Lapszemle 2017. szeptember 8. Bérnyomás

szeptember 08, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

Az új tanév második hetében két erős oktatási téma jellemzi a sajtóban megjelent cikkeket: a tanárhiány és a pedagógusok béremelése. Olvashatnak ezen kívül a készülő NAT-ról, a diákigazolványokról, és arról, milyen gyerekeket termel a magyar iskolarendszer.

                                                               

 

Lapszemle szeptember 8.

 

Szeptember 2.

 

Galló Istvánné: Az eredményes érdekképviseleti munkának a legfontosabb alapja az egyenrangúság

Alapjaiban kell megváltoztatni az oktatási rendszert, a konkrét intézkedéseket már ki is dolgozta a szocialisták oktatásiminiszter-jelöltje. Hiller István a többi közt 18 évig kötelezné tanulásra a diákokat. Az LMP is megreformálná az oktatást, szerintük több pénzre és kevesebb bürokráciára lenne szükség. Országszerte közel másfél millió diáknak kezdődött meg a tanév.

https://szakszervezetek.hu/hirek/11500-az-eredmenyes-erdekkepviseleti-munkanak-a-legfontosabb-alapja-az-egyenrangusag

 

Tanárhiány: elképesztő helyeken is hirdetnek az iskolák

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott. Van olyan budapesti általános iskola, ahol az első osztályosoknak a tanévnyitó előtt egy nappal még nem volt tanítójuk - írta az eduline.hu.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tanarhiany_elkepeszto_helyeken_is_hirdetnek_az_iskolak.646631.html

 

 

Súlyos emberhiány van a gyógypedagógus szakmában

Súlyos emberhiány van a gyógypedagógus szakmában, és a tanárokat nemcsak nem készítik fel, de nem is fizetik meg a többletmunkáért, ami a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekek oktatásával jár. A magyar oktatáspolitika fő irányvonala pedig egyszerűen alkalmazhatatlan az ő esetükben.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/sulyos-emberhiany-van-a-gyogypedagogus-szakmaban-1402658

 

Orbán Viktor: Az elmúlt évek nagy nyertesei a családok és az iskolák

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Pécsen a magyar felsőoktatás napján korunk legégetőbb kérdésének nevezte a magyar fiatalok jövőjét. Hozzátette: jövőre már – ahogy egy európai középállamhoz méltó – 552 milliárd forinttal többet fordít a kabinet oktatásra. Palkovics László egy tegnap reggeli budapesti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a felsőoktatás területén is számos fejlesztés várható, az egyetemek és a főiskolák számláin jelenleg összesen 280 milliárd forint forrás található.

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-az-elmult-evek-nagy-nyertesei-csaladok-es-az-iskolak-2160646/

 

 

Kölcsönös az érdektelenség a fiatalok és a pártok között

Kölcsönös az érdektelenség a parlamenti pártok és a 30 alatti generáció között. Elemzők szerint ezért törvényszerű, hogy a választást nem a fiatalok döntik el. Az ellenzék olcsóbb lakhatást, magasabb béreket és ingyenes felsőoktatást biztosítana nekik. A kormánypárt szerint a családtámogatási rendszer és az oktatási reform is a fiataloknak kedvez.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/kolcsonos-az-erdektelenseg-a-fiatalok-es-a-partok-kozott-1402684

 

Változás jön: új tantárgyat vezethetnek be, plusz egy tanóra kerül a diákok órarendjébe

Önálló kötelező tantárgyként is megjelenhetne a pénzügyi ismeretek oktatása az iskolákban – javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most közzétett stratégiatervezete.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/2/uj_tantargy_iskola_penzugyi_QSPP65#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_2

 

 

Szeptember 3.

 

Ismét a fejük fölött egyezkedne a kormány az oktatásról, ezért összefogtak a pedagógusok

Az idei tanév kezdete előtt egy nappal, csütörtökön jelentette be hét pedagógus-szakszervezet, hogy az új köznevelési kerekasztal munkájában nem fognak részt venni, mert úgy látják, a kerekasztalnak továbbra sem lesznek valódi jogosítványai. A szakszervezetek, köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), azt írták, hogy csak partneri kapcsolatra épülő tárgyalásokon hajlandók megjelenni, és követelik, hogy a kormány semmilyen oktatáspolitikai döntést ne hozzon addig, amíg az oktatásban érdekelt szakszervezetekkel nem folytatott érdemi egyeztetést.

http://magyarnarancs.hu/belpol/ismet-a-tanarok-es-a-diakok-feje-folott-egyezkedne-a-kormany-az-oktatasrol-ezert-osszefogtak-a-pedagogusok-106229

 

Nem a pénz hiányzik a magyar oktatásból - De akkor mi?

Magyarország az uniós átlagnál többet költ oktatásra a GDP arányában, a régióban pedig csak Szlovénia fordít többet erre a célra - derül ki az Eurostat napokban közölt adataiból. Vagyis a jelek szerint nem a pénzhiány a fő gond, viszont a források felhasználása lehetne sokkal hatékonyabb.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nem_a_penz_hianyzik_a_magyar_oktatasbol_de_akkor_mi.261075.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A Vaterán és a Jófogáson keresik az iskolák a pedagógusokat

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott.

http://sztarklikk.hu/kozelet/a-vateran-es-a-jofogason-keresik-az-iskolak-a-pedagogusokat/328274/

 

12 év után leváltották a pásztói iskola igazgatóját, mert késett a vagyonnyilatkozattal

Késve adta le a vagyonnyilatkozatát, ezért nem dolgozhat igazgatóhelyettesként a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum igazgatóhelyettese, aki a 24.hu-nak azt mondta, "Klebelsberg nem felejt". Ő olvasta fel ugyanis a pedagógustüntetések idején a tanárok petícióját.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/3/nem_adta_le_a_vagyonnyilatkozatat_nem_lehet_1ZS6Q9#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_3

 

Klebelsberg Központ: Jogszerűen döntött a tankerület

Jogszerűen döntött a tankerület a pásztói intézményvezető-helyettesről, olvasható a Klebelsberg Központ Stratégiai és Kommunikációs Főosztály szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

http://magyaridok.hu/belfold/klebelsberg-kozpont-kozlemenye-jogszeruen-dontott-tankerulet-2165548/

Palkovics innovációs miniszter lehet, Balog az Emmi élén maradhat

Kötcsén is az erős állam ismérvei közt említette az innovációt Orbán Viktor. Egy következő Orbán-kormányban Palkovics László jelenlegi oktatási államtitkár innovációs miniszter lehet - mondták az atv.hu-nak. Balog Zoltánnal a kormányfő elégedett, maradhat az Emmi élén. Kérdés: mi lesz Matolcsy György régi javaslatával, lesz-e külön pénzügyminisztérium?

http://www.atv.hu/belfold/20170903-orbani-otletek-18-ra-palkovics-innovacios-miniszter-lehet-balog-az-emmi-elen-maradhat/hirkereso

 

„Anyaországban és külhonban egyaránt szilárd magyarságtudatot adó, versenyképes oktatást kell biztosítanunk”

Ahhoz, hogy a magyar közösségek továbbra is megmaradjanak, megújuljanak, ma is olyan magyar oktatást kell biztosítanunk az anyaországban és a külhonban egyaránt, amely felveszi a versenyt a szomszédos államok iskoláinak színvonalával, és a diákoknak szilárd magyarságtudatot ad - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kárpátaljai református líceumok vasárnap Mezővároban tartott tanévnyitó istentiszteletén

http://magyarhirlap.hu/cikk/97008/Anyaorszagban_es_kulhonban_egyarant_szilard_magyarsagtudatot_ado_versenykepes_oktatast_kell_biztositanunk

 

Lőtér és uszoda is lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Lőtér és a kollégiumból függőfolyosón megközelíthető uszoda is lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hamarosan elkészülő új sportközpontjában. Ez csaknem 5 és fél milliárd forintból épül, másik 7 milliárdból pedig teljesen új oktatási épületet is kap az egyetem. Egy kormányzati terv szerint a jövőben kizárólag ott végzett hallgatók lehetnek állami vezetők. A DK-nál úgy látják: a kormány saját maga által képzett katonákkal tölti fel a közigazgatást. A kabinet szerint az eddiginél jobb lesz a szakemberképzés.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/loter-es-uszoda-is-lesz-a-nemzeti-kozszolgalati-egyetemen

 

Szeptember 4.

 

Apróhirdetésben is keresnek tanárokat, akkora a baj

ÁA, NT, 2017. szeptember 4., hétfő 18:53, frissítve: hétfő 20:23

Apróhirdetésben is keresnek tanárokat az iskolák, a szakszervezetek pedig a pedagógushiány miatt a nyugdíjasok újrafoglalkoztatását szeretnék elérni. „Van, ahol csak egy alsós tanító néni hiányzik az első osztályban, még pénteken nem tudták bemutatni a szülőknek az elsős tanító nénit. A tanárhiány várható volt, erre mi mint sztrájkbizottság, mint tárgyaló szakszervezetek már tavaly tavasszal felhívtuk a figyelmet, és a 25 pontos követelésünk között ott volt, hogy oldják fel a szigorítást, miszerint aki eléri a nyugdíjkorhatárt, az ha kérvényezi, akkor taníthat tovább, azonban a nyugdíjáról le kell mondania” – nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Az oktatásért felelős államtitkár a Hír TV-nek azt mondta: vizsgálják ennek a lehetőségét.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tovabb-fogynak-a-nyelvtanarok-es-a-szakoktatok-1402771

 

Pásztói eset: felháborító a jogszabály - Tanárhiány: foglalkoztatni kell a nyugdíjasokatAz űrlap alja

Egy igazgatónak és helyettesének nincs munkáltatói joga, nem gazdálkodik, ezért is felháborító, hogy vagyonnyilatkozatot kell tennie - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors  c. műsorában 2017. szeptember 4-én a pásztói eset kapcsán.  Az interjúban szó volt az egyre nagyobb pedagógushiányról is. A sztrájkbizottság régóta szorgalmazza, hogy enyhíteni kellene a szigoron, lehetővé kellene tenni a nyugdíjasok foglalkoztatását. Ezt most kérvényezni kell, de a tanárnak - ha megkapja az engedélyt - le kell mondania nyugdíjáról.

http://www.pedagogusok.hu/blog/p%C3%A1szt%C3%B3i-eset-felh%C3%A1bor%C3%ADt%C3%B3-jogszab%C3%A1ly-tan%C3%A1rhi%C3%A1ny-foglalkoztatni-kell-nyugd%C3%ADjasokat

 

Országos egyezető fórumot sürget a PSZ

A tanárhiányról, a 7 oktatási szakszervezet közös álláspontjáról (Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában nem vesznek részt) nyilatkozott a PSZ elnöke a Civil Rádiónak is hétfőn délután

https://www.youtube.com/watch?v=6VHUWxJ1-7Y&feature=youtu.be

 

Kiveszőben az igazi tanárok - a vörös könyves példányok 7 jellemzője

Pedagógus egy olyan személy, aki tanult pedagógiát, vagyis az oktatás tudományát. Tanár az, aki képes ismereteket átadni másoknak. A pedagógus szükségszerűen nem lesz azonnal tanár, ahogy a tanár nem mindig pedagógus.  

https://www.harmonet.hu/karrier/70761-kiveszoben-az-igazi-tanarok-a-voros-konyves-peldanyok-7-jellemzoje.html&harmo=330509

 

A miniszter félreért - Mendrey László Lázárnak üzen

Lázár János: Választási kampány lesz, érzem!
újságíró:  Tehát Ön szerint politikai okok miatt maradnak távol a szakszervezetek?
Lázár: Hát normális ésszel, miért maradnának távol? Akar egy miniszter beszélni a szakszervezetekkel. Azok azt mondják, hogy nem.
újságíró: Azt mondják, hogy nem ilyen, tehát ők nyitottak az egyeztetésre, csak legyen törvényi háttere ennek.
Lázár: És mit írjunk le, hogy kerek legyen az asztal és 6 szék legyen körülötte vagy mi kell ahhoz, hogy elmenjen egy kv-ra a miniszterhez az egyeztetésre, azt valaki magyarázza már el!

http://nepszava.hu/cikk/1139517-a-miniszter-felreert---mendrey-laszlo-lazarnak-uzen/

 

Az oktatás a kormányzati politika homlokterében van

„A nemzetben gondolkodó kormányzat − számot vetve a demográfiai problémákkal és az európai kultúra fenyegetettségével is − az ország jövőjét felelősséggel csak a tudományokban jártas, művészetek terén is felkészült, testben és lélekben edzett, az európai és magyar kultúra minden területét ápoló, becsülő generáció fiataljaira bízhatja” – mondta Vargha Tamás szeptember 4-én, hétfőn Debrecenben.

http://www.honvedelem.hu/cikk/65160

 

Lezsák Sándor szerint a jövő nem a felsőoktatásban, hanem a családban és az általános iskolában alapozódik meg

A Bács-Kiskun megyei Izsák új általános iskolájának átadóünnepségén mondott beszédet az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki szerint "nincs tehetségtelen gyermek, mindegyikükben van képesség, érték." 

https://444.hu/2017/09/04/lezsak-sandor-szerint-a-jovo-nem-a-felsooktatasban-hanem-a-csaladban-es-az-altalanos-iskolaban-alapozodik-meg?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=lezsak-sandor-szerint-a-jovo-nem-a-felsooktatasban-hanem-a-csaladban-es-az-altalanos-iskolaban-alapozodik-meg

 

Megcsappan a diákmunkások száma szeptemberben

A főiskola vagy egyetem megkezdése nagy változást hoz a fiatalok életében, főleg, ha idegen városban folytatják tanulmányaikat. Alkalmazkodni az új környezethez, az új időbeosztáshoz és - esetenként - a tömegközlekedéshez nem kis feladat, kell idő a "beszokáshoz". Nem csoda, hogy sokan csak szeptember közepétől mernek diákmunkát vállalni.

http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/napi-penzugyek/megcsappan-a-diakmunkasok-szama-szeptemberben-86026.html?=hirkereso

 

Több pénz jut a szakképzőkben nyelvoktatásra

„A médiában megjelentekkel ellentétben nemhogy kevesebbet, de éppen többet költ a kormányzat a szakképzésen és felnőttképzésen belül nyelvoktatásra. A korábbi években 5,37 milliárd forint állt rendelkezésre évente erre a célra, míg az elkövetkező három év alatt évente 7,42 milliárdot terveztünk be a nyelvi képzés támogatására” – mondta el lapunknak Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

http://magyaridok.hu/belfold/tobb-penz-jut-szakkepzokben-nyelvoktatasra-2166379/

 

Kétségbeejtő nyelvtudáshiány a Parlamentben

Tanulságos adatbankot gyártott az Azonnali.hu. A cikk apropója, hogy a tervek szerint 2020-tól nemhogy diplomát nem kaphat az, akinek nincs legalább egy középfokú nyelvvizsgája, de még a felsőoktatásba sem kerülhet be – azaz: nyelvvizsgával kell érettségizni, ha egyből tovább akar tanulni.

http://valasz.hu/itthon/ketsegbeejto-nyelvtudashiany-a-parlamentben-125359

 

Fel­tur­bóz­zák az is­ko­lá­kat, 200 ezer gye­rek kap új le­he­tő­sé­ge­ket

Három éven belül min­den 5. gye­rek olyan is­ko­lá­ban tanul majd, ame­lyik fon­tos fel­újí­tá­son esett át. A di­gi­tá­lis ok­ta­tás fel­té­te­leit is meg­te­rem­tik.

https://ripost.hu/cikk-felturbozzak-az-iskolakat-200-ezer-gyerek-kap-uj-lehetosegeket/?source=hirkereso

 

Amikor a gyereket beíratod focira és táncra, ez miért nem jut eszedbe?

Egy felmérés szerint tanévenként átlagosan naponta hatvan általános- és középiskolás gyerek szenved kisebb, nagyobb balesetet, s csak elenyészően keveseknek van a tanulói konstrukción kívül egyéb biztosítása is. Pedig a leggyakoribb sérülésért, a csonttörésért a 3 ezer forintos alanyi kártérítéssel szemben akár 25 ezer forintot is lehet kapni, havonta alig pár száz forint plusz díjért. Egy alkuszcég most kampányt indít az oktatási intézményekben.

http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/amikor-a-gyereket-beiratod-focira-es-tancra-ez-miert-nem-jut-eszedbe-311509

 

Mit sportoljon a gyerek?

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvező hatása mellett nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/7799/mit-sportoljon-a-gyerek


Sztárkorrepetitorok és pánikoló szülők – Új szabályok az oktatásban

Nagy a külső és belső nyomás, hogy gyermekünk ne maradjon le az oktatás során, és ütőképes végzettséggel rendelkezzen majd a munkaerőpiacon. A verseny már az óvoda megválasztáskor elkezdődik: megy a lakcímkártyákkal való bűvészkedés azokért az intézményekért, ahol jobb az iskolai előkészítés. Aztán következhet a harc a menő általános iskolákért. Végül pedig a vérre menő küzdelem, hogy a hatosztályos vagy nyolcosztályos gimnáziumokba is bekerülhessenek a gyermekeink.

https://wmn.hu/ugy/47345-sztarkorrepetitorok-es-panikolo-szulok--uj-szabalyok-az-oktatasban

 

A felnőttek okozzák a gyerekek iskolakezdési stresszét

A szülőknek fokozatosan kell felkészíteniük gyermeküket az iskolakezdésre, különben az indokoltnál is nagyobb stresszhelyzet elé állítják - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában K. Németh Margit klinikai szakpszichológus.

http://inforadio.hu/belfold/2017/09/04/k._nemeth_margit_a_felnottek_okozzak_a_gyerekek_stresszet/

 

Az oktatás és piac együttműködése befektetés a jövőnkbe

A Berzsenyi Dániel utcai campus ad otthont a Vállalkozásfejlesztés Mesterképzésnek és az első kiválósági központnak, a Budapest Lab Vállalkozásfejlesztési Központnak. 

http://www.origo.hu/itthon/20170901-megnyilt-a-bge-legujabb-campusa-video.html

 

Megállapodott az ELTE és a Műegyetem a képzések biztosításáról

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gazdálkodástudományi Intézete (GTI) átmeneti jelleggel oktatási szolgáltatást végez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) képzésein.

http://magyarhirlap.hu/cikk/97069/Megallapodott_az_ELTE_es_a_Muegyetem_a_kepzesek_biztositasarol

 

Putyin miatt lemondott Vajda Mihály

Egy beszédes üzenet jelent meg Vajda Mihály, a neves egyetemi professzor Facebook-portálján. A Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Debreceni Egyetem rektorának címezte tömör mondanivalóját.

http://sztarklikk.hu/kozelet/putyin-miatt-lemondott-vajda-mihaly/328322/

 

Szeptember 5.

 

Galló Istvánné: már a fővárosi iskolákban is egyre gyakoribb probléma a munkaerőhiány

Az Inforádió Aréna c. műsorának vendége volt Galló Istvánné 2017. szeptember 5-én. Téma volt: a 7 szakszervezet közös távolmaradása a kerekasztaltól, a sikerként aposztrofált életpálya-modell árnyoldala, a tanárhiány, a szakszervezetek szerepe, a tudatos munkavállalók felkészítésének szükségessége.

Itt hallgatható meg két részletben:

http://inforadio.hu/arena/2017/09/05/vendegunk_gallo_istvanne_a_pedagogusok_szakszervezetenek_elnoke/

 

Csak egy évre emelkedik a tanárok bére, és lehet, hogy nem is mindenkié

Neve ellenére csak egy évre szól a pedagógus-életpályamodell utolsó béremelése, ráadásul az igazgatóknak kell eldönteni, ki milyen arányban részesülhet belőle. A szakszervezet szerint alkotmányellenes lehet és súlyos bérfeszültségekhez vezethet ez a rendszer.

http://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/csak-egy-evre-emelkedik-a-tanarok-bere-es-lehet-hogy-nem-is-mindenkie

 

Milliárdokért, titokban készül az új alaptanterv

Teljes mértékben az Európai Unió támogatásával, mintegy 2,4 milliárd forintos projekt keretében zajlanak az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozásával kapcsolatos munkálatok. Noha az eddigi tervek szerint már a 2019. szeptemberében induló tanévtől az új NAT szerint zajlana az oktatás az iskolákban, a "Köznevelés tantervi-tartalmi szabályzóinak felülvizsgálata és átdolgozása" néven futó (az EFOP-3.2.15-VEKOP-2017 konstrukcióban megvalósuló) fejlesztés befejezésének tervezett határideje 2020. október 31-e. Az új NAT koncepciójának összeállítása már megkezdődött, ám a milliárdokat kóstáló projekt szinte teljes titokban, a nyilvánosság kizárásával zajlik, a jelentősebb oktatási és pedagógus szakszervezetek nem vesznek részt benne, ahogy a több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértői sem. Annyit tudni, hogy a munka Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos vezetésével, száz szakember bevonásával indult meg.

http://nepszava.hu/cikk/1139569-milliardokert-titokban-keszul-az-uj-alaptanterv

 

Leckét kapott a tanároktól a helyettes államtitkár, "ez a helyes oktatáspolitika"

Levélben kéri Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárt a Civil Közoktatási Platform (CKP), hogy a Csépe Valéria által vezetett szakmai csoport mellett bízzon meg egy másik szakmai csoportot is az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával. Leírták a helyettes államtitkárnak, szerintük hogyan kellene megalkotni az alaptantervet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/5/CKP_NAT_level_Maruzsa_2S5TCT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_5

 

Palkovics László: a lehetőségek tanéve kezdődött a közoktatásban

Az oktatási államtitkár szerint a most induló tanév a lehetőségek éve lesz a magyar közoktatásban.

http://magyaridok.hu/belfold/palkovics-laszlo-lehetosegek-taneve-kezdodott-kozoktatasban-2174944/

 

Hiába várnak a kormányzati jóváhagyásra, késik a bővítés

Hónapok óta hiába vár kormányzati jóváhagyásra Halásztelek a helyi iskola bővítéséhez. Az építkezés így iskolaidőre csúszott, van olyan osztály, amelyik a polgármesteri hivatalban kezdte a tanévet. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint nem egyedi esetről van szó, az önkormányzatok önállóságának csorbítása miatt gyakoriak az ilyen problémák a beruházásoknál.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/hiaba-varnak-a-kormanyzati-jovahagyasra-kesik-a-bovites-1402791

 

Két pályázati kör iskolák felújítására

Két pályázati konstrukcióban újulhat meg 90 milliárd forintos uniós forrásból négyszáz település 527 iskolája, ebből 81,2 milliárd forintról már született döntés. A múlt héten bejelentett nagy fejlesztési projekt egyik részét a nagyobb volumenű, építésiengedély-köteles felújítások, bővítések képezik, 60,55 milliárd forint értékben, a másikat pedig az állami iskolák kisebb beruházásai, felújításai adják, ennek kerete 29,62 milliárd forint.

http://magyaridok.hu/belfold/ket-palyazati-kor-iskolak-felujitasara-2170624/

 

Öten jártak volna a kőszegszerdahelyi iskolába, inkább ki se nyitották

A diákokat így Kőszegre irányították, de volt olyan is, aki inkább Gyöngyösfaluba iratkozott át. Felháborodott levelet kaptunk a múlt héten egy szülőtől, amiben azt állította, hogy hiába várták, hogy szeptemberben ismét a kőszegszerdahelyi iskolába járhasson a gyerekük, az iskolát a sulikezdés előtt egyszerűen bezárták.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/koszegszerdahely_iskola_koszeg_diak_gyongyosfalu

 

NGM: Olyan képzésekre van szükség, amelyeket a gazdaság elvár

A magyar gazdaság jövője, a munkaalapú társadalom építése szempontjából az egyik legfontosabb feladat, hogy olyan minőségi képzéseket biztosítsunk, olyan szakmunkásokat neveljük, amilyeneket a gazdaság elvár – fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden Nagykanizsán.

http://magyaridok.hu/belfold/ngm-olyan-kepzesekre-van-szukseg-amelyeket-gazdasag-elvar-2176300/

 

Döbbenetes eredmény a magyarok nyelvtudásáról: háromból ketten egy idegen nyelvet sem beszélnek

Idén is megrendezik a Nyelvparádét, szeptember 8. és 10. között a Millenárison hazai és külföldi nyelvtanfolyamokkal, próbanyelvvizsgával, nyelvtanulási segédeszközökkel, bemutatóórákkal, nyelvkönyvekkel és online tanulási lehetőségekkel várják a látogatókat. Van miben fejlődni, a magyaroknak mindössze 37 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/9/5/Nyelvparade_program_0BX7XF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_5

 

Ez fájni fog a családoknak: újabb költség, amit csak a gyerekeseknek kell kifizetni

Alig kezdődött el az iskola, máris írathatod be a gyerekedet a különböző különórákra. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy miért érdemes a gyereksportra is áldozni, és havonta mennyibe kerülhetnek a legnépszerűbb sportok.

https://www.penzcentrum.hu/biztositas/ez_fajni_fog_a_csaladoknak_ujabb_koltseg_amit_csak_a_gyerekeseknek_kell_kifizetni.1059135.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Csonttörésért 25 ezer forint

Egy felmérés szerint tanévenként átlagosan naponta hatvan általános- és középiskolás gyerek szenved kisebb, nagyobb balesetet, s csak elenyészően keveseknek van a tanulói konstrukción kívül egyéb biztosítása is. Pedig a leggyakoribb sérülésért, a csonttörésért a 3 ezer forintos alanyi kártérítéssel szemben akár 25 ezer forintot is lehet kapni, havonta alig pár száz forint plusz díjért.

http://168ora.hu/csonttoresert-25-ezer-forint/

 

Szorongó és beteg gyerekeket termel a magyar iskolarendszer?

Deliága Éva gyermekpszichológus szerint nem ritka, hogy 10 tanítási órát is végig kell ülniük a gyerekeknek, egyre nagyobb a követelmény. A szakértő arról is beszélt, hogy a magyar oktatási rendszer kockásít.

http://www.atv.hu/belfold/20170905-szorongo-es-beteg-gyerekeket-termel-a-magyar-iskolarendszer/hirkereso

 

Iskoláknak hirdetett pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum 

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet magyarországi és határon túli alap- és középfokú oktatási intézmények, valamint kollégiumok számára budapesti és nagykőrösi, Arany János életének és műveinek helyszíneit bejáró kirándulások támogatására.

http://orientpress.hu/cikk/2017-09-05_iskolaknak-hirdetett-palyazatot-a-petofi-irodalmi-muzeum

 

Ismét meghirdették a Klebelsberg-ösztöndíjat

A Klebelsberg Központ az idei tanévben is meghirdette a pedagógusi pálya választását ösztönző Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programot, amelyre idén először a gyógypedagógus-képzésben részt vevők is jelentkezhetnek - jelentették be kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ismet-meghirdettek-a-klebelsberg-osztondijat

 

"Nálam mindenki valamiben a legjobb, és nem baj, ha nem a tanulásban"

Az űrlap teteje

 Ott vannak a gyerekek, akiket imádok, ott van mögöttem a vezetőség, ezen felül meg „always look on the bright side of life!” – árulja el ars poeticáját Bodzsár Istvánné Zsuzsa tanítónő, aki három éve számos lapba bekerült, amikor pedagógusnap alkalmából osztálya a fogaskerekű hídjára kifeszített molinóval köszönte meg a munkáját. A Városmajori Gimnázium és a Kós Károly Általános Iskola tanítóját kérdeztük tanításról, módszerekről, a mai gyerekekről és a pálya nehézségeiről.

http://hvg.hu/elet/20170905_Nalam_mindenki_valamiben_a_legjobb_es_nem_baj_ha_nem_a_tanulasban?s=hk

 

A Jobbik a diplomás átlagbér szintjére emelné a pedagógusok fizetését

A Jobbik kormányra kerülése esetén a diplomás átlagbér szintjére emelné a pedagógusok fizetését - közölte Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

http://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/a-jobbik-a-diplomas-atlagber-szintjere-emelne-a-pedagogusok-fizeteset

 

Fidesz: ha a Jobbikon múlik, pedagógus-béremelés sem lenne

Ha a Jobbikon múlik, pedagógus-béremelés sem lenne – közölte a Fidesz kedden, arra reagálva, hogy a jobbikos Dúró Dóra sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja kormányra kerülése esetén a diplomás átlagbér szintjére emelné a pedagógusok fizetését.

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-ha-jobbikon-mulik-pedagogus-beremeles-sem-lenne-2177503/

 

 

Bal Klik

A nyolcosztályos iskola a háború utáni, demokratikus Magyarország egyik vívmánya - legalábbis így tudják a legtöbben. Pedig tény, hogy az elemi-polgári-gimnázium társadalmilag erősen determinált szentháromságát felváltó egységes alapképzést még Hóman Bálint minisztersége alatt iktatták törvénybe, 1940-ben. Más kérdés, hogy a megvalósítást lehetővé tévő tanterv csak hat évvel később, egy egészen más berendezkedésű államban született meg, és ott vált az oktatási rendszer többé-kevésbé szilárd alapjává.

http://nepszava.hu/cikk/1139548-bal-klik

 

Gyermekek millióit mentik meg a védőoltások a fejlődő országokban

Hiába az oltásellenesség, a vakcinák még mindig remek eszközök a betegségek elleni küzdelemben. 2001-ben az ENSZ elindított egy oltásprogramot, melynek célja a veszélyes kórokozókkal szembeni harc 73 alacsony és közepes jövedelmű országban. A projekt 2020-ban fog véget érni - a becslések szerint elképesztő sikerrel.

http://24.hu/tudomany/2017/09/05/gyermekek-millioit-mentik-meg-a-vedooltasok-a-fejlodo-orszagokban/

 

Szeptember 6.

 

Alaptanterv szakmai szemmel

2,4 milliárd forintból készül az új Nemzeti Alaptanterv. A NAT szakmai részéről Galló Istvánnét, a Pedagógus Szakszervezet elnökét kérdeztük.

http://hirtv.hu/reggelijarat/alaptanterv-szakmai-szemmel-1402876

A Pedagógusok Szakszervezete a differenciált tanári béremelésről

http://hirtv.hu/videok/189663

 

A tanárok tizedét sem képviselik a tárgyalásokat bojkottálók
Megírtuk, múlt csütörtökön megállapodást kötött hét szakszervezet, miszerint nem vesznek részt a közeljövőben létrejövő Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában. Ezt részben a szolidaritással indokolták, mondván, nem minden ágazati képviselet kapott felkérést. Másrészt kifogásolják, hogy a kerekasztal összetételét, hatáskörét nem törvény határozza meg, javaslatait pedig nem kötelező figyelembe venniük a döntéshozóknak. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke közölte, döntésük ellenére nem mondanak le konzultációs szerepükről és a kormánnyal való tárgyalásról. Az egyeztetés feltétele az egyenrangú felek, partnerek kapcsolata, de ennek az új kerekasztal nem felel meg – magyarázta Gallóné, hozzáfűzve, közösen kezdeményezik, hogy részvételükkel országos egyeztető fórum jöjjön létre.

http://magyarhirlap.hu/cikk/97216/A_tanarok_tizedet_sem_kepviselik_a_targyalasokat_bojkottalok

 

Csalódás éri a tanárokat januárban? Már most biztos, hogy nem változtatnak a bértábla alapján

Hiába kéri hónapok óta a tanárok fizetését meghatározó „vetítési alap” emelését több szakszervezet és a Nemzeti Pedagógus Kar, már most biztos, hogy jövőre sem fog emelkedni az az összeg, amely alapján kiszámítják a pedagógusok bérét. Körülbelül havi 40-70 ezer forintos pluszpénztől esnek el ezzel a pedagógusok.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/6/vetitesi_alap_2018ban_valtozatlan_G4NILK

 

Hallgatásra alapozott tanterv

Noha a minisztérium teljes nyilvánosságról beszél, továbbra sem árulják el, kik dolgoznak majd az új Nemzeti alaptanterven, mire költik a 2,4 milliárdos uniós forrást.

http://nepszava.hu/cikk/1139698-hallgatasra-alapozott-tanterv

 

Nagy harcban a kisiskolák

Elöl az elsősök, a kopott, hatvanas évekből itt maradt hátsó padokban a negyedikesek, a tanító pedig hol a kisebbekkel, hol a nagyobbakkal foglalkozik – sokakban talán még ma is efféle kép él a vidéki kis iskolákról. Pedig a Móra és Móricz világát idéző tanyasi-kisfalusi iskolák jobbára már megszűntek. Somogyban például utolsóként a pálmajori alsó tagozatot számolták fel 2015-ben: noha eredendően 2013-ban bezárásra ítélt oktatási intézmény engedélyt kapott a további oktatásra Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől, a szülők inkább a közeli kisvárosba íratták be gyermekeiket, így megfelelő létszám híján lakat került a szinte kizárólag romák laktak falu egytantermes iskolájára.

http://nepszava.hu/cikk/1139676-nagy-harcban-a-kisiskolak

 

1,7 milliárddal többet költ a kormány idén hit-és erkölcstan oktatásra

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, ami 

1,7 milliárddal megemeli a "Hit- és erkölcstan oktatás és tankönyvtámogatás" idei évre tervezett összegét.

https://444.hu/2017/09/06/17-milliarddal-tobbet-kolt-a-kormany-iden-hit-es-erkolcstan-oktatasra?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=17-milliarddal-tobbet-kolt-a-kormany-iden-hit-es-erkolcstan-oktatasra

 

Hiller: Először nyerjük meg a választást, aztán beszéljünk miniszterségről

Már volt, és Botka László reményei szerint még lesz is oktatási miniszter Hiller István. Az MSZP kampányában azt a feladatot kapta, hogy koordinálja az oktatási részt. Gyökeresen átalakítaná az orbáni oktatáspolitikát az MSZP. Több pénzt és nagyobb önállóságot ígérnek a tanároknak.

http://www.atv.hu/belfold/20170906-hiller-eloszor-nyerjuk-meg-a-valasztast-aztan-beszeljunk-minisztersegrol/hirkereso

 

Palkovics: Közel a megállapodás a CEU ügyében

Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt a Magyar Hírlapnak, hogy

közel a megállapodás a CEU ügyében. Év végére megegyezhet a magyar kormány és New York állam, ahová be van jegyezve a Budapesten működő amerikai egyetem.

http://index.hu/belfold/2017/09/06/lex_ceu_torveny_oktatas_felsooktatas_megallapodas_new_york_allam_magyar_kormany_palkovics/

 

Online is igényelhető a diákhitel

A Diákhitel Központ Zrt. bevezeti az elektronikus aláírással történő szerződéskötést, így szerdától online is igényelhető a diákhitel – jelentette be Bugár Csaba, a társaság vezérigazgatója szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón.

http://gazdasagportal.hu/index.php/online-is-igenyelheto-a-diakhitel/

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár közleménye

Magyarország Kormánya leghatározottabb tiltakozását fejezi ki az Ukrán Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény ellen, amely megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/potapi-arpad-janos-nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar-kozlemenye

 

 

Szeptember 7.

 

Már a Vaterán és a Jófogáson is pedagógusokat keresnek

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott, írja az eduline.hu.

http://civishir.hu/kozelet/2017/09/mar-a-vateran-es-a-jofogason-is-pedagogusokat-keresnek

 

Sorban mondanak fel a tanárok

Folyamatosan mondanak fel a tanárok, és még órarend sincs az egyik kispesti szakképző iskolában, a diákok tiltakoznak. Egy, Híradónak nyilatkozó korábbi diák szerint azóta változott meg az iskola, amióta átszervezték a fenntartását. Egy szülő szerint már a diákok érettségije is veszélyben van. A Nemzeti Szakképzési Hivatal úgy reagált: mindent biztosítanak az iskolában a diákok magas színvonalú képzéséhez.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/sorban-mondanak-fel-a-tanarok

 

Nem minden pedagógus kap béremelést

2012 óta tart a tanárok többlépcsős, 50 százalékos béremelése, ennek utolsó részét azonban nem minden pedagógus kapja meg.

https://www.hrportal.hu/hr/nem-minden-pedagogus-kap-beremelest-20170906.html

 

"Szó sincs nyilvánosságról" - újra kérdőre vonta a minisztériumot a CKP

„Semmiféle rend, semmiféle szakmai eljárás nem valósul meg, és szó sincs sem szakmai, sem társadalmi nyilvánosságról” - így reagált a Civil Közoktatási Platform arra a minisztériumi közleményre, mely szerint az új Nemzeti alaptanterv előkészítése a szakmai nyilvánosság teljes bevonásával történik.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/7/Civil_Kozoktatasi_Platform_uj_NAT_PPLAR4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_7

 

Átgondolt reform kellene az oktatásbanAz űrlap alja

Reformokról, a pálya presztízséről, az oktatás intézményközpontúságáról is beszélt a 168 órának adott interjújában Diószegi-Szőcs Máté, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium történelemtanára.

http://www.pedagogusok.hu/blog/%C3%A1tgondolt-reform-kellene-az-oktat%C3%A1sban

 

Kunhalmi: Sötétségbe vitték az oktatást

A szocialisták budapesti elnöke az oktatásba irányítaná a sportra költött milliárdokat.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/kunhalmi-sotetsegbe-vittek-az-oktatast-1402961

 

Minden vizsgált nem állami iskolafenntartónál találtak átláthatósági kifogást

Tízből nyolc köznevelési közfeladatokat nyújtó, államháztartáson kívüli szervezet nem tett eleget a közpénz felhasználásához kapcsolódó közzétételi kötelezettségének, a fennmaradó kettő pedig kisebb hiányosságokkal teljesítette azt - ismertette az Állami Számvevőszék alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

http://www.hirado.hu/2017/09/07/minden-vizsgalt-nem-allami-iskolafenntartonal-talalt-atlathatosagi-kifogast-az-asz/?source=hirkereso

 

Ismét tüntetés szerveződik a fóti gyermekvárosért

Nem hagyják megszüntetni a fóti Károlyi István Gyermekközpontot az intézmény egykori lakói. Ezúttal Budapesten demonstrálnak szeptember 23-án.

http://nepszava.hu/cikk/1139785-ismet-tuntetes-szervezodik-a-foti-gyermekvarosert

 

Ezrektől vették el a családi pótlékot, annyit hiányzott a gyerek igazolatlanul

Sokkal kevesebb az igazolatlan hiányzás, mint néhány éve, de így is több ezer családtól veszik el az iskoláztatási támogatást az iskolakerülés miatt.

http://hvg.hu/gazdasag/20170907_Ezrektol_vettek_el_a_csaladi_potlekot_annyit_hianyzott_a_gyerek_igazolatlanul

 

Iskola a konténerben

Van még javítanivaló, de jó az irány. Nagyjából így értékelte a minap saját teljesítményét a kormány, a kormánypárt, valamint a csupa-csupa etnikai homogenitásra vágyó igaz magyarból álló polgári holdudvar. Mondjuk ezt gondolta saját teljesítményéről úgy jó negyven évig a Magyar Szocialista Munkáspárt és vidéke is, aztán az isteni gondviselésnek és a rendszerváltásnak köszönhetően – ha nem is valami gyorsan – csak eljött valahogy az igazság pillanata. De hagyjuk most az ábrándozást az összeomló nómenklatúrákról vagy az apokalipszis lovasaival való riogatást, vannak, akik mindkettőt – akár egyszerre is – mesteri fokon űzik, és még számlát is képesek adni róla.

https://mno.hu/betuporkolt/iskola-a-kontenerben-2416043

 

„Ukrajna hátba szúrta Magyarországot oktatási törvényének módosításával”

 Ukrajna hátba szúrta Magyarországot oktatási törvényének módosításával, amely súlyosan sérti a magyar kisebbség jogait - mondta Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter csütörtökön az MTI-nek telefonon Tallinnból, ahol az Európai Unió tagállamainak informális külügyminiszteri találkozóján vesz részt. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/97367/Ukrajna_hatba_szurta_Magyarorszagot_oktatasi_torvenyenek_modositasaval

 

Másik iskola ernyője alá kerülhet a marosvásárhelyi katolikus gimnázium

Mivel a Római Katolikus Gimnázium jelenleg nem élő jogi személyiség, ezért ideiglenesen másik iskola ernyője alá kerülhetnek. A tanítás hétfőn kezdődhet az épületben.

http://propeller.hu/nagyvilag/3304452-masik-iskola-ernyoje-ala-kerulhet-marosvasarhelyi-katolikus-gimnazium?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

 

Szeptember 8.

 

Újabb döbbenetes adat a magyar oktatásról, évek óta nem javul a helyzet

Újabb kutatási adat látott napvilágot az oktatásról. A felmérésből kiderül, hogy egyetlen ezrelékkel csökkent tíz év alatt Magyarországon a korai iskolaelhagyók aránya, és jóval rosszabbul állunk, mint 2010-ben - írja a hvg.hu.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/8/Ujabb_dobbenetes_adat_a_magyar_oktatasrol_e_N7387F#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_8

 

 Ez a baj a magyar oktatással Vekerdy szerint: "abnormális gondolat" hatja át az iskolákat

"Az egész magyar iskolarendszert áthatja az az abnormális gondolat, hogy a jó tanulóból lesz jól boldoguló ember. Ez abszolút nem igaz" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vekerdy Tamás pszichológus, író.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/8/Vekerdy_Tamas_iskolarendszer_08BSCP#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_8

 

Az Oktatási Hivatal szerint már nincs gond a diákigazolványok igénylésével

Kedd óta újra zökkenőmentes a diákigazolványok igénylése - hangsúlyozta az Oktatási Hivatal (OH) közleményében, arra reagálva, hogy sajtóinformációk szerint gond van az iratok gyártásával.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/8/Oktatasi_Hivatal_diakigazolvanyigenyles_4HR1BZ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_8

 

Újra emelkedik a pedagógusok bére

Ismét magasabb fizetésre számíthatnak 2017 szeptemberétől a pedagógusok, akkor fejeződik be ugyanis a 2013-ban beígért béremelés újabb üteme.

https://www.sonline.hu/orszag-vilag/ujra-emelkedik-pedagogusok-bere-832069/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

 

Újra megtelhet gyerekekkel a csobánkai általános iskola

Tavaly szeptemberre bezárták, idén újraindulhat a tanítás a csobánkai Petőfi Sándor Általános Iskolában. A község KDNP-s polgármesterének álma helyett azonban nem egy egyházi fenntartású elitiskola, hanem egy integrált, szemléletváltó, modern pedagógiai módszereken alapuló komplex tanítási-tanulási modellt követő iskola jöhet létre.

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/09/08/ujra-megtelhet-gyerekekkel-a-csobankai-altalanos-iskola/

 

Kaotikusan kezdődött a lengyel „jó iskola”

A varsói kormányzat engedelmes alattvalók képzésévé alakítja át a korábbi reform által sikeressé tett oktatási rendszert.

http://nepszava.hu/cikk/1139868-kaotikusan-kezdodott-a-lengyel-jo-iskola

Megosztás: