Lapszemle 2018. április 6. Mérlegelhet

április 06, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.5 (2 szavazat)

Mielőtt elindul szavazni, heti lapszemlénk segítségével mérleget készíthet arról, hogy az elmúlt nyolc évben mi történt az oktatásban. Bepillanthat a jövőbe is: mi és hogyan változhat az ikszelés után.

                                                                                                

Lapszemle 2018. április 6.

 

Március 30.

 

Nem pénzkérdés a menő menza

„A kisfiam mindennap majd’ éhen hal, mire hazaérünk az óvodából. Nem ehet tejtermékeket, de a diétás menü sokszor beazonosíthatatlan, leginkább a moslékra hasonlít, se íze, se bűze” – mondja Eszter, akinek tejfehérje-allergiás fia egy fővárosi óvodába jár, és szinte soha nem eszi meg az ebédet, alig várja, hogy az anyukája megérkezzen, és hozzon neki valami péksüteményt, amit hazafelé megehet.

https://vasarnapihirek.hu/fokusz/nem_penzkerdes_a_meno_menza

 

Március 31.

 

Online akcióval buzdítanak szavazásra szülők, tanárok, diákok

A Szülői Hang Közösség, a Tanítanék Mozgalom, a Független Diákparlament és az Oktatói Hálózat közölte: szülők, tanárok és diákok, közös online akciót indítottak, amiben arra kérik az oktatás jövőjéért aggódókat, hogy tűzzenek ki a térképre egy zászlót. Zászlóink kifejezik a pozitív változtatás iránti eltökéltségünket.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/31/valasztas_percrol_percre_marcius_31-en/online_akcioval_buzditanak_szavazasra_szulok_tanarok_diakok/

 

Az elmúlt nyolc év – tiltakozásaink tükrében

Sokan voltak, akik az elmúlt nyolc évben figyelmeztetni próbálták a közvéleményt és a kormányzatot arra, hogy rossz irányba mozdul el az oktatáspolitika. Szakértők  fogalmaztak meg kritikát, javaslatokat, tanárok, szülők és diákok  – a szolgálati utat megtartva vagy különféle akciók keretében – nyújtottak be petíciókat, tiltakoztak  a tervezett, majd megvalósult intézkedések, a rendszer egészének átalakítása ellen. A FIDESZ-KDNP kormányzat nem tartott igényt a javaslatokra, és ha csak tehette, arrogánsan elutasította a kritikát.

http://ckpinfo.hu/2018/03/31/az-elmult-nyolc-ev-tiltakozasaink-tukreben/

 

Így változott az elmúlt években a felvételizők száma

Kétezerrel nőtt idén a felsőoktatásba jelentkezők száma - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten. De hogyan alakult a felvételizők száma az elmúlt tizenhét évben?

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/3/31/felvetelizok_szama_infografika_BHYZZE

 

Ha a gyerek sokat öl a számítógépen, megteszi a való életben is?

Donald Trump amerikai elnök legutóbb a floridai iskolai vérengzésre adott válaszként az agresszív videojátékokat kezdte hibáztatni. Sokan ezt teszik évtizedek óta. A teória egyszerűnek tűnik: a gyerek sokat öl a számítógépen, később ugyanezt teszi a valóságban. Senki nem tudja biztosan, hogy valóban így van-e – de valószínűbb, hogy nem.

https://mno.hu/tudomany/ha-a-gyerek-sokat-ol-a-szamitogepen-megteszi-a-valo-eletben-is-2453600?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Április 1.

 

Ha izgalmas dolgokat csinálhatnának, a gyerekek nem lennének túlterheltek

A 24.hu megbízásából reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a Republikon Intézet, amelynek eredményéről két cikkben számoltunk be. Az első arról szólt, hogy a válaszadók szerint melyek az oktatási rendszerünk fő problémái, a második pedig arról, mennyire látják eltérően mindezt a különböző pártok szavazói.

https://24.hu/belfold/2018/04/01/halacsy-peter-budapest-school-oktatas/

 

Április 2.

 

Pihenőévet ígér 7-8 évente a tanároknak Karácsony Gergely

Negyedével csökkentené a diákok óraszámát a közoktatásban az MSZP- Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely kisebb létszámú osztályokat szeretne, a tanároknak pedig tanszabadságot, béremelést, és 7-8 évente pihenőévet is ígér, ha megnyeri a választást. Emellett a tandíj adósságok eltörlése és az első diploma ingyenessége is szerepel az ellenzéki politikus oktatási programjában.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=214069

 

A falu, amelyik mézből épített iskolát magának

A kilátástalanság helyett igazi kis földi édenkertbe csöppentünk a borsodi Göncruszkán. A helyi reformátusok nem vártak az államra: iskolát és óvodát hoztak létre, saját kezűleg újították fel a templomukat, méhészkednek, hamarosan pedig éttermük is nyílik. A fejlesztéseket az eladott mézből fedezték, ami nemcsak hasznos, de rettentő finom is.

https://24.hu/kultura/2018/04/02/a-falu-amelyik-mezbol-epitett-iskolat-maganak/

 

Április 3.

 

Búcsú az értelmiségtől

EGYRE KEVESEBB értelmiségi marad a falvakban. Jól látható tendencia, hogy elapadnak a helyi társadalom lendületet adó, kreatív, példamutató forrásai. A folyamat sokféle egyéni élethelyzetben figyelhető meg, és még nem mindenütt visszafordíthatatlan.

https://www.szabadfold.hu/lakohelyem/bucsu_az_ertelmisegtol

 

A működésképtelen, kátyúba került rendszer társadalmi és gazdasági problémákat is generál

Egyre több diák hagyja el az iskolát végzettség nélkül, idősödik a tanári kar, a társadalmi helyzetből és egyéb hátrányokból adódó egyenlőtlenségeket a hagyományos iskolarendszer képtelen enyhíteni. Többek között ez derül ki az MTA nemrég megjelent, A közoktatás indikátorrendszere 2017 című kutatásából. Az MTA 2015 óta minden évben kiadja az előző év adatai alapján a hazai közoktatást aktuális állapotát jellemző, legfontosabb mutatókat tartalmazó kutatását. A legfrissebb tanulmány 2016-ig foglalja össze az adatokat.

https://mno.hu/belfold/a-tudomanyos-akademia-lesujto-latlelete-az-oktatasrol-2457548

 

"Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban" - nem tetszik az oktatási minimum Palkovicsnak

Palkovics László oktatási államtitkár szerint inkább politikai, mint szakmai anyag az ellenzék Oktatási minimum című programja - derül ki abból az interjúból, amelyet az államtitkár a Magyar Hírlapnak adott, és amely kedden jelent meg.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/3/Csalodtam_az_oktatashoz_erto_ellenzeki_koll_X6KHN7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_3

 

Balog Zoltán: Közösségi élményként megélhető történelmi megemlékezésekre van szükség

A kormány arra törekszik, hogy a történelmi megemlékezések mindenki számára megélhető közösségi élménnyé váljanak - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az első világháborús centenáriumi emlékév alkalmából indított országos pedagógus-továbbképző program keddi bemutatóján, Mezőkövesden.

http://magyarhirlap.hu/cikk/114678/Balog_Zoltan_Kozossegi_elmenykent_megelheto_tortenelmi_megemlekezesekre_van_szukseg

 

Ezekben az iskolákban fejlesztik a legjobban a gyerekeket

Három éve közli az Oktatási Hivatal azoknak az iskoláknak a nevét, amelyekben az átlagosnál többet foglalkoznak a pedagógusok a diákok fejlesztéséért illetve hátrányuk ledolgozásáért. A listát a kompetenciafelmérések eredményéből állítják össze.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180403/oktatasi-hivatal-orszagos-kompetenciameres-eredmeny-kiemelkedo-kozepiskolak/

 

Osztályonként 32 diák nyerhet felvételt a Magyar Rádió Gyermekkórusába
A leendő első osztályosoknak április 9-10-én tartanak meghallgatást, ahol a jelentkezőknek az óvodában tanult gyermekdalok közül kell néhányat elénekelniük, visszatapsolni a hallott ritmust. Április 26-án és május 3-án a felsőbb osztályos diákoknak hirdetnek felvételit, ahova tanult ismeretanyaggal kell érkezzenek a fiatalok.

https://hir.ma/belfold/oktatas/osztalyonkent-32-diak-nyerhet-felvetelt-a-magyar-radio-gyermekkorusaba/731491

 

"Iszonyat, ami most van velem, körülöttem" - újabb gimnazista írt levelet a közoktatásról

Egy tizenegyedikes diák levelét közölte Facebook-oldalán Jocó bácsi, vagyis Balatoni József.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/3/diak_level_Joco_bacsi_F16HYW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_3

 

Jön a felvételi szigor 2020-tól: úgy tűnik, nem lazít a szabályokon a kormány

Hiába kérik diák- és szakmai szervezetek, hiába beszélnek oktatáskutatók a várható negatív hatásokról, egyelőre úgy tűnik, nem hajlandó lemondani a felvételi szabályok 2020-as szigorításáról a kormány. Legalábbis erre utal Palkovics László oktatási államtitkár legutóbbi nyilatkozata.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/4/3/felveteli_kotelezo_nyelvvizsga_Palkovics_CRUVN5#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_3

 

Bűvészkedve még menőbb a matek

Nincs egyszerű dolga annak a matematikatanárnak, akinek nem túl motivált diákjai figyelmét kell megragadni szeretett tantárgya vonatkozásában, ám szerencsére ezt megkönnyítendő számos szemléltetőeszköz áll a pedagógusok rendelkezésére. Egy korábbi cikkünkben a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségekre igyekeztünk felhívni a figyelmet, most pedig azt mutatjuk meg, mit lehet elérni a különféle bűvésztrükkökkel, ha egy kis „csavart” akarunk bevinni a matematika oktatásába

http://tantrend.hu/hir/buveszkedve-meg-menobb-matek

 

Sorosozás a lyukasórában, avagy hogyan reagáljon az iskolai politizálásra az egyszeri tanár

 

Bárcsak ne megtörtént esetet kellene elmesélnem.

A tantárgyi helyettesítés a bergsoni mércével mért idők leghosszabbika, főleg mióta nem fizetik ki, öt egymás után tartott magyaróra után mégis megváltó találmánynak tűnik. Nincs fárasztóbb, mint alig-szünettel színpadon lenni, ezt a tanárokon kívül a színészek tudják. Meg a diákok.

http://www.evamagazin.hu/sorosozas-lyukasoraban-99257

 

Gyakran használt fejlesztések

Szinte mindegyik általános iskolai osztályban van egy olyan diák, aki igényelné a fejlesztő foglalkozások által nyújtott segítséget. A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdők vagy sajátos nevelési igényű gyerekek pedig előírtan részesülnek különböző fejlesztésekben. A fejlesztések sokaságában időnként nehéz követni, hogy éppen a mi tanulónk hol tart ebben a folyamatban.

http://tantrend.hu/hir/gyakran-hasznalt-fejlesztesek

 

Képeken a világ legimpozánsabb óvodái: az építészek nem vették félvállról a munkájukat, az biztos

Felettébb érdekes, hogy a világ különböző országai milyen szempontokat vesznek figyelembe, mielőtt új óvoda építésébe fognak. Annyi bizonyos: komolyan veszik, milyen első benyomást tesznek majd a kicsikre. Na és persze, arra is ügyelnek, hogy a lurkók ovis napjaik minden percét kiélvezzék.

https://femina.hu/gyerek/lenyugozo-ovodak/

 

Pofozta diákjait egy tatabányai néptánctanár, jelenleg is taníthat

Kisiskolásokat pofozott fel, lökdösött, rángatott, de előfordult, hogy a nyilvános megszégyenítés eszközéhez nyúlt egy tatabányai néptánctanár. A Hír TV Riasztás című műsora szerint az ügyben jelenleg is nyomoz a rendőrség, ám a tanárral egyik érintett iskola sem bontott még szerződést.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/pofozta-diakjait-egy-tatabanyai-neptanctanar-jelenleg-is-tanithat/471gk43?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_

 

Semjén Zsolt vadásztársáé lett a hátrányos helyzetűeknek felújított szálloda

Bár hátrányos helyzetűekre gondolva újították fel a noszvaji ingatlant, hiszen az évtizedekig oktatási és képzőközpont volt, aztán mégis Semjén Zsolt ismerőséhez, Farkas Józsefhez került. Ő volt az, aki finanszírozta a miniszterelnök-helyettes lapunk által feltárt svédországi, helikopteres luxusvadászatát.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/semjen-zsolt-vadasztarsae-lett-a-hatranyos-helyzetueknek-felujitott-szalloda

 

Hatalmas felháborodást váltott ki az oktatási reform Lettországban

Lettországban a kisebbségi iskolákban is bevezetik a lett nyelvű oktatást. A reform bevezetése nagy felháborodást váltott ki.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/3/Kiszorulni_latszik_az_orosz_nyelv_a_lett_ki_XAMVL2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_3

 

Új követelésük van a sztrájkra készülő közszolgáknak

A minimálbér figyelembevételével akarják átírni az illetménytáblát. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/uj-kovetelesuk-van-a-sztrajkra-keszulo-kozszolgaknak.html

 

Április 4.

 

Újabb változás az iskoláknál: Esztergomban és környékén figyeljenek!

Bár már csak napok vannak hátra a választásig, a kormány egy újabb tankerületi központ létrehozása mellett döntött – derül ki a Magyar Közlöny keddi számából.

https://mno.hu/belfold/ujabb-valtozas-az-iskolaknal-esztergomban-es-kornyeken-figyeljenek-2457896

 

"Az nem irodalomtanítás, hogy a tanár bemegy, elmondja a tananyagot, aztán visszakérdezi"

Valamiféle kulturális sokk kell ahhoz, hogy a középiskolások elhiggyék, az irodalom egy élő dolog - véli Szabó Roland, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyar-történelem szakos tanára, aki éppen ezért két-három napos verseket is bevisz irodalomóráira, lefújva ezzel a port az irodalomról. A pedagógus az Eduline-nak adott interjúban úgy fogalmazott, "az nem irodalomtanítás, hogy a tanár bemegy, elmondja a tananyagot, aztán visszakérdezi dolgozatíráskor", az irodalmi műveket pedig nyugodtan ki lehet emelni abból a korból, amelyből származnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/4/Szabo_Roland_interju_CBED0S#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_4

 

Karácsony: ma a magyar oktatási rendszer szembemegy az autópályával

Az MSZP-Párbeszéd mindenkinek elérhető és minden gyermeknek a felemelkedéshez esélyt jelentő iskolarendszert hozna létre április 8-a után – közölte a két párt közös miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

https://varosikurir.hu/karacsony-ma-a-magyar-oktatasi-rendszer-szembemegy-az-autopalyaval/

 

Csak 8 pártnak van véleménye az oktatásról

Több cikkben foglalkoztunk már a Szülői Hang felmérésével, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogyan értékelik a szülők az oktatás elmúlt 8 évét. Talán nem árulunk el semmi meglepőt: tragikusnak tartják.

https://merce.hu/2018/04/04/csak-8-partnak-van-velemenye-az-oktatasrol/

 

Kampánylevelet küldött Gyurcsány Ferenc egy debreceni általános iskolába

Iskolába küldött kampánylevelet a DK. Erről egy magánszemély tett bejelentést a választási bizottságnál kedden. Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerint ezzel a Demokratikus Koalíció megsértette a választási törvényt. Varga Zoltán, a párt képviselőjelöltje elismerve a jogsértést, azt mondta, mindössze egy fatális félreértés történt.

http://dehir.hu/debrecen/kampanylevelet-kuldott-gyurcsany-ferenc-egy-debreceni-altalanos-iskolaba/2018/04/04/

 

Ilyen is lehet az élményközpontú oktatás: tanórai ismeretek és önbizalomépítő terápia a porondon

Hogyan alakul ki az egyensúlyérzékelés? Mi játszódik le a szervezetben a magasdrót-produkció közben? Hogyan alkalmazza a fizika törvényeit a cirkuszművészet? Milyen szerepe van a súrlódásnak, a centrifugális és a centripetális erőnek az akrobatikában? Hogy kerülnek a háziállatok a manézsba? Ilyen kérdésekre is választ kaphat a publikum a Fővárosi Nagycirkusz kísérleti jelleggel 2016 őszén elindított rendhagyó tanórasorozatán.

https://qubit.hu/2018/04/04/ilyen-is-lehet-az-elmenykozpontu-oktatas-tanorai-ismeretek-es-onbizalomepito-terapia-a-porondon

 

Stílusos hazafiak védik a migránsoktól a budapestieket

Milyen szerencse, hogy négy nappal az országgyűlési választás előtt pont elkészült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusa a Nagyvárad téren, így még egy átadón mondhatott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A jelenlegi kormányfő nem tudott dicsekedni az ország oktatási sikereivel, ezért inkább megint migránsokkal riogatott.

https://mno.hu/belfold/stilusos-hazafiak-vedik-a-migransoktol-a-budapestieket-2457817?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A szombathelyi Reguly iskolában a nemzetiségi listára szavazásra kötelezik a szülőket, állítja olvasónk

Az illetékesek szerint csak ajánlást tettek, ami nem kötelező, és a nemzetiséghez tartozást akarják erősíteni. A listavezető viszont fideszes önkormányzat képviselő volt.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/nemet_nemzetisegi_lista_szombathely_reguly_iskola

 

Jön a harmadik Digitális Témahét

Jövő hét hétfőn startol a Digitális Témahét (DTH), amelyet a 2017/2018-as tanévben immáron harmadik alkalommal rendeznek meg. A program célja ezúttal is a digitális pedagógiai módszertan népszerűsítése és a közoktatásban való minél szélesebb körű elterjesztése. A fókuszban ezúttal a médiatudatosság, a gyermekvédelem és a digitális közgyűjtemények használata állnak.

http://tantrend.hu/hir/jon-harmadik-digitalis-temahet

 

Magyar görögkatolikus óvoda alapkövének megszentelésén vett részt Grezsa István Kárpátalján

Magyar állami támogatással épülő görögkatolikus óvoda alapkövének ünnepélyes megszentelésén vett részt Grezsa István kormánybiztos kedden a kárpátaljai, magyar többségű Mátyfalván, ahol több mint hét évtizede az egyházi óvoda lesz az első magyar nyelvű oktatási-nevelési intézmény.

http://magyarhirlap.hu/cikk/114707/Magyar_gorogkatolikus_ovoda_alapkovenek_megszentelesen_vett_reszt_Grezsa_Istvan_Karpataljan

 

Út az iskolától a lemorzsolódásig

Az európai országokkal együtt Magyarország is vállalta, hogy 2020-ig 10% alá szorítja a korai iskolaelhagyás rátáját. Ez a célkitűzés komplex, rendszerszintű beavatkozást igényel, ami az érintett iskolák tanáraira is hatást gyakorol majd. Nem csak az oktatási rendszernek szükséges ehhez változnia, hanem résztvevőinek is meg kell változatniuk szemléletüket.

http://tantrend.hu/hir/ut-az-iskolatol-lemorzsolodasig

 

Korszerűsítették az ELTE 15 épületét

Ötmilliárd forintból korszerűsítették az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 15 legjelentősebb épületét - közölte Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tartott sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/korszerusitettek-az-elte-15-epuletet

 

Lószolárium félmillióért: Az államtitkár veje használja a gyerekeknek szánt lovas központot

Iskolások, lovas szakemberek képzésére építették állami és uniós támogatásból a tápiószentmártoni lovas központot, azonban jelenleg kizárólag Czerván György fideszes képviselő-államtitkár veje használja. Személyesen apósa adta át ünnepélyesen Fazekas Sándor miniszterrel, a hvg.hu váratlanul beállító riporterét viszont nem engedték be, mikor ellenőrizni akartuk a több mint 45 millió forintból megvalósított beruházást.

http://hvg.hu/itthon/20180404_tapioszentmarton_lovas_centrum_czervan_gyorgy

 

Könnyű diplomáért jönnek Magyarországra a külföldi ösztöndíjasok

„Egy idő után már nem is számoltam, hányadik ellenőrző ponton megyünk át. Az elsőknél még volt bennem félelem, de az ösztöndíjról szóló levéllel mindenhol gond nélkül átengedtek” – kezdett bele kalandos történetébe Al-Abszi Ghasszán.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/konnyu-diplomaert-jonnek-magyarorszagra-a-kulfoldi-osztondijasok

 

Április 5.

 

Elmúlt nyolc év: Permanens reform és kudarc az oktatásban

Azt nem lehet mondani, hogy az Orbán-kormány semmit nem kezdett a magyar oktatással: 2010 óta gyökeres átalakítások zajlanak a közoktatásban, a szakképzésben és a felsőoktatásban. Néhány régóta húzódó problémára igyekeztek megoldást találni, de nem mindig a megfelelő eszközt használták. Az elsietett, nem előkészített és az érintettekkel nem egyeztetett átalakítások botrányokat, válságokat, tüntetéseket, lemondásokat hoztak. A brutális központosítás nem működött, a magyar oktatás eredményessége pedig még mélyebbre zuhant a nemzetközi összehasonlításokban.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/05/oktatas_fidesz_orban-kormany_elmult_nyolc_ev_klik_pisa_reform_nat_beremeles/

 

Karácsony: mindenki számára elérhető iskolarendszer kell

Az MSZP-Párbeszéd mindenkinek elérhető és minden gyermeknek a felemelkedéshez esélyt jelentő iskolarendszert hozna létre április 8-a után. Karácsony Gergely - miután szakszervezeti vezetőkkel, oktatáskutatókkal és a Tanítanék mozgalom képviselőivel egyeztetett - azt mondta, olyan oktatási reformot hajtanak végre, amely a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak is jó lesz - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/karacsony-mindenki-szamara-elerheto-iskolarendszer-kell-20180404.html

 

Tíz pofon, amit a kormány az oktatásnak adott

Az elmúlt hónapokban többször is diákok ezrei vonultak az utcára, ami azt jelzi, nem a legjobb irányba haladnak a dolgok a hazai oktatás területén. Az elmúlt hónapokban számtalanszor foglalkoztunk a magyar diákokat és tanárokat érintő súlyos ügyekkel, az április 8-i választás előtt pedig bemutatjuk a legfájóbb sebeket, amiket a kormány az oktatáson ejtett.

https://24.hu/belfold/2018/04/05/tiz-pofon-amit-a-kormany-az-oktatasnak-adott/

 

Íme, a tankönyvek legfrissebb árlistája

Megjelent a 2018-2019-es tanítási év tankönyveinek árlistája. Vannak ingyenes példányok és 10-20 ezer forintos spéci kötetek is.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ime_a_tankonyvek_legfrissebb_arlistaja.659964.html

 

Einstandolt látogatóközpont - Kellett a hely a Fidesz-irodának

A helyi Fidesz-iroda működik ma abban a fehérgyarmati házban, aminek felépítését oktatási célok miatt támogatta az unió. Az OLAF érdeklődését is felkeltette a projekt.

http://nepszava.hu/cikk/1156879-einstandolt-latogatokozpont---kellett-a-hely-a-fidesz-irodanak/

 

"A heti öt mozgást kívánja-e a néplélek?" - az oktatásról rappel Molnár Áron

"Ha a tananyagban a deriválás, a kamat, az áfa ott van, akkor miért vagyunk zavarban a visszajáróval a boltban?" - rappelve mondja el Molnár Áron, mi a baj az oktatással.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/5/az_oktatasi_rendszerrol_rappel_Molnar_Aron_TNXS3C#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_5

 

„Trending is ending”? – Projekt- és munkaalapú tanulás a digitalizáció iskolájában

Hogyan alakítja a tudásalapú társadalmat a digitalizáció és mit kezdenek ezzel a tudás hagyományos letéteményesei, az iskolák és az egyetemek? Merre halad a 21. századi oktatás, ha a hosszútávú képzési struktúra átadja helyét a rövidtávú projekt- és munkaalapú szemléletnek? Milyen legyen a jövő iskolája: gyár, forradalmi műhely vagy laboratórium? 

https://oktatas.atlatszo.hu/2018/04/05/trending-is-ending-projekt-es-munkaalapu-tanulas-a-digitalizacio-iskolajaban-2/

 

Az Ipar 4.0 az oktatási rendszer folyamatos megújulását követeli meg

A mostani általános iskolások közel 65 százaléka olyan munkakörben
dolgozik majd, ami ma még nem is létezik, így csak az oktatási rendszer folyamatos megújulása biztosíthatja a versenyképes tudást a jövőben – hangzott el a HG Media „Fókuszban: Ipar 4.0 és oktatás” című konferenciáján. A résztvevők azt a kérdést járták körül, hogy az ipari digitalizáció technológiáinak bevezetése milyen lehetőségeket, illetve kihívásokat jelent a cégek és az oktatási rendszer számára.

https://www.lokal.hu/2018-04-az-ipar-4-0-az-oktatasi-rendszer-folyamatos-megujulasat-koveteli-meg/

 

A prímszámok mennek, a boltban a visszajáró nem annyira...

Az oktatás reformját fergeteges klipben követelik a fiatalok. +Videó

http://civishir.hu/szemuveg/2018/04/a-primszamok-mennek-a-boltban-a-visszajaro-nem-annyira

 

A gyerekek nem passzívan ülnek és hallgatják a pedagógusokat

Kilenc interaktív tábla, kilenc projektor és egy mobil labor is színesíti az oktatást a pétfürdői Hor­váth István Általános Iskolában Kőmives Judit intézményvezető elmondása szerint. A felvételi mutatók alapján is sikeres iskoláról van szó, amelynek titka, hogy sokféle oktatási módszert alkalmaznak. Többek között használják a drámapedagógia és a projektmódszer eszköztárát, témanapot és témahetet is tartanak, sőt még az ének-zene oktatás is hangsúlyos, ami lehetőséget ad a matematikai gondolkodás fejlesztésére is.

https://magyaridok.hu/belfold/a-gyerekek-nem-passzivan-ulnek-es-hallgatjak-a-pedagogusokat-2899707/

 

Különleges alkalmazással reformálnák meg az oktatást az Imagine Cup nyertesei

Egy okostelefonos alkalmazás és egy tankönyv hibridjével nyerte meg a Microsoft Imagine Cup hazai döntőjét az innobie nevű csapat

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/4/5/Microsoft_Imagine_Cup_6K3AXV

 

Az innobie nyerte a Microsoft versenyét

Ha a tanulás élmény, akkor kevesebb időbe kerül és sokkal mélyebb tudást jelent a fiatal generációknak, ezért ki kell használni az iskolában is az okostelefon iránti vonzalmat és kíváncsiságot. Erre a gondolatra épül az innobie csapat Eddie nevű fejlesztése, mely a Microsoft Imagine Cup verseny hazai döntőjén aratott győzelem után a régiós fordulón képviseli hazánkat.

http://www.mmonline.hu/cikk/az-innobie-nyerte-microsoft-versenyet/

 

Megújul és kibővül a Szent Angéla ferences iskola

Megújul és kibővül a II. kerületi Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium; a hamarosan induló fejlesztésre a kormányzat két milliárd forint támogatást ad az egyházi oktatási intézménynek.

https://gondola.hu/hirek/221389-Megujul_es_kibovul_a_Szent_Angela_ferences_iskola.html

 

Nagy volt az igény a Pest megyei óvodatámogatás megemelt forrásaira

Több mint 7 milliárd forintot nyert el 40 Pest megyei önkormányzat óvodák építésére és felújítására - mondta el Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

https://magyaridok.hu/belfold/nagy-volt-az-igeny-a-pest-megyei-ovodatamogatas-megemelt-forrasaira-2965948/

 

A tanár KLIK-reklámnak is jó lenne – kritika

Jól fizetett, jól öltözött tanárok, középkategóriás autók a tanári parkolóban, tiszta, modern osztálytermek. Nem, ez nem a KLIK legfrissebb propagandaanyaga, hanem az RTL Klub új sorozata, A tanár.

https://www.nlcafe.hu/sztarok/20180404/a-tanar-klik-reklamnak-is-jo-lenne-kritika/

 

Virtuális tüntetés után igazi szavazás

Szülők, tanárok, diákok buzdítanak szavazásra egy internetes akció keretében: arra kérik az oktatás jövőjéért aggódókat, hogy választási részvételükkel is fejezzék ki a pozitív változtatás iránti eltökéltségünket.

http://nepszava.hu/cikk/1156740-virtualis-tuntetes-utan-igazi-szavazas/

 

Új tankerületi központ jön létre, változások az esztergomi iskolákban

Újabb tankerületi központ létrehozása mellett döntött a kormány – derül ki a Magyar Közlöny keddi számából.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/5/uj_tankerulet_jon_letre_6AN8ZV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_5

 

Már lehet pályázni a Janikovszky Éva meseíró pályázatra

Május 2-ig lehet jelentkezni a 14. alkalommal meghirdetett Janikovszky Éva meseíró pályázatra – közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) kedden.

https://librarius.hu/2018/04/04/mar-lehet-palyazni-a-janikovszky-eva-meseiro-palyazatra/

 

 

A szavazás lehetőségének biztosítását kérik a munkaadóktól a szakszervezetek

Az április 8-i országgyűlési választáson a szavazás lehetőségének biztosítását kéri a munkáltatóktól a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/04/05/a-szavazas-lehetosegenek-biztositasat-kerik-a-munkaadoktol-a-szakszervezetek/

http://pedagogusok.hu/blog/szef-felh%C3%ADv%C3%A1sa

 

Április 6.

 

Visszavágtak az oktatási államtitkárnak a tankönyvesek: "csalódtunk Palkovics Lászlóban"

"Csalódtunk Palkovics Lászlóban" - rövid, de velős választ adott a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) az oktatási államtitkár keddi nyilatkozatára.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/6/visszavagott_Palkovics_Laszlonak_a_TANOSZ_0WF11Z#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_6

 

Mi lesz a választás után? - Ezt ígérik nekünk a pártok

A választások után az ellenzéki pártoknak továbbra is az egészségügy, az oktatás és a jogállam helyreállítása lenne a legfontosabb, ha kormányra kerülnének. A kormány az eddigi politikát szeretné folytatni április 8-a után is.

http://www.atv.hu/belfold/20180405-mi-lesz-a-valasztas-utan/hirkereso

 

Wizper Kft. Adaptív oktató rendszer

A Wizper Kft. 2018. márciusával zárja le átfogó kutatási és fejlesztési projektjét, melynek során a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával egy olyan oktató rendszert alakított ki, amely a felhasználó képességének, valamint tudásszintjének folyamatos felmérésére alapozva, személyre szabott oktatást valósít meg. Az egyedülálló megoldással pszichológiai, pedagógiai és módszertani kutatási eredményekre építve adaptív online tutor prototípus rendszer valósult meg, és ehhez kapcsolódó módszertan és mintatananyag került kidolgozásra. A 222.451.010 Ft összköltségű projekt keretében kialakított rendszer alkalmas a Nemzeti Alaptantervben szereplő tantárgyi tartalmak feldolgozására , algoritmusa felhasználható a szakképzési és a továbbképzési tartalmak feldolgozására is.

https://profitline.hu/Wizper-Kft.-Adaptiv-oktato-rendszer--376997

Megosztás: