Lapszemle, 2017. augusztus 03. Kell indoklás az elutasított igazgatói pályázatoknál?

augusztus 03, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

A cégvezetői kinevezések többségénél sincs indoklás - válaszolt a helyettes államtitkár a botrányt kavart iskolaigazgatói pályázatokat firtató kérdésre. Mérlegelni fogják az indoklás lehetőségét, de ehhez törvénymódosítás szükséges. Részletek a lapszemlében.

                                                                                                                   

Augusztus első hetének válogatásából megtudhatják azt is, miért zár be a hódmezővásárhelyi magániskola. A többi iskolába érkeznek a tankönyvek, amelyeket már a 9. évfolyamos diákok is ingyen kapnak meg. Uniós pénzből bőven futja, hogy friss gyümölcsöt és zöldséget kapjanak a gyerekek szeptembertől.

 

július 29.

 

Az iskolai pályázatok miatt tiltakozik a Tanítanék

A Tanítanék mozgalomhoz az elmúlt hetekben 9 bejelentés érkezett, amikor a helyi közösség támogatta az igazgatójelöltet, de pályázatát elutasították. A mozgalom szerint ők korábban nyíltan bírálták a kormány oktatáspolitikáját. Az összeállítás az ATV híradójában látható 0 perc 45 mp-nél:

http://www.atv.hu/videok/video-20170729-atv-hirado-este-2017-07-29

 

Érthetetlen döntés született  a kazincbarcikai iskolaigazgatói kinevezésről

„Érthetetlen döntés született a kazincbarcikai iskolaigazgatói kinevezésről”, olvasható a város honlapján. A Pollack Mihály Általános Iskola intézményvezetői posztjára pályázatot írtak ki. Két jelölt nyújtotta be pályázatát: Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes, aki 13 éve igazgatója, 34 éve tanára az intézménynek, és 6 intézmény, csaknem 3 ezer gyerek, valamint 270 pedagógus munkáját irányította. Eddig. Mert nem őt, hanem a másik pályázót, Kondorné Sztojka Ágnest kívánják kinevezni, aki az Aggteleki Általános Iskola igazgatója, Kazincbarcika képviselő-testületének tagja (Fidesz-KDNP). Pedig a nevelőtestület az eddigi igazgatót támogatta.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/7/28/A_kazincbarcikai_tanarok_velemenyere_is_tes_I6PGOI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_7_28

Az eredeti cikk:

http://www.boon.hu/kazincbarcika-pollack-mihaly-altalanos-iskola-iskolaigazgato/3561615

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/7/28/A_kazincbarcikai_tanarok_velemenyere_is_tes_I6PGOI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_7_28

 

Ejtőernyősök és pártkatonák

Sorra érkeznek a hírek a botrányos iskolaigazgató-kinevezésekről. Az ügyekben az a közös, hogy a vezetőket az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a szakképzési intézmények esetében pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium rendre a tantestület, a diákok és szülők véleményével szemben választja meg. Ráadásul egyre több, frissen kinevezett igazgatóról vagy még csak jelöltről derül ki, hogy valamilyen módon kötődik a kormánypárthoz – cikk a Vasárnapi Hírekben.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/ejtoernyosok_es_partkatonak

 

Képezhetetlen gyerek nincs, csak képzetlen tanár

Biztosítania kellene az államnak az intézményrendszert a súlyosan fogyatékos gyerekek iskolába járásához – mondta Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánhelyettese. Úgy látja: a tankötelezettség mellett a kötelező óvodába járást is be kellene vezetni számukra.

https://mno.hu/belfold/kepezhetetlen-gyerek-nincs-csak-kepzetlen-tanar-2410150

 

Már lehet jelentkezni pótfelvételi vizsgákra

A szakmai érettségin a bukási arány mindössze 0,95%-os volt – írta a Magyar Idők. A felvételizők csaknem 30 százaléka nem került be valamelyik felsőoktatási intézménybe, ők augusztus 7-ig beadhatják a pótfelvételijüket, de csak elektronikusan. A 73 ezer felvételt nyert diák pedig legkésőbb augusztus 5-ig kap hivatalos értesítést arról, hogy hová vették fel.

http://magyaridok.hu/belfold/mar-lehet-jelentkezni-potfelveteli-vizsgakra-2015059/

 

LMP: A Fidesz oktatáspolitikája szellemi zsákutcájába viszi az egész országot

Sem az illetékes miniszter, sem az oktatási államtitkár nem mer nyilvánosság elé állni, és megszólalni a felvételi ponthatárokkal kapcsolatban - közölte az LMP. A párt a Megújuló Magyarország oktatási programját kínálja: megvédené az oktatási intézményeket az államosítástól. Az oktatás helyi ügy, azért kezdeményezik, hogy a pedagógusok és a szülők megkérdezése és egyetértése nélkül ne lehessen iskolaigazgatókat kinevezni, és gimnáziumokat bezáratni. A párt célja, hogy minél többen tanuljanak és minél jobb eredményeket érjenek el. Ezért az LMP minden költségvetési 100 forintból 20 forintot oktatásra költene. A felsőoktatás kapuit megnyitná és versenyképessé tenné, ingyenes diplomaszerzést garantálna.

http://168ora.hu/fidesz-oktataspolitikaja-szellemi-zsakutcajaba-viszi-az-egesz-orszagot-lmp/

 

Csath Magdolna: az oktatás a munkanélküliség csökkentésének legfontosabb eszköze

A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon 4,4 százalékra csökkent a munkanélküliség - mondta a közgazdász. Az oktatás szerepét mutatja, hogy az alacsony képzettségűeknél 11, a felsősfokú képesítéssel rendelkezőknél viszont csak 1 százalék a munkanélküliség.

http://www.hirado.hu/2017/07/29/az-oktatas-a-munkanelkuliseg-csokkentesenek-legfontosabb-eszkoze/?source=hirkereso

 

Diákokat is meglophattak

Csalás gyanúja miatt újabb feljelentést tett a DiákÉSZ elnöke Czeglédy Csaba cégcsoportja, a Humán Operátor Zrt. iskolaszövetkezeti trükközése kapcsán. A feljelentés bemutatja azt a technológiát, amellyel a diákokat rendszerszinten meglopták. Az érdekképviselethez az „I love Diákmunka” károsultjai közül eddig százhuszonketten fordultak, nekik összesen 802 ezer forinttal maradt adósa Czeglédyék valamelyik szövetkezete, ám a sértettek száma már az ezret is meghaladja.

http://magyarhirlap.hu/cikk/94199/Czegledyek_ceghalojaban_a_diakokat_is_meglophattak

 

Pártállam - a Jó Állam

Engels nagyot tévedett, amikor azt írta, az állam elhal, múzeumba kerül a kőbalta mellé. Szükség van a társadalom megszervezésére, de nem a társadalom nélkül, s főleg nem ellenére. Szüdi János oktatási szakértő írása  Népszavában.

http://nepszava.hu/cikk/1135937-partallam---a-jo-allam

 

július 30.

 

http://168ora.hu/wp-content/uploads/2017/07/omd_kenyszerszules_bi.jpg(fotó: 168ora.hu)

Orsós János pedagógus: koncra járó nyikhaj pártok

Úgy tűnik, megdönthetetlenül terjed a nézet, miszerint a sze­­gények, kiváltképp a romák azért szülnek gyerekeket, hogy a családtámogatási rendszeren keresztül jövedelemhez jussanak. Meglepő módon ezúttal nem egy jobbikos köz­­leményben került szóba a „megélhetési szülés” elleni fellépés gondolata, hanem a Momentum közpolitikai videósorozatában.

http://168ora.hu/ennyi-penzbol-pelenka-sem-jon-ki-orsos-janos-koncra-jaro-nyikhaj-partok/

 

Az iskolai lövészetről

Százhúsz éve vitáznak arról, hogy üdvös vagy bűnös dolog lőfegyverre szoktatni a tanulóifjúságot. Könnyebb lesz a háború vagy könnyebben lesz háború, ha a gyermekeket edzik rá? Mindez soha nem volt sportkérdés – összeállítás a HVG-ben.

http://hvg.hu/itthon/201730__iskolakaszarnyak__loveszet__karacsonyra_flobert__puskazni_szabad

 

július 31.

 

Keszthelyen is tüntettek

Ellenzéki politikusok és aktivisták demonstráltak Keszthelyen a helyi gimnázium igazgatói pályázata miatt – erről a HírTV számolt be. Az iskola élére érkezett egyetlen pályázatot a kiíró visszautasította, így az iskola augusztustól igazgató nélkül marad. A pályázatot beadó tanárt kollégái 70 százaléka támogatta, a beadott anyagot a bírálók mégsem fogadták el.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tuntettek-az-iskolaigazgatoert-1400501

 

Nagyobb állami hozzájárulás a katolikus egyháznak

A magyar jogrendszer jelentős változása, az új alkotmány, a közfeladat-ellátás módosult struktúrája miatt szükségessé vált az egyházi támogatások ügyének rendezése is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/94293/Nagyobb_allami_hozzajarulas_a_katolikus_egyhaznak

 

Parragh László: minden oktatási szintnek teljesítenie kell a saját feladatát

A kamara elnöke szerint a felvételi ponthatárok visszatükrözik a piaci igényeket, ugyanis a diákok közül egyre többen mennek természettudományos szakokra, műszaki és informatikai képzésre, ami a gazdaságnak mindenképpen jó. Minden oktatási szintnek teljesítenie kell a feladatát, így az általános iskolában meg kell tanítani a diákokat írni, olvasni, számolni, el kell kezdeni idegen nyelvet tanulni és a digitális tudást is meg kell alapozni. Középszinten ezt fel kell erősíteni, hogy amikor a tanuló belép a felsőoktatásba, ott már készen kell állnia a felsőoktatási ismeretek elsajátítására.

http://magyaridok.hu/gazdasag/parragh-laszlo-felsooktatasi-dualis-kepzes-fiatalok-elhelyezkedeset-segiti-2024047/

 

Egy millióval is csökkenhet a munkaerő létszáma

A munkaerőhiány demográfiai okokra is visszavezethető: folyamatosan csökken a munkaképes korú népesség és az utóbbi években nőtt a munkavállalás miatt átmenetileg külföldre költözők aránya - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. A cigányság körében rendkívül alacsony a foglalkoztatási ráta, ráadásul ők demográfiailag növekvő népességállományt jelentenek. Szerinte a következő évtizedekben 40 ezerrel csökken a munkaerő-állomány évente, ami azt jelenti, hogy 20 év alatt csaknem 1 millió emberrel lesz kevesebb a munkaerőpiacon, ha nem történik semmi.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Baj_lehet__20_ev_alatt_1_millioval_kevesebb_magyar_fog_dolgozni.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_m

 

Hajhúzástól a pofonig

Össznépi vitát szeretne egy elvált apa arról, mennyiben tekinthető megengedett eszköznek a testi fenyítés a gyermeknevelésben.

http://nepszava.hu/cikk/1136245-hajhuzastol-a-pofonig

 

Pénzcentrum: Fillérekből is megúszható az iskolakezdés

Az általános iskola összes osztályában ingyen kapják a tankönyvet a gyerekek, sőt még a kilencedikesek is, a szülők mégis mélyen a zsebükbe nyúlhatnak. A tankönyv ugyanis csak elhanyagolható része annak az iskolakezdési pakknak, amelynek tartalmát maguk az iskolák határozzák meg és a jelek szerint nem fukarkodnak a szülők pénzével. Azonban sokat lehet spórolni, ha a szülő körülnéz és nem feltétlenül követi a divatot.

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/fillerekbol_is_meguszhatod_az_iskolakezdest_igy_csinaljak_a_rutinos_szulok.1057995.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Uniós iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program indul

A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális beszerzést, előnyt biztosíthatnak a biotermékeknek, a rövid ellátási láncoknak, a környezeti előnyöknek, a mezőgazdasági termékek minőségrendszereinek. Magyarország csaknem 3,9 millió eurót kap az iskolagyümölcs- és az iskolazöldség-programra, valamint majdnem 2 millió eurót az iskolatej-programra a szeptemberben kezdődő tanévben - olvasható az Európai Bizottság honlapján.

http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/unios_iskolagyumolcs-_iskolazoldseg-_es_iskolatejprogram_indul_augusztustol/2528021/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Terjeszkedik a menzás cég

A Gazdasági Versenyhivatal döntése alapján a Hungast felvásárolhatja a Sodexo Magyarország Kft.-t, mert még marad ahhoz elég szereplő a közétkeztetési piacon, hogy ne csökkenjen "jelentős mértékben" a verseny – derült ki a GVH közleményéből.

http://index.hu/gazdasag/2017/07/31/a_gvh_rabolintott_a_legnagyobb_hazai_menzas_ceg_terjeszkedesere/

 

Könyvgyűjtés határon túli magyaroknak

Na­gyar nyelvű köny­vet gyűj­töt­tek össze a határon túl élő ma­gya­rok­nak. Az ak­ciót Simon Me­linda, a Sze­gedi Tu­do­mány­egye­tem ok­ta­tója kez­de­mé­nyezte. Ha­tal­mas össze­fo­gást ta­nú­sí­tot­tak a se­gí­teni aka­rók.

https://ripost.hu/cikk-ket-es-fel-tonnanyi-konyvet-gyujtottek-a-hataron-tuli-magyaroknak/?source=hirkereso

 

augusztus 1.

 

Eldőlt a Táltos Iskola sorsa Hódmezővásárhelyen: megszűnik

A Táltos Iskola fenntartója, a 4 School Iskolafenntartó Nkft. július 31-én a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatalához eljuttatott beadványában kérte a hódmezővásárhelyi tagintézményének megszüntetését, nyilvántartásból való törlését.

http://promenad.hu/cikk/a-taltos-sorsa-180130

 

Megszólalt az igazgatónő is: felújítás után kinyitnak

Sajtótájékoztatóján azt ígérte az iskolaigazgató, hogy a felújítás után kinyit a hódmezővásárhelyi Táltos. „A szüneteltetés a Kormányhivatal törvényértelmezése szerint nem járható út, tehát a Táltos Iskola hódmezővásárhelyi tagintézményét erre az esztendőre megszüntetjük. Amikor végeztünk a Nyár utca 56 szám alatt található ingatlan felújításával, akkor újra kell kérnünk az engedélyt az iskolára."

http://promenad.hu/cikk/taltos-iskola-megszolalt-az-igazgatono-180152

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hidegzuhany_megszuntettek_a_vasarhelyi_taltost/2528158/

 

Maruzsa Zoltán: tankönyvekről és igazgatói pályázatokról

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a hónap végéig mindenhova megérkeznek – mondta a köznevelési helyettes államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán az iskolaigazgatók kinevezését firtató felvetésekre közölte: csaknem ötszáz helyen hirdettek pályázatot, döntő többségben általában egy pályázó van. Csaknem négyszáz helyszínen meg is történt több évre az iskolaigazgatók kinevezése, néhány helyszínen van vita. Nemcsak állami, hanem egyházi és magánintézmények esetén is előfordult, hogy a fenntartó más döntést hozott. Ilyen vitának minden évben tanúi lehetnek, ez nem csak az oktatási rendszer sajátja – jegyezte meg. Nemcsak az állami, hanem a céges vezetői kinevezések többségénél sincs hivatali indoklás. Ugyanakkor mérlegelni fogják ezt a lehetőséget is, de ehhez törvénymódosítás szükséges.

http://www.lokal.hu/2017-08-maruzsa-augusztus-vegeig-megerkeznek-az-iskolakba-a-tankonyvek/

 

A lemorzsolódást is csökkentheti az ingyen tankönyv

A köznevelési helyettes államtitkár szerint óriási előrelépés, hogy már a köznevelésben részt vevő gyermekek 90 százaléka ingyen kapja a tankönyveket, mert ez támogatja a kormány szándékát, hogy csökkentse a korai iskolaelhagyás és a lemorzsolódás mértékét. Erről az m1 aktuális csatornán beszélt.

http://www.hirado.hu/2017/08/01/maruzsa-a-lemorzsolodast-is-csokkentheti-a-tankonyvek-ingyenesse-tetele/?source=hirkereso

 

Az egyetemeken is az angol a legnépszerűbb

Az egyetemisták alig több mint ötöde tanult valamilyen nyelvet a felsőoktatási intézményekben a 2016-2017-es tanévben - közölte a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva. Továbbra is az angol a legnépszerűbb.

http://www.origo.hu/itthon/20170801-angolul-nemetul-es-a-latinul-tanulnak-a-legtobben-a-felsooktatas-keretein-belul.html

 

http://nepszava.hu/picture/122335/normal/488/00488713.jpeg(fotó: nepszava.hu)

Családi pótlék – dupla átverés

Nem dupla családi pótlékot ad a kormány, csak előbbre hozza a következő kifizetést, ami a legszegényebbeknél krízishelyzetet teremthet szeptember végén. Egyszerű kommunikációs trükk a kormány részéről, amikor Rétvári Bence bejelenti: két családi pótlékot kapnak a családok augusztusban – mondta a Népszavának Farkas Zsombor, a Gyerekesély Egyesület elnökségi tagja.

http://nepszava.hu/cikk/1136386-csaladi-potlek---dupla-atveres

 

Egyetemi kar lett a Pető András Főiskola

Augusztus 1-jétől Pető András Kar (PAK) néven a Semmelweis Egyetem részeként működik a Pető András Főiskola, valamint az annak részét képező Konduktív Pedagógiai Központ. A korábbi Pető András Főiskola köznevelési, felsőoktatási tevékenységének tartalma és helyszínei nem változnak, így zavartalanul működik tovább a kar részeként a konduktív fejlesztési intézményeket (óvodát, iskolát) és a pedagógiai intézetet magába foglaló Konduktív Pedagógiai Központ.

http://magyaridok.hu/belfold/semmelweis-egyetem-kara-lett-peto-andras-foiskola-2029972/

 

A Jobbik általános iskolához kötné a választójogot

„Emberi jogi” aktivisták, liberális „jogvédők”, most tiltakozzatok! A Jobbik eltörölné az általános választójogot, és nem engedné szavazni azokat, akik nem végezték el az általános iskolát. A párt elképzelését Dúró Dóra jelezte az interneten – írta a Pesti Srácok.

http://pestisracok.hu/eltorolne-az-altalanos-valasztojogot-jobbik-es-sokakat-kirekesztenenek-szavazasbol/

 

augusztus 2.

 

PSZ: a nyugdíjasok enyhíthetnének a tanárhiányon

Noha az idei felsőoktatási felvételin is emelkedett az osztatlan közismereti tanárképzésbe felvételt nyert diákok száma, a reáltárgyak idén sem voltak túl népszerűek a pedagógus-jelöltek körében. A tanárhiányra a kormány is felfigyelt: a felsőoktatási stratégia szerint 2025-ig mintegy ötvenezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, pótlásukhoz évente legalább kétezer új belépőre lenne szükség. A nyugdíjas pedagógusok visszahívásában látja a tanárhiány átmeneti megoldását a Pedagógusok Szakszervezete. Galló Istvánné elnök még korábban azt mondta: a PSZ határozottan elutasítja a kormány tervét, amellyel képesítés nélküli "tanárokat" engednének az iskolába. Ez a szakma lenézése és semmibe vétele, ami azt üzeni a pedagógusoknak, hogy "tanítani bárki elmehet", nem szükséges tanári diploma sem - ezt most a Népszava idézte.

http://nepszava.hu/cikk/1136449-kinzo-a-pedagogushiany---elfogynak-a-fizikatanarok

 

Egyetlen esti telefon és menni kell - normális, hogy így ejtenek iskolaigazgatókat?

Az iskolai közösségeknek semmilyen rendszerben nem volt joga beleszólni az igazgatói kinevezésekbe. Most sincs: a II. kerületben, Makón és Angyalföldön áll a bál a politikai ejtőernyősök kinevezése miatt. Háttér a Heti Válasz c. lapban. Itt az előzetese:

http://valasz.hu/itthon/csak-egy-telefon-jott-este-es-mennie-kell-normalis-hogy-igy-ejtenek-iskolaigazgatokat-124947

 

Félszáz település gazdagodik tanuszodával, tornateremmel

Szabó Tünde sportállamtitkár bejelentette: a szeptemberben induló tanévben csaknem ötven hazai településen készül el új tanuszoda, tornaterem, tanterem, illetve újonnan épített iskola.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/sportert-felelos-allamtitkarsag/hirek/felszaz-telepules-gazdagodik-tanuszodaval-tornateremmel

 

Liberálisok: át kell állni a digitális oktatásra

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője arról beszélt: a szülők 20-30 százaléka megengedheti magának, hogy kifizesse az iskolai tankönyvcsomagok évente átlagosan 13 ezer forintos árát, s ha az így befolyó összeget az állam megduplázza, évi hatmilliárd forintot fordíthatnának a diákok és a tanárok digitális kompetenciájának fejlesztésére, illetve digitális tananyagokra.

https://hir.ma/belfold/politika/liberalisok-at-kell-allni-a-digitalis-oktatasra/721221

 

Roma emléknapon magyarázkodott a miniszter

Balog Zoltán Tusványoson azt mondta: a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás. Az emléknapon most kifejtette: Tusványoson egy ifjúságkutatásról beszélt, amely nem tért ki a határon túli magyar ajkú cigányokra. Valóban eldöntendő kérdés, hogy az ő sorsuk kinek a felelőssége. Elsősorban a román államé, hiszen Románia területén élnek, ugyanakkor a romániai magyar közösségnek és a magyar kormánynak is el kell döntenie, hogyan segíti őket. A döntést, amelyet Magyarországon a magyarországi romákról meghoztunk, meg kell hozni az elszakított nemzetrészek tekintetében is, és „akkor erőforrás lehet az, ami ma még nem az” – közölte a miniszter, bármit is jelentsen ez.

http://nepszava.hu/cikk/1136574-balog-magyarazkodott-a-roma-emleknapon

 

Oktatni, oktatni, oktatni, de kell a béremelés is

Az építőipar az elmúlt időszakban egyre nagyobb lendületet vett Magyarországon, ám a tartós növekedést megakadályozhatja az ágazatban tapasztalható súlyos szakemberhiány. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint szemléletváltásra van szükség: fel kell ismerni, hogy a bérek emelésén kívül a szakemberek számára jobb munkakörülményeket kell nyújtani, biztos alapokon nyugvó gyakorlati oktatásra és a szakmunka megbecsülésére van szükség.

http://www.eletforma.hu/hirek/oktatni-oktatni-oktatni-de-kell-a-beremeles-is/

 

Érzéketlen levelet kaptak a szülők a veronai baleset után

Czakó Tibor, a Pizolit Kft. ügyvezetője a szülők többszöri kérésére, nagyjából hat héttel a tragédia után, március 9-én találkozott először a hozzátartozókkal, mégsem részvétnyilvánítással kezdte, hanem egy tájékoztatóval. Ebben egyebek között feladatokról, szalagkorlátok rugalmassági zónájáról és egy tájékoztató filmről írt. A levél sokkolta a szülőket.

http://24.hu/belfold/2017/08/02/megdobbentoen-erzeketlen-levelet-adott-at-a-szuloknek-par-hettel-a-veronai-baleset-utan-a-busztarsasag-vezetoje/

 

Továbbra is főzhet az ételmérgezést okozó cég

Hiába mondta ki jogerős ítéletében a bíróság, hogy ételmérgezés történt tavaly áprilisban az óbudai menzákon, az önkormányzat nem bont szerződést az étkeztető Gyermekmenza Kft.-vel – értesült a Magyar Nemzet. Az önkormányzat a bírósági ítélet megszületéséig nem akart dönteni a szerződésről, a lap kérdéseire ugyanis rendre azt hangsúlyozták, hogy megvárják az összes folyamatban lévő vizsgálat végét. A III. kerületi önkormányzat azonban végül arra jutott: kitart a Hungast-csoporthoz tartozó Gyermekmenza Kft. mellett.

https://mno.hu/belfold/tovabbra-is-fozhet-az-etelmergezest-okozo-ceg-2410659

 

Tudnivalók a felsőoktatási pótfelvételiről

A pótfelvételi kiváló lehetőség azoknak, akiket nem vettek fel sehova, de nem szeretnének halasztani. Számos intézmény kínál még helyeket. A jelentkezési határidő: augusztus 7.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/8/2/Mire_figyeljen_aki_potfelvetelire_keszul_pr_NHK39L

 

Aki nem végezte el az általános iskolát, az nem létezik a Jobbik számára

Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján reagált Dúró Dóra, a Jobbik alelnöke közösségi oldalán tett bejegyzésére, miszerint a párt választási programjában "kilátásba helyezi", hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak. A kormánypárti politikus szerint aki nem végezte el az általános iskolát, az nem létezik a Jobbik számára.

http://magyarhirlap.hu/cikk/94524/Hollik_Istvan_Aki_nem_vegezte_el_az_altalanos_iskolat_az_a_Jobbik_szamara_nem_is_letezik

 

A Jobbik társadalmi vitára bocsátaná a választójog korlátozását

Staudt Gábor országgyűlési képviselő (Jobbik) szerint egy választójogi csomagról van szó, amelyen egyelőre még dolgoznak, a választójog korlátozása pedig a csomagnak csak az egyik eleme. „Ezt társadalmi vitára kell bocsájtani. Ez nem egy ördögtől való ötlet. Helyesbítek, nem nyolc általánosról beszéltünk, hanem alapfokú végzettségről. Tehát főleg az idősek esetében ez lehet, hogy négy elemi iskola elvégzését jelenti.”

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/tarsadalmi-vitara-bocsatanak-a-valasztojog-korlatozasat-1400641

 

augusztus 3.

 

Lebutított jövő - Parragh László és a kormányzat harca az értelem ellen

Miután június elején Parragh László „óriási hibának” nevezte, hogy a polgármesterek nem mernek gimnáziumokat bezárni, a minap az mfor.hu-nak értekezett a gimnáziumi helyek számának szükséges megvágásáról. „A gimnázium azért csábító még mindig, mert élnek a régi beidegződések, melyek szerint a biztos jövőt ez az iskolatípus garantálja” – magyarázta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Elemzés a portálon:

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/lebutitott-jovo-105244

 

Hazafias testnevelésóra: a tanterv része az alattvalóképzés?

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő riasztónak látja a hazafias testnevelésóra tervét. Szerinte értelmetlen és okafogyott a 6-12 éves gyerekeket direkt módon ideológiával bombázni, csak arra jó, hogy alkalmazkodást kényszerítsenek ki, hogy „a gyerekek megtanulják, dekódolják az elvárást, és annak megfelelően viselkedjenek.” Az értékekre ezzel nem lehet hatni, csak megfosztják őket az autonómiájuktól. Azt mondja, a hazafias testnevelésnek értelme sincs és a valódi problémákhoz sincs köze.

http://hvg.hu/itthon/20170803_Hazafias_testneveles_kormany_rado_pedagogus

A hvg.hu megtartotta az első hazafias órát (videó):

http://hvg.hu/itthon/20170802_hazafias_honvedelmi_testneveles_video

 

Jön az ingyenes nyelvvizsga

A 2018. január 1. után letett első sikeres B2, C1 vagy C2 típusú nyelvvizsgák díját téríti majd vissza az Új Nemzedék Központ – közölte a Magyar Hírlap érdeklődésére a szervezet. Az eljárás menetéről később tudnak tájékoztatást adni. Mint ismert: tavasszal a kormány bejelentette, hogy ingyenessé teszi az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbek számára.

http://magyarhirlap.hu/cikk/94587/Jon_az_ingyenes_nyelvvizsga

 

40 oktató hagyja ott a BME GTE-t

Szeptembertől csaknem 40 oktató távozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karáról (BME GTK) – az intézmény hallgatói képviseletének honlapjára a Magyar Nemzet hivatkozott.

https://mno.hu/belfold/negyven-oktato-hagyja-ott-a-bme-gtk-t-2410822

http://index.hu/belfold/2017/08/02/40_oktato_tavozik_a_muegyetem_gazdasagi_es_tarsadalomtudomanyi_kararol/

 

Mit kaptak a híres magyarok az oktatástól?

Tökéletes, mindenki igényeinek, tehetségének megfelelő, az emberek nagy tömegeit befogadó iskolarendszert nem lehet létrehozni. De legalább törekedni kellene rá! Elképzelésünk sem lehet arról, hányan vannak, akiktől elvette a kibontakozás lehetőségét az iskola, s bár – főleg külföldön – látunk jó, előremutató példákat, ezek mégsem gyűrűznek be. Pedig a politikusok is jártak iskolába, s bizonnyal nekik is van/volt tapasztalatuk arról, hogy lehetne ez jobb is. Csiffáry Gabriella főlevéltáros híres emberek iskolai hányattatásainak dokumentumait illesztette az életrajzokhoz, s visszaemlékezéseket is csatolt a személyekhez. Írók, költők, színészek, képzőművészek és tudósok gyermek- és ifjúkorának egy-egy részletébe kapunk bepillantást. Könyvajánló a portálon:

https://librarius.hu/2017/08/03/csiffary-corvina/

 

Vállalkozók támogatják a Momentumot - van oktatási feltétel is

Bojár Gábor, a Graphisoft és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója a Heti Válasznak azt mondta: egymillió forinttal támogatta a Momentumot, mert a párt értékrendje közel áll hozzá. A másik támogató Raskó György korábbi MDF-s, később MDNP-s parlamenti képviselő, agrárvállalkozó. Ő a támogatást több feltételhez kötötte. Elvárja például a Momentumtól, hogy képviselje a finnhez hasonló, szabadelvű oktatási és szakképzési programot.

http://index.hu/belfold/2017/08/03/bojar_gabor_es_rasko_gyorgy_is_tamogatja_a_momentumot/

http://valasz.hu/itthon/ok-finanszirozzak-a-momentumot-megszolal-a-ket-magyar-uzletember-124924

 

Hetilap-ajánló (csak a nyomtatott változatban található)

 

HVG Trend

A hetilap összeállítása a felsőoktatással foglalkozik (ponthatár, az oktatási államtitkárság cselekvési terve, nyelvvizsga-követelmények stb.)
 

168 óra: Egy tehetségmentő kollégium története

80 éves a hódmezővásárhelyi Cseresnyés Kollégium. Interjú Pataki Béla nevelőtanárral a hetilapban.

 

Az internetes heti lapszemle következő száma 2017. augusztus 11-én jelenik meg a PSZ honlapján.

 

 

Megosztás: