Lapszemle 2018. február 9. Felvetések

február 09, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (4 szavazat)

A heti sajtóválogatásban olvashatnak arról, hogy a diákok felvetésére mit válaszolt Orbán, mit a diákok, és hova mennyi pénzt ígért az oktatásra a kormány. Vannak, akik nemzeti oktatási minimumot követelnek, és vannak, akik inkább az „oszd meg és uralkodj” elvét működtetik.

                                                                                              

Lapszemle február 9.

 

Február 3.

           

Továbbra is várja vitára Orbán Viktort a Független Diákparlament

Továbbra is várja a Független Diákparlament, hogy nyilvánosan vitázzon velük a miniszterelnök az oktatási rendszer problémáiról – számol be a Hír TV. A szervezet szóvivője úgy látja, Orbán Viktornak személyesen kellene kiállnia a nyilvánosság elé, hogy vállalja-e a vitát vagy sem, nem pedig Lázár Jánoson keresztül üzengetni. A kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a diáktüntetés időzítése egyértelművé teszi, hogy a háttérből irányítva kampánycélokra használják a fiatalokat.

https://zarojel.hu/tovabbra-is-varja-vitara-orban-viktort-a-fuggetlen-diakparlament/

 

"Kizárt, hogy Orbán Viktor nyílt vitát folytasson a Független Diákparlamenttel"

Kizártnak tartják, hogy Orbán Viktor nyílt vitát folytasson a Független Diákparlamenttel - közölte az oktatás megújulásáért küzdő Civil Közoktatási Platform. Ennek ellenére arra biztatják a fiatalokat, hogy várják meg a személyes választ. A szervezet rendezésében egyébként negyedik alkalommal beszéltek a választáson induló pártok az oktatáspolitikai elképzeléseikről. A Fidesz és a KDNP most sem vett részt a fórumon. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20180203-nem-folytat-nyilt-vitat-orban-viktor-a-fuggetlen-diakparlamenttel/hirkereso

 

Nem bért követeltek: megbecsülést várnak - Legyen béke és szabadság az oktatásban!

Az elmúlt hetekben több, az oktatás jobbításáért összehívott tüntetést tartottak Budapesten. Vasárnap a Tanítanék Mozgalom hívta össze a tanárokat, a diákokat, a velük szimpatizálókat. A cél: hagyják a tanárokat tanítani, a diákokat megfelelő környezetben tanulni.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/megbecsulest_varnak_Tan%c3%adtan%c3%a9k_demo_2018jan

 

A legfrissebb pályázatok és ösztöndíjak – 2018 február 3.

2018 márciusától ismét lehet pályázni az EACEA a Kreatív Európa program Kultúra alprogramja műfordítási projektek területére.
(Kreatív Európa Iroda)Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) 2018 márciusában teszi közzé a Kreatív Európa program Kultúra alprogram műfordítási projektek támogatására kiírt pályázatát. Pályázni a következő kategóriákban lehet majd: kétéves projektek; partnerségi keretmegállapodások.

https://librarius.hu/2018/02/03/legfrissebb-palyazatok-es-osztondijak-2018-februar-3/

 

Egyre több felnőtt vesz részt iskolán kívüli képzésben

A magyarországi felnőtt lakosság egyre szívesebben vesz részt mind iskolarendszerű, mind azon kívüli képzésekben - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss felméréséből. A Felnőttoktatás-képzés című kiadvány szerint 2016-ra a felnőtt népesség iskolarendszeren kívüli képzésben való részvételi aránya 30,5%-ra nőtt.

http://www.somogytv.hu/cikkek/123054

 

Február 4.

 

Égető szükség lenne a tanárok önállóságának visszaállítására

A pedagógusok önállóságának visszaállítása volt a leghangsúlyosabb gondolata annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform rendezett. Meghívták a pártok szakpolitikusait is, akik szerint az egyentankönyvek gátolják a tanárok egyéni képességeire építő oktatást.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/egeto-szukseg-lenne-a-tanarok-onallosaganak-visszaallitasara-2444804

 

Magyartanára kommentben állt ki a diák mellett, akit a kormánymédiában megpróbáltak lealázni

Pénteken jelent meg videónk a diáktüntetésekről, és az oktatásügyben felizzott vitákról:Ebben pedig több részlet is szerepelt Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivőjének Echo tévés szerepléséből. A szóvivő oktatási kérdésekről akart volna beszélni, Velkovics Vilmos riporter viszont felhívásuk egyik mondatának elemzésére szólította fel újra és újra, azt mondta, hogy egy felhívást sem tudnak megfogalmazni, és hogy azért akarnak kevesebbet tanulni, hogy többet bulizzanak és videojátékozzanak.

https://zarojel.hu/magyartanara-kommentben-allt-ki-a-diak-mellett-akit-a-kormanymediaban-megprobaltak-lealazni/

 

Hogyan lehet egy 21. századi gyerekből olvasót nevelni?

Az olvasás nem trendi. Legalábbis ha megkérdezünk egy tetszőleges általános vagy középiskolást, szinte biztos, hogy ezt a választ adja. Főleg, ha az illető fiú. Pedig olvasni jó. A kérdés az, hogyan lehet ezt a mai kamaszoknak eladni? Ami már biztos, hogy nem Jókai a megoldás. De akkor mi? Erről folyt izgalmas eszmecsere a HUBBY január 25-26. között tartott gyerekirodalmi konferenciáján. Várfalvy Emőke beszámolója következik.

http://moderniskola.hu/2018/02/hogyan-lehet-egy-21-szazadi-gyerekbol-olvasot-nevelni/

 

Gyakorlatorientált képzést biztosít a hazai nevelőszülői hálózat

Több mint 30 csoport vehetett részt képesített nevelőszülői képzésben az ország szinte valamennyi megyéjében uniós és állami forrásból, egy központi oktatási program keretében. Jelenleg huszonháromezer gyermekről gondoskodik Magyarországon a gyermekvédelmi rendszer, közülük tizenötezren élnek ötezer-ötszáz nevelőszülőnél.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/02/01/gyakorlatorientalt-kepzest-biztosit-a-hazai-neveloszuloi-halozat/

 

Február 5.

 

Szakképzési nemzeti minimumot sürgetnek

Csak a betanított munkára készíti fel a diákokat az új szakképzési rendszer, amit szakmai körökben egyszer használatos szakmunkás modellnek is neveznek – mondta az iparkamara volt oktatási igazgatója.

http://www.atv.hu/belfold/20180205-szakkepzesi-nemzeti-minimumot-surgetnek/hirkereso

 

Megint mástól várhatjuk, hogy modern legyen az iskola

Az oktatás modernizálása sok tekintetben hasonlít az egészséges étkezésre: mindenki egyetért abban, hogy nagyon fontos dologról van szó, de a végén csak szalonnát eszik lila hagymával.

https://index.hu/tudomany/2018/02/04/megint_mastol_varhatjuk_hogy_modern_legyen_az_iskola_bett_oktatasi_kiallitas_2018/

 

„MIT TEHET A MAGYARTANÁR, HA A DIÁKOK NEM OLVASNAK?” – KONFERENCIA A MAGYARTANÁROK EGYESÜLETE SZERVEZÉSÉBEN

A Magyartanárok Egyesülete 2018. március 3-án, szombaton „Mit tehet a magyartanár, ha a diákok nem olvasnak?” címmel rendez konferenciát a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7.). „A szakgimnáziumokban tanító kollégák nehéz és speciális helyzetben vannak – olvasható a rendezvény felhívásában –: diákjaik zöme nem érdeklődik az irodalom iránt, nagyon sokan olvasási és önkifejezési nehézségekkel küzdenek, a tanulás többnyire kudarcot jelent számukra, ettől alulmotiváltak. De érettségi vizsgát szeretnének tenni, mert választott szakmájukhoz erre szükségük van. Ez a konferencia a szakgimnáziumokban tanító magyartanároknak kínál támogatást. Foglalkozunk azokkal a nehézségekkel, amelyekkel szembe kell nézniük, és elsősorban ötleteket, módszereket és gyakorlati segítséget kívánunk adni a munkájukhoz.” A részvétel ingyenes, de február 20-ig e-mailben regisztrálniuk kell az érdeklődőknek!

http://moderniskola.hu/2018/02/mit-tehet-magyartanar-ha-diakok-nem-olvasnak-konferencia-magyartanarok-egyesulete-szervezeseben/

 

Február 6.

 

Vekerdy: embertelenség ennyi mindent belenyomni a gyerek fejébe

Jó akarattal szólva dilettantizmus és embertelenség, kicsit rosszindulatúan viszont azért van, hogy ne tudj gondolkozni, ne legyen időd, legyél rabszolga - mondta Vekerdy Tamás az ATV Egyenes beszéd c. műsorában reagálva az iskolai tananyag mennyiségre.

https://www.babaszoba.hu/articles/gyerek/Vekerdy_embertelenseg_ennyi_mindent_belenyomni_a_gyerek_fejebe?aid=20180206135241

 

Parragh: Nem igaz, hogy nem értek a szakképzéshez

A kamara elnöke szerint a volt oktatási igazgatójuk 300 kollégáját is megsértette.

A kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint nem igaz, amit volt munkatársa állít, miszerint ő ne értene a szakképzéshez. Parragh László Egyenesen című műsorunkban azt mondta: 18 éve foglalkozik a területtel, de a volt oktatási igazgatójuk a kijelentésével 300 kollégáját is megsértette, aki szintén a szakképzés átalakításával foglalkozik. A kamara a kérdésben a vállalkozók érdekeit képviseli – mondta Parragh László.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/parragh-nem-igaz-hogy-nem-ertek-a-szakkepzeshez-2445531?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Ezért lett a menekültáradat a legfontosabb tudnivaló Olaszországról a nyolcadikos földrajzkönyvben

  • Fővárosa Róma.
  • Óriási menekültáradattal kell megküzdenie.
  • Jelenleg is 4,3 millió menekült él az országban.

https://24.hu/kozelet/2018/02/06/ezert-lett-a-menekultaradat-a-legfontosabb-tudnivalo-olaszorszagrol-a-nyolcadikos-foldrajzkonyvben/

 

A robotprogramozástól az I. világháborús lövészárokban tett virtuális kirándulásig – A 2018-as BETT kiállítás trendjei

Az idei londoni Bett Show-n 50 tagú pedagógus delegáció vett részt hazánkból. A nagyszabású kiállítás betekintést engedett az oktatás jelenébe és jövőjébe bőséges motivációval ellátva mindazokat, akik a digitális oktatási eszközökben érdekeltek. Sőt! Azok számára is hasznosak lehet a kiállítás tapasztalatai, akik iskolájukban nagyobb eszközbeszerzést nem terveznek, csupán az oktatási trendekkel szeretnének tisztában lenni. Skultéty Zoltánné a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tanárának, az eTwinning nagykövetének fényképes beszámolója következik.

http://moderniskola.hu/2018/02/robotprogramozastol-az-vilaghaborus-loveszarokban-tett-virtualis-kirandulasig-2018-bett-kiallitas-trendjei/

 

Február 7.

 

Beépülő fideszes ügynökök? Újabb pedagógus-szakszervezet került veszélybe

 „Szervezeten belüli feszültségek” és „bizalmi válság” terheli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is. Utóbbi azért lehet rossz hír az érdekképviselet mellett elkötelezett tanároknak, mert éppen a múlt héten derült ki: problémák vannak a legnagyobb tagsággal bíró Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) is. A PDSZ válságáról szóló híreket egy a szakszervezet közösségi oldalán olvasható keddi poszt is megerősítette.

https://mno.hu/belfold/beepulo-fideszes-ugynokok-ujabb-pedagogus-szakszervezet-kerult-veszelybe-2445584

 

Oszd meg és uralkodj!

Forrong a pedagógustársadalom. Az oktatás alacsony színvonala, a tanárok és a diákok leterheltsége egyre mélyebbre taszítja az ország jövője szempontjából fontos ágazatot. Ám az Orbán-kormány illetékesei kizárólag a lényeget figyelmen kívül hagyó „igazukat” mantrázzák: a pedagógus-életpálya vonzó, a béreket rendezték, megháromszorozódott a felsőfokú pedagógusképzésbe jelentkezett fiatalok száma. Ezzel szemben tény: a legfrissebb adatok alapján egyre kevesebb fiatal akar katedrára állni. Nem az a lényeg, hányan jelentkeznek egy képzésre, hanem hogy mennyien helyezkednek el utána a pályán. Ebben a tekintetben egyáltalán nem állunk jól.

https://mno.hu/vezercikk/oszd-meg-es-uralkodj-2445534?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szilágyi János: A politika fogva tartja a szakképzést

Nagy port vert fel, hogy hétfőn súlyos bírálatokat fogalmazott meg a szakképzési rendszerrel kapcsolatban Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) volt oktatási igazgatója.

https://mno.hu/belfold/szilagyi-janos-a-politika-fogva-tartja-a-szakkepzest-2445801

 

Megvan, mikor lesz az újabb diáktüntetés

Februárban és nyilvánosan akartak vitázni a Független Diákparlament képviselői Orbán Viktorral. Mivel a miniszterelnök nem vállalta a vitát, újabb megmozdulást szerveznek - közölte Gyetvai Viktor, a diáktüntetések egyik szervezője.

https://infostart.hu/belfold/2018/02/07/megvan_mikor_lesz_az_ujabb_diaktuntetes/

 

Migránsokat a tananyagba! Tanácsok a korszerű tankönyvek fejlesztőinek

Az utóbbi napokban sorra tűnnek fel az állami tankönyvekben található, enyhén szólva is politikai irányultságú feladatok. Gondoltuk, megkönnyítjük a tankönyvírók dolgát, és ajánlunk néhány NER-kompatibilis általános iskolás feladatot.

http://hvg.hu/kultura/20180207_Hogy_epitsuk_be_a_migransokat_a_tananyagba_Tanacsok_a_korszeru_tankonyvek_fejlesztoinek?s=hk

 

Folytatódik a vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés

A tavalyi sikeres tanfolyamok után 2018 tavaszán is indul a „Gyalogos vándortábor-vezető” pedagógus továbbképzés. Az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem együttműködésében szervezett tanfolyamot elvégző pedagógusok nemcsak 30 kreditponttal lesznek gazdagabbak, hanem már 2018 nyarán indíthatnak csoportot az Erdei Vándortáborokra.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/02/07/vandortabor-vezeto-pedagogus-tovabbkepzes-indul/

 

Hatékonyan az iskolai bullying ellen – Workshop beszámoló

A kortárs bántalmazás (bullying) jelensége nagyon aktuális téma Magyarországon is. A média sorra tudósít olyan kamaszokról, akiket a bullying áldozatainak tekinthetünk. A legutóbbi esemény, ami megrázta a társadalmat, az volt, hogy egy 15 éves lány öngyilkos lett, mert társai kiközösítették. Ehhez hasonló, talán kevésbé súlyos esetek nap, mint nap jelen vannak az iskolai közösségekben. A szakszerű beavatkozás megfontoltságot és szakértelmet kíván, aminek elsajátítására kínál lehetőséget a „bullyingtól a bűnözésig” workshop.

http://tantrend.hu/hir/hatekonyan-az-iskolai-bullying-ellen-workshop-beszamolo

 

Kényszerzubbonyba bújtatják a hiperaktív gyerekeket

A pedagógusok, a pszichológusok és a pszichiáterek szívesen foglalkoznak a hiperaktív gyerekekkel. Pontosabban fogalmazva: szívesen kísérleteznek velük. És rajtuk. Egyre elképesztőbb módszerekkel akarják „gyógyítani” őket. A legújabb próbálkozás minden eddiginél durvábbra sikeredett.

https://varosikurir.hu/kenyszerzubbonyba-bujtatjak-a-hiperaktiv-gyerekeket/

 

AZ MTA szerint szó sincs az ukrán oktatási törvény újratárgyalásáról

Kijev csak látszatengedményeket tesz az oktatási törvény kapcsán – mondta Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalmi Kutatóközpontjának főmunkatársa szerdán az M1 aktuális csatornán.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180207-ukran-oktatasi-torveny-mta-kijev-csak-latszatengedmenyeket-tesz.html?utm_source=hirkereso

 

Február 8.

 

Sok az ovis, kevés a férőhely: ilyen az óvodai helyzet Budapesten

Nem könnyű megtalálni a megfelelő intézményt, és sokan - tartva a nagyobb csoportlétszámtól, az óvónők leterheltségétől - inkább magánóvodába íratják a gyerekeiket.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/8/ovodai_ferohelyek_C5UQ85

 

"Bentlakásos" iskolában tanulnak a szegény családban élő 6-10 évesek

Ebben az évben már nyolc kollégium vesz részt az általános iskolás korú, hátrányos helyzetű tanulók számára elindított Kollégium Plusz programban - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a nyírteleki Kedvesházban csütörtökön.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/8/kollegium_plusz_program_5J8EEL

 

Palotát kapott Szijjártó gimnáziuma, ahol először látta Orbánt

A kormány a bencés rend győri perjelségének adományozta a Győr központjában álló milliárdos értékű Lloyd-palotát.

https://24.hu/belfold/2018/02/08/palotat-kapott-szijjarto-gimnaziuma-ahol-eloszor-latta-orbant/

 

A pénzt lehívták, mégsem korszerűsítették az iskolát

Az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordul az MSZP egy pestszentlőrinci iskola energetikai korszerűsítésének elmaradása miatt. Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő tavaly a Kalendárium című kiadványban dicsekedett el a fejlesztéssel és az elnyert uniós pénzzel, ám az iskolára egyetlen napelemet sem szereltek fel az ígért százhetvenhatból. Pedig a beruházás határideje 2018. január vége volt.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-penzt-lehivtak-megsem-korszerusitettek-az-iskolat-2446037?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Több mint 1000 magyar iskola csatlakozott már idén is a nemzetközi Pénz7 programsorozathoz

Újabb rekordot dönt az európai kezdeményezésű témahét hazánkban.

http://tantrend.hu/hir/tobb-mint-1000-magyar-iskola-csatlakozott-mar-iden-nemzetkozi-penz7-programsorozathoz

 

Toldi és a terror

Nem tartjuk jó ötletnek, hogy egy 12-13 éves gyereknek a Toldiból vezetik le a terrorizmust – így reagált a Népszavának Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Szövetségének (TANOSZ) elnöke arra, hogy egy hatodik osztályosoknak szóló irodalomkönyv egyik kérdése kapcsolódási pontot hozott Toldi és a terrorizmus között. A 444 egyik olvasója hívta fel a figyelmet, hogy az Alföldy Jenő-Valaczka András szerezőpáros könyvének egyik feladatában az áll: „Joggal ítéljük el ma a terrorizmust éppúgy, mint Miklós gyilkos tettét. A mindenfajta jognál mélyebb igazságérzet azonban jól tudja: a sarokba szorított, megalázott, felbőszített kutya harapni fog. Szerinted mi az oka az egyre jobban terjedő terrorizmusnak?”.

http://nepszava.hu/cikk/1152271-toldi-es-a-terror

 

Szabadulószobás játékkal célozza meg a középiskolásokat a MOL

Idén is meghirdette a MOL a Junior Freshhh versenyét, amelyre mától március 14-ig jelentkezhetnek a természettudományok és matematika iránt érdeklődő középiskolások. A háromfős csapatok nem csak a szórakozásért, hanem értékes nyereményekért is játszhatnak. Az idei évben internetes szabadulószobába hívják a résztvevőket, ahonnan a fiatalok logikai és természettudományos feladatok megoldásával juthatnak ki. A hagyományos iskolai feladatoktól teljesen eltérő verseny első online fordulója után a továbbjutott középiskolások házi feladatot kapnak, majd az élő döntőben mérhetik össze tudásukat idén áprilisban. A program sikerét jelzi, hogy tavaly 524 csapat vett részt a versenyen Magyarországon.

https://www.hrportal.hu/hr/szabaduloszobas-jatekkal-celozza-meg-a-kozepiskolasokat-a-mol-20180207.html

 

Hatalmas siker a K&H versenye

Rekordszámú résztvevővel indult az idei K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő, amely a szülők, pedagógusok és a gyerekek figyelmét hívja fel a pénzügyi ismeretek szükségességére. A K&H Csoport programjának célja, hogy hozzásegítse a fiatalokat és rajtuk keresztül családtagjaikat az alapvető pénzügyi ismereteik bővítéséhez. A verseny iránti érdeklődés mögött számos motiváció húzódhat. A legújabb tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a versenyzést szerető gyerekek azt is jól kezelik, ha nem nyernek; nekik sokszor inkább a játék és a fejlődés a fontos.

http://www.mmonline.hu/cikk/hatalmas-siker-kh-versenye/

 

Száz magyar középiskolás viheti sikerre az ötletét

Minden eddiginél több, összesen 100 hazai középiskolás részvételével folytatódik idén a uSchool oktatási program, stratégiai partnerségben a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával.

http://www.mediapiac.com/marketing/Szaz-magyar-kozepiskolas-viheti-sikerre-az-otletet/25111/

 

Másként tanítana a Microsoft

Futurisztikus szakmai tartalmakkal, neves előadókkal és a 22. századot idéző vívmányokkal várta az érdeklődőket az oktatás high-tech show-ja, a londoni Bett. Az idei eseményre a Microsoft hazai szakembereit a vállalat innovatív pedagógus csapatának két meghatározó tagja, Nádori Gergely és Prievara Tibor is elkísérte

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Maskent-tanitana-a-Microsoft/5744/

 

Az önvezető járművekhez kapcsolódóan angol nyelvű mesterképzés indul a BME-n és az

Az ipar igényeinek kielégítésére, a dinamikusan fejlődő technológiai trendekhez igazodva két angol nyelvű mesterképzés indul szeptemberben az önvezető járművekhez kapcsolódóan - jelentette be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/palkovics-laszlo-az-onvezeto-jarmuvekhez-kapcsolodoan-angol-nyelvu-mesterkepzes-indul-a-bme-n-es-az-elte-n

 

Több száz milliónyi közpénzből fejlesztették, az összes iskolában bevezették, de sok gond van az állami e-naplóval

Tanárok és diákok is panaszkodnak a KRÉTA-rendszerre: lassú, tele van hibával, és rosszabb, mint a korábbi e-napló.

http://magyarnarancs.hu/belpol/tobb-szaz-millionyi-kozpenzbol-fejlesztettek-az-osszes-iskolaban-bevezettek-de-csak-a-gond-van-az-allami-e-naploval-109208

 

Orbánnak vagy a diákoknak van igaza? Megkezdődött a szavazás!

A Független Diákparlament csalódottan vette tudomásul, hogy a miniszterelnök nem állt ki velük vitára az oktatási rendszer kapcsán. Önök szerint Orbánnak igaza van? Nem, mert jó

nap kérdése, és a lehetséges válaszok.

http://www.atv.hu/belfold/20180208-orbannak-vagy-a-diakoknak-van-igaza-megkezdodott-a-szavazas/hirkereso

 

Vannak bajok a másik tanári szakszervezetben is, de nem "beépített emberek" miatt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezető testületének többsége azért mondott le, hogy teljes tisztújításra kerüljön sor. "Erről, és nem másról van szó" - olvasható közleményükben.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/8/PDSZ_tisztujitas_713SJD

 

Átvette díját a veronai hős tanár

A Testnevelési Egyetem (TE) csütörtöki szenátusi ülésének elején a TF Hőse-díjjal tüntették ki Vígh György testnevelőtanárt, aki több ember életét mentette meg az olasz busztragédiában.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/02/08/atvette-dijat-a-veronai-hos-tanar?source=hirkereso

 

Február 9.

 

Újabb tüntetésre és egy nagy meglepetésre készülnek a diákok

Újabb tüntetést szerveznek a diákok február 23-ára, mivel Orbán Viktor nem volt hajlandó velük tárgyalni. A tüntetés egyik szervezője azt mondta: a miniszterelnök vagy fél a fiatal demokratáktól, vagy egyszerűen nincsenek arra vonatkozó érvei, hogy miért arra megy a magyar oktatás, amerre.

http://www.atv.hu/belfold/20180208-ujabb-diaktuntetes/hirkereso

 

Az oktatási rendszernek nem a benne szereplők miatt van baja – Kis lépésekkel a változásért

Senki előtt nem titok, mennyire nehéz mostanában a magyar oktatási rendszerben részt venni. A pedagógusok ugyanúgy szenvednek ettől, mint a diákok. Vannak azért még biztató jelek, mint például annak a fiatal pedagógusnak a hozzáállása, aki kilépett a fősodorból, hogy olyan projektekben vegyen részt, amelyek minden szereplőnek örömöt okoznak. Állítja, hogy az a szemléletváltás, amit ő is megtapasztalt, képes lesz megváltoztatni az egész rendszert, és a kis hullámok elsöprik azt az erős sodrást, ami egyelőre legyőzhetetlennek tűnik.

https://wmn.hu/ugy/48200-az-okatatasi-rendszer-bajai-nem-a-benne-szereplokkel-van--kis-lepesekkel-a-valtozasert

 

Vegyük kézbe!

Elismerésre és támogatásra méltó a diákok, pedagógusok és a szülők küzdelme a magyar oktatás jobbá tétele érdekében. Az eredménytelenség azonban borítékolható. Magyarországon nincsen oktatási kormányzat, az oktatást és egészségügyet az Orbán Viktor által szervezett és működtetett Magyar Modell Bt. üzemelteti az emberi erőforrások megnevezésű melléküzemágban. A bt. védelmére Orbán kiválogatott és megszervezett egy 106 fős zsoldoscsapatot.

http://nepszava.hu/cikk/1152337-vegyuk-kezbe/

 

Nyilvánosak a középiskolai központi felvételi eredményei

A diákok február 19-ig jelentkezhetnek. A hivatal közleménye szerint a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) a tanulók általános iskolái töltik ki.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/02/09/nyilvanosak-a-kozepiskolai-kozponti-felveteli-eredmenyei?source=hirkereso

 

Újabb félmilliárdos program segíti Dél-Békésben a humán szolgáltatások fejlesztését

Csaknem félmilliárd forintos európai uniós (EU-s) támogatásból fejleszthetik a dél-békési települések egy részében az egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális közszolgáltatásokat – tájékoztatta a projekt menedzsmentje közleményben az MTI-t.

http://magyaridok.hu/gazdasag/ujabb-felmilliardos-program-segiti-del-bekesben-human-szolgaltatasok-fejleszteset-2782432/

 

Ötmilliárd forintból fejlesztik az iskolákat Tolna megyében

Tolna megyében ötmilliárd forint jut iskolák fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból - mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön a Tolna megyei Lengyelen, sajtótájékoztatón.

https://profitline.hu/Otmilliard-forintbol-fejlesztik-az-iskolakat-Tolna-megyeben-374726

 

Antidemokratikus működés jelei a szakszervezetekben

„A szervezet megújítása céljából lemondott tisztségéről” a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának többsége, „annak érdekében, hogy rendkívüli tisztújító kongresszus keretében teljes tisztújításra kerüljön sor”. A PDSZ Facebook-oldalán kedd este közzé tett beszámoló szerint a még január 5-én történtek oka „bizalmi válság”, illetve „a szervezeten belüli feszültség”. A tisztújítás érintené az elnök, Mendrey László személyét is, „a PDSZ elnöke azonban nem akarja összehívni a kongresszust, azt minden eszközzel akadályozni igyekszik” – írták.

http://magyarhirlap.hu/cikk/110312/Antidemokratikus_mukodes_jelei_a_szakszervezetekben

 

Amerikai suliban magyarként

Európából nézve hajlamosak vagyunk szidni és lenézni az amerikai oktatási rendszert, aminek kétségtelenül vannak hibái (melyiknek nincsenek?), ám Gábor mai írását olvasva (és az általa küldött képeket elnézegetve) azért érdemes talán egy picit elgondolkodni. Például azon, hogy a magyar rendszer és oktatási filozófia mennyire van lemaradva (például a digitális eszközök használata terén) az amerikaitól…

http://hataratkelo.blog.hu/2018/02/09/amerikai_suliban_magyarkent

 

Ukrán nyelvtörvény: a szakértő szerint a diplomáciai lépéseknek nincs sok értelme

Az ukrán nyelvtörvény vitatható, magyar kisebbségeket sújtó rendelkezései ellen diplomáciai, illetve jogi eszközökkel léphet fel a magyar kormányzat – mondta Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ munkatársa az M1 aktuális csatornán pénteken.

http://propeller.hu/nagyvilag/3333081-ukran-nyelvtorveny-szakerto-szerint-diplomaciai-lepeseknek-nincs-sok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

Megosztás: