Lapszemle április 28.

április 28, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Drámai a helyzet. A PSZ szerint elfogadhatatlan passzusok vannak a köznevelési törvény tervezett módosításában. Négyezer pedagógus hagyta el a pályát. Ötezer tanár került ki a rendszerből. Csökkent a diplomások aránya. Egyre több a magántanuló az országban.

                                                                                                             

Április 21.

 

Mutassanak egy biológust, aki elmegy környezetet tanítani

Egy friss törvénymódosítási javaslat értelmében a jövőben nem kéne minden tárgyat gyógypedagógusnak oktatnia az enyhén vagy középsúlyosan fogyatékos gyerekeknek, sőt a normál iskolákban is taníthatnának egyes tárgyakat a tudományterülethez köthető diplomával igen, de tanári végzettséggel nem rendelkező szakemberek. A cél a pedagógushiány mérséklése. Egy kormányrendelet értelmében az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor, akár év közben is kötelező nyugdíjaznia az iskolának a pedagógust, ráadásul a rendelet értelmében a helyére sem vehet fel senkit. “Az a pedagógushiány, amelyet a kormány most ezzel az elhibázott javaslattal akar megoldani, részben ennek a korábbi lépésnek az eredménye, amit a PSZ már akkor is kritizált” – mondta az Abcúgnak Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke.

http://abcug.hu/mutassanak-egy-biologust-aki-elmegy-kornyezetet-tanitani/

 

A szakma nemet mond: képesítés nélküli tanárok ne foglalkozzanak sérült gyerekekkel!

Egy tervezet szerint a jövőben nem csak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak.

http://vtvszeged.hu/sa_hirek/i_kozelet_44/i_a_szakma_nemet_mond_kepesites_nelkuli_tanarok_ne_f_20683/t_K%C3%B6z%C3%A9let%20-%20A%20szakma%20nemet%20mond%20k%C3%A9pes%C3%ADt%C3%A9s%20n%C3%A9lk%C3%BCli%20tan%C3%A1rok%20ne%20foglalkozzanak%20s%C3%A9r%C3%BClt%20gyerekekkel!/index.html

 

Hosszabbítanák a tanévet

A kormány elképzelései között szerepel a az iskolai tanév meghosszabbítása, például táborokon keresztül - egyebek mellett erről is beszélt Palkovics László a Liga Szakszervezetek pénteki fórumán Budapesten.

http://nepszava.hu/cikk/1127212-taborokkal-hosszabbitanak-a-tanevet

 

Palkovics: 45 milliárd iskolai informatikai fejlesztésekre

A kormány 45 milliárd forintot fordít az elkövetkező időszakban iskolai informatikai fejlesztésekre - mondta az oktatási államtitkár a Liga szakszervezetek szakmai konferenciáján pénteken Budapesten. Palkovics László arról is beszélt, hogy bevezethetik a jövőben a természettudományos kompetencia-mérést.

http://www.hirado.hu/2017/04/21/palkovics-45-milliard-iskolai-informatikai-fejlesztesekre/?source=hirkereso#

 

 

Április 22.

 

Elfogynak a pedagógusok - Csak az idei tanévben 4500 szakember 'tűnt el'

- Nem pálya az életpálya
- Alacsony fizetések és jó lehetőségeket kínáló multik tizedelik a pedagógusokat
- A következő tíz évben ötvenezer pedagógus megy nyugdíjba, és a reál területeken alig van utánpótlás
- A kormány pedagógusképzettség nélkül is engedné a tanítást, várhatóan a legszegényebb települések hátrányos helyzetű gyerekei lesznek érintettek.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/elfogynak_a_pedagogusok_-_csak_az_idei_tanevben_4500_szakember_tunt_el

 

Palkovics: Nincs idő várni, a pedagógushiányt ma kell megoldani, nem évek múlva

Húsvét előtt jelent meg egy rendelettervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumának oldalán. Az előterjesztés megengedőbb lenne azért, hogy a pótolják a köznevelési rendszerből a hiányzó gyógypedagógusokat illetve a szaktanárokat. A tervezet értelmében bizonyos tantárgyakat az enyhe, illetve a középsúlyos értelmi fogyatékos tanulóknál felsőfokú ugyanakkor gyógypedagógusi végzettség nélkül is lehetne tanítani, illetve ahol nincs megfelelő szakos tanár, ott – elfogadás esetén – felsőfokú végzettséggel, de pedagógusi képesítés nélküli szakemberek is oktathatnának. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár pénteken a LIGA szervezte konferenciáján felhozta a témát, melyet a sajtó úgy tálalt, hogy a kormány csökkenteni akarja az oktatás színvonalát. Palkovics szerint szó nincs a szakma felhígításáról, de dönteni kell, hogyan oldják meg a szakemberhiányt, és nincs idő várni. A PestiSrácok.hu-nak nyilatkozó Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is hasonló véleményen van, azonban reményét fejezte ki, hogy az intézkedés csak átmeneti megoldás lesz. Horváth Péter szerint a tanári egzisztencia kérdésének rendezésével lehet újra vonzóvá tenni a pályát, ehhez azonban a bérek rendezésére és kiszámíthatóságra van szükség.

http://pestisracok.hu/palkovics-nincs-ido-varni-pedagogushianyt-ma-kell-megoldani-nem-evek-mulva/

 

 

Április 23.

 

MSZP: Tovább mélyíti a tudásválságot a kormány

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője szerint tovább mélyíti a tudásválságot a kormány oktatást érintő törvénymódosítási javaslatcsomagja.

Kunhalmi Ágnes kijelentette: sem a pedagógus-, sem a gyógypedagógushiányt nem lehet színvonalcsökkentéssel megoldani. A következő tíz évben 40 ezer pedagógus fog nyugdíjba vonulni, tehát egyre fokozódó problémára a megoldás az lenne, ha a nyugdíjas tanárokat ösztönöznék a tanításhoz való visszatérésre. Vagyis pont az ellenkezője annak, amit a Fidesz tett azzal, hogy néhány éve kényszernyugdíjazta a tanárokat – tette hozzá.

http://168ora.hu/mzp-tovabb-melyiti-tudasvalsagot-kormany/

 

Hat egyetem engedélyét vonta vissza az Oktatási Hivatal, egyik sem a CEU

Mióta az Oktatási Hivatal (OH) tavaly megkezdte a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálatát, hat eljárásban született jogerős lezáró döntés, mind a hat esetben visszavonják az engedélyt.

https://mno.hu/belfold/hat-egyetem-engedelyet-vonta-vissza-az-oktatasi-hivatal-egyik-sem-a-ceu-2395746

 

 

Szakszervezeti segítség a munkahelyi balesetek elszenvedőinek

Május elsejét követően emailben, illetve személyesen minden pénteken segítséget kérhetnek a Munkástanácsok Országos Szövetségétől (MOSZ) a munkahelyi balesetet szenvedő munkavállalók - mondta Palkovics Imre, a szakszervezet elnöke az M1 Ma Reggel című műsorában.

http://www.hirado.hu/2017/04/25/szakszervezeti-segitseg-a-munkahelyi-balesetek-elszenvedoinek/?source=hirkereso#

 

Április 24.

 

Egy kitűnő bizonyítványú végzős gimnazista nyílt levélben üzent Balog Zoltánnak

Megírtuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának új törvényjavaslata szerint egyrészt megszüntetnék a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő (BTMN) diákok azon lehetőségét, hogy a nevelési tanácsadó javaslatára felmenthetőek legyenek az érdemjegyekkel való osztályozás alól, másrészt a jövőben az enyhén és középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulók számára már nem csak gyógypedagógus taníthatna bizonyos tantárgyakat.

http://24.hu/belfold/2017/04/24/egy-kituno-bizonyitvanyu-vegzos-gimnazista-nyilt-levelben-uzent-balog-zoltannak/

 

Lázadás a Trefortban, nem kérnek Áder Jánosból

Kedden Áder János köztársasági elnök az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tart rendhagyó órát diákoknak - adta hírül az Index nyomán az InfoRádió.

http://sztarklikk.hu/kozelet/lazadas-a-trefortban-nem-kernek-ader-janosbol/323349/

 

Csökkenhet a felmentések száma

Az oktatási salátatörvény-tervezet alapján „kivezetnék” az értékelés alóli felmentési lehetőséget a „tanulási, magatartási nehézséggel küzdő” gyermekek esetén, mivel „a felmentések nagyszámú alkalmazása rendszerszintű problémákat okoz”.

http://magyarhirlap.hu/cikk/86033/Csokkenhet_a_felmentesek_szama

 

Országgyűlési tudósítás: Gimnáziumi keretszámok és az oktatás minőségének

Az Országgyűlés hétfői ülésén a gimnáziumi keretszámok csökkentése és a magatartási zavarral küzdő gyermekek oktatásának ügye is terítékre került.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/24/Orszaggyulesi_tudositas_Gimnaziumi_keretsza_OD4TOS#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_24

 

Eddig még soha nem próbált tanrenddel rukkolt elő egy budapesti iskola

A Lauder-iskola végzős diákjai tanrendjébe a vállalati kultúra oktatása is bekerült.

„Szakadék van az iskolai anyag és az élethez szükséges tudás között”

– nyilatkozta a HVG-nek Horányi Gábor, a Lauder Javne világi zsidó iskola igazgatója.

Az iskola vezetősége fontosnak tartja, hogy a diákok az iskolapadból kikerülve valamelyest már ismerősen tekintsenek a vállalati kultúrára. Véleményük szerint az, hogy megismerkednek diákjaik ezzel a területhez, óriási előnyhöz juttatja majd őket a munkaerőpiacra kerüléskor.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/24/Vallalati_mukodest_tanulhatnak_a_vegzos_gim_OTT2F5#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_24

 

Korszerűbb szakiskolák kellenek

Korszerűsítési programot tervez a kormány a szakiskolák felújítása és modernizálása érdekében, mindezt a szakképzési rendszer fejlesztése érdekében. Folytatódik a hiányszakmák oktatásának támogatása is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/86019/Korszerubb_szakiskolak_kellenek

 

További 15 milliárdos forrás kutatási célokra az oktatásban

További kutatási forrás jelenhet meg a költségvetésben 15 milliárd forintos keretösszeggel, külön tételként - közölte az oktatási államtitkárság hétfőn az MTI-vel. A pluszforrást a Felsőoktatási Kerekasztal tagjai üdvözölték.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/365821/Tovabbi-15-milliardos-forras-kutatasi-celokra-az-oktatasban

 

Meglepő változtatások, menekülő pályakezdők

Öt nap alatt kellett volna véleményeznie a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megalkotott salátatörvényt – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke az ATV Start című reggeli műsorában.

https://szakszervezetek.hu/hirek/9907-meglepo-valtoztatasok-menekulo-palyakezdok

 

Rossz hír a Fidesznek: kétharmad a CEU mellett

Egy januári méréshez képest nyolc százalékpontnyival többen gondolják úgy, hogy a kormány intézkedéseiben érintett civil szervezetek az ország számára inkább hasznos tevékenységet folytatnak. Így már több mint minden második megkérdezettnek ez a véleménye.

http://24.hu/belfold/2017/04/24/rossz-hir-a-fidesznek-ketharmad-a-ceu-mellett/

 

CEU-s kitűző miatt vertek meg egy társaságot Budapesten

Megvertek, megrángattak egy háromfős társaságot szombat éjjel a Rácskert nevű szórakozóhelyen, a támadók egy CEU-t támogató kitűző miatt kezdtek őrjöngeni.

https://mno.hu/belfold/ceu-s-kituzo-miatt-vertek-meg-egy-tarsasagot-budapesten-2395830

 

Hat külföldi egyetem engedélyét vonja vissza az Oktatási Hivatal

Mióta az Oktatási Hivatal (OH) tavaly megkezdte a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálatát, hat eljárásban született jogerős lezáró döntés, mind a hat esetben visszavonják az engedélyt - adta hírül az InfoRádió.

http://sztarklikk.hu/kozelet/hat-kulfoldi-egyetem-engedelyet-vonja-vissza-az-oktatasi-hivatal/323376/

 

Ezek a végzős középiskolások nem érettségizhetnek, figyelmeztet az Oktatási Hivatal

Aki az érettségi kezdetéig nem teljesíti az ötven óra közösségi szolgálatot, egyetlen tárgyból sem tehet vizsgát - hívta fel az Oktatási Hivatal az érettségi vizsgaelnökök figyelmét.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/4/24/erettsegi_kozossegi_szolgalat_MCB285#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_24

 

Hogyan beszéljünk középiskolai tanulókkal a menekültválságról – középiskolai tanároknak

A magyar Jezsuita Menekültszolgálat (JMSz) pályázatot hirdet középiskolai tanárok számára. A pályázat célja, hogy a középiskolai tanárok a reflexiónak is teret engedő órák keretében, komplex módon dolgozzák fel a menekültválság témakörét, olyan tananyagokat is a diákok figyelmébe ajánlva, amelyek sokrétűen járják körbe a kérdést.

http://csalad.hu/2017/04/24/hogyan-beszeljunk-kozepiskolai-tanulokkal-a-menekultvalsagrol-kozepiskolai-tanaroknak/?f=hk

 

A túlélők fogyatkozásával egyre fontosabbá válik a holokauszt-oktatás

A holokauszt-túlélők fogyatkozásával egyre fontosabbá válik az oktatás szerepe a múlt megőrzésében - mondta Palkovics László oktatási államtitkár, aki a magyar kormányt képviseli Lengyelországban, az Auschwitz és Birkenau közötti nemzetközi Élet menete emlékprogramon hétfőn.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-tulelok-fogyatkozasaval-egyre-fontosabba-valik-a-holokauszt-oktatas

 

Látszategyeztetés a rabszolgatörvényről

Soron kívüli ülésre hívta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának résztvevőit holnap délutánra a kabinet, hogy egyeztessenek a Munka törvénykönyve módosításáról, amely alapján a munkaidőkeret elszámolása csak 3 év után lenne a cégek kötelessége. 

http://nepszava.hu/cikk/1127509-latszategyeztetes-a-rabszolgatorvenyrol/

 

 

Április 25.

 

Iskolai buszoztatás: törvényt módosítanak, hogy a Kliknek ne kelljen kártérítést fizetnie

A tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset után a kormány egyik első jogi lépése az lehet, hogy korlátozza az iskolák – ezzel együtt az állami fenntartó, a Klik – anyagi felelősségét arra az esetre, ha a külföldi utakon baj érné a diákokat. A buszos külföldi kirándulások előtt kötelező lesz személyre szóló balesetbiztosítást kötni – vagy a szülőnek, vagy az iskolának –, ez azonban furcsa módon nem vonatkozik a környező országokba tett kirándulásokra. Azt viszont kötelező lesz nyilvántartani minden diák személyi adatai között, hogy járt-e már a szomszédos országok magyarlakta területein.

http://24.hu/belfold/2017/04/25/iskolai-buszoztatas-torvenyt-modositanak-hogy-a-kliknek-ne-kelljen-karteritest-fizetnie/

 

Képesítés nélkül

A kormány legújabb oktatásügyi agymenése a képesítés nélküli tanárok bevetése ott, ahol rendes tanerő nem akad. A pedagógus-hiányt persze ők okozták a korhatár feletti tanárok nyugdíjba küldésével, illetve a visszafoglalkoztatottak nyugdíjának megvonásával. A dolog ennél súlyosabb, az oktatás, a gyerekek és a szülők, továbbá a pedagógusok lebecsülését jelenti. Az oktatásügy a Fidesz politikájának legtragikusabb pontja.

http://nepszava.hu/cikk/1127467-kepesites-nelkul/

 

"Ez itt az én hazám..." - Orbán a jövő szakmunkásaival találkozott

Figyeljenek a gazdasági életre, mert a gazdaság igényei döntik el, ki fog már az iskolapadból elhelyezkedni és kinek az élete futhat esetleg egy rossz döntés miatt "vakvágányra" - szólította fel a 10., jubileumi Szakma Sztár Fesztivál közönségét Orbán Viktor, és az informatikusi pályát ajánlotta a Hungexpóra látogató sok ezer fiatal figyelmébe. A helyzet érdekessége, hogy a diákok ahelyett, hogy jelezték volna: ezeket a rossz döntéseket manapság a kormány hozza meg helyettük, még azt is fegyelmezetten tudomásul vették, hogy a kormányfő szerint ma Magyarországon "aki akar, dolgozhat".

 

CEU-rektor Brüsszelben: Hagyjanak minket békén, jó?

 A CEU rektorát nem érdeklik Orbán Viktor politikai céljai, csak azt kéri, hogy az egyetemét hagyják működni. „A kérésünk lényege, hogy hagyjanak minket békén, hadd csináljuk, amit az egyetemek csinálnak!” – mondta Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora Brüsszelben hétfő este. A Brüsszeli Szabadegyetem (ULB/VUB) meghívására vett részt egy beszélgetésen az egyetem francia és holland nyelvű részlegének a rektoraival, 150-200 fős nemzetközi hallgatóság előtt. 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/04/25/hagyjanak_minket_beken_jo/

 

Állandóan aggódó gyermekeink

Akár tudomásuk vesszük, akár nem, gyermekeink élete tele van stresszhelyzetekkel, az iskolában és a magánéletben is kijut nekik belőle. Sokuknak.

Noha hajlamosak vagyunk időnként a magyar iskolarendszert a gyermekekre kényszerített stressz miatt kárhoztatni, a jelenség a sokkal lazábbnak tartott angolszász oktatási rendszerben is fellelhető.

http://csalad.hu/2017/04/25/allandoan-aggodo-gyermekeink/?f=hk

 

Gyerektáborozás: az extrém ajánlatok hódítanak

Egyre izgalmasabb, ám egyre drágább táborok várják ebben az esztendőben a gyermekeket - írja a Magyar Hírlap. Egy ottalvós táborozás átlagára negyven–negyvenötezer forint között alakul.

http://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/gyerektaborozas-az-extrem-ajanlatok-hoditanak-487783

 

Bocs, anyuka, mégsem tudjuk felvenni a gyereket az iskolába!

Akinek a gyermeke ősszel kezdi az első osztályt, jól tudja, hogy ez a két nap az általános iskolai beiratkozásról szól. Jó esetben már mindenki lefutotta a szokásos ismerkedős köröket, megvan, hogy melyik iskolába, melyik tanítóhoz megy a gyerek. Persze vannak olyanok, akik – bármilyen okból – de nem foglalkoztak ilyen „hívságokkal”, mint iskolalátogatás, tanár választás, stb. Ők azok, akik valamelyik nap bemennek a körzetes iskolába és beíratják a gyereket, slussz- passz.

http://bezzeganya.reblog.hu/bocs-anyuka-megsem-tudjuk-felvenni-a-gyereket-az-iskolaba

 

Találmányát is odaadná, csak épüljön iskola

Átadná legújabb találmányának hasznosítási jogát a magyar államnak Radosza Sándor feltaláló, ha cserébe felépítenek egy új iskolaépületet Maglódon. A 13 ezer lakosú kisvárosban egyetlen általános iskola van, a diákok egy része átmenetinek mondott konténer tanterembe szorult.

http://nepszava.hu/cikk/1127519-talalmanyat-is-odaadna-csak-epuljon-iskola/

 

Április 26.

 

A PSZ tiltakozik a legújabb törvénymódosítás ellen

Összesen közel 170 ezer, speciális nevelési igényű és tanulási zavarral küzdő gyermeket érintene hátrányosan a köznevelési törvény módosítása, amely lehetővé tenné, hogy sérült gyerekeket ne csak gyógypedagógus tanítson, és amely eltörölné az osztályozás alóli felmentést a részképesség-hiányos gyermekeknél.

http://www.atv.hu/videok/video-20170426-ujabb-funyiro-a-kozoktatasban

 

Eltűnt pedagógusok

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Civil Rádió 117 perc c. műsorában arról beszélt, hogy az idei tanévben 4500 pedagógus tűnt el a rendszerből.

https://www.youtube.com/watch?v=83jxhJx4nMQ&feature=youtu.be

 

Kezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák

Május 5-én a horvát, német, szerb és szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2016/2017-es tanév tavaszi érettségi időszaka - közölte az Oktatási Hivatal. A mostani vizsgákon összesen 108 500 diák ad számot tudásáról.

http://orientpress.hu/cikk/2017-04-26_kezdodnek-a-tavaszi-erettsegi-vizsgak

 

A középiskolába jelentkezők közel 97 százaléka felvételt nyert

Az idei középfokú felvételik során a jelentkezők 96,9 százaléka (79 363 diák) felvételt nyert valamelyik középfokú oktatási intézménybe – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A diákokat a felvételi döntésről szerdáig értesítik az intézmények.

http://www.lokal.hu/2017-04-a-kozepiskolaba-jelentkezok-kozel-97-szazaleka-felvetelt-nyert/

 

Szeptemberben indulnak az új, osztatlan tanári képzések

Debrecen - A tanárképzési rendszer változásairól Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese tartott tájékoztatót a Debreceni Egyetemen.

http://www.dehir.hu/belfold/szeptemberben-indulnak-az-uj-osztatlan-tanari-kepzesek/2017/04/26/

 

Meghatározhatják az iskolai kirándulások fogalmát a köznevelési törvényben

Pontosan definiálnák az iskolai kirándulásokat és a balesetek esetén az objektív kártérítési felelősség fogalmát a köznevelési törvény tervezett módosításában - mondta Palkovics László oktatási államtitkár szerdán az MTI-nek. Az államtitkár félreértésnek nevezte a kártérítés értelmezésével összefüggésben a sajtóban megjelenteket. Palkovics László kifejtette: eddig alapvetően azt tekintették iskolai kirándulásnak, amit tartalmazott az intézmények pedagógiai programja. Most ezt pontosítják, és rögzítenék azt is, hogy mi számít külföldi iskolai kirándulásnak.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/meghatarozhatjak-az-iskolai-kirandulasok-fogalmat-a-koznevelesi-torvenyben

 

Rohamosan öregedik a pedagógusszakma: ki fog itt tanítani?

Az elmúlt 7 év oktatáspolitikája nem más, mint tömény kudarc. Ezen nincs mit szépíteni, ezt nem lehet tovább takargatni. 7 év alatt a Fidesz-KDNP olyan szintre züllesztette le az oktatási rendszert, amit hosszú távon nehéz lesz (lehet, ha esély nyílik rá) kijavítani. Főleg akkor, ha nem lesz, aki tanítson.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/04/26/rohamosan_oregedik_a_pedagogusszakma_ki_fog_itt_tanitani

 

Magyar közoktatás: ha ló nincs, megteszi a szamár is?

Noha örülök Balog Zoltán oktatásért is felelős miniszter azon bejelentésének, amely szerint jelen kormányzati ciklus végére hazánk minden iskolájának lesz pianínója (ha valamely oktatási intézmény nem rendelkezne ilyennel, úgy ajándékba kap egyet az Orbán-kabinettől), még ennél is sokkal boldogabb lennék, ha nem pianínóból, hanem mondjuk szakképzett pedagógusokból lenne elég magyar iskolákban.

http://www.blikk.hu/aktualis/velemeny/magyar-kozoktatas-ha-lo-nincs-megteszi-a-szamar-is/py0vbmh?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Kínos bukta: minden EU-s ország jobban áll nálunk nyelvtudással

Az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága Facebook-oldalán mutatta be, hogyan is áll a közösség nyelvtudással. Az adatok szerint az unió 25 és 64 év közötti lakosságának kétharmada beszél valamilyen idegen nyelven. A listát Luxemburg vezeti 99 százalékos arányával, majd a sorban Litvánia, Lettország és Dánia következik. Térségünből Szlovénia húzhatja ki magát leginkább: ők az élbolyba, az 5. helyre kerültek 92 százalékos aránnyal. Az unió átlaga 66 százalék, Lengyelországnak a maga 62 százalékával csak egy kicsit kell kapaszkodnia, hogy elérje azt. A lista legvégén Bulgária és Magyarország szerepel.

http://24.hu/belfold/2017/04/26/kinos-bukta-minden-eu-s-orszag-jobban-all-nalunk-nyelvtudassal/

 

Milliárdokat kaphat a nemzetközi iskolára Debrecen

A kormány egyetért a debreceni angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézmény, a Debreceni Nemzetközi Iskola létrehozására kidolgozott koncepcióval és azzal, hogy a fenntartói feladatokat a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ Nonprofit Kft. lássa el. Ennek érdekében felhívták a nemzetgazdasági minisztert, hogy – a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az emberi erőforrások miniszterének bevonásával – gondoskodjon a fejlesztési program megvalósításához a 2018-ban szükséges 1 708 000 000 forint és a 2019-ben szükséges 126 992 126 forint biztosításáról – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

https://mno.hu/gazdasag/milliardokat-adnak-a-nemzetkozi-iskolara-debrecennek-2396256

 

Leváltható a nyomtatott tankönyv?

Tankönyv helyett tabletet kaphat 2018 szeptemberétől több ezer ötödik osztályos diák, és a tanárokat is korszerű digitális eszközökkel szerelik fel - jelentette be nemrég az oktatási államtitkár.

http://www.somogytv.hu/cikkek/119819

 

“Tehetetlen dühömben legszívesebben sikítanék” – szülők a tankönyvekről

A Szülői Hang tankönyvekkel kapcsolatos kérdőívében 52  szülő (köztük néhány pedagógus) külön is megfogalmazta a véleményét. Igen sok részletes szülői tapasztalat, vélemény került felszínre. Ezekből idézünk néhány jellemző vagy különös  gondolatot.

http://szuloihang.hu/2017/04/26/tehetetlen-duhomben-legszivesebben-sikitanek-szulok-tankonyvekrol/

 

 

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a CEU-törvény miatt

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság (EB) szerdán Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet. A CEU jelezte: tudomásul veszi az Európai Bizottság döntését.

http://inforadio.hu/belfold/2017/04/26/kotelezettsegszegesi_eljaras_indult_magyarorszag_ellen_a_ceu-torveny_miatt/

 

Fidesz: vajúdtak a hegyek és egeret szültek

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek - reagált a Fidesz közleményben az Európai Bizottság (EB) bejelentett kötelezettségszegési eljárására.

http://www.hirado.hu/2017/04/26/fidesz-vajudtak-a-hegyek-es-egeret-szultek/?source=hirkereso

 

Lehet, hogy mégsem marad a CEU?

Ma már nagyobb az esélye annak, hogy a CEU elköltözik Budapestről, minthogy itt marad. Ezt az intézmény rektorhelyettese mondta az RTL Híradónak. Enyedi Zsolt szerint az is elképzelhető, hogy Budapesten csak egy felnőtt oktatási kurzus lesz vagy a könyvtár egy része marad. A CEU vezetése azért jutott erre a következtetésre, mert a felsőoktatási törvény elfogadása óta senki nem tárgyal velük a megoldásról. A kormány szerint hamarosan munkacsoport alakul az egyeztetésekre.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/lehet-hogy-megsem-marad-a-ceu

 

Nem gondolták a diákok, hogy most fogják lemondatni a köztársasági elnököt”

Az űrlap teteje

Nem volt semmilyen kiválogatási szempont abban, melyik trefortos diák kerülhetett be az Áder-előadásra, melyik nem. A tanárok büszkék felkészült, intelligens diákjaikra, akikben maradt némi hiányérzet az elnöki vizit után.

http://hvg.hu/itthon/20170426_Nem_gondoltak_a_diakok_hogy_most_fogjak_lemondatni_a_koztarsasagi_elnokot?s=hk

 

Iskolaigazgató lehet a szombathelyi Fidesz-frakcióvezető felesége

A közgyűlés oktatási bizottsága támogatta Lendvai Katalin pályázatát.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/lendvai_ferenc_kepviselo_feleseg_iskolaigazgato_szombathely

 

Április 27.

 

Drámai a helyzet az oktatásban, 4 ezer pedagógus hagyta el a pályát

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a köznevelési törvény tervezett módosítása több ponton súlyosan sérti a leghátrányosabb helyzetben lévő tanulók és szülők érdekeit. A szakszervezet a leghatározottabban tiltakozik a tervezett változtatások ellen, és azt kéri, hogy az Országgyűlés jelen formájában ne szavazza meg. Balog Zoltán szakminisztertől azt kérik, hívja össze a pedagógusok sztrájkbizottságának ülését. Galló Istvánné, a PSZ elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a tervezetről semmilyen formában nem egyeztettek, és az ágazati érdekegyeztetés sem működik.

http://24.hu/belfold/2017/04/27/dramai-a-helyzet-az-oktatasban-4-ezer-pedagogus-hagyta-el-a-palyat/

http://hir.ma/belfold/oktatas/psz-elfogadhatatlan-passzusok-a-koznevelesi-torveny-tervezett-modositasaban/716998

http://168ora.hu/psz-izekre-szedte-koznevelesi-torveny-tervezett-modositasat/

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/27/Ujabb_botrany_keszul_a_kozoktatasban_a_PSZ__0IQ3WD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_27

http://hirtv.hu/videok/180072

http://www.klubradio.hu/data/files/gallo_istvanne_koznelevesitorveny.mp3

http://www66.zippyshare.com/v/DQX1YqNN/file.html

 

A kormány törvénybe iktatja a pedagógushiányt

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a kormány "törvénybe iktatja" a pedagógushiányt azzal a javaslattal, amelynek alapján képesítés nélküli tanárok is taníthatnának az iskolákban.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/365979/A-kormany-torvenybe-iktatja-a-pedagogushianyt

 

Dr. Gyurkó Szilvia: A gyerekek nem kísérleti nyulak, hagyják már őket békén! – Az újabb oktatási reform margójára

Amikor valaki szülővé válik, az első dolog, amivel szembesül, hogy ez micsoda felelősség. Úton-útfélen azt hallja: jól meggondoltátok? Tényleg belevágtok egy ilyen felelősségteljes döntésbe? Elég érettek vagytok már ehhez? Ugye, tudjátok, hogy a gyerekvállalás egy életre szóló döntés? És tényleg az. Egy gyerekről gondoskodni valóban nagy felelősség. Ennél már csak az nagyobb felelősség, ha nemcsak egy gyerek van a gondjaidra bízva, hanem több millió. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása az újabb oktatási reform kapcsán.

https://wmn.hu/ugy/46675-dr-gyurko-szilvia-a-gyerekek-nem-kiserleti-nyulak-hagyjak-mar-oket-beken--az-ujabb-oktatasi-reform-margojara

 

Szegregációügyben sem enyhül a feszültség

Miközben a CEU-ügy és a nemzeti konzultáció botránya van a reflektorfényben, a roma gyerekek oktatási szegregációja miatt indult kötelezettségszegési eljárás sem zárult le. "Egyértelmű ígéretet szeretnék kapni öntől a meglévő elkülönítés problémájának a megszüntetésére" - áll ugyanis abban a levélben, amelyet még március elején küldött Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagja Trócsányi László igazságügyi miniszternek. A lapunk birtokába jutott dokumentum annak az írásbeli egyeztetésnek a része, amely lassan egy éve tart Brüsszel és Budapest között a roma gyerekek iskolai szegregációjának megszüntetése érdekében. Jourová elsősorban az anti-diszkriminációs törvények nem megfelelő végrehajtása miatt fejezte ki aggodalmát Trócsányinak. Leszögezte: nincs olyan magyar jogszabály, amely lehetővé tenné a roma származású tanulók aránytalan mértékű elhelyezését a fogyatékkal élő gyermekek számára fenntartott iskolákban, az mégis létező gyakorlati probléma.

http://nepszava.hu/cikk/1127751-szegregaciougyben-sem-enyhul-a-feszultseg/

 

A CEU rektora cáfolta, hogy elköltözhet Budapestről az egyetem

Az egyetem közösségének írt levelében Michael Ignatieff gyakorlatilag cáfolta Enyedi Zsoltot, aki egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy a CEU jelenlegi formájában szinte biztosan nem marad Budapesten. Mindeközben az Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen a lex CEU miatt.

http://hvg.hu/itthon/20170427_lex_ceu_Michael_Ignatieff_enyedi_zsolt_europai_bizottsag?s=hk

 

Mi van? Törvény határozza majd meg, hogy mely országok számítanak külföldinek

Ha valaki azt hitte, hogy már nem tud újat mutatni nekünk a kormányzat, az nagyot tévedett. Egy új törvénymódosítással meg kívánják határozni, hogy mely országok számítanak majd külföldinek.

http://sztarklikk.hu/kozelet/mi-van-torveny-hatarozza-majd-meg-hogy-mely-orszagok-szamitanak-kulfoldinek/323478/

 

Döntött a kormány, jön az ingyenes nyelvvizsga

Ingyenesé teszi a kormány az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbeknek - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/dontott_a_kormany_jon_az_ingyenes_nyelvvizsga.248883.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A veronai tragédia után az amerikai iskolabuszok a követendő példák

Palkovics László oktatási államtitkár a veronai busztragédiát elemző előadására annyian voltak kíváncsiak, hogy nem fért be mindenki a terembe a zsámbéki Busexpón. Itt hangzott el: az olaszországi, 17 ember életét követelő buszbaleset után tilthatják az iskolai csoportok éjszakai utazását.

http://www.kisalfold.hu/dunantul/a_veronai_tragedia_utan_az_amerikai_iskolabuszok_a_kovetendo_peldak/2516618/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Magyar diákokkal teli, fékhibás autóbuszt állítottak meg az osztrák határon

Budapestről indult és Londonba tartott az az autóbusz, amelyet súlyos műszaki hiányosságok miatt nem engedtek tovább az osztrák hatóságok - írja az orf.at híre alapján az Autószektor.hu.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/27/Magyar_diakokkal_teli_fekhibas_autobuszt_al_YSQ765

 

Klebelsberg Központ: a tankerületi központ vizsgálja a zuglói diákokat szállító busz esetét

Az illetékes tankerületi központ vizsgálja a vasárnap, műszaki hiba miatt az osztrák határról visszafordított, zuglói diákokat, szülőket és pedagógusokat szállító autóbusz esetét – közölte a Klebelsberg Központ csütörtökön az MTI-vel.

http://magyaridok.hu/belfold/klebelsberg-kozpont-tankeruleti-kozpont-vizsgalja-zugloi-diakokat-szallito-busz-esetet-1633690/

 

Újabb orosz központot hoztak létre, most Debrecenben

Orosz központot adtak át a Debreceni Egyetemen (DE) szerdán. Budapest és Pécs után ez a harmadik ilyen intézmény Magyarországon.

http://sztarklikk.hu/kozelet/ujabb-orosz-kozpontot-hoztak-letre-most-debrecenben/323479/

 

Légből kapott billentyűk

Kocsis Zoltán szellemi örökségének részeként a kormányzati ciklus végére minden iskolának lesz pianínója - jelentette be Balog Zoltán. Az ígéret szerint egy év alatt 3000 hangszert vesznek. Ez becslések szerint három milliárd forintba kerül. A szakértő értetlenkedéssel vegyes örömmel fogadta a hírt, a minisztérium lapunk kérdéseinek nagy részére nem válaszolt.

http://nepszava.hu/cikk/1127732-legbol-kapott-billentyuk

 

Igazán bámulatos felajánlást tettek az Eötvös végzős diákjai

Az Eötvös József Gimnázium végzős diákjai arra kérik rokonaikat és barátaikat, hogy idén ne nekik kedveskedjenek ajándékokkal.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/27/Igazan_bamulatos_felajanlast_tettek_az_Eotv_8OH5BS

 

A társadalmi felzárkózást segítő oktatási pályázatokat írt ki a kormány

Hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő pályázatokat írt ki a kormány; az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében induló három projekt keretösszege összesen 8 milliárd forint - közölte a programról szóló csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-tarsadalmi-felzarkozast-segito-oktatasi-palyazatokat-irt-ki-a-kormany

 

Roma fiatalok számára ír ki pályázatot a BRFK

Budapesti Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet a középfokú oktatás intézmények első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére.

http://www.hirado.hu/2017/04/27/roma-fiatalok-szamara-ir-ki-palyazatot-a-brfk/?source=hirkereso

 

Oszkó: most kevés az informatikus, húsz év múlva túl sok lesz

Informatikushiány van Magyarországon, ezt észleljük mi is – mondta Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezetői igazgatója a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. Oszkó Péter, az OXO Labs vezetője az oktatás szerepéről elmondta, jelenleg nincs olyan tudásanyag, amire biztosan elmondható, hogy tíz év múlva is érvényes lesz.

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/oszko-most-keves-az-informatikus-husz-ev-mulva-tul-sok-lesz-488080

 

Ónody-Molnár Dóra: Sötétség

Nincs ebben a kötelező gimnáziumi felvételiben meglepetés. Minden úgy alakul az oktatásban, ahogyan azt a 2011-es Széll Kálmán Terv előrevetítette. Emlékeztetőül: ebben a programban olyan mondat olvasható, hogy „a felsőoktatás ne ösztönözzön senkit arra, hogy fiatal éveit boldog tétlenségben töltse”. Meg olyan, hogy: „a középiskolai rendszer is komoly átgondolást kíván: hiányzik az egészséges arány a gimnáziumok, a szakközépiskolák és a szakiskolák között”, továbbá: „a gazdaság egyes területei a kétkezi szakmákban komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, feleslegesen hosszan és sokszor rossz irányba képezzük gyermekeinket: ez is az adósság növekedésének és újratermelődésének egyik oka”. Bár 2011-ben még nem tudtuk, hogy a kétkezi szakmából jövő Mészáros Lőrinc mekkora üzleti zseni, de azért azt tudtuk, hogy nem a „gyerekeink” túlképzése okozza az ország eladósodását.

http://168ora.hu/onody-molnar-dora-sotetseg/

 

Április 28.

 

Drámai pedagógushiány - Ötezer tanár került ki a rendszerből

Csak az idei tanévben nőtt ekkorára a szám, közülük mintegy négyezren pályaelhagyók. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a kormánynak be kell ismernie: a tanári életpályamodell megbukott.

http://nepszava.hu/cikk/1127782-dramai-pedagogushiany---otezer-tanar-kerult-ki-a-rendszerbol

 

Mínusz négyezer

Hét évvel ezelőtt annyi konkrétumot lehetett tudni az épp kormányra kerülő Fidesz-KDNP oktatásügyi terveiről, hogy lesz Wass Albert a Nemzeti Alaptantervben, meg hogy ismét meg lehet majd buktatni az elemistákat. Mindaz, amivel addig a konzervatív fordulat "arca", Hoffmann Rózsa körbeturnézta az országot, meglehetősen ijesztő volt; előrevetítette, hogy - legalábbis a deklarációk terén - kiradíroznak mindent a történelemből, amit a leliberálisozott (valójában: gyermekközpontú) oktatáspolitika elért. De legalább lehetett bízni abban, hogy miként évtizedek óta mindig, a hétköznapokban majd győz a józan ész. A sok ezer Kati néni becsukja a háta mögött az osztályajtót, és tanít, ahogy tudása és tapasztalata alapján hasznosnak és jónak látja.

http://nepszava.hu/cikk/1127816-minusz-negyezer/

 

Csökkent a diplomások aránya

Megfordult a trend: az elmúlt évek javuló eredményei után csökkenni kezdett a diplomások aránya a 30-34 éves magyarok körében. Az Eurostat adatai szerint 2015-ben még 34,3 százalék volt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya az említett korosztályban, 2016-ra viszont 32,8 százalékra csökkent. Közben az Unió egyre jobban teljesít: tavaly már 39 százalékon állt a fiatal diplomások aránya az EU-ban, ami ugyan lassú, de folyamatos növekedés a korábbi évek adataihoz képest.

http://nepszava.hu/cikk/1127820

 

Újradefiniálják az iskolai kirándulások fogalmát

A köznevelési törvény tervezett módosítása ellen emelt szót a PSZ. Az illetékes tankerületi központ vizsgálja a műszaki hiba miatt vasárnap, az osztrák határról visszafordított zuglói diákokat, szülőket és pedagógusokat szállító autó­busz esetét – közölte a Klebelsberg Központ, amely szerint szükség van ágazatközi komplex szabályozásra az iskolai kirándulások esetében. A köznevelési törvény tervezett módosításában, amely jövő héten kerül az Ország­gyűlés elé, pontosan definiálnák az iskolai kirándulásokat, és baleset esetén az objektív kártérítési felelősség fogalmát.

http://magyaridok.hu/belfold/ujradefinialjak-az-iskolai-kirandulasok-fogalmat-1633075/

 

Menekítik a gyerekeket az iskolákból? Egyre több a magántanuló az országban

Nőtt a magántanulók száma tavaly: míg 2015-ben 6835 magántanulót tartottak nyilván, számuk egy év alatt bő tíz százalékkal, majdnem 700-zal emelkedett, így 2016-ban már több mint 7500 gyermek tanult ebben a státusban - írta a Magyar Nemzet pénteki lapszámában az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/28/Menekitik_a_gyerekeket_az_iskolakbol_Egyre__ESR22E#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_28

 

Megosztás: