Lapszemle április 13.

április 13, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Aktuális lapszemlénket a húsvéti ünnepek miatt egy nappal korábban tesszük közzé. Mivel úgy tűnik, a kormány rálépett a középosztály lábujjára, a híreket ismét a lex-CEU, elleni tüntetések, a civil szervezetek melletti kiállások dominálták.

                                                                                           

 

Lapszemle április 13.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket és jó olvasást kívánunk!

 

Április 7.

 

Oktatáskutatók és tanárok találkoztak

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében létrejött Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport hívta találkozóra csütörtökön az Emlékpontba a hódmezővásárhelyi általános és középiskolák történelemtanárait. A megbeszélésen a szakemberek a második világháború, a holokauszt és az ötvenhatos forradalom és szabadságharc tanításának módszereit járták körbe.

http://promenad.hu/cikk/oktataskutatok-es-tanarok-talalkoztak-176518

 

Az állami gondozásban élő gyermekeknek családhoz vagy családias körülmények közé kell kerülniük

A kormány célja, hogy az állami gondozásban élő gyermekek ne több százfős lelketlen állami intézményekben, hanem lehetőleg családban, vagy legalább családiasabb és jobb körülmények között nőjenek fel.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-cel-hogy-az-allami-gondozasban-elo-gyermekek-lehetoleg-csaladhoz-vagy-csaladiasabb-jobb-korulmenyek-koze-keruljenek

 

Az NMHH is harcol a Kék bálna ellen

Nem szolgálja a gyerekek védelmét, ha a média szenzációkeltő módon, ellenőrizetlen információk terjesztésével, az öngyilkosságot romantikus színben feltüntetve vagy túlzó híradásokban számol be a külföldön már több fiatalt halálba hajszoló Kék bálna-jelenségről.

http://www.hirado.hu/2017/04/07/az-nmhh-is-harcol-a-kek-balna-ellen/?source=hirkereso

 

Április 8.

 

Jön a szigor a középiskolai felvételin 2019-től, sokan szorulhatnak ki a gimikből

Szakmaiatlan elképzelés, amely elveszi a szülőktől és a diákoktól a döntés jogát - így jellemezte a középiskolai keretszámok és a kötelező felvételi bevezetésének tervét az egyik pedagógus szakszervezet vezetője az Eduline-nak. Nagy változások jönnek 2019-től a középiskolai felvételin, a szigorítást sok nyolcadikos a saját bőrén érzi majd.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/8/kotelezo_kozepiskolai_felveteli_CYZM6H#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_8

 

A szülők vétóznak - Van, ahol önként adnák - Gettóiskolák és világnézeti kényszer

Jó iskolákat vinnének – Újabb oktatási intézményekre tart igényt az egyház -

 - Egyedül a szülők akadályozhatják meg a fenntartóváltást, de ez nem mindenhol éri meg nekik
- Az egyházi iskolák jobb anyagi körülmények mellett nagyobb szabadságot élveznek, közben terjeszkedhetnek is
- Jó nevű elitiskolákra tennék rá a kezüket kisegyházak Budapesten

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/oktatas_egyhazak_jo-iskolak_FSZK_ajanlo

 

Tiltakoznak a bezárás ellen

A fóti Gyermekváros bezárása ellen tiltakoztak az otthon egykori lakói. A kormány január közepén jelentette be, hogy kiürítik a Károlyi kastélyt. A lépést egyebek mellett azzal indokolják, hogy a tömeges intézményekben gyakoriak a bántalmazások. Fóton jelenleg kilencven gyerek él, többen közülük mozgássérültek és értelmi fogyatékosak. A kastély és a körülötte lévő hatalmas park állami tulajdon, egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit terveznek a területtel.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/tiltakoznak-a-bezaras-ellen

 

Politizáló történelemkönyv: Az oktatási jogok biztosa Soros-féle kottából bírál

Miközben javában folyik a harc a CEU törvénysértő előjogaiért, Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman a nyolcadikos történelem tankönyvben található megfogalmazások miatt indított vizsgálatot. A PestiSrácok.hu kiszúrta: az ombudsman kifogásai helyenként szó szerint megegyeznek a Soros-hálózat által patronált Történelemtanárok Egyletének vádjaival.

http://pestisracok.hu/politizalo-tortenelemkonyv-az-oktatasi-jogok-biztosa-soros-fele-kottabol-biral/

 

Drámai adatok a magyar tanárokról

Magyarországon is egyre inkább idősödik a pedagógustársadalom - írja a szombati Magyar Idők az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatására hivatkozva. Az idei tanévben a tanítók átlagéletkora 46,6 év, míg a tanároké 46,9 év.

http://inforadio.hu/belfold/2017/04/08/dramai_adatok_a_magyar_tanarokrol/

 

Vinnék a tutit is

- Jó nevű elitiskolákra tennék rá a kezüket kisegyházak Budapesten - Egyedül a szülők akadályozhatják meg a fenntartóváltást, de ez nem mindenhol éri meg nekik - Az egyházi iskolák jobb anyagi körülmények mellett nagyobb szabadságot élveznek, közben terjeszkedhetnek is

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/vinnek_a_tutit_is

 

Április 9.

 

Az MTA elnöke levelet írt Ádernek a CEU miatt – jön az újabb hátraarc?

"Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke péntek este küldött levelében arra kérte Áder János köztársasági elnököt, tegyen meg mindent, hogy a CEU, ez a fontos oktatási intézmény és kutatóműhely zökkenőmentesen, a korábbi sikeres keretek között folytathassa munkáját".

http://alfahir.hu/2017/04/09/lovasz_laszlo_ceu_mta_ader_janos

 

Több tízezres tömeg tüntetett a CEU megmaradásáért - Fotók!

A korábban tervezett Clark Ádám tér helyett a Várkert Bazár előtt gyülekeztek a CEU melletti demonstráció résztvevői - közölte a szervező Oktatási Szabadságot! csoport közösségi oldalán. A helyszín változtatás oka igen egyszerű: előzetesen már több tízezren jelezték, hogy részt vesznek az év eddigi legnagyobb tüntetésén. Áder János államfőnek hétfőig van lehetősége az Ab elé küldeni a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, a tiltakozók meg akarják mutatni az államfőnek, mi a helyes döntés.

http://nepszava.hu/cikk/1126139-tobb-tizezres-tomeg-tuntet-a-ceu-megmaradasaert---fotok/

 

Híradó különkiadás: új rigmusok születtek a CEU melletti tüntetésen

Ez a konzultáció!, Szabad ország, szabad oktatás! - többek között ezek az új rigmusok születtek a vasárnap esti felvonuláson, ahol a tüntetők a CEU mellett álltak ki.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/hirado-kulonkiadas-uj-rigmusok-szulettek-a-ceu-melletti-tuntetesen

 

Forrongás és feszült pillanatok Budapest utcáin - a rendőrség szerint provokálják az egyenruhásokat

Elfoglalták az Oktogont a tüntető fiatalok / Fotó: Kozák Dániel

Elfoglalták az Oktogont a tüntető fiatalok / Fotó: Kozák Dániel

Becslések szerint összesen 70 ezer ember vehetett részt a vasárnapi, budapesti tüntetésen, melyet eredetileg a CEU-ért és a szabad oktatásért hirdettek meg a szervezők. Kora este, a tünetés hivatalos végeztével azonban a tömeg nem oszlott fel, több ezren átvonultak az EMMI-hez, onnan a Fidesz-székházhoz.

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/a-rendorseg-szerint-provokaljak-az-egyenruhasokat/6z1hsy9?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Újraéleszteni tudni kell!

Az újraélesztés tantervszerű megtanulásában nyújtana segítséget a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika. Az intézmény vezetője azt mondta: várják a középiskolai tanárok jelentkezését, akiknek nemcsak a szakszerű újraélesztést tanítják meg, hanem annak oktatását is.

http://inforadio.hu/belfold/2017/04/09/ujraeleszteni_tudni_kell/

 

Április 10.

 

Indokolatlan és elfogadhatatlan a kötelező felvételi

Így vélekedett a kötelező középiskolai felvételi bevezetéséről Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője, aki a Magyar Nemzetnek mondta el véleményét.

http://www.pedagogusok.hu/blog/indokolatlan-%C3%A9s-elfogadhatatlan-k%C3%B6telez%C5%91-felv%C3%A9teli

 

Érdeklődést lehetne kelteni az informatikai szakma iránt

Sok szó esik arról, hogy kevés az informatikus. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár ennek kapcsán lapunknak elmondta: szükség volna arra, hogy még több diák tanuljon informatikához kötődő szakmát. Úgy látja, a pályaorientációt a vállalatokkal együtt szervezhetnék a szakgimnáziumok, szakközépiskolák.

http://magyaridok.hu/belfold/erdeklodest-lehetne-kelteni-az-informatikai-szakma-irant-1549045/

 

Az állam én vagyok!

Kevés olyan ország van, amelynek miniszterelnöke magára vállalta nemcsak a végrehajtói hatalom minden gondját, hanem átvette a törvényhozói, a bírói hatalom terheit is. Sőt, már a bűnüldözés feladatait is a nyakába vette. Szinte hallani lehetett, ahogy megroppan a válla a súlyos teher alatt, amikor a dupla szögesdrót kerítés és a jogi határzár mögé bezáródott külföldi felsőoktatási intézményekről lerántotta a leplet.

http://nepszava.hu/cikk/1126164

 

A kormány rálépett a középosztály lábujjára

A kormány rálépett a középosztály kis lábujjára - nyilatkozta az InfoRádiónak a Publicus Intézet ügyvezetője a vasárnapi tüntetésről. Pulai András szerint a kormánypárti sajtóban megjelent magyarázatok pedig akár kontraproduktívak is lehetnek.

http://sztarklikk.hu/kozelet/a-kormany-ralepett-a-kozeposztaly-labujjara/322939/

 

Nem engedik, hogy a kormány megossza, szembefordítsa egymással őket

Tanárok egymásért - Segítségre, információcserére, közös fellépésre alakult meg a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP). Az alapítók szerint a kormányzat megosztja és szembefordítja egymással az oktatási rendszer különböző részein dolgozókat. Ez ellen próbálnak védekezni.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/tanarok_egymasert

 

Az ETUCE szolidáris tagszervezeteivel, amelyek kiálltak a CEU mellettAz űrlap alja

Az ETUCE szolidaritást vállal tagszervezeteivel, köztük a PSZ-szel abban a harcban, amelyet a tudomány szabadságáért és a fenntartható szociális párbeszédért vívnak Magyarországon. Közöljük az ETUCE európai igazgatójának angol nyelvű levelét és magyar fordítását.

http://www.pedagogusok.hu/blog/az-etuce-szolid%C3%A1ris-tagszervezeteivel-amelyek-ki%C3%A1lltak-ceu-mellett

 

Áder János aláírta a felsőoktatási törvény módosítását

 

Elrendelte az államfő a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését – áll Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában, amelyet hétfőn küldött el hivatala az MTI-nek.

http://www.lokal.hu/2017-04-ader-janos-alairta-a-felsooktatasi-torveny-modositasat/#

 

Beindult a Soros-birodalom gépezete a kormány ellen

Több tízezer ember jelent meg az Oktatási Szabadságot nevű Facebook-csoport harmadik tüntetésén Budapesten, amelyet a CEU-t is érintő felsőoktatási törvény módosítása ellen szerveztek. Az MSZP bejelentette: csatlakozik a menethez, a DK provokációtól tartott, sokan addig mentek el, hogy kormánybuktatásról írtak a Facebookon. A tüntetők kemény magja a Parlament előtt dulakodott a rendfenntartókkal, akiket meg is dobáltak. Vasárnap késő este a pár száz fősre apadt tömeg elindult a szaktárca üres épülete elé.

http://magyaridok.hu/belfold/beindult-soros-birodalom-gepezete-kormany-ellen-1565935/

 

Orbán kedves egyeteménél furcsaságokra bukkant az EU

Durva túlárazásokra bukkant az Európai Bizottság a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) és a kormányhivatalok egyik közös projektjénél, amelyre 17,5 milliárdos uniós támogatást kaptak - írta a 24.hu. A bizottság levélben kért magyarázatot.

http://hvg.hu/gazdasag/20170410_nke_eu?s=hk

 

"Unfair előny" - Rétvári Bence vágatlanul a CEU-ügyről

A múlt héten az Országgyűlés elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében ezentúl külföldi egyetemek csak úgy működhetnek Magyarországon, ha azt államközi egyezmény hitelesíti, illetve azt is kötelezővé teszik, hogy az intézménynek az anyaországban is legyen működő kampusza. Magyarországon és külföldön is kiverte a biztosítékot a módosítás, ami szinte kizárólag a Soros György, amerikai üzletember által alapított CEU, vagyis a Közép-Európai Egyetem működésének ellehetetlenítését jelenteti. Mivel a kormány szerint mindenki félreérti a módosítás lényegét, az ATV Heti napló című műsora interjút készített Rétvári Bence államtitkárral. Benyó Rita múlt hét kedden készült interjúját itt vágatlanul is megnézheti.

http://www.atv.hu/belfold/20170410-unfair-elony-retvari-bence-a-ceu-ugyrol/hirkereso

 

A világsajtó is foglalkozik a vasárnapi budapesti tüntetéssel.

A legnagyobb lapok egyöntetűen arról írnak, hogy több tízezren vonultak az utcára a CEU-t ellehetetlenítő törvény ellen. A tüntetés eredeti célja az volt, hogy Áder János köztársasági elnököt arra kérjék, vétózza meg a törvényt. Azonban voltak, akik a Fidesz és Orbán Viktor elleni rigmusokat is skandáltak.

http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/ilyen-volt-a-visszhangja-a-tegnapi-tuntetesnek-a-vilagsajtoban/9mz8f5e?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A félnótás őrmester

A gazdasági és a társadalmi fejlődés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő oktatási rendszer megteremtése. Tekintettel arra, hogy mind a diákok, mind az oktatók között érdeklődésben, célkitűzésekben érzékelhető különbségek vannak, ezért nincs egyetlen célra vezető tananyag, tankönyv, nincs egy kaptafára húzható oktatási módszer. A 89-es rendszerváltás után az oktatás irányítói  a többszínűség mellett tették le a voksukat. Így volt ez az első két évtizedben, az Orbán rendszer létrejöttéig.

http://nepszava.hu/cikk/1126170-a-felnotas-ormester/

 

Orbán pitbulldózere – Az ember, aki arcát adta a CEU kinyírásáhozAz űrlap teteje

Fegyelmezettsége vagy saját meggyőződése vitte rá az eddig konszenzuskeresőként ismert oktatási államtitkárt arra, hogy a kormány bunkósbotjaként álljon bele a CEU kinyírásába? Ez az, amit Palkovics László közeli ismerősei sem értenek. A multicég éléről az oktatásba csöppent mérnök-tudós környezetében kíváncsian várják, mi az a pont, amire azt mondja majd, hogy na, ezt már nem. A munkamániás államtitkár a hvg.hu-nak közben elárulta: a mostani posztján köszöni, már ült eleget.

http://hvg.hu/itthon/20170410_Palkovics_Laszlo_portre?s=hk

 

 

Már nem sokáig lesz államtitkár Palkovics László?

A hvg.hu portréjából derül ki, hogy jövőre már nem biztos, hogy vállalná az oktatási tárca irányítását a jelenlegi államtitkár.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/10/Mar_nem_sokaig_lesz_allamtitkar_Palkovics_L_MHDZ3O#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_10

 

Eltűnhet az iskolai zeneoktatás

Azzal párhuzamosan, hogy egyre nagyobb a gyermekeken a nyomás a jó tanulmányi eredmény elérésére, és ezzel a jövőjüket megalapozó továbbtanulásra, a művészeti tárgyak egy része (például a zeneoktatás) eltűnhet a brit középiskolákból – állítja egy friss tanulmány.

http://csalad.hu/2017/04/10/eltunhet-az-iskolai-zeneoktatas/?f=hk

 

Mélyponton a természettudományi képzésre jelentkezők száma

Soha nem jelentkeztek az elmúlt 16 évben annyira kevesen természettudományi képzésre a felsőoktatásban, mint idén – derült ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Kifejezetten jelentős a visszaesés a múlt évhez viszonyítva: míg 2016-ban még közel 7000-en felvételiztek ilyen területre, idén már mintegy 1300-zal kevesebben, mindössze 5676-an. Ez azért hatalmas probléma, mert az elmúlt öt év statisztikáiból egyértelműen látszik: a jelentkezőknek is csak kevesebb mint felét veszik fel, és nyilvánvalóan közülük sem mindenki fejezi be az egyetemet.

https://mno.hu/belfold/melyponton-a-termeszettudomanyi-kepzesre-jelentkezok-szama-2394070

 

Egyházi gimnáziumokat fejlesztenek Miskolcon

Másfél milliárd forint támogatást ad a kormány az Új Széchenyi Terv keretében a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium fejlesztésére - jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a borsodi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egyhazi-nemzetisegi-es-civil-tarsadalmi-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/egyhazi-gimnaziumokat-fejlesztenek-miskolcon

 

Terhesen nem taníthatok

2015 szeptemberétől dolgozok jelenlegi munkahelyemen (alapítványi középiskola) határozatlan idejű szerződéssel, főállásban. A héten egyszer egy vidéki általános iskolában vagyok óraadó (2016 szeptemberétől). 2017 januárban teherbe estem (10.27-re vagyok kiírva), ezt be is jelentettem kb a 7. héten (gondoltam időben szólok, hogy ne tervezzenek a következő évben velem).

http://munkahelyiterror.blog.hu/2017/04/10/terhesen_nem_tanithatok

 

Veronai buszbaleset: hibáztak a mérnökök?

Már az olasz autópálya-üzemeltető két alkalmazottja ellen is nyomoz az olasz hatóság a veronai busztragédiával kapcsolatban. Egyikük Alberto Brentegani, az érintett pályaszakaszért felelős mérnök, és Giovanni Natale, a karbantartók vezetője. Az ügyészség azt akarja kideríteni, szerepet játszott-e a 17 halálos áldozattal járó szerencsétlenségben az út állapota és a szalagkorlát

http://www.borsonline.hu/aktualis/veronai-buszbaleset-hibaztak-a-mernokok/130253

 

Ki vesz fel iskolába egy különleges gyereket? Senki

És akkor eljön az a pont, hogy az összes iskolát legszívesebben elküldeném melegebb éghajlatra, de nem ilyen szavakkal, hanem csúnyábbakkal, előtte pedig a teljes oktatási rendszert úgy en block, ahogy van, amelyik arra kényszerít, hogy október óta alternatív helyet keressek a gyerekemnek, és ne találjak, és átessünk rengeteg felvételi eljáráson, és végül azt mondják, hogy „nem kell”, „nem kell”, „nem kell”, és valahogy magyarázgassam a gyereknek, hogy nem az ő hibája, hogy nem találunk iskolát, nem ő az oka, hogy nem tud oda menni, ahova szeretne. És mindezt nem egy tíz vagy tizennégy, hanem egy hatévesnek.

http://www.nlcafe.hu/baba/20170410/iskola-kulonleges-gyerekek/

 

 

Április 11.

 

Nem egyeztetett a kormány a kötelező középiskolai felvételi bevezetéséről

„Nem tudjuk, kivel egyeztettek minderről, a PSZ-szel, illetve a Pedagógusok Sztrájkbizottságával biztos, hogy nem" – mondta Galló Istvánné a Népszavának. Ha létrejönnek az iskolaközpontok, a felső tagozatokon tanítók elveszíthetik munkájukat. A szakszervezet szerint akár 2800 álláshely is megszűnhet.

http://www.pedagogusok.hu/blog/nem-egyeztetett-korm%C3%A1ny-k%C3%B6telez%C5%91-k%C3%B6z%C3%A9piskolai-felv%C3%A9teli-bevezet%C3%A9s%C3%A9r%C5%91l

 

Nem csak a gimnazisták, az egyetemek is bajba kerülhetnek a kormány terve miatt?

Idén már nagyjából 5 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, a kormány tervei hatására ez a szám még drasztikusabban csökkenhet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/11/nepszava_szemle_R9JNI0

 

2019-től megint kiszúr a diákokkal a kormány: miért baj, ha kötelező lesz a felvételi?

"A közoktatás az egy közszolgáltatás. Magyarországon szabad iskolaválasztás van, mindenkinek lehetősége van oda menni, ahova akar. A szabad iskolaválasztás eltörlése pedig nonszensz" - nyilatkozta Radó Péter oktatáspolitikai elemző az Eduline-nak a kötelező középiskolai felvételiről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/11/rado_peter_interju_FCG8CA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_11

 

Meglepetés vár az érettségizőkre: hogyan kerül nyelvvizsgafeladat az OFI oldalára?

Hiába keresik az új nyelvi érettségi mintafeladatsorait a végzős középiskolások az Oktatási Hivatal oldalán - míg a nyelvvizsgaközpontok mindegyike elérhetővé tesz legalább egy teljes aktuális feladatsort, addig az oktatás.hu-ról egyelőre csak az elmúlt évek írásbelijeit tölthetik le a diákok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet oldalán találtunk ugyan mintafeladatsorokat angolból és németből is, de az egyik tesztben van olyan feladat is, amely az egyik vezető nyelvvizsgaközpont írásbelijéből származik.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/4/11/nyelvi_erettsegi_mintafeladatok_JPA57I#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_11

 

Szomorú plüssállatok tanítják a gyerekeket az óceánok szennyezettségéről

Szomorú plüssállatok tanítják a gyerekeket az óceánok szennyezettségéről

Az oktatási célzattal készült plüssállatok kívülről teljesen szokványos figuráknak tűnnek, belülről azonban a vizekbe szórt műanyagok másolataival vannak tele.

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20170411/szomoru-plussallatok-tanitjak-a-gyerekeket-az-oceanok-szennyezettsegerol/

 

Látványosabb, tagoltabb tankönyvek

Az új tankönyvek látványosabbak, csökkent bennük a főszöveg aránya, a leckék tagoltabbak, az összefoglalók rövidebbek, a definíciók pontosabbak. Az átdolgozott kiadványok többsége változatlan áron kapható. Folytatódik a digitális taneszközök fejlesztése – minderről az oktatáskutató intézet programsorozatának első állomásán volt szó.

http://magyarhirlap.hu/cikk/85018/Latvanyosabb_tagoltabb_tankonyvek

 

Egyre bővülnek a Kello feladatai

A korábban más fejlesztésre szánt összeg mégis a könyvtárellátónál marad. Nincs napirenden jelenleg, hogy a teljes alsó tagozatra kiterjesszék a tartós tankönyvekre vonatkozó módosítást, vagyis, hogy egyik alsós évfolyamnak se kelljen visszaadnia a kiadványokat – közölte Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára Ikotity István LMP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/85017/Egyre_bovulnek_a_Kello_feladatai

 

Eltűnt húszezer egyetemista

Miközben mindenki a CEU-botrányra figyel, a kormány azt tervezi, hogy bevezeti a kötelező középiskolai felvételit, központilag szabályozná a felvehető diákok számát, és felvetődött az is, megszüntetik a kistelepülési iskolák felső tagozatát. Mindez tovább csökkentheti a diákok továbbtanulási esélyeit, pedig már most is katasztrofális a helyzet: több mint 20 ezer hallgató tűnt el a felsőoktatásból az elmúlt hat évben, és egyre kevesebben jutnak el az érettségiig.

http://nepszava.hu/cikk/1126301-eltunt-huszezer-egyetemista

 

Üzent az USA: visszatolta a CEU-ügyet a magyar kormányra

Határozott kijelentést tett Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása alkalmával a CEU ügyében.

Az AP amerikai hírügynökségnek Yee úgy fogalmazott: a magyar kormánynak "komoly, sürgős és jóhiszemű" tárgyalásokat kellene kezdenie a Közép-európai Egyetemmel a jogszabályváltozásokról, amelyek a Soros György által alapított intézményt célozzák.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/uzent_az_usa_visszadobtak_a_ceu-ugyet_a_magyar_kormanyra.247423.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Átlépte az 50 ezret a lex CEU ellen kiálló tanárok, diákok és szimpatizánsok száma

Napról napra többen csatlakoznak a Közép-Európai Egyetem magyarorzági működését ellehetetlenítő törvény ellen, amit a héten megszavazott a Fidesz-KDNP-s kormány. A 444.hu gyűjti a CEU mellett kiállók listáját. A linkre, majd a PSZ nevére kattintva rávezet a honlapunkon elérhető közleményre, amelyet április 4-én adtunk ki.

https://444.hu/post/79c428d7043a312cbc655228ea9bdd3b/

 

Folytatják a tiltakozást, szerdára újabb tüntetésre hívnak a CEU-ért

A vasárnapi gigatüntetést szervező Oktatási Szabadságot csoport is közleményben reagált Áder János aláírására. Az aktivisták szerint felháborító, hogy a köztársasági elnök közleményében azt állítja: nem találtak fogást a törvényen. 

"Amennyiben ez valóban így van, akkor azt kérjük a Köztársasági Elnöktől, cserélje le jogászait," írják. 

https://444.hu/2017/04/10/folytatjak-a-tiltakozast-szerdara-ujabb-tuntetes-a-ceu-ert?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=folytatjak-a-tiltakozast-szerdara-ujabb-tuntetes-a-ceu-ert

 

Bízunk benne, hogy Brüsszel nem asszisztál a hazug Soros-kampányhoz

A Soros-egyetem ügyében van egy megtévesztő, hazug Soros kampány. Ennek a kampánynak az első hazugsága, hogy ha a felsőoktatási törvény módosítása kihirdetésre kerül, akkor bezár a Soros-egyetem. Ez nem igaz, a magyar jogszabályok alapján továbbra is működni fog, évfolyamokat indíthat és diplomát adhat ki – erről tájékoztatta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Brüsszelben Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosát, és szintén erről tárgyal a délután folyamán Frans Timmermans-szal az Európai Bizottság alelnökével is.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/bizunk-benne-hogy-brusszel-nem-asszisztal-a-hazug-soros-kampanyhoz

 

Palkovics Brüsszelben magyarázza a CEU-ügyet

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Brüsszelben tájékoztatja az Európai Bizottság vezetői a felsőoktatási törvény módosításáról. A CEU a törvény módosítása után továbbra is működhet, évfolyamokat indíthat és diplomát adhat ki – erről tájékoztatta Palkovics László Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosát az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárság közleménye szerint. Az államtitkár szintén erről tárgyal a délután folyamán Frans Timmermansszal az Európai Bizottság alelnökével is.

http://inforadio.hu/belfold/2017/04/11/palkovics_brusszelben_magyarazza_a_ceu-ugyet/

 

A CEU elleni fellépésről írtak a külföldi újságok

Brit, belga, cseh és német lapok Orbán Viktor miniszterelnök politikáját elemezve, illetve a felsőoktatási törvény módosítását kommentálva foglalkoztak kedden Magyarországgal.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/365312/A-CEU-elleni-fellepesrol-irtak-a-kulfoldi-ujsagok

 

Hadházy: Ismerem a Fidesz listáit, minden név mellett ott egy szám

"A nemzeti konzultációnak semmi más feladata nincs, mint neveket gyűjteni. Amikor Fideszes képviselő voltam akkor láttam a listát, amin mindenkinek a neve mellett van egy szám. Ha aláír bármit, akkor a neve mellett az a szám növekszik. Ezeket az adatokat, településenként, ABC sorrendben mindenkiről nyilván tartják. Ennek alapján kopogtatnak majd be a választókhoz"- mondta Hadházy Ákos Rónai Egonnak az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20170411-hadhazy-ismerem-a-fidesz-listait-mindenki-nev-mellett-ott-egy-szam/hirkereso

 

Klebelsberg gondolataiból

Mint köztudomású, a hazai oktatásügy egyik rákfenéjét, a nagyhatalmú szervezetet Klebelsberg Kunó belügy-, majd kultuszminiszterről nevezték el. Bizonyára azért, hogy a magyar oktatásügyben kifejtett nagyszabású tevékenysége utódainak mutassák magukat. Akad ugyan néhány különbség, hiszen Klebelsberg iskola- és egyetem-alapító, előrelátó miniszterként működött, mai utóda inkább mosolygó rombolóra emlékeztet.

http://nepszava.hu/cikk/1126291-klebelsberg-gondolataibol/

 

A család és az iskola adhat választ a Kék bálnára

A közösségi média zárt csoportjai valóban lehetőséget adnak jogsértésekre, ezeken a fórumokon ártó szándékkal és hamis profilokkal is jelen lehetnek egyes személyek. Igaz az is, hogy a serdülő­korú gyerekek valóban kiszolgáltatottabbak lehetnek a virtuális közösségek hatásának, és ezt családi gondok is fokozhatják. A szakemberek szerint a Kék bálna jelenségre az otthon közössége és az iskola adhatja meg a választ.

http://magyaridok.hu/belfold/csalad-es-az-iskola-adhat-valaszt-kek-balnara-1567972/

 

Már óvodás korban ismertetni kell a fogyatékosság fogalmát

Különleges, új programot indítanak a fővárosban, hogy a gyerekek iskolai tanórákon ismerjék meg a fogyatékkal élő emberek mindennapjait, ezzel is csökkentve az előítéleteket és segítve az érintettek társadalmi integrációját. A programot az óvodákra is kiterjesztik, hogy a kicsik már ott találkozzanak sérült társaink sorsával. Hogyan lehet még jobban erősíteni az integrációt, és miként működik a szemléletformálás már az óvodában - a Kossuth Rádió Napközben című műsorában beszélgetnek a témában.

http://www.hirado.hu/2017/04/11/mar-ovodas-korban-ismertetni-kell-a-fogyatekossag-fogalmat/?source=hirkereso

 

Működik a menzarendelet – egészségesebb ételekhez jutnak a gyerekek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a menzarendeletnek köszönhetően egészségesebb ételeket kapnak a gyerekek az iskolákban, mint hét éve.

http://csalad.hu/2017/04/11/mukodik-a-menzarendelet-egeszsegesebb-etelekhez-jutnak-a-gyerekek/?f=hk

 

Több mint egymilliárd forint a nevelőszülői hálózatok fejlesztésére

Több mint egymilliárd forintos pályázati keretet biztosít a kormány a nevelőszülői hálózatok infrastrukturális fejlesztésére - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kedden Cegléden.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tobb-mint-egymilliard-forint-a-neveloszuloi-halozatok-fejlesztesere

 

Megütötte, majd nem engedte haza a fiamat az óvónő

Végre megtaláltuk ezt az óvodát! Eladtuk a házunkat, majd ideköltöztünk az óvoda miatt. Szeptember elsején elkezdtük. Ez egy fizetős óvoda, havi 50.000 Ft, plusz napi 850 Ft az étkezés. Az állami tehetséggondozó szerződött az óvodával, hogy átvállalja a költségek egy részét. Az óvoda gyorsan át is nevezte magát: „Óvoda a tehetséggondozásért”-ra. Ez minket egyáltalán nem érdekelt. Egy dolog volt a szemünk előtt: Gorán kis létszámú intézményben megkezdhette az ovit. Megbeszéltük, hogy az elején négyszer fél napot jár, az ötödik napon a Zöldkakasban van tehetséggondozáson, igazoltan. Úgy terveztük, hogy ha már szívesen van ott, akkor váltunk egész naposra.

http://bezzeganya.reblog.hu/megutotte-majd-nem-engedte-haza-a-fiamat-az-ovono

 

Versolvasás a költészet napján

Április 11-én, József Attila születésnapján a költő verseit olvasta vagy mondta el Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Galkó Balázs. A színművész programja délelőtt 10-kor kezdődött és várhatóan éjfélig tartott.    

http://www.pedagogusok.hu/

 

Április 12.

 

Pedagógusok Szakszervezete: A civil szervezetek nélkülözhetetlenek

Jól működő polgári demokratikus jogállam nem létezhet a kormánytól független, az érdekeltek szabad akaratából létrehozott, fenntartott és működtetett civil szervezetek nélkül! A civil szervezetek nélkülözhetetlenek egy olyan országban, amelyben a hatalomgyakorlás a fékek és ellensúlyok rendszerére épül - teszi ismét egyértelművé a Pedagógusok Szakszervezete, miként erre már a 2017. január 31-én kiadott közleményében is felhívta a figyelmet.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/9782-a-pedagogusok-szakszervezete-a-civil-szervezetek-nelkulozhetetlenek

 

Zuglói iskolaügy: több mint félezer szülő tiltakozott

Több mint 550 szülő jelezte aláírásával, hogy nem szeretné, ha a Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyházi fenntartásba kerülne – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint lapunk beszámolt róla, a zuglói iskolát a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szeretné átvenni, ám az ötlet a kezdetektől fogva felháborodást váltott ki az iskolai közösségből.

https://mno.hu/belfold/zugloi-iskolaugy-tobb-mint-felezer-szulo-tiltakozott-2394456

 

Még a takarítónéni is kiállt a körmendi Somogyi iskola megmaradásáért

Összevonják, tagintézmény lesz? Még nem lehet tudni. Fórumot tartottak az iskola jövőjéről.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kormend_somogyi_bela_altalanos_iskola_osszevonas_olcsai

 

 A szegényebb gyermekeknek nehezebb az iskola

A rosszabb anyagi körülmények között élő gyermekek gyengébben teljesítenek az általános iskola felső tagozatán és a középiskolában, mint jómódúbb társaik – állapította meg egy friss brit tanulmány.

http://csalad.hu/2017/04/12/a-szegenyebb-gyermekeknek-nehezebb-az-iskola/?f=hk

 

„Nem hiszek abban, hogy minden osztályban ugyanazt kell tanítani”

Miért van helye a kortárs irodalomnak már a kilencedikes irodalomórákon is? Mit olvasnak szívesen a tizenévesek? Ady vagy inkább Kosztolányi a nagy kedvenc a "kötelezők" közül? Mennyi idő alatt lehet ráébreszteni a diákokat arra, hogy a kreativitás menő? Szabó Rolanddal, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyartanárával beszélgettünk.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/4/12/Szabo_Roland_interju_R8KR98

 

Az USA a lex CEU felfüggesztésére szólította fel Magyarországot

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt. Erről Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője beszélt keddi sajtótájékoztatóján, magyar idő szerint este 8-kor.

https://444.hu/2017/04/12/az-usa-a-lex-ceu-felfuggesztesere-szolitotta-fel-magyarorszagot

 

Kiverte a biztosítékot a németeknél a lex CEU: miért kellett ilyen gyorsan elfogadni?

A német külügyminisztérium aggódik a magyar felsőoktatási törvény miatt - közölte a tárca európai ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/4/12/lex_CEU_nemet_kulugyminiszterium_WWZQEI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_12

 

Lengyel professzorok is írtak Orbánnak a CEU-ügyében

Félszáznál is több, az ország meghatározó egyetemein vagy külföldön oktató lengyel dékán, professzor és egyetemi tanár fogalmazott meg levelet a múlt héten Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek címezve – adta hírül a Gazeta Wyborcza.

https://mno.hu/belfold/lengyel-professzorok-is-irtak-orbannak-a-ceu-ugyeben-2394119

 

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa a CEU mellett

A perui író, Mario Vargas Llosa 2010-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. A CEU honlapjára ma felkerült az üzenete, melyben teljeskörű támogatásáról biztosítja a CEU-t a mostani a nehéz helyzetében. 

http://index.hu/belfold/2017/04/11/a_nobel-dijas_mario_vargas_llosa_a_ceu_mellett/

 

A CEU után az EU? Bojár szerint Orbán veszélyes

Az üzletember egyre inkább attól tart, hogy a kormányfő kivezeti az országot az unióból.

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/04/12/a-ceu-utan-az-eu-bojar-szerint-orban-veszelyes/

 

Rektor: Nem engedjük, hogy a kormány bármit az egyetemre kényszerítsen

Amíg Orbán Viktor kormányoz, nem lehetünk semmiben biztosak, de mi maradni akarunk – ezt mondta az Egyenes Beszédben a CEU rektora.

http://www.atv.hu/belfold/20170412-rektor-nem-engedjuk-hogy-a-kormany-barmit-az-egyetemre-kenyszeritsen/hirkereso

 

Vezérre várnak az ifjú mozgalmárok – Újabb tüntetés lesz ma Budapesten

Vasárnap, és Áder János államfő hétfői szignóját követően hétfőn ezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék tiltakozásukat leegyszerűsítve a CEU-ellenes kormányzati intézkedés ellen. Szerdán délután jöhet az újabb felvonás, szervezett, majd az eddigi tapasztalatok alapján esetleg spontán formában.  

https://mno.hu/belfold/vezerre-varnak-az-ifju-mozgalmarok-ujabb-tuntetes-lesz-ma-budapesten-2394392

 

Késő estig feszültek egymásnak a Gyorskocsi utcában a tüntetők és a rendőrök – videó

Gulyás Márton aktivista fogva tartása miatt volt tüntetés kedden a Gyorskocsi utcai fogdánál.

http://hvg.hu/itthon/20170412_keso_estig_feszultek_egymasnak_a_gyorskocsi_utcaban_a_tuntetok_es_a_rendorok?s=hk

 

Sólyom László: nyilvánvalóan alkotmányellenes a lex CEU

Nyilvánvalóan alkotmányellenes törvény a lex CEU – jelentette ki Sólyom László korábbi köztársasági elnök egy budapesti konferencián.

http://propeller.hu/itthon/3277454-solyom-laszlo-nyilvanvaloan-alkotmanyellenes-lex-ceu?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Hatalmas élőképpel tüntetnek ma a Hősök terén

Update: Számos járatának útvonalát a tüntetés idejére megváltoztatja a fővárosi tömegközlekedési vállalat, ezeknek a listáját cikkünk legvégén találja.

Szerda délután fél hatra demonstrációt hirdetett a Hősök terére a Civilizáció nevű civil csoport a kormány által benyújtott friss civiltörvény miatt. A törvényről itt írtunk részletesebben, körülbelül úgy lehetne összefoglalni, hogy az tökéletesen alkalmas egyes civil szervezetek folyamatos vegzálására és megbélyegzésére.

http://index.hu/belfold/2017/04/12/szerdan_ujabb_tuntetes_lesz_a_hosok_teren/

 

A kormány "váratlanul" megoldást talált a CEU problémájára

Hirtelen a semmiből egy teljesen új megoldást rántott elő CEU-ügyben Palkovics László oktatási államtitkár: szerinte létezik kiskapu a CEU számára, amivel a képzések ugyanúgy mehetnének tovább, mint eddig.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_kormany_varatlanul_megoldast_talalt_a_ceu_problemajara.247591.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Óva inti a tiltakozástól a minisztérium a CEU-hallgatókat

Propagandisztikus levelet kaptak az Emmi egyik osztályvezetőjétől a CEU-s diákok, egy kis fenyegetéssel fűszerezve.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/4/12/Ova_inti_a_tiltakozastol_a_miniszterium_a_C_L3XN8X#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_12

 

13 éves diákjával volt viszonya az isaszegi tanárnak

Szexuális visszaélés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett egy isaszegi tanárt a Gödöllői Járásbíróság - közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

http://sztarklikk.hu/kozelet/13-eves-diakjaval-volt-viszonya-az-isaszegi-tanarnak/322985/

 

Vizsgálja a Klik is a tanítványával viszonyt kezdő isaszegi tanár ügyét

Vizsgálat indult a bűncselekménnyel gyanúsított isaszegi tanár ügyében – közölte a Klebelsberg Központ szerdán. A közleményben azt írják, hogy  amint a Dunakeszi Tankerületi Központ a tudomására jutott, hogy az Isaszegen tanító történelem szakos tanárt a rendőrség bűncselekmény gyanújával előállította, a tankerületi központ azonnal felmentette az érintett pedagógust a munkavégzés alól.

http://24.hu/belfold/2017/04/12/vizsgalja-a-klik-is-a-tanitvanyaval-viszonyt-kezdo-isaszegi-tanar-ugyet/

 

Mekkora az iskola felelőssége buszbalesetek esetén?

A kormány a gyermekek védelme érdekében a veronai buszbaleset kapcsán felállított tárcaközi munkacsoport megállapításainak eredményeként megalkotja a külföldi utazások kapcsán szükséges törvényi szabályokat. A javaslat szerint a köznevelési intézmények az ilyen balesetek esetén a kártérítés általános feltételei szerint viselik a felelősséget, ezért maximális körültekintéssel kell eljárniuk a megbízott utaztató cég felkérése során.

http://orientpress.hu/cikk/2017-04-12_mekkora-az-iskola-felelossege-buszbalesetek-eseten

 

Kieshet a zenetanítás a középiskolai oktatásból

Aggasztó képet fest egy friss felmérés arról, hogy a brit közoktatásban egyre inkább háttérbe szorulhatnak a művészeti tárgyak, köztük a zeneoktatás. A Sussex Egyetem szakemberei az általuk végzett kutatás után úgy fogalmaztak, a vészjósló eredményért az oktatási rendszer a felelős. Az illetékes minisztérium szóvivője úgy rea-gált: a zene és a művészet tanítása kulcsfontosságú egy teljes körű oktatásban, ezért jelentősen növelték az erre fordítható összeget.

http://magyaridok.hu/belfold/kieshet-zenetanitas-kozepiskolai-oktatasbol-1572421/

 

Debrecennek szüksége van a jó szakemberekre – videóval

Sikertörténetnek nevezhető a Debreceni Szakképzési Centrum elmúlt két éve, megoldandó feladatok azonban továbbra is vannak ezen a területen. A centrum ezért közös egyeztetésre hívta össze a város és a megye szakpolitikusait, hogy hatékonyabbá tegyék a szakképzést Debrecenben.

http://www.dehir.hu/gazdasag/debrecennek-szuksege-van-a-jo-szakemberekre/2017/04/12/

 

Integrációt segítő program indul újbuda iskoláiban

Új program segíti a fogyatékos emberek integrációját Újbudán. Az „Osztályfőnöki óra!” című program újszerű megközelítéssel kapcsolja össze a gyerekeket, a szülőket, a pedagógusokat, annak érdekében, hogy szemléletük a fogyatékos emberekkel kapcsolatosan befogadóbbá és elfogadóbbá váljon. A komplex érzékenyítő és integrációs program Újbuda Önkormányzata, a KézenFogva Alapítvány, a Dél-Budai Tankerületi Központ, valamint a Kelenvölgyi Általános Iskola együttműködésében valósul meg.

http://orientpress.hu/cikk/2017-04-12_integraciot-segito-program-indul-ujbuda-iskolaiban

 

Fejlődés: elintézték, hogy drágábban ehessenek a miskolci pedagógusok

Miután a Fidesz megígérte, hogy a miskolci közétkeztetés kiszervezésével nem fognak nőni a térítési díjak, áprilistól a pedagógusoknak máris 25 százalékkal kell többet fizetniük az ebédért – írta szerdai közleményében Jakab Péter szóvivő, a Jobbik miskolci frakcióvezetője. Hogy ki fog gazdagodni az újabb sarccal nem tudni, mint ahogy azt sem, miért Mészáros Lőrinc nevét dobja fel az internet, ha beírjuk a keresőbe annak a maglódi cégnek a nevét, amelynek a Fidesz kiszervezte a konyhákat.

- fogalmazott Jakab Péter.

http://alfahir.hu/2017/04/12/jakab_peter_miskolc_kozetkeztetes_pedagogusok_jobbik

 

Április 13.

 

„A szabadság a legjobb dolog a világon” – tízezrek tüntettek a civilekért

[

Szerdán kora este több mint tízezer ember gyűlt össze a Hősök terén, hogy egy hatalmas élőképpel azt üzenje a kormánynak: nem kér az új civiltörvényből. A civil szervezetek azt a munkát végzik, amit a kormány nem tud vagy nem akar elvégezni, de nem elég, hogy nem vesz tudomást a bajról, még el is akarja azokat lehetetleníteni, akik helyette végzik el a munkát – nagyjából így lehetne összefoglalni az esemény mondanivalóját. A kifejezetten békés demonstráció végeztével kisebb dulakodás alakult ki a Fidesz-székháznál, majd a tömeg egy része a belváros felé vette az irányt.

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/szabadsag-legjobb-dolog-vilagon-tizezrek-tuntettek-civilekert/

 

Nem maradunk csendben" - ez a szombati tüntetés szlogenje

A Szabadság térre szervezik az újabb demonstrációt. A szerda esti Hősök terei tüntetésen bejelentett szombati, Szabadság téri tüntetés címe az lesz: "Nem maradunk csendben!" - derül ki az esemény Facebook-oldaláról.

http://hvg.hu/itthon/20170413_Nem_maradunk_csendben__ez_a_szombati_tuntetes_szlogenje?s=hk

 

Mégis megmaradhatna a CEU?

Hirtelen egy teljesen új megoldást vett elő CEU-ügyben Palkovics László: szerinte létezik kiskapu, amivel a képzések ugyanúgy mehetnének tovább, mint eddig. Az oktatási államtitkár azt mondta, ha a Közép-európai Egyetem és a CEU 2009-ben kötött megállapodását kibővítik a teljes itteni képzési portfólióra, a budapesti intézmény változatlanul kiadhat diplomákat.

http://www.haszon.hu/friss-hirek/106161-megis-megmaradhatna-a-ceu.html

 

Visszatáncol a kormány CEU ügyben? Palkovics kiskaput mutat az egyetemnek

Több módja lehet annak, hogy a CEU (Central European University) a jelenlegihez képest más formában, a szabályok betartása mellett működjön Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/4/13/Visszatancol_a_kormany_CEU_ugyben_Palkovics_HHDKCD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_4_13

 

Újabb állami ingatlanokat kapnak az egyházak

Állami tulajdonú ingatlanok egyházaknak történő ingyenes átadása érdekében nyújtott be törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek a nemzeti fejlesztési miniszter szerdán.

http://sztarklikk.hu/kozelet/ujabb-allami-ingatlanokat-kapnak-az-egyhazak/323029/

 

Szemtelenül fiatal, de már miniszterelnöki elismerést kapott

Budapest-BONYHÁD | Miniszterelnöki és miniszteri elismerő okleveleket adott át nemrég Palkovics László oktatási államtitkár a nemzetközi tudományos diákolimpiákon érmet szerző és résztvevő tagoknak a Parlamentben.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/szemtelenul-fiatal-de-mar-miniszterelnoki-elismerest-kapott-719978/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Tízezer magyar fiatal tanulhat külföldön - ezért döntöttek a külhoni egyetemek mellett

Budapest - Több mint tízezer magyar diák tanul elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában a Engame Akadémia nem reprezentatív kutatására hivatkozva.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tizezer-magyar-fiatal-tanulhat-kulfoldon/dqyyjq5?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Megosztás: