Lapszemle 2017. december 15. Kellemes ünnepeket!

december 15, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (8 szavazat)

Minden kedves olvasónknak nagyon boldog karácsonyi ünnepeket, és eredményes, és, ha lehet, még boldogabb  új évet kívánunk! Heti lapszemlénkkel legközelebb 2018. január 5-én jelentkezünk.

                                                                                                 

Lapszemle 2017. december 15.

 

December 9.

 

Vállalati felnőttképzés az élethelyzethez igazítva

– A fokozódó munkaerőhiány arra sarkallja a munkaadókat, hogy humánerő-kapacitásaikat még hatékonyabbá tegyék, így növelve versenyképességüket is – mondta lapunknak Cseresnyés Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium munka­erőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint ennek ismereté­ben a felnőttképzési törvény módosításának elsődleges célja az oktatás rugalmassá tétele a törvény adta szabályozási eszközökkel, a munkaerőhiány csökkentése érdekében.

http://magyaridok.hu/belfold/vallalati-felnottkepzes-az-elethelyzethez-igazitva-2544403/

 

Beindult a pénzszórás: három iskola kap 16 milliárdot

Csaknem 16 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány három oktatási intézmény - a biatorbágyi új iskola, a székesfehérvári középiskolai campus, valamint a Magyar Bencés Kongregáció Szent Mór Perjelség oktatási intézményének - fejlesztésére.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/beindult_a_penzszoras_harom_iskola_kap_16_milliardot.652741.html

 

Nyomoznak a diákjait ingyen dolgoztató polgármester ügyében

Bóta József uniós támogatást is furcsa körülmények között kapott. Nyomozást folytat a NAV a szihalomi polgármester ügyében – tudta meg a Zoom. A fideszes Bóta Józsefről november végén derült ki, hogy saját éttermében ingyen dolgoztatta a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjait. A hivatalosan szakmai gyakorlaton résztvevő diákok amiatt panaszkodtak, hogy olykor 7-8 óránál is hosszabb ideig kellett dolgozniuk, de az is előfordult, hogy a polgármester cégének rendezvényeire vezényelték ki őket.

http://hvg.hu/gazdasag/20171209_Nyomoznak_a_diakjait_ingyen_dolgoztato_polgarmester_ugyeben?ver=2&utm_expid=1324304-23.8USXuGWPRhWtdjJmATShwQ.1&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F

 

Növekszik a nyomás Ukrajnán

Egyértelműen növekszik a nyomás Ukrajnán azt követően, hogy pénteken két fontos nemzetközi szervezet is megerősítette az ukrán oktatási törvénnyel szemben megfogalmazott magyar kritikákat - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/gazdasagdiplomaciaert-felelos-allamtitkar/hirek/novekszik-a-nyomas-ukrajnan

 

December 10.

 

Diákjával volt viszonya a tanárnőnek, már a rendőrség is nyomoz az ügyben

Már a rendőrség is nyomoz annak a 35 év körüli tanárnőnek az ügyében, akinek viszonya volt egy 15 éves tanítványával a Somogy megyei Kadarkúton. A kapcsolat a helyiek szerint már huzamosabb ideje tart, de egyelőre részleteket nem lehet hivatalosan tudni.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/12/10/tanar_diak_kapcsolat_nyomozas_UXBMYZ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_10

 

Jobban kell védeni a gyerekeket az ünnepek alatt

A szülők fele szerint a gyerekeket célzó kibertámadások száma folyamatosan nő és 33%-a véli úgy, hogy nem tudják kontrollálni gyerekeik online jelenlétét. Az iskolai vakációk alatt a gyerekek pedig még az átlagosnál is több időt töltenek az interneten.

https://profitline.hu/Jobban-kell-vedeni-a-gyerekeket-az-unnepek-alatt-372408

 

December 11.

 

Jelentette a diákverést - Kiraknák a faluból

Csak a jéghegy csúcsa az, hogy elítéltek egy hetesi tanítót, mert gyerekeket vert. Az iskolavezetés eltussolta volna az ügyet, most meg épp azt a pedagógust hurcolják meg, aki megelégelte „Gyula bácsi” módszereit.

http://nepszava.hu/cikk/1147692-jelentette-a-diakverest---kiraknak-a-falubol

 

Ki? Hogyan? Miben? – A gyermekjogi képviseletről

A Magyar Köztársaság Alkotmánya alapján minden gyermeknek joga van a családja, a társadalom és az állam részéről arra a védelemre és gondoskodásra, amely szükséges a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez. Hogy ez megvalósulhasson, szükségünk van olyan szakemberekre, akik „figyelmeztetnek” minket kötelességeinkre, valamint tájékoztatják gyermekeinket jogaikról  ̶  személyesen, kiadványokkal vagy roadshow-k segítségével.

http://tantrend.hu/hir/ki-hogyan-miben-gyermekjogi-kepviseletrol

 

Iskolai informatikai fejlesztés

Több mint ezer számítógépet, több mint ötszáz laptopot és szintén ötszáz projektort szállítanak ki a következő hetekben az Észak-budapesti Tankerületi Központ iskoláiba. A 466,5 millió forint értékű informatikai beruházáshoz hasonló fejlesztés még nem volt a tankerületben – mondta lapunknak Tamás Ilona tankerületi igazgató.

http://magyaridok.hu/belfold/iskolai-informatikai-fejlesztes-2542216/

 

A tantárgyak közül az irodalom identitását érinti legmélyebben a digitális átalakulás

Az irodalmat alig tudjuk elképzelni a nyomtatás, a modern folyóirat- és a könyvkultúra nélkül. Ha az irodalom áthelyeződik a digitális médiumokba, akkor olyan koncepcionális változásokkal kell szembenéznünk, amelyek mibenlétéről és mértékéről egyelőre csak találgathatunk. Ezeket a változásokat is vizsgálja az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának Bölcsészeti és társadalomtudományi munkacsoportjának keretében működő MTA-ELTE Digitális Írástudás és Irodalomtanítás Kutatócsoport. Az első év eredményeiről Molnár Gábor Tamás és Gonda Zsuzsa beszélt az mta.hu-nak.

http://mta.hu/tudomany_hirei/a-tantargyak-kozul-az-irodalom-identitasat-erinti-legmelyebben-a-digitalis-atalakulas-108318

 

Körkép a tehetséggondozásról

A Fejér Megyei Tehetségsegítő Tanács, az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központja és Klebelsberg Központ Székesfehérvári Tankerületi Központja által szervezett I. Fejér Megyei Intézményvezetői Tehetségkonferencián jártunk.

http://tantrend.hu/hir/korkep-tehetseggondozasrol

 

Fazekas Sándor: a szakképzésen is múlik az ágazat versenyképessége

A magyar mezőgazdaság versenyképessége nagy mértékben függ az ágazatban dolgozók szakképzettségétől, a szakemberhiány megoldásától, és az oktatás minőségétől – hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter hétfőn Nagykátán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közötti megállapodás aláírásán.

http://magyaridok.hu/belfold/fazekas-sandor-szakkepzesen-mulik-az-agazat-versenykepessege-2561863/

 

Osztállyá alakulás – a csoportok törvényei

Ahogy a természetnek is vannak meghatározó törvényei, úgy az emberek csoportjainak működése során is megfigyelhetők szabályszerűségek. Míg a gravitáció létezéséről egyszerűen megbizonyosodhatunk, addig az osztályközösséget összetartó kohézióról csak közvetett információkat szerezhetünk. Pedig minél jobban ismerjük az osztály állapotát, annál könnyebben tudjuk eldönteni, hogy milyen eszközökkel forduljunk feléjük.

http://tantrend.hu/hir/osztallya-alakulas-csoportok-torvenyei

 

A felsőoktatás és a tudomány nem látványsport

A hallgatók száma alapján folyósított normatíva jellemzően nem fedezi ma az oktatók bérét. Sőt: a veszprémi Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetében az úgynevezett fejkvóta alapján járó pénz az oktatók bérének mindössze 30 százalékára elég. Erről az intézet igazgatója, Padisák Judit beszélt, aki a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának novemberi konferenciáján szemléletes példákon mutatott rá a felsőoktatás problémáira.

https://mno.hu/belfold/a-felsooktatas-es-a-tudomany-nem-latvanysport-2433066?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A gimnazista, aki 600 rádiót hallgathat egyszerre, ha akar

Múzeumért kiállt a pécsi diák gyűjteménye

https://mno.hu/hetvegimagazin/a-gimnazista-aki-600-radiot-hallgathat-egyszerre-ha-akar-2431294

 

43 gyerek lett rosszul a szén-monoxidtól egy hajdú-bihari általános iskolában

Negyvenhárom gyermeket és egy felnőttet kórházba vittek szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a hajdú-bihari Komádiból, egy általános iskolából – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-t.

http://propeller.hu/itthon/3321518-43-gyerek-lett-rosszul-szen-monoxidtol-egy-hajdu?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

A hazai felsőoktatást méltatta Palkovics László 

A felsőoktatás az egyik legsikeresebb rendszerünk, amely iránt erős a közbizalom – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az egyetemi és főiskolai tanári kinevezések átadásakor hétfőn Budapesten.

http://orientpress.hu/cikk/2017-12-11_a-hazai-felsooktatast-meltatta-palkovics-laszlo

 

Bíróságon a bicskei gyermekotthon volt igazgatója

Székesfehérvár – Zárt ajtók mögött, tanúmeghallgatásokkal folytatódott a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatójának és nevelőjének szexuális erőszak miatti büntetőpere.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/birosagon-a-bicskei-gyermekotthon-igazgatoja/pv9xek8?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

December 12.

 

„A tévedés hozzátartozik a gondolkodáshoz” – az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának szegedi tanácskozása

Hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a tudás átadását az iskolákban? Merre tart a természettudományi, a matematikai és az informatikai oktatás? Beszámoló, interjú és videó az mta.hu-n.

http://mta.hu/tudomany_hirei/a-tevedes-hozzatartozik-a-gondolkodashoz-az-mta-tantargy-pedagogiai-kutatasi-programjanak-szegedi-tanacskozasa-108319

 

Több tízezer fiatalt taszított a kormány az iskolából a semmibe

Nem kell nagy kritikusnak lennünk ahhoz, hogy egyetértsünk: az oktatáspolitika területén a kormány a társadalom számára rendkívül káros döntéseket hozott az elmúlt években, ami nemcsak a most fiatal generációkat érinti rosszul, hanem hosszú távon a gazdaság számára is negatív hatásokkal jár. A következmények már ma is mérhetőek, például abban, hogy a 15-19 éves korosztályban meredeken csökken az iskolába járók aránya, de az is az Orbán-kormánynak köszönhető, hogy 2011 óta folyamatosan csökken az egyetemi, főiskolai hallgatók száma. Saját hatástanulmányuk is kimutatta, hogy rendkívül káros hatásai lesznek.

https://g7.24.hu/allam/20171212/tobb-tizezer-fiatalt-taszitott-az-iskolabol-a-semmibe-kormany/

 

Hivatalos: szerezz diplomát, lesz munkád Magyarországon!

A népesség 18%-a diplomás volt, az érettségizettek aránya pedig 28%-ot tett ki a mikrocenzus idején. A KSH tanulmánya szerint az iskolázottsági színvonal folyamatos emelkedésével a 2011. évi népszámlálás óta tovább csökkent az általános iskola 8. évfolyam vagy annál alacsonyabb végzettségűek aránya. 2016-ban 2 millió 217 ezren rendelkeztek alapfokú vagy annál alacsonyabb végzettséggel, vagyis a 15 éves és annál idősebbek 27%-a legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el. A foglalkoztatottság az iskolázottsági szint emelkedésével növekszik, míg a munkanélküliek aránya csökken. 2016-ban az 1,4 millió aktív korú diplomás 83%-a volt foglalkoztatott, amely a legmagasabb foglalkoztatottsági arány a különböző iskolai végzettségi csoportok között.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/hivatalos-szerezz-diplomat-lesz-munkad-magyarorszagon.270951.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Így nyomorítják meg a magyar iskolákban a gyerekeket

Milyen tanár, akinek tetoválásai vannak, Facebookon beszélget a diákjaival, gimisekkel is játszik töri órán, rengeteget szerepel a tévében, és könyveket ír az iskolai történetekből? Egy biztos, véleménye mindenkinek van Balatoni Józsefről. Jocó bácsival, az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb történelem tanárával beszélgettünk arról, hogy nyomorítják meg a gyerekeket a társadalmi elvárások, valójában milyen az új generáció, és hogy hogyan készülnek fel a mai fiatalok a munkaerőpiac elvárásaira. Interjú.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/igy-nyomoritjak-meg-a-magyar-iskolakban-a-gyerekeket.1062063.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Rugalmasabbá válik a szakképzés

 Elfogadta a parlament a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását: még rugalmasabbá válik a szakgimnáziumi képzés rendszere - közölte az NGM.

http://magyaridok.hu/gazdasag/rugalmasabba-valik-szakkepzes-2567455/

 

Elfelejthetjük a tankönyveket, minden magyar gyerek tablettel mehet majd iskolába

Már jövőre minden iskolában lesz erős internet, de a Digitális Oktatási Stratégia alapján ezen kívül átalakulhat a tankönyvpiac, minden gyerek okoseszközzel mehet iskolába, új szemléletű tanórák lesznek, a tanároknak számot kell adni a digitális kompetenciájukról. Horváth Ádámmal, a stratégia megvalósításáért felelős Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetőjével beszélgettünk.

http://hvg.hu/elet/20171213_digitalis_oktatasi_strategia_internet_okos_eszkozok_iskola_digitalis_kompetencia_horvath_adam_interju#rss

 

Erős és büszke: Terrorban tartott kisgyerekek és bebetonozott pedagógusok

Különös és egyben felháborító az az indokolatlanul empatikus magatartás, amivel gyakran az oktató-nevelő munkára teljesen alkalmatlan, vagy idővel alkalmatlanná váló pedagógusokat támogatja egy-egy iskola vagy óvoda igazgatója és fenntartója is. Esetünkben egy budai óvoda csoportjában sok gyerek életét megkeserítő óvónő helyének, állásának „körbebástyázottsága” váltott ki - joggal - értetlenséget a szülőkből.

https://zsurpubi.hu/cikk/3295-eros-es-buszke-terrorban-tartott-kisgyerekek-es-bebetonozott-pedagogusok/

 

"Pszichoterror van az iskolában" - megszólalt a diákbántalmazási ügyet kirobbantó tanárnő

"Munkahelyi pszichoterror" van az iskolában - ezt mondta az a pedagógus, aki jelezte felettesének, hogy egyik kollégája veri a gyerekeket az órákon és az órák után.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/12/hetesi_tanarno_diakbantalmazasi_ugy_S7RE1O#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_12_12

 

Orbán Viktor: A mostani kormány az adócsökkentés kormánya

Az Országgyűlés azonnali kérdések órájában az ellenzéki képviselők a miniszterelnököt támadták a már megszokott témákban, és a már szintén megszokott kissé hisztérikus hangvételben. Orbán Viktor állta a sarat, és az elmúlt évek fejlesztéseire hívta fel az ellenzéki vezetők figyelmét. A miniszterelnök az adózás kapcsán elmondta, hogy a kormány jelentős mértékben csökkentette a személyi jövedelemadót és az alapvető élelmiszerek áfáját is levitték 5 százalékra. Az egészségügy és oktatás témájával kapcsolatban az alábbiakat mondta el: az oktatásra fordított kiadások 2010 és 2016 között 20 százalékkal nőttek, 2019-re ezek a kiadások elérik a 2000 milliárd forintot.

http://www.origo.hu/itthon/20171211-orban-viktor-megvalaszolta-az-ellenzeki-kepviselok-azonnali-kerdeseit.html

 

Novák: hatmilliárd forintos támogatás menzafejlesztésre

Több mint háromszáz pályázó összesen hatmilliárd forint támogatást nyert el menzafejlesztésre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/12/12/novak-hatmilliard-forintos-tamogatas-menzafejlesztesre/

 

Szakemberek segítik a csepeli Burattino iskola zaklatásban érintett diákjait

A csepeli Burattino Általános és Középiskola gyermekbántalmazásban érintett növendékeit tapasztalt szakemberek segítségével rehabilitálták, a szakszerű segítségnek köszönhetően az érintettek jobban vannak – közölte a gyermekotthon intézményvezetője.

http://propeller.hu/itthon/3321738-szakemberek-foglalkoztak-csepeli-burattino-iskola-zaklatasban-erintett-novendekeivel?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Előzetesben van a tanárnő, akinek diákjával volt kapcsolata

Előzetesben van az a kadarkúti tanárnő, akinek szexuális kapcsolata lehetett egyik diákjával – mondta a Magyar Nemzetnek egy kadarkúti fiú, aki a helyi Jálics Ernő-iskolába jár.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/12/tanardiak_kapcsolat_elozetes_BXU10I

 

Tilos lesz mobilozni a francia iskolákban

 Jövő szeptembertől tiltólistára kerülnek a mobiltelefonok, tabletek és egyéb kütyük a francia általános iskolákban - írja a Guardian. A tilalomról már Emmanuel Macron elnök kampányában is szó volt, most pedig valóra is váltja az ígéretét. 

http://index.hu/kulfold/2017/12/12/mobiltelefon_franciaorszag/

 

December 13.

 

Karácsonyi ünnepség a PSZ Nyugdíjas Tagozatánál

Ápolja hagyományait a PSZ Nyugdíjas Tagozata: karácsony közeledtével ünnepi országos értekezletet tartott a szakszervezet székházában.

http://www.pedagogusok.hu/

 

Karácsony előtt megérkeznek a januári családtámogatások

Ez a pénz viszont januárban hiányozhat. A rászoruló gyerekek akkor kaphatnak a téli szünet alatt ingyenes iskolai étkezést, ha kérik a jegyzőnél.

http://hvg.hu/itthon/20171213_Karacsony_elott_megerkeznek_a_januari_csaladtamogatasok?s=hk&utm_expid=1324304-23.8USXuGWPRhWtdjJmATShwQ.0&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.hirkereso.hu%2Fsearch%2F%3Fq%3Diskola%26timelimit%3D72

 

Létezik-e tökéletes osztálykarácsony?

Az osztálykarácsony ötlete szinte minden általános- és középiskolában felmerül. Legtöbbször sajnos a diákok és a tanárok érdekei, elképzelései ütköznek, s ilyenkor fontos kompromisszumot kötniük egymással. Ki engedjen és mennyit? Hogyan lehet megtalálni az arany középutat? Nem egyszerű a döntés, de egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetők az esetleges súrlódások.

http://tantrend.hu/hir/letezik-e-tokeletes-osztalykaracsony

 

A kiszámíthatóság és a nyugalom meghozta az eredményét

A kiszámíthatóság és a nyugalom meghozta eredményét - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán a PIRLS- (Progress in International Reading) felmérés eredményeivel kapcsolatban.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-kiszamithatosag-es-a-nyugalom-meghozta-az-eredmenyet

 

„Magyarországon irreálisan alacsonyak a pedagógusbérek”

Bardócz-Tódor András, a Keresztény Pedagógus Társaság elnöke online „írta alá” a béruniót célzó európai polgári kezdeményezést. Szerinte elviselhetetlenek a pedagógusok munkaterhei, a tanári fizetésből élők napi megélhetési gondokkal küszködnek, pánik van a közoktatás területén. A kereszténységről úgy tartja, hogy egy kisebbség védelme a szekularizálódott társadalomban.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/magyarorszagon-irrealisan-alacsonyak-a-pedagogusberek

 

 

Elfelejthetjük a tankönyveket, minden magyar gyerek tablettel mehet majd iskolába

Már jövőre minden iskolában lesz erős internet, de a Digitális Oktatási Stratégia alapján ezen kívül átalakulhat a tankönyvpiac, minden gyerek okoseszközzel mehet iskolába, új szemléletű tanórák lesznek, a tanároknak számot kell adni a digitális kompetenciájukról. Horváth Ádámmal, a stratégia megvalósításáért felelős Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetőjével beszélgettünk.

http://hvg.hu/elet/20171213_digitalis_oktatasi_strategia_internet_okos_eszkozok_iskola_digitalis_kompetencia_horvath_adam_interju

 

"A Klebelsberg Központ mindent megtesz annak érdekében, hogy a diákok és a pedagógusok megfelelő higiénés környezetben tanulhassanak - taníthassanak"

Szerdán írta meg az Index, hogy a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban  most már hetek óta tanárok és szülők vállt vállnak vetve porszívózzák és mossák fel a padlót, miután hetek óta nincs takarítás az iskolában.  A fenntartó Klebelsberg Központ csütörtökön közleményben reagált a hírre:"sajnálatosnak tartják, hogy olyan tudósítások jelennek meg egyes sajtótermékekben, amelyek egyre jobban felnagyítják az eredetileg is pontatlanságokon alapuló, politikai szándékból megszülető hírt."

https://444.hu/2017/12/14/klebelsberg-kozpont-mindent-megtesz-annak-erdekeben-hogy-a-diakok-es-a-pedagogusok-megfelelo-higienes-kornyezetben-tanulhassanak-tanithassanak?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=klebelsberg-kozpont-mindent-megtesz-annak-erdekeben-hogy-a-diakok-es-a-pedagogusok-megfelelo-higienes-kornyezetben-tanulhassanak-tanithassanak

 

„ …mert magam is tanulok mindig, amikor tanítok…” – interjú Kóródi Bencével

Ember a tankönyv mögött interjúsorozatunkban Kóródi Bencével, az Újgenerációs alsós tankönyvek főszerkesztőjével beszélgettem olvasásról, nyelvészetről, belső motivációiról és az Újgenerációs alsós tankönyvekről.

http://tantrend.hu/hir/mert-magam-tanulok-mindig-amikor-tanitok-interju-korodi-bencevel

 

Tudom, de nem mondhatom el: titoktartás az iskolában

A törvény rendelkezése szerint a pedagógusokat titoktartási kötelezettség köti diákjaikról és az ő családjaikról szerzett információkkal kapcsolatban. Sok vita övezi ezt a törvényt, mely nem határozza meg pontosan a titoktartás körülményeit. A szabályzás nehezen is tudja átfogni a való életben megtörténő esetek sokszínűségét, viszont két alapelv segíthet a dilemmák mérlegelésében.

http://tantrend.hu/hir/tudom-de-nem-mondhatom-el-titoktartas-az-iskolaban

 

Négyezer nehéz sorsú hajdú-bihari gyermek karácsonya biztosan szebb lesz

Véget ért a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének idei Csokigyűjtő Akciója. Egy tonna adományt gyűjtöttek össze iskolák, szervezetek és intézmények segítségével. A csokoládéval és hasznos ajándékokkal megrakott csomagokból négyezer nehéz sorsú gyermek ünnepét teszik boldogabbá a megyében.

http://www.dehir.hu/debrecen/negyezer-nehez-sorsu-hajdu-bihari-gyermek-karacsonya-biztosan-szebb-lesz/2017/12/13/

 

Öt ok, amiért a művészeti oktatás fontos a gyermekeknek

A művészetelemzés és a művészettörténet a lehető leginterdiszciplinárisabb módja a tanulásnak, mert a műalkotáson és az alkotón keresztül egy korszak természettudományára, nyelvére, társadalmára és politikájára is ráláthatunk.

http://www.csalad.hu/2017/12/13/ot-ok-amiert-a-muveszeti-oktatas-fontos-a-gyermekeknek

 

Gyermekjogi szervezetek szerint a gyerek joga sérül, ha a szülő azért nem fogadhat örökbe, mert leszbikus

A gyerek érdekével ellentétes, ha egy leszbikus nő örökbefogadási kérelmét a szülők megállapított alkalmassága ellenére utasítják el, írják közleményükben gyermekjogi civil szervezetek. A gyerek szükségleteit az szogálja, ha a hatóságok a szülők alkalmasságát vizsgálják, nem pedig az örökbefogadók szexuális irányultságát.

https://merce.hu/2017/12/13/gyermekjogi-szervezetek-szerint-a-gyerek-joga-serul-ha-a-szulo-azert-nem-fogadhat-orokbe-mert-leszbikus/

 

Tizennégy év fegyházra ítélték a csepeli iskola pedofil tanárát

Tizennégy év fegyházra ítélt a Fővárosi Törvényszék egy testnevelő tanárt 28 rendbeli szexuális erőszak, 20 rendbeli szexuális visszaélés, 2 rendbeli szexuális kényszerítés és 5 rendbeli testi sértés miatt kedden. Az ítélet nem jogerős.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/13/Tizennegy_ev_fegyhazra_iteltek_a_csepeli_is_V8EI54

 

Elszámolták a szegedi tanár szakos hallgatók ösztöndíját

Többen három hónapja 15-20 ezer forinttal kevesebbet kapnak a megérdemeltnél. A Neptun a hibás.

http://magyarnarancs.hu/belpol/elszamoltak-a-szegedi-tanarszakos-hallgatok-osztondijat-108178

 

December 14.

 

Óvodák, iskolák várják a jó pedagógusokat Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén – Óvodapedagógus, tanító és tanár, mind­annyian keresettek lettek Borsodban. Megyénk halmozottan hátrányos helyzetű települései pedagógus­hiánnyal küzdenek.

http://www.boon.hu/ovodak-iskolak-varjak-a-jo-pedagogusokat-borsodban/3709880

Kedves politikusok! A gyerek nem kellék és nem dekoráció! – A gyerekjogász kiborult a térdepeltetett óvodásokon

 „A legdurvább jogsértés, ami a gyerekekkel szemben elkövethető, amikor egy felnőtt a saját vágyaira és céljaira eszközül használja a gyereket” – írja gyerekjogász szakszerzőnk, aki felháborodott azon, hogy Csepregen egy polgármesteri útavatáshoz óvodásokat térdeltettek le az aszfaltra – így idézve föl egy népszokást. Dr. Gyurkó Szilvia szerint ez egyszerűen nincs rendben. Bármelyik párt vagy önkormányzat képviseletében csinálja is bármelyik felnőtt. A gyerekeket ugyanis nem szabad biodíszletnek használni. 

https://wmn.hu/ugy/47919-kedves-politikusok-a-gyerek-nem-kellek-es-nem-dekoracio--a-gyerekjogasz-kiborult-a-terdepeltetett-ovodasokon-

 

Az igazgyöngyösök Ferenc pápánál

L.Ritók Nóra, Hajdú-Bihar megye talán legszegényebb térségében működő Igazgyöngy Alapítvány vezetője egyike azon “megszállottaknak”, akik életüket tették fel a szegények, a nincstelenek támogatására.

https://zarojel.hu/az-igazgyongyosok-ferenc-papanal/

 

Megunták, hogy valami nagy baj van a magyar oktatással, újításba kezdtek

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a magyar iskolák nem képesek fejleszteni azokat a készségeket és képességeket, amelyekre a jövő munkavállalóinak szükségük van. A nagy állami oktatási innovációk eddig nem sok eredményt hoztak, néhány iskolában, civil szervezetnél és cégnél azonban vannak jó kezdeményezések. Ezek közül mutatunk néhányat. A HVG Campus 2017 cikke.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/12/14/oktatas_ujitok_6ULTMM

 

A hideg aszfalton kellett térdelnie az óvodásoknak Csepregen

 Nem csak Szombathelyen nagy divat a szalagvágással történő avatás, hanem úgy néz ki Csepregen is. A városban felújították az Alkotmány utcát, ahol a burkolat megújítása mellett a vízelvezetőt is rendbe tették.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/a_hideg_aszfalton_kellett_terdelnie_az_ovodasoknak

 

Ombudsmanhoz fordul a térdeltetett ovisok miatt Szél Bernadett

Szerdán írtuk meg, hogy óvodásokat térdeltettek az aszfalton a felújított csepregi főutca átadóján, emiatt most Szél Bernadett ombudsmanhoz fordul. Az LMP társelnöke erről Facebook-oldalán írt. Szél azt írja, a vizsgálatot „a kampány közeledtével láthatóan szaporodó 'babykissing' miatt” kéri. „Teljesen áldatlan állapotok alakultak ki, elég a kormányablakok előtt énekeltetésből, a mikulásbőrbe bújt politikusokból és a szalmán térdeplős politikai performanszokból.”

https://444.hu/2017/12/14/ombudsmanhoz-fordul-a-terdeltetett-ovisok-miatt-szel-bernadett

 

Az egyházi iskolák sokkal több közpénzt kapnak, mint az államiak

 A Normakontroll blog hívta fel a figyelmet egy elég érdekes új kormányhatározatra (ez 1945/2017 szám alatt jelent meg a legutóbbi Magyar Közlöny 33547. oldalán), amely összesen hatmilliárd forint támogatást oszt el három egyházi intézmény között, testedzéssel összefüggő fejlesztésekre. Ennek keretében például a zalaegerszegi katolikus Notre Dame Női Kanonok-és Tanítórend 2,54 milliárd forintból építhet torna- és vívócsarnokot. A 2016-os költésgvetési évben hasonlóan óriási összeget, hárommilliárd forintot kapott hasonló célokra a Szentendrei Ferences Gimnázium.

https://merce.hu/2017/12/14/az-egyhazi-iskolak-sokkal-tobb-kozpenzt-kapnak-mint-az-allamiak/

 

191 monitor, 191 PC, 87 laptop, 89 projektor érkezik a budaörsi iskolákba a KLIKK jóvoltából.

A kormány karácsonyi ajándékaként mintegy 80 millió forint értékben érkeznek új számítógépek, monitorok és projektorok érkeztek és érkeznek a napokban Budaörs minden iskolájába – jelentette be Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/12/13/83-millios-informatikai-fejlesztes-a-budaorsi-iskolakban/

 

Csaknem 100 milliós támogatást kap a váci Táncsics mezőgazdasági szakgimnázium

A váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 91,5 millió forint támogatást nyert el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán, a támogatásból megújították az intézmény energetikai rendszerét.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/12/12/csaknem-100-millios-tamogatast-kap-a-vaci-tancsics-mezogazdasagi-szakgimnazium/

 

Extra rövid, államilag elismert képzéseket indíthatnak a vállalatok

Államilag elismert gyorstalpaló tanfolyamokat indíthatnak a vállalatok, a képzések maximum 30 órásak lehetnek - erről döntött az Országgyűlés.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/12/14/allamilag_elismert_gyorstalpalok_0ZBR8X

 

Zuglói szakgimnázium tanárát vádolják szexuális bűncselekménnyel

Egy nappal azután, hogy 14 évre ítéltek egy csepeli tanárt 28 rendbeli szexuális erőszak bűntette miatt, ma újabb fővárosi férfi tanár ellen emeltek vádat szexuális bűncselekmény miatt. A sértettek mindkét esetben fiúk.

http://valasz.hu/itthon/zugloi-gimnazium-tanarat-vadoljak-szexualis-buncselekmennyel-126719

 

Itt a NASA nagy bejelentése: a mesterséges intelligencia talált egy naprendszert, ami olyan, mint a miénk

Fontos bejelentést ígért csütörtök estére az amerikai űrhivatal az exobolygók felkutatására indított Kepler-misszió legújabb felfedezéseiről. Kiderült, valóban izgalmas dolgot fedeztek fel: a Google mesterséges intelligenciája két új bolygót talált egy másik naprendszerben.

http://hvg.hu/tudomany/20171214_nasa_google_mesterseges_intelligencia_kepler_90_naprendszer?ver=2&utm_expid=1324304-23.8USXuGWPRhWtdjJmATShwQ.1&s=hk&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F

 

December 15.

 

Galló Istvánné az ATV Start c. műsorának vendége volt 2017. december 15-én. A téma

a PIRLS-felmérés volt.

www.pedagogusok.hu

 

Kritikával felérő javaslatok a kormánynak

A hagyományos oktatás megújítása és a digitális oktatás bevezetése, a hozzáértő munkaerő megteremtése, az innováció fejlesztése, valamint az e-kormányzás bevezetése: a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) szerint ezek azok a sarokpontok, amelyek az ország gazdasági gyarapodásának feltételei, és amelyek mentén egy 10-15 éves távlatú stratégia megalkotására volna szükség.

http://nepszava.hu/cikk/1148022-kritikaval-felero-javaslatok-a-kormanynak/

 

A gyermekvédelmi intézmények felmérését kérte Székely László ombudsman

A gyermekvédelmi szolgálatok felmérését és további intézkedéseket kért Balog Zoltántól, az Emberi erőforrások Minisztériuma vezetőjétől Székely László, az alapvető jogok biztosa, miután legfrissebb vizsgálatából kiderült: a gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyermekek közül minden harmadikat továbbra is anyagi helyzete miatt emelik ki a családjából. Itt olvasható a részletes jelentés:

https://www.ajbh.hu/documents/10180/2602747/Jelent%C3%A9s+egy+anyagi+okb%C3%B3l+gyermekv%C3%A9delmi+szakell%C3%A1t%C3%A1sba+ker%C3%BCl%C3%A9s+vizsg%C3%A1lat%C3%A1r%C3%B3l+2026_2017/5de6d64a-83bb-ae08-3d5f-69fb69ea106b?version=1.0

 

12 évet kaphat az ififocistákkal szexelő tanár

Több rendbeli szexuális kényszerítés és kiskorú veszélyeztetése miatt nyújtott be vádiratot a budapesti IV. és XV. kerületi ügyészség az ellen a tanár ellen, aki a Honvéd fociakadémiáján is oktatott.

http://www.borsonline.hu/celeb/12-evet-kaphat-az-ififocistakkal-szexelo-tanar/144749

 

Fiatal hallássérült focisták kaptak támogatást

A sportban nincs másság, csak a küzdőszellem, a célba érés pillanata, az eredmények felmutatása és a saját határok leküzdése, mindezek megvalósításához nagyon sok munka, szorgalom, kitartás és akaraterő szükséges – mondta Farkas Andrea, a Hallássérültek Tanintézetének igazgatója tegnap sajtónyilvános rendezvényükön.

http://magyaridok.hu/belfold/fiatal-hallasserult-focistak-kaptak-tamogatast-2579395/

 

Így alakult az iskolázottságunk az elmúlt száz évben

A KSH most megjelent kiadványából készült grafikon a hazai iskolázottság változását mutatja meg 1920-tól máig.

https://index.hu/chart/2017/12/15/iskolazottsag/

 

Omlós és ropogós, narancsos csirkecombok: a páctól lesz fenséges

A könnyed, zamatos, narancsos csirkecomb beilleszthető bármilyen ünnepi menübe.

A narancsos csirkecombok után marad még hely a desszertnek is. Ha nem akarod túlbonyolítani a főzést, mégsem a megszokott csirkecombot tennéd az asztalra, bolondítsd meg egy kicsit. Házi páccal és naranccsal különlegessé varázsolhatod. A csirke omlós és szaftos lesz, a bőre pedig extra ropogós. Készítheted alsó- vagy felsőcombból is.

https://femina.hu/recept/narancsos-csirkecombok/

Megosztás: