Lapszemle 2018. február 23. Számok nyelvén

február 23, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

Lapszemlénkből megtudhatja, hogy kik azok, akik kapásból kivégzik az érdeklődést, mi a tanulást átható félelem. Elolvashatják, hogy eddig soha nem látott mértékben költünk oktatási épületekre, a GDP 2,8 százalékát költjük oktatásra, és megdöbbentő, mennyire nem tudjuk fizetni az oktatást.

                                                                                                                                       

 

Lapszemle 2018. február 23.

 

Február 19.

 

Nem lehet sikeres az ország sikeres oktatás és egészségügy nélkül

Évek óta az van, hogy Orbán Viktor évértékelőjében nem azt kell nézni, hogy miről, hanem, hogy miről nem beszélt. Idén például a miniszterelnök úgy festette fel a jó irányba haladó ország képét, hogy a korrupcióról, az oktatás, az egészségügy helyzetéről egy szót sem beszélt. Persze érthető, hiszen nagyjából az orbáni sikerességnek az is az egyenlete, hogy sikeres, leszámítva a korrupciót, az oktatást, az egészségügyet (na meg még pár dolgot). Ha ezekről nem is beszélünk, akkor persze már sikeresnek is mondhatjuk.

https://merce.hu/2018/02/19/nem-lehet-sikeres-az-orszag-sikeres-oktatas-es-egeszsegugy-nelkul/

 

Vödrökbe fogják fel a tetőn becsurgó vizet az egyik pécsi iskolában

Az egyik pedagógus szakszervezet szerint nem emberhez méltó körülmények között folyik az oktatás az iskolában. A vezetőség azt ígéri, hogy idén nyáron kezdik az épület felújítását.

https://szakszervezetek.hu/hirek/13403-vodrokbe-fogjak-fel-a-teton-becsurgo-vizet-az-egyik-pecsi-iskolaban

 

Február 20.

 

Harry Potter harca János vitézzel: az elmúlt nyolc év az oktatásban

Példátlan átalakítást hajtott végre az oktatási rendszerben az Orbán-kormány 2010-től. Példátlanul sok területre kiterjedőt és példátlanul mellőzve a szakmai érveket, nemzetközi trendeket, a párbeszédet. A reformok átgondolatlanságát az mutatja legjobban, hogy az utóbbi évek már a saját intézkedéseik visszaalakításáról szóltak. Az "eredmények" már jól látszanak.

http://hvg.hu/itthon/20180220_Harry_Potter_harca_Janos_vitezzel_az_elmult_nyolc_ev_az_oktatasban?s=hk

 

Se iskola, se munka: válságban a fiatalok

Az ellenzéki pártok szerint sokkal kilátástalanabb a nem tanuló és nem dolgozó fiatalok helyzete, mint azt az amúgy is riasztó adatok mutatják. Jelenleg 114 ezer fiatal nem jár iskolába és a munkaerőpiacon sem találja a helyét, de a kép a közmunkások és a külföldön dolgozók miatt valójában sokkal drámaibb lehet, derül ki a 24.hu összeállításából.

http://nepszava.hu/cikk/1153350-se-iskola-se-munka-valsagban-a-fiatalok/

 

"Érettségi után könnyen elengedi magát az ember"

Melyik a legnagyobb rendezvény az Óbudai Egyetemen? Hol érdemes kikapcsolódni vagy egy jót ebédelni a campus környékén? Bognár Attila, az Óbudai Egyetem harmadéves villamosmérnök hallgatója válaszolt az Eduline-nak.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/2/21/Obudai_Egyetem_IEY2G7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_21

 

Így juthattok diákkedvezményhez, ha már nem tanultok

Hamarosan újra érvényesíteni kell a diákigazolványokat. Vannak aki viszont már nem tudják ezt megtenni, mert már korábban diplomáztak és nem folytatták tovább tanulmányait, ők igénybe vehet egy másik típusú diákkedvezményt.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/2/20/Igy_juthattok_diakkedvezmenyhez_ha_mar_nem__KXIDGG#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_20

 

Lázár: Kötelezővé kellene tenni a gimnáziumi felvételit

Nem azért tartjuk fenn a gimnáziumokat, hogy munkanélküliek tömegét képezzük, vagy képzetlen 18 éveseket állítsunk elő – mondta Lázár János a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági fórumán Hódmezővásárhelyen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kerülőpálya a rosszul tanulóknak a gimnázium.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/lazar-kotelezove-kene-tenni-a-gimnaziumi-felvetelit-2448557?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Osztályzatok, érdemjegyek, értékelések 

„Nekem elég, magának elégtelen” – hangzik az egykori legendás történelemtanár feleletzáró „összegzése”. Vajon hogyan és miért alakult ki az osztályozás szokása? Mi az, ami „állandó” és mi az, ami „változó” az iskolai értékelés történetében?

http://tantrend.hu/hir/osztalyzatok-erdemjegyek-ertekelesek

 

Hoffmann Rózsa és a nemzeti disznók esete…

Hoffmann Rózsa, a KDNP régi-új üdvöskéje és aki az oktatáspolitika avatott szakértője volt kibújva a csontváz-szekrényből újra aktivizálódott. A parlament hétfői ülésén szépen, rendben olvasta fel a napi penzumát.

https://varosikurir.hu/hoffmann-rozsa-disznokkal-van/

 

Élmény és tanulás

Február 24-én kezdődik a pedagógusexpó. Vendégünk volt Balatoni Katalin neveléstudományi kutató, néptáncpedagógus.

https://hirtv.hu/reggelijarat/elmeny-es-tanulas-2448479?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A kultúrába és az oktatásba (is) befektet Debrecen

A tavalyinál több pénz jut Debrecen költségvetéséből idén a szociális kiadásokra, kulturális és oktatási feladatokra – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a város alpolgármestere.

http://civishir.hu/helyben-jaro/2018/02/a-kulturaba-es-az-oktatasba-is-befektet-debrecen-

 

Hatszor lőtt a légpisztollyal a szombathelyi diák

A nyugat.hu információi szerint pénteken rendőrök jelentek meg a szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskolában, miután légpisztolyt vitt az iskolába egy diák. A Vas MRFK sajtóreferense a lapnak szombaton elmondta,  légpisztoly volt egy 13 éves fiúnál és a gyanú szerint azt használta az egyik oktatási intézmény területén, Szombathelyen 2018. február 16-án. Az esettel összefüggésben személyi sérülés nem történt. A Szombathelyi Rendőrkapitányság garázdaság vétség elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

https://zarojel.hu/hatszor-lott-a-legpisztollyal-a-szombathelyi-diak/

 

Harmadikos diákok árulnak sorsjegyet, a főnyeremény egy fegyver

A floridai mészároséhoz hasonló fegyvert lehet nyerni a sorsjeggyel az Egyesült Államokban, amit harmadikos gyerekek árulnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/20/iskolai_fegyverek_8H0Q51#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_20

 

Február 21.

 

Kevés a fiatal tanár az állami iskolákban

A tanári kar elöregedése valamennyi intézményfenntartónál megfigyelhető, de az állami és önkormányzati intézményekben dolgoznak a legkisebb arányban fiatal, 20-29 éves és 30-39 éves pedagógusok – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) friss, "A közoktatás indikátorrendszere 2017" című kiadványából. A pályakezdő pedagógusok aránya továbbra is kritikusan alacsony.

http://nepszava.hu/cikk/1153387-keves-a-fiatal-tanar-az-allami-iskolakban

 

Kapásból kivégzik az érdeklődést – Kérdésnek és kreativitásnak nincs helye az oktatásban

- A tantervek készítői meg akarják mondani, hogy mit tanítsanak az iskolában, pedig ezt a tanároknak kellene eldönteniük
- A Szigeti veszedelem nem akkor „felejtődik el”, ha kihagyják a kötelezők közül, hanem akkor, ha benne van
- A magyar oktatási rendszer mindent megtesz, hogy kiölje a kreativitást és a kíváncsiságot, és pazarlóan bánik a felhalmozódott szakmai tudással – Knausz Imre oktatási szakértővel beszélgettünk

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/erdektelensegre_itelve_-_knausz_imre_oktatasi_szakertovel_beszelgettunk

 

Megszavazták a diákok ingyenes utazását

Idén nyártól igénybe vehető az EU fiataloknak szánt ingyenes utazási kedvezménye. Így félszázezer diák örülhet majd.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/megszavaztak-a-diakok-ingyenes-utazasat

 

Digitális zaklatás és resztoratív sérelemkezelés

Az Igazságügyi Minisztérium által alapított Áldozatsegítő Központ és az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága szakmai tájékoztató napot tartott pedagógusok számára 2018. február 16-án az OH és az EKE OFI közreműködésével digitális zaklatás és resztoratív sérelemkezelés témakörében.

http://tantrend.hu/hir/digitalis-zaklatas-es-resztorativ-serelemkezeles

 

Digitalizáció az oktatásban: mindig csak egy lépést – interjú Horváth Ádámmal, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetőjével

Korántsem felkészült annyira a mai diákság "digitális nemzedékként" ,mint ahogyan a gazdaság igényelné ezt. Mi a szerepe az oktatásnak, a digitális pedagógiának a digitális átállásban? Hol tart Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának megvalósítása és hol lehet bekapcsolódni a projektekbe? Milyen képzésre, eszközpark-bővítésre,iskola internet -sávszélesség növelésre lesz lehetőségük az iskoláknak, pedagógusoknak? Interjú Horváth Ádámmal, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetőjével. Az interjú hosszú, 20 perc olvasási idő minimum, de megéri!

http://moderniskola.hu/2018/02/digitalizacio-az-oktatasban-mindig-csak-egy-lepest-interju-horvath-adammal-digitalis-pedagogiai-modszertani-kozpont-vezetojevel/

 

A tanulást átható félelem: a teljesítményszorongás

A teljesítményszorongás áthatja a diákok egész iskolai létét. Első osztálytól érettségiig folyamatos számonkérésékkel néznek szembe, dolgozatok, felelések, de akár egy órai felszólítás is olyan helyzetet hoz létre, amikor jól kell teljesíteni. Ennek eredménye nem csak a tudástól függ: a tanuló hiába tudja a helyes választ, ha nem képes azt visszaadni. Ebből fakadóan pedagógusként nem csak a tananyag elsajátítását kell segítenünk, hanem fontos figyelembe vennünk a teljesítés pszichés feltételeit is.

http://tantrend.hu/hir/tanulast-athato-felelem-teljesitmenyszorongas

 

Sorosék legnagyobb ellensége a nyilvánosság

Az oktatás digitális átalakításának kulcsszereplői a pedagógusok – erről is beszélt a lapunknak adott interjúban Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

http://magyarhirlap.hu/cikk/111332/Sorosek_legnagyobb_ellensege_a_nyilvanossag

 

Kijev konzultációt mímel oktatásügyben

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter időhúzással és az általános középfokú oktatásról szóló törvénytervezet nyelvi cikkelyére vonatkozó egyeztetés megtagadásával vádolta meg a kárpátaljai magyar szervezetek képviselőit a február 14-i kormányülésen, amiért elnapolták az ugyanarra a napra kitűzött megbeszélést a szaktárca képviselőivel.

http://figyelo.hu/v/kijev-konzultaciot-mimel-oktatasugyben/

 

Február 22.

 

Alig van fiatal pedagógus az iskolákban

Az állami és önkormányzati intézményekben dolgoznak a legkisebb arányban fiatal, 40 év alatti pedagógusok.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/22/nagyon_keves_a_palyakezdo_tanar_DLL7EY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_22

 

Elbutítás vagy nagytakarítás - teljes bizonytalanság fenyegeti az oktatást

A Fidesz „jó szokása” szerint oktatási programmal sem készül, de több jelből sejthetjük, mi következik.

http://hvg.hu/elet/20180222_Tobb_diplomas_a_KLIK_beszantasa_uj_torvenyek__ezt_tervezik_a_partok_az_oktatassal?s=hk

                                                         

"Úgy hazudunk magunknak, mint Gerő Ernő"

Elvándorlás, apátia, kiábrándultság, az oktatási rendszer helyzete és magyarok, akik emigráltak – ezeket a kérdéseket járták körbe a kilencedik Magyar Nemzet Szalon résztvevői, Andor László volt uniós biztos, Szelényi Iván szociológus és Róna Péter közgazdász.

http://hvg.hu/itthon/20180222_Ugy_hazudunk_magunknak_mint_Gero_Erno?s=hk

 

Eddig soha nem látott mértékben költünk oktatási épületekre

Jelentősen felpörögtek az oktatási és kutatás-fejlesztés célú építések hazánkban, 2017-ben rekordösszegben kezdődtek meg és fejeződtek be ilyen típusú munkák. A tavalyi évben 93 milliárd forint értékben vette kezdetét oktatási illetve kutatás-fejlesztési épületekhez kapcsolódó kivitelezés és 111,5 milliárd forintot tett ki a befejeződött beruházások értéke - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/eddig-soha-nem-latott-mertekben-koltunk-oktatasi-epuletekre.277307.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A GDP 2,8 százalékát költjük oktatásra

 Az európai országokban átlagosan a GDP több mint 3,5 százalékát fordították 2014-ben az alap- és középfokú oktatásra, Magyarországon ez az érték 2,83 százalékon állt – derül ki az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének A közoktatás indokátorrendszere 2017 című kiadványából - írja a vg.hu

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/a_gdp_28_szazalekat_koltjuk_oktatasra.7471.html

 

Megdöbbentő, mennyire nem tudjuk fizetni az oktatást

Az oktatás megfizethetősége egyáltalán nem általános jelenség az Európai Unióban. A magyarok a nagy gondokkal küzdők között vannak.

https://infostart.hu/gazdasag/2018/02/22/megdobbento_mennyire_nem_tudjuk_fizetni_az_oktatast/

 

Egyre több magyar diák kerülhet bele a szuper programba

Minden eddiginél több, összesen 100 hazai középiskolás részvételével folytatódik idén a uSchool oktatási program, stratégiai partnerségben a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával. Az együttműködés keretében megvalósuló hat vállalkozói klub segítségével a diákok megismerhetik, miként juttathatnak el egy ötletet a megvalósításig. A jövő startuperei többek közt a fenntarthatóság, a digitális egészségügy, a robotika és a mesterséges intelligencia területén alkothatnak maradandót. A fiatalokat egy hetvenfős szakértői mentorcsapat segíti céljaik elérésében. A program fővédnöke Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete.

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Egyre-tobb-magyar-diak-kerulhet-bele-a-szuper-programba/5853/

 

"Ne kényszerüljünk külföldre" - pénteken ismét utcára vonulnak a diákok

Pénteken a diákok az "oktatási rendszerváltásért" vonulnak az utcákra, eddig több ezren jelezték az esemény Facebook-oldalán a részvételüket.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/22/diaktuntetes_2018_WG40VR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_22

 

Navracsics Tibor: Az Európai Unió számít a fiatalok véleményére

Az Európai Unió (EU) számít a magyar fiatalok, ifjúsági szervezetek és a kormány véleményére, észrevételeire a következő időszak ifjúsági stratégiájának kidolgozásában - mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://magyarhirlap.hu/cikk/111469/Navracsics_Tibor_Az_Europai_Unio_szamit_a_fiatalok_velemenyere

 

A diákok a sport- és szabadidő területén önkénteskednek leginkább

Először készült országos reprezentatív felmérés az iskolai közösségi szolgálatról (IKSZ). Az IKSZ 2012-es bevezetése óta csak akkor érettségizhet egy diák, ha 50 óra önkéntes munkát teljesít a középiskolai évek alatt.

https://www.vg.hu/kozelet/diakok-sport-es-szabadido-teruleten-onkenteskednek-leginkabb-801309/

 

Oktatási központ jöhet létre Kompolton

Korábban már szó volt arról, hogy Heves megyében igen sok az elégedett polgármester, legyen szó kisebb vagy éppen nagyobb falvakról, városokról. Most rátaláltunk – Egertől alig néhány kilométerre – a talán legsikeresebb és legjobb településvezetőre, Balázs Zoltánra, Kompolt polgármesterére.

https://www.lokal.hu/2018-02-oktatasi-kozpont-johet-letre-kompolton/

 

Hogyan számolják a felmentési iőhöz a bérem, ha csökkentett munkaidőben dolgozom?

Pedagógus vagyok, egy hónap múlva elérem a nyugdíj korhatárt. Tavaly szeptembertől fél munkaidőben 75 %-os fizetésért dolgozom. Ez a 38-adik tanévem. Meg szeretném kérdezni, hogy alakul a fizetésem a felmentési idő 8 hónapja alatt, marad a 75 %, vagy 100 % lesz? A jubileumi jutalmat a 75 %-al vagy a teljes fizetéssel számolják? 1954. 09. 20-án születtem, idén március 21-én érném el a nyugdíjas kort, így a felmentési időm a nyári szünidőn keresztül átnyúlik a következő tanévbe.

https://www.hrportal.hu/hr/hogyan-szamoljak-a-felmentesi-idohoz-a-berem--ha-csokkentett-munkaidoben-dolgozom-20180222.html

 

Program indult a szakképző intézmények fejlesztésére Hódmezővásárhelyen

A Hódmezővásárhelyen működő vállalkozások fejlődéséhez jól képzett és megfelelő számú munkavállalóra van szükség – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester csütörtökön az alföldi városban.

https://magyaridok.hu/belfold/program-indult-szakkepzo-intezmenyek-fejlesztesere-hodmezovasarhelyen-2827284/

 

Itt a pontos dátum: mikor kezdődik és meddig tart a 2018-as tavaszi szünet?

 Már nem is kell olyan sokat várni, hogy pár pihenőnapot kapjanak a diákok és a tanárok.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/22/Itt_a_pontos_datum_mikor_kezdodik_es_meddig_XN6JJ6

 

Február 23.

 

Nem maradnak csendben: több tízezren demonstrálhatnak a diákokkal

Február 23-án, pénteken 17:30-tól nagyszabású tüntetést ígér a Diákparlament, mely az oktatási rendszerváltásért szervez demonstrációt, a Deák Ferenc tértől a Parlamentig vonulva. „Az egész országot várjuk magunk mellé, mivel ez az utolsó esélyünk arra, hogy ne kényszerüljünk külföldre egy élhetőbb jövő reményében" – írják az esemény felhívásában. (Az eseményt a PSZ is támogatja- a szerk.)

http://168ora.hu/itthon/nem-maradnak-csendben-tobb-tizezren-demonstralhatnak-a-diakokkal-145662

 

Példátlan mértékben nőtt a pedagógusok bére

Az elmúlt nyolc évben nemcsak a pedagóguspálya elismertsége emelkedett, hanem a bérek is jelentősen növekedtek, ráadásul mindezek hatására egyre több fiatal választja a pedagógusi életpályát. Egy húsz éve tanító, főiskolai végzettségű pedagógus 2010-ben bruttó 149 ezer forintot keresett, míg idén ez az összeg bruttó 301 ezer forintra emelkedett.

https://magyaridok.hu/belfold/peldatlan-mertekben-nott-pedagogusok-bere-2824674/

 

Egy csepp esély mindenkinek jár! – A csobánkai CSODA

A Csobánkai Csepp Tanoda 2012 szeptemberében indult útjára, hogy roma gyermekeknek nyújtson segítséget a tanulásban. A csapat nagyrészt önkéntesekből áll, akik bőven kiveszik részüket a társadalmi felelősségvállalásból. A Tanoda múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettem Bakó Boglárkával és Horlai Sárával, akik nélkül a kezdeményezés jelen formájában nem is létezhetne.

http://tantrend.hu/hir/egy-csepp-esely-mindenkinek-jar-csobankai-csoda

Megosztás: