Lapszemle 2018. április 13. Döntés után

április 13, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Ha kíváncsi arra, melyik a PSZ legaktívabb tagozata, ha tudni akarja, mit mondjon a gyereknek, ha nem vették fel a kiválasztott iskolába, milyen tanárok és miért kerültek föl egy listára, olvassák el heti lapszemlénk cikkeit.


                                                                                                                                                   

 

Lapszemle 2018. április 13.

 

Április 8.

 

Hódító magyar találmány

Magyar orvostanhallgatók találták ki és alkották meg azt a weben és mobilon is használható oktatási alkalmazást, ami forradalmasíthatja az anatómiatanulást. A huszonéves fiúk már most is százmilliós befektetésekről tárgyalnak, miközben sorra díjazzák őket.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/hodito_magyar_talalmany

 

 

Április 9.

 

A gyermekjog emberi szükséglet

Interjú Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kuratóriumi elnökével.

http://tantrend.hu/hir/gyermekjog-emberi-szukseglet

 

2020-ig biztosan nem enyhül a diákok túlterheltsége, és nem ez az egyetlen gond a CKP szerint

Milyen konkrét lépések következnek – sokszor csak rejtetten – a jogszabályokból? - teszi fel a kérdést a Civil Közoktatási Platform (CKP).

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/9/CKP_mi_var_az_oktatasra_CG8SIQ

 

Ezek az iskolák fejlesztik a legjobban a diákokat

Közzétették a kiemelkedő teljesítményű iskolák listáját, amely azt mutatja, hol ellensúlyozzák legjobban a tanulók hátrányos helyzetét, illetve gondozzák legeredményesebben a tehetségeket.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180409/iskola-lista-hatranykiegyenlites-fejlesztes/

 

Egy 22 éves lány hihetetlen bejegyzést tett közzé a Fidesz győzelme után – meghökkentünk

Egy 22 éves egy nem mindennapi bejegyzést tett közzé a Facebook oldalán. Pár óra alatt több ezer megosztásnál jár a bejegyzése amit a szomorú magyar valóságról osztott meg, bejegyzését változtatás nélkül közöljük.

http://ellenszel.hu/2018/04/09/egy-22-eves-lany-hihetetlen-bejegyzest-tett-kozze-fidesz-gyozelme-utan-meghokkentunk/

 

Április 16-ig még lehet pályázni az Adj egy ötöst! iskolai programra

Idén is elindult a Salva Vita Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. közös, felső tagozatosoknak és középiskolásoknak szóló érzékenyítő programja. A pályázat célja, hogy a felnövekvő generáció személyes találkozáson és élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel.

http://www.evamagazin.hu/erzekenyito_osztalyfonoki-orak-99403

 

Hogyan segítsük pedagógusként és hogyan neveljünk ADHD-s kamaszt?

A hiperaktivitással küzdő gyerek - szakmai nevén az ADHD-s - szinte minden osztályban, minden pedagógus számára kihívást jelent. Szerzőnk – Lopatovszkiné Kasza Éva Zsuzsanna –gyakorló pedagógus és hiperaktív gyerekek édesanyja, így szerzett rálátást erre a problémára. Korábban egy cikkében foglalkozott már a hiperaktivitás jelenségének iskolai vonatkozásaival. Cikke megjelenése óta rengeteg megkeresést, kérdést kapott. Tanácstalan szülőknek és pedagógustársaknak igyekezett segíteni megtalálni a választ, sokféle kérdéseikre. Tapasztalatait most újabb cikkben foglalja össze.

http://moderniskola.hu/2018/04/hogyan-segitsuk-pedagoguskent-es-hogyan-neveljunk-adhd-s-kamaszt/

 

Itt az idő, hogy elmondd a gyerekednek, igazából nem az számít, hogy melyik iskolába

Akinek a gyereke felvételi-, továbbtanulási-, iskolai beiratkozási életkorban van, az tavaly óta valószínűleg lábon kihordott minimum két szívinfarktust, próbára tette a párkapcsolatát, számos alkalommal elveszítette-visszanyerte-újra elvesztette az oktatási rendszerbe vetett bizalmát. Csak remélni tudjuk, hogy mindeközben a gyereke iránti érzései többé-kevésbé sértetlenek maradtak. Néhány napja olvashattátok egy anyuka szívhez szóló levelét a kisfiának, amit a sikertelen felvételi vizsga után írt. Ez pedig itt dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása arról, hogy tulajdonképpen mennyit is számít ez az egész valójában.

https://wmn.hu/wmn-life/48524-itt-az-ido-hogy-elmondd-a-gyerekednek-igazabol-nem-az-szamit-hogy-melyik-iskolaba-vettek-fel

 

Hamis hírek ellen

Mely országok polgárai vezethetők meg legkönnyebben hamis hírekkel, és melyek legkevésbé? Skandinávia ellenálló, a Balkán kiszolgáltatott. Igen szoros a korreláció az oktatás minőségével, lásd Észtország előkelő helyezése: jó oktatás = tájékozott, kritikai szemléletű, kevésbé mosható agyú polgárok. Olyan, mint az egyszeregy. (Egyetlen dologban igaza volt Lenin elvtársnak, ha tényleg ő mondta: tanulni, tanulni, tanulni.)

http://alapblog.hu/hamis-hirek-ellen/

 

A hitoktatás kudarca a kormányzati propagandával szemben

Szomorú és tanulságos történetet osztott meg Facebook-lapján Hodász András atya, a népszerű 777 blog szerzője. Amit a kormányzat az egyik kezével elrendez, a másikkal tökéletesen semlegesíti.

http://valasz.hu/itthon/a-hitoktatas-kudarca-a-kormanyzati-propagandaval-szemben-128098

 

Itt a lista: ezek a legnépszerűbb alapszakok és egyetemek a 2018-as felvételin

Nyilvánosságra hozták a 2018-as felvételi jelentkezési adatait, kiderült, melyek a legnépszerűbb alapszakok és egyetemek.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/4/9/legnepszerubb_alapszakok_es_egyetemek_felve_V99UBI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_9

 

 

Április 10.

 

A köznevelés helyzetéről tanácskoztak Salgótarjánban

A Pedagógusok Szakszervezete Nógrád megyei szervezete és a salgótarjáni tankerületi központ által szervezett köznevelési fórumon a köznevelés helyzetéről, a jövő fejlesztéseiről tájékozódhattak Nógrád megye pedagógusai az elmúlt héten Salgótarjánban. A témák között kiemelt szerepet kapott a diákok magas óraszámának csökkentése. A fórumon részt vett az államtitkár is.

http://concretemedia.hu/2018/04/10/a-kozneveles-helyzeterol-tanacskoztak-salgotarjanban/

 

Hatalmas jelentőségű ítélet született a Fővárosi Törvényszéken, nincs alternatívája az integrált oktatásnak

Ítélet született egy közel tíz éve folyó perben, amelyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indított 2009-ben. A CFCF azért perelte be a mindenkori oktatásirányítást, mert álláspontja szerint az oktatásért is felelős tárca (amely jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevet viseli) nem tesz meg mindent az iskola szegregáció felszámolása érdekében, nem teljesíti  az egyenlő bánásmód követelményéből és a köznevelési törvényből levezethető oktatási integrációs kötelezettségét, ezzel pedig megsérti a roma gyerekek egyenlő bánásmódhoz való jogát.

http://168ora.hu/itthon/hatalmas-jelentosegu-itelet-szuletett-a-fovarosi-torvenyszeken-nincs-alternativaja-az-integralt-oktatasnak-148163

 

Új államtitkárt kap a felsőoktatás? Elképzelhető, hogy szétszedik a csúcsminisztériumot

Még nem dőlt el, hogy marad-e a jelenlegi struktúrában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – írja az atv.hu.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/4/10/mi_lesz_az_Emmivel_JG4T2B#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_10

 

Úgy tűnik, a családok megértették, milyen szakmákra lehet szükség

Több mint 107 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe idén, ez a szám nagyjából megfelel a korábbi évek adatainak – mondta Horváth Zita, az Emmi helyettes államtitkára hétfőn. Hozzátette: a szakok népszerűsége lefedi a felsőoktatási stratégia által preferált területeket, a fiatalok, családok tehát megértették, milyen szakmákra van szükség a munkaerőpiacon.

https://magyaridok.hu/belfold/ugy-tunik-a-csaladok-megertettek-milyen-szakmakra-lehet-szukseg-2981707/

 

Továbbtanulás: hiányzik a pályaorientáció, döntenek a körülmények

Nincsenek könnyű helyzetben azok a fiatalok, akiknek most kell a pályaválasztásról, a szakmaszerzésről vagy a felsőoktatásba jelentkezésről dönteni. Jól dönteni kellő munkaerő-piaci infók és tájékozottság mellett is nehéz, anélkül meg félre lehet csúszni. Utánanéztünk a kapaszkodóknak: a személyes pályaorientációs tanácsadás, iskolai nap, önkéntes munka a leghatékonyabb ebben a sorrendben. S mivel a legfontosabb, a pályaorientáció hiánycikk, a cél ismerete, a családi háttér és az életrevalóság dönt.

https://www.hrportal.hu/hr/tovabbtanulas-hianyzik-a-palyaorientacio--dontenek-a-korulmenyek-20180410.html

 

Jó hír az egyetemistáknak: szeptembertől több pénzt kaphatnak. De mennyivel többet?

Tíz éve egy forinttal sem emelték az egyetemisták és főiskolások ösztöndíjait, szeptembertől azonban negyven százalékkal több pénzt fordíthatnak a felsőoktatási intézmények a rászoruló hallgatók szociális támogatására. De vajon mennyi pluszpénzt jelenthet ez egy hátrányos helyzetű, félárva vagy nagycsaládos hallgató számára?

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/4/10/szocialis_osztondij_emelkedes_LPKSBD

 

Ha magyar fiatal vagy és nem mész egyetemre, szinte biztosan robotizálható lesz az állásod

Sok felmérés készül manapság arról, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás elterjedése hogyan változtathatja meg a munkaerőpiacot, egyszerűbben fogalmazva: kinek a munkáját váltják majd ki legkönnyebben a robotok. (A legtöbb ilyen felmérés egyébként elég pesszimista, ez a 2013-as (pdf) például nagy ijedelmet váltott ki akkoriban.)

https://g7.24.hu/piac/20180410/ha-magyar-fiatal-vagy-es-nem-mesz-egyetemre-szinte-biztosan-robotizalhato-lesz-az-allasod/

 

Nem tudni, mennyibe kerül a hódmezővásárhelyi diákok évi rendszeres erdélyi utazása

2016 óta minden érettségi előtt álló hódmezővásárhelyi tanuló többnapos erdélyi kirándulásra megy a Rákóczi Szövetség szervezésében. A diákok Csehétfalván szállnak meg, ahol a magyar állam támogatásával alakítottak ki egy tábort, és pont ebben a faluban van nyaralója a hódmezővásárhelyi Grezsa István miniszteri biztosnak is. De hiába kérdeztük, azt nem mondták meg az illetékesek, hogy mennyibe kerül a tanulók erdélyi utaztatása.

https://blog.atlatszo.hu/2018/04/nem-tudni-mennyibe-kerul-a-hodmezovasarhelyi-diakok-evi-rendszeres-erdelyi-utazasa/

 

"Szeretném, ha nem agyonterhelt gyerekekkel kellene dolgozni, akik örülnek, ha túlélik ezt"

Szeretném, ha nem leterhelt, unott diákok ülnének a padokban, ha a gyerekeknek nem kellene egy felnőttnél is több munkát végezni, ha nem kellene a tankönyvben lévő hibákat folyton javítanom - írja Facebook-oldalán Jocó bácsi.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/10/Joco_bacsi_16_pontja_YQ6NRV

 

Álomsuli, álomházak, agymosott fiatalok – A Tanár tévésorozat egy nem evilági iskolában játszódik

A 90-es években voltam gimnazista, és bár nem ma volt, azért kétlem, hogy annyi minden változott volna, akár a tanárok életszínvonala, akár az oktatás lazasága tekintetében, mint amivel az RTL klub A Tanár címet viselő sorozatában találkozunk.

http://www.evamagazin.hu/tv-sorozat-kritika-a-tanar-99481

 

Rékasi Zsigmond: Lehet, hogy mi már nem fogunk Magyarországon gyereket nevelni

„Talpra, magyar, hív a szabadság” címmel tüntetést szerveznek vasárnap estére a Kossuth térre. A szervezők között van Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tagja is, a január óta tartott diáktüntetések egyik fő szervezője. A demonstrációt szimbolikus időpontban, 19 óra 56 perckor kezdik.

https://mno.hu/belfold/rekasi-zsigmond-lehet-hogy-mi-mar-nem-fogunk-magyarorszagon-gyereket-nevelni-2459171?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szerdán jelenik meg utoljára a Magyar Nemzet, ma éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió

Megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió, a Heti Válasz új tulajdonost kereshet magának. A HírTV tovább működhet, de leépítések lesznek a csatornánál. Simicska Lajos leépíti a sajtóbirodalmát.

http://propeller.hu/itthon/3346061-index-megszunik-magyar-nemzet-elhallgat-lanchid-radio?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

79 volt tanár ellen adtak ki elfogatóparancsot

Újabb 79 korábbi tanár ellen adtak ki elfogatóparancsot kedden Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

https://librarius.hu/2018/04/10/79-volt-tanar-ellen-adtak-ki-elfogatoparancsot/

 

100 kilós bombát találtak az iskola udvarán

Feltehetően világháborús az előkerült bomba, amit egy biatorbágyi általános iskola udvarán találtak kedden - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

http://nepszava.hu/cikk/1157222-100-kilos-bombat-talaltak-az-iskola-udvaran/

 

 

Április 11.

 

A fehér kréta és a zöld tábla kimegy a divatból: digitális eszközökkel élményszerűbb a tanulás

Méhecskerobotokkal, interaktív táblákkal teszik színesebbé az oktatást a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában. Van, hogy szavazószett segítségével irat a tanár röpdolgozatot. A gyerekek ezt jobban szeretik, mint a hagyományos tanítást.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/a_feher_kreta_es_a_zold_tabla_kimegy_a_divatbol_digitalis_eszkozokkel_elmenyszerubb_a_tanulas/2556440/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Itt a lista: ezeken az egyetemi karokon lesz a legnagyobb verseny az államilag támogatott helyekért

Nyilvánosságra hozták a 2018-as egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési statisztikáit, az idén (is) a Budapesti Corvinus Egyetem egyik karára jelentkezett a legtöbb felvételiző.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/4/11/legnepszerubb_egyetemi_karok_SYFE0S#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_11

 

Bécsi kampuszt nyitnak, de a CEU központja Budapesten marad

Továbbra is a magyar fővárosban, Budapesten lesz a Közép-európai Egyetem (CEU) központja, jelentette ki a Népszavának az intézmény rektorhelyettese.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/4/11/CEU_magyarorszagon_0G079Z

 

Sú­lyos bal­eset, miért nem hí­vott or­vost a gye­rek­hez a tanár?

Fel­je­len­tette fia is­ko­lá­ját Mol­nár Nor­bert, mert a ki­lenc­éves gye­re­ket nem lát­ták el, ami­kor tár­sai ki­lök­ték a hin­tá­ból, és meg­sé­rült. Or­vosi se­gít­sé­get sem hí­vott hozzá a pe­da­gó­gus, pedig, mint ké­sőbb ki­de­rült, szét­sza­kadt a szája, mű­teni kel­lett. Az igaz­gató sze­rint a tanár nem hi­bá­zott, ami­kor a hoz­zá­tar­to­zót ér­te­sí­tette.

https://ripost.hu/cikk-sulyos-baleset-miert-nem-hivott-orvost-a-gyerekhez-a-tanar/?source=hirkereso

 

A Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. közleménye

A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu.

https://mno.hu/belfold/a-nemzet-lap-es-konyvkiado-kft-kozlemenye-2459172?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

A Magyar Nemzet újságírói a Globus Nyomda szedőtermében, az ólomszagot ontó rotációs körforgó gép mellett gyülekeztek. Pontban éjfélkor behelyezték az utolsó ólomhengereket, felzúgott a hatalmas vasszerkezet, nem sokkal később már ontotta magából az első példányokat. A gépet aztán leállították, a festéktől még nedves újságoldalakat a mester átnyújtotta Pethő Sándornak. „Hoc opus, hic labor est” (Ez a feladat, ez a küzdelem) – idézte Vergiliust Pethő. 1938. augusztus 25-e hajnalán így indult útjára homlokán a 12 pont betűivel a Magyar Nemzet. 

https://mno.hu/belfold/1938-augusztus-25-2018-aprilis-11-2459318?utm_source=feed&utm_medium=rss

https://mno.hu/belfold/bucsuzik-a-magyar-nemzet-2459320?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

 

Április 12.

 

Országos szakmai értekezletet tartott a PSZ Óvodapedagógiai TagozataAz űrlap alja

A PSZ szakmai tagozatai közül az óvodapedagógiai a legaktívabb – jelezte köszöntőjében Galló Istvánné elnök. A tagozat az elmúlt években számos szakmai konferenciát szervezett óvodapedagógusoknak, dajkáknak Budapesten és vidéken. A 2018. április 12-én, a PSZ budapesti székházában tartott értekezleten részt vett a két alelnök, Szabó Zsuzsa és Gosztonyi Gábor, továbbá két megyei elnök, valamint Verba Magdolna, az Óvodapedagógiai Tagozat elnöke és a tagozat intéző bizottságának tagjai is. A meghívott előadó, Villányi Györgyné főiskolai docens, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke a nevelés örök érvényű értékeire emlékeztette a megjelenteket.

http://www.pedagogusok.hu/blog/orsz%C3%A1gos-szakmai-%C3%A9rtekezletet-tartott-psz-%C3%B3vodapedag%C3%B3giai-tagozata

 

Megdöbbentő eredmények: van, ahol minden ötödik diákot veszélyeztet lemorzsolódás

Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok aránya - derül ki az Oktatási Hivatal adataiból.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/12/lemorzsolodassal_veszelyeztetett_diakok_ara_MFQGUB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_12

 

Uniós pénzből épült Fidesz-iroda, ennyi pénzt kér vissza az OLAF

Szabálytalanságokat tárt fel és 250 ezer euró visszafizetését indítványozta az OLAF a fideszes pártirodává alakult fehérgyarmati oktatási központ ügyében.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/unios-penzbl-epult-fidesz-iroda-ennyi-penzt-ker-vissza-az-olaf/336282/

 

Mi lesz itt?

Véget érhet az Orbán-kormányok konjunkturális adakozó kedve. Idei karácsonykor akár azt is mondhatják a nyugdíjasoknak: "Mi olyan gondoskodók voltunk, hogy már márciusban kiosztottuk nektek az Erzsébet-utalványt, pedig nem is volt kötelező." Ez lehet az előhírnöke annak, hogy ha idén nem is, de 2019-ben szorosabbra fogják az államháztartási hiány gyeplőjét.

http://nepszava.hu/cikk/1157349-mi-lesz-itt/

 

Lélegzetelállító képek: ilyen iskola épül Debrecenben, másfél év múlva kezdődhet meg a tanítás

Kiírták a közbeszerzést a debreceni nemzetközi iskola futurisztikus épületegyüttesének kivitelezésére, az oktatási intézményben 2019 szeptemberében kezdődhet meg a tanítás

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/12/debreceni_nemzetkozi_iskola_YQ8MR2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_12

 

Különleges digitális tananyag reformálhatja meg a magyar oktatást?

Az Okos Doboz fejlesztői új, a biológia és az egészségnevelés oktatásában hiánypótló Adaptív Digitális Tankönyvvel jelentek meg. Az ingyenesen elérhető digitális tananyag 4 hétig tartó, teszteléssel egybekötött nyereményjátékára 1000, 7-12 osztályos diák regisztrált. Ez alatt az időszak alatt a diákok tudásszintje jelentősen nőtt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/12/Okos_Doboz_kutatas_S045YV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_12

 

"A tespedt elme tökéletes táptalaj" - ez a baj a magyar oktatással noÁr szerint

A magyar diákok egyik jellemzője, amit külföldön megfogalmaznak róluk, hogy nem mernek kérdezni - mondja noÁr, akinek Tanulni akarok című videóját már több százezren nézték meg a Youtube-on.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/12/noar_tanulni_akarok_video_XVZ1X1#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_12

 

Műveltségi kvíz: mennyire ismeritek a magyar oktatás történetét?

Mikor kezdődött a magyar oktatásban a folyamatos átállás a bolognai rendszerre? Hányadjára sikerült bevezetni a 8 osztályos iskolarendszert? Ehhez hasonló kérdésekkel találkozhattok ebben a kvízben. Teszteljétek ismereteiteket.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/4/11/Muveltsegi_kviz_mennyire_ismeritek_a_magyar_T6P3N9#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_11

 

 

Április 13.

 

Megszólalt a 22 éves lány, aki leírta, hogy külföldre kell mennie, mert itthon nem lehet megélni óvónőként

Mint korábban megírtuk, egy 22 éves lány a választás utáni reggel megosztott egy posztot Facebookon, amiben arról írt, hogy Magyarországon nincs jövőképe egy 22 évesnek. A posztot több mint 27 ezren megosztották. Mészáros Luca a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, hogy a bejegyzés megjelenése óta durva támadások érték, illetve feltörték Facebook-fiókját is. A lány elmondta, az írásának nem volt pártpolitikai háttere, de elszomorította a választás eredménye, hogy „marad a kilátástalanság”. Hozzátette: én maradnék, mert szeretem ezt az országot, itt születtem, ezt a nyelvet beszélem, és mivel óvodapedagógus leszek, nekem ezen a nyelven kéne tanítanom a gyermekeket, akkor vagyok igazán hiteles, hogy ha a Tavaszi szelet éneklem, nem valami német dalt, de, ahogy a bejegyzésemben is leírtam, egyszerűen nem látom a jövőt.

http://hvg.hu/elet/20180413_meszaros_luca_ovodapedagogus?s=hk

 

Már most káosz van a tankönyvrendelés miatt? Fontos dologra figyelmeztet a TANOSZ

Sokan félreértelmezik a 2018/2019-es tanévre szóló hivatalos tankönyvlistán szereplő jelzéseket - írja az iskoláknak küldött levelében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ).

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/4/13/TANOSZ_tankonyvrendeles_J5R9EA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_4_13

 

Oktatás és sajtószabadság

Sorvaszd el az oktatást, és elsorvad a szabad sajtó is – képzett emberfők híján nincs igény és vevő a kritikus, független tájékoztatásra. Ha az összefüggés nem is ilyen direkt, a korreláció elég erős, lásd akár az észtek szokásos helyezését, már Európa élén vannak mindkettőben. Aztán jön a meggazdagodás, hiszen a szellemi infrastruktúra már ki van hozzá építve és a „környékükön” sokkal gazdagabb államok vannak.

http://alapblog.hu/oktatas-es-sajtoszabadsag/

 

Mindennapi pénzügyek iskolásoknak

Elkészült és már megrendelhető az új, pénzügyi tudatosságot fejlesztő tananyag 5-6. osztályosoknak. A munkafüzetben önálló fejezet kaptak a gyakorlati feladatok – tájékoztatta lapunkat a Pénziránytű Alapítvány.

http://magyarhirlap.hu/cikk/115522/Mindennapi_penzugyek_iskolasoknak

 

Eltörölték a házi feladatot ebben az iskolában

A stressz csökkentése érdekében egy svéd iskolában nem adnak fel házi feladatot, és a vizsgázást is eltörölték.

https://www.nlcafe.hu/eletmod/20180413/iskola-nincs-hazi-feladat-vizsga-svedorszag/

 

Kell ennél több a sikerhez? Magyar gimnáziumnak üzent Dwayne Johnson

Magyar iskolának küldött videóüzenetet Dwayne Johnson. A Sziklának becézett színészt a miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik tanulója, Hanna kérte meg, biztassa az iskola diákjait, hogy rá szavazzanak a suli diákigazgató-választásán. Mindenki nagy meglepetésére a népszerű színész ezt meg is tette, s egy videóban többször is elmondja, hogy szavazzanak a 11/3 osztályra.

http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/dwayne-johnson-herman-otto-gimnazium-diakigazgato-valasztas/geg3x62?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A blöff szükségtelensége

A demokratikus ellenzék – akárcsak a Jobbik – megrendítő vereséget szenvedett a 2018-as választásokon. Ez még akkor is erős állítás, ha az EBESZ megfigyelők által megállapított tényekről mindenki tudja, hogy igazak: a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média zömének elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai vitát.

http://nepszava.hu/cikk/1157421-a-bloff-szuksegtelensege/

 

Tanárok, civilek kerültek feketelistára

"Nem félünk, és bármivel is próbálkoznak, nem fogunk meghátrálni. Folytatjuk a munkánkat, és képviseljük azokat az értékeket, amelyeket a magyar kormány már rég elfelejtett" - válaszolt az Amnesty International arra, hogy tanárok, emberjogi civileket, oknyomozó újságírók, nem közszereplő adminisztratív dolgozók nevét tartalmazó listával jelentkezett az Orbán-közeli milliárdos, a Terror Házát igazgató Schmidt Mária kezébe került Figyelő.

http://nepszava.hu/cikk/1157483-tanarok-civilek-kerultek-feketelistara/

 

Megosztás: