Lapszemle 2018. február 2.

február 02, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (5 szavazat)

Nyomás alatt a PSZ, vitáznának a diákok a miniszterelnökkel, felelősségre vonják a kislány száját szappannal kimosó tanítót, a nulladik óráról az oktatási államtitkárság szerint az iskolák döntenek, az oktatási rendszer nem ad az életben használható tudást.

                                                                                                                              

Ezekről és még sok érdekességről olvashatnak lapszemlénkben.

 

Lapszemle 2018. február 2.

 

Január 26.

 

Több tízezer forintot kap sok pedagógus, március végéig megérkezik a pénz

Legkésőbb március végéig megkapja a fizetéskülönbözetet és a késedelmi kamatokat az a több száz, nyugdíj előtt álló pedagógus, akiket 2017. január 1-én alkotmányellenesen nem soroltak be a pedagógus II. fokozatba.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/26/nyugdij_elott_allo_pedagogusok_elmaradt_ill_IXYFVQ

 

Január 27.

 

Alkotmányellenes iskolafoglalás

- Alaptörvény-ellenes lehetett az iskolák államosítása egy bírósági döntés szerint
- A gazdagabb települések egy része szívesen visszavenné az iskoláját, de a szegények nem vállalnák ezt a terhet
- Egy „vegyes rendszerben” a hátrányos helyzetű gyerekek biztosan leszakadnak

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alkotmanyellenes_iskolafoglalas

 

Január 28.

 

Utolsó félév az Orbán-iskolában 

Az MSZP-Párbeszéd Szövetség üdvözli a Tanítanék Mozgalom mai tüntetését. Osztozik az iskolai egyenlőtlenségek, a tanszabadság eltiprása és az iskolák militarizálása feletti dühükben. De reményt adhat, hogy április 8-án véget ér ez a rémálom; a most kezdődő félév az utolsó lesz Orbán iskolájában. Az MSZP-Párbeszéd Szövetség minden diáknak biztosítja a lehetőséget, hogy legalább az érettségit megszerezhesse, és minden tanárt felszabadít a KLIK uralma alól - írja közleményében Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd Szövetség miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke.

http://nepszava.hu/cikk/1151367-utolso-felev-az-orban-iskolaban/

 

Ez a minimum: majdnem a teljes ellenzék összefogott a jó magyar oktatásért

Nem akarnak olyan tömeggé válni, amelynek tagjai nem kérdeznek, csak végrehajtanak. Pedig az Orbán-kormány oktatási rendszere erre nevelne. Tüntetett a Tanítanék Mozgalom, megszületett a csaknem összellenzéki oktatási minimum.

http://168ora.hu/itthon/ez-a-minimum-majdnem-a-teljes-ellenzek-osszefogott-a-jo-magyar-oktatasert-144373

 

A Tanítanék és az Oktatói Hálózat összehozta az oktatási minimumot – Összefoglalónk a délutáni tüntetésről (videóval)

Ígéretükhöz híven elsősorban a választópolgárokat szólította meg vasárnap délután a Kossuth térre szervezett tüntetésén a Tanítanék. Az elmúlt két évben számos protestakciót szervező mozgalom tagjai mellett színpadra álltak követeléseikkel a köz- és felsőoktatási szakszervezetek, valamint a Független Diákparlament képviselői is. Végül pedig  prezentálták a nyolc ellenzéki párt közös kompromisszumos oktatáspolitikai vállalását, az oktatási minimumot.

https://merce.hu/2018/01/28/a-tanitanek-osszehozta-az-oktatasi-minimumot/

 

Kádárista modellt használnak Orbánék az oktatásban

A szakképzésbe lépők számát akarja növelni a kormány, valamint a gimnáziumi tanulók számának csökkentését célozta meg - árulja el egy több mint két éve készített dokumentum a Nemzetgazdasági Minisztérium nevével fémjelezve. Ez viszont egy elég rossz iránynak tűnik.

https://zsurpubi.hu/cikk/3852-kadarista-modellt-hasznalnak-orbanek-az-oktatasban/

 

Több mint 6000 szülő töltötte ki a közoktatásra vonatkozó kérdőívet

A Szülői Hang Közösség felmérése az elmúlt nyolc év oktatáspolitikájáról készült. A részeredmények alapján a válaszadók túlnyomó többsége túlterheltnek találja a gyerekét.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tobb-mint-6000-szulo-toltotte-ki-a-kozoktatasra-vonatkozo-kerdoivet-2443326?utm_source=feed&utm_medium=rss

          

Január 29.

 

Tépett esernyők

 Több hónapnyi csendes szemlélődés után újból hallatta hangját a Tanítanék Mozgalom. Igaz, most vasárnapi tüntetésük messze nem volt olyan erejű, mint 2016-os megmozdulásaik – a megjelentek száma és a beszédekben felsorolt problémák fontossága sajnos köszönőviszonyban sem volt egymással. Az már az eddigi kormányzati reakciókból is egyértelművé vált, hogy a kabinet célja nem más, mint a mozgalmár tanárok kifárasztása, szimpatizánsaik lelkesedésének lelohasztása.

 

Oktatási békéért és szabadságért tüntettek a Kossuth téren

 Vasárnap megtartotta a Kossuth téren a 10 nappal korábban meghirdetett tüntetését a Tanítanék Mozgalom. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője arról beszélt, hogy 28 éve minden párt azt mondja, mennyire fontos stratégiai ágazat az oktatás, de az ígéretekből soha nem lett semmi, majd feltette a kérdést: "28 évvel a rendszerváltás után hogy jutottunk el oda, hogy a békéért és a szabadságért kell felemelnünk a szavunkat?" Szerinte nem lesz béke és szabadság, ha a kormány és az ellenzéki pártok között nincs párbeszéd, legalább a legfontosabb területeket illetően.

https://index.hu/belfold/2018/01/28/tanitanek_tuntetes/

 

Valójában kormánybuktatást akar, az oktatás ürügy a Tanítanéknak

A Magyar Idők birtokába jutott dokumentumok igazolják: az oktatás reformjáért, illetve a CEU mellett szervezett tüntetések valójában a Fidesz ellen szólnak, és a kormány leváltása a céljuk. Az élükön állók távolról sem függetlenek és nem is civilek. Viszont legtöbb erőfeszítésük hiábavaló: még egy kisebbfajta tömeget sem sikerült összehozniuk a tegnapi tanártüntetésen.

http://magyaridok.hu/belfold/valojaban-kormanybuktatast-akar-az-oktatas-urugy-tanitaneknak-2735473/

 

Nagybetűvel írni a pedagógiai szabadságot – Egy tanítónő levele az oktatásról

Az oktatás rendbetétele nem kizárólag az anyagiakon múlik, hanem elsősorban a szemléletváltáson. F. A. tizenhét éve foglalkozik gyerekekkel iskolában és szakkörökön, osztályfőnökként. Egy táborban határozta el, hogy tanító lesz. Most az ő tapasztalatai következnek.

https://wmn.hu/ugy/48143-nagybetuvel-irni-a-pedagogiai-szabadsagot--egy-tanitono-levele-az-oktatasrol

 

Nem mehetnek vissza a katedrára tanítani

Kedvezőek a nyugdíjas-szövetkezetek tapasztalatai a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását illetően a vállalkozási szférában, azonban a pedagógushiány kezelésére ez a forma sem alkalmas.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-mehetnek-vissza-katedrara-tanitani-1237613/

 

A gimnáziumi felvételi rossz, de kell

A többszörös túljelentkezés miatt nincs más megoldás. Nem objektív az általános iskolai teljesítmények mérése.

https://24.hu/belfold/2018/01/29/a-gimnaziumi-felveteli-rossz-de-kell/

 

Péterfalvi Attila: legyen tananyag a helyes internethasználat

Az internet óvodásokra és a kisiskolásokra leselkedő veszélyeire hívja fel a figyelmet az a kiadvány, amelyet hétfőn mutatott be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila hangsúlyozta: a helyes internethasználatnak kötelező tananyagként kellene bekerülnie az oktatásba.

http://orientpress.hu/cikk/2018-01-29_peterfalvi-attila-legyen-tananyag-a-helyes-internethasznalat

 

Pölöskei: A továbbképzésekben több gyakorlati tudásra lenne szükség

Magyarország jó úton jár, s nem a többi nemzet mögött "kullog" – mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán a londoni BETT Show kapcsán.

http://www.origo.hu/itthon/20180129-bett-show-az-eszkozok-mellett-az-uj-modszerek-bemutatasa-miatt-volt-erdekes.html?utm_source=hirkereso

 

Állandósult a terrorveszély – indokolja az Emmi, miért kell szakemberek helyett a magyar iskoláknak honvédelmi intézkedési tervet készíteniük

Megkérdeztük január elején az Emberi Erőforrások Minisztériumát a Honvédelmi Intézkedési Tervről. Választ reméltünk arra, hogy miért kell a pedagógusoknak intézkedési tervet készíteni. A három megkérdezett intézménytől utolsóként most az Emmitől is megkaptuk a választ, de enyhén szólva nem tudtunk meg többet belőle.

http://168ora.hu/itthon/allandosult-a-terrorveszely-indokolja-az-emmi-miert-kell-szakemberek-helyett-a-magyar-iskolaknak-honvedelmi-intezkedesi-tervet-kesziteniuk-144432

 

Nulladik óra: az oktatási államtitkárság szerint az iskolák döntenek

Az iskolák döntenek arról, berendelik-e nulladik órára a diákokat - közölte az oktatási államtitkárság.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/29/nulladik_ora_nyolcadik_ora_7KPPCN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_29

 

Retteghetnek az erőszakos tanárok? Csoportot hoztak létre a hetesi iskola pedagógusai

Csoportot hozott létre a diákbántalmazásról elhíresült hetesi iskola tantestületének egy része: erőszakmentes oktatást szeretnének, nem akarják, hogy a tanulókkal szembeni erőszak a mindennapok része legyen.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/29/ki_az_eroszakos_tanarokkal_az_iskolakbol_HGOU8A#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_29

 

Szeged-Csanád Egyházmegye: húszmilliárdnyi fejlesztés a millennium jegyében

Az egyházmegye 2030-as millenniumára való készülődés nemcsak lelki építkezéssel történik. Hazánkban egyedülálló kétnyelvű gimnáziumot alapítanak, a Tóth Péter-palotába a Vántus-szakgimnázium költözik, és új kollégiumot építenek az Apáthy helyére.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szeged-csanad_egyhazmegye_huszmilliardnyi_fejlesztes_a_millennium_jegyeben/2547562/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Sportkomplexum épül egy református gimnázium mellett Miskolcon

Uszodából és tornacsarnokból álló sportkomplexum épül Miskolcon a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon mellett, a több mint két és félmilliárd forintos beruházás uniós és állami pénzből készül el - hangzott el a projektet bemutató sajtótájékoztatón hétfőn, miután az egyház és a létesítményt megépítő két cég konzorciumának vezetői aláírták a kivitelezési szerződést.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egyhazi-nemzetisegi-es-civil-tarsadalmi-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/sportkomplexum-epul-egy-reformatus-gimnazium-mellett-miskolcon

 

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2018 - előadói felhívás

Az FSF.hu Alapítvány 2018. május 12-én (szombaton) ismét megrendezi a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást, melynek helyszíne az ELTE Lágymányosi Campusa lesz.

https://hup.hu/cikkek/20180129/szabad_szoftver_konferencia_es_kiallitas_2018_eloadoi_felhivas

 

Tényleg szappannal mosták ki egy 7 éves diák száját? Vizsgálatot indítottak a mórahalmi iskolában

Vizsgálják, hogy tényleg szappannal mosták-e ki egy hétéves diák száját Mórahalmon.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/29/morahalmi_iskola_PYL9YQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_29

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vizsgalodnak_a_morahalmi_iskolaban_-_lehet_hogy_nem_is_mostak_ki_szappannal_a_morahalmi_kislany_szajat/2547663/

 

Január 30.

 

Galló Istvánné: Nem élné túl a szakszervezet az új irányt

Nagyon sajnálom, ha valaki szerint egy szakszervezet túlélését az garantálja, ha lojális a kormányhoz. A szakszervezetnek nem ez a feladata – erről beszélt kedden Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke egy szűk körű sajtóbeszélgetésen.

https://mno.hu/belfold/gallo-istvanne-nem-elne-tul-a-szakszervezet-az-uj-iranyt-2443934

https://mno.hu/belfold/kozeledes-a-kormanyhoz-ketteszakadhat-a-pedagogus-szakszervezet-2443786?utm_source=feed&utm_medium=rss

http://nepszava.hu/cikk/1151538-valsag-a-pedagogusok-szakszervezetenel/

http://nepszava.hu/cikk/1151538-belso-harcok-a-pedagogusok-szakszervezetenel

 

Ezt bebukták Orbánék, fizetniük kell, az alkotmánybíróság megsemmisítette a döntésüket!

Sok tapasztalt tanárral történt – gyakran 30-35 éve a pályán dolgozókkal -. hogy nem kapták meg a pedagógus II. átsorolást, ami nagyobb fizetést is jelentett volna. A nyugdíj előtt álló tanárok automatikusan megkapták ezt a fokozatot, ám aki önként jelentkezett átminősítő vizsgára, és az nem sikerült, az maradt az alacsonyabb fizetési fokozatban.

http://pestibulvar.hu/2018/01/30/ezt-bebuktak-orbanek-fizetniuk-kell-az-alkotmanybirosag-megsemmisitette-dontesuket/

 

25 éves az Oktatási Internacionálé, új főtitkára is van

1993-ban alakult meg az Oktatási Internacionálé. Az alakuló ülésén a PSZ is részt vett. Új főtitkára is van a szervezetnek. Az OI VB kinevezte az amerikai David Edwards-t, aki a főtitkári pozícióban a mandátumát kitöltő Fred van Leeuwen alapító főtitkárt követi. A döntést az OI VB ülésén hozták meg Brüsszelben. A bejelentés egy nagyon sűrű munkahét elejét is jelezte, amikor az OI 25 éves évfordulójának megünneplésére készült (január 26-án).  A 43 éves David Edwards 2011 óta főtitkárhelyettes, az Oktatási Internacionálé oktatás-, foglalkoztatás- és kutatáspolitikájáért felelt, ami az utóbbi időben kiegészült kommunikációs feladatokkal is. „Megtisztelő számomra ez a kinevezés, eltökélt vagyok abban, hogy a szervezet továbbfejlesztéséért dolgozzak” - mondta az új főtitkár.

http://www.pedagogusok.hu/blog/25-%C3%A9ves-az-oktat%C3%A1si-internacion%C3%A1l%C3%A9-%C3%BAj-f%C5%91titk%C3%A1ra-van

 

Mélyben a munkanélküliségi ráta - sok múlik az oktatáson a jövőben

A munkanélküliségi ráta 2017-ben átlagosan 4,2 százalékos volt, amire tízéves távlatban nem volt példa. A mutató számottevő csökkenésére nincs kilátás, inkább szerkezeti változásokra lenne szükség, például úgy, hogy a részmunkaidő nagyobb szerepet kaphasson a piacon.

https://profitline.hu/Melyben-a-munkanelkulisegi-rata---sok-mulik-az-oktatason-a-jovoben-374304

 

Ilyen a "modern" magyar oktatás: tényleg így kellene tanítani a helyesírást?

Ha a magyar közoktatásról esik szó, általában a pénzhiányról beszélünk. Ritkábban kerülnek terítékre a vitatható pedagógiai eszközök.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/30/helyesiras_gyakorlasa_magyar_oktatas_ZYFNX4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_30

 

Az Országgyűlés dönthet a diáktüntetők 12 pontos követeléslistájáról

Az LMP benyújtja az Országgyűlésnek a Független Diákparlament 12 pontját - közölte a párt hétfőn.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/30/diaktuntetes_12_pont_orszaggyules_ZYKOUI

 

„Álomszakma” - Pályaválasztási ötletek diákoknak 

Milyen szakmát válasszak? Ez a kérdés mindenki életében megjelenik, és nem egyszerű a válasz. Sok mindent mérlegelnünk kell ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, és tisztában kell lennünk azzal is, hogy ma szinte lehetetlen egy életre szóló szakmát választani. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, tanácsot, amely segítségünkre lehet a pályaválasztás során.

http://tantrend.hu/hir/alomszakma-palyavalasztasi-otletek-diakoknak

 

Kiknek kell 20 ezer forintot fizetniük az érettségi vizsgáért?

Mikor és kinek kell fizetnie az érettségi vizsgáért?

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/1/30/erettsegi_vizsgadij_RLNC8R

 

Sikeres az óvodai és iskolai szociális segítő munka új modellje

Félidejéhez érkezett és az eddigi tapasztalatok szerint sikeres a gyermekjóléti szolgálatok fejlesztését szolgáló modellkísérleti program, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység bevezetése Magyarországon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Egerben.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/czibere-sikeres-az-ovodai-es-iskolai-szocialis-segito-munka-uj-modellje

 

Csődbe ment az önkormányzat, 250 gyerek ebédje a tét

Kétszázötven gyerek ebédjét fenyegeti a csőd Csanádpalotán.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/30/Csanadpalota_gyermeketkeztetes_1444XM

 

Felelősségre vonják a kislány száját szappannal kimosó tanítót

Káromkodva szólt be tanítójának a hétéves Gréti az iskolában, a pedagógus az eset miatt szappannal mosta ki a kislány száját. Ezt állítja a nagymama. Az iskola vizsgálatot rendelt el, a tanítót felelősségre vonták.

http://www.borsonline.hu/aktualis/felelossegre-vonjak-a-kislany-szajat-szappannal-kimoso-tanitot/147304

 

A Facebook nem való a kisgyerekeknek

A Facebook nem való kisgyerekeknek, mert nem elég érettek ahhoz, hogy megértsék az online kapcsolatok összetettségét és nem képesek még megóvni a magánéletüket sem - fogalmazta meg aggodalmait egy kedden közzétett nyílt levélben több mint száz szakértő és gyermekjóléti szervezet, felszólítva Mark Zuckerberget, a Facebook tulajdonosát, hogy vonja vissza a tavaly decemberben elindított Messenger Kids nevű alkalmazást, amelyet kifejezetten a 13 év alatti korosztálynak szánt a cég.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/a-facebook-nem-valo-a-kisgyerekeknek/333742/

 

Január 31.

 

Szakad a legnagyobb tanári szakszervezet, "nagyon súlyos mondatok" is elhangoztak

Csatlakoznak a kormány által 2016 elején létrehozott köznevelési kerekasztalhoz - ezt a hírt hozták nyilvánosságra kedden a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Facebook-oldalán. Az elnök szerint az irányváltást a szakszervezet nem élné túl.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/31/Pedagogusok_Szakszervezete_szakadas_AVPAMA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_31

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/arulok-lokhetik-a-fidesz-olebe-a-pedagogusok-szakszervezetet/333756/

 https://24.hu/belfold/2018/01/31/itt-az-iskolapelda-orban-szalami-taktikajara/

https://szakszervezetek.hu/hirek/13190-valsag-a-pedagogusok-szakszervezetenel

 

Mendrey: A Fidesz a legnagyobb pedagógus-szakszervezetbe is beépült

A második legnagyobb pedagógus-szakszervezet elnöke azt mondta, tapasztalja Botka László igazát.

https://24.hu/kozelet/2018/01/31/mendrey-a-fidesz-a-legnagyobb-pedagogus-szakszervezetbe-is-beepult/

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/mendrey-apedagogus-szakszervezetekbe-is-beepult-a-fidesz-2444117

 

 

A magyar oktatási rendszer nem ad az életben használható tudást

A magyar oktatási rendszerről tart nyílt fórumot szombaton a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform, amelyre meghívták a politikai pártokat is. A Fidesz és a KDNP már jelezte, hogy nem vesz részt rajta.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/a-magyar-oktatasi-rendszer-nem-ad-az-eletben-hasznalhato-tudast-1

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-magyar-oktatasi-rendszer-nem-ad-az-eletben-hasznalhato-tudast-2444121?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Orbánt vitára hívták a diákok

Nem reagált az oktatási tárca a Független Diákparlament (FDP) 12 pontban összefoglalt, az oktatási rendszer javítását célzó követeléseire, ezért kénytelenek lesznek "magasabb szintekhez" fordulni - jelentették be a diákszervezet képviselői szerda este. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott sajtótájékoztatón Gyetvai Viktor, az FDP egyik alapítója elmondta: utolsó reményként a "fiatal demokraták" vezetőjéhez, Orbán Viktorhoz fordulnak segítségért.

http://nepszava.hu/cikk/1151692-orbant-vitara-hivtak-a-diakok

https://mno.hu/belfold/tuntetest-tartanak-a-diakok-ha-orban-nem-vitazik-veluk-2444176?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Vekerdy a tanárokról: "gúzsba kötve kellene táncolniuk, rengeteg baromságot terhelnek rájuk"

A tanároknak gúzsba kötve kellene táncolniuk, rengeteg baromságot terhelnek rájuk - mondta Vekerdy Tamás pszichológus.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/31/Vekeredy_Tamas_oktatas_CBINYY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_31

http://www.atv.hu/videok/video-20180130-vekerdy-tamas

 

Itt az útmutató: így lehet jelentkezni a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba

Hogyan adhatjátok le a jelentkezéseteket valamelyik középiskolába, ha nem szeretnétek, hogy az általános iskola tudjon a felvételiről – mert valamelyik hat- vagy nyolcosztályos gimnázium lenne a cél? Közzétette a középiskolai felvételi jelentkezés útmutatóját az Oktatási Hivatal.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/31/Itt_az_utmutato_igy_lehet_jelentkezni_a_hat_D7A240#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_31

 

Ennyien tanulhatnak szeptembertől a Miskolci Egyetemen

Február 15-ig jelentkezhettek a 2018-as felsőoktatási felvételire. Új cikksorozatunkban megnézzük, hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. 9. rész: Miskolci Egyetem.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/1/31/ME_kapacitas_2018_JVLCOJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_31

 

Vegyük észre a tanulási nehézségeket! 

A tanulási nehézségek jelei megfigyelhetők a tanórákon, láthatóak a füzetekben. A pedagógusok számára elsőre ezek a kézzelfogható tünetek tűnnek fel, amit jellegzetes pszichés mintázat is kísér. Ha felmerül bennünk a dilemma, hogy javasoljuk-e a képességek vizsgálatát, a következő szempontok segíthetnek a döntéshozásban.

http://tantrend.hu/hir/vegyuk-eszre-tanulasi-nehezsegeket

 

„Az én apukám elköltözött!” – De tényleg erről kell szólnia egy iskolai fogalmazásnak?

Minden családnak megvannak a maga titkai. Ha az iskolában mégis olyan feladatot kapnak a gyerekek, ami a tabuk határterületére ér, akkor elharapóznak az indulatok pro és kontra. Fontos, hogy beszéljünk a tabukról az iskolai közösségekben, csak az nem mindegy, milyen módszereket választunk hozzá...

https://wmn.hu/wmn-life/48148-az-en-apukam-elkoltozott--de-tenyleg-errol-kell-szolnia-egy-iskolai-fogalmazasnak

 

Új idők: lövészklub indul egy székesfehérvári iskolában

A diákok a félév során kiképzést kapnak lövészetből a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/31/loveszklub_az_iskolaban_O8ITR2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_31

 

Nem lehet elbagatellizálni, ha bántalmazzák a gyereket az iskolában

Amíg régebben azért csúfoltak valakit, mert kövér, alacsony, vörös hajú, vagy szeplős, szemüveges volt, manapság inkább azért, ha nem jár márkás ruhában, márkás cipőben.

http://www.atv.hu/belfold/20180130-nem-lehet-elbagatellizalni-ha-bantalmazzak-a-gyereket-az-iskolaban/hirkereso

 

Egy ma­gyar ti­ni­lány meg­döb­bentő val­lo­mása: "egy évig vág­tam magam, függő let­tem"

El­is­merte az ál­ta­lá­nos is­kola üze­mel­te­tője: va­ló­ban el­ter­jedt egy esz­ter­gomi su­li­ban a "vag­do­sás" élet­ve­szé­lyes di­vatja. Nem lett be­lőle tra­gé­dia, de az ügy ha­tal­mas vi­hart ka­vart az in­ter­ne­ten. Ki­de­rült: az utóbbi idő­ben a szo­ká­sos­nál több, magát meg­sebző ti­né­dzser kerül pszi­chi­á­ter­hez.

https://ripost.hu/cikk-egy-magyar-tinilany-megdobbent-vallomasa-egy-evig-vagtam-magam-fugg-lettem/?source=hirkereso

 

Volt diákjától várhat gyereket egy szegedi középiskolai tanárnő

A Bors úgy tudja, hogy a tanárnő történelmet tanít az egyik szegedi középiskolában, ahol a diákjával folytatott viszonya nem maradt titokban: először az iskola indított belső vizsgálatot, majd a tankerület vette át az ügyet.

https://zarojel.hu/volt-diakjatol-varhat-gyereket-egy-szegedi-kozepiskolai-tanarno/

 

Diszkriminálják Romániában magyar diákokat az angol nyelvi tanulmányi versenyen

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szerint a román oktatási minisztérium diszkriminálja a magyar diákokat az angol nyelv és irodalomból rendezett tanulmányi versenyen, hiszen nem a magyart, hanem a román nyelvet kell alkalmazniuk az angol szöveg fordításakor.

http://magyaridok.hu/kulfold/diszkriminaljak-romaniaban-magyar-diakokat-az-angol-nyelvi-tanulmanyi-versenyen-2746714/

 

Lapátra tette a tankerület, diákok mentenék meg a portás Józsi bácsi állását

Reggelente mindig mosollyal és egy-két jó szóval fogadta a gyerekeket egy békéscsabai gimnázium portása, ám a tankerület ennek ellenére is úgy döntött, Józsi bácsinak mennie kell. A diákság és a szülők most a Facebookon szerveztek mentőakciót, hogy visszaszerezzék a férfi állását.

http://hvg.hu/itthon/20180131_Lapatra_tette_a_tankerulet_diakok_mentenek_meg_a_portas_Jozsi_bacsi_allasat?s=hk

 

Így lehetünk hősök - indul a képzés

Minden hónap utolsó hétfőjén ingyenes újraélesztési oktatást tartanak a megyeszékhelyek mentőállomásain. Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta: az elmúlt években már sokat tett a szolgálat azért, hogy egyre többen tudjanak és merjenek segíteni olyan helyzetben, amikor például valaki összeesik az utcán.

http://infostart.hu/belfold/2018/01/31/igy_lehetunk_hosok_-_indul_a_kepzes/

 

Február 1.

 

Vita van, de nem várható szakadás

A médiában megjelentekkel ellentétben nem valószínű, hogy szakadáshoz vezet majd a Pedagógusok Szakszervezetében (PSZ) az a vita, amely arról szól, miért nem tett lépéseket a vezetés a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában való részvétel érdekében, amikor erről a szakszervezet országos vezetősége még 2017 decemberében döntést hozott – nyilatkozta lapunknak a megkérdezett megyei elnökök többsége.

http://magyaridok.hu/belfold/vita-van-de-nem-varhato-szakadas-2748004/

 

A PDSZ közleményt adott ki: eszerint a PSZ kilép a megállapodásból

„Tudomásunkra jutott, hogy a Pedagógusok Szakszervezete, Országos Választmányának döntése alapján, részt kíván venni a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában. Ezzel a döntésével a PSZ Választmánya kilép abból a megállapodásból, melyet 2017 szeptemberében kötött az öt közoktatási szakszervezet, mely szerint a kerekasztal „látványpékségét” visszautasítva, valódi érdekegyeztetési tárgyalásokat akarunk az oktatási kormányzattal” - írta csütörtöki közleményében a PDSZ.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/1/PDSZ_tovabbra_sem_vesz_reszt_a_koznevelesi__U0TUGD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_1

 

Oktatás és egészségügy: romlást tapasztalunk

Az ellenzéki pártok által rendre legfontosabbnak nevezett két szektor, az egészségügy és az oktatás állapota is romlott az emberek relatív többsége szerint 2014 óta – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzet megbízásából készült kutatásából.

https://mno.hu/belfold/oktatas-es-egeszsegugy-romlast-tapasztalunk-2444231?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Hiába kérdezték Vargát a tanárhiányról

Megyékre lebontva kérdezte a pedagógushiányról Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő. A tárcavezető helyett Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár válaszolt írásban, de azt nem árulta el, hogy mennyi tanárra volna szüksége az országnak. Pedig korábbi adatok szerint minden harmadik iskolában keresnek tanárt, és becslések szerint több száz betöltetlen álláshely van az országban.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/hiaba-kerdeztek-vargat-a-tanarhianyrol-2444237?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A kormány sikere: a muszlimokat jobban utálják mint a cigányokat

A szegregált oktatás nem csak a roma gyerekeket vágja el a társadalmi mobilitás lehetőségétől, de a nem-roma gyerekek is könnyebben lesznek előítéletesek, ha már kis kortól kezdve hiányzik a pozitív érintkezés lehetősége a “másikat” jelentő csoporttal. A cigányságról így jó eséllyel csak negatív kontextusban hallanak, a gyerekkorban felépülő előítéleteket pedig később már jószerével lehetetlen leépíteni.

https://zarojel.hu/index-belfold-a-kormany-sikere-a-muszlimokat-jobban-utaljak-mint-a-ciganyokat/

 

Hitler, rabszolgák, nemzetpusztítás – állítsuk már meg Vekerdyt!

Vekerdy Tamás rég nem tud újat mondani, a gondolatai nagyjából kimerülnek Hitler emlegetésében, a rettegésben, és a Waldorf-propagandában. Vekerdynek súlyos felelőssége van a hazai pedagógustársadalom presztízsének lerombolásában. De ezt a kockásinges tanárok nem veszik észre, mert leköti őket a kormány megbuktatása, így boldogan olvasgatják a pszichológus vállalhatatlan leveleit.

http://figyelo.hu/v/hitler-rabszolgak-nemzetpusztitas--allitsuk-mar-meg-vekerdyt/

 

Problémák az oktatásban – így látja egy pedagógus

„Elsősorban nem az anyagi gondok okozzák a gyerekek tanulási, beilleszkedési és viselkedési problémáit" - írta az oktatást érintő problémákról egy pedagógus.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/1/problemak_az_oktatasban_J663I2

 

Több ezren keresték fel a magyar standot a londoni digitális oktatási kiállításon

A világ legnagyobb digitális oktatástechnológiai kiállításán és konferenciáján mutatták be Londonban Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját – közölte az MTI-vel csütörtökön a Digitális Jólét Program titkársága.

https://zarojel.hu/tobb-ezren-kerestek-fel-a-magyar-standot-a-londoni-digitalis-oktatasi-kiallitason/

 

Így változik a Diákhitel februártól

Kedvező változások léptek életbe február 1-jétől a diákhitelek kondícióiban. Emelkedett a Diákhitel1 keretében felvehető legmagasabb hitelösszeg, és az eddigi 40 éves kor helyett már 45 éves korig lehet igényelni. Mostantól az idegen nyelvű oktatás is ebből finanszírozható.

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/igy-valtozik-a-diakhitel-februartol/4679/?=hirkereso

 

Belenéztünk az oktatási államtitkár zsebébe: traktorja, motorja és vadászfegyvere is van

Azt eddig is tudtuk róla, hogy a Műegyetemen végzett, a Knorr-Bremsénél több vezető pozícióban is dolgozott, és hogy az MTA rendes tagja. De azt a legtöbben nem tudják Palkovics Lászlóról, hogy vadászfegyvere és két motorja is van.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/1/olyat_tudtunk_meg_az_oktatasi_allamtitkarro_6G65HJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_1

 

Még több egyházi iskolát akar a Fidesz? A képviselő szerint a keresztény alapokon nyugvó oktatásé a jövő

Ahogy a Sztárklikk is beszámolt róla, uszodából és tornacsarnokból álló sportkomplexum épül Miskolcon a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon mellett.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/meg-tobb-egyhazi-iskolat-akar-a-fidesz-a-kepviselo-szerint-a-kereszteny-alapokon-nyugvo-oktatase-a-jovo/333818/

 

A Jobbik eltörölné a nyelvvizsga-követelményt a felsőoktatási felvételinél

Az ellenzéki párt csak akkor tartja elfogadhatónak a nyelvvizsga kötelezővé tételét, ha az oktatási rendszer képes lesz mindenkit megfelelően idegen nyelvekre tanítani - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/a-jobbik-eltorolne-a-nyelvvizsga-kovetelmenyt-a-felsooktatasi-felvetelinel-20180201.html

 

Zéró tolerancia, de csak akkor, ha a tanár az áldozat – Internetes zaklatás az iskolában

Diákok egy csoportja zaklatja az egyik társukat. Az iskola mossa kezeit. Egy diák visszaél egy tanár képmásával. Az iskola büntet. Hogy is van ez? Miért más egy ügy megítélése akkor, ha tanár az áldozat, mintha diák? Mikor számít az erőszak helyszíne – és mikor nem? Kinek (kiknek) a felelőssége az erőszak megállítása? Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írásában valós eseteket dolgoz föl, de a neveket és egyes részleteket megváltoztatta az érintett gyerekek magánéletének védelme érdekében. 

https://wmn.hu/ugy/48160-zero-tolerancia-de-csak-akkor-ha-a-tanar-az-aldozat--internetes-zaklatas-az-iskolaban

 

Megszüntették az eljárást a pedofilgyanúba keveredett volt körmendi alpolgármester ellen

Csaknem egy évig nyomoztak Szabó Ferenc ellen, aki volt tanítványával kezdett kapcsolatba. Nem sikerült bizonyítani a bűmcselekményt.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szabo_ferenc_alpolgarmester_kiskoru_veszelyeztetese_eljaras_vege

 

Mikor kezdődjön az iskola? 

A tengerentúlon már mozgalom is indult a korai iskolakezdés időbeli kitolására, de hazánkban is felmerült, hogy a jövőben 9 órakor csengethetnének be. A kutatások mind azt igazolják, hogy az elégtelen alvásmennyiség káros a fejlődő szervezetre és kihat a tanulói teljesítményre, mégis nehézségekbe ütközik a későbbi iskolakezdés bevezetése.

http://tantrend.hu/hir/mikor-kezdodjon-az-iskola

 

Február 2.

 

Nem szerencsés az időzítés – A PDSZ elnöke nyilatkozott

A Pedagógusok Szakszervezete belügyének tartja a másik érdekképviselet, a PDSZ elnöke, hogy széthúzás van a szakszervezet vezetésében. Mendrey László szerint a véleménykülönbség elfogadható, de nem tartja szerencsésnek az időzítést.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/mendrey-nem-szerencses-ez-az-idozites-2444464

 

Orbán Viktor nem tárgyal a diákokkal

A kormányfő várhatóan nem áll ki nyilvános vitára a Független Diákparlamenttel, erről Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője beszélt szokásos sajtótájékoztatóján. A két héttel ezelőtti diáktüntetés szervezői azt közölték: személyesen a miniszterelnöktől várnak választ.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/2/Fuggetlen_Diakparlament_Orban_Viktor_vita_YLM6O3

 

Megmentették a portás állását

Nem veszítette az állását, továbbra is az egyik békéscsabai iskolában dolgozhat Komoróczky József - vagyis Józsi bácsi -, akiért jelenlegi és volt diákok indítottak Facebook-akciót.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/2/Megmentettek_Jozsi_bacsi_allasat_WUANDV

 

Az eredeti link:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megmentettek-belvarosi-iskola-portasanak-jozsi-bacsinak-az-allasat-1165741/

 

Milliárdos iskolapénz a katolikus egyháznak

Az Orbán Viktor által jóváhagyott határozatok egyike a katolikus fenntartású Gál Ferenc Főiskolának adja át a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai telephelyű gazdasági kampuszát. Egy másik kormányhatározat arról döntött, hogy az Emmi a Modern Városok programjában idén 1,4 milliárd forintot biztosítson a tatabányai bányakórház katolikus gimnáziummá alakításához – a romos állapotú, műemlék jellegű épületet három év alatt 3,5 milliárdból kell rendbe hozni.

https://mno.hu/belfold/egyetemi-kampuszt-milliardos-iskolapenzt-is-kapott-a-katolikus-egyhaz-2444470?utm_source=feed&utm_medium=rss

Megosztás: