Lapszemle 2018. január 19. Változások hava

január 19, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (3 szavazat)

Lapszemlénkből: a PSZ-ben megkezdődött az ötévente esedékes tisztújítás,  Galló Istvánné, a PSZ jelenlegi elnöke bejelentette: két ciklus után nem kíván ismét elindulni az elnöki tisztségért. Távozik Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője.

                                                                                                      

A szervezet oktatáspolitikai fórumot szervez, és támogatja a diákok január 19-ei tüntetését.

 

Lapszemle január 19.

 

Január 15.

 

„A pedagógus életpálya-modell megbukott”

Már a tanév kezdetén prognosztizálható volt a PSZ elnöke szerint, hogy év közben nem lehet pótolni a pedagógushiányt. Az ATV híradójának Galló Istvánné a tanárhiányról nyilatkozott 2018. január 12-én. Szerinte a legnagyobb gond az, hogy a végzősök közül sokan egyetlen napig sem tanítanak.

http://www.atv.hu/belfold/20180113-drasztikus-mertekben-romlottak-a-pedagogusok-munkafeltetelei/hirkereso

 

Alaptörvény-ellenes a csömöri iskola államosítása

A fővárosi bíróság elfogadhatónak ítélte a település érveit, és az iskolaállamosításról szóló törvény egyes rendelkezéseinek megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordult.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/alkotmanyellenesek-az-iskolai-allamositasrol-szolo-torveny-egyes-rendelkezesei-2440219?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Január 16.

 

A PSZ szeretné megismerni a pártok oktatáspolitikáját

Oktatáspolitikai fórumot szervez a PSZ - Támogatjuk a diákok tüntetését - Távozik Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-szeretn%C3%A9-megismerni-p%C3%A1rtok-oktat%C3%A1spolitik%C3%A1j%C3%A1t

 

Közlemény a PSZ-ben elkezdődött tisztújításról

A Pedagógusok Szakszervezete intézményi alapszervezeteinél, járási és megyei szervezeteinél megkezdődött az ötévente esedékes tisztújítás, amely az országos elnök és az alelnökök 2018. június végi megválasztásával ér véget.

http://www.pedagogusok.hu/blog/k%C3%B6zlem%C3%A9ny-psz-ben-elkezd%C5%91d%C3%B6tt-tiszt%C3%BAj%C3%ADt%C3%A1sr%C3%B3l

 

Gallóné bejelentette: nem lesz újra elnök

Elkezdődött a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) intézményi alapszervezeteinél, járási és megyei szervezeteinél megkezdődött az ötévente esedékes tisztújítás, amely az országos elnök és az alelnökök 2018. június végi megválasztásával ér véget. Galló Istvánné, a PSZ jelenlegi elnöke az Országos Vezetőség 2018. január 15-én tartott ülésén bejelentette: két ciklus után nem kíván ismét elindulni az elnöki tisztségért. Galló Istvánnét 2008-ban választotta meg a kongresszus elnöknek, majd 2013-ban újraválasztotta. Öt évre szóló megbízatása idén június végén jár le.

http://www.atv.hu/belfold/20180116-gallone-bejelentette-nem-lesz-ujra-elnok/hirkereso

 

Emmi: ülésezett a köznevelés-stratégiai kerekasztal

A köznevelés-stratégiai kerekasztal keddi ülésén szó volt egyebek mellett a szakképzési és felnőttképzési törvény január 1-jén hatályba lépett változásáról, továbbá az ebből következő tartalmi szabályozás következő lépéseiről, valamint a diákokat érintő változásokról – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

http://magyaridok.hu/belfold/emmi-ulesezett-kozneveles-strategiai-kerekasztal-2690065/

 

Politikai ambíciója miatt távozik a pedagógus-szakszervezet szakértője

Bár még hivatalosan nem jelölt, de miután indulni kíván az országgyűlési választásokon, távoznia kellett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) oktatási szakértőjének, Szüdi Jánosnak – tudta meg a Magyar Nemzet. Korábban a Ceglédi Városi Televízió már beszámolt arról, hogy körzetükben a Demokratikus Koalíció állíthat jelöltet, akik pedig Szüdit választották. A választás abból a szempontból nem meglepő, hogy Szüdi a Gyurcsány-kormány alatt közoktatási szakállamtitkárként tevékenykedett.

https://mno.hu/belfold/politikai-ambicioja-miatt-tavozik-a-pedagogus-szakszervezet-szakertoje-2440595

 

Óvónők is hiányoznak

Fél éve hiába keresnek óvodapedagógusokat az egyik Győr-Moson-Sopron megyei óvodába. A PSZ tagozatvezetője az RTL híradójának nyilatkozott

http://www.pedagogusok.hu/blog/%C3%B3v%C3%B3n%C5%91k-hi%C3%A1nyoznak

 

Ezentúl csak az alapíthat iskolát, akinek Balog Zoltán megengedi

Balog Zoltán humánminiszter annak ad a jövőben iskolaalapítási engedélyt, akinek akar, az Országgyűlés ugyanis ráruházta az ezzel kapcsolatos döntés jogát. Persze ezúttal is akad kivétel: az egyházaknak elég csupán egy nyilatkozatot tenniük.

http://168ora.hu/itthon/ezentul-csak-az-alapithat-iskolat-akinek-balog-zoltan-megengedi-143602

 

Január 17.

 

A pénzes elit csobban a gyerekeknek szánt "tanmedencében"

A budavári diákok sportolására szolgáló tanmedencének kellene üzemelnie az I. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Oxygen Wellnessben, de csak a politikai és gazdasági elit lubickol a luxussportcentrumban – tudta meg a hvg.hu. Megszereztük az eredeti pályázati anyagot, sőt teszteltük is a helyet, ahol a sötétített üvegfalas, designmedence valószínűleg eleve nem a gyerekek számára biztonságosan lett kialakítva. Az alig 270 méterre található iskolából ezért duplaórán kell másik uszodába buszoztatni a tanulókat, miután még panaszkodtak is rájuk az exkluzív sportközpont vendégei. A polgármester utólag másként emlékszik a beruházás idején tett ígéreteire, szerinte a gyerekeknek és a tanároknak egyszerűbb másik uszodába járni a sétatávolságra lévő helyett.

http://hvg.hu/itthon/20180117_Oxygen_Wellness_a_budai_elit_lubickol_a_keruleti_gyerekeknek_igert_tanmedenceben

 

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Hagymázas, antik, keresztény és népi motívumokkal megtűzdelt lázálmot vázolt fel Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Magyar Krónikában arról, hogy milyen ifjúsági tábort is tervez a politikai elit gyermekeinek az úgynevezett Vörösberény-projekt részeként. Kerényi a jelek szerint masszív politikai és anyagi támogatást is kap az elképzeléshez.

https://mno.hu/belfold/meregdraga-nyari-elittabor-a-kormanytagok-gyerekeinek-2440800?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

„Minden iskolának nyitottnak kell lennie, ha fogyatékos diák érkezik hozzájuk”

Az elmúlt 20 évben komoly változás történt a fogyatékos személyekkel kapcsolatos közgondolkodásban Magyarországon – mondta a TanTrendnek Giflo H. Péter, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) ügyvezetője, akivel többek között arról beszélgettünk, miért lenne fontos, ha már óvodáskorban megismerkednének a gyermekek a fogyatékosságüggyel.

http://tantrend.hu/hir/minden-iskolanak-nyitottnak-kell-lennie-ha-fogyatekos-diak-erkezik-hozzajuk

 

Küszöbön a járvány

Még mindig nem késő kérni az influenza elleni védőoltást – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán telefonon.

http://propeller.hu/itthon/3328350-kuszobon-jarvany?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Január 18.

 

Mondjuk ki: súlyos gondok vannak a középiskolai felvételi rendszerrel

Január 20-án, szombaton írják a központi középiskolai felvételit a gyerekek. Köztük sok ezer 12 éves kamasz, akiknek – a gyerekjogi szakember szerint – egyáltalán nem esik egybe az alapvető szükségleteikkel a vizsgával járó nyomás és stressz. Pláne akkor, ha a szülők csak azért küldik el őket felvételizni, hogy „szokják a vizsgákat”, vagy azt gondolják: „lássuk meg, mire mész a felvételin”... Dr. Gyurkó Szilvia írása.

https://wmn.hu/ugy/48078-mondjuk-ki-sulyos-gondok-vannak-a-kozepiskolai-felveteli-rendszerrel

 

"Nem akarunk zombik lenni"

 Szerda estig több mint 11 ezren jelezték a "Ne menj suliba – demonstrálj az oktatásért!" elnevezésű megmozdulás Facebook-oldalán: ott lesznek péntek délután a Parlament előtt, hogy kiálljanak egy modernebb oktatási rendszerért. A tüntetést olyan középiskolások szervezik, akik elégedetlenek a jelenlegi oktatási rendszerrel, és ennek nem félnek hangot adni.

http://nepszava.hu/cikk/1150540-nem-akarunk-zombik-lenni/

 

Senki nem listázhatja a pénteki diáktüntetés résztvevőit, az iskolaigazgató sem tilthatja be a tiltakozást

Sem az osztályfőnök, sem az iskolaigazgató nem tilthatja meg a diákoknak, hogy részt vegyenek egy tüntetésen, és listát sem készíthetnek a tiltakozó tanulókról - hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/18/TASZ_tanitasi_ido_tuntetes_VBN7CS#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_18

 

Még az oktatási kiállításra sem engednék Pestre a diákokat a tüntetés miatt

Intővel és kirúgással is fenyegetik azokat a diákokat, akik hiányoznak pénteken.

Már zajlik az Educatio kiállítás Budapesten, ahol a középiskolásoknak bemutatkoznak a hazai felsőoktatási intézmények. Azonban az RTL Klub Híradója úgy értesült, egyes vidéki iskolákból nem engedik fel Pestre a diákokat, nehogy csatlakozzanak az oktatási rendszer elleni tüntetéshez.

https://24.hu/belfold/2018/01/18/meg-az-oktatasi-kiallitasra-sem-engednek-pestre-a-diakokat-a-tuntetes-miatt/

 

Fiatalkorúakat is felhasznál az ellenzék

Diáktüntetés: az oktatási jogok biztosa a szülők felelősségére figyelmeztet. A pártsemlegesnek hirdetett diáktüntetésre többezres tömeget várnak a szervezők, akik arra szólították fel a középiskolásokat, hogy holnap délelőtt ne menjenek iskolába, sőt délután a Parlamentnél gyülekezzenek, karöltve azokkal, akik a jelenlegi rendszerrel elégedetlenek.

http://magyaridok.hu/belfold/fiatalkoruakat-felhasznal-az-ellenzek-2692582/

 

Újabb diáktüntetések lesznek tavasszal, ha nem figyelnek a kéréseikre

További tüntetésekre lehet számítani, ha figyelmen kívül hagyják a diákok kéréseit - mondta az ATV-nek Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/18/diaktuntetes_ne_menj_suliba_tovabbi_tuntete_IZZM58

 

Odacsaptak az államtitkárnak: "egy hét után sírva könyörög majd megmentőért"

 Rétvári Bence államtitkár szerint a magyar oktatás ma rugalmas, személyre szabható, a diákok igényeire épül. A nyilatkozatra sok olvasónk reagált, a többség szerint nem ilyen rózsás a helyzet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/18/Retvari_Bence_olvasoi_kommentek_1NR1PY

 

Újabb demonstráció jön, utcára vonul január végén a Tanítanék

Január 28-án a Kossuth térre vonul a Tanítanék Mozgalom - közölte a szervezet, szerintük ugyanis a kormány egy sor embertelen intézkedéssel nehezíti az oktatás helyzetét.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/18/Tanitanek_demonstracio_32UZ4U

 

Mától tényleg kiürülnek az iskolák: több tízezer embert várnak az oktatási kiállításra

 Több mint negyvenezer látogatóra számítanak a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon - közölte Maszlavér Gábor, a kiállítás főszervezője.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/18/Educatio_kiallitas_NICBMU#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_18

 

Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud nyújtani

Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud minden fiatal számára nyújtani - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a 18. Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/magyarorszag-egyre-biztosabb-jovokepet-tud-nyujtani

 

L. Ritók Nóra: elpazarolt életeket látok

L. Ritók Nóra alapítója és vezetője az Igazgyöngy Alapítványnak, amely oktatással és esélyteremtéssel foglalkozik egy leszakadó térségben, Kelet-Magyarországon: – Amikor az alapítványt létrehoztam, még csak az volt a célom, hogy az egy, az állami keretek között működő oktatásnál szabadabb, gyermekközpontúbb, a művészettel nevelő iskolát tartson fenn. Aztán – mivel sok hátrányos helyzetű gyereket tanítottunk – hamar kapcsolódott ehhez a hátránykompenzálás, később pedig a szociális készségek fejlesztésének területe. Közben – megismerve a gyerekek családi hátterét – jött a felismerés is: az iskola önmagában nem képes megoldani ezeknek a gyerekeknek a problémáit, az otthoni közeg amortizál mindent.

http://varosikurir.hu/l-ritok-nora-elpazarolt-eleteket-latok/

 

"Háború van vagy béke?" - videóban üzent a Tanítanék

Rövid videót tett közzé Facebook-oldalán a Tanítanék Mozgalom, amely többek között az iskolai honvédelmi intézkedési tervek készítésére és a szakképző iskolák tanárainak nyilatkozási tilalmára reagált.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/18/Tanitanek_video_YZQJPL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_18

 

„Szinte elfeledkeznek arról, hogy tankönyvből tanulnak…” – interjú Sándor Csillával

Ember a tankönyv mögött interjúsorozatunkban Sándor Csillával, az Újgenerációs alsós olvasókönyvek szerkesztőjével, a Magyar Gyermekirodalmi Intézet vezetőjével és a Csodaceruza magazin főszerkesztőjével beszélgettem gyerekirodalomról, olvasásra nevelésről, a Csodaceruza magazinról és az Újgenerációs olvasókönyvekről.

http://tantrend.hu/hir/szinte-elfeledkeznek-arrol-hogy-tankonyvbol-tanulnak-interju-sandor-csillaval

 

Vona így segítené a fiatalokat

 

A fiataloknak szóló oktatási és otthonteremtési választási vállalásokat ismertetett Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt elnöke kiemelte, az oktatási rendszer az abban dolgozók legjobb szándéka ellenére is elavult, mivel nem a jövőre, hanem a múltra készíti fel a tanulókat. Vona Gábor szerint ezen a helyzeten hét alapelvet figyelembe véve kellene változtatni, amelyeket együttesen a “BIG 7″ elnevezéssel illetett.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/01/18/vona-gabor-oktatasi-es-otthonteremtesi-vallalasokkal-segitene-a-fiatalokat/

 

Párbeszéd: a tekintélyelv helyett a kíváncsiságra építsen az oktatás!

A Párbeszéd szerint az oktatásban a tekintélyelv érvényesítése helyett a diákok kíváncsiságában rejlő lehetőségekre kellene építeni.

https://hir.ma/belfold/parbeszed-a-tekintelyelv-helyett-a-kivancsisagra-epitsen-az-oktatas/728419

 

Január 19.

 

Több ezren tervezik, hogy nem mennek ma iskolába: sokan egyszerű trükkel szereznek igazolást

Több mint 13 ezer diák jelezte a Facebookon, hogy ma nem megy iskolába, helyette részt vesz a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" elnevezésű tüntetésen. Igazolást azonban valahonnan szerezniük kell. A legtöbben a szüleiktől kérnek majd papírt, mások azonban kihasználják, hogy a szombatig tartó Educatio kiállítás látogatói hivatalos igazolást kapnak, amelyet minden iskola elfogad.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/19/nagyon_egyszeru_kicselezni_az_igazolast_4AUPFT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_19

 

Gyarmathy Éva: Ha valamire biztosan felkészít a magyar oktatás, az a sumákolás

Ha megtanulhatatlan a tananyag, akkor mégis, hogy a csudában tud érettségit tenni a diákok egy egész jelentős része? Mindenki tudja: a kiskapuk miatt. Vélemény.

http://hvg.hu/elet/20180119_Gyarmathy_Eva_Nem_titok?s=hk

 

A Parlament elé vonul a Tanítanék Mozgalom

A Tanítanék Mozgalom támogatja a péntekre tervezett „Ne menj suliba” megmozdulást is.

http://propeller.hu/itthon/3328638-parlament-ele-vonul-tanitanek-mozgalom?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

12 ezres diáktüntetés lesz ma a Parlament előtt

A fiatalságuk nagy része telik a felesleges tananyagok túlrészletezésével. - állítják azok a diákok, akik meghirdették a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" elnevezésű eseményt.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/12-ezres-diaktuntetes-lesz-ma-a-parlament-elott/333295/

 

Zavaros jogi érveléssel buzdítanak iskolakerülésre

Most már jogilag is összemossák a délelőtti hiányzást és a délutáni tüntetést a mai Ne menj suliba nap szervezői, támogatói, ezzel pedig egyértelműen megtévesztik a diákokat. A külföldről támogatott Hintalovon Alapítvány gyermekjogi aktivistájának ezzel nincs problémája.

http://magyarhirlap.hu/cikk/108439/Zavaros_jogi_ervelessel_buzditanak_iskolakerulesre

 

Szélesre tárt kapuk a felsőoktatásban

Felvételi rezsicsökkentésnek nevezte tegnap az Educatio kiállítás megnyitóján Rétvári Bence államtitkár, hogy már az első három helyre történő jelentkezés ingyenes.

http://magyarhirlap.hu/cikk/108438/Szelesre_tart_kapuk_a_felsooktatasban

 

Rétvári Bence: Hazánk egyre biztosabb jövőképet tud nyújtani

Más ma fiatalnak lenni Magyarországon, mint 6-8 éve: a munkanélküliség az akkori 12-ről négy százalék alá csökkent, a bérek is magasabbak, a duális képzési lehetőségek pedig automatikusan munkalehetőséget is kínálnak – jelentette ki Rétvári Bence az Educatio oktatási szakkiállítás tegnapi megnyitóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a diákok és a családok számára nyújtott állami segítségek között említette az első sikeres nyelv- és KRESZ-vizsga ingyenessé tételét, a három felsőoktatási intézményhez benyújtott jelentkezés költségének átvállalását, valamint a diákhitel-konstrukciók bővebbre szabását.

http://magyaridok.hu/belfold/retvari-bence-hazank-egyre-biztosabb-jovokepet-tud-nyujtani-2698243/

Megosztás: