Lapszemle 2018. február 16. Életben tartani

február 16, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (4 szavazat)

Lapszemlénkből tájékozódhat arról, ki hogyan kívánja életben tartani, megújítani, illetve megőrizni a közoktatást, a felsőoktatást. Jó és megkérdőjelezhető programok ugyanúgy megtalálhatók, mint az olyanok, amelyektől a szőr is feláll a mi és a diákjaink hátán. Jó böngészést!

                                                                                                            

Február 10.

 

Agyonhajszoltság és pénztelenség – Így tartanák életben az oktatási rendszert

Ez lenne a legkevesebb – Gyakorlatilag a Fidesz-kormányzat minden oktatási intézkedését eltörölnék a demokratikus ellenzék pártjai – úgyhogy meg is egyeztek az „oktatási minimumról”. A jövő kihívásai miatt biztosan nem lesz elég visszaállítani a 2010 előtti rendszert, de a szándék látszólag megvan arra, hogy korszerű, gyerekközpontú oktatást alakítsanak ki. Ha lesz rá lehetőségük.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/ez_lenne_a_legkevesebb_oktatas_2018

 

Megérkeztek az idei első megemelt fizetések a felsőoktatási dolgozókhoz

Megérkeztek az idei első, újabb öt százalékkal megemelt fizetések a felsőoktatásban dolgozóknak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megerkeztek-az-idei-elso-megemelt-fizetesek-a-felsooktatasi-dolgozokhoz

 

Áprilisban megújul a PDSZ

Úgy tudjuk, maratoni ülést tartott pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmánya. Áprilisban tisztújító közgyűlés lesz, amelyen a mi logikánk szerint az elnök személye a fő tét.

https://szakszervezetek.hu/hirek/13306-aprilisban-megujul-a-pdsz

 

Február 11.

 

Tanévenként akár 5,7 millió forint is lehet, ha a romló teljesítményű államiknál jobb iskolába akarja járatni gyermekét

Drága a menekülés a lezüllesztett köznevelésből, mégis egyre inkább magániskolákba járatja gyermekét az elit. A külföldi fenntartású iskolák elvégzése például egy lakás áránál többet kóstálhat.

http://168ora.hu/itthon/tanevenkent-akar-57-millio-forint-is-lehet-ha-a-romlo-teljesitmenyu-allamiknal-jobb-iskolaba-akarja-jaratni-gyermeket-145093

 

Teljesítményalapú bérezést tervez az Orbán-kormány a felsőoktatásban

Megérkeztek az idei első, újabb öt százalékkal megemelt fizetések a felsőoktatásban dolgozóknak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek. Palkovics László emlékeztetett arra, hogy 2016. januárban kezdték meg a felsőoktatási oktatók, kutatók és tanárok bérfejlesztési programját, akkor 15 százalékkal nőttek a bérek. Tavaly és idén pedig további öt százalékot emelkedtek, így átlagosan 27 százalék volt az emelés.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/13312-teljesitmenyalapu-berezest-tervez-az-orban-kormany-a-felsooktatasban

 

Idén száz magyar középiskolás viheti sikerre saját startup-ötletét

Minden eddiginél több, összesen 100 hazai középiskolás részvételével folytatódik idén a uSchool oktatási program, stratégiai partnerségben a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával. Az együttműködés keretében megvalósuló hat vállalkozói klub segítségével a diákok megismerhetik, miként juttathatnak el egy ötletet a megvalósításig. A jövő startuperei többek közt a fenntarthatóság, a digitális egészségügy, a robotika és a mesterséges intelligencia területén alkothatnak maradandót. A fiatalokat egy hetvenfős szakértői mentorcsapat segíti céljaik elérésében. A program fővédnöke Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete.

https://noizz.hu/city-life/iden-szaz-magyar-kozepiskolas-viheti-sikerre-sajat-startup-otletet/jz3w41s

 

„Sorosista szervezetre” hivatkozva védi a Fidesz az ukrajnai magyarokat

A Fidesz EP-képviselői a napokban az Európai Parlament elnökétől és döntéshozóitól azt kérték, hogy kísérjék fokozott figyelemmel az ukrán kormány miként hajtja végre a Velencei Bizottság javaslatait az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban. A Velencei Bizottságot korábban a párt lesorosistázta.

http://hvg.hu/itthon/20180211_Sorosista_szervezetre_hivatkozva_vedi_a_Fidesz_az_ukrajnai_magyarokat?s=hk

 

Február 12.

 

Vekerdy Tamás: válás gyerekszemmel, azaz hogyan lehet "jól" válni?

Vekerdy Tamás pszichológus mesélt a válást és gyereket érintő általános problémákról és megoldásaikról. Egy család életében az egyik legmegrendítőbb pillanat az, amikor a két szülő eldönti, a jövőben külön utakon szeretnék folytatni az életüket. Bár ezt feldolgozni még felnőttként is óriási trauma, egy gyerek életében maradandó törést okozhat az addig megszokott biztonsági háló, a család felbomlása.

https://femina.hu/kapcsolat/vekerdy-tamas-valas/

 

“A munkaadók ma már nem a konkrét tudást várják el, hanem a kompetenciákat”

A Civitas Intézet A magyar oktatás jelene és lehetséges jövői címmel rendezett konferenciát, amely az országgyűlési választásokat előkészítő sorozatának egyik állomása volt. A konferencián részt vett több oktatással foglalkozó civil szervezet képviselője, valamint a pártok szakpolitikusai. Az előadók az közoktatásban, a szakképzésben és a felsőoktatásban jelenlévő problémákról beszéltek, a politikusok a szakpolitikai elképzeléseiket ismertették.

https://oktatas.atlatszo.hu/2018/02/12/a-munkaadok-ma-mar-nem-a-konkret-tudast-varjak-el-hanem-a-kompetenciakat/

 

Rengeteg középiskolásnak nincs nyelvvizsgája: óraszámemelésre lenne szükség?

Még mindig magas azoknak a végzős középiskolásoknak az aránya, akik nem rendelkeznek középfokú nyelvvizsgával. A Szent István Egyetem nyelvvizsgaközpontjának nyilatkozók 81%-a szerint az ingyenes nyelvvizsga elegendő állami segítség a bizonyítvány megszerzéséhez, bár sokan nincsenek tisztában a pontos feltételekkel.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/2/12/nyelvvizsgazok_szama_kutatas_83OZ70

 

Migránsok a földrajzkönyvben – mi az igazság?

A TanTrend, mint az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének oktatási portálja szükségét érzi reagálni a sajtóban a közelmúltban felkapott, félrevezető tankönyvkritikákra. Egyes sajtóorgánumok szerint az EKE OFI földrajzkönyvében Olaszországról a legfontosabb tudnivaló, hogy sok ott a migráns. Vajon mi az igazság?

http://tantrend.hu/hir/migransok-foldrajzkonyvben-mi-az-igazsag

 

Találkozót kezdeményezett Vona Gábor a diáktüntetések vezetőivel

A fiatalok körében legnépszerűbb pártként a Jobbik, a kormánnyal ellentétben, szívesen meghallgatja a diákokat arról, mit változtatnának az oktatási rendszeren - írta közleményében az ellenzéki párt. Ennek érdekében Vona Gábor, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, valamint Dúró Dóra, a párt oktatási kabinetjének és az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke találkozót kezdeményez a diáktüntetések vezetőivel.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/talalkozot-kezdemenyezett-vona-gabor-a-diaktuntetesek-vezetivel

 

Visszakérik a korengedményes nyugdíjat a szakszervezetek

Ma az állami szférában működő cégek, a tulajdonos, valamint a szakszervezetek részvételével új háromoldalú érdekegyeztető fórum alakult. Öt résztvevő közlekedési szakszervezet vezetője már korábban együttműködési szerződést kötött a buszosok és vasutasok hatékonyabb érdekképviseletét remélve.

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/visszakerik-a-korengedmenyes-nyugdijat-a-szakszervezetek/4706/?=hirkereso

 

Csütörtöktől sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók

Aki szeretné kifejezni, hogy elégedetlen az állammal, azt arra kérik, hogy viselje a szolidaritás kék színét.

http://hvg.hu/gazdasag/20180212_Csutortoktol_sztrajkolnak_az_onkormanyzati_dolgozok?s=hk

 

Miért nem megy a matek a magyar diákoknak?

Annak ellenére, hogy a magyar diákok töltik a legtöbb időt az iskolán kívüli matektanulással régiónkban, eredményük mégis szinte a régió legrosszabbja, derült ki a PISA legutóbbi összefoglaló jelentéséből.

https://profitline.hu/Miert-nem-megy-a-matek-a-magyar-diakoknak-374822

 

Érkeznek a pénzügyi szakértők

Nyolc, a pénzügyi nevelésben kiemelkedő munkát végző közintézmény nyerte el a Kiemelt Pénziránytű Iskola címet és az ezzel járó célzott programtámogatást a 2017/2018-as tanévre, amelyet idén először hirdetett meg a Pénziránytű Alapítvány – közölte a szervezet. A cím elnyeréséért a jelentkezők 2-5 napos, saját szervezésű iskolai pénzügyi projektsorozat vagy projekthét programját tervezték meg, és vállalták, hogy 2018. január 15. és április 30. közötti időtartamban lebonyolítják azt. A program célja a pénzügyi tudatosság erősítése a 14–20 éves korosztály életében.

https://magyaridok.hu/gazdasag/erkeznek-penzugyi-szakertok-2788974/

 

Vannak olyan kistelepülések, ahonnan nagyon nehéz eljutni az iskolába

Egyre nehezebben tudnak eljutni a szabolcsi kistelepüléseken élő diákok a környező városok iskoláiba. A kormány 2011 után megszüntette a normatív támogatást, így a buszoztatás költségei az önkormányzatokra hárultak, a szükséges forrást viszont sok falu nem tudja előteremteni - számolt be a Hír TV

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/12/kistelepules_ingazo_diakok_I7I9TM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_12

 

Furgonból lesz keresett iskolabusz

Éppen öt éve mutatta be a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. az első hazai gyártású iskolabuszt, az Iveco alvázra épített 30 személyes Midit, ám azóta elsősorban furgonokat épít át ugyancsak diákok utaztatására alkalmas, 24 személyes járművé az 1989-ben alapított somogyi cég. – Voltak másutt is próbálkozások korszerű iskolabusz gyártására, ám csak mi maradtunk talpon, és csak az importbuszok jelentenek konkurenciát – fogalmazott Tajnafői István, a járműgyártó vállalkozás vezérigazgatója.

https://magyaridok.hu/gazdasag/furgonbol-lesz-keresett-iskolabusz-2791377/

 

A kormány igenis sokat költ az iskolásokra, akiknek ezt dalban kell majd megköszönniük

Miközben néhány állami fenntartású iskolaépület lassan életveszélyessé válik, mert nincs pénz a felújításra, a Mindennapos Éneklés Bizottsága két kézzel szórhatja a pénzt. 

http://b1.blog.hu/2018/02/12/a_kormany_igenis_sokat_kolt_az_iskolasokra_akiknek_ezt_dalban_kell_majd_megkoszonniuk

 

Országos cigány népismereti versenyeket hirdet a pécsi Gandhi Gimnázium

Hagyományos mesterségek a cigány/roma közösségekben – ebben a témakörben tett közzé versenyfelhívásokat a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye a fenntartójával, valamint a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központtal (NeRok) közösen hirdet két megmérettetést. Az egyikre általános iskolás és tanodás diákok, a másikra felsőoktatásban tanuló szakkollégisták jelentkezhetnek.

http://orientpress.hu/cikk/2018-02-12_orszagos-cigany-nepismereti-versenyeket-hirdet-a-pecsi-gandhi-gimnazium

 

A legrosszabbat tesszük azzal, ha begyűjtjük a gyerekek mobiljait az iskolában

Az automatizálás valóban átalakítja a munkaerőpiacot, ezek a folyamatok azonban lassabban mennek végbe annál, mint amire napjaink néha szenzációra kihegyezett prognózisaiból következtethetnénk. A következő generációnak ugyanakkor már mindenképpen fel kell készülnie arra, hogy robotokkal dolgozzanak együtt, és még inkább képeznie kell magát.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/a-legrosszabbat-tesszuk-azzal-ha-begyujtjuk-a-gyerekek-mobiljait-az-iskolaban.275707.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Mindenki tudott a brutális iskolai verekedésről Zala megyében - videóval

Az iskolaigazgató nem akart nyilatkozni, és azt állítja, nem igaz, hogy abban az intézményben történt a verekedés.

http://www.ma.hu/kekhirek/311337/Mindenki_tudott_a_brutalis_iskolai_verekedesrol_Zala_megyeben__videoval?place=srss

 

Február 13.

 

Pontos adatok vannak a tanárok terheiről

A pedagógushiány nem olyan mértékű, mint azt az ellenzék igyekszik elhitetni, a helyi szinten megjelenő problémákat pedig kezelik a tankerületek áttanítással, óraadó és részmunkaidős tanárokkal. Hosszabb távon a gondokat a tanárképző intézményekkel együttműködésben igyekeznek megoldani – erről beszélt lapunknak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

http://magyarhirlap.hu/cikk/110630/Pontos_adatok_vannak_a_tanarok_terheirol

 

Egyre több fiatal tartja vonzónak a pedagóguspályát

Egyre több fiatal tartja kiszámíthatónak és vonzónak a pedagóguspályát, 30 százalékkal nőtt a képzésre jelentkezők száma - mondta a Magyar Hírlapnak a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/02/13/egyre-tobb-fiatal-tartja-vonzonak-a-pedagoguspalyat/

 

Egyre több felnőtt képezi tovább magát

A felnőttek már csaknem egyharmada részt vesz valamilyen iskolarendszerű vagy azon kívüli oktatásban, képzésben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A motiváció főként a jobb állás, a magasabb fizetés, de sokan járnak tanfolyamokra, szemináriumokra személyes érdeklődés okán is.

https://magyaridok.hu/belfold/egyre-tobb-felnott-kepezi-tovabb-magat-2786089/

 

„A kilencedikes irodalmi anyagból mindent el lehet hagyni, Petőfi előtt nincs kötelező szerző”

Ha egy eposz, egy regény vagy éppen egy dráma eltávolítja, nem pedig közelebb hozza a diákokat az olvasáshoz, és az a mű az érettségin sem kötelező, akkor ki kell hagyni. Mert még mindig jobb, ha egy művet nem ismertetünk a diákokkal, mint ha megutáltatnánk velük – véli Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki az Eduline-nak adott interjúban többek között arról is beszélt, milyen kihívásokkal néz szembe az a szakgimnáziumi tanár, akinek a fél osztálya funkcionális analfabétaként érkezik az általános iskolából. Miért nem ördögtől való dolog, ha a szakgimnazisták az Antigoné helyett vámpírregényeket vagy fantasyt olvasnak? És miért nem szeretik már a diákok a Bánk bánt és Az ember tragédiáját?

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/13/szakgimnaziumi_irodalomtanitas_interu_4GPLA6#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_13

 

„Ha nincs gyökered, elvisz a szél…”

A Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola oktatási programja a tevékenységközpontú pedagógia. Mint azt Bana Józsefné, az intézmény vezetője lapunknak elmondta: mind a jó képességű, mind a hátrányos helyzetű diákok esetében bevált a program, és az elmúlt 10-15 évben nem történt annyi fejlesztés, mint a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ megalakulása óta.

https://magyaridok.hu/belfold/ha-nincs-gyokered-elvisz-szel-2770678/

 

Iskolai verekedés Keszthelyen: az igazgató tagad, de a diákok mást állítanak

Állítólag egy keszthelyi középiskolában készült az a videó, amelyen diáklányok verekednek. Az igazgató azt mondta, hogy nem náluk történt az eset, a diákok viszont mást mondanak.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180213/iskolai-verekedes-keszthely-igazgato-tagad-diakok/

 

Február 14.

 

Pontos adatok vannak a tanárok terheiről

A nyugdíjba vonuló pedagógusok száma tíz éven belül gondot okozhatna, de a probléma megoldásán munkacsoportok dolgoznak a szaktárcánál és a Klebelsberg Központban. A pedagógushiány nem olyan mértékű, mint azt az ellenzék igyekszik elhitetni, a helyi szinten megjelenő problémákat pedig kezelik a tankerületek áttanítással, óraadó és részmunkaidős tanárokkal. Hosszabb távon a gondokat a tanárképző intézményekkel együttműködésben igyekeznek megoldani – erről beszélt a Magyar Hírlapnak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

https://szakszervezetek.hu/hirek/13343-pontos-adatok-vannak-a-tanarok-terheirol

 

Tanterem-felújítás: bűnszövetkezetet gyanít a NAV

A nyomozó hatóság szerint már kijelenthető, hogy súlyos visszaélések történtek a tanterem-felújításokat célzó Öveges-programban – derül ki abból a levélből, amelyben a NAV Központi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztálya tájékoztatta a korábban az ügy miatt feljelentést tevő Hadházy Ákost. A politikus csütörtökön ismertette, hol tart most az eljárás.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/tanterem-felujitas-bunszovetkezetet-gyanit-a-nav-1

 

Grezsa István: az óvodafejlesztési program egy, a nemzeti egység felé mutató program

Az óvodafejlesztési programnak a teljes magyar nemzet a célközössége, ez egy, a nemzeti egység felé mutató program – jelentette ki Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a felvidéki Révkomáromban szerdán.

https://magyaridok.hu/belfold/grezsa-istvan-az-ovodafejlesztesi-program-egy-nemzeti-egyseg-fele-mutato-program-2799162/

 

Visszatért az iskolákba a feledésbe merült számolási rendszer

Négy évtized kitartó munkájával sikerült beépítenie az oktatásba a maja matematika módszerét egy mexikói tanárnak. Az ősi civilizáció találmánya azonban nem csak a nehézségekkel küzdő diákoknak jelenthet megoldást: sokkal többről szól, mint az összeadás vagy a kivonás, hiszen a problémamegoldás és a logikai gondolkodás a korai gyermekkor kritikus gondolkodásmódjának alapvető lépcsőfoka.

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2018/02/10/visszatert-az-iskolakba-afeledesbe-merult-szamolasi-rendszer/

 

Sztrájkolnak az oktatási dolgozók Szlovéniában

Sztrájkolnak az oktatásban dolgozók Szlovéniában, a szakszervezetek szerint közel 37 ezren vesznek részt a demonstrációban, országszerte ezer általános és középiskolában nincs tanítás - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) szerdán. Ez a legnépesebb idei demonstráció Szlovéniában.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/13359-sztrajkolnak-az-oktatasi-dolgozok-szloveniaban

 

Jobbik az oktatásról: "Az értelmiség a legüldözöttebb társadalmi csoport"

Újabb értelmiségi találkozót tartott a Jobbik, ezúttal Nyíregyházán. A Fidesz egyetlen kihívójának számító ellenzéki párt folyamatosan monitorozza a még itthon maradt szakemberek tudását és véleményét azért, hogy kormányra kerülve jó munkát tudjon végezni.

https://alfahir.hu/2018/02/14/jobbik_ertelmiseg_oktatas_nyiregyhaza_fidesz

 

Dermesztő óravázlatok kerültek napvilágra

Az oktatás nem véletlenül került már hosszú évek óta a Soros-hálózatok fókuszpontjába.

Az iskolákban ugyanis megfelelő ideológiai háttérrel meg lehet alapozni, urambocsá el is lehet ferdíteni egy fiatal világról alkotott képét.

https://gondola.hu/cikkek/108952-Dermeszto_oravazlatok_kerultek_napvilagra.html

 

A legtöbben a karrierépítés miatt képzik magukat

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a felnőttek egyharmada vesz részt valamilyen iskolarendszerű vagy azon kívüli oktatásban, képzésben. A motiváció lehet jobb állás, magasabb fizetés vagy személyes érdeklődés

https://www.hrportal.hu/hr/a-legtobben-a-karrierepites-miatt-kepzik-magukat-20180214.html

 

Február 15.

 

Magyar Idők csütörtöki cikke, illetve az újságíró eljárása miatt csütörtökön nem nyilatkozott a PSZ elnöke azokról a kérdésekről, amelyeket Csejk Miklós, a lap újságírója írásban feltett neki azt követően, hogy előzőleg már megjelent az írása. Az alábbiakban közöljük az elnök válaszlevelét (ezt még nem jelentette meg a Magyar Idők), majd csatoljuk a lap csütörtökön megjelent cikkének linkjét. A válaszban ismetettük a Felügyelő Bizottság ügyben kialakított álláspontját is.

 

„Tisztelt Csejk Miklós!

 

 A 2018. február 15-én a Magyar Idők c. lapban az Ön neve alatt megjelent cikk (melynek címe: Már nyáron a kerekasztal mellett döntöttek a PSZ-nél) olyan súlyos állításokat tartalmaz a Pedagógusok Szakszervezetéről, amelyekkel kapcsolatban elvárható lett volna, hogy annak megjelenése előtt - a sajtóetikának megfelelően - megkérdez engem is.

Ön azonban azok után kért tőlem interjút, hogy a cikk már megjelent nyomtatásban és a lap internetes oldalán is.

A fent leírtak miatt nem kívánok válaszolni a kérdéseire, ellenben követelem ezen levelem szó szerinti közlését.

A cikk állításai annyira súlyosak, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének Felügyelő Bizottsága is állást foglalt 2018. február 15-én. Eszerint „A Pedagógusok Szakszervezetének Felügyelő Bizottsága visszautasítja annak sugalmazását, hogy a szakszervezet célja lett volna bármikor az utcai politizálás. Tendenciózusnak véljük, hogy a szervezet döntési mechanizmusának ismerete nélkül feltételezik az antidemokratikus működést. A kerekasztallal kapcsolatos véleménynyilvánítást, tényállítást pedig elfogadhatatlannak tarjuk a tények teljes ismerete nélkül.”

 

Az Ön újságírói eljárása ellentétes a sajtóetikai szabályokkal.

 

Budapest, 2018. február 15.

 

Galló Istvánné

a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke”

 

Már nyáron a kerekasztal mellett döntöttek a PSZ-nél

A szakszervezet felelőssége, hogy nem az utcáról kiabálva politizál, hanem egy szakmai környezetben képviseli az ügyeket – mondta a Magyar Idők megkeresésére Palkovics László oktatási államtitkár a Pedagógusok Szakszervezetében kialakult helyzet kapcsán. A lap információi szerint ugyanis már július 5-én, a Székesfehérvárra kihelyezett vezetőségi értekezleten támogatta a többség, hogy vegyenek részt a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal egyeztetésein.

https://magyaridok.hu/belfold/mar-nyaron-kerekasztal-mellett-dontottek-psz-nel-2789478/

 

Órákat utaznak a gyerekek Borsodban az iskoláig

Akár napi két órát is utazhatnak a gyerekek az általános iskolába Észak-Borsodban, mert kevés a megfelelő oktatási intézmény. A települések többségében vagy nincs iskola, vagy csak összevont alsó tagozat működik. A diákok a helyközi járatokat használják, ami jelentős anyagi terhet ró a szülőkre. A gyerekek pedig gyakran napi 12 órát töltenek tanulással és utazással.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/orakat-utaznak-a-gyerekek-borsodban-az-iskolaig

 

"Felsőbb utasításra" letiltották a kecskeméti diákok gimnáziumi fórumát

Az igazgató ugyan rábólintott a dologra, de a diákok később telefont kaptak a gimnáziumból, hogy töröljék a fórumhoz tartozó Facebook-eseményt. Az igazgató másnap azt mondta, "felsőbb utasításra" nem engedélyezheti az esemény megtartását.

http://hvg.hu/itthon/20180215_Felsobb_utasitasra_letiltottak_a_kecskemeti_diakok_gimnaziumi_forumat?s=hk

 

Nem bírják ki dolgozat és nyomasztás nélkül

Egyre több szülő próbálja a gyerekét valamilyen módon kiszedni az állami oktatásból, az alternatív és alapítványi iskolák korlátozott befogadóképessége pedig a tanulócsoportok ugrásszerű növekedését hozta magával. Bár Budapesten jóval több van mint vidéken, és első látásra úgy tűnhet, hogy a fővárosban könnyebb is beindítani egy ilyen kezdeményezést, de a felmerülő nehézségek nagyon is hasonlóak. A szülők sokszor bizonytalanok, félnek tőle, hogy a gyerek lemarad, menet közben rájönnek, hogy hiányolják a dolgozatírást és az osztályzatokat. De tanárt sem olyan könnyű találni: a fizetett nyári szünet és a központosított rendszer nyújtotta vélt biztonság még mindig többet ér, mint a pedagógusi szabadság. 

https://444.hu/2018/02/15/nem-birjak-ki-dolgozat-es-nyomasztas-nelkul?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nem-birjak-ki-dolgozat-es-nyomasztas-nelkul

 

Gyurcsány: az egészségügy és oktatás Orbán előtt jobb volt, és utána is az lesz

Debrecenben fórumozott Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, ott találta azt mondani, hogy az oktatás és az egészségügy Orbán előtt jobb volt, de utána is az lesz.

http://propeller.hu/itthon/3334538-gyurcsany-egeszsegugy-oktatas-orban-elott-jobb-volt-utana?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Készek egyeztetni a kárpátaljai magyar szervezetek

A kárpátaljai magyar szervezetek csütörtökön megerősítették, hogy továbbra is nyitottak és készek a konzultációkra az ukrán oktatási minisztériummal az új oktatási törvény nyelvhasználatot szabályozó cikkéről, közösen elfogadott napirend alapján, a február 14-re kitűzött egyeztetés nyomós okok miatt történt elnapolása ellenére.

https://gondola.hu/hirek/219112-Keszek_egyeztetni_a_karpataljai_magyar_szervezetek_.html

 

„Magyar sarok” segíti a felvidéki óvodapedagógusok munkáját

„Magyar sarok” elnevezéssel szakmai segédanyagokat tartalmazó csomagot állított össze a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség. A csomag finanszírozását a kormány vállalta azért, hogy ezzel is segítse a magyar óvodapedagógusok munkáját, hozzájáruljon az óvodai oktatás-nevelés minőségének javításához.

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2018/02/14/magyar-sarok-segiti-a-felvideki-ovodapedagogusok-munkajat/

 

"Olyan diákokat kell nevelnünk, akikre a jó ügyekben lehet számítani"

A jó oktatás titka, hogy a pedagógusok bizalmon alapuló emberi kapcsolatot építenek ki a diákokkal – véli Jukka Sinnemäki, a magyar kapcsolatokkal rendelkező finn pedagógus, aki elmondja, mit tanulhatnánk a finn oktatástól, és milyennek képzeli a jövő iskoláját.

http://hvg.hu/elet/20180215_iskola_finnorszag_magyarorszag_geresdlak_oktatas_elmenymuhely_jukka_sinnemaki_global_teacher_prize#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_2_15

 

Ahol nem arctalan tömegként kezelik a diákokat – mitől ilyen jó a finn oktatás?

Azt mindenki tudja, hogy Finnországban kiemelkedően magas színvonalú az oktatás. A finn oktatási módszer bármelyik ország számára példaként szolgálhat, de mitől ennyire jó ez a rendszer? A finn gyerekek töltik a legkevesebb időt az iskolában, ők kapják a legkevesebb házi feladatot, mégis a felmérések élmezőnyében vannak. Miért?

https://alfahir.hu/2018/02/15/oktatas_finn_oktatas_iskola

 

492 ezren tanultak állami képzésen az elmúlt 3 évben

Az Oktatási Hivatal adatai szerint ugyanebben az időszakban az önköltséges hallgatók száma több mint 348 ezer volt - írja a Magyar Hírlap.

https://www.hrportal.hu/hr/492-ezren-tanultak-allami-kepzesen-az-elmult-3-evben-20180215.html

 

Hiteltelenek – Magyar Nemzet

Szintet léptek a devizahiteles érdekvédő szervezetek tegnap, amikor az Adóskamara a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján már nem csupán a devizahiteles károsultak megmentését követelte, de a politika kivonulását is az igazságszolgáltatásból. Érvelésük szerint addig, amíg a politika rátelepszik a bíróságoktól, ügyészségektől kezdve az oktatáson át egészen az egészségügyig mindenre, lehetetlen az egyéni és társadalmi érdekek érvényre juttatása. Ennek oka, hogy az „elfoglalt” szervezeteken keresztül szűk pártpolitikai érdekeket erőltetnek rá a társadalomra.

https://zarojel.hu/hiteltelenek-magyar-nemzet/

Pedagógusok, ápolók, könyvtárosok figyelem! 200 ezer fölé mennek a fizetések az élelmiszer-multiknál

Jó hangosat szólt nemrég az Aldi fizetéseiról szóló hír, de a többi láncnál is igyekeznek felzárózni a német multi által kínált keresetekhez.

http://168ora.hu/penz/pedagogusok-apolok-konytarosok-figyelem-200-ezer-fole-mennek-a-fizetesek-az-elelmiszer-multiknal-145317

 

Valtteri Bottas meglátogatta egykori iskoláját

Az Epson újfent megerősíti, hogy az interaktív technológia és a nagyméretű kijelzők használata mennyire hasznos az oktatásban is.

http://www.mediapiac.com/madartej/Valtteri-Bottas-meglatogatta-egykori-iskolajat/25187/

 

Február 16.

 

Tanárértékelő módszer: Amikor egy pedagógus is bizonyítványt kaphat a félév végén…

Nem mindennapos jelenség, hogy tanárok osztják meg bizonyítványukat egy közösségi média felületén. A facebookon találkozhattunk a napokban egy hasonló bejegyzéssel, amelyet egy középiskolai tanárnő tett közzé. Felkerestük őt, és beszélgettünk vele.

http://tantrend.hu/hir/tanarertekelo-modszer-amikor-egy-pedagogus-bizonyitvanyt-kaphat-felev-vegen

 

Elkerülhetetlen": rendkívüli tisztújítás lesz a PDSZ-ben

Rendkívüli tisztújító kongresszust hív össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/2/16/PDSZ_tisztujitas_BM83DD

 

Folytatódik a uSchool oktatási program
Minden eddiginél több, összesen 100 hazai középiskolás részvételével folytatódik idén a uSchool oktatási program, stratégiai partnerségben a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával.

http://www.marketinginfo.hu/hirek/article.php?id=48867&referer_id=rss

 

Február 28-ig várják a pályázatokat az Élelmiszerlavina programban

Elindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja. Az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek idén is több millió forint értékű zöldség vetőmagra pályázhatnak február 28-ig.

https://profitline.hu/Februar-28-ig-varjak-a-palyazatokat-az-Elelmiszerlavina-programban-375021

 

Tízmilliókat csalt el a nyíregyházi tanármaffia - 4000 diákot hallgattak meg

Két tánciskola nem létező diákjai után vett fel állami támogatást egy pedagógus házaspár Nyíregyházán. A fiktív tanulói jogviszonyokkal 61 millió forinthoz jutottak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség most emelet vádat a gyanúsítottak ellen.

http://www.atv.hu/belfold/20180216-tizmilliokat-csalt-el-a-nyiregyhazi-tanarmaffia-4000-diakot-hallgattak-meg/hirkereso

 

Megújul az érettségizés Franciaországban

Címlapjukon üdvözölték csütörtökön a francia napilapok, hogy a kormány elindítja az érettségireformot, amely a francia oktatási rendszer érinthetetlen pontjának tűnt, az elmúlt évtizedekben ugyanis egyetlen oktatási miniszternek sem sikerült hasonló elképzeléseket végigvinnie.

https://profitline.hu/Megujul-az-erettsegizes-Franciaorszagban-375020

Megosztás: