Lapszemle – 2017. július 21. Botrányos igazgatóváltások

július 21, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 3 (1 szavazat)

Több iskolában botrányosra sikerült az igazgatóváltás. Nem utolsó sorban a tiltakozások hatására a miniszter adott engedélyt a budapesti gimnázium vezetőjének, így még maradhat posztján. Részletek a lapszemlében.

                                                                                                                                            

A pedagógusok tiltakoznak az értelmetlen papírmunka ellen, ez is az oka annak, hogy kevesen jelentkeztek minősítésre – mondta a PSZ elnöke az egyik interjúban. Miközben a helyettes államtitkár elégedett a szakképzés átalakításával, a félelmek beigazolódtak: lesújtó eredmények születtek a szakmai érettségin. A nyelvoktatás sincs topon, a kormány felmérésre készül, hogy megtudja: hol a hiba. A hét cikkeiből válogattunk.

 

Július 15.
 

PSZ: Felesleges, ostoba papírmunka

Az értelmetlen papírmunka ellen tiltakoznak a pedagógusok, amikor nem jelentkeznek kellő számban minősítésre – mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke az ATV híradójának 2017. július 15-én. Az összeállítás a 6. percben kezdődik.

http://www.atv.hu/videok/video-20170715-esti-hirado-2017-07-15


Eredeti cikk: Nem tolonganak a minősítésért

35 000 pedagógusnak lenne lehetősége arra, hogy részt vegyen idén a minősítési eljárásban, így jövőre magasabb fizetési kategóriába lépjen, ám csak 13 423-an pályáztak. A jövő évi minősítésekre még ennél is kevesebben, mindössze 10 502-en jelentkeztek.

http://magyarhirlap.hu/cikk/93069/Nem_tolonganak__a_minositesert

 

Nem ad esélyt a kiemelkedésre az átalakított szakképzés

Szakemberek szerint az új szakképzési rendszerben sem az iskolák, sem a képzési centrumok nem érdekeltek abban, hogy a kudarcokkal küszködő, hátrányos helyzetű gyerekeket olyan tudáshoz (végzettséghez) juttassák, amellyel képesek kikerülni a mélyszegénységből.

http://168ora.hu/nem-ad-eselyt-kiemelkedesre-az-atalakitott-szakkepzes-osszeterelik-az-osszes-problemas-gyereket/

 

A legegyházibb iskolának tartják a szegedi állami zseniképzőt

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egyik végzős osztályának érettségi átlaga 4,98 lett. Nem is olyan csapnivaló a hazai közoktatási rendszer, vagy minden szempontból kivételről van szó? Mi zajlik ennek az iskolának a falai között, és vajon meddig? Gál Béla iskolaigazgatóval beszélgetett a 168 óra.

http://168ora.hu/nem-szedhetik-szet-tanart-diakok-legegyhazibb-iskolanak-tartjak-az-allami-zsenikepzot/

 

Leállt a társadalmi mobilitás Magyarországon

Az Eurofound az EU tagállamainak mobilitási folyamatait hasonlította össze 2002 és 2010 között. A kutatás szerint a magyar az Európai Unió legzártabb társadalma. Az itt élőknek van a legnagyobb esélye arra, hogy abban a helyzetben maradjanak, amelyben a szüleik voltak. A hiba az esélyteremtő jóléti újraelosztás intézményrendszerében van.

http://nepszava.hu/cikk/1134590-befagyott-tarsadalom---leallt-a-tarsadalmi-mobilitas-magyarorszagon

 

Mennyit dolgozik valójában egy tanár?

A közvélekedést - miszerint a pedagógusok egész nyáron lógatják a lábukat - cáfolja ez az írás.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170715/tanarok-nyar-szabadsag/

 

Dalban kritizálja a rendszert a Tanítanék

A Tanítanék interaktív tanórákat tartott és egy dal is születetett.

http://hvg.hu/kultura/20170715_tanitanek_bankito?s=hk

 

Július 16.


Pölöskei Gáborné elégedett a szakképzés rendszerével

Maximálisan indokolt, hogy a szakképzés irányítása átkerült a nemzetgazdasági tárcához, mert ennek az oktatási területnek szorosan össze kell kapcsolódnia a foglalkoztatási szakpolitikával – mondta a 168 Órának Pölöskei Gáborné. Az NGM helyettes államtitkára elégedett a megújult szakképzési rendszerrel, abban sem lát problémát, hogy a Parragh László vezette iparkamarának szinte kizárólagos befolyása van a kormányzati döntésekre.

http://168ora.hu/ad-kompetenciat-ad-poloskei-gaborne-magyar-gazdasagot-egyelore-nem-robotok-viszik-hatukon/

 

Július 17.


PSZ: végrehajtókat akarnak az intézmények élére

Az utóbbi hetek nyilvánosságra került igazgatói pályázatairól a PSZ elnöke nyilatkozott a HírTV híradójának. „Megváltozott az intézmény vezetőjének a szerepe. A hatalom egy végrehajtót akar az intézmények élére, aki a központi utasítást egyértelműen, kérdés és fenntartás nélkül végre fogja hajtani és hajtatni a tantestülettel. Tehát olyan személyeket keresnek, akik maradéktalanul a központi utasításokat végrehajtják” – mondta Galló Istvánné.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/szinyei-igazgato-az-elso-gondolatom-a-dobbenet-volt-1399584

 

A miniszter utasítására maradhat a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója

Balog Zoltán a Szinyei Merse Pál Gimnázium veronai tragédiát követő speciális helyzetére, valamint a jelenlegi igazgató neki címzett levelére tekintettel arra utasította Palkovics László államtitkárt, hogy legalább egy évvel hosszabbítsa meg az igazgató megbízását - derült ki az Oktatásért Felelős Államtitkárság közleményéből.

http://www.hirado.hu/2017/07/17/emmi-meghosszabbitjak-a-szinyei-merse-pal-gimnazium-igazgatojanak-megbizatasat/?source=hirkereso#

Előzmények:

Petíciót indítanak az igazgatóért

Online petíciót indítottak a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójáért, Tóth Gáborért, aki bár egyedüliként indult az iskola igazgatói pozíciójára kiírt pályázaton, jelentkezését mégsem fogadta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma – tudta meg a Magyar Nemzet.

https://mno.hu/belfold/peticio-indult-a-szinyei-gimnazium-igazgatojaert-2408168

 

A Fidesznek áprilisban még megfelelt az igazgató

Április 13-án, zárt ülésen véleményezte az igazgató jelentkezését a fideszes többségű képviselőtestület, akkor még a jogszabályi kritériumoknak megfelelőnek tartotta.

https://mno.hu/belfold/szinyei-ugy-a-fidesznek-aprilisban-meg-megfelelt-az-igazgato-2408219

 

E-mailban rúgták ki a budapesti Szinyei Gimnázium igazgatóját

Az igazgató újrapályázását az oktatásért felelős államtitkár nem támogatta. Az intézmény éppen kezdett talpra állni a veronai tragédia után, de sokan úgy érzik, a váltás újabb feszültséget és bizonytalanságot okozhat. Az igazgató azt tervezi, hogy felülvizsgálatot kér az ügyében Balog Zoltán minisztertől. A döntés miatt több szülő felháborodott.

http://hvg.hu/itthon/20170717_emailben_rugtak_ki_a_szinyei_gimnazium_igazgatojat?s=hk

 

A DK véleménye: el a kezekkel az igazgatótól

A minisztériumot nem érdekli, hogy a tantestület 90 százaléka, és a szülők is a jelenlegi direktort támogatják. A kerület képviselője a minisztertől vár választ.

http://nepszava.hu/cikk/1134863-dk-el-a-kezekkel-a-szinyei-gimnazium-igazgatojatol


Egyre több diploma ragad bent a nyelvvizsga hiánya miatt

A kormány rövidesen felméri, milyen problémák vannak a nyelvtanítás területén a közoktatásban. Évről évre egyre többen vannak, akiknek hiányzik a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsga: csak tavaly 11 708-an nem jutottak hozzá az oklevélhez – tudatta az Oktatási Hivatal.

http://magyarhirlap.hu/cikk/93152/Egyre_tobb_diploma_ragad_bent_anyelvvizsga_hianya_miatt

 

Már több mint egymillió tanulónak jár ingyen a tankönyv

Míg a 2013/2014-es tanévben 614 ezer gyermek volt kedvezményezett, rá egy évre 733 ezer, ősztől már több mint egymillió iskolásnak jár ingyen a tankönyv. A jogosultak körét kiszélesítik. Az eredetileg még négy éven át tartó, többüteműre tervezett folyamat helyett 2017 szeptemberében ingyenes tankönyvellátásban részesül az 1–9. évfolyam valamennyi tanulója.

http://magyaridok.hu/belfold/mar-tobb-mint-egymillio-tanulonak-jar-ingyentankonyv-1950313/

 

A cégek maguk képzik ki dolgozóikat

A GKI 2016-os felmérése szerint a tanuló, a munkaerő-piacon még nem jelentkező fiatalok között tízből mindössze alig négy (43 százalék) hallgat olyan szakon, vagy tanul olyan szakmát, amelynek hisz piacképességében. A fiatalok mindössze fele dolgozik olyan munkahelyen, munkakörben, amely a végzettségének megfelelő. Valaminek tehát változnia kell.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/magad-uram-ha-mas-nem-teszi/

 

Meddig gyerek a gyerek?

Nagy eltéréseket mutat a gyermekekre vonatkozó életkori besorolás a különböző jogszabályokban. Herczog Mária gyermekjogi szakértő szerint szakmai vita kellene, hogy ne csak a politikusok érveljenek. Emlékeztetett: míg választani csak 18 éves kor felett lehet, a tankötelezettség csupán 16 éves korig tart, a büntető törvénykönyv szerint pedig már 12 éves kortól büntethető egy gyermek.

http://nepszava.hu/cikk/1134564-meddig-gyerek-a-gyerek

 

Változhat a KRESZ, bekerülhet a közoktatásba

A kerékpározásért felelős kormánybiztos azt mondta: javasolják a közlekedési alapismeretek oktatását már az általános iskolában. 12 éves kor környékén vizsgát is tehetnek majd a diákok.

http://hvg.hu/cegauto/20170717_Valtozhat_a_KRESZ?s=hk

 

A finn oktatási csodáról

A World Economic Forum videójából kiderül: nincsenek egységes dolgozatok, sem szigorú felügyelők, akik szoros kontroll alatt tartanák a lurkókat. A jövő generációjának nem kell izgulnia a tesztalapú rangsorolás miatt sem.

https://nuus.hu/nok/babamama/0717/vidam-finn-iskolasokat-nezni-meg-nyari-szunetben-feludules/

 

Almási Miklós: Forró pillanatban

Aki nincs a Facebookon, az nem létezik, de az sem, akit nem kommentelnek. A közösségi média segítségével szerveződnek a bulik, a tüntetések, innen kapod a friss híreket, és ami a legfontosabb, ennek révén bővül kis- és nagycsoportos kapcsolati hálód. Megbeszélhetsz, hirdethetsz, üzletelhetsz, önképed fényezheted. Megoszthatod legjobb fo¬¬tóid, elmondhatod kreatív dolgaid, mit szereltél-írtál-csináltál – és lájkolják, kö¬¬ve¬¬tőid lesznek. A „követőkkel” persze máris bajom van. Van turpisság is benne az életformát tekintve, mert régen barátaid voltak, két-három testi-lelki jó barát, most pedig van háromszázhúsz követőd. Ugyanaz?

http://168ora.hu/almasi-miklos-forro-pillanatban/

 

Visszájára fordulhat az agymosás?

A kormány Soros-plakátja kétségkívül átlép egy határt, vagy talán visszalép egy határon: az idősebbeknél Titót, a láncos kutyát idézi meg, az imperialista Uncle Sam gonosz, vékony figuráját, vagy éppen az ’56-os ellenforradalmár reakciós alakját. A polgári máz utolsó da¬¬rabkái is leperegnek a tömegpropagandáról, ami most már nyers, zsigeri, durva. Síklaki István szociálpszichológust arról is kérdezte a 168 Óra, hogy visszájára fordulhat-e az agymosás.

http://168ora.hu/vakhitek-kora-siklaki-istvan-meztelenne-valhat-csaszar/

 

Több mint ötezren sztrájkoltak a hivatalokban

Ötezernél többen vettek részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők munkahelyi szervezeteinek hirdetett, béremelést célzó kétórás munkabeszüntetésben – összegzett Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

https://mno.hu/kulfold/tobb-mint-otezren-sztrajkoltak-a-hivatalokban-2408159

 

Július 18.
 

„Éppen csak talpra álltunk a baleset után”

Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója a Magyar Nemzetnek nyilatkozott: amikor a tankerületi központ megtartotta a pályázatot elbíráló értekezletet, utána még gratuláltak is neki, és biztosították támogatásukról. Köszöni, hogy a miniszter elolvasta a vasárnap délután neki küldött levelét és úgy döntött, meghosszabbítja az igazgató mandátumát.

https://mno.hu/belfold/eppen-csak-talpra-alltunk-a-baleset-utan-2408294

 

Véletlenül tudta meg az igazgató, hogy maradhat

Tóth Gábort hivatalosan senki sem értesítette, hogy mégis ő lehet az igazgató, egy nyaraló diákja vette észre a tárca közleményét.

http://www.atv.hu/belfold/20170718-veletlenul-tudta-meg-a-szinyei-igazgatoja-hogy-maradhat/hirkereso

 

Ács Katalin: Változtatásokra lenne szükség a pályázatok elbírálásához

Az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke (a sztrájkbizottság tagja) szerint a jogszabályok ugyan előírják, hogy ki kell kérni a tantestületek véleményét, azt viszont már nem, hogy azt a tankerületnek, minisztériumnak figyelembe is kell vennie az igazgatói pályázatok elbírálásakor. Ács Katalin jelezte: ha olyan igazgató kerül az iskola élére, akit a tantestület nagy része elutasít, komoly nehézségeket okozhat, a nevelői-oktatói munka is sérül.

http://nepszava.hu/cikk/1134945-balog-miniszter-megkonyorult---megis-maradhat-a-szinyei-gimnazium-igazgatoja
 

Lefejezés

Miért is csodálkoznánk? Ez a NER lényege – írta N. Kósa Judit a Népszavában.

http://nepszava.hu/cikk/1134950-lefejezes

 

Mitől bűzlik annyira a NER?

Van egy apró, de mégiscsak biztató tanulsága ennek a történetnek. Nevezetesen az: lehet, hogy nem jó semmire egy szolidaritási akció, lehet, hogy nem érnek semmit a fekete szalagok, aláírások, ám a diákoktól továbbra is tart a hatalom. Lehet, hogy már egyre kevésbé, de még mindig. Publicisztika a Magyar Narancsban.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-szinyei-gimnazium-igazgatojanak-esete-tokeletesen-megmutatta-mitol-buzlik-annyira-a-ner-105354
 

Szinyei-ügy: Megalázták az államtitkárt?

A Transparency International igazgatója, Ligeti Miklós nem lenne az államtitkár helyében, aki szerinte minden bizonnyal nem önhatalmúlag döntött úgy, hogy kirúgja az igazgatót, és most mégis rajta verik el a port – hangzott az ATV A nap híre c. műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20170718-szinyei-ugy-megalaztak-az-allamtitkart/hirkereso

 

Csak az Emmi akarta az új igazgatót Algyőn

Szakmailag és emberileg is értetlenül állok az előtt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma indoklás nélkül utasította el pályázatomat az iskola igazgatói posztjára – mondta Horváthné Kunstár Andrea. Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola megbízott igazgatója az elutasító határozatról július 14-én kapott e-mailt a minisztériumtól. A településen többen úgy vélik, hogy az ügyben politikai döntés született: az új igazgatónő férje a helyi Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/2_ev_utan_lesz_ujra_allando_vezetoje_az_iskolanak_csak_az_emmi_akarta_az_uj_igazgatot_algyon/2526595/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Egyre vonzóbb a pedagóguspálya

A béremelések hatására egyre több fiatal választja a pedagógus-életpályát. Amikor a polgári kormány átvette az ország irányítását 2010-ben, egy 20 éve tanító, főiskolai végzettségű pedagógus bruttó 149 ezer forintot keresett, míg az idei év végére a fizetése bruttó 301 ezer forint lesz. A béremelés érinti az óvónőket, az óvodapedagógusokat, a logopédusokat, a fejlesztő pedagógusokat, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat is – írta a Magyar Idők.

http://magyaridok.hu/belfold/egyre-vonzobb-pedagoguspalya-1961623/

 

A nyelvvizsgához nem elég a tanítási idő

Egy kutatás legfontosabb kérdésére - "a nyelvvizsgára felkészüléshez és egy sikeres vizsgához szerinted elegendő az iskolai nyelvóra?" - a válaszadók 68%-a nemmel válaszolt. A válaszadók több mint fele, 58,1%-a különórákra jár.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/7/18/Elegendoek_a_kozepiskolai_nyelvorak_ahhoz_h_HWS3JA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_7_18

 

OH: csökken a bent ragadt diplomák száma

Csökken azok száma, akik nyelvvizsga hiányában nem szerzik meg felsőoktatási oklevelüket - mondta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/7/18/nyelvvizsga_nelkul_diploma_0TEAGV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_7_18


A legnépszerűbb szakok között van az óvodapedagógia is

Az alapképzések közül a gazdálkodási és menedzsment vezet, de szorosan követi a mérnökinformatikus, illetve az óvodapedagógus szak az idén.
http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/7/18/Ezek_a_legnepszerubb_ala...
Az eredeti link:

https://www.felvi.hu/felsooktatasimuhely/kutatasok/jelentkezok/2017A_jelentkezok_gyorsjelentes_II?itemNo=2

 

A közép-magyarországi régióból szeretnének továbbtanulni

A jelentkezők állandó lakóhelyük szerint legnagyobb, csaknem egyharmados arányban a Közép-Magyarország régióban élnek, míg a legkevesebben a Dél-Dunántúl régióból érkeztek. A többi régió részesedése 10% körüli - olvasható a Felvi elemzésében.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/7/18/felveteli_2017_jelentkezok_lakhelye_9M2WVZ

 

A zene hálás pedagógiai terület

A zene összekapcsolható a matematikával, az idegen nyelvek elsajátításával, sőt átemelhető akár a vizuális művészetek oktatásába is – mondta az mta.hu-nak Damien Sagrillo, a Luxemburgi Egyetem bölcsészettudományi és pedagógiai karának tanszékvezetője. A professzor az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programja két zenepedagógiai munkacsoportjának tevékenységét támogatja külső szakértőként Lovász László akadémiai elnök felkérésére.

http://mta.hu/tudomany_hirei/a-zene-igazan-halas-pedagogiai-terulet-interju-damien-sagrilloval-107888

 

Mi december 24-ét akarjuk

Hiszik vagy nem, de a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyik jogelődje – már a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormánnyal is egyeztetett arról, hogy december 24-e legyen munkaszünet. Kormányzati ígéret volt rá, hogy ezt bevezetik, s nem a szakszervezeteken múlott, hogy ebből végül nem lett semmi. Máig sajnáljuk – írta Kordás László.

http://nepszava.hu/cikk/1134974-mi-december-24-et-akarjuk


Július 19.
 

Hiába a tiltakozás, újabb iskolaigazgatót cseréltek le!

A szülők és a nevelőtestület tiltakozása ellenére a ferencvárosi alpolgármester tanácsadóját nevezte ki a tárca az egyik legnagyobb, fővárosi két tannyelvű iskola élére. Tóthmátyásné Zuggó Tünde ezt a Magyar Nemzetnek megerősítette, hozzátéve: augusztus 1-től veszi át a vezetést egy évre. A pályázaton indult az eddigi igazgató, Zoltán László is, aki 25 évig irányította az iskolát: ő alakította át két tannyelvűvé a gimnáziumot, ahová többszörös a túljelentkezés. Egy kurta telefonhívás tudatta, nem őt választották a Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium élére, mert átlépte a nyugdíjkorhatárt. Mivel tartottak tőle, hogy ez lesz az indok, az igazgatóhelyettes is beadta a pályázatát.  Őt 64 igen, 12 nem ellenében támogatta a nevelőtestület, a tanácsadó viszont 45 nem és 32 igen voksot kapott. Ennek ellenére ő lesz igazgató. Az eddigi igazgatónak állítólag azért kell távoznia, mert nem akadályozta meg a kockás inges demonstrációt. A szülők pikniket szerveznek a jövő hétre, tiltakozásképpen.

https://mno.hu/belfold/hiaba-a-tiltakozas-a-kormany-igazgatot-valtott-2408458

 

Megszüntetné a portfóliót a Jobbik

Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes szerint az életpálya-modell bukás, a kormány oktatáspolitikája pedig már az alapvetéseinél hibás. Erkölcsileg megengedhetetlennek nevezte, hogy több évtizedes munkaviszony után egyes intézményvezetőket indoklás nélkül, e-mailben vagy telefonon mentsenek fel. Szerinte ezzel a kormány több esetben szembemegy a szakma, a tantestület és a szülők akaratával, s felmerül, hogy politikai indokok állnak mögötte.

https://hir.ma/belfold/politika/a-jobbik-megszuntetne-a-pedagogus-portfoliot/720614

 

Lesújtó jegyek a szakmai érettségin

Beigazolódtak a félelmek, több szakmai érettségi tárgyból is nagyon gyenge eredmények születtek középszinten a szakképző intézményekben. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 35 tárgyból kilenc esetében – például gépészet, környezetvédelem-vízgazdálkodás, élelmiszeripar – a diákok átlaga még a hármast sem érte el.

https://mno.hu/belfold/lesujto-jegyek-a-szakmai-erettsegin-2408469?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

DK: lehessen újra vizsgázni a szakmai érettségin!

A Demokratikus Koalíció oktatási szakpolitikusa azt követelte a kormánytól, hogy az idei szakmai érettségin részt vevő diákok a korábbi osztályzataik vagy egy megismételt vizsga alapján kaphassanak érdemjegyet. Arató Gergely sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kabinet minden tiltakozás ellenére áterőltette a szakmai érettségik reformját. A követelményeket viszont csak decemberben hozták nyilvánosságra, ezért a diákoknak nem volt idejük felkészülni.

http://gepnarancs.hu/2017/07/dk-lehessen-ujra-vizsgazni-a-szakmai-erettsegin/

 

A Fazekas Mihály Gimnázium diákjai győztek az első nemzetközi robotépítő olimpián

A budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata állhatott a dobogó legfelső fokára a Washingtonban rendezett első nemzetközi robotépítő olimpián. Ezzel a csapat a fődíjat hozta el a First Global Grand Challenge nevű nemzetközi versenyen.

http://168ora.hu/budapesti-fazekas-mihaly-gimnazium-diakjai-gyoztek-az-elso-nemzetkozi-robotepito-olimpian/

 

Zökkenőmentes lesz a tankönyvellátás

Az iskolák idejében megkapják a kiadványokat - jelentette ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Debrecenben. Hajnal Gabriella, a KK szakmai elnökhelyettese hangsúlyozta: szeptembertől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5-9. osztályos tanulók is ingyen kapják meg a tankönyveket. Sipos Imre, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének főigazgatója jelezte: a 2018-as tanévtől valamennyi évfolyam az összes tantárgyat újgenerációs tankönyvekből tanulhatja majd.

http://magyarhirlap.hu/cikk/93349/Kello_Zokkenomentes_lesz_a_tankonyvellatas

 

Ebédkörök az orosházi tanyákon

Az állam országszerte térítésmentes ebédet biztosít a nyári szünetben a rászoruló gyermekeknek. A legtöbb településen a főzés helyszínén fogyasztják el, vagy ételhordóban viszik el az ételt, Orosházán a tanyavilágban a közterület-felügyelők és a tanyagondnokok házhoz is szállítják az ebédet.

http://magyaridok.hu/belfold/ebedkorok-az-oroshazi-tanyakon-1965130/

 

Kiss Judit Ágnes: Nyolc nyári nyavalyácska

Nemrég egy kedves doktornő panaszolta a magánrendelésén, hogy a háziorvosra várva a rendelőben az egyik beteg türelmetlenségében hangosan szidni kezdte az orvosokat. Akik jól keresnek, hatalmat gyakorolnak, de akiknek bezzeg semmi nem elég, és elhagyják az országot. Az illetőről kiderült, hogy pedagógus – mesélte a doktornő –, pedig azok aztán mindent megkapnak. Hatalmas fizetésemelést, dolgozniuk meg alig kell, nyáron három hónap szünet, mosta¬¬náig csak megtartották az óráikat, és mentek haza, még azon is fel vannak háborodva, hogy négyig benn kell maradniuk a munkahelyükön, mint más normális embernek. Finoman figyelmeztettem, én is pedagógus vagyok, és nem mond¬-hatnom, hogy teljesen igaza lenne. Nem vette a lapot. A tízperces kezelés végén eltette a tízezrest, számlát nem adott, de még szidta egy kicsit a tanárokat.

http://168ora.hu/kiss-judit-agnes-nyolc-nyari-nyavalyacska/

 

Július 20.
 

PSZ: Személytelen kinevezések

Az elmúlt napok botrányt kavart igazgatói kinevezéseiről nyilatkozott Galló Istvánné az RTL híradójának.  A PSZ elnöke jelezte: az EMMI úgy dönt a kinevezésekről, hogy a miniszter vagy az államtitkár nem is találkozik a pályázóval.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/tisztogatas-vagy-szakmai-dontes-az-igazgatovaltas

 

A KK szerint szabályos volt a II. kerületben az igazgató kinevezése

Tévesek azok a sajtóban megjelent találgatások, amelyek szerint politikai szándék áll a II. kerületi Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetői pályázatáról hozott döntés mögött. A valóság ezzel szemben az, hogy szakszerű, megalapozott és jogszerű döntés született – közölte a Klebelsberg Központ.

http://kk.gov.hu/szabalyos-es-megalapozott-dontes-szuletett-az-igazgatoi-palyazaton
 

Más portálok az ismert előzményről is írtak:
http://24.hu/belfold/2017/07/20/a-klebelsberg-szerint-teljesen-szabalyos-volt-a-ii-keruleti-igazgato-kinevezese/
http://hvg.hu/itthon/20170720_Magyarazza_a_Klik_hogy_miert_csereltek_le_egy_iskolaigazgatot_egy_fideszes_tanacsadora?s=hk

 

Szakmai érettségi: Tilos volt buktatni?

Utasításba adták a szakképző intézmények vizsgabizottságainak, hogy a lehető legkevesebb gyereket buktassák meg az új szakmai ágazati érettségiken – értesült lapunk több különböző forrásból. Az erről szóló híreket Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság  ügyvezető elnöke is megerősítette. – Én is hallottam erről, olyan kollégáktól, akik érettségiztettek. "Visszautasítjuk a teljesen alaptalan vádakat. Ugyanakkor az ágazati szakmai érettségi szabályos és méltányos lebonyolításának szükségességére külön körlevélben hívtuk fel az intézményvezetők figyelmét, így kiemelten arra is, hogy minden jogszerű segítséget adjanak meg a vizsgák során a diákoknak" – közölték a tárcánál. Tájékoztatásuk szerint a vizsgázóknak egy százaléka nem tett sikeres vizsgát.

http://nepszava.hu/cikk/1135204-szakmai-erettsegi---ellenjavalt-buktatas/

 

Nem csoda, hogy mindenki a gimnáziumban látja a felsőfokú végzettség garanciáját

A sikeres Magyarországhoz a mainál nagyobb számban képzett, együttműködő, önálló munkavégzésre képes, folyamatosan oktatható emberre van szükség – mondja Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding két társ-vezérigazgatója.

http://valasz.hu/uzlet/nem-csoda-hogy-mindenki-a-gimnaziumban-latja-a-felsofoku-vegzettseg-garanciajat-124761

 

2030-ra a mai szakmáknak csak 15 százaléka marad meg

A digitalizáció első, már lezajlott fázisában a gépek a logikus gondolkodás sémáit vették át. A most zajló második fázisban már a kognitív intelligencia alakul ki, tehát egyfajta megismerő és elemző képesség is. A harmadik fázis, amikor a gép virtuális emberi elme lesz, csak 2030 után indul meg. De hova jutunk addigra, vagyis 13 év múlva?  Hogyan reagálnak a digitális kihívásra Magyarországon azok a vállalatvezetők, akik a kalapácsos, pöfögős, füstölős, csavarhúzós, egy adott szakmára irányuló képzésbe terelnék a tizenéveseket, a minden változásra nyitott, általános gimnáziumi képzés helyett?

http://hvg.hu/kkv/20170720_Joslat_2030ra_a_mai_szakmak_15_szazaleka_marad_meg_az_one_vajon_kozte_van

 

Gyarmathy Éva: Legyen inkább értelem és harmónia

Készül a Nemzeti Alaptanterv. Nem tudni róla semmit, de egy rosszul megépített házon egy szép festés sem fog segíteni, így nem fogja megváltani az oktatásunkat, ezt biztosan tudhatjuk.

http://hvg.hu/elet/20170720_Gyarmathy_Eva_Legyen_inkabb_ertelem_es_harmonia?s=hk

 

Balog: el kell dönteni, külön iskola kellene a cigány gyerekeknek?

A cigányság ügyében meg kell hozni a döntést, és az iskolarendszernél, amit mi építünk Budapestről, azt kell átgondolni, mit értünk magyar iskolán – mondta a miniszter Tusványoson. Szerinte azt is el kell dönteni, hogy a közös iskola jó-e, vagy esetleg külön iskola kellene a cigány gyerekeknek, külön rájuk vonatkozó programmal.

http://24.hu/belfold/2017/07/20/balog-el-kell-donteni-hogy-esetleg-kulon-iskola-kellene-a-cigany-gyerekeknek/
 

Az eredeti link:

http://index.hu/belfold/2017/07/20/balog_zoltan_emmi_tusvanyos/

 

A nők uralják az oktatást Európában, így Magyarországon is

Az oktatás területén végzettek 80 százaléka nő Európában – derül ki az Eurostat júliusi felméréséből. Magyarországon 11 100 fő szerzett oktatási diplomát, a végzettek közül több mint 9100 a nő, ez 82 százalékos arányt jelent. Hogy a férfiak számára a pedagógus-életpályamodell bevezetése után sem lett vonzóbb a tanári pálya, a múlt ősszel kezdődött tanév adatai bizonyítják: a 2016/2017-es tanévben például több mint 154 800 tanár kezdte meg a munkát, köztük 27 ezernél kevesebb férfi. A magyar általános iskolában tanítók csaknem 87 százaléka, a gimnáziumban dolgozók 70, míg a szakgimnáziumban ténykedő pedagógusok 63 százaléka volt nő.

https://mno.hu/belfold/europa-szerte-a-nok-uraljak-az-oktatast-2408659?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Velencei Bizottság: Nincs veszélyben a tanszabadság

Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság, ugyanakkor a felsőoktatási törvény módosításával összefüggésben egyes kérdésekről további írásbeli tájékoztatást kért a Velencei Bizottság - derült ki a Magyar Hírlap birtokába került dokumentumból, amely a testület budapesti látogatását követően készült. A VB előzetes véleményét augusztusban hozza nyilvánosságra.

http://magyarhirlap.hu/cikk/93435/Velencei_Bizottsag_Nincs_veszelyben_a_tanszabadsag

 

Újabb diplomamentő programra lenne szükség

A korábbi években költségvetési támogatással indított diplomamentő programok újraindítását szorgalmazza Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Szerinte is meg kell reformálni a nyelvoktatást, már csak azért is, mert három év múlva, tehát 2020-tól már csak azok jelentkezhetnek főiskolára, egyetemre, akiknek legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk van. Ősszel kutatást indít a kormány, hogy adatokat szerezzen a köznevelésben az idegennyelv-oktatás feltételeiről.

http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-diplomamento-programra-lenne-szukseg-1971949/

 

A fiatalok szerint (is) korrupt a közélet –a négyévesek is brüsszeleznek!

A politika ma Magyarországon rossz szájízt hagy az emberekben – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Kaszás András, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke. – Egy ismerősöm négyéves gyerekének az óvodájában brüsszeleznek a gyerekek – emelt ki egy személyes példát. A gyerekek nem tudják, mit jelent az üzenet, de olyan attitűd alakulhat ki bennük, amely meghatározhatja, miként viszonyulnak a társadalomhoz.

https://mno.hu/belfold/fiatalok-itelete-korrupt-a-kozelet-2408661?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Négyszeres túljelentkezés a Balassi Intézet nyári egyetemén

Több mint négyszeres volt a túljelentkezés a Balassi Intézet nyári egyetemére - mondta Maróti Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős főosztályvezető-helyettese az M1 aktuális csatornán. A Balassi Intézet több mint hatvan éve foglalkozik a magyar mint idegen nyelv tanításával. 2011 óta a diaszpórából is érkeznek diákok.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/369529/Negyszeres-tuljelentkezes-a-Balassi-Intezet-nyari-egyetemen

 

Minél nagyobb arányban magyar iskolába kell íratni a gyerekeket

A szakmai munkát segítő oktatási háttérintézmények hiányát hangsúlyozták külhoni magyar pedagógus és civil, valamint egyházi szervezetek képviselői a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) panelbeszélgetésén. Megfogalmazódott: törekedni kell arra, hogy lakóhelytől függetlenül magyar iskolába írassák a szülők a gyermekeket.

http://magyaridok.hu/kulfold/minel-nagyobb-aranyban-magyar-iskolaba-kell-iratni-gyermekeket-1975627/
 

Érettségi tétel lett Szegeden egy zeneszám: szövegét magyartanár írta

A magyar érettségi tételei között szerepel "az irodalom határterületei" című, amely lehetőséget ad a tanároknak arra, hogy dalokat, színdarabokat, filmeket is becsempésszenek az érettségire. Egy szegedi gimnázium irodalomtanára a Honeybeast „Legnagyobb hős" című dalát adta fel a végzősöknek.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/7/20/Erettsegi_tetel_lett_a_Honeybeast_Legnagyob_C4OHXC

 

Július 21.
 

Minőségi problémák a hazai nyelvoktatásban

A hazai nyelvoktatásban nulláról a középfokú szintig 480 tanóra alatt lehet eljutni, ehhez képest az állami iskolákban negyediktől tizenkettedikig 936 tanórát kapnak általában a diákok, ám ez a többségnek mégsem elegendő a nyelvvizsgához. Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint nem mennyiségi, hanem minőségi problémák vannak a nyelvoktatásban, de nem lehetetlen a változtatás.

http://magyaridok.hu/belfold/minosegi-problemak-hazai-nyelvoktatasban-1973818/

 

Nincs veszélyben nálunk az egyetemi autonómia

Sajnálatosnak tartják a rektorok, hogy átpolitizálódott a felsőoktatási törvény ügye, de a CEU „ismeretlen entitás” a számukra, és nem értik, miért ilyen formában tevékenykedik. A Magyar Rektori Konferencia szerint szerencsésebb lenne, ha több időt kapnának a felsőoktatási törvény módosítása által érintett külföldi egyetemek arra, hogy a törvényben megszabott feltételeknek megfeleljenek. Azt azonban elismerték, hogy az Oktatási Hivatal jelentésében feltárt hiányosságokat orvosolni kell.

http://magyarhirlap.hu/cikk/93526/Nincs_veszelyben_nalunk_azegyetemi_autonomia

A Fehér Házban fogadták a robotépítő verseny magyar győzteseit

Fogadták a Fehér Házban a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapatát, amely elnyerte a First Global Challenge nevű nemzetközi robotépítő verseny fődíját kedden Washingtonban. A látogatásról az elnök lánya és tanácsadója, Ivanka Trump tett fel fotót a Facebook-oldalára, gratulálva a győztes csapatnak. „Büszkék vagyunk rátok!” – tette hozzá az elnök lánya, aki a magyar diákok között pózol a fotón.

http://www.hirado.hu/2017/07/21/a-feher-hazban-fogadtak-a-robotepito-verseny-magyar-gyozteseit/?source=hirkereso#

Megosztás: