Lapszemle - 2017. július 14. Nehéz terep az oktatás

július 14, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Ismét kiállnak szülők és diákok a makói József Attila Gimnáziumot 22 éve vezető igazgató mellett, akinek a tárca érvénytelenítette pályázatát. Közben a helyi Fidesz azt írta, az iskolában nincs helye a politikának. 

                                                                                                                                                                                                                                                                     

Készül a koncepció, amely egyszerűbb átképzést nyújt az oktatási hiányszakmákban, mint például a logopédus vagy az iskolapszichológus – mondta Solti Péter, a KK elnöke. Szerinte a pedagógusok bérének egységes emelése fontos és jó döntés volt, de meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy teljesítmény alapján próbálják ösztönözni őket a jövőben. A további részleteket megtalálja a lapszemlében.

                                                                                                                                                                                  

Július 8.


Nesze, semmi…

A köznevelésben érdekelt szakmai, civil szervezetek, szakszervezetek évek óta követelik az egyeztetési fórumok felállítását. Miután a miniszter minden pedagógusnak levelet küldött, amelyben közölte, hogy a köznevelés rendszerének kialakítása befejeződött, a kormány határozatban elrendelte az egyeztetés rendszere felállítását. A határozat nem jogszabály, jogot, kötelezettséget nem állapíthat meg, szervezet létrehozására nem alkalmas – írta a PSZ oktatási szakértője, Szüdi János. Az Országos Köznevelési Tanács reinkarnációja a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, a közneveléssel kapcsolatos döntések előkészítésében javaslattevő, véleményező, stratégiai tanácsadói tevékenységet végző konzultációs szakmai testület. A szakszervezeti érdekképviselet három főből áll.

http://nepszava.hu/cikk/1134137-nesze-semmi

 

Rabszolgákat az iparnak

Az elmaradott, korszerűtlen magyar ipar számára „gyártana” utánpótlást a hazai oktatás a kormány célkitűzései szerint. Az oktatáskutató intézmények megszüntetésével a gazdasági szereplők, köztük Parragh László iparkamarai elnök diktálják az új irányt. Polónyi István kutatóval beszélgetett a Vasárnapi Hírek a kormány terveiről és az átalakítások következményeiről.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/rabszolgakat_az_iparnak_-_a_magyar_oktatas_utanpotlast_gyart

 

Mit kezdünk a szakképzésből kikerülőkkel?

Régóta folyik vita arról, vajon azoknak van-e igazuk, akik úgy alakítanák át a magyar oktatási rendszert, hogy a gimnáziumok helyett inkább a szakképzést folytató intézményekbe terelnék át a diákokat, vagy azoknak, akik ezt nemcsak elhibázott lépésnek vélik, hanem olyan elképzelésnek is, amely csak a ma szempontjaira van tekintettel, a (közeli?) jövővel viszont nem foglalkozik.

http://www.blikk.hu/aktualis/velemeny/a-kuszobon-allo-uj-vilagban-mit-kezdunk-a-szakkepzesbol-kikerulokkel/c9cs35t?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Július 9.
 

Fideszes alpolgármester tanácsadója válthatja a budai iskolát 25 éve vezető igazgatót

Július 10-éig kell eldőlnie, ki lesz a II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. A pozícióra hárman adtak be pályázatot: az iskolát 25 éve vezető Zoltán László, az igazgatóhelyettes Cserfalviné Mészáros Zsuzsanna, illetve T. Zuggó Tünde, aki az elmúlt hét évben Ferencváros Fidesz-KDNP-s alpolgármesterének tanácsadójaként dolgozott.

https://444.hu/2017/07/09/fideszes-alpolgarmester-tanacsadoja-valthatja-a-budai-iskolat-25-eve-vezeto-igazgatot
 

Az értelmi fogyatékos gyerekeken szinte senki sem segít

Könyvet írt az „elveszett gyerekek országáról”, blogot vezet a magyar közoktatás anomáliáiról. Zöld béka tanár úr, vagyis Leiner Károly azért lett gyógypedagógus, mert rabul ejtette a sérült gyerekekből áradó néma segélykiáltás. Máig hisz abban, hogy segíteni tud, tapasztalatai is ezt igazolják. De látja, érzi, hogy ezek a gyerekek ma senkinek sem kellenek.

https://mno.hu/nagyinterju_magazinban/pinceben-kazanhazban-foglalkoznak-az-ertelmi-fogyatekos-gyerekekkel-2406745

 

Zuhanyzóról álmodik a Nógrádi peremgyerek

Kilencven hátrányos helyzetű kisgyerek nyaralhatott Nógrádban ingyen egy hétig: legtöbben életükben itt használtak először fürdőszobát, s meglepődtek, mert naponta hatszor kaptak enni.

http://nepszava.hu/cikk/1134123-zuhanyzorol-almodik-a-nogradi-peremgyerek/

 

Július 10.

 

Solti Péter: nem a pénzzel, a szakemberhiánnyal van probléma az oktatásban

Készül az a koncepció, amely egyszerűbb átképzést nyújt az oktatási hiányszakmákban, mint például a logopédus vagy az iskolapszichológus – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke.

http://inforadio.hu/arena/2017/07/10/vendegunk_solti_peter_a_klebelsberg_kozpont_elnoke/

 

Okkal nem örülnek a gazdagabb városok iskolaigazgatói

A gazdagabb települések és városrészek iskolaigazgatóinak valóban kisebb a mozgásterük, mint a köznevelési központosítás előtt, mára azonban a szegényebb településeken is tervezhetőbb a pedagógiai program – mondta az InfoRádiónak a Klebelsberg Központ elnöke (az interjú rövidebb változata).

http://inforadio.hu/belfold/2017/07/11/okkal_nem_orulnek_a_gazdagabb_varosok_iskolaigazgatoi/

 

Érvénytelenítették a makói gimnázium igazgatói pályázatát

22 év után nem vezetheti a makói József Attila Gimnáziumot Rója István igazgató, akiért tüntettek is a város lakói. Érvénytelenítette a tárca az igazgatói posztra kiírt pályázatot és az intézmény vezetésével az egyik igazgatóhelyettest bízza meg.

http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/tenyleg_nem_akarja_az_emmi_roja_istvant_-_ervenytelenithettek_a_makoi_gimnazium_igazgatoi_palyazatat/2525786/


Az ország legjobbjai között van debreceni, pécsi, szolnoki iskola is

A top20-ba főként fővárosiak kerültek be. Az általános iskolák által a kompetenciaméréseken elért abszolút pontszámok alapján állították össze a legjobbak listáit.

http://civishir.hu/helyben-jaro/2017/07/egyetlen-debreceni-iskola-fert-be-az-orszag-legjobbjai-koze


Se idő, se pénz, se ember nem jut az állami gondozottak védelmére

A gyermekjogi képviselők elvileg azért vannak, hogy képviseljék a gyerekek jogait. Képviselnék is, de 19-en vannak húszezer gyerekre, és vajmi keveset ér szavuk a gyámhivatallal szemben. Alig tudnak bizalmat ébreszteni a gyerekekben, és ha segítenek is, rengeteg jogsértés még mindig titokban marad. Ráadásul január óta közvetlenül a minisztérium alá tartoznak, és van, aki szerint ezzel oda a függetlenségük.

https://abcug.hu/se-ido-se-penz-se-ember-nem-jut-az-allami-gondozattak-vedelmere/

 

Rémálmok gyötrik a veronai hős tanárt

Vígh György meggyógyult, de többé nem tanít, nyugdíjazták.

http://www.lokal.hu/2017-07-veronai-baleset-remalmok-gyotrik-a-hos-tanart/

 

A nyári és évközi olvasmányokról: mi a kötelező és miért?

A Nemzeti alaptanterv alsó tagozaton nem tartalmaz kötelező olvasmányokat; ilyeneket a kerettanterv sem ír elő,  felső tagozaton viszont vannak kötelezők. Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos szerint „az új NAT-tal nagyobb szakmai szabadságot és az azzal járó nagyobb felelősséget kapnak a pedagógusok”.

https://mno.hu/belfold/titkos-ero-arnyekos-vilag-es-rab-oroszlan-mit-olvassunk-nyaron-2407075

 

Minden második gyerek veszélynek van kitéve

Az elmúlt években a számítógép, az okostelefon vagy a tablet a nyári vakáció elengedhetetlen kellékévé vált. A gyerekek ilyenkor a megszokottnál jóval többet használják ezeket az eszközöket, mint iskolaidőben.

http://www.mediapiac.com/mediapiac/Minden-masodik-gyerek-veszelynek-van-kiteve/113109/

 

Tovább léphet Brüsszel a CEU ügyében

Második szakaszba léptetheti a következő napokban az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási törvény ügyében még április végén kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást – értesült a BruxInfo. Ha a kormány nem enged, az Európai Bíróság lehet a következő megálló.

http://www.bruxinfo.hu/cikk/20170710-tovabblep-brusszel-a-ceu-ugyeben.html#.WWOf_VIdb1s.facebook


Július 11.

 

Kaotikus a pedagógusok továbbképzési rendszere

Jelenleg az Oktatási Hivatalnak is csak részleges adatai vannak a pedagógus-továbbképzésekről, ugyanis a kormányrendelet értelmében csupán a résztvevők tervezett létszámáról kell nyilvántartást vezetnie. Nem tudni tehát, hol, mekkora kereslet mellett folynak kurzusok és milyen metodikával. A hivatal szerint több szakértőre lenne szükség a nemzetiségi óvodai és iskolai nevelés-oktatás, a szakképzés, a művészeti oktatás, az egyházi iskolák és a gyermekvédelmi intézmények területén.

http://magyarhirlap.hu/cikk/92660/Kaotikus_a_pedagogusok_tovabbkepzesi_rendszerehttp://magyarhirlap.hu/cikk/92660/Kaotikus_a_pedagogusok_tovabbkepzesi_rendszere

 

3,3 milliárd forint támogatás a középiskolások nyelvtanulására

Nyelvtanulással a boldogulásért címmel hirdet 3,3 milliárd forint keretösszegű, a középiskolások tanórán kívüli nyelvtanulását segítő pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma - közölte Novák Katalin államtitkár. Pályázni első körben augusztus 14-től augusztus 30-ig lehet.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/3-3-milliard-forint-tamogatas-a-kozepiskolasok-nyelvtanulasara


Magyar középiskolások sikere Szingapúrban

Aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott a Szingapúrban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán.

http://index.hu/tudomany/2017/07/11/oriasi_sikert_ert_el_a_magyar_fizika_valogatott_szingapurban/

 

Itthon nincs szakképzett munkaerő

A cégek toborzási szokása leginkább a hagyományos álláshirdetésnél merül ki, de van olyan is, aki közvetlenül az oktatási intézményekben keresi az új munkaerőt.

http://civishir.hu/gazdasag/2017/07/nincs-es-nincs-es-nincs-szakkepzett-munkaero

További cikk a témában:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/epitoipari_szakkepzest_indit_az_egyhazmegyei_foiskola_es_a_kesz/2525863/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Inkább bezárták a terembe, nehogy elessen az udvaron

Életkép Magyarországról, hogyan foglalkoznak egy sni-s gyerekkel

http://ataszjelenti.blog.hu/2017/07/11/inkabb_bezartak_a_terembe_nehogy_az_udvaron_elessen

 

A TASZ segít a szülőknek, de rajtuk kívül még rengetegen élhetnek ugyanilyen gondokkal

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/7/12/Ilyen_az_amikor_nem_tud_mit_kezdeni_a_sajat_TLQODG#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_7_12


Évente százezer gyerek üdülhet az Erzsébet-táborokban

Több mint 17 milliárd forintból valósulhatnak meg esélyteremtő programok az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program részeként hét táborban – jelentette be Novák Katalin családügyi államtitkár a fonyódligeti Erzsébet-táborban.

http://magyarhirlap.hu/cikk/92667/Evente_szazezer_raszorulo_gyermek_udulhet_az_Erzsebettaborokban

 

Mindhárom alapítója otthagyta az Orbán Viktor főtanácsadója által elnökölt Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt

Másfél évvel ezelőtt érzékeny veszteség érte az alapítványt. A Hegedűs Zsuzsa vezette szervezet mindhárom alapítója egy időben döntött ugyanis arról, kiszáll a gyerekéhezés leküzdésén dolgozó civil szervezet támogatásából.

http://nepszava.hu/cikk/1134365-kiszallt-hegedus-zsuzsa-mellol-a-cba

 

Sikeres a diplomamentő program

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt nyilatkozta: összesen 6363 diploma megszerzését segítették a Diplomamentő program költségvetési finanszírozású nyelvi képzései, a kormány további lépéseket tervez az idegennyelv-oktatás fejlesztésére.

http://magyarhirlap.hu/cikk/92726/Cseresnyes_Peter_Sikeres_a_diplomamento_program

 

Július 12.

 

Teljesítmény alapján ösztönöznék a tanárokat?

A pedagógusok bérének egységes emelése fontos és jó döntés volt, ugyanakkor meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a teljesítmény alapján próbálják ösztönözni őket a jövőben - mondta Solti Péter. A Klebelsberg Központ elnöke szerint tanév közben az iskolák és a gyerekek csak keveset érzékeltek az oktatásban végbement komoly változásokból, amit jelentős eredménynek tart. Ezúttal az m1 aktuális csatornának nyilatkozott.

http://orientpress.hu/cikk/2017-07-12_teljesitmeny-alapjan-osztonoznek-a-tanarokat

 

Éreztem, hogy ez lesz a vég - mondta a makói iskolaigazgató

Hivatalosan egyelőre nem tájékoztatták Rója Istvánt arról, hogy 22, intézményvezetéssel töltött év után miért nem fogadták el pályázatát a József Attila Gimnázium igazgatói posztjára. Nem mellesleg egymaga indult az intézményvezetői pozícióért, ráadásul a közelmúltban több száz fős szimpátiatüntetést is szerveztek érte, így érthetetlen, hogy a tárca miért nem engedélyezte a folytatást. A Magyar Nemzetnek nyilatkozott.

https://mno.hu/belfold/ellehetetlenitik-a-makoi-iskolaigazgatot-2407421

 

A minisztertől vár magyarázatot az LMP a makói igazgató ügyében

Az LMP szerint etikátlan és embertelen, ahogy az Emmi eljárt a József Attila Gimnázium igazgatójának leváltása ügyében. Ikotity István, a párt országgyűlési képviselője Balog Zoltánhoz fordul és kéri az ügy kivizsgálását és igazságos rendezését.

https://mno.hu/belfold/balogtol-var-magyarazatot-az-lmp-a-makoi-igazgato-elkuldese-miatt-2407530

 

A Fidesz makói szervezete is közleményt adott ki: az iskolában nincs helye a politikának

„A közeledő kampány mindent átpolitizál, de ne hagyjuk, hogy a JAG pártpolitikai kampány célkeresztjébe kerüljön!” – írta a párt helyi szervezete.

http://promenad.hu/cikk/a-makoi-oktatas-ugye-nem-partpolitikai-kerdes-179636

 

Aki nincs velünk

A makói ismét rávilágít a kormánypártok logikájára: arra a logikára, amelyet Rákosi elvtárshoz szoktunk társítani: aki nincs velük, az ellenük van. Ez a logika az elmúlt hét évben az élet minden kisebb és nagyobb területén uralkodóvá vált.

https://mno.hu/vezercikk/aki-nincs-veluk-2407594?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Egyre több pénzt kapnak az egyházi iskolák?

A Költségvetési Felelősségi Intézet elemzése szerint az olyan dologi kiadásokra, mint pl. a közműdíjak, a kréta- vagy papírvásárlás, a most befejeződött tanévben az egyházi iskolák minden tanuló után 160 ezer forint normatív támogatást kaptak. Bár az állami iskolák számára nincs ilyen normatíva meghatározva, a szervezet a tankerületek költségvetését megvizsgálva kiszámolta: 2017-ben az állami iskolákban egy-egy tanulóra ennél jóval csekélyebb összeg, mindössze 57 651 forint jutott. Ráadásul az olló a jövőben tovább nyílik: a 2017/18-as tanévtől a Klebelsberg Központ dologi kiadási kerete csökken, ám az egyházi iskolák működési normatívája nő. Vagyis az egyházi iskolák minden tanuló után 200 ezer forintot kapnak, míg az állami intézményekben ugyanez az összeg 54 684 forint lesz.

http://magyarnarancs.hu/belpol/mikozben-az-allamiakat-kiverezteti-az-egyhazi-iskolakat-teletomi-penzzel-a-kormany-105230

 

Pályázat tanároknak 

Pedagógusok, tanári csoportok, szakmai munkaközösségek, pedagógusképzésben részt vevő hallgatók újszerű és kreatív módszertani ötleteit várják a Tempus Közalapítvány Digitális Módszertárába.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/7/12/Tanarnak_keszulsz_Ez_a_palyazat_erdekelhet_2F4M2C

 

Van egy listám a legszimpatikusabb brit egyetekről, azok közül fogok választani - mondja egy középiskolás

Egy továbbtanulási kiállításon könnyebb megszerezni a jelentkezéshez, a szak- és egyetemválasztáshoz szükséges információkat, mint az interneten böngészve.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/7/12/brit_tovabbtanulas_UCAS_kiallitas_HGMIU6

 

52 milliárddal több jut  jövőre gyermekétkeztetésre

Ma már a gyermekek nagy többsége ingyen étkezik a bölcsődében és az óvodában, de a nyári szünetben is kaphatnak a rászorulók térítésmentes étkeztetést. A 2010-es 27 milliárd forinttal szemben jövőre 79 milliárd forintot fordít a kormány gyermekétkeztetésre.

http://magyaridok.hu/belfold/otvenketmilliarddal-tobb-jut-gyermeketkeztetesre-1935331/

 

Még mindig lehet igényelni a helyi jegyzőnél az idei nyári gyermekétkeztetést

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/7/11/Figyelmeztet_a_kormany_a_nyari_erkeztetesse_4IZ4Z7

 

A mai iskolarendszer nem veszi figyelembe az egyéni képességeket

Két oka is van annak, hogy ma több a tanulási, magatartási, beilleszkedési és érzelmi zavarral küzdő gyermek – mondja Kovács Szilvia pszichológus. Az első és egyszerűbb kérdés a felismerés. Amíg a pedagógiában a diszlexia vagy diszkalkulia fogalma nem volt ismert, addig csak buta vagy lusta gyermek létezett. Ugyanakkor, ha egy gyermek nem jó matekból, még nem feltétlen diszkalkuliás, elképzelhető, hogy a tanulásban valahol „elvesztette a fonalat”, több időre és segítségre lenne szüksége. A mai iskolarendszerből azonban pont ez hiány¬¬zik: az idő és a lehetőség az egyéni képességek figyelembevételére.

http://168ora.hu/mosolygo-gyerek-csalad-szabadsag-tarsadalom-gyerekneveles-interju/

 

Bősz Anett: Alázásalapú társadalom

A Taigetosz-törvény, vagyis a köznevelési törvény legújabb módosítása, melynek következtében például a beilleszkedési, magatartási, tanulási nehézségekkel küzdő, rövidítve bmtn-s gyerekek az eddigiektől eltérően nem kaphatnak felmentést az osztályzás alól, csupán a jéghegy csúcsa, a rendszer betegségének tünete. Jól példázza, mennyire nélkülözi Orbán Viktor oktatáspolitikája a szakértelmet, a fejlesztés szándékát és a 21. századi kihívások megértését – írta Bősz Anett (Liberálisok).

http://168ora.hu/bosz-anett-alazasalapu-tarsadalom/

 

A Seuso kincsek második részletét is visszaszerezte a kormány

Orbán Viktor szerint a családi ezüstnek Magyarországon van a helye. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: 1990 óta minden magyar kormány törekedett arra, hogy visszaszerezze a kincseket, hol perben, hol egyezségben. Ez most két lépésben sikerült, hiszen 2014-ben tért haza az első hét darab, most pedig a második, művészettörténeti szempontból még értékesebb rész került Magyarországra.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/magyarorszag-visszaszerezte-a-seuso-kincsek-masodik-het-darabjat

 

Július 13.

 

Akció Makón a gimnáziumi igazgató mellett

Kék szalagot kötnek a makói József Attila Gimnázium kerítésére szülők és diákok, így tiltakoznak az intézményt 22 éve vezető Rója István igazgatói pályázatának érvénytelenítése ellen.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/7/13/kek_szalag_makoi_iskolaigazgato_mellett_MNVUO4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_7_13

 

Csépe Valéria a Nat-ról: a tárgyi tudás ugyanúgy fontos, mint a készségek fejlesztése

Csapatával radikálisan új szemléletű Nemzeti alaptantervet készít, elképzelésein olykor a szakemberek is felzúdulnak. Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos időnként maga is szentségel az unokái tankönyvei miatt, és nemcsak a tananyag alapos kigyomlálását tartja szükségesnek, hanem pszichológusként abban is biztos: képtelenség hétszer 45 percen keresztül koncentrálni. Az iskolai lövészetről nem egyeztetett vele a kormány, és bár ő is túlszabályozottnak tartja a rendszert, az autonómiát szerinte az is gátolja, hogy a tanárok egy része be sem tudja kapcsolni a számítógépet.

http://24.hu/belfold/2017/07/13/van-szulo-aki-ezt-meg-megvarja-addig-nem-mennek-el-az-orszagbol/

 

Egyre kevesebb diák érkezik a felsőoktatásba szakközépiskolákból

Tavaly alig 6900, szakképző intézményből érkező diák kezdett felsőoktatási tanulmányokat, ami néhány év alatt hatszázalékos visszaesést jelent. Pedig a gimnáziumok számának csökkentéséért lobbizó Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke még meg is könnyítené a szakgimnazisták továbbtanulását a sima gimnáziumokból érkezőkével szemben.

https://mno.hu/belfold/egyre-tobb-a-penzes-kulfoldi-diak-egyre-kevesebb-a-szakkozepbol-erkezo-magyar-hallgato-2407716

 

Miért kell bezárni gimnáziumokat?

„Mire jó, ha a gyerek kívülről fújja az Árpád-házi királyok születési dátumát?” – tette fel a kérdést a minap Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

http://valasz.hu/itthon/itt-a-magyarazat-ezert-uzent-hadat-a-gimnaziumoknak-parragh-laszlo-124659

 

Az iskolarendszer hibája a munkaerőhiány

A munkaerőpiacról eltűntek a szakmunkások, helyettük a diplomás értelmiség került fölénybe. Közben egyre nagyobb szükség lenne képzett szakmunkásokra. Az iskolarendszer ma nem azt a célt szolgálja, hogy minden gyerek olyan szakmát, hivatást válasszon az életben, amelyet kedvel és képessége is van hozzá.

https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/munkahely-munkaerohiany-iskolarendszer-kepzes

 

Segítség egyszülős családoknak a nyaraláshoz

Százötven, egyszülős családban élő gyerek nyaralhat augusztusban egy hétig Fonyódligeten az Erzsébet-táborban jelképes összegért – mondta Novák Katalin, az EMMI államtitkára.

http://magyaridok.hu/belfold/segitik-az-egyszulos-gyermekek-nyaralasat-1941046/

 

Nagyiknak is van pályázat, hogy unokákkal nyaraljanak

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/jo_hirt_kaptak_a_nyugdijasok_akik_147_ezer_alatti_juttatast_kapnak.643458.html

 

Egy brit kutatás szerint rossz a gyerekeknek a hosszú nyári szünet

A legtöbb vakációzó diák a képernyő előtt ülve tölti napjait, közben a tanév alatt szerzett minden edzettségét elveszíti.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/7/13/Kideritettek_ezert_tesz_rosszat_a_hosszu_ny_EXO41Q

 

300 millió forinttal bővült a nyári diákmunka-programra szánt keret

A Nemzetgazdasági Minisztérium 300 millió forinttal 2,6 milliárdra bővítette a nyári diákmunka-programra szánt összeget - mondta Cseresnyés Péter, a tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

http://www.hirado.hu/2017/07/13/300-millio-forinttal-bovult-a-nyari-diakmunka-programra-szant-osszeg/?source=hirkereso

 

Gyermekeket bántalmaztak Veresegyházán?

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárást indított a veresegyházi iskola és annak vezetője ellen, mert több szülő panaszkodott az intézményben folyó áldatlan állapotokra - tudta meg a Tények.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/majdnem-letepte-egy-diak-fulet-a-veresegyhazi-tanar/2btjhtg?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A kormány támogatja képzőhelyek létesítését

A kormány nem zár be egyetemet, hanem képzőhelyek létesítését támogatja - közölte Palkovics László államtitkár a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári kampuszának fejlesztéséről szóló projekt nyitó rendezvényén.

http://magyarhirlap.hu/cikk/92906/Palkovics_Laszlo_A_kormany_tamogatja_kepzohelyek_letesiteset

 

Van egy igazi magyar kamuegyetem

Szép sárga társasház Zuglóban, rajta büszkén hirdeti egy tábla, hogy ez a CEAS nevű brit college (vagyis az általánosan használt fordítás szerint főiskola) székhelye. De ilyen brit főiskola, bármilyen ilyen nevű oktatási intézmény nincs.

http://index.hu/belfold/2017/07/13/ceas_cecos_london_college_kulfoldi_egyetem/

 

Kötelezettségszegési eljárást indított az EB Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt

A brüsszeli testület közölte: úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott jogszabály ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak.

http://inforadio.hu/kulfold/2017/07/13/kotelezettsegszegesi_eljaras_indult_magyarorszag_ellen_a_civil_torveny_miatt/

 

Hat civil szervezet nemet mond a megbélyegzésre

Lejárt a civil törvényhez kapcsolódó első fontos határidő. A 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezeteknek július 12-ig kellett regisztrálniuk a törvényben meghatározott címkével. Az intézkedést több nagy szervezet is bojkottálta.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=209514

 

Meghalt a kislány, akit nyitott mellkassal vittek át egy másik kórházba

Meghalt az a 13 éves kislány, akit a CT hiánya miatt nyitott mellkassal kellett átszállítani az Országos Kardiológiai Intézetből a Heim Pál Gyermekkórházba - mondta el a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában a kislány nagymamája. „Balog Zoltán minisztert embertelen miniszternek hívja mindenki és az Emberi Erőforrások Minisztériumát pedig Embertelen Minisztériumnak nevezzék el - üzente a nagymama és felszólította Balogot, hogy mondjon le lelkészi hivatásáról.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=209512

Itt hallható a nagymama:

http://www.klubradio.hu/data/files/meghaltkislany_nagymama.mp3

A főigazgató szerint nem a CT hiánya miatt halt meg a kislány:

http://propeller.hu/itthon/3294528-foigazgato-nem-ct-hianya-az-utaztatas-miatt-halt?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Könnyítés jöhet a nyugdíjasok foglalkoztatásában

A munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek is egyszerűsítenék a nyugellátásban részesülők foglalkoztatási szabályait. A munkaadók szerint kedvezményes közteherfizetési lehetőséget kellene adni a 65. évüket betöltött, de dolgozni vágyó időseknek, mivel ők ma ugyanakkora közteherfizetésre kötelesek, mint a fiatal munkavállalók. A szakszervezetek szerint pedig a nem öregségi ellátásban részesülők kereseti plafonját kellene megszüntetni, mivel ma már nem munkanélküliség van, hanem munkaerőhiány.

http://magyaridok.hu/gazdasag/konnyites-johet-nyugdijasoknak-1942516/

További cikk:

http://magyaridok.hu/belfold/novak-katalin-mar-ketszazezren-vettek-igenybe-nok-40-kedvezmenyt-1944598/

 

Július 14.

 

Ötösre vizsgázott az E-tanoda

Sikeresen zárult az idén január óta tartó E-tanoda program, amelynek keretében budapesti középiskolások segítik hátrányos helyzetű társaikat a tanulásban online korrepetálással és személyre szabott digitális tananyagokkal.

http://nepszava.hu/cikk/1134696-otosre-vizsgazott-az-e-tanoda-es-a-szolidaritas

 

A gyermekotthonokról

A szaktárca tervei szerint 2020-ig kizárólag családotthonokban helyezik el a 12 év fölötti gyermekeket is. A kérdés csak az, hogy a gyermekotthonok maximális létszámának a 2006-os módosítás óta érvényes, negyvenről negyvennyolc főre való emelése szolgálja-e ezt a célt? Mint ahogy az sem sejthető, hogy a notabilitásokban kiváltott elégedettség vajon azt jelenti-e, hogy a negyvennyolc férőhelyes gyermekotthonok – még ha ötször tizenkét férőhelyről van is szó – megmaradnak. Azért gondolkodtam el ezen, mert a gyermekvédelmi szolgáltatók legkisebbikét éppen meg akarják szüntetni. Prokai Judit gyermekvédelmi szakember írása.

http://nepszava.hu/cikk/1134646-hogy-is-van-ez

 

Egy szülő dilemmája

Így választott iskolát autista gyermekének

http://bezzeganya.reblog.hu/igy-valasztottunk-sulit-autista-kisfiunknak

 

CT-re szállítás közben meghalt egy német beteg Budapesten

Műtét után, állítólag még altatásban szállított volna a mentő egy beteget szerdán a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról CT-re, ám a beteg még a folyosón meghalt – tudta meg a lap.

https://mno.hu/belfold/ct-re-szallitas-kozben-halt-meg-egy-beteg-2407760

 

Balog Zoltán portréja

Ő az egyik legnagyobb barátvesztő politikus. Szép lassan eltünedeztek mellőle mindazok, akik évtizedeken át közel álltak hozzá, miközben az Orbán Viktorhoz fűződő barátsága fokozatosan egyoldalú imádattá alakult. Öt éve vezeti az emberminisztériumot, látszólag karrierje csúcsán van, miközben napról napra veszít politikai súlyából.

http://168ora.hu/tekozlo-pasztor-mar-csak-tamburmajorminiszterkent-funkcional-balog-zoltan/

További cikk:

http://hvg.hu/velemeny/20170713_Balog_takarodj?s=hk

 

Eszterházyt olvasni jó – halálának évfordulóján is

A litera.hu irodalmi portál ma reggel óta Esterházy-olvasásra bíztat mindenkit. Azt kérik az irodalomkedvelőktől, hogy vegyék elő okostelefonjukat vagy üljenek gép elé, és olvassanak fel 2 percben Esterházy Pétertől, majd töltsék fel a Facebookra. A literán reggel 8 és este 9 között egész napos felolvasással emlékeznek az íróra, többek között Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina, Garaczi László, Németh Gábor, Terézia Mora, Baán Zsófia, Grecsó Krisztián is. Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban is lesz megemlékezés.

http://nepszava.hu/cikk/1134671-esterhazyt-olvasni-jo

Megosztás: