló szobrát is ellopták Kecskeméten a Kodály Intézet elől.

http://www.atv.hu/belfold/20180104-elloptak-kodaly-zoltant-is/hirkereso

 

Továbbra is életveszélyes a tarnazsadányi iskola, nincs forrás a felújításra

Folyamatosan romik a helyzet a tarnazsadányi iskolában, életveszélyes a tornaterem, az udvaron van a vécé, omladozik a vakolat, több helyen beszakadt tető és komoly fűtési problémák is vannak az épületben.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/4/eletveszelyes_iskola_tarnazsadanyi_epulet_O5IO54#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_4

Megosztás: