Lapszemle 2017. január 6.

január 06, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.3 (3 szavazat)

E heti lapszemlénkből kiderül, siralmasan kevesebbet költ a kormány oktatásra, még akkor is, ha az Emmi államtitkára szerint „Csakazértsem volt forráskivonás az oktatásban”.

                                                                                            

A kiútkeresők is hangot adtak elképzeléseiknek, a Kockás könyv titkairól ugyanúgy értesülhetnek, mint arról: új adókedvezmények, oktatás átalakítása - nagy kormányzati tervek láttak napvilágot.

 

 

Lapszemle 2017. január 6.

 

2016.  december 29.

 

Hatszázmilliárd forintból gazdálkodhat a Klik

Az egységes rendszerben egyértelműbbé válnak a felelősségi viszonyok. Több változás is várható a közoktatásban a következő évben, egyebek mellett kiterjesztik a pedagógusok előmeneteli rendszerét, és átveszi az állam az iskolák működtetését. Átalakul a tankönyvtámogatás rendje, így a továbbiakban az első és második évfolyamos tanulóknak nem kell visszaadniuk a tankönyveket az iskola könyvtárába.

http://magyaridok.hu/belfold/hatszazmilliard-forintbol-gazdalkodhat-klik-1284952/

 

Újabb pedagógustüntetést ígérnek február 1-re

Önálló oktatási minisztériumot és Balog Zoltán távozását is szeretné elérni a Tanítanék mozgalom.

http://24.hu/belfold/2016/12/29/ujabb-pedagogustuntetest-igernek-februar-1-re/

 

Soltész egyházi gyermekesztergát akar

Orbán nem engedheti meg magának, hogy a menekültkérdésben mellette hitet tevő, és ezzel még a pápával is szembemenni hajlandó Erdő Péternek, vagy a neohorthysta körökkel is kapcsolatot tartó reformátusoknak elengedje a kezét. Ehhez pedig gesztusokra van szükség. Leginkább forintra váltható gesztusokra. De azért az ideológiai sem semmi. Az oktatási intézmények pedig mindkettőt lehetővé teszik.

http://gepnarancs.hu/2016/12/soltesz-egyhazi-gyermekesztergat-akar/

 

December 30.

 

Hajthatatlan a kormány: maradnak az állami tankönyvek

Jövőre sem adhatnak ki közismereti tankönyvet a magánkiadók, tudta meg a Magyar Nemzet. Az államilag elismert tankönyvek jegyzéke jövőre sem tartalmaz majd a magánkiadók által írt új irodalom-, matematika-, történelem- vagy egyéb közismereti tankönyvet. A kiadók 2013 óta csak akkor kezdhetnek tankönyvek akkreditációjába, ha az elkészítésükre miniszteri felhívást ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

http://propeller.hu/itthon/3258528-hajthatatlan-kormany-maradnak-allami-tankonyvek?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

"Az oktatás egy puskaporos hordó, ami a PISA-teszttel most kapott egy szikrát"

Hol maradnak a tavasszal látott zajos tüntetések? Mi valósult meg a beígért radikalizálódásból? Mennyire törte meg a Tanítanék mozgalmat Pukli István lelépése? Interjú a mozgalom vezetőivel.

http://hvg.hu/itthon/20161230_tanitanek_oktatas_pisa_teszt_torley_katalin_sulyok_blanka_pilz_oliver_szakkepzes

 

December 31.

 

Több feladatot kapnak szeptembertől a logopédusok

A Klik az új szabályzatában „elfeledkezett” a pedagógus-szakszervezetekről. Változások a szakszolgálatok működésében.

http://mno.hu/belfold/tobb-feladatot-kapnak-szeptembertol-a-logopedusok-1378859

 

Nem spórolnak az oktatáson a skótok

A legelmaradottabb régiók óvodáiban és iskoláiban indult el a program a hátrányos helyzetű gyerekek esélyeinek növeléséért. Példaértékű lehet a tavaly februárban elindított skót oktatási program, amelynek fókuszában a szegénységből eredő fejlődési különbség csökkentése, a méltányosság fokozása áll, és amelyre több száz millió fontot szánnak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/75753/Nem_sporolnak_az_oktatason_a_skotok

 

 

2017. január 1.

 

Semjén: A Kárpát-medencében az óvodától az egyetemig magyar támogatással működik az oktatás

Magyarország feladata, hogy a határon túli magyarok előnyösebb helyzetbe kerüljenek, és aki szülőföldjén meg akar maradni magyarnak, meg is maradhasson – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának adott, vasárnap sugárzott interjújában.

http://propeller.hu/itthon/3258765-semjen-karpat-medenceben-ovodatol-egyetemig-magyar-tamogatassal-mukodik?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Beindulnak a tanárok - már februárban demonstrálnak

Még a télen visszatérnek a Tanítanék mozgalom demonstrációi. Az első február elsején lesz. A pedagógusok pedig azt szeretnék elérni, hogy Balog Zoltán humánminiszter távozzon posztjáról, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot a kormányon belül, és "dolgozzák újra a köznevelési törvényt az 50 szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform Kockás könyvének szellemében". Erről Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=205029

 

Január 2.

 

Navracsics: Az oktatási rendszer konzerválja a társadalmi különbségeket

A magyar oktatási rendszer egyik hibája, hogy konzerválja a társadalmi különbségeket ahelyett, hogy zárná a szociális szakadékot Navracsics Tibor szerint. Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a Hír TV Európai híradó című műsorában beszélt arról is, hogy uniós szinten képtelenek megoldani a felzárkóztatás problémáját.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/navracsics-az-oktatasi-rendszer-konzervalja-a-tarsadalmi-kulonbsegeket-1379103

 

Egy pedagógus mindig tanulhat újat, nyitottnak is kell lennie

Dr. Krausz Krisztina és Pápai János jelenleg a brüsszeli európai iskolában tanítanak természettudományos tárgyakat. A két, hazai tapasztalattal rendelkező pedagógusnak így lehetősége adódott arra, hogy összevesse a két oktatási rendszer jellemzőit.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/egy-pedagogus-mindig-tanulhat-ujat-nyitottnak-is-kell-lennie-700872

 

Kockás könyv és kockafejek

Oktatási stratégiával álltak elő a civilek, visszafordítanák a romboló folyamatokat
- Tíz évfolyamos egységes alapképzést, a pedagógus-életpálya eltörlését, széles körű konzultációt javasolnak
- Az első lépés a vita lenne, de a kormány egyelőre nem reagál

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/kockas_konyv_es_kockafejek

 

A digitális fiataloknak digitális feladatokat kell adni

A Telenor digitális oktatási programjához, a Hipersulihoz stratégiai partnerként csatlakozik a hazai startup, a Redmenta. A startup online feladatkészítő alkalmazásával a pedagógusok játékosabbá és izgalmasabbá tehetik az órai és a házi feladatokat, de még a számonkéréseket is, miközben a gyerekek év közben megszerzett digitális kompetenciáit is mérhetik.

http://www.digitalhungary.hu/start-up/A-digitalis-fiataloknak-digitalis-feladatokat-kell-adni/3733/

 

Általános iskolásokat is érzékenyítene idén már Újbuda

2017-ben a 6‒14 éves iskolás korosztályt is szeretné mélyebben megismertetni a fogyatékos személyek életével Újbuda önkormányzata, ezzel is hozzájárulva az előítéletek csökkentéséhez – mutatott rá Molnár László, a XI. kerület alpolgármestere. Az elmúlt években tudatosan alakították ki a fogyatékos emberek társadalmi integrációját segítő programjaikat ‒ tette hozzá a politikus.

http://orientpress.hu/cikk/2017-01-02_altalanos-iskolasokat-is-erzekenyitene-iden-mar-ujbuda

 

A finnek élesben is elindították az állampolgári jogon járó alapjövedelem tesztjét

Az űrlap teteje

Északi rokonaink, akik a környezetvédelem, az oktatás és az életminőség terén sok, náluk gazdagabb országnak is példát mutatnak, újabb nagy dobásra készülnek. Komolyan felvetődött az állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetése.

http://hvg.hu/kkv/20170102_finnek_alapjovedelem_teszt?s=hk

 

Az Év Irodája verseny oktatási intézményei

Nemcsak a hagyományos értelemben vett irodák nevezhetnek a versenyen, hanem olyan helyiségek is, melyek alkalmasak bármilyen jellegű munkavégzésre, például oktatásra.

http://blog.iroda.hu/news/details/132088

 

Integritási és jogtár képzés a Gyulai Törvényszék területén - Cél a befolyásmentes, feddhetetlen magatartás erősítése

Sikeresen véget ért a Gyulai Törvényszéken és az illetékességi területén működő járásbíróságokon a nemrégiben bevezetett integritási szabályzattal, valamint az új online jogtár alkalmazásával kapcsolatos helyi képzéssorozat. Az előadások első állomása 2016. november 24-én a Szeghalmi Járásbíróság volt, míg a képzések sora 2016. december 16-án a Battonyai Járásbíróságon zárult.

http://www.jogiforum.hu/hirek/37060

 

Ezek a világ legdrágább diplomái

 

A legtöbb családnak egy átlagos hazai egyetemre is megterhelő lehet elküldeni a gyereket, de ennek a költségei nagyságrendekkel elmaradnak az igazán drága képzések áraitól. Bár valóban óriási összegeket kell letenni az asztalra, hogy ilyen helyekről szerezzen az ember diplomát, de a befektetés elég hamar megtérülhet, hiszen akinek sikerül, sokmilliós fizetésre tarthat igényt, miután végzett a tanulással.

http://profit7.hu/karrier/ezek-a-vilag-legdragabb-diplomai

 

Január 3.

 

Fordítva működnek az iskolák, és ez Önnek is sokba kerül

Az általános iskola hazánkban nem kiegyenlíti, hanem éppen növeli a családi háttérből származó különbségeket a tanulók munkaerő piaci képességei között. A hátrányos helyzetű gyermek nagy valószínűséggel hasonlóan hátrányos helyzetű társak közé kerül és az iskola nem felhozza őket, hanem egy életre rögzíti a lemaradásukat – áll Némethné Pál Katalin Egyenlőtlenség és esélytelenség című tanulmányában.

http://profit7.hu/magazin-1/forditva-mukodnek-az-iskolak-es-ez-onnek-is-sokba-kerul

 

Lemarad a felvételiről és az érettségiről, aki elfeledkezik ezekről a határidőkről

Alaposan felpörög év elején az oktatás négy hadszínterén a felvételi folyamat.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/1/3/Az_oktatas_tobb_frontjan_is_jonnek_a_felvet_8CIE3K#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_3

 

Történelemhamisítással vádolnak egy székelyföldi tankönyvkiadót

Több romániai országos sajtóorgánum is történelemhamisítással vádolta meg a sepsiszentgyörgyi T3 kiadót, amiért a 11 éve használt negyedikes magyar nyelvű történelem-tankönyvében székely zászlóval jelölte Románia helyét Európa térképén.

http://propeller.hu/nagyvilag/3259010-tortenelemhamisitassal-vadolnak-egy-szekelyfoldi-tankonyvkiadot?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Jelentkezz a Versünnep Fesztiválra!

Idén is megrendezik a Versünnep Fesztivált, amelyre január 31-ig jelentkezhetnek három kategóriában a hivatásos művészek és a szakirányú oktatási intézmények hallgatói.

http://kulter.hu/2017/01/jelentkezz-a-versunnep-fesztivalra/

 

 

Január 4.

 

Szabályzat nélkül működnek az új tankerületi központok

Bár az új évtől már a Klebelsberg Központtá (KK) alakult állami fenntartó felel az iskolák fenntartásáért és működtetéséért, az egyes tankerületi központok működésének részleteit rögzítő szervezeti és működési szabályzatok (szmsz) egyelőre nem ismeretesek – legalábbis ezt erősítette meg a lapunk által megkérdezett több iskolaigazgató is.

http://mno.hu/belfold/szabalyzat-nelkul-mukodnek-az-uj-tankeruleti-kozpontok-1379519

 

Rendben megkezdték működésüket a tankerületi központok

Alaptalanok azok a sajtóban is megjelent vélekedések, hogy tisztázatlanok a tankerületi központok működési viszonyai. Minden szükséges belső szabályozó elkészül a jogszabályokban meghatározott határidőkön belül, az iskolák és a tankerületek együttműködése pedig továbbra is zökkenőmentes. A tankerületi központok a hozzájuk tartozó intézményekre, a diákokra, szülőkre és a pedagógusokra partnerként tekintve végzik a feladataikat a jogszabályokban foglaltak szerint. 

http://hiros.hu/oktatas/kultura/rendben-megkezdtek-mukodesuket-a-tankeruleti-kozpontok---sajtokozlemeny

 

13 millióért segítettek pszichológusok az Emmi dolgozóinak

A tárca szerint abban segítettek, hogy minden dolgozó megtalálja a neki megfelelőbb munkakört.

http://privatbankar.hu/karrier/13-millioert-segitettek-pszichologusok-az-emmi-dolgozinak-302218

 

Pilz lemondatná Balog Zoltánt

Már nem tekinti tárgyalópartnernek Palkovics László oktatási államtitkárt a Tanítanék Mozgalom, amely február elsejére Balog Zoltán humánminiszter lemondását követelő tüntetést szervez.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/pilz-lemondatna-balog-zoltant-1379560

 

Palkovics szerint jó tanár nélkül nincs jó oktatás

Jó tanárok nélkül nincs jó oktatás és iskola – hangoztatta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy II. kerületi nyugdíjas pedagógus otthonban.

http://propeller.hu/itthon/3259288-palkovics-szerint-jo-tanar-nelkul-nincs-jo-oktatas?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

LMP: Növelni kellene az oktatás forrásait

Az LMP szerint jelentősen, legalább 50 százalékkal kell növelni az oktatás forrásait, mert azok tavaly reálértéken 12 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2010-ben.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/361106/LMP:-Novelni-kellene-az-oktatas-forrasait

 

Január 5.

 

Balognak nem kell lemondania, de mindenki felelős?

A kormányzatnak elsősorban a saját felelősségével kell foglalkoznia, még akkor is, ha alapvetően a pedagógusokon múlik az oktatási rendszer sikeressége - mondta a Magyar Nemzetnek Thaisz Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkárságának közelmúltban távozott főosztályvezetője.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/5/Thaisz_Miklos_Mindenki_felelos_a_PISAeredme_ANME1N#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_5

 

A Klik szerint minden rendben az új tankerületek háza táján

A Klebelsberg Központ szerint a tankerületi központoknál minden szükséges belső szabályozó elkészül a jogszabályokban meghatározott határidőkön belül, az iskolák és a tankerületek együttműködése pedig zökkenőmentes.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/5/A_Klik_szerint_minden_rendben_az_uj_tankeru_XCL1PY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_5

 

Hogyan készítsük fel gyerekeinket a jövő munkahelyi kihívásaira?

Az oktatási rendszer nemcsak Magyarországon, de úgy néz ki, hogy a világon máshol sem készíti fel kellőképpen a következő generációkat a jövő munkaerőpiacának kihívásaira, a negyedik ipari forradalomra, derül ki a Világgazdasági Fórum új jelentéséből. 8 pontban foglalták össze a kormányok és a piaci szektor teendőit.

http://www.hrportal.hu/hr/hogyan-keszitsuk-fel-gyerekeinket-a-jovo-munkahelyi-kihivasaira-20170105.html

 

Magyar Bálint: Ilyen még az átkosban sem volt

A kormány csak hatalmi céljait érvényesíti az oktatásban is – állítja Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter. Véleménye szerint a kormány célja a társadalmat bebetonozni egy ideológiailag meghatározott, primitív kasztrendszerbe. Arra a felvetésre, miszerint Palkovics László inkább egyfajta menedzsertípus Hoffman Rózsához képest, úgy reagál, nem szólná le a menedzsereket azzal, hogy a szolgákat menedzsernek hívja.

http://pestisracok.hu/magyar-balint-ilyen-meg-az-atkosban-sem-volt/

 

A kormány saját bevallása szerint se költött még annyit GDP arányában az oktatásra, mint a szocialisták

2016 végén pár csinos ábrán (.pdf) foglalta össze a kormány, hogy hogyan alakult az oktatásra fordított költségvetési támogatások összege és aránya az elmúlt bő két évtizedben. Az adatok siralmasak, egy összefoglaló táblázatból kiderül, hogy 1995 óta mindössze két évben, 2002-3-ban költött GDP-arányosan többet a kormány az oktatásra az 1995-ös 5,3 százaléknál.

http://444.hu/2017/01/05/a-kormany-sajat-bevallasa-szerint-se-koltott-meg-annyit-gdp-aranyaban-az-oktatasra-mint-a-szocialistak

 

A nap grafikonja: siralmasan keveset költ a kormány oktatásra

 

Az elmúlt hét évben alig változott, de semmiképp sem nőtt az GDP arányos ráfordítás.

http://privatbankar.hu/makro/a-nap-grafikonja-siralmasan-keveset-kolt-a-kormany-oktatasra-302275

 

Horn Gyula óta nem nőtt az oktatásra költött pénz

A kormány is elismerte, hogy sosem költött annyit oktatásra GDP-arányosan, mint a szocialisták 1995-ben. Akkor a GDP 5,3 százalékát szánták erre a területre, míg 2013-ban 3,9-et.

http://abcug.hu/horn-gyula-ota-nem-nott-az-oktatasra-koltott-penz/

 

A nap, amikor a kormány is elismerheti: keveset költ oktatásra

Ezek után hogyan hihetünk a Rétvári Bencének, aki szerint évről évre nőnek a források.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/5/A_nap_amikor_a_kormany_is_elismerheti_keves_Z6BTAT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_5

 

Heti Rétvári: Csakazértsem volt forráskivonás az oktatásban

Az EMMI államtitkára olyan uniós adatokból idézett, amelyek mást mutatnak az oktatás finanszírozásáról az általa vázolt képhez képest.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/5/Heti_Retvari_Csakazertsem_volt_forraskivona_2LO5GI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_5

 

Klasszikus műveltség és PISA

Az újságokban úgy jelenik meg a PISA-botrány, mintha olyan hír lenne, amely a jelenlegi kormány bűne. Holott 2000-ben jelentek meg először a sokkoló eredmények, és azóta minden tesztmérés után megismétlődnek. A probléma háttere, hogy a posztmodern liberális világ gondolkodásának középpontjában a tömegek joga áll a korábbi elitprivilégiumokkal szemben. Erre utal a nemzetközi vizsgálatok szemléletmódja is, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a tömegek alacsony teljesítménye leronthatja az ország átlagát.

http://magyaridok.hu/velemeny/klasszikus-muveltseg-es-pisa-1261216/

 

Új adókedvezmények, oktatás átalakítása - nagy kormányzati tervek láttak napvilágot

Számos területhez hozzányúlna a kormány annak érdekében, hogy segítse a hazai startup ökoszisztéma fejlődését. Az új stratégia jól látja a meglévő problémákat, ám a jövőbetekintés szinte már-már lehetetlenül rózsaszínre sikerült.

http://www.napi.hu/tech/uj_adokedvezmenyek_oktatas_atalakitasa_nagy_kormanyzati_tervek_lattak_napvilagot.627158.html

 

A Kockás könyv titkai

Lebontanák a centralizált fenntartási rendszert, megszüntetnék a pedagóguskamarát és az életpályamodellt, az oktatási büdzsét a GDP hat százalékában rögzítenék. S hvg.hu elolvasta a Civil Közoktatási Platform által kidolgozott Kockás könyvet, amelyet a Tanítanék tárgyalási alapnak tekint a közoktatás újraszabályozásában. A Kockás könyv nem más, mint a Van kiút az oktatási katasztrófából című szakmai terv, hét pontba foglalt szakmai koncepció. A február 1-jén újabb tüntetésre készülő Tanítanék Mozgalom követeléseinek egyike a köznevelési törvény átdolgozása.

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=133007

 

Tízosztályos iskola, új szakképzés – mi is van a Kockás könyvben?

Lebontanák a centralizált fenntartási rendszert, megszüntetnék a pedagóguskamarát és az életpályamodellt, az oktatási büdzsét a GDP hat százalékában rögzítenék. Elolvastuk a Civil Közoktatási Platform által kidolgozott Kockás könyvet, amelyet a Tanítanék tárgyalási alapnak tekint a közoktatás újraszabályozásában.

http://hvg.hu/itthon/20170105_kockas_konyv_kozoktatas_oktatas_pedagogusok_tanitanek_mozgalom?s=hk

 

Összeül a Köznevelési Kerekasztal

Ismét összeül a Köznevelési Kerekasztal, a jövő heti ülés fő témája a PISA-teszt értékelése lesz – tájékoztatta lapunkat Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke. Hangsúlyozta: az eredmények döntően befolyásolhatják a következő közoktatási rendszer alapjait. Kérdésünkre az NPK elnöke közölte azt is, hogy az új Nemzeti alaptanterv koncepcióját egy-két hónapon belül terjesztheti a Magyar Tudományos Akadémia ezzel foglalkozó munkacsoportja a kerekasztal elé.

http://magyaridok.hu/belfold/osszeul-koznevelesi-kerekasztal-1301041/

 

PDSZ: Primitív munkáltatói bosszú volt az újságírók kirúgása a megviccelt Orbán-interjú miatt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a Pannon Lapoktól 2016. december 27-én elbocsájtott újságírók esete primitív munkáltatói bosszú volt. A PDSZ ezért felajánlotta jogsegélyszolgálata szolgáltatásait az elbocsájtott újságíróknak.

http://168ora.hu/pdsz-primitiv-munkaltatoi-bosszu-volt-az-ujsagirok-kirugasa-megviccelt-orban-interju-miatt/

 

Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás

Új helyszínen, nagyobb területen, még több kiállítóval és számos újdonsággal várja látogatóit a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás január 17. és 21. között Budapesten.

http://kanizsaujsag.hu/hirek/35063/educatio_nemzetkozi_oktatasi_szakkiallitas/

 

Nagyon káros hatással lehet a diákokra a nyolc órai iskolakezdés

Itthon is egyre több szó esik a kilenc órai iskolakezdésről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/1/5/Nagyon_karos_hatassal_lehet_a_diakokra_a_ny_J6WXHD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_5

 

Hepatitis-járvány tört ki Nógrád megyében

Hepatitis "A" vírus által okozott fertőző májgyulladásban 14 ember betegedett meg Rimóc községben az elmúlt napokban – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.

http://propeller.hu/itthon/3259462-hepatitis-jarvany-tort-ki-nograd-megyeben?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Népszavazás dönthet a lengyel oktatási reformról

Az a népszavazás, amelyet a tervezett oktatási reform leállítása érdekében írhatnak ki, gondot okozhat a Jog és Igazság Párt kormányának, írja a Gazeta Wyborcza.

http://figyelo.hu/cikkek/441995-nepszavazas-donthet-a-lengyel-oktatasi-reform-tervezeterol

 

Visszavághat a magára hagyott generáció – feltámadhat a közoktatás

A közoktatás romokban hever, a pedagógusok és a diákok túlterheltek. Napi 8 tanítási óra, tornaóra az ebédlőben, vagy a folyosón, málló vakolat, dilettáns, idióta tankönyvek, és egy “gigaminisztérium”, ami fenntartói jogokat gyakorol ugyan, de nem lát el.

http://pestibulvar.hu/2017/01/05/visszavaghat-a-magara-hagyott-generacio-feltamadhat-a-kozoktatas/

 

Ilyen a 2017-es felvételi pontszámítás: szabályok a felsőoktatási szakképzéseken

Hogyan számolhatjátok ki összpontszámotokat, ha kétéves felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek?

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/1/5/Felsooktatas_szakkepzesre_jelentkeznel_Igy__G295LA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1_5

 

Január 6.

 

Rendszerkritikus ifjak tanácskozása

Az országos diákparlamentre készülve minden megyében tartottak fórumot, ahol a küldöttek elemezték az oktatás problémáit. Nem az ellenzék fiatal hősévé vált Bradánovics Bendegúz volt az egyetlen, aki az oktatási rendszert bírálta a megyei diákparlamenti fórumokon, sőt, gyakorlatilag minden tanulótól kemény kritikák hangzottak el. Elhallgattatásról pedig szó sincs, az általuk megfogalmazott javaslatok az országos gyűlés elé kerülnek majd, és jegyzőkönyvekben rögzített felvetéseik most is nyilvánosak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/76195/Rendszerkritikus_ifjak_tanacskozasa

 

A kormány elismerte, hogy a Gyurcsány-kormány sokkal többet költött oktatásra – Mikor mond le Balog Zoltán?

Ritka, hogy az Orbán-kormány elismeri, hogy a teljesítménye messze elmarad a Gyurcsány-kormányétól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormany.hu-n közétett kutatásában éppen ezt teszi: rámutat, hogy 2010 után soha nem látott megszorítás érte a magyar oktatást, a Gyurcsány-kormány alatt pedig még a gazdasági világválság idején is jóval több jutott a jövő nemzedékeinek oktatására.

http://www.amdala.hu/a-kormany-elismerte-hogy-a-gyurcsany-kormany-sokkal-tobbet-koltott-oktatasra-mikor-mond-le-balog-zoltan/

 

Kevesebb jut oktatásra

Noha Rétvári Bence államtitkár kedd este a Klubrádióban úgy nyilatkozott, Magyarországon évről évre emelkedik az oktatásra szánt források aránya, és a GDP-arányos finanszírozásában "a 2010-2011-es lemaradásunkat mára ledolgozta az ország", a kormány saját adatai szerint az elmúlt hét évben alig változott, de semmiképp sem nőtt a GDP-arányos ráfordítás. Egy, a kormany.hu-ra felkerült tanulmány szerint a kabinet 2015-ben a GDP 4,4 százalékát fordította az oktatás finanszírozására, ami a GDP változásától messze elmarad - szúrta ki a 444.hu. Az adatok szerint az állam legutóbb csak 2002-2003-ban költött GDP-arányosan is többet az oktatásra, a mélypont pedig a 2013-as 3,9 százalékos ráfordítás volt. Rétvárinak ugyan igaza van abban, hogy a kabinet az elmúlt két-három évben (nominálisan) a korábbinál több pénzt szán az iskolákra, ám a 2010-2013 között bekövetkezett zuhanást épp a kormány drasztikus forráskivonásai idézték elő.

http://nepszava.hu/cikk/1116833-kevesebb-jut-oktatasra/

 

Hogyan mondhat fel a közalkalmazott?

A lányom pedagógus, gyesen van második gyermekével. Most lenne lehetősége a városunkban elhelyezkedni dolgozni. A mostani munkahelyén fel kellene mondani. Milyen felmondási lehetősége van közalkalmazotti jogviszonynál? Lehet-e olyan, hogy gyes alatt megszünteti a munkaviszonyát, és nem megy vissza tanítani, a felmondási időt nem kell ledolgozni? A felhalmozódott szabadságot csak szorgalmi időben lehet kiadni (nyári szünetre nem)? Ha még nem telt le a gyes és vissza szeretne menni az anyuka tanítani, akkor vissza kell venni?

http://www.hrportal.hu/hr/hogyan-mondhat-fel-a-kozalkalmazott-20170106.html

Megosztás: