Lapszemle április 21.

április 21, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.5 (2 szavazat)

A PSZ szerint a gyerekeknek kárt okoz az Emmi. Tavaly a gyerekek tizede nem jutott megfelelő ételhez és oktatáshoz. Angela Merkel, magyar gimnáziumok és sokan mások álltak ki a CEU mellett, a harc folytatódik. Egyre nagyobb a tiltakozás a Munka törvénykönyvének módosítása ellen.

                                                                                 

 

Április 14.

 

Akkor veszik el tőlünk a szabad oktatást, amikor épp tüntetünk érte

Egészen elképesztő érzés állni a Kossuth téren, és hallgatni, ahogy tízezrek hangja rezgeti meg a Parlament ablakait „Szabad oktatást!” követelve. Voltunk már itt ugyanígy, ugyanezzel az üzenettel alig egy évvel ezelőtt is. És bár most nyilván a CEU ügye viszi a prímet – azt nem nehéz belátni, hogy az egyetemet ellehetetlenítő törvény mögött teljesen más tartalom áll, mint „csak egy egyetem” elpusztításának célja. Viszont az oktatás szabadsága ma sokkal inkább halott, mint egy évvel ezelőtt. És ha valamiért, akkor ezért tényleg tüntetni kell.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/04/14/akkor_veszik_el_tolunk_a_szabad_oktatast_amikor_epp_tuntetunk_erte

 

Botka megvédené Lázártól a szegedi egyetemet

Lázár János nekiment a szegedi egyetem dékánjainak, mert kiálltak a CEU mellett. A Vásárhelyi Televíziónak adott interjújában azt mondta:”Kár egy egy egyetemet belevinni egy ilyen politikai vitába, mert ez nem biztos hogy használ, hogy jó egy egyetemnek.” Lázár szerint a szegedi egyetem vezetősége politikailag elkötelezett, markánsan kormányellenes álláspontot képviselnek. Botka László, Szeged polgármestere erre úgy reagált, "biztosítom a Szegedi Tudományegyetem diákjait és tanárait, hogy szabadságukat minden erőmmel meg fogom védeni."

http://propeller.hu/itthon/3277779-botka-kormanyvaltas-utan-politika-beken-fogja-hagyni-iskolakat?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

A kormány nem áll szóba a CEU-val

A nemzetközi visszhang és a tüntetések sem jelentettek elég motivációt a kormánynak arra, hogy végre kommunikáljon a CEU-val.

http://propeller.hu/itthon/3277769-kormany-nem-all-szoba-ceu-val?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

"Saját lábra" állítanák a fiatalokat Baranyában

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016 októberében „Saját lábon” címmel vállalkozástervezési vetélkedőt hirdetett a Baranya megyében található, szakképzéssel foglalkozó, középfokú oktatási intézmények diákjai számára. Az akkori nyertesek idén tavasszal tanulmányi kiránduláson vehettek részt - közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal.

http://orientpress.hu/cikk/2017-04-14_sajat-labra-allitanak-a-fiatalokat-baranyaban

 

Gyermekekkel írattak alá hamis jelenléti ívet Szekszárdon

A fogyatékosok életét bemutató, "érzékenyítő programon" vettek részt kisdiákok a szekszárdi Garay János Általános Iskolában, ám csak papíron:  a Hadházy Ákos (LMP) korrupcióellenes ügyvivője által bemutatott jelenléti íven a foglalkozás dátumánál 2017 június 9. szerepel. Ugyanakkor a kisiskolásokkal már most aláíratták az ívet arról, hogy részt vettek az "Esélyt Tolnának" alapítvány által szervezett foglalkozáson, ahol megismerhették a vakok és gyengénlátók életét. 

http://nepszava.hu/cikk/1126641-gyermekekkel-irattak-ala-hamis-jelenleti-ivet-szekszardon/

 

Április 15.

 

Közel a cél

Az oktatás kézben- és féken tartásával megbízott államtitkár bejelentette: a kormány az új Nemzeti alaptantervvel egyidejűleg, 2019-ben bevezeti a kötelező felvételi eljárást minden középiskolában. Ezt az intézkedést összekötik azzal, hogy központilag meghatározzák az egyes iskolatípusokba felvehető tanulók létszámát. Miután az új iskolarendszerben középiskolának nevezik nemcsak a gimnáziumot és nemcsak a szakgimnáziumot, hanem a szakközépiskolának átkeresztelt szakiskolát - eredeti nevén szakmunkásképzőt - is, a jövőben az általános iskola befejezése arra sem lesz elég, hogy valaki - nem lebecsülve semmilyen szakmát -, a legalacsonyabb besorolású szakképzésbe belépjen.

http://nepszava.hu/cikk/1126601-kozel-a-cel

 

Az elvárások csökkentésével próbálják orvosolni a pedagógushiányt

A jövőben már nemcsak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) törvényjavaslatából. A tervezet számtalan ponton módosítaná a köznevelési, illetve a felsőoktatási törvényt. Ezek alapján az érintett fogyatékos diákoknak rajzot, testnevelést, informatikát, technikát, ének-zenét, etikát, illetve „az egyes kerettantervek által tartalmilag ezekkel egyenértékű tantárgyakat” szaktanári végzettséggel rendelkező pedagógus is oktathatna. Vagyis nem lenne kikötés a gyógypedagógusi végzettség.

https://mno.hu/belfold/az-elvarasok-csokkentesevel-probaljak-orvosolni-a-pedagogushianyt-2394791

 

Nem maradunk csendben! - Fotógaléria

Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért - így szólt a közösségi portálon a felhívás, amellyel április 15-e, szombatra ismét az utcára szólították mindazokat, akik úgy érzik, 2017 Magyarországán nem kussolhatnak hallgathatnak többé. 

http://nepszava.hu/cikk/1126735-nem-maradunk-csendben---fotogaleria/

 

Ez a GIF mindent elmond: ez zajlik a tüntetések alatt az Index, 444, hvg.hu, Origo, Híradó és 888 címlapjánAz űrlap teteje

Miközben napok óta hol ezrek, hol tízezrek vonulnak utcára a kormány oktatás- és civilpolitikája miatt, a hírszájtok igen vegyesen reagálnak az eseményekre. Az adatvizualizáció technikája elég látványosan bemutatja a különbségeket.

http://hvg.hu/tudomany/20170415_parhuzamos_valosagok_hiroldalak_cimlapjainak_osszehasonlitasa_ceu_soros_civilek_444_index_hvg_hirado_origo_888?s=hk

 

Akkor válik fantomegyetemmé a CEU, ha megvalósul Palkovics ötlete

A CEU nem tartja megvalósíthatónak azt az ötletet, amelyet Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azután hozott nyilvánosságra, hogy Brüsszelben találkozott az Európai Bizottság alelnökével. Az oktatásért felelős államtitkár azt mondta: nagyon nagy esélyt lát arra, hogy a CEU a jelenlegi formában továbbra is működhessen. A CEU rektorhelyettes szerint így válnának azzá a fantomegyetemmé, amiről a kormány beszél.

http://www.atv.hu/belfold/20170415-ceu-ugy-pontosan-most-valna-azza-a-fantom-egyetemme-amit-a-kormany-felpanaszolt/hirkereso

 

Orbán érzi, hogy hatalma megroppant

A miniszterelnök "hosszú évek óta először" magyarázkodik, érzi, hogy "hatalma megroppant, személyével és politikájával szemben egyre nő az ellenállás". Így reagált az MSZP Orbán Viktor Magyar Idők szombati számában megjelent interjújára.

http://sztarklikk.hu/kozelet/orban-erzi-hogy-hatalma-megroppant/323093/

 

Balog Zoltán: a ciklus végére minden iskolában lehet pianínó

A kormányzás végére minden olyan iskolának lehet pianínója, ahol még nincs ilyen hangszer, s azt ajándékba kapja a kormánytól – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Katolikus Rádióban szombaton elhangzott húsvéti interjúban.

http://magyaridok.hu/belfold/balog-zoltan-ciklus-vegere-minden-iskolaban-lehet-pianino-1587382/

 

Április 16.

 

Nyolc országban tiltakoznak a CEU-törvény ellen hétfőn

Világszerte demonstrációkat szerveznek hétfőre az oktatás szabadsága mellett, a magyar CEU-törvény ellen.

http://gepnarancs.hu/2017/04/nyolc-orszagban-tiltakoznak-a-ceu-torveny-ellen-hetfon/

 

 

Április 17.

 

Nyolc országban tüntetnek ma a Lex CEU ellen

Világszerte demonstrációkat szerveznek hétfőre az oktatás szabadsága mellett, a magyar CEU-törvény ellen - közölte a hvg.hu.

http://inforadio.hu/kulfold/2017/04/17/nyolc_orszagban_tuntetnek_ma_a_lex_ceu_ellen/

 

Mádl Ferenc volt tanácsadója kiosztotta Orbánt

Válaszolt Orbánnak egy egyetemi tanár, hogy miért is tüntetnek olyan sokan a CEU mellett.

http://propeller.hu/itthon/3278147-madl-ferenc-tanacsadoja-kiosztotta-orbant?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Tüntetések hete - "Hadd viszkessen Orbán tenyere!"

Kedden az Oktogonon lesz tüntetés, szerdán a budapesti Orosz Nagykövetség elé hirdettek gyülekezőt. Csütörtökön szintén az Oktogonra illetve a budapesti hidakra mennek demonstrálni, szombaton az Oktogonon, vasárnap pedig a Erzsébet hídon várják az embereket.

http://nepszava.hu/cikk/1126782-tuntetesek-hete---hadd-viszkessen-orban-tenyere

 

Összeesett a Fő téren - Járókelők mentettek életet

Sikeresen élesztettek újra a járókelők és a kiérkező mentők egy 60 év körüli férfit vasárnap 18 óra körül Szombathelyen, a  Fő téren. 

http://nepszava.hu/cikk/1126789-osszeesett-a-fo-teren---jarokelok-mentettek-eletet/

 

 

Április 18.

 

Az ordítva nevelés agresszívvá teszi a gyereket?

Az anyaság egyik legnehezebb része, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk hatékonyan megnevelni a gyerekeinket. Az derült ki, hogy a legrosszabbat a kiabálással tehetjük. Egy tanulmányban vizsgáltak 3279 családot pici gyerekekkel. Kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy anyukák hogyan fegyelmezik a gyerekeiket, majd összehasonlították azokat a gyerekeket, akiket büntetéssel, kiabálással, negatív megerősítéssel (akár fenekeléssel) fegyelmeztek, és azokat, akik több anyai melegséget (azaz pozitív megerősítést) kaptak. Azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akikkel kiabáltak, megnőtt az agresszió, míg az anyai melegséggel elárasztottaknál jobbak a szociális készségek, és nincs megnövekedett agresszió.

http://www.nlcafe.hu/baba/20170418/gyerek-pozitiv-megerosites/

 

Ha szeptemberben megy oviba vagy iskolába a gyermeke, biztosan tud ezekről az időpontokról

Tolna megye | A héten kell beíratni az iskolákba a tanköteles korú gyerekeket, az óvodai beíratás pedig a következő hetekben esedékes. Fontos, hogy a szülők ne hagyják otthon a szükséges okmányokat, igazolásokat.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/ha-szeptemberben-megy-oviba-vagy-iskolaba-a-gyermeke-biztosan-tud-ezekrol-az-idopontokrol-720678/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Bebes István elégedett a körmendi képviselők döntésével, így nem kell pedagógusokat elbocsátani

A körmendi polgármestert azután kérdeztük, hogy a képviselőtestület két iskola összeolvadása helyett tagiskolai rendszert javasolt.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/bebes_istvan_interju_kormend_iskolaosszevonas

 

„Egy migránsot elfogtam”

Közbeszédünk régóta nem volt olyan gyermeteg és leegyszerűsítő, mint manapság. Napszemüveges, gépfegyveres, rendőrruhát viselő kisfiú pörlekedik egy fejkendős, babahordozóban játék babát pesztráló kislánnyal. Szerepük szerint valahol az erdélyi éjszakában találkoznak, a kislány migráns, aki Székelyföldön szeretne megállapodni, és mint szavaiból kiderül, a családját is hozná magával. A talpraesett legény azonban megakadályozná ebben, annál inkább, mert a helyzet nem ismeretlen előtte.

https://mno.hu/velemeny/egy-migransot-elfogtam-2394961

 

Írók és olvasók tavasza

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Orhan Pamuk  Idén 24. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált április 20. és 23. között – körülbelül százötven kiállító majdnem félezer programjára várják a könyvszerető közönséget. Könyvbemutatók, dedikálások, spontán vagy előre meghirdetett író-olvasó találkozók, koncertek, kiállítások, kerekasztal-beszélgetések és természetesen kismillió gyerekprogram lesz majd a Millenáris B épületében és mellette a parkban.

http://magyaridok.hu/kultura/irok-es-olvasok-tavasza-1589041/

 

Április 19.

 

Csak nevében változik a Köznevelési Kerekasztal

Csak nevében változik a Köznevelési Kerekasztal, az összetétele nem lesz más, a kormányzat csak saját magával tárgyal - írta a Népszava. Erre reagálva Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt mondta: bizonyos szervezetek egyszerűen nem akarnak elmenni a megbeszélésekre.

http://inforadio.hu/belfold/2017/04/19/csak_neveben_valtozik_a_koznevelesi_kerekasztal/

 

Tovább romolhat az oktatás színvonala, ha a kormány terve megvalósul

Legalábbis egy szakmai állásfoglalás szerint elég negatív következményei lesznek annak, ha a Húsvét előtt nyilvánosságra került tervezetet elfogadják.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/19/Tovabb_romolhat_az_oktatas_szinvonala_ha_a__0SP337#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_19

 

A szakképesítés előny a munkaerőpiacon

A szakképesítés előny a munkaerőpiacon, azok, akik csak érettségivel rendelkeznek, nehezebben tudnak elhelyezkedni, mint azok, akiknek bármilyen szakképesítésük van - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben, a városi szakképzési hét megnyitóján.

http://magyarhirlap.hu/cikk/85629/A_szakkepesites_elony_a_munkaeropiacon

 

Kétmilliárd forintból fejlesztik a szakképzést Debrecenben – fotókkal, videóval

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! - Elkezdődött a szakképzési hét, melyen az érdeklődők megismerkedhetnek a különböző szakmákkal. Az első napon a pedagógusoknak tartottak konferenciát. A tanácskozáson elhangzott, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum példaértékű munkát végez.

http://www.dehir.hu/debrecen/ketmilliard-forintbol-fejlesztik-a-szakkepzest-debrecenben/2017/04/

 

CEU - Franciaországban is bírálják a törvényt

 A Libération című francia lapban Jean-Francois Balaudé, az Athena Nemzeti Kutatási Szövetség elnöke, a Paris-Nanterre Egyetem rektora tett közzé írást a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

http://nepszava.hu/cikk/1126983-ceu---franciaorszagban-is-biraljak-a-torvenyt/

 

Amartya Sen is kiállt a CEU mellett

A Harvard Nobel-díjas közgazdásza levelet küldött Balog Zoltánnak, Palkovics Lászlónak és Szemerkényi Réka (időközben leváltott) washingtoni nagykövetnek, melyben azt írja, mélyen felzaklatták a hírek azokról a kormányzati lépésekről, melyek a CEU bezárásához vezethetnek. 

https://444.hu/2017/04/19/amartya-sen-is-kiallt-a-ceu-mellett?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=amartya-sen-is-kiallt-a-ceu-mellett

 

Kósa Lajos: Palkovics úr nyilatkozata nem jelenti semminek az alapját

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Halász János frakciószóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján sajnos nem tehettünk fel érdemi kérdést a civiltörvénnyel kapcsolatban, a CEU-ról azonban még pont belefért néhány mondat a rendezvénybe.

https://444.hu/2017/04/19/kosa-lajos-palkovics-ur-nyilatkozata-nem-jelenti-semminek-az-alapjat?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=kosa-lajos-palkovics-ur-nyilatkozata-nem-jelenti-semminek-az-alapjat

 

Kastélyokkal csábítják a CEU-t, de nem megy el

Elsőre visszakozásnak tűnt, de semmit sem old meg Palkovics László oktatási államtitkár javaslata, amely állítólag megmentené a CEU amerikai képzéseit. Az egyetemen továbbra is úgy érzik, ki akarják őket csinálni, de legalább élvezik, hogy népmesei hősöknek érezhetik magukat. A kormány nem áll szóba velük, mégis harcolnak, hogy Budapesten maradjanak. Bíznak a nemzetközi nyomásban, de a rektor már azon viccel, hogy sosem kapott ennyi külföldi ingatlanajánlatot. 

http://abcug.hu/kastelyokkal-csabitjak-a-ceu-t-de-nem-megy-el/

 

Ez már tényleg a rabszolgamunka törvénykönyve lesz?

Megkezdődött a parlamentben a Munka Törvénykönyve módosításáról az általános vita. Az ellenzéki képviselők vadul bírálták az új passzusokat, de senkit sem lep meg majd, ha 2017. július elsejétől ez lesz hatályban, és punktum. Általános vélekedés szerint az autóipari cégek szájízére szabták a javaslatot.

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/ez-mar-tenyleg-a-rabszolgamunka-torvenykonyve-lesz/3975/

 

Egyre nagyobb a tiltakozás a Munka törvénykönyvének módosítása ellen

Újabb szakszervezetek tiltakoznak a Munka törvénykönyvének parlament előtt lévő módosítási javaslata ellen. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is visszautasította, hogy a jelenlegi maximális 12 hónapról 36 hónaposra emelkedjen a munkavállalók munkaidőkerete, és úgy vélték a módosítás a multik érdekeit szolgálja a munkavállalókéval szemben. A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) szerint a javaslat elfogadhatatlan, ezért sürgősen vissza kell vonni és le kell venni a parlament napirendjéről. A javaslat visszavonását követelte több, autóipari területen működő szakszervezet is.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egyre_nagyobb_a_tiltakozas_a_munka_torvenykonyvenek_modositasa_ellen.634721.html

 

 

Április 20.

 

 A gyerekeknek okoz kárt az Emmi

Ha nem gyógypedagógusok foglalkoznak a rászoruló gyerekekkel, az kárt okoz a diákoknak - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke az ATV Start c. műsorában 2017. április 20-án annak kapcsán, hogy a jövőben nemcsak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak. Az interjúban szó volt arról is, hogy pedagógushiány van, amire a PSZ már korábban felhívta a figyelmet. Az elnök szerint azonnali megoldást jelentene, ha visszahívnák a nyugdíjas pedagógusokat. Véleményt mondott a kormány másik tervéről, miszerint kötelező lenne a középiskolai felvételi minden iskolatípusban.

http://www.atv.hu/videok/video-20170420-vegzettseg-nelkul-is-lehetne-tanitani

 

A magyar gyerekek ötödét bántalmazzák az iskolákban

Az OECD Facebbok-oldalán tette közzé azt a táblázatot, amely megmutatja, a világ országaiban mennyire gyakori az iskolai bántalmazás. A 2015-ös PISA-felméréseknél arra keresték a választ, a gyerekek hány százaléka számol be legalább havi néhány alkalommal ezekről a negatív élményeiről. Magyarország ebben a tekintetben az átlag alatt teljesít, Hollandiában a legjobb a helyzet, Kínában pedig a legrosszabb.

http://24.hu/belfold/2017/04/20/a-magyar-gyerekek-20-szazalekat-bantalmazzak-az-iskolakban/

 

Drámai adatok - Tízéves csúcson az iskolaelhagyás

Legutóbb 2006-ban volt olyan magas a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon, mint tavaly - derült ki az Eurostat friss adataiból. 2016-ban a 18-24 éves korosztály 12,5 százalékát sorolták ebbe a kategóriába, ez az arány már az uniós átlagot - 10,8 százalék - is meghaladja.

http://nepszava.hu/cikk/1127008-dramai-adatok---tizeves-csucson-az-iskolaelhagyas/

 

Tavaly a gyerekek tizede nem jutott megfelelő ételhez és oktatáshoz

Gyermekjogi jelentés készült, amelyből az is kiderül, hogy 15 ezer erőszakos cselekményt követtek el gyerekek ellen 2016-ban. Elkészítette 2016-os gyermekjogi jelentését a Hintalovon Alapítvány – a szervezet szerint ez az első olyan átfogó vizsgálat az elmúlt év gyermekjogi eseményeiről, amely képet ad a jogszabályi változásokról, statisztikákról, a gyermekjogok érvényesüléséről és arról, hogy milyen gyermekjogi témák uralták a közbeszédet.

http://24.hu/belfold/2017/04/20/tavaly-a-gyerekek-tizede-nem-jutott-megfelelo-etelhez-es-oktatashoz/

 

Vissza a hetvenes évekbe? – képesítés nélkül is lehetne tanítani

Képesítés nélkül lehetne tanítani és osztályozni kellene minden tanulót, azokat is, akik valamilyen tanulási nehézség miatt most fel vannak mentve ez alól. Ez áll egy törvénytervezetben, amelynek bevezetése a szakemberek szerint drámai színvonalcsökkenést eredményezhet az amúgy is gondokkal küzdő magyar oktatásban.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170420/iskola-oktatas-tanarhiany-tanulasi-zavar/

 

Sikeresen vizsgáztak a tanárok

A Pedagógus I. és II. fokozat megszerzésére irányuló minősítési eljárások 2014 és 2016 között zajlottak, összesen 39 924 pedagógus tett minősítő vizsgát, és a vizsgák 91 százaléka sikeres volt - írja a Magyar Hírlap csütörtöki számában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tájékoztatására hivatkozva.

http://www.hirado.hu/2017/04/20/sikeresen-vizsgaztak-a-tanarok/?source=hirkereso#

 

Hiányszakmákra keresik az utánpótlást még péntek éjszaka is

Pénteken rendezik meg az idei Szakmák Éjszakája elnevezésű rendezvényt, ami országszerte mutatja be az egyes szakmákat.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/20/Hianyszakmakra_keresik_az_utanpotlast_meg_p_21ZVTN

 

Államosítanák az iskolai papírgyűjtést is

Az iskolai papírgyűjtést évtizedes kialakult gyakorlatát szabná át az állam egy törvénytervezettel, a gyerekek által összegyűjtött papír is az államhoz menne. Eközben egy másik módosítás tovább szűkítené a versenyt a szemétkezelésben.

http://index.hu/gazdasag/2017/04/20/papirgyujtes_hulladektorveny_betiltas

 

"A harc folytatódik" - felhívást tett közzé a CEU rektora

Kéréssel fordult a támogatók felé Michael Ignatieff, aki a kormány támadásáról beszélt.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/4/20/A_harc_folytatodik__felhivast_tett_kozze_a__1Y4LN6

 

Kiállt a CEU mellett Angela Merkel

Kiállt a CEU mellett Angela Merkel.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/reggeli-hirado-2017-04-20

 

Újabb gimnázium állt ki a CEU mellett

A lex CEU visszavonását követelik a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott, de egyébként az iskola honlapján is olvasható levelükben. Azt írják, a lépést tanítványaik és az ország jövője miatti felelősségérzet diktálta. Tiszteletüket fejezték ki továbbá minden kollégának, akik már nyilvánosan tiltakoztak, és kérték pedagógustársaik csatlakozását is.

https://mno.hu/data/cikkek/2395/23954/cikk-2395465/illyes_focuspoint_926x504.jpg

 

Szakszervezetek: A multik érdekében módosítanák a munka törvénykönyvét

Szakszervezetek egész sora tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz hozzá akar nyúlni a munka törvénykönyvéhez, és a jelenlegi maximális 12 hónapról 36 hónaposra növelnék a munkavállalók munkaidőkeretét. A módosítás nem csak a pihenőidőt érintheti hátrányosan, hanem átláthatatlanná teszi a bérek és pótlékok rendszerét is. Szerintük mindez csak a multik érdekeit szolgálja.

http://mandiner.hu/cikk/20170420_szakszervezetek_a_multik_erdekeben_modositanak_a_munka_torvenykonyvet

 

NGM: nem zsigereli ki a dolgozókat a munkaidőkeret emelése, sőt

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a munka törvénykönyvének módosítása kedvező a dolgozóknak: mivel foglalkoztatásuk hosszabb távon is biztosítva lesz, emellett nem kell attól tartaniuk, hogy alacsonyabb intenzitású termelési időszakban elbocsátják őket a vállalatoktól - írta a Magyar Idők.

https://www.hrportal.hu/hr/ngm-nem-zsigereli-ki-a-dolgozokat-a-munkaidokeret-emelese--sot-20170419.html

 

A munkából élők költségvetése lesz a 2018-as

A jövő évi büdzsé a munkából élők költségvetése - mondta Lázár János miniszter a 85. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen. A kormány megtárgyalta, hogy 2018 nyarán 60, illetve 90 ezer gyermek vehet részt nyári táborban, ez egy 14 milliárdos európai uniós program lesz; a Kárpát-medencében a határon túl pedig 12 ezerrel bővítik a magyar óvodai férőhelyeket a meglévő 48 ezer mellett. Ez 17,5 milliárdos beruházás – hangzott el a Kormányinfón

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-munkabol-elok-koltsegvetese-lesz-a-2018-as

 

Hatalmas dobásra készül a Facebook, Zuckerberg szó szerint bekötné az agyunkba

A Facebook még éppen csak belevágott a virtuális valóság legkezdetlegesebb verziójába, de Mark Zuckerberg már jóval előrébb gondolkodik: a közvetlen agy-gép kapcsolaton.

http://hvg.hu/tudomany/20170420_mark_zuckerberg_facebook_f8_agy_gep_interfesz?s=hk

 

Április 21.

 

Nem kellett a szülőknek az egyházi fenntartás

Nem kerül egyházi fenntartásba sem a zuglói Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, sem pedig a józsefvárosi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismeretes, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szerette volna átvenni az intézményeket. Ez abban az esetben történhetett volna meg, ha a szülők több mint 50 százaléka igennel szavaz az átvételre a héten megtartott szavazásokon. Ám a lapunk birtokába jutott információk szerint ez egyik esetben sem történt meg.

https://mno.hu/belfold/nem-kellett-a-szuloknek-az-egyhazi-fenntartas-2395474

 

„Ez a propagandának nagyon mély és mocskos szintje”

– Nem tudtuk egyenes gerinccel vállalni, hogy ott maradjunk – így indokolta lapunk megkeresésére Szűcs Norbert, a Tanodaplatform vezetője, hogy miért hagyta ott Berki Judittal, a Bátonyterenyei Tanoda vezetőjével együtt az Antiszegregációs Kerekasztalt néhány nappal ezelőtt. – A magyar kormány tanácsadó testületében ültem, miközben az nyíltan gyűlöletkeltő kampányt indított többek között a hozzánk hasonló civilek ellen – indokolta Szűcs a döntést. Hozzátette azt is, hogy őt személy szerint a nemzeti konzultáció is nagyon rosszul érintette, „mert ez a propagandának nagyon mély és mocskos szintje”. Felvetésünkre kifejtette, hogy az Antiszegregációs Kerekasztal munkáját egyébként értékesnek tartja. Ugyanakkor már túl sokszor kellett emberileg és civil vezetőként is rossz kompromisszumot kötnie azért, hogy a jövőben célokat érhessen el vagy problémákat előzhessen meg. – Úgy gondoltam, most már elég a rossz kompromisszumokból – mondta.

https://mno.hu/belfold/ez-a-propagandanak-nagyon-mely-es-mocskos-szintje-2395470

 

Vitaalapnak jó, de nem jelent megoldást a civilek tanulmánya

A Civil Közoktatási Platform Van kiút! című úgynevezett Kockás köny-vében szereplő megállapítások egy része megalapozott, de számos hibás meglátást is tartalmaz, illetve fontos kérdésekre nem térnek ki a szerzők – fogalmazott lapunknak Zántó Edina, a BGSZC Fáy András Közlekedésgépészeti, Műszaki Szakgimnáziumának igazgatója.

http://magyaridok.hu/belfold/vitaalapnak-jo-de-nem-jelent-megoldast-civilek-tanulmanya-1602751/

 

Érettségizők, figyelem! Sok pontot veszíthettek a matekérettségin ezzel a hibával

Sok pontot veszíthettek a matekérettségin, ha a "lényegesebb részszámításokat" nem írjátok le, csak a számológéppel megkapott végeredményt adjátok meg - figyelmezteti az érettségi előtt állókat az Oktatási Hivatal.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/4/21/matek_erettsegi_szamologep_0BW1JV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_21

 

A magyar bölcsődék évfordulója van ma

Éppen 165 éve, 1852. április 21-én nyílt meg az első bölcsőde Magyarországon - idézte fel a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

http://www.hirado.hu/2017/04/21/a-magyar-bolcsodek-evforduloja-van-ma/?source=hirkereso

 

Mit tegyen a gyerek, ha ellopják az adatait?

A tavalyi év sikereit követően idén is megrendezték a Digitális Témahetet. A 7 napos programsorozat célja a digitális oktatási eszközök ismertségének növelése a közoktatásban. A kezdeményezéshez a Telenor is csatlakozott: a digitális oktatási programjában, a Hipersuliban részt vevő iskolákban a biztonságos internethasználatról tartott tájékoztatót.

http://nepszava.hu/cikk/1127165-mit-tegyen-a-gyerek-ha-ellopjak-az-adatait/

 

Üzent a kormánynak a CEU: nem vádaskodni, hanem tárgyalni kellene

A Central European University (CEU) a tárgyalások megkezdésére szólította fel a kormányt közleményében. Mint írták, a felsőoktatáshoz értő szakértők bevonásával folytatott párbeszédre van szükség.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/4/21/Visszavagott_Kosanak_a_CEU_semmilyen_kft_ne_ZFX6K3#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_21

 

Hosszú távon van hatása, ha egy rendszert kinevetnek

A fiatalok ma olyan érdekérvényesítők, akik csak akkor lépnek fel, ha személyes életterüket kezdi érinteni és érzésük szerint elfoglalni a politika – mondja Szabó Andrea szociológus, politológus. Úgy látja, ismét megjelent az a korosztály az utcákon, amely a Hallgatói Hálózat idején is aktivizálódott. Bár a tapasztalatok szerint a tüntetések csak néhány hétig tartanak ki, és nem valószínű, hogy az értelmiségi téma a vidéken élőket felrázza, hatásuk fontos lehet. A buli demonstrációk egy generáció ébredését válthatják ki.

http://168ora.hu/racionalis-lazadok-szabo-andrea-hosszu-tavon-van-hatasa-ha-egy-rendszert-kinevetnek/

 

Elsőre 40 ezren mozdultak meg

Több mint 4600 programmal várja a látogatókat a Szakmák éjszakája pénteken az ország több mint száz településén, a rendezvényhez csatlakozó intézmények a szakképzést kívánják népszerűsíteni programjaikkal.

http://www.origo.hu/gazdasag/20170421-tobb-mint-4600-programmal-varja-a-latogatokat-a-szakmak-ejszakaja.html

 

Leveleken élnek: százezren az éhhalál küszöbén Dél-Szudánban

Az ország más részeire is átterjedhet a Dél-Szudán északi részén pusztító éhínség - figyelmeztet David Shearer, az ENSZ főtitkár helyi különmegbízottja abban az interjúban, melyet pénteken jelentetetett meg a dpa német hírügynökség.

http://www.atv.hu/belfold/20170421-leveleken-elnek-szazezren-az-ehhalal-kuszoben-del-szudanban/hirkereso

 

Megosztás: