Lapszemle 2017. december 8. Lét és tét

december 08, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.7 (3 szavazat)

Olvashatnak arról, hogy mi a véleménye a PSZ elnökének a minősítési rendszerről, és az állam nem tartja helyesnek, ha a diák nem eszik hús. Megtudhatják, melyik a budai iskolába menekíti gyermekeit a magyar elit, és hogy fel kellene hagynunk a szegények hibáztatásával.

                                                                                                                            

December 2.

 

Abszurd minősítési eljárás - becsapós bérek

Sok bosszúságot okoz a pedagógusoknak a portfólióírás, a minősítési rendszer. Galló Istvánné, a PSZ elnöke is nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek. Méltatlan minősítés – Sok bosszúságot okoz a pedagógusoknak a portfólióírás és az életpályamodellel bevezetett minősítési rendszer. A beadott anyagokat főleg szubjektív szempontok szerint értékelik a bírálók, ráadásul a rendszer nem alkalmas arra, hogy a tanárok valódi teljesítményét mérje. Sokan mégsem fellebbeznek, ha nem sikerül a minősítés.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/meltatlan_minosites_portfolio_becsapos_berek_fszk

 

Balog Zoltán minden nap hall egy jó hírt, szerinte a most huhogók felelősek az oktatás rossz adottságaiért

Minden napra akadna egy-egy jó hír, egy-egy biztató eredmény, egy új fejlesztés, egy megnyíló lehetőség. A mögöttünk lévő közel nyolc év eredményei kezdenek beérni – mondta az emberi erőforrások minisztere a szombaton több megyei napilapban megjelent interjújában.

http://168ora.hu/itthon/balog-zoltan-minden-nap-hall-egy-jo-hirt-szerinte-a-most-huhogok-felelosek-az-oktatas-rossz-adottsagaiert-13402

 

Parragh László: A kereslet alapján változik a jövőben a szakképzés

Szeptembertől új szakképzési rendszerben tanulhatnak a szakmát vállalók, amihez a szükséges feladatok végrehajtását már meg is kezdték a szereplők – mondta a Magyar Időknek Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint „lebutított” képzést kapnának a fiatalok, mivel az alapkompetenciák elsajátításához továbbra is a többéves oktatást kell elvégezni. Ugyanakkor az alapra épülő további kompetenciák elsajátítása meggyorsítható. Ebben a jövőben nagyobb segítséget nyújtanak a vállalati szféra szereplői is. A felnőttképzések közül pedig a piacképes szakmák lesznek támogatottak, de a kínálat továbbra is megmarad.

http://magyaridok.hu/gazdasag/parragh-laszlo-kereslet-alapjan-valtozik-jovoben-szakkepzes-2524174/

 

December 3.

 

Mikulás előtt kiderült, tavaly hogyan olvastak a magyar diákok

December 5-én lesz elérhető a tavalyi nemzetközi olvasás és szövegértési felmérés eredménye, amelyen az országban 4600 kisdiák vett részt.

http://propeller.hu/itthon/3319886-mikulas-elott-kiderult-tavaly-hogyan-olvastak-magyar-diakok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Ideje lenne rákapcsolni, és átírni az alaptantervet

Elavult az alaptanterv, és az iskolák önállóságát jelentősen korlátozza az intézményfenntartó. A Hír TV Látótér című műsorának nyilatkozó szakember szerint ezért is olyan lesújtóak a magyar tanulók eredményei a PISA-teszten. Ha a helyzet nem változik, a gyerekek jelentős hányada továbbra sem fogja érteni, amit olvas, vagy nem lesz képes kiszámolni a visszajárót a boltban.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/ideje-lenne-rakapcsolni-es-atirni-az-alaptantervet-2431466?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Menekültek és zsigeri érzések – Joseph P. Forgas világhírű szociálpszichológussal beszélgettünk

Sem elismerni, sem kezelni – Orbán Viktor a menekülthelyzetre adott válaszával nyeri meg a következő választást, mert a magyarok (ahogy általában az emberek) számára is az egyik legfontosabb kérdés a biztonság. A baloldal nem mer beszélni a migrációról és a lehetséges megoldásáról, így mélyen gyökerező, evolúciós motivációkat hagy figyelmen kívül – mondja a világhírű szociálpszichológus. Joseph P. Forgas, azaz Forgács József hét éve tanulmányozza a magyar kormánypártok politikáját. Budapesten beszélgettünk vele.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/sem_elismerni_sem_kezelni__joseph_p_forgas_interju_ka

 

Nem hiába áztak bőrig a gyerekek Balog miniszter úr alapkőletételénél, alig három év múlva el is készült a tanuszoda

2014 októberében volt az a legendás alapkőletétel Putnokon, amikor Balog Zoltán szakadó esőben, egy esernyő alól nézte végig a mezőre kirendelt, csuromvizes iskolások bemutatóját.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/nem-hiaba-aztak-brig-a-gyerekek-balog-miniszter-ur-alapkletetelenel-alig-harom-ev-mulva-el-is-keszult-a-tanuszoda-1

 

Fókuszban az észt oktatás sikere és a Szaharov-díj

Decemberben az oktatás és a Szaharov-díj kerül fókuszba az Európa Pontban: kiderül, hogy mi a titka az észt képzés kiválóságának, és vendégünk lesz a Szaharov-díjas Lámia Adzsi Bassár. Egy csésze Európa sorozatunkban ezúttal Sevillaba, Londonba és Párizsba tehetünk egy rövid, képzeletbeli utazást, hogy kiderítsük, mit is adhat az ERASMUS+ program a fiataloknak. Filmklubunkban pedig a LUX filmdíjra jelölt Életem Cukkiniként című animációs filmet vetítjük.

https://profitline.hu/Fokuszban-az-eszt-oktatas-sikere-es-a-Szaharov-dij--372106

 

December 4.

 

Brüsszeli köldökzsinóron lóg a magyar oktatás

 A Magyarország éves oktatási kiadásai több mint ötödének megfelelő összeget, közel négyszázhatvanmilliárd forint európai uniós forrást kap a következő két évben a hazai oktatási rendszer – derült ki elnyert uniós pályázatok összesítéséből. A támogatott programok jelentős része infrastruktúra-, tananyagfejlesztési és kutatási célú. Emellett olyan fontos feladatok ellátására is forrást ad Brüsszel, mint a felzárkóztatást célzó tanodák támogatása, tehetséggondozás, iskolai közösségépítés, illetve életvezetési tanácsadás. Ám érdemes figyelembe venni, hogy a 2020-ban záródó uniós finanszírozási ciklus után jelentős mértékben csökkennek majd a vissza nem térítendő támogatások, miközben emelkedik a projektekben vállalandó önrész mértéke. Tehát ha a közeljövőben érdemi fejlesztéseket, illetve felzárkóztatást szeretne elérni Magyarország az oktatás területén, akkor a következő kormánynak jelentősen – százmilliárdokkal – növelnie kell a költségvetésben az oktatási rendszer finanszírozását, hogy pótolja a kieső uniós forrásokat.

https://mno.hu/belfold/brusszeli-koldokzsinoron-log-a-magyar-oktatas-2431623

 

Üzlet az oktatás

Aki sokat keres, tehát akinek a piac magasan az átlag fölött értékeli a tudását, azt kevésbé fenyegeti az automatizáció, minél többet keres, annál kevésbé. Aki viszont az átlag alatt vagy a környékén van a fizetési mezőnyben, fenyegetett.

http://alapblog.hu/uzlet-az-oktatas/

 

Balog Zoltán szerint nincs tanárhiány, csak "lejárató szándékú hírgyártás"

Balog Zoltán szerint "minden napra akadna egy-egy jó hír, egy-egy biztató eredmény, egy új fejlesztés, egy megnyíló lehetőség". Az emberi erőforrások minisztere az oktatásról is beszélt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/3/Balog_Zoltan_tanarhiany_0WKRDO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_4

 

Újdonság a magyar pedagógusoknak

A Budapesti Kongresszusi Központban február 24-én rendezik meg a Pedagógus Expót. A rendezvény célja, hogy alternatívákat biztosítson a pedagógusoknak az élményalapú oktatáshoz, melyek segítségével maguk is sikerélményhez juthatnak.

https://www.lokal.hu/2017-12-ujdonsag-a-magyar-pedagogusoknak/

 

Mintha két párhuzamos Magyarországon élnénk

Bármilyen jó a program az óvodában, iskolában, mindig az otthoni, családi hatás az erősebb. Az a szülő, akit képességeiben megerősítünk, és akivel partnerként együttműködünk, más eredmények mellett sokkal jobb eséllyel talál munkát is – mondja Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület elnöke.

http://valasz.hu/itthon/mintha-ket-parhuzamos-magyarorszagon-elnenk-126551

 

Térkép: Hány diák jut egy pedagógusra az EU-ban?

Magyarország a 11-es átlaggal jól áll. Az oktatás minősége persze sok dologtól függ, de azzal szokás egyetérteni, hogy minél kevesebb diák jut egy tanárra, annál hatékonyabban tudnak együttműködni. 

http://www.kisalfold.hu/tudomany/terkep_hany_diak_jut_egy_pedagogusra_az_eu-ban/2541512/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A finneknél van csak olyan színvonalas oktatás, mint amilyen egy hazai alapítványi iskolában

 Az OK Oktatási Központ az északi módszerrel folytat gazdasági képzést a diákjainak. El is nyerték vele az "edukációs tevékenységek Michelin-csillagját". Az OTP Fáy András Alapítványa működteti az intézményt.

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/A_finneknel_van_csak_olyan_szinvonalas_oktatas__mint_amilyen_egy_hazai_alapitvanyi_iskolaban.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Hazudott a miniszter: jelentős az iskolai lemorzsolódás és szinte megszűnt a társadalmi mobilitás

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hazudott a bizottsági meghallgatáson, amikor azt állította, hogy az iskolai lemorzsolódás az Orbán-kormány alatt semmivel sem nagyobb, mint korábban volt - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a Jobbik képviselője.

https://alfahir.hu/2017/12/04/jobbik_duro_dora_fidesz_balog_zoltan_oktatas_osztondij_iskolai_lemorzsolodas

Szennyvíztelepnél is épül fogyatékosotthon

Hazai és európai jogszabályokkal is ellentétesek a nagy szociális intézmények kiváltásáról szóló tervek az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége szerint.

http://nepszava.hu/cikk/1147244-szennyviztelepnel-is-epul-fogyatekosotthon

 

Elmarasztalták a ballagásra nem javasolt aspergeres fiú miatt az iskolát

A Bakáts téri iskola megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy nem javasolta egy Asperger-szindrómás diák részvételét a tavalyi ballagáson.

http://hvg.hu/elet/20171204_Elmarasztaltak_a_ballagasra_nem_javasolt_aspergeres_fiu_miatt_az_iskolat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_4

 

Hülyének, bambának és bénának nevezte diákjait a tanár

Nemcsak sértegette őket, hanem a fejükre is csapott, és úgy hátrahúzta az úszószemüvegüket, hogy az a gyerekek fején visszacsapódjon. A diákok rettegtek a tanártól.

http://www.origo.hu/itthon/20171204-hulyenek-bambanak-es-benanak-nevezte-diakjait-a-tanar-most-birosag-elott-kell-felelnie.html

 

December 5.

 

Javult a diákok szövegértése

Javult a diákok szövegértése egy friss nemzetközi felmérés eredmény szerint. A PÖRLSZ nevű felmérésen 50 ország diákjait vizsgálták, a magyar negyedikesek a 13. helyen szerepelnek. Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője az RTL híradójának nyilatkozott a legújabb felmérés (PIRLS) eredményéről, miszerint jobb eredményt értek el a 10 éves magyar diákok az egyik legjelentősebb nemzetközi szövegértési felmérésen, mint valaha. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós országjelentés szerint a 15 évesek rosszul teljesítenek, tehát valami közben elromlik….

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/javult-a-diakok-szovegertese

 

PIRLS-felmérés: minden eddiginél jobb eredményt értek el a magyar diákok

Minden eddiginél jobb eredményeket értek el a negyedik osztályos magyar diákok a szövegértési képességeket vizsgáló PIRLS (Progress in International Reading) felmérésen tavaly.

http://propeller.hu/itthon/3320253-pirls-felmeres-minden-eddiginel-jobb-eredmenyt-ertek-el?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Palkovics szerint az iskolaállamosítás és az életpályamodell miatt javultak a szövegértési készségek

Állami fenntartásba kerültek az iskolák, biztonságosabbak a működési körülmények, és a pedagóguséletpálya-modell is érezteti a hatását - Palkovics László oktatási államtitkár szerint ezért értek el jobb eredményt a negyedikes diákok a 2016-os PIRLS-vizsgálaton, mint 2011-ben.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/5/Palkovics_PIRLSvizsgalat_1M6HRM

 

Fáradt, éhes gyerekek – még néhány aggasztó adat a PIRLS-ből

A magyar tanulók a nemzetközi átlagnál fáradtabbnak érzik magukat, minden ötödik diák szinte mindennap éhesen megy iskolába. Az iskolát a magyar tanárok kevésbé érzik biztonságosnak, mint amit e téren a nemzetközi átlag mutat.

http://hvg.hu/elet/20171205_Faradt_ehes_gyerekek__meg_nehany_aggaszto_adat_a_PIRLSbol

 

Társadalmi tragédiát jósol a szakértő

Jó pillanatképet készít a szövegértésre alapuló iskolai teszt a magyar diákokról.

Negyedik osztályban a magyar tanulók még az átlag felett szerepelnek a PIRLS felmérésen, amely az iskolai tananyag követését méri. Ötödik osztály után azonban romlani kezdenek az eredmények, mert ekkortól már nem csak a tananyagból kell dolgozniuk a diákoknak.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tarsadalmi-tragediat-josol-a-szakerto-2432045

 

Ebbe a budai iskolába menekíti gyermekeit a magyar elit: licitálnak a helyekre

Az iskolák Horn György szerint alapvetően katonai intézményekhez hasonlóan jöttek létre, és ilyenek is maradtak a 20. században. Az állami intézményekhez képest alternatívaként hozták létre a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot, az AKG-t, ami a pedagógiai vezető szavai szerint, szándékaiktól függetlenül elit gimnáziummá vált. A két legidősebb évfolyamon kívül minden gyerek előtt laptop van az órákon, a digitális táblával viszont már nem sokáig szemeznek, azok mennek a levesbe. Vannak dolgok, amelyeket tőlük tanult meg a közoktatás, de tudomásul kell venni: a jó iskolához több pénz kell, ezt pedig adományokból nem, csak a szülőktől lehet összeszedni. Interjú Horn Györggyel, az 1988-ban alapított Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetőjével, aki elmondta véleményét az iskola szerepéről a gyerekek életében, a digitalizációról, és arról is, hogy valóban a munkaerőpiacra való felkészítés-e az iskola elsődleges feladata.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ebbe-a-budai-iskolaba-menekiti-gyermekeit-a-magyar-elit-licitalnak-a-helyekre.1061849.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Nem kell üvöltözni, ha megjelenik egy fallosz a táblán

Magyarországon alig készítik fel a tanárokat arra, hogyan kell bánni a szegénységben élő gyerekekkel, vagy mihez lehet kezdeni, ha sokféle gyerek jár egy osztályba. A legtöbben amúgy is inkább az elitiskolákba vágynak, ahol sokkal kevesebb a baj. Más országokban viszont elitklubot csinálnak azokból a fiatal tanárokból, akik vállalják, hogy rosszabb iskolába mennek, ráadásul agyonfizetik őket. Itthon viszont nem sikk, inkább ciki, ha valaki romákat tanít egy borsodi faluban

https://abcug.hu/nem-kell-uvoltozni-ha-megjelenik-egy-fallosz-tablan/

 

Pácban a nyugdíjas pedagógusok, ők nem kaphatnak állást szövetkezeten keresztül

Várhatóan két hét múlva megkezdheti működését a közérdekű nyugdíjas-szö­vetkezetek érdekképviseleti szerveze­te, nyugdíjas pedagógusokat azonban egyelőre nem közvetíthetnek ki - írja a Magyar Nemzet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/5/nyugdijas_pedagogus_szovetkezet_2WHYZO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_5

 

Nyugdíjasok ezrei járhatnak pórul: hiába a szövetkezet, nem veszik fel őket

Várhatóan két hét múlva megkezdheti működését a közérdekű nyugdíjas-szö­vetkezetek érdekképviseleti szerveze­te - mondta a Magyar Nemzetnek Karácsony Mihály szövetkezeti szakértő. A cikkben arról is szó esik, hogy hiába lenne szükség pedagógusokra országszerte, a nyugdíjas tanárok szövetkezeten keresztül történő foglalkoztatása egyelőre nem lehetséges.

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/nyugdijasok-ezrei-jarhatnak-porul-hiaba-a-szovetkezet-nem-veszik-fel-oket.1061859.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

2019 szeptemberében indulhat az új Nemzeti alaptanterv

A miniszteri biztos szerint a terv egyik alapja a kompetenciaelvárás fejlesztése, az új feladatokat támogató eszközök beszerzése és a tudás megerősítése lesz.

Az új Nemzeti alaptanterv szakmai szempontok mellett készül – ismertette az Országgyűlés kulturális bizottságában Csépe Valéria. Szerinte elengedhetetlen, hogy a most még készülő NAT-ot társadalmi közmegegyezésre bocsássák.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/2019-szeptembereben-indulhat-az-uj-nemzeti-alaptanterv-2431903

 

Új nat: arról is folyik a vita, hogy tegyenek-e alapvizsgát a diákok

„Azt szeretném kérni, hogy legyenek türelemmel mindaddig, amíg kiérlelt, de nem végleges, vagyis megvitatható anyagok kerülnek az asztalra. (…) Még semmi nincs eldöntve” – ezt kérte a Nemzeti Alaptanterv (nat) megújításáért felelős miniszteri biztos, Csépe Valéria. A professzor a kulturális bizottság keddi ülésén ismertette a nat átdolgozásának folyamatát.

https://mno.hu/belfold/uj-nat-arrol-is-folyik-a-vita-hogy-tegyenek-e-alapvizsgat-a-diakok-2432021?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Jövő ősszel lehet vitázni az új Nemzeti alaptantervről

 Jövő szeptembertől indulhat az új Nemzeti alaptanterv (Nat) bevezetéséhez szükséges felkészítő munka, a széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetések - mondta Csépe Valéria, a Nat megújításáért felelős miniszteri biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén. - Addigra elkészül egy kiérlelt, de nem végleges anyag, amiről lehet vitázni - tette hozzá.

http://nepszava.hu/cikk/1147262-jovo-osszel-lehet-vitazni-az-uj-nemzeti-alaptantervrol/

 

Megint átszabják a tanárképzést, szűkítik az ismeretek körét: jön az új NAT

Tanulni kell megtanítani a gyermekeket, mert nem tudni, hogy aki most kezdi az iskolát, milyen világban kezd majd dolgozni a diplomája megszerzése után - jelentette ki a Nemzeti alaptanterv (Nat) megújításáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten, az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt, tájékoztatást adva az új Nat helyzetéről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/5/Csep_Valeria_meghallgatas_kulturalis_bizott_QM82DS#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_5

 

Visszavonul Hoffmann Rózsa

Visszavonul Hoffmann Rózsa a KDNP politikusa, volt oktatási államtitkár, így neve már nem szerepel majd a Fidesz-KDNP országos választási listáján, nem lesz parlamenti képviselő a választások után. A KDNP-sek marasztalták, de időben szólt, ha 70 éves lesz, nem politizál tovább – tudtuk meg.

http://www.atv.hu/belfold/20171205-visszavonul-hoffmann-rozsa/hirkereso

 

A visegrádi négyek közös célja továbbtanulásra ösztönözni a roma fiatalokat

A visegrádi országok (V4) kiemelt figyelmet fordítanak a méltányos oktatási rendszer kialakítására, a tehetséges roma fiatalok esélyteremtésére, felsőoktatásba jutásukat valamint bennmaradásukat segítő intézkedésekre. Az elmúlt három évben Magyarországon megduplázódott a felsőoktatásban részt vevő roma fiatalok aránya - mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a „Roma fiatalok felsőoktatásban való részvétele a visegrádi országokban, az EU Roma Keretstratégia tükrében” című V4 konferencián.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-visegradi-negyek-kozos-celja-tovabbtanulasra-osztonozni-a-roma-fiatalokat

 

Néhány év múlva nagy bajban lesz az oktatás, ha nem költ rá százmilliárdokat a kormány

A 2020-ban záródó uniós finanszírozási ciklus után jelentős mértékben csökkennek majd a vissza nem térítendő támogatások, miközben emelkedik a projektekben vállalandó önrész mértéke. Tehát ha a közeljövőben érdemi fejlesztéseket, illetve felzárkóztatást szeretne elérni Magyarország az oktatás területén, akkor a következő kormánynak jelentősen, százmilliárdokkal növelnie kell a költségvetésben az oktatási rendszer finanszírozását, hogy pótolja a kieső uniós forrásokat.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/5/unios_forrasok_oktatas_6PCBSB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_5

 

A mindennapi testnevelés részévé válhat az iskolai boksz oktatás.

 Nyolc hónapja elnöke a Magyar Ökölvívó-szakszövetségnek (MÖSZ) Erdei Zsolt. Érkezésekor alapvető változásokat tűzött ki célul, s hamar rá is lépett néhányak tyúkszemére. Az infrastruktúra rendbetétele, a sportág hátországának kiterjesztése, a hatékonyabb nemzetközi lobbizás és apróbb személyi változtatások mellett az akadémiai rendszert is átvizsgáltatta egy auditorcéggel, melynek nyomán a hajdúszoboszlói Papp László-akadémia elvesztette kiemelt státusát.

https://mno.hu/sport/erdei-zsolt-ilyen-szintu-atvilagitas-meg-soha-nem-volt-ebben-a-sportagban-2432027?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Oktatás és jogalkotás kell a biztonságos dróniparhoz

Elsősorban oktatásra, illetve jogalkotásra van szükség ahhoz, hogy a drónipar biztonságosan és fenntarthatóan fejlődjön és egészítse ki a jelenlegi szállítási formákat – mondta Céline Houricade, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) áruszállítással foglalkozó szakértője.

http://airportal.hu/oktatas-es-jogalkotas-kell-biztonsagos-droniparhoz/

 

A tanulás és az oktatás valódi célja

Minden ember átmegy a szervezett oktatás jelenlegi rendszerén, s szerez bizonyos benyomásokat a tanításról, és a tanulásról egyaránt. Viszont kevesen vizsgálják meg mit is jelenthet valójában tanulni, és oktatni. Vajon mindössze információk felhalmozása lenne a tanulás? Az oktatás pedig mindössze információk összegzése és átadása? Vagy pedig az oktatás és a tanulás egy izgalmas felfedezőút?  

https://www.harmonet.hu/psziche/67942-a-tanulas-es-az-oktatas-valodi-celja.html&harmo=441785

 

Pénzügyi alapképzés indul

Hétéves stratégia indul a teljes magyar lakosság pénzügyi tudatosságának javítása érdekében, amelynek legfontosabb terepe az oktatás. A kezdeményezést, több állami és piaci szereplővel együttműködve vezető nemzetgazdasági tárca a program első kétéves cselekvési tervétől azt reméli, hogy a pénzügyi ismereteket nagyobb arányban tudja a hazai közönség a gyakorlatba is átültetni, amivel az egyes ügyfelek mellett a bankszektor stabilitása is javulhat.

http://magyaridok.hu/gazdasag/penzugyi-alapkepzes-indul-2532811/

 

Még a finnugor tanszék is kiakadt, hogy Mészáros vidéki lapjai szerint a finn gyerekek lemészárolják az osztálytársaikat

Múlt pénteken írt róla a 444.hu, hogy a Mészáros Lőrinc által megkaparintott laphálózat lerántotta a leplet a finn oktatási rendszerről. Reakciójában azt külön sérelmezi az ELTE Finnugor Tanszéke, hogy a független Finnország ünnepe előtt néhány nappal jelent meg az ominózus cikk. A vidéki olvasók értesülhettek róla, hogy milyenek ezek a finnek: „a finn gyerekek állítólag nagyon boldogok, ebbéli örömük kifejezésére templomokat, katedrálisokat gyújtanak fel, néha véres utcai zavargásokat provokálnak és egyes iskolákban a szülői fegyverrel tömeggyilkosságokat rendeznek osztálytársaik körében.”

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/meg-a-finnugor-tanszek-is-kiakadt-hogy-meszaros-videki-lapjai-szerint-a-finn-gyerekek-lemeszaroljak-az-osztalytarsaikat

 

December 6.

Egy iskolás kisfiú beszólt a Mikulásnak

A gyermeki őszinteség htártalan, még akkor is, ha a Mikulásról van szó. Egy hatéves kisfiú, ugyanis nem kívánságlistát írt a Télapónak, hanem kifakadt és őszintén leírta mit is gondol a gyerekek nagy kedvencéről.

https://noizz.hu/nepszeru/egy-iskolas-kisfiu-beszolt-a-mikulasnak/pr74vvv

 

Mélyszegény gyermekek álma vált valóra

Külsőre semmiben sem különbözött a többi szerelvénytől a Ceglédről induló vonat, a kocsikban utazók azonban nem mindennapi élménynek lehettek részesei. Nagy titok övezte a vonat érkezését a Nyugati pályaudvaron: sem a forgalmista, sem a központi információ nem tudott a jöveteléről, csupán a vágány melletti irodában voltak a titkos információ birtokában arról, melyik vágányra fut be a nagy szakállúval és a mintegy száz hátrányos helyzetű gyermekkel a fedélzetén a Mikulás-vonat. Aztán pillanatok alatt Mikulás-sapkás gyerekzsivajtól lett hangos a pályaudvar, közben vezényszóra a gyereksereg kettes oszlopba fejlődött, mindenki megkereste a párját, majd útnak indultak.

https://mno.hu/belfold/melyszegeny-gyermekek-alma-valt-valora-2432193

 

Karácsonyig megkapják új számítógépeiket a közép-magyarországi iskolák

Még karácsony előtt megkapja 650 közép-magyarországi oktatási intézmény azt a 14 ezer számítógépet és monitort, hatezer laptopot és hétezer projektort, amelyet 6,2 milliárd forintos költségvetési forrásból finanszíroznak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/karacsonyig-megkapjak-uj-szamitogepeiket-a-kozep-magyarorszagi-iskolak

 

Ez a baj a magyar oktatással: "egy nyíló olló, ami társadalmi tragédiához vezethet"

Tizenöt éves korra a szövegértési képességek már egyértelműen mutatják a magyar iskolarendszer esélyegyenlőtlenségét és azt, hogy mennyit számít az szövegértési gyakorlatokban a diákok családi háttere - mondta a Hír TV-nek egy olvasásszakértő.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/6/PIRLS_felmeres_mi_romlik_el_QO7XJB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_6

 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár: Magyarországon a diploma jó befektetés

Palkovics László az Inforádió Aréna c. műsorának vendége volt: arról is beszélt, hogy a diploma jó befektetés. A kétrészes interjú linkje:

http://inforadio.hu/arena/2017/12/06/vendegunk_palkovics_laszlo_az_emberi_eroforrasok_miniszteriuma_oktatasert_felelos_allamtitkara/

 

Veronai buszbaleset: Elképesztő dolgokkal vádolják a busztársaságot

Még idén elkezdődhet a veronai buszbaleset tárgyalása Olaszországban – tudta meg az ATV Híradó. A gyászoló családok elhúzódó perre számítanak. Közben a szülők nyílt levélben tiltakoznak a tragédiában érintett buszos cég és dolgozói ellen. A cég vezetője nem akarta kommentálni a levélben leírtakat.

http://www.atv.hu/belfold/20171205-veronai-buszbaleset-kemeny-dolgokkal-vadoljak-a-busztarsasagot/hirkereso

 

Ezeken a szakokon már 2019-ben kötelező lesz az emelt szintű érettségi

Nyilvánosságra hozták a kormányzati oldalon azt a dokumentumot, amelyből kiderül, milyen alap- és osztatlan szakokhoz kell majd emelt szintű érettségi a 2019-es felvételin. Vagyis ez a dokumentum elsősorban azoknak fontos, akik nem jövőre, hanem 2019-ben felvételiznek majd egyetemre vagy főiskolára.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/12/6/felveteli_2019_kotelezo_emelt_szintu_eretts_AZGQGK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_6

 

Cselekvési koncepció a szegregáció ellen

Kiterjeszthetik a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pedagóguspótlékot, egyebek mellett ez is szerepel az antiszegregációs cselekvési tervben – tudtuk meg. Cselekvési tervet, a hátrányos helyzetű, köztük roma tanulók iskolai sikerességét támogató beavatkozásokat, illetve a deszegregáció előmozdítása érdekében tett intézkedéseket magába foglaló Road Mapet dolgoztak ki az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) – értesült lapunk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/104965/Cselekvesi_koncepcio_a_szegregacio_ellen

 

NATO-tagállamok tiltakoznak, amiért Magyarország akadályozza Ukrajna közeledését a szervezethez

A Magyar Nemzet információi szerint 11 NATO-tagállam, köztük Németország is hivatalos levélben jelezte tiltakozását, amiért Magyarország a NATO-ban is igyekszik keresztbe feküdni Ukrajnának, ezzel együtt akadályozni a NATO és Ukrajna közeledését. Szijjártó Péter külügyminiszter már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a magyar kormány szerint a kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő ukrán oktatási törvény miatti tiltakozásképp akadályozni fogja Ukrajna nyugati integrációját az EU-ban és a NATO-ban is.

https://444.hu/2017/12/06/nato-tagallamok-tiltakoznak-amiert-magyarorszag-akadalyozza-ukrajna-kozeledeset-a-szervezethez?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nato-tagallamok-tiltakoznak-amiert-magyarorszag-akadalyozza-ukrajna-kozeledeset-a-szervezethez

 

Vádemelés a diákokat zaklató oktatóval szemben

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal az egyetemi oktató férfival szemben, aki előbb baráti viszonyba került a tanulóval, majd miután ezen túli közeledését a sértett visszautasította, zaklatta őt.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=51872

 

Facebook-posztja miatt nem vették fel a tanárt, most pereskedni kezdenek

Perre megy az a makói középiskola, ahol az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint jogsértés történt: az egyik tanári állásra jelentkező pedagógust kormánykritikus Facebook-posztja miatt utasították el.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/6/Facebookposztja_miatt_nem_vettek_fel_a_tana_9R512W

 

Szívvel-lélekkel korrepetálják egymást a diákok

A Városmajori Gimnáziumban trenddé vált, hogy a tanárok helyett a felsőbb évesek korrepetálják az alsóbb éveseket az órák után. A kezdeményezés tavaly szeptemberben indult, de ma már 30-40 diák is részt vett benne. Néhány gyerek a közösségi szolgálati óraszám teljesítése miatt csinálja, de rengetegen csak önszorgalomból vagy mert kíváncsiak, milyen tanítani.

https://abcug.hu/szivvel-lelekkel-korrepetaljak-egymast-diakok/

 

Keresik az ország kedvenc civil szervezetét

Év végi jótékonysági kampányában civil szervezeteket támogat az NLCafé. A vezető női portál minden évben hasonló kezdeményezés keretében adományoz iskoláknak, egészségügyi dolgozóknak, rászoruló családoknak. Ezúttal a hátrányos helyzetű, mozgássérült vagy hajléktalan embereket és beteg gyerekeket segítő civilek vannak soron: az olvasók szavazatai dönthetik el, melyik szervezet kapja a 300.000 Ft értékű hirdetési lehetőséget.

http://www.mmonline.hu/cikk/keresik-az-orszag-kedvenc-civil-szervezetet/

 

December 7.

 

Ezért hasalunk el rendre a PISA-felmérésen – Egy tanár véleménye

A legutóbbi PISA-felmérés alapján készült jelentés elég nagy port kavart, hisz most sem mutat túl fényes képet rólunk. Az OECD-országok átlaga 500 pont, míg a magyar diákok 472 pontot értek el, ráadásul a szám a 2012-es felmérés óta is esett. A régiónkban sem muzsikálunk túl fényesen, már ami a gyerekek kompetenciáit illeti. Persze most mindenki próbálja magyarázni a bizonyítványt, terel és hárít, mutogat, és a felmérés módszertanát okolja a rossz szereplésért. Ha egyszer végre magukba néznének az illetékesek, akkor lehet, hogy magyarázkodás helyett inkább mégis változtatnának az oktatás rendszerén. Balatoni József, alias Jocó bácsi írása. 

https://wmn.hu/ugy/47849-ezert-hasalunk-el-rendre-a-pisa-felmeresen---egy-tanar-velemenye

 

L. Ritók Nóra: Fel kellene hagynunk a szegények hibáztatásával

Az iskola képtelen arra, hogy megtörje a nemzedékről nemzedékre öröklődő kilátástalanságot – mondja L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, aki évtizedek óta dolgozik mélyszegénységben élő roma gyerekekkel. Most megjelent Láthatatlan Magyarország című könyve egész más képet fest, mint a kormányzati sikerkommunikáció. Pedig nehéz megoldásokat találni, amíg a problémát sem vagyunk hajlandóak meglátni. A kormány szemében mára „rossz civilek” lettek, de a Soros-bérencezéssel együtt megerősödött a társadalmi szolidaritás is irántuk. Interjú.

https://24.hu/kultura/2017/12/07/l-ritok-nora-fel-kellene-hagynunk-a-szegenyek-hibaztatasaval/

 

Nagyobb szerepet kapnak a helyi nemzetiségi önkormányzatok az iskolafenntartásban

A jövő évtől könnyebben lehetnek oktatási intézményfenntartók és üzemeltetők a helyi, települési nemzetiségi önkormányzatok – közölte a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetiségi Önkormányzatok XXIII. Interetnikus Találkozóján csütörtökön Sátoraljaújhelyen.

http://magyaridok.hu/belfold/nagyobb-szerepet-kapnak-helyi-nemzetisegi-onkormanyzatok-az-iskolafenntartasban-2548684/

 

Elegük lett a rossz oktatási rendszerből, ezért elhatározták, hogy lehetőséget teremtenek a szakiskolásoknak

Úgy érezték, hogy most már tenni kell valamit. Januártól kispesti középiskolásoknak segítenek. Önkéntes alapon, alulról szerveződve.

http://magyarnarancs.hu/lokal/eleguk-lett-a-rossz-oktatasi-rendszerbol-ezert-elhataroztak-hogy-lehetoseget-teremtenek-a-szakiskolasok-108114

 

Iskolaigazgatók és vezetőtanárok találkoznak Hajdúszoboszlón

A Rákóczi Szövetség az elmúlt 12 évben Kárpát-medence szerte több mint 270 középiskolában hozta létre ifjúsági szervezeteit, a helyi tanárokkal és diákokkal együttműködésben.

http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/iskolaigazgatok-es-vezetotanarok-talalkoznak-hajduszoboszlon/2017/12/07/

 

Bekapcsolódnak a táboroztatásba a Nemzeti Kastélyprogramban felújított épületek

A Nemzeti Kastély- és Várprogramban felújított helyszínek egy részébe is szerveznek jövőre iskolai kirándulásokat és nyári táborokat – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

http://magyaridok.hu/belfold/bekapcsolodnak-taboroztatasba-nemzeti-kastelyprogramban-felujitott-epuletek-2548633/

 

Két fővárosi gimnázium tanárait díjazta az oktatás digitalizációjában a VISZ

A budapesti Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnázium tanári közösségének teljesítményét ítélték a legjobbnak a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége pályázatának bírálói, a fővárosi Berzsenyi Dániel Gimnázium különdíjat kapott.

https://computerworld.hu/tech/ket-fovarosi-gimnazium-tanarait-dijazta-az-oktatas-digitalizaciojaban-a-visz-241027.html

 

Sokan nem értik: ez a vonzereje a tanár-diák szerelmeknek

Két felnőtt ember közötti párkapcsolatra általában egyenrangú partneri viszonyként gondolunk. Sokszor azonban egyenlőtlen hatalmi felállásra épül a szerelem, ilyen például, ha tanár és diák között szövődik.

http://hvg.hu/pszichologiamagazin/20171207_Sokan_nem_ertik_ez_a_vonzereje_a_tanardiak_szerelmeknek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_7

 

Szögi Lajos árvái és özvegye nem láttak semmit a 46 milliós kártérítésből

Tizenegy éve történt az olaszliszkai tragédia: 2006 októberében a szabályosan közlekedő Szögi Lajos kocsija előtt átszaladt, majd az árokparton elesett egy 11 éves lány. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. A pedagógust két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, 2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság, amelyet 46 millió forintban ítélt meg.

https://mno.hu/belfold/szogi-lajos-arvai-es-ozvegye-nem-lattak-semmit-a-46-millios-karteritesbol-2432341?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Vér­lá­zító do­logra de­rült fény: Ezt mű­vel­ték a ve­ro­nai tra­gé­dia után

Kez­dő­dik a ve­ro­nai tra­gé­dia bün­te­tő­pere Olasz­or­szág­ban, ezért újabb nyílt le­ve­let tet­tek közzé a bal­eset­ben el­huny­tak hoz­zá­tar­to­zói, fel­szó­lí­tot­ták a busz­tár­sa­sá­got, hogy a bű­nö­sök áll­ja­nak a nyil­vá­nos­ság elé, is­mer­jék el fe­le­lős­sé­gü­ket és kér­je­nek bo­csá­na­tot.

https://ripost.hu/cikk-verlazito-dologra-derult-feny-ezt-m-veltek-a-veronai-tragedia-utan/?source=hirkereso

 

Rossz hír több százezer diáknak: nagyon rövid lesz a téli szünet

Mindössze négy munkanap esik az idei téli szünetre, amely december 23-án kezdődik.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/7/teli_szunet_2017_2018_1MZRA7

 

Óvodásokat is bevetett a rendőrség az ittas vezetés ellen

Kakaóval és óvodás gyerekekkel próbálja megnevelni a rendőrség a piásan is volán mögé ülő sofőröket.

http://propeller.hu/itthon/3320681-ovodasokat-is-bevetett-rendorseg-ittas-vezetes-ellen?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

December 8.

 

Ilyen lesz a 2018-as érettségi: öt fontos infó, amit már most tudunk

Jövőre érettségiztek? Összegyűjtöttük azokat a fontos infókat, amelyek segíthetnek dönteni: melyik legyen a választott tárgyatok? Érdemes emelt szintű érettségit tenni? És ha igen, milyen tantárgyból?

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/12/8/erettsegi_2018_minden_amit_mar_most_tudunk_FQOF1Q#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_8

 

Odacsapott a diákok eredményeivel büszkélkedő államtitkárnak a PDSZ: "ebből nem kérünk"

"A hírre reagáló államtitkári megnyilatkozás nem több, mint rosszízű kampánypropaganda. Köszönjük, ebből nem kérünk" - írja a friss PIRLS-eredményekről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt tizenöt év legjobb eredményét szerezték a negyedikes magyar diákok az egyik legfontosabb nemzetközi szövegértési felmérésen, a PIRLS-en. Magyarország 15 pontot javított a 2011-es eredményhez képest, 554 pontot ért el.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/8/PIRLS_felmeres_eredmenyei_PDSZ_CP13AC#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_8

 

Szigorított szankciók a kiskorúak védelmében

A gyermekek védelme egyenlő a társadalom védelmével – szögezte le lapunknak Selmeczi Gabriella a Btk. pedofil bűncselekményekre vonatkozó szigorítása kapcsán. A Fidesz országgyűlési képviselője jelezte, a jövőben további szigorítások várhatók, és már vizsgálják, Nyugat-Európában hogyan tartják nyilván az elkövetőket.

http://magyarhirlap.hu/cikk/105190/Szigoritott_szankciok_a_kiskoruak_vedelmeben

 

Az állam nem tartja helyesnek, ha a diák nem eszik húst

Három évvel ezelőtt rendeletet módosított az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi): az állam nem tartja helyesnek, ha a gyerek vegetáriánus.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/8/a_vegetarianus_etrendet_nem_tamogatjak_9G6BYW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_8

 

Szijjártó: Két feltételnek kell teljesülnie az ukrán oktatási törvény kérdésének rendezéséhez

Magyarország álláspontja szerint két feltételnek kell teljesülnie az ukrán oktatási törvény kérdésének rendezéséhez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön Bécsben.

https://www.lokal.hu/2017-12-szijjarto-ket-feltetelnek-kell-teljesulnie-az-ukran-oktatasi-torveny-kerdesenek-rendezesehez/

Megosztás: